Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

13 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το(ν) Jack Daniel’s



1. Ο Τζακ Ντάνιελ, το µικρότερο από δέκα αδέρφια φτωχής οικογένειας, έχασε τη μητέρα του από νωρίς και ανατράφηκε από μια γειτονική οικογένεια. Ήταν επτά χρονών όταν εργάστηκε για έναν ιεροκήρυκα, ο οποίος παράλληλα παρασκεύαζε και πουλούσε ουίσκι από το µαγαζί του.

2. Εργάστηκε σκληρά και αποδείχτηκε ικανότατος µαθητής. Έδειξε µεγάλο ενδιαφέρον για την παρασκευή του ουίσκι και έµαθε τη διαδικασία τόσο καλά, που ο ιεροκήρυκας τον έκανε συνεταίρο. Όταν αργότερα αποσύρθηκε για να ασχοληθεί αποκλειστικά µε τα ιερατικά, πούλησε το µερίδιο στον 13χρονο Ντάνιελ.

3. Από τη στιγµή που έγινε 21 χρονών µέχρι το θάνατό του, ο μικροκαμωμένος, με ύψος μόλις 1.57, και φιλάσθενος νέος φορούσε πάντα µακρύ παλτό, καπέλο καλλιεργητή, µεταξωτό γιλέκο, άσπρο υφασµάτινο πουκάµισο και πλατύ παπιγιόν.

4. Παρασκεύαζε ουίσκι από καλαµπόκι, σίκαλη και βύνη, χρησιμοποιώντας το κατακάθι της προηγούµενης επεξεργασίας στην επόµενη φουρνιά. Εφάρμοσε µια ξεχωριστή διαδικασία καθαρισµού από το ξυλοκάρβουνο των βαρελιών, που διαρκούσε 10-12 μέρες επιπλέον, µε σκοπό να «εξευγενίσει» το ουίσκι.

5. Κατά τη διάρκεια του εµφυλίου πολέµου, φόρτωνε το καµουφλαρισµένο µε σανό ουίσκι σε µια άµαξα και μετέβαινε στην πόλη, ογδόντα χιλιόµετρα µακριά, για να το πουλήσει μυστικά, παρά την ρητή απαγόρευση του σερίφη, τα μεσάνυχτα.

6. Ο Ντάνιελ, που αναζητούσε µέρη µε απεριόριστη ποσότητα νερού µε ασβεστόλιθο. βρήκε στο κοίλωµα ενός σπηλαίου, στην είσοδο του οποίου σήμερα δεσπόζει ο ανδριάντας του (εκεί όπου 250.000 επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο), τρεχούµενη πηγή όπου το νερό δεν είχε υπολείµµατα σιδήρου και µε θερµοκρασία 10 βαθμών Κελσίου ήταν ιδανικό για την παραγωγή µοναδικού ουίσκι.



7. Το 1866 η εταιρεία Jack Daniel Distillery ήταν η πρώτη καταγεγραµµένη οινοπνευµατοποιία στην Αµερική. Το 1890 ήταν ο µεγαλύτερος παραγωγός στο Τενεσί, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η φήµη της εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα όταν κέρδισε έναν γευστικό διαγωνισµό.



8. Το ουίσκι εµφιαλωνόταν σε πήλινες στάµνες µε χαραγµένο το όνοµα του ιδρυτή, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1870 καθιερώθηκαν τα γυάλινα µπουκάλια. Αν και τα πρώτα μπουκάλια ήταν σχετικά στρογγυλά, ο Ντάνιελ εισήγαγε το 1895 το τετράγωνο µπουκάλι, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά του, µε ραβδωτό λαιµό.

9. Δημιούργησε 10μελή μπάντα, την «Jack Daniel’s Silver Cornet Band», η οποία έκανε παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Αμερικής, διαδίδοντας το ουίσκι ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ένα άλλο διαφημιστικό τρικ που χρησιμοποίησε ήταν να τυπώσει το όνομα της εταιρείας σε αερόστατα.



10. Το 1876 παρουσιάστηκετο Jack Daniel’s Old No. 7. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το επτά ήταν ο αγαπημένος αριθμός του Ντάνιελ, άλλοι ότι τα εμπορεύματά του μεταφέρονταν από το έβδομο βαγόνι του τρένου ή ότι ο ίδιος είχε επτά φιλενάδες. Όπως και να έχει, σήμερα το Jack Daniel’s είναι το 2ο πιο δημοφιλές ουίσκι στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών με πωλήσεις που φθάνουν ετησίως τις 890.000 φιάλες.

11. Ο Ντάνιελ παρέµεινε εργένης, μολονότι γνώρισε αρκετές όµορφες κοπέλες, ορισµένες αρκετά µικρές για να είναι κόρες του. Όταν ζήτησε το χέρι μίας απ’ τις αγαπημένες του, ο πατέρας της θέλησε να μάθει την ηλικία του. Αυτός αρνήθηκε και ο πατέρας της τον έδιωξε, λέγοντάς του ότι όποιος άντρας αποκρύπτει την ηλικία του, μάλλον είναι υπερβολικά μεγάλος για την κόρη του.

12. Μία μέρα, συγχυσµένος επειδή ξέχασε το συνδυασμό για να ανοίξει το χρηµατοκιβώτιο στο γραφείο του (το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα), το κλώτσησε με όλη του τη δύναμη. Έσπασε το δάχτυλο, το οποίο μολύνθηκε, με αποτέλεσμα να προκληθεί σηψαιμία και να ακρωτηριαστεί το πόδι του. Πέθανε πέντε χρόνια αργότερα, το 1911, στα 61 ή 65 του χρόνια. Λέγεται ότι αν είχε βουτήξει το πόδι στο ίδιο του το ουίσκι, δεν θα είχε μολυνθεί…

13. Την ίδια χρονιά παρασκευάστηκε και το άλλο διάσημο προϊόν, το Black Label, το οποίο εικάζεται ότι έφερε μαύρη ετικέτα ως φόρο τιμής στον ιδρυτή. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο Φρανκ Σινάτρα ετάφη μαζί με ένα μπουκάλι από το «νέκταρ των θεών», όπως αποκαλούσε το Jack Daniel’s…









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου