Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Μεγάλη η απόσταση με την τρόικα



Ερωτήματα για το κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για την αισιοδοξία που έχει εκδηλωθεί προς αυτή την κατεύθυνση στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, γεννά η ενημέρωση που έκαναν χθες προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Η εικόνα που βγήκε από την ενημέρωση είναι αντιπροσωπευτική των δυσκολιών που περιγράφονται το τελευταίο διάστημα από τα μέσα ενημέρωσης και σε απόσταση από τους τόνους που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί. Το αδιέξοδο στα εργασιακά, η σταθερή επιμονή για σημαντική μείωση του αφορολογήτου –την οποία, πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν εντάσσουν πλέον στα ανοικτά ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει σε αυτό το θέμα–, η διάσταση όσον αφορά τον χρόνο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και κατά συνέπεια την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και, τέλος, το χάσμα στο περιεχόμενο των θετικών αντίμετρων, που η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει ως αντιστάθμισμα για να κλείσει η συμφωνία, διαμορφώνουν μια πολύ πιο σύνθετη εικόνα, που δείχνει να διαψεύδει την πρόσφατα εκφρασθείσα αισιοδοξία για μικρές διαφορές που με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι εφικτό να γεφυρωθούν πολύ σύντομα.

Η εικόνα που οι δύο υπουργοί μετέφεραν προκάλεσε έντονο προβληματισμό στους βουλευτές και εάν στόχος της ενημερωτικής συνάντησης, την οποία ζήτησαν τα προεδρεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ήταν να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα και η αγωνία από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών, μάλλον δεν επετεύχθη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε τις επόμενες ημέρες να γίνει και νέα ανάλογη ενημερωτική συνάντηση, για την οποία οι δύο υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα ερευνήσουν τα χρονικά περιθώρια.

Τι συζητήθηκε

Οι περίπου 45 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση, που έλαβε χαρακτήρα περισσότερο συνάντησης εργασίας, καθώς τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν παραγωγικά στη συζήτηση με ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη διαπραγμάτευση, άκουσαν τους δύο υπουργούς να περιγράφουν ως μεγάλη την απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Οτι το αφορολόγητο θα μειωθεί στην περιοχή των 6.000 ευρώ, ότι στα εργασιακά είναι σταθερή η απαίτηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για εφαρμογή του lock out. Για τις συντάξεις δόθηκε, πάντως, η εικόνα ότι υπάρχει ένα περισσότερο ευνοϊκό περιβάλλον, με δυνατότητα να μεταφερθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου και να γίνει σταδιακά. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα δείχνει να έχει παρέλθει ως πιθανή ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ως νέο ορόσημο προσδιορίζεται η επόμενη συνεδρίαση, στις 7 Απριλίου.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση φάνηκε να «ξεθωριάζει» τελείως το πανηγυρικό αφήγημα των αντίμετρων, με το οποίο η κυβέρνηση θέλησε να αντισταθμίσει τις αρνητικές εντυπώσεις μιας επώδυνης συμφωνίας και στο οποίο προφανώς επένδυσαν οι βουλευτές για να διαμορφώσουν το αφήγημα με το οποίο θα δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τα νέα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν. Η απόσταση στο συγκεκριμένο πεδίο παραμένει μεγάλη. Οι δανειστές δεν συμμερίζονται τα αιτήματα της κυβέρνησης για μειώσεις σε τομείς της φορολογίας όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ ή μειώσεις στις εισφορές και για παροχές όπως αυτή προς τους συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο. Η θέση τους παραμένει ότι θα πρέπει οι όποιες ελαφρύνσεις να είναι στοχευμένες στη φορολογία επιχειρήσεων, ως στοιχείο προσέλκυσης επενδύσεων και σε κοινωνικές παροχές για τους πλέον αδύναμους, όπως επιδόματα απασχόλησης και ενοικίου, αύξηση των σχολικών γευμάτων, αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, μικρή μείωση σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφοράς συνταξιούχων για αγορά φαρμάκων, μικρή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση απασχόλησης θέσεων εργασίας που θα προσελκύσουν νέους που έφυγαν εξαιτίας της κρίσης. Προφανώς θέλοντας να δώσει την αίσθηση στους βουλευτές ότι όλα είναι ακόμα ανοικτά και διαπραγματεύσιμα, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τις δικές τους εισηγήσεις για τα αντίμετρα. Και αυτό, διότι εάν τα αντίμετρα κινηθούν στο πλαίσιο που θέτουν οι δανειστές, το στοιχείο της αντιστοίχισης απωλειών από τα μέτρα με στοχευμένα αντίμετρα (δηλαδή εκείνοι που θα πληρώσουν να τύχουν και ανάλογων ελαφρύνσεων) ικανοποιείται από ελάχιστα έως καθόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνητική πλειοψηφία.



ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου