Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ανασχηματισμός, σκανδαλολογία και κάλπες ενόψει



Η θρησκευτική ανάσταση θα γίνει σε λίγες ώρες... Η ανάσταση, ωστόσο, της κοινωνίας φαίνεται να αργεί καθώς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν σημαίνει και καλύτερες μέρες για την πλειοψηφία των πολιτών.

Η νέα συμφωνία, όμως, αλλάζει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού: κατ' αρχήν οριοθετεί, χρονικά, την διακυβέρνηση του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ (καλοκαίρι / φθινόπωρο 2018). Επιπλέον, αποκαλύπτει, σ' ένα βαθμό, τι θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Μαξίμου είναι αποφασισμένο, μας αποκάλυψε στέλεχος της κυβέρνησης, όχι μόνο να κυβερνήσει αλλά και να απαξιώσει όσο είναι δυνατόν, το παλιό πολιτικό σύστημα. Με εξεταστικές, με μάχες κατά της διαπλοκής και καταγγελτικό λόγο. Και παράλληλα, θα προσπαθήσει να "ακυρώσει" τα μέτρα τόσο με τα αντίμετρα, όσο, κυρίως, με την μετάθεσή τους στο μέλλον (περικοπή προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, μείωση του αφορολόγητου από το 2020).

Σε παρατεταμένη προεκλογική

Ουσιαστικά η χώρα θα μπει, από το τέλος φθινοπώρου, σε μια ιδιότυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτή η περίοδος θα απαιτήσει, όσον αφορά την κυβέρνηση, και ανασχηματισμό, και κινήσεις συσπείρωσης, και, βέβαια, συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την έξοδο στις αγορές και το τέλος των μνημονίων. Πάση θυσία, λοιπόν, το Μαξίμου πρέπει τον Αύγουστο του 2018 να ανακοινώσει το τέλος του μνημονίου, και να έχει βγάλει τη χώρα σταθερά στις αγορές. Είναι εμφανής ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις που έχει είναι ελάχιστες.

Το στοίχημα των δύο μεγάλων κομμάτων

Η ΝΔ, λοιπόν, θα έχει απέναντί της έναν αντίπαλο που (αναγκαστικά) παίζει με ανοιχτά χαρτιά. Όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κρύψει απολύτως τίποτα αλλά και γιατί δεν μπορεί να πάει σε ακραία πόλωση καθώς αυτό υπονομεύει το κλίμα ομαλότητας και ηρεμίας που επιθυμεί προκειμένου να πάρει μπρος η ανάπτυξη. Η ΝΔ δεν θα κερδίσει, όμως, μόνο και μόνο γιατί ο αντίπαλός της παίζει με τα χαρτιά του ανοιχτά, ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις, σήμερα, καταγράφουν αυτές τις θηριώδεις διαφορές. Θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα πολιτικά και κοινωνικά. Την ίδια ώρα, ως είθισται, κοινωνικές ομάδες θα πιέζουν τη ΝΔ, ως την πολιτική δύναμη που επανέρχεται, για λύσεις "σε χρονίζοντα προβλήματα τους "κοινώς παροχές που είτε κόπηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ είτε προέκυψαν ως (νέα) ανάγκη λόγω των μνημονίων. Και είτε θα δούμε, λοιπόν, μια επανάληψη της πελατειακής πολιτικής από τα δύο κόμματα είτε θα γίνουν φορείς σύγχρονης πολιτικής.



Πηγή : Cnn.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου