Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Κατάθλιψη: Βλάπτει την καρδιά όσο και η παχυσαρκία



Γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην καρδιά. Ποιος το περίμενε όμως πως εξίσου επικίνδυνη για την καρδιά μας είναι και η κατάθλιψη; Νέα Γερμανική έρευνα δείχνει πως η κατάθλιψη μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς μας όσο η παχυσαρκία και η χοληστερόλη.

Οι ερευνητές ήταν από το Ερευνητικό Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας Helmholtz Zentrum του Μονάχου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Γερμανικού Κέντρου για τις Καρδιαγγειακές Νόσους. Ο ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 3.428 άνδρες, ηλικίας από 45 έως 74 ετών.

Τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια συνέκριναν την επίπτωση της κατάθλιψης με τέσσερις μείζονες παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Atherosclerosis, έδειξαν πως «ο κίνδυνος μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου λόγω κατάθλιψης είναι εξίσου σοβαρός με αυτόν λόγω αυξημένης χοληστερόλης ή παχυσαρκίας».  Αυτό είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Καρλ-Χάινς Λαντβινγκ.

Μόνον η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα σχετίστηκαν με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πάντως, η κατάθλιψη εξακολουθούσε να αναλογεί στο 15% των καρδιαγγειακών θανάτων. Αυτό το ποσοστό είναι συγκρίσιμο με αυτό της υπερχολήστερολαιμίας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Παράγοντες οι οποίες ευθύνονται για το 8,4 με 21,4% των καρδιαγγειακών θανάτων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη έχει μέτρια επίδραση εντός των μειζόνων μη συγγενών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα. Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου λοιπόν η διαγνωστική αξιολόγηση της κατάθλιψης θα πρέπει να θεωρείται βασική παράμετρος, διευκολύνοντας τον εύστοχο εντοπισμό τους και την βέλτιστη διαχείρισή τους» καταλήγει ο Γερμανός ερευνητής.



Πηγή : healthview.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου