Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τριτοκοσμική χώρα γίναμε: Αριστερή παράταξη ακύρωσε την αναγόρευση σε διδάκτορα ελληνοαμερικανού καθηγήτη στο ΕΜΠ



Θύμα έπεσε ο Νικόλαος Πέππας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ

Στις πιέσεις αριστερής φοιτητικής παράταξης υπαναχώρησε η ηγεσία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ακυρώνοντας προηγούμενη απόφασή της για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Νικολάου Πέππα, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ.

Ο κ. Πέππας έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ενώ είναι και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ωστόσο η απόφαση του ΕΜΠ προκάλεσε τη διαμαρτυρία φοιτητικής παράταξης στον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκάλιο κατά του καθηγητή. Η παράταξη επικαλέστηκε «πολιτικούς λόγους», ενώ στο Πολυτεχνείο έχει κυκλοφορήσει και επιστολή με ανάλογους ισχυρισμούς κατά του κ. Πέππα. 

Όπως αναφέρει ωστόσο η «Καθημερινή», καθηγητές του ΕΜΠ που μίλησαν στην εφημερίδα τόνιζαν ότι πρόκειται για ισχυρισμούς χωρίς τεκμηρίωση και για επιστολή με ανακριβή στοιχεία. Από την πλευρά του, ο κ. Πέππας δηλώνει απογοητευμένος για την απόφαση του ΕΜΠ. 

Το βιογραφικό του Ν. Πέππα

Ο Νικόλαος Α. Πέππας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Αυγούστου 1948. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου έλαβε το πτυχίο του το 1971 και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) από όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1973 υπό την καθοδήγηση του πρωτοπόρου στη βιομηχανική Έντουαρντ Μέριλλ (Edward W. Merrill). Στη συνέχεια, υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αρτηριοσκλήρυνσης του MIT υπό την επίβλεψη παγκοσμίου φήμης καθηγητών όπως ο Κλερκ Κόλτον (Clark K. Colton), και ο Κένεθ Σμιθ (Kenneth A. Smith).

Είναι ο υπ' αριθμόν 6 καθηγητής της έδρας Cockrell Family Regents της Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο αυτό από τον Δεκέμβριο του 2002, ως διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϋλικών, Φαρμακολογίας και Αναγεννητικής Ιατρικής, καθώς του Εργαστηρίου Βιοϋλικών, Φαρμακολογίας και Βιονανοτεχνολογίας με διδασκαλίες στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής και στο Κολλέγιο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Από το 1976 έως το 2012 είχε τη θέση του διακεκριμένου καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής και καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Περντιού.

Έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο Paris/Sud, το Πανεπιστήμιο της Πάρμα, το Πανεπιστήμιο της Παβία, το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, το Πανεπιστήμιο Χόσι στο Τόκιο, το Πανεπιστήμιο Χατσεττέπε στην Άγκυρα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Πολυτεχνείο Νανιάνγκ στη Σιγκαπούρη και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Ήταν επιβλέπων διδακτορικός καθηγητής σε 98 φοιτητές από τους οποίους οι 56 έχουν γίνει καθηγητές πανεπιστημίου.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου