Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Σοκ και δέος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαιτήσεις των δανειστών



Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου περιέγραψαν μία κατάσταση, στην οποία οι δανειστές διατυπώνουν ανυποχώρητες απαιτήσεις και ουσιαστικά τα ανταλλάγματα -όπως τα περίφημα αντίμετρα»- είναι ψίχουλα

Πέντε μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα και μάλλον τώρα μόλις αρχίζουν να συνειδητοποιούν πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το μέγεθος της υποχώρησης που απαιτείται από την πλευρά της κυβέρνησης για να υπάρξει σύγκλιση με τους δανειστές.

Μέχρι τώρα η εικόνα που είχαν οι περισσότεροι ήταν μάλλον πολύ μακριά από την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις αυτές. Ήταν αντιληπτές πολλές από τις δυσκολίες, αλλά υπήρχε πάντα μία αισιόδοξη νότα ότι αναζητείται όντως ένας κοινός τόπος με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Η ενημέρωση όμως που έκαναν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Εργαίας, προκάλεσε σοκ, καθώς περιγράφηκε μία κατάσταση, στην οποία οι δανειστές διατυπώνουν ανυποχώρητες απαιτήσεις και ουσιαστικά τα ανταλλάγματα -όπως τα περίφημα αντίμετρα»- είναι ψίχουλα.

Πιθανόν οι βουλευτές να έφυγαν σοφότεροι από την ενημέρωση της Τετάρτης, αλλά το βέβαιο είναι έγιναν ακόμη περισσότερο απαισιόδοξοι, έστω κι αν αυτό δεν οδηγεί κατ’ ανάγκην στο συμπέρασμα ότι δεν θα ψηφίσουν την όποια συμφωνία έλθει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί πλέον αίσθηση για όλο και πιο πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επίτευξη συμφωνίας θα καθυστερήσει κι άλλο, εκτός κι αν η κυβέρνηση σαλπίσει γενική και θεαματική υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα. Επειδή όμως δεν είναι ούτε αυτό στις πρώτες επιλογές του Μαξίμου, ούτε βεβαίως του οικονομικού επιτελείου, στο βαθμό που την υπόθεση χειρίζεται ο κ. Τσακαλώτος, είναι περίπου βέβαιο πλέον ότι θα φτάσουμε στον Μάιο και ίσως αυτό να είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε μεν - σαν τυπική υποχρέωση μάλλον - την 7η Απριλίου ως το επόμενο ορόσημο, καθώς τότε υπάρχει συνεδρίαση του Εurogroup, όμως είναι ενδεικτικό ότι λίγο αργότερο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφευγε να μιλήσει για ημερομηνίες, παρότι επέμενε στη θέση ότι είμαστε στην τελική ευθεία για μία συμφωνία.

Το σοκ και δέος που προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η πορεία των διαπραγματεύσεων αναγκάζει και την ηγεσία να διαχειριστεί την κατάσταση με μεγαλύτερη προσοχή. Όχι γιατί φοβάται ότι θα χάσει βουλευτές στις κρίσιμες ψηφοφορίες, όσο γιατί αντιλαμβάνεται ότι η αγωνία και η ανησυχία που εκφράζουν τα στελέχη και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα δεχθεί η κοινωνία τα νέα μέτρα και μία επώδυνη συμφωνία: αν είναι τόσο απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι οι βουλευτές, - οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να υποστηρίξουν , πέρα από την ψήφιση, τη συμφωνία - είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη για τα όσα θα φέρει η διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξουν κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στα μέχρι τώρα δεδομένα.

Οι βουλευτές προσγειώθηκαν απότομα τουλάχιστον για τρία μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης: για τα σκληρά μέτρα, καθώς είναι δεδομένο για παράδειγμα ότι το αφορολόγητο, με βάση και την εικόνα που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος, θα πέσει ίσως και κάτω από τις 6.000 ευρώ. Για τα αντίμετρα, τα οποία φαίνονται μάλλον σαν «ασπιρίνες» στη βαθιά πληγή που θα επιφέρουν τα… «κανονικά» μέτρα. Και για τα εργασιακά, καθώς εκεί εκφραζόταν η ελπίδα ότι ο ευρωπαϊκός παράγοντας θα στήριζε τις ελληνικές θέσεις έναντι του ΔΝΤ, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις. Τουναντίον η αίσθηση είναι ότι «πέφτουμε σε τοίχο», όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση των βουλευτών.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ελπίδες υπουργών και βουλευτών πέφτουν σχεδόν αποκλειστικά στη λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση και στις ανάλογες πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου