Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«Χρυσό» εφάπαξ ενέκρινε στον εαυτό του ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ



Μετά τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Σωτήρης Νίκας φέρεται να έκανε «δώρο» στον εαυτό του προαγωγή που του απέφερε αύξηση του εφάπαξ κατά περίπου 100.000 ευρώ, εκτοξεύοντάς το στις 258.000 ευρώ!

Την υπόθεση αποκάλυψε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σκρέκας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πριν από την επιλογή του γι’ αυτή τη θέση εργαζόταν στην εταιρεία ως απλός διευθυντής. «Στις 11 Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρείχε η θέση του, πέτυχε την έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο της οργανικής του αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες, στον βαθμό του διευθυντή δραστηριότητας (γενικού διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο)». Λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκρέκα, ο κ. Νίκας παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική θέση να αυξήσει το εφάπαξ που δικαιούτο κατά περίπου 100.000 ευρώ, φτάνοντας στις 258.000 ευρώ.

Το «χρυσό» εφάπαξ του «εκλεκτού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φυσικά το πληρώνουν οι καταναλωτές», σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ., μέσω της ακόλουθης διαδικασίας: Λίγες ημέρες πριν από την έγκριση της προαγωγής του, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον Διαχειριστή από... πιθανό «bail in». Η σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τη μεταφορά του ποσού των 10 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικό προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, επικαλείται τόσο τον κίνδυνο ενός «bail in» όσο και την «εμπέδωση ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης ενόψει πιθανολογούμενων διοικητικών μεταβολών λόγω της διαδικασίας αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας». Επιπλέον αναφέρει ότι «το ποσό αυτό έχει συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της ανακτήσιμης διαφοράς του 2016 για τα επόμενα έτη». Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το «χρυσό εφάπαξ» του κ. Νίκα «αποτελεί την πλουσιοπάροχη αμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία».

Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ υποστηρίζει ότι η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. έχει ανακρίβειες. Επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα και την αύξηση του εφάπαξ αλλά όχι στα επίπεδα που αναφέρει ο κ. Σκρέκας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ» αρνήθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη Βουλή με τη συνδρομή της νομικής του υπηρεσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Κύκλοι της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ δεν αρνούνται την αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα, την οποία συνδέουν με τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους οποίους ανήκει και ο ίδιος. «Ο κ. Νίκας εντάχθηκε στην κατηγορία που προβλέπει η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει στην εταιρεία και εφαρμόζεται για όλους τους εργαζομένους», τονίζουν στην «Κ», προσπερνώντας την ηθική διάσταση του θέματος. Σε μια προσπάθεια εξαγνισμού μάλιστα επισήμαναν με έμφαση ότι «ο κ. Νίκας και κανείς από τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ δεν έκανε χρήση των διατάξεων του νόμου 4354 περί απελευθέρωσης των αμοιβών που θα μπορούσε και εξακολουθεί να αμείβεται με τις περικοπές του νόμου 4024/2011».

Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ τονίζει επίσης ότι ο κ. Νίκας δεν έχει κάνει χρήση του ασφαλιστικού προγράμματος στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σκρέκας, το οποίο χαρακτηρίζει «κίνηση ασφαλούς διαχείρισης διαθεσίμων της εταιρείας». Τονίζει τέλος ότι «δεν υφίσταται ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια φυσικού αερίου από το ασφαλιστικό πρόγραμμα», ενώ διαψεύδει την παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης του κ. Νίκα από την εταιρεία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε τον Ιούνιο του 2016 ότι έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του, όπως υποχρεούται ως εργαζόμενος της εταιρείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σωτήρης Νίκας αποτέλεσε επιλογή του Πάνο Σκουρλέτη και τοποθετήθηκε με διαδικασίες εξπρές στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2016, κίνηση που προκάλεσε νέες ρωγμές στις σχέσεις με τη Socar, οι οποίες και κατέληξαν στο γνωστό ναυάγιο.



ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου