Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% αποτέλεσμα τεράστιας υπερφορολόγησης και αποστράγγισης της αγοράς



Το πρωτογενές πλεόνασμα το έχουμε ξαναπεί ότι για να έχει πραγματικό νόημα θα πρέπει να προκύπτει από την παραγωγή, την ανάπτυξη και την ισχυρή οικονομία μιας χώρας και όχι η υπερφορολόγηση και η μακροχρόνια στάση πληρωμών τους κράτους προς τους ιδιώτες.

Διαβάζουμε στο capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostat διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ το 2016 (6,937 δισ. ευρώ) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Tα στοιχεία αποτελούν ένδειξη μεγάλης υπερκάλυψης του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ αλλά και της εξίσου τεράστιας υπερφορολόγησης και αποστράγγισης της αγοράς που έλαβε χώρα το 2016 και συνεχίζεται, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και "ραπίζοντας" τον ιδιωτικό τομέα.

H ΕΛΣΤΑΤ δεν κοινοποιεί τα στοιχεία για το "γνωστό" πλεόνασμα σε όρους μνημονίου αλλά το πλεόνασμα όπως το μετρά η Eurostat (σε εθνικολογιστική βάση με διαφορετική μέτρηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και για την στήριξη των τραπεζών, των εσόδων από κεντρικές τράπεζες, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ κλπ). 





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου