Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τσακώθηκαν Τσίπρας-Τσακαλώτος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS


Μια διαφωνία την τελευταία στιγμή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν εκείνη που προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάψει ένα προσύμφωνο με τους δανειστές για το χρονοδιάγραμμα και τις περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο ο πρωθυπουργός έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει και έτσι ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να στείλει επιστολή στους θεσμούς και να ζητήσει να αλλάξουν όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά για εξοικονόμηση 1% στο ΑΕΠ από τις περικοπές των συντάξεων από το 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεώρησε πολύ «εχθρική ενέργεια» την αθέτηση αυτής της παραμέτρου της προσυμφωνίας, με αποτέλεσμα να ανοίξει το ζήτημα του εργασιακού και να ζητήσει ξανά να αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της κυβέρνησης με εκπροσώπους των δανειστών διαπιστώθηκε ότι το κλίμα της συμφωνίας έχει στραβώσει.

Το Μαξίμου άδειασε τον Τσακαλώτο

Στην πραγματικότητα, το Μαξίμου παρενέβη «μπλοκάροντας» τη συμφωνία Τσακαλώτου και προσπαθώντας να διεκδικήσει «κάτι παραπάνω στα εργασιακά» με παρασκηνιακές επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν προέκυψε, και ενώ η επιστροφή της τρόικας εθεωρείτο δεδομένη, τελικά ναυάγησε.

Ετσι, παρά την αρχική αισιοδοξία στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group (ΕWG) ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.

Η συνεδρίαση του EWG κατάληξε σε ναυάγιο και από τις Βρυξέλλες μεταδόθηκε κλίμα πισωγυρίσματος. Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, έλεγαν στα «Νέα» πως θεσμοί και Αθήνα δεν «τα έσπασαν», αλλά ότι ξεμακραίνει το σενάριο λύσης στις 7 Απριλίου.

Και αυτό γιατί το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα παρά μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τους όρους που θέτει το Ταμείο.

Εμπόδιο οι περικοπές στις συντάξεις

Εμπόδιο στη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να ήταν οι περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι εταίροι -και κυρίως το ΔΝΤ- επιθυμούν πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει είτε μικρότερες μειώσεις, είτε πλήρη κατάργηση σε δύο δόσεις.

Επιπλέον, η Αθήνα ανέβασε τους τόνους στα εργασιακά, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ανατροπή των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί με τα προηγούμενα μνημόνια.

«Ναι σε όλα» από τους ΑΝΕΛ

Χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου ανέλαβαν να ενημερώσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ για τα σκληρά μέτρα και η απάντηση που εισέπραξαν ήταν «ναι σε όλα». Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπει ο προβληματισμός, ειδικά για τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των συντάξεων.

Κατά την ενημέρωση τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και η κυρία Αχτσιόγλου (δεν γνώριζαν ακόμη το «άδειασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου»;) εξέφραζαν αισιοδοξία για «κλείσιμο» του SLA (staff level agreement) μέχρι την Παρασκευή και συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Στελέχη των ΑΝΕΛ διαβεβαίωναν, πάντως, ότι τα αντίμετρα τούς περιγράφηκαν αναλυτικά από τους δύο υπουργούς και κάλυψαν απόλυτα τις ενστάσεις τους.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε για την ενημέρωση των Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος, στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής 31 Μαρτίου.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, επικαλούμενος τους δύο υπουργούς, έκανε λόγο για μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 6.000 ευρώ και περικοπή των συντάξεων σε 900.000 συνταξιούχους, με το βάρος να πέφτει πρώτα στους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ.

«Έχει συμφωνηθεί η διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% για τρία έτη μετά το 2018», τόνισε παράλληλα και σημείωσε ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται πλέον στις εργασιακές σχέσεις. Όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλά και ό,τι σχετίζεται με το χρέος, θα ενταχθούν σε ένα πακέτο συμφωνίας.

Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει κανένα νέο μνημόνιο, «καθώς δεν υπάρχει νέα δανειακή σύμβαση».



Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου