Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Βόμβες Πάγκαλου κατά Τσίπρα: Είναι επικεφαλής μίας ομάδας κακοποιών όπως ο Χίτλερ




Απίστευτους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό.

Ο πρώην υπουργός έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Αδόλφο Χίτλερ. Συγκεκριμένα είπε «Εγώ θα συγχαρώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία σκληρή, αδίστακτη ομάδα κακοποιών. Πολεμάω σκληρά, τον μικροαστικό καθωσπρεπισμό. Ο Χίτλερ, ήταν επικεφαλής μίας συμμορίας κακοποιών ή δεν ήταν; Πήρε 35%! Επειδή δεν έχει ο Τσίπρας τον στρατό για να κάνει αυτά που έκανε ο Χίτλερ; Ο Χίτλερ είχε τον στρατό και έκανε αυτά που έκανε» είπε ο κ. Πάγκαλος. 

«Πολύ καλό να σεβόμαστε τη πλειοψηφία και εγώ την σέβομαι» συνέχισε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Και δεν ζητάω να παραιτηθεί η κυβέρνηση, όσο έχει την πλειοψηφία. Συγχαίρω την ηγεσία αυτής της ομάδας κακοποιών, η οποία κατάφερε να κερδίσει καταρχήν την λαϊκή πλειοψηφία- 18% είχε πάρει επί των εγγεγραμμένων, δεν είναι ακριβώς λαϊκή πλειοψηφία και 25 % επί των ψηφισάντων… Αλλά εν πάση περιπτώσει, ας πούμε ότι κέρδισε, ότι ήρθε πρώτη και πήρε το μπόνους των 50 εδρών του μεγαλοφυούς νομοθέτη Σκανδαλίδη που έκανε το μπόνους των 50 εδρών. Καταφέρανε τώρα τελευταία, δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, ότι γελοιοποιούμενοι και οδηγώντας την κυβέρνησή τους και το κόμμα τους από γκάφα σε γκάφα, κάνανε να ξεχάσουμε την οικονομική κατάσταση». 

Τι είπε για το ταξίδι Παππά-Αστερίου στη Βενεζουέλα 

«Κοιτάξτε την κυβέρνηση, λέει ότι πήγε να πάρει τρόφιμα από τη Βενεζουέλα, που έχουμε δει εδώ και έξι μήνες να λεηλατούνται τα άδεια super market στη χώρα…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος στη συνέντευξή του στο Βήμα fm.

«Τώρα ξαφνικά κρατούσαν μυστικό για χρόνια, για μήνες ότι έκαναν μία offshore για να πληρώνει η εφημερίδα τους λιγότερο φόρο, το οποίο είναι απολύτως νόμιμο. Με βάση τους κανόνες της κίνησης κεφαλαίων της ΕΕ, είναι απολύτως νόμιμο να έχεις μία offshore στην Ελλάδα, στην Κύπρο… Το κρύψανε μετά μανίας. Θεωρούσαν ότι μία αριστερή εφημερίδα, δεν πρέπει να έχει offshore, η οποία να έχει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της» είπε ο κ. Πάγκαλος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμιο Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, ο Θόδωρος Πάγκαλος σχολίασε: «Εμφανίζεται ένας Κύπριος λεβέντης και μοσχαναθρεμένος, δικηγόρος και ξαφνικά εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορία αυτήν και αποκρύπτει μετά,  μετά μανίας, ότι είχε πάει ο Παππάς με αυτόν τον δικηγόρο στην Βενεζουέλα του Μαδούρο…». 

«Για να εισαχθούν λέει φθηνά τρόφιμα από τα κρατικά παντοπωλεία της Βενεζουέλας και να δώσει επαναστατική βοήθεια η Βενεζουέλα, δίνοντας φθηνό πετρέλαιο, αλλά στους δήμους που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε όλους. Δηλαδή να υποθέσω τώρα, ότι ο ΚΚΕ δήμαρχος της Καισαριανής, δεν θα έπαιρνε φθηνό πετρέλαιο...» ανέφερε ο πρώην υπουργός. 



Πηγή: iefimerida.gr 


Σημαντική πρωτοβουλία από την Νέα Δημοκρατία για την δωρεά οργάνων




Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, 5 προτάσεις για την βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ανθρωπίνων ιστών – οργάνων και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο, βουλευτή Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως και τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα.



Οι 5 προτάσεις είναι οι εξής:

1.       Κινητές μονάδες Ε.Ο.Μ. διαπίστωσης εγκεφαλικού θανάτου

Η αδυναμία - απροθυμία διαπίστωσης του εγκεφαλικού θανάτου όταν υφίσταται καρδιακή λειτουργία, επιλύεται με τη δημιουργία κινητών μονάδων διαπίστωσης εγκεφαλικού θανάτου, που θα συνεπικουρούν - αντικαθιστούν τους θεράποντες ιατρούς των ΜΕΘ. Υπό το κύρος, τη γνώση και την αναγνώριση του κρατικού φορέα μεταμοσχεύσεων, οι κινητές μονάδες θα προβαίνουν αμιγώς στη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης.

2.       Ενεργοποίηση εκ νέου και ενίσχυση του θεσμού των Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων

Ο θεσμός των Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Οι Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων πρέπει να αποτελούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα αξιολογείται. Προτείνουμε, επομένως, ως προς τους Συντονιστές, το τρίπτυχο: εκπαίδευση, αμοιβή, αξιολόγηση.

3.       Παροχή κινήτρων στις Μ.Ε.Θ. για τον εντοπισμό δοτών

Η παροχή κινήτρων στις Μ.Ε.Θ. που επιτυγχάνουν να συγκεντρώσουν δότες και μοσχεύματα θα μπορούσε να εντείνει τις προσπάθειες του προσωπικού. Προτείνουμε τη στελεχιακή ενδυνάμωση των ομάδων φροντίδας των δοτών, η οποία απαιτεί 24ωρη εγρήγορση και αφοσίωση. Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, η παροχή ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους της Μ.Ε.Θ., μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των Μονάδων.

4.       Παρακολούθηση και έλεγχος επιδόσεων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Ο πολυεπίπεδος, τακτικός έλεγχος από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Μ. των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των επιδόσεών τους στη συγκέντρωση οργάνων είναι μία ακόμη πρόταση, που θα μπορούσε να θεραπεύσει δυσλειτουργίες. Η ενδελεχής εποπτεία των Μ.Ε.Θ., αλλά και των Μονάδων Μεταμόσχευσης θα στοχεύει πρωτίστως στον εντοπισμό και την κάλυψη τυχόν ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό, στον έλεγχο της προσήλωσης της κάθε Μονάδας στη διάσωση των μοσχευμάτων, στην αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

5.       Επανεκκίνηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ο Ε.Ο.Μ. θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί, με διττό στόχο:

Α. Την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, προώθηση της δωρεάς ιστών και οργάνων στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα λοιπά μέλη του προσωπικού των Μ.Ε.Θ.  



Β. Την εποπτεία των μονάδων μεταμόσχευσης και την ενίσχυση του επιπέδου μεταμοσχεύσεων στη χώρα.

Η δωρεά ανθρωπίνων ιστών – οργάνων αποτελεί ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής πολλών ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας. Πρόκειται για μία οικονομική «αιμορραγία» του δημοσίου, που μπορεί και πρέπει να διακοπεί, αφού το σύστημα μεταμοσχεύσεων είναι υπερ-ανταποδοτικό. Το παράδοξο σήμερα είναι ότι δαπανούμε, ως σύστημα υγείας, τεράστια ποσά, χωρίς να προσφέρουμε ποιότητα ζωής στους πάσχοντες.

Το 2015, στην Ελλάδα, οι δότες οργάνων αντιστοιχούσαν σε 2,7 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο μέσος όρος ήταν 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ειδικότερα, στην Ισπανία, ο μέσος όρος φτάνει τους 33 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στην Ισπανία, ένας νεφροπαθής μεταμοσχεύεται μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 7 με 8 χρόνια.



Οι βασικές αιτίες του προβλήματος είναι:

Έλλειψη υποδομών και προσωπικού
Έλλειψη Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων
Αδυναμία - απροθυμία του θεράποντος γιατρού να διαπιστώσει τον εγκεφαλικό θάνατο ασθενούς
Χαμηλή χρηματοδότηση και υποστελέχωση του Ε.Ο.Μ.

Οι σημαντικότερες συνέπειες είναι:

Η επιβάρυνση της υγείας των ασθενών
Οι ασθενείς συχνά να υφίστανται κοινωνικό και επαγγελματικό αποκλεισμό εξ αιτίας της ανάγκης για νοσηλεία, ιατρική παρακολούθηση κ.ά.
Να διασκορπίζονται οικογένειες, με σκοπό την παραμονή του ασθενούς σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου μπορούν να του παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας
Το 70% των πόρων για την Υγεία να κατευθύνεται για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων  
Η διαρροή ασθενών στο εξωτερικό, που κοστίζει περί τα 10.000.000 ευρώ ετησίως.


Η Αλβανία, τα παιγνίδια των ΗΠΑ και τα λάθη της Αθήνας



Αντιμέτωπη με την πιο ακραία έκφραση του αλβανικού εθνικισμού και Μεγαλοϊδεατισμού βρίσκεται η Αθήνα.

Αντιμέτωπη με την πιο ακραία έκφραση του αλβανικού εθνικισμού και Μεγαλοϊδεατισμού, όπως διατυπώνεται τα τελευταία χρόνια από τον Εντυ Ράμα ,που έχει την πλήρη στήριξη των Αμερικανών, βρίσκεται η Αθήνα, που με συνεχείς λανθασμένους χειρισμούς συνέβαλλε στην αποθράσυνση των ακραίων ανθελληνικών στοιχείων στην Αλβανία, που υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Ράμα είχε δώσει από νωρίς δείγματα των προθέσεων του όταν ως αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και με ακραία ρητορική περί «ξεπουλήματος των αλβανικών συμφερόντων στην Ελλάδα» κατόρθωσε να οδηγήσει σε ακύρωση την σημαντική συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.

Όλοι γνωρίζουν στο παρασκήνιο ότι η πρωτοβουλία αυτή λήφθηκε και με «ξένο» δάκτυλο και μάλιστα τουρκικό, καθώς η Άγκυρα δεν θέλει να υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο (και δη της Ελλάδας) βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ώστε να μην δημιουργείται διαπραγματευτικό "τετελεσμένο".

Εξάλλου ο κ. Ράμα ποτέ δεν έκρυψε τις φιλικές σχέσεις του με την Τουρκία και τις κάθε άλλο παρά φιλικές διαθέσεις του προς την Ελλάδα.

Στα πρώτα βήματα του στην πρωθυπουργία εκμεταλλεύτηκε το ΚΕΑΔ το κόμμα στο οποίο εκφράζεται πολιτικά και η ΟΜΟΝΟΙΑ η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας, πριν πετάξει από τον κυβερνητικό συνασπισμό το ΚΕΑΔ προκειμένου να συνεργασθεί με τους πιο ακραίους ανθέλληνες στην Αλβανία, το κόμμα των Τσαμηδων PDIU.

Ο κ. Ράμα σε όλη την διάρκεια της θητείας του είδε την αμερικανική κυρίως στήριξη να αυξάνεται καθώς η Αλβανία και ο αλβανικός παράγοντας αποτελούν για συγκεκριμένους κύκλους στις ΗΠΑ το ανάχωμα της επέκτασης της ρωσικής παρουσίας στα Βαλκάνια. Όμως η στήριξη αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή καθώς ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός στρέφεται εναντίον όλων σχεδόν των χωρών της περιοχής: εναντίον της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και φυσικά της Ελλάδας.

Όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις βυθισμένες στην δίνη των Μνημονίων και στην ψευδαίσθηση ότι ο Ε. Ράμα ως νέος πολιτικός και επιτυχημένος Δήμαρχος Τιράνων και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ,θα ακολουθούσε μια προοδευτική συμφιλιωτική πολιτική προς όφελος και των δυο χωρών, επέδειξαν πρωτοφανή ανοχή στις επιλογές του.

Και χωρίς να εξασφαλίσουν στοιχειώδη ανταλλάγματα που αφορούν την εκπλήρωση ήδη ανειλημμένων δεσμεύσεων (όπως π.χ. η λειτουργία των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων και ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων), δόθηκε πράσινο φως για την ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, αλλά και εκπλήρωση συγκεκριμένων αιτημάτων που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν τους αλβανούς εργαζόμενους στην χώρα μας. Ορισμένοι στην Αθήνα μάλιστα πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να «ποντάρουν» στο χαρτί του Ε. Ράμα προκειμένου μέσω του αλβανικού παράγοντα να πιέσουν τα Σκόπια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Όμως ο Ε. Ράμα είχε και έχει την δική του ατζέντα, την οποία δεν ξεδίπλωσε μόνο όταν χαιρέτισε τους οπαδούς της Αλβανικής Εθνικής Ομάδας που φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και με drone ύψωσαν την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας στο γήπεδο του Βελιγραδίου. Εξάλλου ο κάτοχος του drone που ύψωσε την σημαία ήταν ο αδελφός του.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει διακοσμήσει το γραφείο του στα Τίρανα με μια τεραστία γκραβούρα που απεικονίζει την Μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι το Τέτοιο, το Πρόσηβο και όλο το Κόσοβο. Είναι το σκηνικό που είχε στήσει για να φωτογραφηθεί μαζί με τον ανυποψίαστο Νίκο Κοτζιά όταν επισκέφτηκε τον Ιούνιο τα Τίρανα.

Η σύμπραξη με τους Τσάμηδες επισημοποίησε την ανθελληνική ατζέντα του, καθώς ευλόγησε την μετατροπή του Τσάμικου σε θέμα Εθνικής πολιτικής πλέον, ενώ επιμένει σε έναν αρρωστημένο αλυτρωτισμό που υπερβαίνει τα όρια των Τσάμηδων.

Ο κ. Ράμα υποστηρίζει (όπως και αρκετοί προκάτοχοι του) ότι οι αρβανίτες είναι ουσιαστικά αλβανική μειονότητα και ότι καθεστώς μειονότητας έχουν και οι ..αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα ειδικά μάλιστα όσοι έχουν πάρει και την ελληνική ιθαγένεια.

Εξάλλου το ίδιο ακριβώς υποστήριξε με την προσβλητική ανάρτηση του στο Facebook που λίγο πολύ θέλησε να εμφανίσει ως …μειονότητα τους κατοίκους της Αθώας με το επιχείρημα ότι κάποτε ήταν αλβανόφωνοι!!

Ο Αλβανός πρωθυπουργός στο πλαίσιο του εθνικισμού που πρεσβεύει ,γίνεται εμμονικός πολέμιος της ελληνικότητας της Χειμάρρας, με τέτοιο τρόπο που μόνο το κομμουνιστικό καθεστώς επεχείρησε να επιβάλλει. Από την πρώτη στιγμή της θητείας του στράφηκε εναντίον του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, και πότε με τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης, πότε με εκχώρηση περιουσιών που είτε είναι δημόσιες είτε δεν έχουν αποδοθεί οι τίτλοι κυριότητας, παραχωρήθηκαν σε διαπλεκόμενα συμφέροντα για τουριστική αξιοποίηση, συνήθως σε παράγοντες που προέρχονταν από τον Βορρά και δεν είχαν σχέση με τον Ελληνισμό.

Επενδύοντας στις εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις ο κ. Ράμα είδε στις δημοτικές εκλογές να εκλέγεται δήμαρχος της Χειμάρρας ο εκλεκτός του, Γιώργος Γκόρος απέναντι στον υποψήφιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Και ο δήμαρχος επιστρατεύτηκε να υλοποιήσει τις αποφάσεις που μεταξύ των άλλων προβλέπουν και το γκρέμισμα των σπιτιών των Ελλήνων μειονοτικών.

Η εμμονή του κ.Ράμα με την Χειμάρρα δεν είναι τυχαία. Οι χειμαρριώτες είναι οι πιο ατίθασοι και ανεξέλεγκτοι στον χώρο της μειονότητας και οι τελευταίοι που αντιδρούν στο οργανωμένο σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου που εφάρμοσαν τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι αλβανικές αρχές.

Αποκορύφωμα των λανθασμένων χειρισμών εκ μέρους της Αθήνας ήταν το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Κοτζια στα Τίρανα τον Ιούνιο, όταν είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντμίτρι Μπουσάτι στην Αθήνα, όπου είχε στείλει εντελώς αρνητικά μηνύματα.

Ο κ. Κοτζιας είχε προτείνει την δημιουργία ενός μηχανισμού συζήτησης και επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών, μια διαδικασία που επέτρεψε στην Αλβανική πλευρά να θέσει σε αυτή την «κοινή ατζέντα» και το Τσάμικο και θέματα που αφορούν τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα τους οποίους εκλαμβάνει και παρουσιάζει ως μειονότητα.

Ο κ.Κοτζιας συμφώνησε η διαδικασία αυτή να υιοθετήσει την μορφή των "κουτιών" που κάθε πλευρά θέτει από ένα πρόβλημα σε κάθε "κουτί" και επιχειρείται μετά να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση.

Και έτσι βρέθηκε η Ελλάδα να διαπραγματεύεται με την Αλβανική πλευρά ώστε να βρει και να προσφέρει ανταλλάγματα , για τον αυτονόητο σεβασμό περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας, για την διόρθωση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, για την εναργή της ήδη συμφωνημένης λειτουργίας των δυο στρατιωτικών κοιμητηρίων…

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται με όλο και λιγότερα όπλα απέναντι σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο και αποθρασυμένο αλβανικό εθνικισμό, που έχει αναβαθμίσει τον ανθελληνισμό σε επίσημη κρατική πολιτική.

Η Αθήνα ,ο κ. Κοτζιάς αναφέρουν τώρα κάτι περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Βεβαίως στον Ιούνιο όταν ρωτήθηκε ο κ.Κοτζιας για ανάλογες «δηλώσεις κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ» τις αποκήρυξε εκφράζοντας την στήριξη του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με τον όρο φυσικά της τήρησης των προϋποθέσεων.

Όμως κοντός ψαλμός αλληλούια. Η Έκθεση της Κόμισαν για την Αλβανία θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ήμερες και πιθανότατα στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ο κ.Τσιπρας θα κληθεί να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, η να θέσει βέτο….

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν μπει σε περίοδο μεγάλων εντάσεων και αντιπαραθέσεων. Γιατί ο Αλβανικός Μεγαλοϊδεατισμός δίνει και πάλι το «παρών»…



Πηγή : thetoc.gr


Παραγγελία 24 μαχητικών F-35 από τη Lockheed Martin πραγματοποίησε η Τουρκία





Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στο υπουργείο Άμυνας την εντολή να αγοράσει άλλα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber ενισχύοντας έτσι την στρατιωτική ισχύ της χώρας.

Η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει από την εταιρεία και άλλα πολεμικά αεροσκάφη. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήταν σε γνώση της υπόθεσης είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η νέα παραγγελία αφορά πρός το παρόν συνολικά 24 μαχητικά.



Τα πρώτα αεροσκάφη της αρχικής παραγγελίας αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το 2018.

Συνολικά, η Άγκυρα έχει παραγγείλει 100 μαχητικά F-35.


Στην αντεπίθεση η Χίλαρι: Ζητά από το FBI να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τις σχέσεις Τραμπ με τη Ρωσία



Η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον ζητάει από το FBI να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της έρευνας, για ενδεχόμενες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, ζήτησε από το FBI να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έχει συλλέξει για τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, και της Ρωσίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε “μη δίκαιη” τη δημοσιοποίηση της έρευνας που διεξάγει το FBI, σχετικά με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, ενώ την ίδια στιγμή, δε δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις ενδεχόμενες σχέσεις του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων με τη Ρωσία.

Το FBI διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα τους προηγούμενες μήνες αναφορικά με τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ ή οι άνθρωποι του έχουν σχέσεις με Ρώσους πολίτες ή επιχειρήσεις που προκαλούν ερωτηματικά. Ωστόσο, από την έρευνα αυτή δεν εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν την έναρξη πλήρους έρευνας γύρω από το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση. Το FBI τηρεί στάση σιωπής και δεν έχει συζητήσει δημόσια την έρευνα αυτή.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον διαβεβαιώνει ότι το FBI δε θα βρει τίποτα που να είναι επιλήψιμο στη νέα έρευνα που διεξάγει για το χειρισμό των ηλεκτρονικών της μηνυμάτων από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι έρευνα αυτή θα διαρκέσει για χρόνια, ενώ στην περίπτωση προεδρικής εκλογής της Κλίντον, θα επισκιάσει την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων της, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.



Πηγή : news247.gr


Αποδοκιμασίες προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε συνέδριο ΙΚΑ



Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου σε συνέδριο του ΙΚΑ. Συνδικαλιστές άπλωσαν πανό με αίτημα να μην καταργηθεί το ΙΚΑ και γιούχαραν τον κ. Κατρούγκαλο.

Από την πλευρά, του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος έκανε λόγο για σημαντικές περικοπές στο συνέδριο, επισημαίνοντας ότι στις νέες συντάξεις με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια ασφάλισης προκύπτει σύνταξη 780 ευρώ (έναντι 870 ευρώ αρχικά). Στα 35 χρόνια η νέα σύνταξη θα είναι 895 ευρώ αντί 1.070 ευρώ και για 40 χρόνια θα είναι 1.026 ευρώ αντί 1.260 ευρώ.

Οργή έχει προκληθεί στους συνταξιούχους, μετά τις νέες περικοπές που ισχύουν από σήμερα Τετάρτη στις επικουρικές συντάξεις περισσότερων από 248.000 δικαιούχων, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού αλλά και των αναδρομικών περικοπών που ισχύουν από τον Ιούνιο.

Με αφορμή και τις νέες μειώσεις οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από υποκατάστημα του ΙΚΑ. Αύριο το πρωί οι συνταξιούχοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά για να επιστρέψουν όπως αναφέρουν τις επιστολές του υπουργού Εργασίας, στον αποστολέα τους.

Καθυστερήσεις στην έκδοση μιας σειράς από σημαντικές αποφάσεις στο ασφαλιστικό έχουν διαπιστώσει στο μεταξύ οι θεσμοί σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως δείχνει το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup στις 7 – 8 Νοεμβρίου που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.

Οι «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά τέθηκαν στο μεταξύ επί τάπητος την Τρίτη κατά τη δίωρη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του οικονομικού επιτελείου, όπως ανέφερε ανώτερη πηγή του υπουργείου Εργασίας.





Πηγή: ΣΚΑΙ 


Ραγδαία μείωση της ορατότητας στην Αθήνα


Περιορίζεται κατά περίπου τρία χλμ. κάθε δεκαετία εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ενας Αθηναίος του μεσοπολέμου μπορούσε να βλέπει κατά μέσο όρο μέχρι και 20 χιλιόμετρα πιο μακριά, σε σχέση με τον σημερινό Αθηναίο, καθώς η ορατότητα στην Αθήνα μειώνεται κατά περίπου 2,8 χιλιόμετρα ανά δεκαετία ή 280 μέτρα κάθε χρόνο. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα έρευνα -η πρώτη του είδους της σε τόσο βάθος χρόνου (1931-2013)- από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Τα στοιχεία

Στις δεκαετίες του 1930 και του 1940 υπήρχε πολύ καλή ορατότητα στην Αθήνα (πάνω από 20 χιλιόμετρα) με συχνότητα 34%, δηλαδή μία μέρα στις τρεις περίπου. Τις μέρες αυτές, οι Αθηναίοι μπορούσαν να διακρίνουν ακόμα και τα σπίτια στην Αίγινα. Αυτή  η καλή ορατότητα μειώθηκε σε συχνότητα μόλις στο 2% κατά την περίοδο 2004-2013.

Πολύ περιορισμένη ορατότητα (μικρότερη των δύο χιλιομέτρων) εμφανιζόταν σε ποσοστό μόνο 2% στις δεκαετίες 1930 και 1940, ενώ αυξήθηκε σε ποσοστό περίπου 25% μετά το 2004. Γενικά, μετά το 2004 παρατηρείται στην πρωτεύουσα ορατότητα μικρότερη των τεσσάρων χιλιομέτρων πάνω από τις μισές μέρες του έτους.

Η «δραματική» δεκαετία

Η ορατότητα στην Αθήνα, σύμφωνα με τη μελέτη, σημείωσε εντυπωσιακή και σχεδόν συνεχή μείωση εδώ και πάνω από 80 χρόνια. Η μείωση έγινε «δραματική» στη δεκαετία του ΄50, όταν εντάθηκαν η διόγκωση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η κατασκευή κτιρίων και η αύξηση των οχημάτων στην πρωτεύουσα, με συνέπεια την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Την ίδια περίοδο, όμως, με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυξάνονται δραματικά και οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ευρώπη, οι οποίες σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 1950 και 1980. Έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι πολύ μεγάλο ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας συνδέεται με μακρινή μεταφορά ρύπων από πηγές στην Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ταυτόχρονη μείωση της ορατότητας που παρατηρείται και σε μη αστικούς σταθμούς στην Ελλάδα από το 1960 και μετά.

Τα μέτρα

Η λήψη αντιρρυπαντικών μέτρων στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1980 οδήγησε σε μείωση των εκπομπών και κατά συνέπεια σε σταθεροποίηση έως και οριακή βελτίωση της ορατότητας  σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα μετά το 1990. Σε αυτό συντέλεσε και η οικονομική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη την ίδια περίοδο.

Στην Αθήνα, η υποβάθμιση της ορατότητας συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές του 2000. Μετά πάντως το 2004, παρατηρείται σταθεροποίηση  ή ακόμη και οριακή βελτίωση, καθώς καταγράφεται και μείωση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα σωματιδίων. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς μετά τα Ολυμπιακά έργα (μετρό, τραμ, Αττική Οδός), ενώ, εν μέρει, μπορεί να οφείλεται και στο ότι, λόγω της οικονομικής ύφεσης, έχει μειωθεί περαιτέρω η εκπομπή ρύπων στο λεκανοπέδιο (με εξαίρεση την περιοδική καύση ξύλων στα τζάκια).

Οι παρατηρήσεις

Η έρευνα, με επικεφαλής την ερευνήτρια δρ. Δήμητρα Φουντά, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Atmospheric Chemistry and Physics» βασίζεται στη σειρά δεδομένων ορατότητας που διατηρεί το Αστεροσκοπείο από το 1931 συνεχώς (με μόνη διακοπή έξι μέρες κατά τα Δεκεμβριανά του 1944), δηλαδή για πάνω από οκτώ δεκαετίες. Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη ίσως σειρά αδιάλειπτων παρατηρήσεων ορατότητας στη Ανατολική Μεσόγειο. Οι παρατηρήσεις όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούνται από το ίδιο σημείο, στο Λόφο των Νυμφών στο Θησείο, τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.

«Οι ιστορικές παρατηρήσεις ορατότητας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διάρκειας μεγαλύτερης των 80 ετών, ‘αποκαλύπτουν'  μοναδική πληροφορία για την ατμόσφαιρα της Αθήνας σε εποχές που δεν υπήρχαν μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πλήθος γεγονότων, όπως το τέλος πολέμων, η αστικοποίηση, οι οικονομικές κρίσεις, τα Ολυμπιακά  έργα κ.ά, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στις ιστορικές χρονοσειρές ορατότητας του Αστεροσκοπείου Αθηνών», δήλωσε η δρ Δ. Φουντά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μικρότερη ορατότητα τον Μάρτιο και με τους νοτιάδες

Μεταξύ άλλων, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η ορατότητα στην Αθήνα εμφανίζει διαχρονικά ένα εποχικό κύκλο, καθώς είναι μεγαλύτερη κατά τους ζεστούς και ξηρούς μήνες του έτους, αν και τις τελευταίες δεκαετίες η εποχικότητα είναι λιγότερο εμφανής.

Ο μήνας με την μικρότερη ορατότητα είναι σταθερά ο Μάρτιος, σαν συνέπεια των σχετικά ακόμα υψηλών επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων λόγω μεταφερόμενης σκόνης, γύρης κλπ. Γενικότερα, όταν αυξάνεται η υγρασία, η ορατότητα μειώνεται, ενώ αντίθετα αυξάνεται, όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι στην πόλη. Η χαμηλότερη ορατότητα παρατηρείται, όταν φυσάνε νοτιάδες, που μεταφέρουν υγρές αέριες μάζες από τη θάλασσα και συχνά σκόνη από την Αφρική. Οι ασθενείς άνεμοι ευνοούν τη συγκέντρωση ρύπων και φωτοχημικού νέφους πάνω από την πόλη.

Η μεγαλύτερη ορατότητα παρατηρείται, όταν επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι -που είναι πιο ξηροί καθώς έχουν χάσει την υγρασία τους διασχίζοντας τα ψηλά ελληνικά όρη όπως η Πίνδος- και αυτό δεν έχει αλλάξει από την Αθήνα του μεσοπολέμου μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, οι ψηλές οροσειρές της Δυτικής Ελλάδας ‘μπλοκάρουν' και μέρος της μεταφερόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη ΒΔ Ευρώπη. Οι πιο συχνοί άνεμοι στην Αθήνα είναι από βόρεια-βορειανατολική κατεύθυνση (38%) και ακολουθούν οι νότιοι-νοτιοδυτικοί (27%).

Σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες θεωρούν την ορατότητα ένα αξιόπιστο δείκτη για την ποιότητα του αέρα, κυρίως για την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων άνθρακα, θείου κ.α., σε συνδυασμό με την ύπαρξη υγρασίας (άρα ομίχλης) και ανέμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία κλπ.) καταγράφεται μια μείωση της ορατότητας μετά το 1975. Στην Ευρώπη η ορατότητα εμφανίζει βελτίωση μετά τη δεκαετία του 1980, χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν κατά της ρύπανσης του αέρα.



Πηγή: tovima.gr



"Χαστούκι" Ρέγκλινγκ στην κυβέρνηση: Πέντε χώρες βοηθήσαμε, μόνο η Ελλάδα απέτυχε





Διαβάζουμε στο iefimerida.gr 

Ρέγκλινγκ: Πέντε χώρες βοηθήσαμε, μόνο η Ελλάδα απέτυχε

Μόνο ευχάριστη για την κυβέρνηση δεν ήταν η διαπίστωση που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στη Λευκωσία, είπε πως μόνο η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει έως τώρα στο πρόγραμμα βοήθειας.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρέγκλινγκ είπε: «Εχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας».

Η Ελλάδα θα βγει το 2017 στις αγορές μόνο αν κάνει μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο Γερμανός τεχνοκράτης τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2017, εάν συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Καμπανάκι και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
«Θολώνουν» πάντως οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς οι αυξήσεις φόρων που έχουν επιλεγεί αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα, σημειώνει την ίδια στιγμή σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει η έκθεση προϋπολογισμού της Βουλής, οι θεσμοί προτείνουν μοντέλο Δανίας για τις εργασιακές σχέσεις. 



Η απόλυτη ντροπή ουρές για μια γκοφρέτα στο κέντρο της Αθήνας στην Ελλάδα του Τσίπρα




Απίστευτες εικόνες στην Ελλάδα που κυβερνά ο Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η απόλυτη εξαθλίωση σε εικόνες που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί στην οδό Ευριπίδου 10 στο κέντρο της Αθήνας όπου εκατοντάδες άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά, ηλικιωμένοι, γυναίκες με  τα παιδιά τους, άστεγοι, Έλληνες και μετανάστες, για να γραφτούν στο Πρόγραμμα «Φαγητό από Καρδιάς» που είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και ανήκει στο Stelios Philanthropic Foundation και τον Στέλιο Χατζηϊωαννου.



Με την εγγραφή του ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να πάρει τέσσερις γκοφρέτες 




Η Ελένη Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγορείται για ξυλοδαρμό γιατρού



Σε δημοσίευμά τους τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν στοιχεία για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, όταν εργαζόταν ως εργοφυσιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα από την συγκεκριμένη θέση στα τέλη του 2013, λόγω ανήλικου τέκνου και λίγο καιρό μετά πήρε τη θέση της Ρένας Δούρου στη Βουλή. 

Στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η διοίκηση του οργανισμού είχε κινηθεί εναντίον της τον Οκτώβριο του 2013, ζητώντας να παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της μη τήρησης ωραρίου και της αδικαιολόγητης απουσίας από την υπηρεσία. Καταγγέλλων, ο τότε διευθυντής του Κέντρου Ερευνών, Στ. Χάντζος, ο οποίος σε υπόμνημά του (αρ. πρωτ. 19/5862/11-10-2013) προς τον γενικό διευθυντή, Β. Κάκκο, επεσήμαινε μεταξύ άλλων: «Η υπάλληλος κ. Ελένη Αυλωνίτου εξακολουθεί να χτυπά την κάρτα της κατά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου της, χωρίς να βρίσκεται στον χώρο που της έχει οριστεί… Ενημέρωσα άμεσα τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, όπου και διαπιστώθηκε η παράνομη απουσία της για πολλοστή φορά. Παρόλο που σας έχω επισημάνει πολλάκις ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και, παρά την απόφαση (με ποινή) του Πειθαρχικού Συμβουλίου που έχει περάσει η συγκεκριμένη υπάλληλος, συνεχίζει να δρα ελεύθερα, υπό το καθεστώς της ανοχής, της αδράνειας και της συγκάλυψης, για το οποίο είστε απόλυτα υπεύθυνοι».

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από το Δελτίο Ημερήσιας Αναφοράς Προσωπικού, δηλαδή το «απουσιολόγιο», στο διάστημα 2 έως 7 Αυγούστου 2013 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «απουσίαζε μετά από αίτημα κανονικής άδειας, χωρίς να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία έγκρισης και χορήγησης αδείας».

Σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή γιατρού Στ. Χάντζου (αρ. πρωτ. 17/1692/5-04-2012) προς τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ και τα διευθυντικά στελέχη, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από την κ. Αυλωνίτου το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου 2012, στην είσοδο του γραφείου της. Ο εγκαλών περιγράφει τα εξής: «Εκτός εαυτού και χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο, μου επιτίθεται, με τραυματίζει με τα νύχια της στα χέρια και συνεχίζει να με σπρώχνει προκειμένου να κλειδώσει την πόρτα του γραφείου της και να φύγει.

Επιπροσθέτως, στην προσπάθειά μου να διαφυλάξω την ιδιαίτερα ευαίσθητη μέση μου, όπου έχω κατά το παρελθόν υποβληθεί σε σοβαρότατο χειρουργείο, χάνω την ισορροπία μου και πέφτω στο έδαφος, χτυπώντας το κεφάλι μου και καλώ σε βοήθεια. Παρούσα ήταν και η συνάδελφος κ. Σ., η οποία όχι μόνο με βοήθησε να σηκωθώ, αλλά μου έφερε γάζες και οινόπνευμα… Η κ. Αυλωνίτου όχι μόνον δεν ηρεμεί, αλλά εξακολουθεί να ωρύεται… Με σπρώχνει βίαια με την τσάντα της και με ρίχνει κάτω. Στο σημείο αυτό έχουν έλθει όλοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο».

Κατόπιν, έφτασε κι ένας συνάδελφος του κ. Χάντζου, ιατρός. Ο κ. Χάντζος σημειώνει: «Ο γιατρός μού δίνει τις πρώτες βοήθειες, διαπιστώνοντας ότι, όπως αναφέρει: “ευρέθη στο έδαφος (σ.σ.: ο καταγγέλλων) ακίνητος, εμφανίζοντας συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης, με παροδική απώλεια μνήμης, συγχυτικά φαινόμενα, έντονη αμφοτερόπλευρη οσφυαλγία με αιμωδίες άκρων. Κατά την ψηλάφηση της κεφαλής διαπιστώθηκε οίδημα στη βρεγματική χώρα”.

Ο γιατρός, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο κατέφθασε και με διακόμισε στο ΚΑΤ για νοσηλεία». Σημειώνεται ότι ο κ. Χάντζος επικαλείται ονομαστικώς αρκετούς μάρτυρες, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι για το συμβάν ενημερώθηκε και η Αστυνομία.

Όταν η Αυλωνίτου έλειπε από την δουλειά με την «βοήθεια» του Κουράκη

Επίσής το δημοσίευμα αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2013, είχε επιβληθεί στην κ. Αυλωνίτου ποινή στέρησης μισθού 2 μηνών για συστηματική απουσία από την υπηρεσία της, ενώ μία εκ των μαρτύρων είχε δηλώσει πως θα κατέθετε μόνον παρουσία του δικηγόρου της, επειδή στο παρελθόν είχε πέσει και εκείνη θύμα ξυλοδαρμού από τη βουλευτή. Στο δε πρώτο Πειθαρχικό, μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως όχι μόνον δεν έπρεπε να διωχθεί η κ. Αυλωνίτου, αλλά αντιθέτως «θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι υπάλληλοι όταν ασκούν κριτική στα κακώς κείμενα της διοίκησης». Τότε, η βουλευτής, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή όπου παρουσίαζε τα κατά την κρίση της κακώς κείμενα του Ολυμπιακού Σταδίου. «Οχι μόνον είχε δικαίωμα, αλλά και καθήκον ως υποψήφια βουλευτής και πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να εκφραστεί ελεύθερα στην τηλεόραση», έλεγε ο κ. Κουράκης.





Πηγή : athensvoice.gr  


Από τις περικοπές γλιτώνουν τα αναπηρικά επιδόματα σύμφωνα με όσα λέει ο Κατρούγκαλος



Κώστας Βουκελάτος

Η σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έφερε την διαβεβαίωση για τα ΑΜΕΑ ότι δεν θα μειωθούν τα προνοιακά τους επιδόματα.

Ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το τέλος της σύσκεψης διευκρίνισε, ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, «εάν τα πειράξουμε, θα είναι για να τα αυξήσουμε». 


"Χειρότεροι από ζώα" - Τζιχαντιστές κρύβουν βόμβες σε παιχνίδια



Ακόμα και παιχνίδια παγιδεύουν με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς οι τζιχαντιστές τη στιγμή που πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις στη Μοσούλη.

Ένα αρκουδάκι ή ένα φορτηγάκι μπορεί να αποτελούν σπάνιο θησαυρό για ένα παιδί στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μοσούλη. Ωστόσο, αυτά τα παιχνίδια μπορεί να μην είναι τόσο αθώα αλλά να αποτελούν παγίδες των τζιχαντιστών.

Το τέχνασμα θεωρείται από τα πιο αποκρουστικά του Ισλαμικού Κράτους που κατέχει μέχρι σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καθώς βάζουν στόχο τα παιδιά. Αυτοί και άλλοι κρυφοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί παρουσιάστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης τη στιγμή που 40.000 στρατιώτες ετοιμάζονται να περικυκλώσουν τη Μοσούλη και να αποκόψουν την έξωθεν βοήθεια για το Ισλαμικό Κράτος.


Ο συνταγματάρχης Nawzad Kamil Hassan, μηχανικός με τις κουρδικές δυνάμεις, είπε στον Observer πως επέλεξαν παιχνίδια επειδή ξέρουν ότι οι μαχητές δεν θα τα αγγίξουν αλλά τα παιδιά θα το κάνουν. "Δεν είναι καν ζώα. Είναι χειρότεροι από ζώα".

Η μονάδα του έχει καθαρίσει 50 τόνους εκρηκτικών τα τελευταία δύο χρόνια από περιοχές που ελέγχουν οι μαχητές, μεταξύ των οποίων 5 τόνοι εκρηκτικών σε ένα σχολείο στην πόλη Sinjar, στα δυτικά της Μοσούλης. Η πόλη, που βρίσκεται 250 μίλια βόρεια της Βαγδάτης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.




Πηγή: Dailymail, newsit.gr


Να θυμηθούμε τους νεκρούς της MARFIN με αφορμή της προχθεσινή απόφαση της δικαιοσύνης




Ομόφωνα αθώοι  ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής, κρίθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο, ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, οι δύο κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της Μarfin και του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ.

6,5 χρόνια μετά, οι δράστες της τριπλής δολοφονικής επίθεσης, παραμένουν ασύλληπτοι .


5 Μαΐου του 2010

Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών

Η Αγγελική ήταν έγκυος στον 4ο μήνα. Χαρούμενος άνθρωπος θετικός. Εκείνη την ημέρα είχε σκοπό να φύγει νωρίτερα από την τράπεζα..


Η αδερφή της, η Σίσσυ, είδε από την τηλεόραση την τράπεζα να καίγεται. Την πήρε τηλέφωνο. Το τηλέφωνο χτυπούσε κανονικά αλλά κανένας δεν το απαντούσε. Οι δυο αδερφές έμεναν μαζί στα Εξάρχεια, στην Ιπποκράτους, για 10 χρόνια.


Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών

Ο Νώντας έχασε τον πατέρα του νωρίς. Η μητέρα του τον μεγάλωσε μόνη της με τη βοήθεια του αδερφού της. Αμπελόκηποι, Ηλιούπολη, Σκωτία για μεταπτυχιακά και μετά στη Marfin. Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ και τα καλοκαίρια στη Λευκάδα. Εκεί τον έθαψαν.


Προοδευτικός άνθρωπος, με εφημερίδες και διαβάσματα. ο Νώντας βρέθηκε στις σκάλες ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο.


Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών

Η Ελένη, η μητέρα της Παρασκευής φοβόταν τους τρομοκράτες στον υπόγειο του Λονδίνου, και ήθελα η Παρασκευή, η Βίβιαν, όπως την φώναζαν, να γυρίσει πίσω στην Αθήνα. 



Εκείνη την ημέρα, η Βίβιαν τηλεφώνησε στην μητέρα της. Δεν της είπε όμως ότι κινδυνεύει, απλά βιάστηκε να το κλείσει, όπως έκανε κάθε φορά που έμπαινε πελάτης στην τράπεζα. Μετά, βγήκε στο μπαλκόνι για να αναπνεύσει και έγινε γνωστή ως η κοπέλα με τα σομόν γοβάκια που βρέθηκε πεσμένη στο μπαλκόνι.





Η μεγάλη μάχη για τη Μοσούλη άρχισε, 600.000 παιδιά εγκλωβισμένα

(Φωτογραφία:  Reuters )


Οι ιρακινές δυνάμεις συγκρούονται με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό άκρο της Μοσούλης καθώς αρχίζει η πραγματική μάχη για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, η οποία βρίσκεται από το 2014 στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Με τη συνδρομή αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις διείσδυσαν την Τρίτη στη Μοσούλη από ανατολάς. Ο στρατός δέχεται σθεναρή αντίσταση από τζιχαντιστές και μαίνονται σφοδρές μάχες κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Στην συνοικία αλ-Κουντς στην ανατολική είσοδο της Μοσούλης μαίνονται οδομαχίες, όπως μετέφεραν κάτοικοι τηλεφωνικά στο Reuters. Κάνουν λόγο για εκκωφαντικές εκρήξεις και πυρά που χτυπούν τους τοίχους σπιτιών. Πολλοί άμαχοι εδώ και δύο ημέρες έχουν μείνει κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι τζιχαντιστές κινούνται με αυτοκίνητα ανάμεσα στα στενά της συνοικίας και πυροβολούν κατά των ιρακινών στρατιωτών.

Ωστόσο, μακριά από τις ανατολικές παρυφές της πόλης οι αγορές είναι ανοιχτές, υπάρχει κανονικά κίνηση στους δρόμους και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους περιπολούν ως συνήθως στους δρόμους.

Στρατιώτες της επίλεκτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (CST) του Ιράκ εισήλθαν το απόγευμα της Τρίτης στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Μοσούλης, καταλαμβάνοντας το πρώτο σημαντικό κτίριο από την έναρξη της γενικής επίθεσης στις 17 Οκτωβρίου. «Αυτή είναι μία καλή ένδειξη γιατί η μάχη για τη Μοσούλη έχει πραγματικά αρχίσει» δήλωσε ο διοικητής του Σώματος.

Ιρακινοί στρατιώτες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, σιιτικές πολιτοφυλακές και Κούρδοι πεσμεργκά προωθούνται εδώ και δύο εβδομάδες από πολλά μέτωπα προς τη Μοσούλη υπό την αεροπορική κάλυψη του διεθνούς συνασπισμού. Οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων προήλασαν ταχύτερα μπαίνοντας την Τρίτη στις ανατολικές παρυφές της πόλης.

Η Μοσούλη είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη έχει πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Η ανακατάληψή της θα σημάνει αναμφίβολα τη συμβολική αν όχι πραγματική κατάρρευση του ιρακινού σκέλους του «χαλιφάτου» που ανακήρυξε το Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη αμφότερων των χωρών δύο χρόνια πριν.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαιντέρ αλ-Αμπάντι αναφέρει ότι οι ιρακινές δυνάμεις επιδιώκουν να κλείσουν όλες τις διόδους διαφυγής για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εντός της Μοσούλης. «Θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν έχουν οδό διαφυγής. Θα πεθάνουν ή θα παραδοθούν» δηλώνει.

Μέχρι στιγμής κατά την προέλασή τους οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταλάβει εκατοντάδες χιλιόμετρα γης, δήλωσε την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Σααντ Μοέν.

Διοικητές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες η μάχη για τη Μοσούλη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί η πιο σκληρή στα δέκα και πλέον χρόνια αναταραχής που έχουν ακολουθήσει την αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ το 2013.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κρούσει σήμα κινδύνου για ανθρωπιστική κρίση και μαζική έξοδο αμάχων. Ήδη από τις 17 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η προέλαση προς τη Μοσούλη, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές επιχείρησαν τη Δευτέρα να μεταφέρουν αναγκαστικά με φορτηγά στη Μοσούλη άλλους 25.000 πολίτες από παρακείμενη πόλη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα φορτηγά γύρισαν πίσω από την πίεση των περιπολιών μαχητικών.

Η οργάνωση Save the Children ανέφερε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ του 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη και απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη.

«Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στο 1,5 εκατομμύριο αμάχων, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή που η κατάσταση στο Χαλέπι [της Συρίας] επαναληφθεί [στη Μοσούλη], την ώρα που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα παιδιά από την ζώνη των μαχών» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κριβελάρο, επικεφαλής της διεύθυνσης της Save the Children για το Ιράκ.



Newsroom ΔΟΛ


Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά ιρανικής τράπεζας που «Διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις»




H Ελλάδα απέκρουσε τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και ευρωπαίων εταίρων της τον περασμένο μήνα και άσκησε βέτο σε απόφαση της ΕΕ για την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν, Bank Saderat, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς, έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της WSJ, η απόφαση ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφεραν έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να ξαναχτίσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν έπειτα από την ιστορική διεθνή συμφωνία του Ιουλίου του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «η κίνηση είναι δυνητικά επικίνδυνη για την Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εντός του μηνός». 

«Διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις»

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι κάθε επιχείρηση που έχει δοσοληψίες με τη Saderat θα μπορούσε να αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και κάθε σχέση της Saderat και άλλων οργανισμών με την τρομοκρατία.

Τα Ηνωμένα Εθνη επέβαλαν κυρώσεις στην τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την κίνηση αυτή ακολούθησε και η ΕΕ το 2010.

Μετά τη διεθνή συμφωνία του Ιουλίου του 2015, ήρθησαν οι περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η Saderat ήταν μία από τις μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών. Η Ουάσιγκτον διατηρεί τις κυρώσεις στην τράπεζα επ΄αόριστον.

Τι λένε διπλωμάτες στην Αθήνα

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι για το θέμα έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε παράνομες τις εν λόγω κυρώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε στοιχεία που να αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα, τα στοιχεία ωστόσο που εδόθησαν αφορούσαν την προ του 2010 περίοδο, ήταν δηλαδή παλαιότερα από έξι χρόνια και δεν είχαν πλέον καμία ισχύ και επιπλέον υπήρχε η δικαστική απόφαση.

Ως εκ τούτου, όπως επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές, η ελληνική διπλωματία ζήτησε απλώς την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επικαλούμενη θέμα αρχής, αφού πρόκειται για την εφαρμογή δικαστικής απόφασης που εξέδωσε το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ενωσης και την οποία όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να σεβαστούν.




Πηγή : tanea.gr


Ιερώνυμος: Προβληματικός και ασυνεπής άνθρωπος ο Φίλης




«Προβληματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ο κ. Ιερώνυμος.

«Προβληματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καταλογίζοντάς του ότι «άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο κ. Φίλης είναι «ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του». Αναφερόμενος στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας πρόσθεσε: «Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ.Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα». 

«Ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα, είναι υπουργός Παιδείας. Η Εκκλησία όμως δεν πρέπει να έχει λόγο για τα Θρησκευτικά;», διερωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: 

«Έχετε αυτές τις απόψεις, τις σεβόμαστε. Ακούστε και τις απόψεις της Εκκλησίας, να κάνουμε επιτροπές, να υπάρξει συμφωνία να δημιουργηθεί ένα νέο βιβλίο. Η άποψή μου είναι να γίνει μία επιτροπή της Εκκλησίας και μία επιτροπή του Πρωθυπουργού, που θα συνεργαστούν. Συμφωνήσαμε σε αυτό».

Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό», τόνισε επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εμφατικά, μάλιστα, συμπλήρωσε για τον κίνδυνο ισλαμοποίησης πως «εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι».

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει πριν λίγο καιρό, ότι ο Πάνος Καμμένος είχε απειλήσει να παραιτηθεί αν ο πρωθυπουργός δεν συμφωνούσε με όσα ζητούσε ο αρχιεπίσκοπος: «Αν μου πείτε Μακαριώτατε, δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί». «Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δεν βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε ακόμη λόγο για τη μητρική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε «Ποιος θα μας χωρίσει;».

Σε ερώτηση «υπάρχει αυτή η κρίση στη σχέση Εκκλησίας - κυβέρνησης. Ακούει κανείς εκ δεξιών, ‘’μα γιατί δεν είναι Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος;’’, εξ αριστερών, ‘’προς Θεού να μη γίνει Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος΄΄. Εσείς πώς αντιδράτε σε αυτό;», απάντησε ότι «Εγώ δεν πιστεύω στις συγκρούσεις. Πιστεύω στη συνεργασία. Αλλά δεν κάνω πίσω στις αρχές μου. Και οι αρχές μου είναι η πίστη μας στις αξίες, όπως είναι η πατρίδα μας. Για να πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία μας, στις παραδόσεις μας, στις οικογένειες μας, στον τρόπο ζωής μας». Ωστόσο, τόνιισε ότι σέβεται το έργο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακραίες φωνές στην Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «δεν έχουμε ούτε ακραίους, ούτε Ταλιμπάν», ενώ ανέφερε ότι «δεν κάνει λάθος ο Αμβρόσιος, είναι λάθος ο τρόπος που τα λέει».  

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο «και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά. Και τώρα με τον κ. Τσίπρα». Ωστόσο, «Αν τα πράγματα πάνε σε αδιέξοδο, ασφαλώς δεν θα μείνουμε με κλειστά τα μάτια και με δεμένα τα χέρια».

Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανελόγο για «εκκλησιαστική περιουσία 1.000 προσώπων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», ενώ για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο και το θέμα των νέων χωρών αποφαίνεται ότι «ο Πατριάρχης μας είναι δεκτός, όπου θέλει να έρθει στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά μας, γιατί είναι ο δικός μας ο Πατριάρχης».

Σχετικά με το προσφυγικό, προχώρησε σε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση, «αλλά φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική».

Ερωτηθείς για την επικείμενη ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ο κ.Ιερώνυμος σημείωσε ότι αυτό ήταν κάτι που είχε δεχθεί ο μακαριστός Χριστόδουλος και ο ίδιος όταν είχε αναλάβει είχε πει ναι. Ωστόσο, τώρα πια έχει ενδοιασμούς, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει.  «Δεν είναι ο καιρός για τέτοια πράγματα. Θα μπορούσε να αναβληθεί ώσπου να ξεκαθαρίσει τί θα γίνει. Θα μείνουν εδώ; Θα είναι τόπος προσευχής ή θα είναι τόπος διδασκαλίας; Και ποιος θα διδάξει; Και ο άλλος ο κίνδυνος είναι ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ τους. Θα αρχίσει άλλος καυγάς και η κυβέρνηση θα έχει μεγάλους μπελάδες. Είναι μεγάλη δοκιμασία, ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Είμαι επιφυλακτικός. Να βάλουμε όρους και όρια. 'Ολοι μιλάνε για τους μουσουλμάνους και να βοηθήσουμε, αλλά με την προϋπόθεση να μείνουν στην Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να βάζουν πασσάλους». 


Τέλος, σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του, επισήμανε ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η υστεροφημία, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση «ούτε με τους δικούς μας τους ανθρώπους». Και κατέληξε:

«Όπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να έχω ένα θρονί, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στο τέλος της ζωής μου να κάτσω σε ένα θρονάκι και να τελειώσω».



Πηγή : thetoc.gr


«Θυσία» τα προνοιακά επιδόματα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης




Κατάργηση  προνοιακών επιδομάτων και αναδιάρθρωση όσων παραμείνουν με καλύτερη στόχευση απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να καλυφθεί το κενό (ύψους  250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο) για την χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).  

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  προκάλεσε αναστάτωση στην Αθήνα  καθώς στην ατζέντα που παρουσίασε  στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας εμφανιζόταν μεταρρύθμιση της «κοινωνικής ασφάλισης»,  ότι ανοίγει και πάλι το ασφαλιστικό. 

Παρότι ο υπουργός εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις,  δεν κρύβουν ότι στόχος των δανειστών είναι  να ξανανοίξει σύντομα το ασφαλιστικό, με το βλέμμα στραμμένο στην  περικοπή  των προσωπικών διαφορών που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο , το άμεσο αγκάθι που θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, δε θα είναι οι κύριες συντάξεις αλλά η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων καθώς οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα.  

Συγκεκριμένα  στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης , η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες. Ακολούθως τον Απρίλιο 2017 θα εξεταστεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων.

Τα επιδόματα , βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

Α) σ΄αυτά που θα καταργηθούν καθώς έχουν διαπιστωθεί επικαλύψεις, δηλαδή για την ίδια αιτία χορηγούνται επιδόματα από διαφορετικούς φορείς.  Τα επιδόματα που θα καταργηθούν θα ενσωματωθούν  με το ΚΕΑ.

Β) σ΄αυτά που θα αναδιαρθρωθούν με κριτήριο την καλύτερη στόχευση. Για παράδειγμα , θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φοιτητικού επιδόματος των 1000 ευρώ, με αποτέλεσμα να το χάσουν τα υψηλότερα εισοδήματα . Ένα μέρος από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στου δικαιούχους φοιτητές ,οι οποίοι λάβουν αυξημένη παροχή και ένα μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Γ) σ΄αυτά που θα μείνουν ανέπαφα. Πρόκειται για το επίδομα αναπηρίας , ανεργίας και θέρμανσης . Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης διευκρινίστηκε ότι  το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.  Τα πολυτεκνικά επιδόματα δε θα καταργηθούν αλλά θα εξεταστεί η βελτίωσή τους .  Οι συναρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι  μια πιθανή περικοπή επιδομάτων θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα ενταχθούν στο ΚΕΑ.

Ο νέος προνοιακός χάρτης θα σχεδιαστεί με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας  η οποία έχει εντοπίσει περί τα 200 κατακερματισμένα επιδόματα και εκτιμά πως σχεδόν τα 145 χρήζουν εξορθολογισμού.   Στην έκθεση , ( που δημοσιεύεται μαζί με τους πίνακες ως συνοδευτικό υλικό στο τέλος του κειμένου) αναφέρονται πάνω από 33 επιδόματα και παροχές σε χρήμα τα οποία πρέπει να εξορθολογιστούν  η να αναμορφωθούν.
  
Στο στόχαστρο της παγκόσμιας τράπεζας  βρίσκονται:

κατασκηνωτικά προγράμματα,

δωρεάν μεταφορές οικογενειών μέσω ΚΤΕΛ ,

φοροαπαλλαγές,

επιδόματα ειδικών ομάδων π.χ. φοιτητών,

προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

το επίδομα  των μακροχρόνια ανέργων

παροχές διακοπών σε ανέργους και καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ

προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)

-προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων και ανέργων του  ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

-Παροχές διακοπών για συνταξιούχους με αναπηρία

- Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου

-προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια

-προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας

-προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες

-Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου

-συμπληρωματικές παροχές μητρότητας

-διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας διαπιστώνει ότι περίπου οι μισοί από τους φτωχότερους Έλληνες , το 40% , λαμβάνουν επιδόματα που επικαλύπτονται ή είναι ανεπαρκή. Ωστόσο τα κονδύλια που δαπανώνται  ξεπερνούν το  1,7 δις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει,  παροχές όπως οι διακοπές και ο τουρισμός προσβλέπουν σε  οφέλη που δεν είναι σαφώς στοχευμένα  με βάση την ανάγκη, γι ‘ αυτό και θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Η έκθεση αναφέρεται και στις συντάξεις, σημειώνοντας ότι το 43% των νοικοκυριών στην Ελλάδα λαμβάνει τουλάχιστον μία σύνταξη και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν 28 τύποι συντάξεων.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι' αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016  αντιστοιχεί στο 1.02% του ΑΕΠ.

Η τράπεζα  διαχωρίζει τα επιδόματα σε τρεις κατηγορίες . Για την πρώτη ομάδα  προτείνει την αυστηροποίηση των κριτηρίων προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που σήμερα λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα. 

Για τη δεύτερη ομάδα προτείνει την κατάργηση των επιδομάτων και την ένταξη των δικαιούχων  στο πρόγραμμα του κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). 

Για την τρίτη ομάδα, προτείνει την κατάργηση των επιδομάτων καθώς δεν πληρούν σαφείς στόχους κοινωνικής πρόνοιας.




Μαίρη Λαμπαδίτη
Πηγή : protothema.gr