Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Χωρίς συμφωνία φεύγει η τρόικα – Πιο κοντά οι μειώσεις μισθών – συντάξεων



Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν μια τελευταία συνάντηση σήμερα με την ελληνική πλευρά και στη συνέχεια αναχωρούν, χωρίς να έχει καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής τους.

Το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με τη στάση κυρίως του ΔΝΤ που μοιάζει άκαμπτο ρίχνοντας στο τραπέζι μόνο τις απαιτήσεις του χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή πλευρά μοιάζει να... βολεύεται πίσω από τη στάση αυτή και έτσι ουσιαστικά για ακόμη μια φορά η διαπραγμάτευση μένει στάσιμη.

Αυτή όμως είναι μόνο η μια ανάγνωση του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Χίλτον.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν και άλλες παράλληλες διαπραγματεύσεις που θέλουν την ευρωπαϊκή πλευρά να επεξεργάζεται ένα σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη με τα χρήματα που έχουν περισσέψει από το πακέτο στήριξης των τραπεζών αλλά και με ένα επιπλέον ποσό από το ΔΝΤ.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί να κάνει τις υποχωρήσεις που της ζητούνται και αυτές δεν είναι άλλες από τις μειώσεις των 3,6 δισ. μέσω του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Αυτό θα σημάνει απώλεια κάθε χρόνο ενός μισθού για τους μισθωτούς μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και μιας σύνταξης για τους συνταξιούχους απ' την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα όμως είναι άγνωστο εάν το επιπλέον πακέτο που σχεδιάζουν να δώσουν στην χώρα οι Βρυξέλλες θα καλυφθεί από τα μέτρα που ήδη συζητιούνται ή εάν θα σημάνει επιπλέον μέτρα, δηλαδή νέες μειώσεις για να λάβει η χώρα μια βοήθεια της τάξης των 25 δισ. ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι υπάρχει και άλλο παράλληλο με όλα τα παραπάνω σχέδιο. Το σενάριο που κυκλοφορεί λέει ότι η ελληνική πλευρά αφού συμφωνήσει στις περικοπές των 3,6 δισ. ευρώ από το 2018-2019 θα λάβει ως αντάλλαγμα τη μείωση των απαιτούμενων πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια από το 3,5% στο 2%, με παράλληλη ελάφρυνση του χρέους μέσω παγώματος ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου