Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η Εισαγγελία Εφετών θα αποφασίσει για την συμπεριφορά των εισπρακτικών εταιριών



Απόφαση έχει θορυβήσει τους καταναλωτές γιατί φοβούνται την ασύστολη συμπεριφορά ορισμένων εισπρακτικών εταιριών που θα την εκμεταλλευτούν όπως οι ίδιοι νομίζουν και ευελπιστούν πλέον στην τελική απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών.

Οι εισπρακτικές εταιρίες διώκονται μέχρι στιγμής για μόνο για ένα πλημμέλημα έπειτα από πολυετή εισαγγελική έρευνα, το εισαγγελικό πόρισμα λέει ότι «δεν προκύπτει ότι  επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες». Έπειτα από πολυετή έρευνα οι εισαγγελικές αρχές δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους εκπροσώπους τους. 

Έτσι, από τις αρμόδιες  εισαγγελικές αρχές ζητείται να μπει στο αρχείο η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) αλλά και πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν την προστασία της Δικαιοσύνης, καθώς είχαν οδηγηθεί σε απόγνωση από την τακτική των επίμονων τηλεφωνημάτων που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών. 

Ούτε το αδίκημα που είναι προφανές δεν ήταν αρκετό για να γίνει πιο αυστηρό το πόρισμα όπου
οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες που καθυστερούσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.

Το εισαγγελικό πόρισμα δεν κάνει εκτενεί αναφορά γιατί όπως αναφέρει  δεν στοιχειοθετήθηκε η απάτη κατ' εξακολούθηση, αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος και της παράνομης βίας.

Τήν υπόθεση διερεύνησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, η οποία ζήτησε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μόνο 15 προσώπων (εκπροσώπων των εισπρακτικών εταιρειών υπαλλήλους τους αλλά και υπαλλήλους τραπεζών) μόνο για ένα πλημμέλημα: Αυτό της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα!

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι εταιρείες σε βάρος των οποίων ασκήθηκε η δίωξη (που είναι θυγατρικές τραπεζών)  δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι εισπρακτικές εταιρείες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, η οποία στοιχειοθετεί το πλημμέλημα  της παράνομης βίας, το αδίκημα διώκεται μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του παθόντα. 

Δηλαδή έχουν το δικαίωμα οι πολίτες που παρατηρούν ανάρμοστη συμπεριφορά από τους υπαλλήλους των εισπρακτικών εταιριών να υποβάλλουν άμεσα μήνυση  έγκληση ώστε να προφυλαχθούν από τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρίων.

Πλέον το τελικό λόγο για το αν η συγκεκριμένη δικογραφία θα μπει στο αρχείο ως προς τα κακουργήματα έχει η εισαγγελία Εφετών όπως και για το εάν η έρευνα είναι ολοκληρωμένη ώς προς τις καταγγελίες των δικηγόρων και των οφειλετών.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου