Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Eρώτηση Μπακογιάννη σε Κοτζιά και Καμμένο για την απουσία από το «Νότιο κουαρτέτο»



Ερώτηση για την απουσία της Ελλάδας από την πρωτοβουλία ''Νότιο κουαρτέτο'', μια σημαντική ενέργεια στο χώρο της ευρωατλαντικής άμυνας, διατύπωσε σήμερα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. 

Στην ερώτησή της, η κ. Μπακογιάννη σχολιάζει ότι ''η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί ως θεατής τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ευρωατλαντικής άμυνας. Για άλλη μια φορά, απέχει από διεθνείς πρωτοβουλίες, παραμένοντας αμήχανη απέναντι στις αλλαγές που συντελούνται στον ευρωπαϊκό χάρτη ασφαλείας''.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής της ΝΔ αναρωτιέται για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Νότιο Κουαρτέτο» της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΜΑ: Απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση Υπουργών Άμυνας Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στις 6 Φεβρουαρίου 2017

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι Υπουργοί Άμυνας των 4 χωρών συναντήθηκαν στο Πόρτο, στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Πρόκειται για την πρωτοβουλία με τίτλο «Νότιο Κουαρτέτο», στην οποία οι ανωτέρω χώρες συμμετέχουν με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ και τις δυνατότητες συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, πριν τη συνάντηση στο Πόρτο, είχαν προηγηθεί άλλες δύο συναντήσεις, στη Βενετία (Ιταλία) και την Τουλόν (Γαλλία), κατά τους προηγούμενους μήνες.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι προκλήσεις και οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, καθώς και τα νέα δεδομένα ασφαλείας που διαμορφώνονται στην περιοχή. Επιπλέον, οι υπουργοί των 4 χωρών εξέτασαν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου πλαισίου συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στη βάση μιας κοινής στρατηγικής για τη Μεσόγειο και υπό το πρίσμα της ανάγκης για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινών πόρων. Εξάλλου, οι 4 χώρες έχουν διακηρύξει από τον Απρίλιο του 2016 το σχέδιό τους για έναν κοινό μηχανισμό ΝΑΤΟ και Ε.Ε. που θα καθορίζει τις ενέργειες στα κοινά πεδία δράσης των δύο οργανισμών.

Η Ελλάδα, παρόλο που συγκαταλέγεται στα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στο χώρο της Μεσογείου, απουσιάζει από το «Νότιο Κουαρτέτο». Αν και η χώρα μας βρίσκεται εγγύτερα στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι το πρώτο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, δεν συμμετέχει στην κοινή πρωτοβουλία Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που στόχο έχει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη στενότερη συνεργασία της βορειοατλαντικής συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ουσία, η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί ως θεατής τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ευρωατλαντικής άμυνας. Για άλλη μια φορά, απέχει από διεθνείς πρωτοβουλίες, παραμένοντας αμήχανη απέναντι στις αλλαγές που συντελούνται στον ευρωπαϊκό χάρτη ασφαλείας.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Νότιο Κουαρτέτο» της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας;

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και με δεδομένη τη ενεργό συνδρομή της συμμαχίας στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στενότερη συνεργασία των δύο οργανισμών; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου