Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Μέλη των 47 κομάντος οι δύο Τούρκοι



Στην ομάδα των Τούρκων κομάντος που τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου πήραν μέρος στο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρονται να ανήκουν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία του νομού Εβρου, μετά την υποβολή αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά, οι δύο άνδρες μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο. Παρουσιάστηκαν οικειοθελώς στις 15 Φεβρουαρίου στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας, συνοδεία συνηγόρου και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίου, κατέθεσαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στο παράρτημα της αρμόδιας υπηρεσίας, στην Αλεξανδρούπολη. Θα παραμείνουν κρατούμενοι έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού μετείχαν στην ομάδα των 47 κομάντος που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είχαν ως αποστολή να δολοφονήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου διανυκτέρευε. Οπως είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 18 Ιουλίου, οι πραξικοπηματίες κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν. «Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί».

Σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι 44 από τους συνολικά 47 μετέχοντες στην ομάδα «θανάτου» συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στην περιοχή Μούγλα της δυτικής Τουρκίας. Οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα σ’ αυτούς οι δύο κρατούμενοι της Αλεξανδρούπολης, δικάζονται ερήμην. Οι δύο άνδρες φέρονται να δήλωσαν στους Ελληνες αξιωματούχους τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, όχι όμως και την ιδιότητά τους. Κατά τη διαδικασία καταγραφής τους στην υπηρεσία ασύλου προέκυψε ότι διώκονται από τις τουρκικές αρχές, και αμέσως ενημερώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Αρμόδιος Ελληνας αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά είπε στην «Κ» ότι «κατά την άτυπη ανάκρισή τους, παραδέχθηκαν ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των Τούρκων “λοκατζήδων” που μετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Τα ονόματα, εξάλλου, και οι φωτογραφίες και των 47 πρώην στρατιωτικών έχουν αναρτηθεί σε τουρκικές ιστοσελίδες. Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έως αργά χθες το απόγευμα οι τουρκικές αρχές δεν είχαν καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσής τους, κάτι που ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ώρες.

Δεύτερο αίτημα έκδοσης

Εν τω μεταξύ, δύο νέα αδικήματα, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης περιλαμβάνονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ηδη το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημα έκδοσης βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται προσεχώς να διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές επικαλούνται νέα στοιχεία εις βάρος των «οκτώ».

Ειδικότερα, στο αίτημα, πέραν των τεσσάρων ήδη γνωστών αδικημάτων, περιλαμβάνονται αυτά της «απόπειρας κατάλυσης της μεγάλης Εθνοσυνέλευσης» και της «πρόκλησης ζημίας στη δημόσια περιουσία». Ως προς το αδίκημα της «αρπαγής ελικοπτέρου», αυτό έχει μετατραπεί σε «λεηλασία από κοινού».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών πάντως, και αυτό το αίτημα δεν αναμένεται να έχει τύχη, δεδομένου του σκεπτικού της απόφασης των 15 αρεοπαγιτών, οι οποίοι ομόφωνα έκριναν ότι δεν θα πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Οι αρεοπαγίτες δεν υπεισήλθαν στην ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή είναι αθώοι ή ένοχοι οι εκζητούμενοι, αλλά αρνήθηκαν την έκδοση κρίνοντας ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τουρκικές αρχές στο νέο αίτημά τους παραθέτουν διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλιστεί το δίκαιο της δίκης. Μόλις το αίτημα παραληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών. Παρά το γεγονός ότι ο Αρειος Πάγος με την απόφασή του διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι κρατούμενοι για διοικητικούς λόγους στο πλαίσιο της αίτησης ασύλου που έχουν καταθέσει.



Γιάννης Σουλιώτης, Εύα Καραμανώλη
Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου