Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών




Σε αύξηση των τιμών στόχων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προχωρά η Goldman Sachs σε νέο της report για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως επισημαίνει ωστόσο, οι βασικοί κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες αφορούν την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τις τάσεις στην λειτουργική κερδοφορία, την πρόοδο σχετικά με την αναδιάρθρωση των ομίλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την απομόχλευση  καθώς και τους όρους χρηματοδότησης. Η Goldman Sachs παράλληλα προειδοποιεί πως εντοπίζει πιθανούς περαιτέρω κινδύνους που συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή στόχο - με βάση την μεθοδολογία του δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς το κόστος κεφαλαίου (ROTE / COE) για το επόμενο 12άμηνο - στα € 2,60 (από € 2,20), για Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο στα € 0,25 (από € 0,20), για την Eurobank στα € 0,85 (από € 0,70) και για την Εθνική Τράπεζα στα € 0,30 (από € 0,25), σημειώνοντας πως αυτή της η κίνηση αντανακλά τη μείωση του κόστους κεφαλαίου.

Για την Alpha τηρεί σύσταση Buy, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις - Πειραιώς, Εθνική, Eurobank - δίνει στάση neutral.

Η GS δίνει έτσι περιθώριο ανόδου της τάξης του 30% για το επόμενο 12άμηνο στην Alpha Bank, 22% για την Eurobank, 15% για την Εθνική και 12% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα δεν προχωρά και σε αλλαγή των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας στο -0,01, το 0,01, το 0,03 και το 0,04 για την Πειραιώς στο 2016, 2017, 2018 και το 2019 αντίστοιχα, στο 0,00, στο 0,02, το 0,04 και το 0,04 για την Εθνική το αντίστοιχο διάστημα, στο 0,04, το 0,07, το 0,16 και 0,18 για την Eurobank και στο 0,00, το 0,16, το 0,34 και το 0,36 για την Alpha Bank.


Σε ότι αφορά τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η GS σημειώνει πως από την ημέρα της εκλογής Trump οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 14%. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή EPS έχουν αυξηθεί μόνο κατά 1%. Αυτό σημαίνει, πως η άνοδος των μετοχών οφείλεται στην αύξηση των αποτιμήσεων.

Σε ότι αφορά το επόμενο διάστημα και το κατά πόσον η άνοδος αυτή μπορεί να συνεχιστεί, η GS σημειώνει ότι η περαιτέρω άνοδος των αποτιμήσεων είναι δικαιολογημένη. Για τους επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι κίνδυνοι για το επόμενο διάστημα έχουν τρία βασικά συστατικά: (1) οι πιθανές επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου ρυθμιστικού περιβάλλοντος (2) οι κίνδυνοι στην κεφαλαιακή επάρκεια  από τα νομικά κόστη, και (3) η αστάθεια του εξωτερικού περιβάλλοντος που απορρέει από τις πολιτικές προοπτικές.

Οι πρώτοι εννέα μήνες του 2016 είδαν μια επιδείνωση και στα τρία αυτά στοιχεία. Ωστόσο μέχρι το τέλος του δ' τριμήνου του 2016, ο ρυθμιστικός κίνδυνος όπως και ο κίνδυνος από τα νομικά κόστη, είχαν υποχωρήσει. Σε συνολικό επίπεδο, το COE ( κόστος κεφαλαίου ) θα πρέπει μειωθεί κατά 50-100 μονάδες βάσης.

Οι τέσσερις παράγοντες πάντως που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή υψηλότερα είναι α) η πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομόλογων (β)η  απόκλιση από πιστωτικές ζημίες , (γ) υπερβάλλουσα απόδοση κεφαλαίων και (4) η δυναμική στα έσοδα από τις αγορές κεφαλαίων.

Τέλος, η GS προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολλοί και αυξάνονται και έχουν κυρίως να κάνουν με τους πολιτικούς κινδύνους. Μετά το Brexit, τις εκλογές στις ΗΠΑ και το ιταλικό δημοψήφισμα οι προοπτικές ενίσχυσηςτων λαϊκιστικών κομμάτων έχουν αυξηθεί, ειδικά τη στιγμή που πολλά άλλα πολιτικά... ορόσημα έρχονται προσεχώς. Αυτά αφορούν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Μάρτιος 2017) και τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία (Μάρτιος 2017), τη Γαλλία (Απρίλιος 2017) και τη Γερμανία (Σεπτέμβριος 2017).



Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου