Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Συμβούλους για τη μείωση των οφειλών-μαμούθ ψάχνει η ΔΕΗ



Πηγές τις ΔΕΗ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να ανατεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της εταιρείας.

Την πρόσληψη εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλών σχεδιάζει η ΔΕΗ, με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 10%, συμφώνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Πηγές τις ΔΕΗ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να ανατεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ανέλθει πλέον στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, από 1,7 δισεκ. που ήταν στο τέλος του 2015.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι πολιτικές των διευκολύνσεων προς τους οφειλέτες έχουν φτάσει «στα όριά τους».

Αίσθηση προκάλεσαν και τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παναγιωτάκης για να ενισχύσει την πρόθεσή του για την ανάθεση της διαδικασίας σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες, καθώς όπως ανέφερε περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ και οι πιέσεις της ΔΕΗ δεν αποδίδουν καρπούς.

«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγινε με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή», ανέφερε ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον όπως τόνισε δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τον Οργανισμό, όσο και προς τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΤΜΕΑΡ, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αυτά έχουν ως εξής:

1,650 δισεκ. ευρώ για χαμηλή και μέση τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 700.000.000 ευρώ
100 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το Δημόσιο και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ.
345 εκατομμύρια ευρώ για υψηλή τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατ.

Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, διαμορφώνουν χρέη ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά, όπως σημείωσε, προστίθενται άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από τελικούς πελάτες, οι οποίοι έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) καθώς επίσης και πολίτες που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας το «φέσι» στη ΔΕΗ.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου