Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η «κόκκινη γραμμή» που πλησίασε η Τουρκία στο Αιγαίο



Τα πραγματικά πυρά στο φαρμακονήσι που έφεραν την Αθήνα στα όριά της

Να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο, επιχειρεί η Τουρκία, σύμφωνα με τα περιστατικά που περιγράφουν καθημερινά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ φαίνεται ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση πλησίασε την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας.

Χθες η εφημερίδα Ηurriyet της Τουρκίας περιέγραψε με εκτενές δημοσίευμα της ένα νέο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή των Ιμίων, ενώ αργά το απόγευμα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu περιέγραψε και δεύτερο. Τα περιστατικά αυτά διαψεύδονται από τις ελληνικές αρχές ωστόσο ο προβληματισμός είναι έντονος για το κλίμα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά.

Δίνοντας συνέχεια στην τεχνητή ένταση που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι γείτονες, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έγραψε χθες ότι πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής «έδεσε» στις βραχονησίδες των Ιμίων και στη συνέχεια οι αξιωματικοί άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι ένα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή από την Καλόλιμνο και ότι στην περιοχή παρέμεναν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τρία της τουρκικής.

Ωστόσο το πραγματικό περιστατικό που έφερε την Ελλάδα κόντα στην κόκκινη γραμμή της έγινε πριν λίγες μέρες στο Φαρμακονήσι.

«Το παιχνίδι που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο επεισόδιο με την εκτέλεση βολών από τουρκική ακταιωρό σε θαλάσσια περιοχή σε ελληνικά χωρικά ύδατα την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες πυρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, εκτέλεσε περιπολικό σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού,  όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν navtex η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, από τις 7.00 έως τις 9.00.

Μετά εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε άμεσα navtex από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την τουρκική navtex άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια.

Στην περιοχή έσπευσε η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος», ωστόσο το τουρκικό περιπολικό εκτέλεσε πυρά. Το τουρκικό σκάφος καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθείτο από την ελληνική κανονιοφόρο, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ελληνικά χωρικά ύδατα καθώς και διακοπής των πυρών.

Μετά την εκτέλεση των πυρών το τουρκικό σκάφος κινήθηκε βόρεια και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Κοτζιάς: Κάνει ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τρίτης, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι επρόκειτο για μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε εκ νέου την Τουρκία «νευρική δύναμη», εκτιμώντας ότι «κάποιοι στην Τουρκία νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελούσε μία Συρία ή ένα Ιράκ». Τόνισε επίσης ότι η Αθήνα έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα για τις «κόκκινες γραμμές» και, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι στο Φαρμακονήσι, η Τουρκία κόντεψε να πατήσει αυτήν την «κόκκινη γραμμή».

Για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη νευρικότητα της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Αθήνα έχει κάνει συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχει ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και έχει κάνει και τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία, για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και τη γενικότητα συμπεριφορά της γείτονος.

«Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά θέλω να το ξαναπώ, δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για την πιθανότητα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, τόνισε ότι «αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα σε δικαστήριο και σε πόλεμο, θα επέλεγα το δικαστήριο. Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στο δικαστήριο και μια διμερή, ουσιαστική, πραγματική συμφωνία και διαδικασία συμφωνίας, θα επέλεγα το δεύτερο. Και προς το παρόν είμαστε σε αυτό το δεύτερο. Με τις δυσκολίες που έχει λόγω της κατάστασης της Τουρκίας».

«Εγώ δεν βλέπω άλλο δρόμο που μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας, από τη διπλωματία και από το Δίκαιο, και κατά προέκταση, και εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά πλαίσια που υπάρχουν στη διεθνή κοινωνία», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.



Πηγή : newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου