Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών η διάσκεψη για την Κύπρο

(Φωτογραφία:  Reuters )


Σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο. Η δεύτερη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί όταν καταλήξουν οι τεχνοκράτες σε απαντήσεις επί βασικών ερωτημάτων αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει.

O κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα με τη χθεσινή σύνθεση, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ.Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

«Η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση» ανέφερε. Παραδέχτηκε ωστόσο πως αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον κύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επικεφαλής εκ μέρους της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να είναι ο πρέσβης Δ.Παρασκευόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Οζντίλ Ναμί θα εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη διάσκεψη των τεχνοκρατών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.



Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου