Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Προκαλεί η Άγκυρα: Μην τολμήσετε να κατοικήσετε στα μικρά νησιά του Αιγαίου



Σε μια νέα πρόκληση απέναντι στη χώρα μας προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η Άγκυρα, που ούτε λίγο ούτε πολύ «προειδοποίησε» την Ελλάδα για το κυβερνητικό σχέδιο κατοίκησης 28 νησιών και επανέφερε ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών. 

Σε ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Πέμπτης και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, η τουρκική πλευρά  κουνάει το… δάχτυλο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «περίμενε μεγαλύτερη σύνεση σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα». 

«Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει έργα για να καταστούν κατοικήσιμα 28 μικρά νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά, δεν  μας είπε τα ονόματα των νησιών. Έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν θα ανεχτούμε de facto συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την ελληνική πολιτική σε αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση, επαναφέρει ουσιαστικά ανοιχτά τη στρατηγική γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησης της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο. 

Τι αναφέρει το έγγραφο του Σαντορινιού 

Από απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, φαίνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει βάλει «πλώρη» για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών. 

Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου». Ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει ως κεντρικό στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους.

Οπως επισημαίνεται στην απάντηση του υφυπουργού Ν. Σαντορινιού, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σε αυτή τη φάση αναζητείται εταίρος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τονίζεται θα συμμετάσχει «στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας - Κύπρου». 



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου