Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Σοβαρή κρίση στην κυβέρνηση Τραμπ με την παραίτηση του Μάικλ Φλιν




Ρωσικές επαφές «έκαψαν» τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας - Πώς αντιδρά το Κρεμλίνο

Πολιτικό σάλο έχει δημιουργήσει στην Ουάσινγκτον η υπόθεση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, με το σκάνδαλο να φτάνει μέχρι τη Μόσχα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της κυβέρνηση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από συνομιλίες που είχε με ρώσους αξιωματούχους πριν αναλάβει κάποιο αξίωμα κι ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτές οι συνομιλίες ενδέχεται να ήταν παράνομες καθώς παραβιάζουν την εφαρμογή σχετικού νόμου (Logan Act) που απαγορεύει την εμπλοκή Αμερικανών πολιτών που δεν έχουν κάποια κυβερνητική θέση ή εξουσία σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μάικλ Φλιν συζήτησε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Ομπάμα ενέκρινε μια σειρά νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας, την οποία κατηγόρησε για παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Μάικλ Φλιν αναφέρει ότι υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων, ενημέρωσε χωρίς να είχε πραγματική πρόθεση, με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επαφές που είχε με τη Ρωσία.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο Φλιν θα είναι ευάλωτος σε προσπάθεια εκβιασμού

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες το Λευκό Οίκο ότι ο Μάικλ Φλιν θα ήταν ευάλωτος έναντι πιθανού εκβιασμού των Ρώσων για τις επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους της Μόσχας.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post» σχετικά με αναφορά της πρώην (υπηρεσιακής) υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Σάλι Γκέιτς προς το Λευκό Οίκο, στα τέλη Ιανουαρίου. Η Γέιτς εξέφραζε την εκτίμηση ότι ο Φλιν είχε παραπλανήσει το Λευκό Οίκο σχετικά με τη φύση της επικοινωνίας που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τη Σάλι Γέιτς, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ήταν πιθανό να είχε περιέλθει σε ευάλωτη θέση έναντι πιθανού εκβιασμού του, από τους Ρώσους. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η Γέιτς απαλλάχθηκε των καθηκόντων της, εξαιτίας της αντίθεσης της, στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ, αναφορικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών και προσφύγων στις ΗΠΑ, από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Η ευάλωτη θέση του Φλιν οφείλεται στην παραβίαση του νόμου (Logan Act) που απαγορεύει την εμπλοκή πολιτών σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Κατά τη γενικότερη εκτίμηση η παράνομη αυτή συμπεριφορά του, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκβιασμού από τους Ρώσους, στην περίπτωση που παρέμεινε στη θέση του.

Ποιος είναι ο Μάικλ Φλιν και ο ρόλος του πλάι στον Τραμπ

Από την άλλη μεριά, αμερικανός αξιωματούχος περιγράφοντας τις συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι ο Φλιν δεν είχε δώσει κάποια υπόσχεση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, άφηνε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά της Ρωσίας, για την πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία, αλλά και την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2016, «δεν ήταν αναγκαίο να εξακολουθούν να εφαρμόζονται από μία αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Ο Φλιν είναι απόστρατος υποστράτηγος, αλλά κι ένας από τους αρχικούς υποστηρικτές του Τραμπ, καθώς τάσσεται κατά του γραφειοκρατικού κατεστημένου στην Ουάσιγκτον, ενώ είναι υποστηρικτής της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η παραίτηση του Φλιν μαζί με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και το κλίμα πολιτικής αντίθεσης που επικρατεί στο Κογκρέσο, έναντι της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απομακρύνει από το επιτελείο του Τραμπ, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της υιοθέτησης μιας πιο διαλλακτικής γραμμής έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την άποψη αμερικανού αξιωματούχου. Η αποχώρησή του «καθιστά λιγότερο πιθανή την υλοποίηση μιας δραστικής αλλαγής, τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Από την άλλη μεριά, διατυπώνεται και η άποψη, ότι η παραίτηση Φλιν θα ενισχύσει την επιρροή ορισμένων υπουργών, όπως, του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Ματίς και του υπουργού των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον εκφράζονται εκτιμήσεις για ενίσχυση της ισχύος των προεδρικών συμβούλων Στιβ Μπάνον και Στίβεν Μίλερ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ασκούν επιρροή στον πρόεδρο Τραμπ.

Οι ρωσικές αντιδράσεις στην παραίτηση Φλιν

Ρώσος βουλευτής εκτίμησε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί σε μια προσπάθεια να πληγούν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. «Είναι προφανές ότι ο Φλιν αναγκάστηκε να γράψει την επιστολή παραίτησής του υπό κάποια πίεση», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Στόχος ήταν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, η υπονόμευση της εμπιστοσύνης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ένας άλλος ρώσος βουλευτής είχε δηλώσει ότι η παραίτηση του Φλιν υπονοεί ότι η κυβέρνησή του έχει στριμωχτεί στη γωνία ή ότι έχει «μολυνθεί» από αντιρωσικά αισθήματα.

«Είτε ο Τραμπ δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία και κατά συνέπεια στριμώχνεται επιτυχώς στη γωνία, είτε η ρωσοφοβία έχει ήδη μολύνει την νέα κυβέρνηση», σχολίασε το Κονσταντίν Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Αναταραχή στο Κογκρέσο - Οι Δημοκρατικοί ζητούν ενημέρωση

Πολιτική αναταραχή προκαλούν στο αμερικανικό Κογκρέσο οι εξελίξεις με τον Μάικλ Φλιν. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησαν απόρρητη ενημέρωση από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να λάβουν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Απευθύνουμε το αίτημα αυτό τόσο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και προς το FBI», δήλωσαν τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Κόνιερς από το Μίσιγκαν και Ελάιζα Κάμμινγκς από το Μέριλαντ.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, επίσης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, ενώ ασκεί επιρροή εντός της μόνιμης ειδικής επιτροπής για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η παραίτηση του Φλιν δε θέτει τέλος στις ερωτήσεις που σχετίζονται με τις επαφές που είχε με τους Ρώσους.

«Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να διευκρινίσει ποιος ήταν ενημερωμένος για τις συζητήσεις του Φλιν με το Ρώσο πρεσβευτή, αλλά κι αν ο ίδιος ενεργούσε σύμφωνα με εντολές του προέδρου ή άλλων αξιωματούχων ή αν οι συνομιλίες είχαν περιέλθει στην αντίληψη στελεχών του επιτελείου Τραμπ», τόνισε ο Σιφ.




Πηγή : newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου