Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Νέο καμπανάκι Στουρνάρα για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Nikos Libertas / SOOC



Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κρούει το καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική οικονομία σε διάστημα 24 ωρών.

Προειδοποίηση ότι εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει η οικονομία θα κινδυνεύσει να χάσει το τρένο εξόδου από την κρίση, απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στην «Καθημερινή».

«Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις», σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, «σήμερα έχει καλυφθεί το 90% της δημοσιονομική προσαρμογής και όχι μόνο αυτής».

Επομένως, σημειώνει, δεν δικαιολογείται καθυστέρηση η οποία εάν συμβεί «θα στερήσει από την ελληνική οικονομία την έξοδο από την κρίση».

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο κ. Στουρνάρας κρούει το καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική οικονομία σε διάστημα 24 ωρών.

Στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή, που εκδόθηκε την Παρασκευή, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις θα υπάρξουν περαιτέρω κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα, το όποιο ήδη καταγράφει μείωση καταθέσεων και αύξηση των κόκκινων δανείων, ενώ θα απειληθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ο κ. Στουρνάρας άσκησε οξεία κριτική στο ακολουθούμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το όποιο λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Κάλεσε την κυβέρνηση, εφόσον εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, να κινηθεί προς τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου