Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Πανωλεθρίαμβος!



Του Νίκου Φιλιππίδη

Η ώρα των αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση έφτασε. Είναι σαφές ότι διαμεσολαβητική προσπάθεια δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς ώρας.

Την ίδια ώρα λύση, χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν υπάρχει επίσης. Από πουθενά δεν διαφαίνεται ότι θα παρουσιαστούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως ζητάει το Δ.Ν.Τ και η ΕΚΤ πριν από τις γερμανικές εκλογές. Άρα τζίφος, η λύση πακέτο που επιζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Με δεδομένο και το αρνητικό αποτέλεσμα από το διοικητικό συμβούλιο του Δ.Ν.Τ, όπου επιβεβαιώθηκε η διαίρεση του σε Ευρωπαίους από την μια και όλους τους υπόλοιπους από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πλέον δυο ξεκάθαρες - όλες κακές -επιλογές:

- Μια λύση είναι να επιστρέψει στο αρχικό σχέδιο και να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ζητάει το Δ.Ν.Τ, ώστε να μπορεί έστω και ως τεχνικός σύμβουλος να συνυπογράψει και αργότερα να μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή η λύση δίνει χρόνο και χρήμα (δόση 6,1 δις) στην κυβέρνηση, αλλά δεν εντάσσει την χώρα στο QE και επιπλέον δεν ανοίγει τον δρόμο για τις αγορές. Επιπλέον οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα και πιθανή σύναψης νέου μνημονίου, αλλά απομακρύνει βραχυπρόθεσμα την καταστροφή.

- Η δεύτερη λύση είναι αυτή της προκήρυξης εκλογών. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργούσε ενδεχομένως σασπένς για την επιτυχής ή όχι πληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου και έχει πιθανή κατάληξη ένα τέταρτο πρόγραμμα με πολλά μέτρα ή χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ με πολύ φτώχεια...

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το καλύτερο αλλά με εξαιρετικά λίγες και διαρκώς συρρικνούμενες πιθανότητες, που προβλέπει την εκδήλωση μια πρωτοβουλίας αιφνιδίως από τον συνήθη ύποπτο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Σε αυτήν περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και να πάρει ότι της δώσουν γιατί θα είναι καλύτερο από όσα προβλέπουν τα δυο παραπάνω, βασικά σενάρια.

Για όσους δεν θυμούνται, την τελευταία φορά που είχε εκδηλωθεί ανάλογη πρωτοβουλία από τον κ, Γιούνκερ, τον Ιούνιο του 2015 η κυβέρνηση μετέφερε το ερώτημα για απάντηση στον λαό μέσω του δημοψηφίσματος. Αν επιλέξει το ίδιο και τώρα θα ισοδυναμούσε με καταστροφή!!


Πηγή : liberal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου