Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Το επικοινωνιακό σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας! Μιά «Νέα Αθήνα» χτίζεται στα χαρτιά, με διθυράμβους, από την κυβέρνηση



Ένα αναμάσημα μελετών και σχεδίων για την ανάπλαση της Αθήνας, που έρχονται και παρέρχονται τουλάχιστον εδώ και είκοσι χρόνια, εμφανίστηκε από την κυβέρνηση σαν το μάννα εξ ουρανού που θα αλλάξει την όψη της πρωτεύουσας.

Την ώρα που νέα μέτρα λιτότητας πλησιάζουν για να προστεθούν στα παλιά μνημονιακά, μια «Νέα  Αθήνα» χτίζεται στα ...χαρτιά, με  διθυράμβους, από την κυβέρνηση. Με τσαλακωμένους ανθρώπους από την οικονομική κρίση, εισβάλλουν στο προσκήνιο ατσαλάκωτες μελέτες για έργα πνοής, με το κυβερνητικό επιτελείο επικοινωνιακής αιχμής εν δράσει. Παρόλο που δεν έχουν λυθεί καν ζητήματα νομικής , χωροταξικής και πολεοδομικής φύσης, τα ίδια και τα ίδια, έργα είναι δήθεν στα σκαριά...

Πάντως, χρηματοδότηση, αντισταθμιστικά οφέλη (σε όποιες περιοχές επιβαρυνθούν από πολλαπλά έργα) και συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων θέτει ως κρίσιμες παραμέτρους ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης  για να υλοποιηθούν και να μην μείνουν στα λόγια τα περί ανάπλασης περιοχών στην καρδιά της πρωτεύουσας. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται από την κεντρική εξουσία μελέτες για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που θα αλλάξουν  την όψη της Αθήνας.

Η κυβέρνηση αναφέρεται σε πρωτοβουλίες για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης, δίνοντας, παράλληλα, ισχυρή ώθηση και στον τουρισμό της.

Οι πέντε άξονες της ανάπλασης αφορούν :

-στην προοπτική δημιουργίας του «Μητροπολιτικού Πάρκου» στην περιοχή Γουδή,
-στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με επεμβάσεις στο τρίγωνο που περικλείεται μεταξύ των οδών Σταδίου - Πειραιώς και Ερμού.
-στην ανάπλαση της περιοχής γύρω από τα Κουντουριώτικα και την ευρύτερη περιοχή των Αμπελόκηπων με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
-σε έργα στο Βοτανικό, με την ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου (με μειωμένα οικοδομικά μεγέθη, μετά από δικαστικές αποφάσεις) με στόχο να εξυπηρετεί τους διερχόμενους από τον παρακείμενο μεγάλο τερματικό σταθμό ΚΤΕΛ που θα κατασκευαστεί άμεσα με πόρους από το πακέτο Γιούνκερ.
-στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην έκταση πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) - προβλέπεται , μεταξύ άλλων, σχεδιασμός για το μετρό ώστε η  γραμμή 4 να ξεκινά  από το Γαλάτσι, θα συνεχίζει Εξάρχεια, Ευαγγελισμό, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη και να καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας  ενημέρωσε την Πέμπτη τον κ.Καμίνη, σε συνάντηση που είχαν, για την προσπάθεια αναζωογόνησης της πρωτεύουσας με παρεμβάσεις που να διαμορφώσουν μια πόλη βιώσιμη. Ο κ. Καμίνης έκρινε ως θετική την προσπάθεια και έδωσε έμφαση στη συνεργασία της αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι «απαραίτητο είναι να ενισχυθεί το κλίμα ασφάλειας στους πολίτες και να ενεργοποιηθούν οι κρατικές δομές μέριμνας για τους άστεγους και τους τοξικοεξαρτημένους».  
   
 Όταν ο κ. Καμίνης, μετά τη συνάντηση ρωτήθηκε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το πάρκο Γουδή, επεσήμανε ότι «ο δήμος Αθηναίων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια να δοθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, με την προϋπόθεση να είναι σύμφωνος ο Παναθηναϊκός και να είναι δίπλα του η Πολιτεία. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Οξεία ήταν η κριτική που ασκήθηκε για τη «Νέα Αθήνα», μεγάλων έργων και παρεμβάσεων, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη, από τον κ. Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Όλα αυτά αποτελούν «μια ακόμα παράσταση που δίνει η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι του νέου πακέτου μέτρων που ετοιμάζει με τους γνωστούς εταίρους» τόνισε ο κ. Σοφιανός.

      Και πρόσθεσε: «παραμυθιάζουν το λαό που τον έχουν γονατίσει σημερινοί και χτεσινοί διαχειριστές της 9χρονης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Τη μία μέρα βάζουν όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και οι ίδιοι το διαψεύδουν την επόμενη. Σήμερα αναπλάθουν την Αθήνα με τα γνωστά σενάρια που κυκλοφορούν χρόνια τώρα: Ελαιώνας - Γουδί - Αλεξάνδρας - ιστορικό κέντρο. Στόχος τους να συζητάμε για μακέτες και σχέδια, ανταποδοτικές υποσχέσεις, την ώρα που έρχεται νέα σφαγή συντάξεων - αφορολόγητου - εργασιακών.

Καμία ανοχή στο κακοπαιγμένο θέατρο της συγκυβέρνησης. Διεκδικούμε να παραμείνουν ελεύθεροι χώροι οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει (στην Ακαδημία Πλάτωνος και στον Προμπονά), που κυβέρνηση - Δήμος έχουν αποφασίσει να χτιστούν».



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου