Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

«Παλεύουμε για τα παιδιά μας», λένε οι πυροσβέστες που τα έσπασαν στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης



Ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος και να μονιμοποιηθούν - Πολλοί από αυτούς είναι οι μόνοι που εργάζονται στην οικογένεια και ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ - Έχουμε δώσει τη ζωή μας για το Σώμα και μας κρατούν σε ομηρία, λένε

«Παλεύουμε για το μέλλον μας, τις οικογένειες μας και για τα παιδιά μας». Με αυτά τα λόγια οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας «έλυσαν την πολιορκία» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο απέκλεισαν χθες για περισσότερες από οκτώ ώρες. 

Μάλιστα φεύγοντας από τη Βασιλίσσης Σοφίας, αφού πρώτα εξασφάλισαν τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργείων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, προειδοποίησαν την κυβέρνηση με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις που έλαβαν.



Από νωρίς χθες το πρωί περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει σήμερα Πέμπτη, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Αφού συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, στη συνέχεια... επισκέφτηκαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατέληξαν στο υπουργείο Ανασυγκρότησης. Αίτημα τους, να τηρηθεί η νομιμότητα και να προχωρήσει η μονιμοποίηση τους, έτσι ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην οδηγηθούν 2.093 άτομα στην ανεργία. 

Στα πρόσωπα των περισσότερων από αυτούς, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ήταν ζωγραφισμένη η αγωνία και ο φόβος για το τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα. Ανδρες και γυναίκες στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, φορώντας τις μπλε στολές «μπούκαραν» στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, αφού έσπασαν την γυάλινη είσοδο. Στην πλειονότητα του γονείς ανήλικων, με κάποιους από αυτούς να είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας τους που εργάζεται. Πίσω από τη μαχητικότητα του καθενός, κρύβονταν μια προσωπική και ανθρώπινη ιστορία. Αγωνίζονταν για να κρατήσουν τα μερικά εκατοντάδες ευρώ με τα οποία αμείβονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τον εαυτό τους αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Η Κάτια Βασιλίκου ταξίδεψε από το Αλιβέρι προκείμενου να βροντοφωνάξει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της το δικαίωμα στην εργασία. «Είμαι εθελόντρια από το 2000 και πέρασα στο Σώμα με εξετάσεις στο ΑΣΕΠ. Είμαι πενταετής πυροσβέστης από το 2003. Δεν ζητάω τίποτα άλλο από το να τηρηθεί ο νόμος και να συνεχίσω να ασκώ το επάγγελμα που αγαπώ», λέει στο protothema.gr η νεαρή μητέρα και συνεχίζοντας τονίζει: «Νιώθω ότι προσπαθούν να με εμποδίσουν να ολοκληρώσω τα όνειρά μου. Εχω ένα παιδί 28 μηνών και είμαι μάχιμη στην εργασία μου». Έφτασε χθες το πρωί με λεωφορείο στην Αθήνα. Καθ΄όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κι ήταν ανάμεσα στους τελευταίους που έφυγαν από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όταν τελικά η ίδια και οι συνάδελφοι της πήραν τις δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για τη συνέχιση της εργασίας τους.



«Ο άνδρας μου σήμερα δεν πήγε στη δουλειά. Έκανε μπέιμπι σίτινγκ. Του είπα ότι θα φύγω το πρωί και δεν ξέρω τι ώρα θα γυρίσω. Οι μηνιαίες μου απολαβές από την υπηρεσία μου είναι 820 ευρώ κι άλλα τόσο παίρνει ο άνδρας μου. Αν μείνουμε με ένα μισθό, δεν ξέρω πως θα τα βγάλουμε πέρα. Ελπίζω τελικά να μας κρατήσουν στις θέσεις μας», λέει η ίδια.

Για περίπου 14χρόνια βρίσκεται στο Σώμα της Πυροσβεστικής σε μάχιμες θέσεις ο Μιχάλης Γάσπαρος. Τα περισσότερα καλοκαίρια αντιμετωπίζει τις πύρινες φλόγες, ενώ πολλές φορές έχει αψηφίσει τον κίνδυνο για να σώσει κάποιο συμπολίτη του. Υπηρετεί στο 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Παλλήνης και χθες κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας, με τις σκέψεις του να βρίσκονται στα δύο του παιδιά. «Από το 2003 βρίσκομαι στη πυροσβεστική. Δεν ζητάω τίποτα άλλο από το αυτονόητο. Να παραμείνω στη θέση μου. Ολα αυτά τα χρόνια εγώ κι υπόλοιποι συνάδελφοι μου έχουμε δώσει τη ζωή μας για το Σώμα. Δεν θέλουμε μετά τις 10 Φεβρουαρίου να μείνουμε άνεργοι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να θρέψουμε τις οικογένειες μας. Ο μισθός μου αγγίζει τα 850 ευρώ.Εργάζομαι μόνο εγώ στην οικογένεια μου. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να πληρώσω όλους τους λογαριασμούς και να μεγαλώσω και τα δύο μου παιδιά ηλικίας έξι ετών και εννέα μηνών. Πρέπει να λήξει το θέμα με τη μονιμοποίηση μας, καθώς βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας».



Οι διαπραγματεύσεις και η λήξη της πολιορκίας

Αν και χθες το βράδυ μετά την επιστροφή των συνδικαλιστικών τους φορέων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Ανασυγκρότησης οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας αποφάσισαν αρχικά να παραμείνουν όλη τη νύχτα στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, τελικά αποχώρησαν μετά και από τη συζήτηση που είχαν και με τον Αρχηγό του Σώματος, ο οποίος έφτασε εκεί προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα. Μάλιστα λίγη ώρα νωρίτερα είχαν λάβει τη δέσμευση τόσο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα όσο και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη ότι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει την παραμονή τους στην εργασία και την μονιμοποίηση τους, παρότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε αναφέρει αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην αντιπροσωπεία των πυροσβεστών ότι δεν γνωρίζει για την τροπολογία και για την εξασφάλιση των κονδυλίων για τη μισθοδοσία τους.

Λίγο πριν τις δέκα χθες το βράδυ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλειος Καπέλιος έφτασε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότης και συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους. Αφού τους τόνισε ότι έχουν στα χέρια τους τις διαβεβαιώσεις δυο υπουργών για την μονιμοποίηση τους στη συνέχεια τους ζήτησε να αποχωρήσουν από το υπουργείο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, Γιώργος Καστανίδης ανέφερε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την λήξη της πολιορκίας του υπουργείου ότι αυτός και οι συνάδερφοι του θα αποχωρήσουν από το κτίριο, ωστόσο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι οι δεσμεύσεις των υπουργών να γίνουν πραγματικότητα. 

Ετσι, για σήμερα οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας που υπηρετούν στην Αθήνα έχουν δώσει ραντεβού νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ προγραμματίζουν δυναμική συγκέντρωση την ημέρα που θα έρθει προς ψήφιση η τροπολογία στη Βουλή, με επικρατέστερη ημερομηνία τις 14 Φεβρουαρίου.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου