Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Διαβήτης: Πως συνδέεται με τον καρκίνο στο πάγκρεας



Στην Ευρώπη κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 104.000 νέα περιστατικά και άλλοι τόσοι είναι οι θάνατοι από καρκίνο στο πάγκρεας. Παγκοσμίως, οι ετήσιες διαγνώσεις νέων περιστατικών είναι περίπου 338.000. Οι θάνατοι 330.000. Τώρα, μεγάλη διεθνής έρευνα συνδέει τον διαβήτη τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Ερευνητές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία, με επικεφαλής την Aλις Κέχλιν του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Πρόληψης στη Λιόν της Γαλλίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 825.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τα αντιπαρέθεσαν με στοιχεία από 2.757 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου, στο Άμστερνταμ. Τι έδειξαν; Πως η ξαφνική εμφάνιση διαβήτη ή η ταχεία επιδείνωση της νόσου μπορεί να συνιστά πρώιμη ένδειξη για υποκείμενο καρκίνο του παγκρέατος.

Τα μισά περιστατικά (50%) της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή που οι ασθενείς διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση διαβήτη. Όταν πια είχαν περάσει 12 μήνες από τη διάγνωση του διαβήτη, ο αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος μειώθηκε δραστικά.

Οι πάσχοντες από διαβήτη, που εμφάνισαν απότομη επιδείνωση και έπρεπε να κάνουν πιο επιθετική θεραπεία με ενέσιμη ινσουλίνη, είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος είναι πολύπλοκη. Οι θεραπείες με ορισμένα φάρμακα, όπως οι ινκρετίνες, που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Από την άλλη όμως, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

Οι ινκρετίνες συχνά χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη. Αυτός, με τη σειρά του έχει προκληθεί από -μη διαγνωσμένο ακόμη- καρκίνο του παγκρέατος. Όταν τελικά τα συμπτώματα γίνουν σαφή και ο «κρυφός» καρκίνος διαγνωσθεί, φαίνεται σαν να φταίνε οι ινκρετίνες που πυροδότησαν τον καρκίνο, Στην πραγματικότητα όμως ο καρκίνος προϋπήρχε και ήταν αυτός που προκάλεσε την επιδείνωση του διαβήτη.

«Οι γιατροί και οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι η εμφάνιση διαβήτη ή η ραγδαία επιδείνωσή του μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι για υποκείμενο παγκρεατικό καρκίνο και θα πρέπει να γίνει η σχετική διερεύνηση», τόνισαν οι επιστήμονες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μη επεμβατική μέθοδος που να ανιχνεύει τον ασυμπτωματικό καρκίνο του παγκρέατος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να συνδυασθούν στο μέλλον οι διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για διαβήτη. Τι εξετάσεις; Με νέους βιοδείκτες για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.



Πηγή : healthview.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου