Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

«Βόμβα» 400 εκατ. ευρώ η νοσηλεία των ανασφάλιστων από τα δημόσια νοσοκομεία



Απαραίτητη η κοινωνική πολιτική αλλά βασική υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης χωρίς να στερεί τους πόρους από άλλους σημαντικούς τομείς. Όχι δηλαδή εις βάρος άλλων, όπως φαίνεται ότι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών...

Από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί για την κάλυψη των ανασφάλιστων το τρέχον έτος μόλις 1 εκατ. ευρώ για όλα τα νοσοκομεία. Και για να καταλάβουμε πόσο λίγα είναι αυτά τα χρήματα, σημειώνουμε ότι είναι όσα χρειάζεται μόνο το ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" για 3 μήνες κάλυψη των ανασφάλιστων. Πανελλαδικά απαιτούνται συνολικά … 400 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως αναφέρουν από την ΕΙΝΑΠ και έγραψε ο "Ελεύθερος Τύπος", μόνο το Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς» δαπάνησε 3,1 εκατ. ευρώ το 2016 για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και πρόσφυγες, ενώ έλαβε μόλις 35.000 ευρώ. Δηλαδή "μπήκε μέσα" παραπάνω από 3 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο! Τα στοιχεία που διαθέτει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής και για άλλα νοσοκομεία της χώρας δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για να σηκώσουν το βάρος των ανασφάλιστων!

Όπως λένε στον «Ε.Τ.» γιατροί και προσωπικό, αναγκαστικά η «τρύπα» που δημιουργείται οδηγεί σε περικοπές σε άλλες ανάγκες, κυρίως στην ποιότητα των υπηρεσιών: Δεν συντηρούν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και δεν αγοράζουν βασικά υλικά, ακόμη και είδη καθημερινής χρήσης, όπως σεντόνια. Το αποτέλεσμα είναι από τις λειτουργικές δαπάνες τους τα νοσοκομεία να καλύπτουν και τους ανασφάλιστους. Μόνο που επειδή και οι λειτουργικές δαπάνες είναι, επίσης, «κουτσουρεμένες», σε πολλά νοσοκομεία αναμένουν να τους τελειώσουν τα λεφτά πολύ πριν από το κλείσιμο του χρόνου, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2017. Γιατρός μεγάλου νοσοκομείου λέει ότι λόγω του μεγάλου ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ εξόδων και εσόδων, πολλές δαπάνες του 2016, όπως για παράδειγμα κάποιες εφημερίες, μεταφέρθηκαν στο 2017, το οποίο έχει ακριβώς τον ίδιο προϋπολογισμό με το 2016 (συνολικά 1,156 δισ. ευρώ).

Στο όλο «παιχνίδι» της χρηματοδότησης έχει ρόλο ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο οποίος όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν δύναται να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία. Ο νεοσύστατος ΕΦΚΑ, στον οποίο μετέπεσε, είναι πλήρως ελλειμματικός.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου