Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Στα «σκαριά» η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας



«Στα σκαριά» βρίσκεται η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, 24 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική νομοθετική πρόβλεψή της. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία εντός διμήνου θα συντάξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας (ΔΑ), που αποτελεί πάγιο αίτημα του δικαστικού-εισαγγελικού κλάδου.

Παράλληλα συγκρότησε άλλη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα αναμορφώσει τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών.

Την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας ζητούν επί δεκαετίες οι δικαστικοί λειτουργοί, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα καταστεί πιο αποτελεσματική και ταχεία η διερεύνηση και εξιχνίαση διαφόρων αδικημάτων, ενώ θα αποφεύγονται νομικής φύσεως λάθη που γίνονται αρκετές φορές στο ξεκίνημα μιας έρευνας και τα οποία εκμεταλλεύονται συχνά οι κατηγορούμενοι σε επόμενη φάση, για να μπορέσουν «να πέσουν στα μαλακά», να αμφισβητήσουν ενοχοποιητικά σε βάρος τους στοιχεία κ.λπ.

Τη συγκρότηση ΔΑ προέβλεψε για πρώτη φορά ο νόμος 2145/93 επί υπουργίας της τ. προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά ο σχεδιασμός παρέμεινε «στο συρτάρι», καθώς καμία από τις επόμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησε στην έκδοση του αναγκαίου εκτελεστικού Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υλοποίησή της δεν κατέστη ποτέ δυνατή, αφού συναντούσε πάντοτε αντιδράσεις από τον χώρο της Αστυνομίας που αμφισβητούσε τη λειτουργικότητα ενός τέτοιου φορέα υπό την καθοδήγηση δικαστικών, αμφισβητήσεις που θα πρέπει προφανώς και τώρα να καμφθούν.

Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ανέλαβε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, ενώ μέλη της ορίστηκαν οι Μ. Σιμιτσή-Βετούλα (εφέτης), Παν. Παναγιωτόπουλος (αντεισαγγελέας Εφετών), Κ. Σαργιώτης και Αντ. Αλαπάντας (πρόεδροι Πρωτοδικών), Ν. Δεληδήμος (εισαγγελέας Πρωτοδικών) και Ελ. Λάππα (δικηγόρος, ειδική συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του υπουργείου).

Τη διερεύνηση της δυνατότητας ουσιαστικών αλλαγών στη διάρθρωση της Δικαιοσύνης και στην εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών αναλαμβάνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου