Τρίτη 4 Απριλίου 2017

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από το Δημόσιο!



Τούρκικο φέσι έχουν φορέσει οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας της ιδιότυπης στάσης πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που το ελληνικό δημόσιο έχει επιστρατεύσει μέχρι και τις κατασχέσεις, προκειμένου να εισπράξει από τους Έλληνες φορολογούμενους όσα χρωστούν, το ίδιο αναδεικνύεται σε μεγάλο οφειλέτη έχοντας φεσώσει στην κυριολεξία μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Aποτέλεσμα, εκατοντάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου μην μπορώντας, αφού δεν εισπράττουν, να αποδώσουν και τις δικές τους οφειλές.

Σύμφωνα με το insider.gr, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, καταγράφεται αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων του Δημοσίου προς την αγορά γεγονός το οποίο σημάνει ότι το δημόσιο έχει προχωρήσει επί τις ουσίας σε στάση πληρωμών.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου έφτασαν τα 3,792 δισ. ευρώ έναντι 3,599 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ποσό το οποίο λείπει από την αγορά και αφορά συναλλαγές ιδιωτών και δημόσιου για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα ο λογαριασμός γίνεται ακόμα βαρύτερος εάν σε αυτό προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, οι οποίες ανέρχονται για το μήνα Φεβρουάριο σε 1,256 δισ. ευρώ.

Φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και άλλες επιχειρήσεις από τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υγείας έχουν να λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ 1,334 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,361 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπους της αγοράς, το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πρακτική αυτή του δημόσιου που έχει μεταμορφωθεί στον μεγαλύτερο κακοπληρωτή, το έχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και εδώ και μήνες περιμένουν για να πληρωθούν με αποτέλεσμα να γίνονται και οι ίδιες κακοπληρωτές τόσο στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και προς τους εργαζόμενους τους και τους προμηθευτές τους.



Πηγή : koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου