Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Σχέδιο για Μεγάλη Αλβανία – Αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια




Η είδηση ίσως πέρασε στα... ψιλά όμως η Ρωσία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα όπως όλα δείχνουν στις πληροφορίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων με τη συμμετοχή της Αλβανίας.

Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στο γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, δημιουργήθηκε μια “πλατφόρμα” η οποία με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ε.Ε. Και του ΝΑΤΟ προωθείται στα γειτονικά Σκόπια με στόχο την ενίσχυση των αλβανικών διεκδικήσεων.

Μάλιστα η Μόσχα βλέπει πίσω από αυτή την κίνηση σχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίες κινήσεις εθνικιστικών κύκλων τόσο εναντίον της Ελλάδας (Τσάμηδες) αλλά και κατά των Σκοπίων του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

Το θέμα αναδείχθηκε με αφορμή τη διαγραφόμενη ακυβερνησία στα Σκόπια όπου ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να δόση εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Το κόμμα αυτό έχει τη στήριξη των Αλβανών οι οποίοι μεταξύ των άλλων αξιώσεων που έχουν θέλουν να επιβάλλουν στο γειτονικό κράτος την αλβανική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους.

Κατά τη Μόσχα, αλλά και κύκλους εντός των Βαλκανίων, κάποιοι επιχειρούν εδώ και καιρό να εκμεταλλευτούν το διάσπαρτο μεταξύ των βαλκανικών κρατών αλβανικό στοιχείο για την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων και κρατών με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων.



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου