Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Χρυσόγονος: Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι 7/4, να μας δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή



"Η διαπραγματευτική μας ισχύς από εδώ και πέρα βαίνει μειούμενη. Αν δεν πιάσουμε τον στόχο της ανάπτυξης για το 2017 θα κινδυνεύσουμε με απαιτήσεις για συμπληρωματικά μέτρα", δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. 

Επ αυτού, δια των ερτζιανών (alpha), εξήγησε πως: "Η μειωμένη διαπραγματευτική ισχύς έχει τη μορφή "λόφου". Όσο λες όχι, η ισχύς ανεβαίνει. Όταν λες ναι από την αρχή, θα σου βάλουν ακόμα περισσότερα".

Ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ωστόσο, έριξε ηχηρή προειδοποιητική βολή στην Κυβέρνηση ζητώντας: "πρέπει να προχωρήσουμε, αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε μέχρι 7/4 το αργότερο -γιατί το επόμενο είναι αργά στις 22 Μαΐου- να έρθουν όλοι σε δημόσια συζήτηση στη Βουλή, να μας πουν οι αρμόδιοι ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών και να πούμε αν τις δεχόμαστε και ποιο είναι το επόμενο βήμα μας. Πρέπει να γίνει πολιτικός διάλογος σε ζητήματα ουσίας. Στην Ελλάδα υπερισχύει η παραπολιτική παρά η πολιτική".

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε: "Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε ένα ποσό συνολικά κοντά στα 15 δις μέχρι το φθινόπωρο του ’18 που λήγει το 3ο μνημόνιο. Πρέπει να κλείσουμε την τρέχουσα αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει. Δεν αρκεί να κλείσουμε αυτή την αξιολόγηση, θα χρειαστούμε και άλλη μια... 6 δις θα φέρει αυτή η αξιολόγηση και άλλα 6-9 δις που χρειαζόμαστε, αυτό θα γίνει με μια άλλη αξιολόγηση", είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στους Ευρωπαίους υποστήριξε ότι "δεν έχουν διάθεση να μας δανείζουν. Το κάνουν με μεγάλη δυσαρέσκεια. Πολλές φορές μας δανείζουν με όρους που ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι φιλεύσπλαχνοι. Για να αποτρέψουν τους Πορτογάλους να κάνουν ό,τι κι εμείς, μας δανείζουν με τέτοιο τρόπο".

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι "είναι τουλάχιστον ασυνεπής, με το να ζητά να κλείσει τώρα η διαπραγμάτευση και να λέει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα".

Ο κος Χρυσόγονος είπε ότι "δεν έχουμε περάσει σε τροχιά ανάπτυξης. Για να ξαναγίνουμε ένα φυσιολογικό κράτος είναι αναγκαίο να πετύχουμε ένα 2,5% ανάπτυξης και για το ‘18 και το ‘19 και το ‘20" και τόνισε ότι "χρειαζόμαστε στην Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη. Ο δανεισμός είναι μια κατάσταση που πρέπει να τερματιστεί. Θα γίνει με το να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Να γίνει πιο σαφές το νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να βάλουμε μια τάξη σε αυτό το συστηματικό χάος που λέγεται ελληνικό κράτος".

Για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά: "Η Ευρώπη δεν είναι ισχυρή συλλογική ταυτότητα. Η Ελλάδα είναι. Αισθανόμαστε Έλληνες. Υπάρχει η αίσθηση του "εμείς οι Έλληνες". Εμείς θεωρούσαμε ότι το όφελος από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ ήταν μεγαλύτερο από το κόστος. Και άλλοι το πίστευαν...

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι πολίτες αισθάνονται λιγότερο πολίτες της ΕΕ από κάθε άλλο κράτος, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην ΕΕ τον Νοέμβριο. Πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι δανειστής μας δεν είναι η Ένωση αλλά κράτη που συμπίπτει να είναι μέλη της ΕΕ".

Με αφορμή την συζήτηση για το αφορολόγητο των βουλευτών, πρότεινε την μείωση του αριθμού τους σε 200. 

"Είναι ένας έμμεσος τρόπος να αυξηθούν οι αποδοχές των βουλευτών. Η ουσία είναι ότι ο βουλευτής πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά διαφορετικά θα υπάρχει η ανάγκη εύρεσης χορηγών. Να χρηματοδοτεί κάποιος μέχρι ένα όριο τα κόμματα ναι αλλά να χορηγεί πρόσωπα, δημιουργεί έτσι σχέσεις εξάρτησης.

Θα πρέπει να μειωθούν τα έξοδα του πολιτικού συστήματος ώστε να φανεί ότι συμπάσχουν με την κοινωνία. Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών. Τί να τους κάνουμε τους 300; Θα μπορούσε να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος γιατί το Σύνταγμα λέει για 200-300 βουλευτές. Αυτό θα φέρει μια σημαντική οικονομική μείωση".

Ερωτηθείς για την κυβερνητική πολιτική, απάντησε ότι δεν έχει απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι "η πολιτική πρέπει να γίνεται με όρους θεσμικούς, όχι συναισθηματικούς.

Μόνη μου φιλοδοξία είναι να μπορέσω να συμβάλω να βγει ο κόσμος από το μαγγανοπήγαδο, να γίνουν δουλειές και να επιστρέψουν οι νέοι. Χρειαζόμαστε θέσεις δουλειάς για τον κόσμο. Οι πολιτικοί να κάνουν σωστή δουλειά γι’ αυτό".


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου