Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να σκοτώσουν στο ξύλο αστυνομικό



Γιάννης Αθανασίου

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αντιεξουσιαστές έπεσε ο Διοικητής της Τροχαίας Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δράστες τον γρονθοκόπησαν με μανία με κίνδυνο να τον σκοτώσουν και τον άφησαν αιμόφυρτο στη μέση του δρόμου. 

Ο άτυχος αστυνομικός μεταφέθηκε εσπευσμένα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και δεν κινδυνεύει η ζωή του από τα χτυπήματα.

Ο Διοικητής της τροχαίας ήταν σε υπηρεσία λόγω συγκέντρωσης στα Προπύλαια  αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστών για τους πρόσφυγες. 

Μόλις η συγκέντρωση τελείωσε, ο Διοικητής  άρχισε να κατηφορίζει την οδό Πανεπιστημίου φορώντας την στολή του, με σκοπό να πάρει το αυτοκίνητό του και να επιστρέψει στην υπηρεσία του.

Τότε έγινε αντιληπτός από ομάδα αντιεξουσιαστών που με πρωτοφανή βιαιότητα άρχισαν να τον κτυπούν με κλωτσιές στο κεφάλι και στο πρόσωπο.

Μόλις τέλειωσαν την εγκληματική τους δράση που μπορεί να χαρακτηριστεί και απόπειρα ανθρωποκτονίας, οι δράστες εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά της περιοχής, αφήνοντας τον αστυνομικό μέσα στα αίματα στη μέση του δρόμου.

Περαστικοί ειδοποίησαν το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύετε εκτός κινδύνου.


Αυξημένες οι ροές προσφύγων στα ελληνικά νησιά




Αυξημένες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 22 Αυγούστου, μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 29 Αυγούστου, το πρωί, στη Λέσβο καταγράφηκε πέρασμα 358 ατόμων. 

Την αντίστοιχη περίοδο στη Χίο πέρασαν 78, ενώ στη Σάμο μόλις επτά. Με αυτές τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, ο αριθμός των ατόμων στη Λέσβο έχει φτάσει τους 4.679, ενώ στη Χίο παραμένουν 3.221 άτομα και στη Σάμο 1.020. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν 8.920 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Σήμερα, Δευτέρα, τα χαράματα και έως πριν από λίγο σε τρεις επιχειρήσεις στη Λέσβο μέχρι στιγμής, διασώθηκαν άλλοι 175 πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πρώτη, ανοικτά της Αγριλιάς νότια της Μυτιλήνης, περισυνελέγησαν 44 άτομα, στη δεύτερη, ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης, 57 άτομα και πριν από λίγο ανοικτά επίσης του λιμανιού της Μυτιλήνης περισυνελέγησαν 75 περίπου άτομα, τα οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να οδηγηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας και να καταγραφούν. 

Επίσης σήμερα κι έως στιγμής, δύο επιχειρήσεις διάσωσης 99 ατόμων πραγματοποιήθηκαν στη Χίο από το Λιμενικό Σώμα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή των Νενήτων και τα ξημερώματα, κοντά στο λιμάνι της Χίου. Στην πρώτη περίπτωση διασώθηκαν 45 άτομα και στη δεύτερη 44. 



Πηγή: lifo.gr


Δυστυχώς σε ύφεση 0,9% και στο β' τρίμηνο 0,2% παραπάνω από τις προβλέψεις





Σύμφωνα με ρεπορτάζ της naftemporiki.gr σε ύφεση παρέμεινε και το β’ τρίμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συρρικνώθηκε κατά 0,9% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.

Αντίθετα, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι προς τα κάτω αναθεωρημένες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων (12/8/2016) της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες έκαναν λόγο για ύφεση 0,7% σε ετήσιο επίπεδο και ανάπτυξη 0,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του β’ τριμήνου του 2015. Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για μείωση 0,1%.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές μεταξύ της πρώτης εκτίμησης και των προσωρινών στοιχείων συνίστανται στη χρησιμοποίηση στοιχείων, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη μέτρηση.

Τα επιμέρους στοιχεία σε ετήσια βάση:

Καταναλωτική δαπάνη: Μείωση 1,9%
Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: Αύξηση 7%
Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών: Μείωση 11,4%
Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών: Μείωση 7,1%

Τα επιμέρους στοιχεία σε τριμηνιαία βάση:

Καταναλωτική δαπάνη: Μείωση 0,2%
Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: Αύξηση 1%
Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών: Μείωση 1%
Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών: Μείωση 0,4%




Με μισθό χαμηλότερο του ανειδίκευτου εργάτη το 38% των εργαζομένων




Μέσα σε ένα χρόνο –το πρώτο έτος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ– το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με αποδοχές χαμηλότερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη αυξήθηκε από το 36%, που ήταν στο τέλος του 2014, στο 38%. Αρκούσε ένα 12μηνο για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτών που αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ και να φθάσει στο 58,8%. Οσον αφορά στην απασχόληση, πράγματι τα στοιχεία αποκαλύπτουν αύξηση, καθώς μέσα στο 2015 ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 85.053 άτομα. Οι αποδοχές, όμως, που προσφέρουν αυτές οι καινούργιες δουλειές έχουν ως εξής:

• Οι 15.087 θέσεις, ή ποσοστό 17,74%, προσφέρουν αμοιβές έως και 200 ευρώ τον μήνα.

• Οι 22.806 θέσεις, ή ποσοστό 26,81%, προσφέρουν αμοιβές από 200 έως 400 ευρώ.

• Οι 37.317 θέσεις, ή ποσοστό 43,87%, εξασφαλίζουν αμοιβές από 400 έως και 800 ευρώ.

• Οι 8.424 θέσεις, δηλαδή μόλις το 9,9%, δίνουν αποδοχές από 800 έως 1.000 ευρώ, ενώ
• μόλις 1.419 θέσεις, ή το... 1,67% των νέων θέσεων εργασίας, δίνουν αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ.

Τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από τη στατιστική επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ –μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα δεδομένα για τον Δεκέμβριο του 2015– αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Οι δείκτες της ανεργίας εμφανίζουν βελτίωση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των απασχολουμένων. Η αύξηση αυτή, όμως, οφείλεται είτε στη δημιουργία πραγματικών θέσεων μερικής απασχόλησης, είτε στον φόβο των εργοδοτών για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ, που τους υποχρεώνει να ασφαλίσουν το μέχρι πρότινος «μαύρο» προσωπικό έστω και για λίγες ώρες. Αυτές οι μέθοδοι, βέβαια, έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η «φτωχοποίηση» των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και να λιγοστεύουν κάθε χρόνο και περισσότερο –αναλογικά με το σύνολο των εργαζομένων– οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κάτι που έχει πολλαπλές συνέπειες:

1. Τη συνεχιζόμενη πτώση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία αποδίδει κάθε χρόνο και λιγότερα έσοδα παρά τη συνεχή αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

2. Την αδυναμία σημαντικής αύξησης των εσόδων του ΙΚΑ παρά την αύξηση της απασχόλησης, καθώς ο εξαιρετικά υψηλός συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (41%) υπολογίζεται επί χαμηλών ονομαστικών αποδοχών.

Πώς διαμορφώνεται ύστερα από μία ακόμη κακή χρονιά –δεδομένου ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούσαν στη μεγάλη τους πλειονότητα σε χαμηλά αμειβόμενους– ο χάρτης αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα; Η στατιστική αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη μετατόπιση πληθυσμού προς τη «βάση» της μισθολογικής πυραμίδας. Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

• Οι ασφαλισμένοι με αποδοχές έως και 200 ευρώ έφθασαν να αντιστοιχούν πλέον στο 8,1% του συνόλου (από 7,65% το 2014) και ανέρχονται πλέον στα 143.715 άτομα.

• Οι 12 στους 100 εισπράττουν από 200 έως 400 ευρώ, αντιπροσωπεύουν το 11,9% του συνόλου των ασφαλισμένων και είναι πλέον 209.546 άτομα.

• 484.610 άτομα, δηλαδή περίπου το 27,4% του συνόλου των ασφαλισμένων, αμείβονται με ποσά από 400 έως 800 ευρώ.

• Το ποσοστό αυτών που εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ μειώθηκε το 2015 συγκριτικά με το 2014. Το ποσοστό αυτών που εξακολουθούν να έχουν αμοιβή άνω των 1.000 ευρώ μειώθηκε το 2015 στο 41,2% (από 43,23%), με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται πλέον στα 728.393 άτομα.

Μεικτές αποδοχές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΙΚΑ αναφέρονται στις μεικτές αποδοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ.: επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 9.000 ευρώ) αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ.: επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο).

Η μοναδική «ομάδα» που φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από την πολυετή κρίση είναι αυτή των πολύ υψηλά αμειβομένων. Ο αριθμός των εργαζομένων με μεικτές αποδοχές άνω των 5.000 ευρώ τον μήνα δεν έχει συρρικνωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα. Πρόκειται, βέβαια, για έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων –περίπου 20 - 22.000 άτομα–, οι οποίοι στελεχώνουν θέσεις-κλειδιά στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Μειώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι

Εκτός από τις αλλαγές στον χάρτη των αμοιβών των εργαζομένων, η πολυετής κρίση έχει αλλάξει το τοπίο και στον χώρο των εργοδοτών. Τα στοιχεία του ΙΚΑ αποκαλύπτουν ότι συμπιέζεται δραματικά ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων –πρόκειται για εργοδότες που πρακτικά απασχολούν μόνο τον εαυτό τους ή έναν ακόμη εργαζόμενο–, ενώ την ίδια ώρα ενισχύεται το «μερίδιο» των μεγάλων εργοδοτών. Το 2015 φθάσαμε στο σημείο περίπου ο ένας στους τέσσερις εργαζομένους (ποσοστό 22,87%) να απασχολείται σε 277 επιχειρήσεις (αντιπροσωπεύει το 0,12% του αριθμού των εργοδοτών), καθεμία από τις οποίες μετράει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας.

Η τάση, οι νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται κυρίως από τους μεγάλους εργοδότες, εντείνει την ανησυχία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Οι μικρομεσαίοι, που επί δεκαετίες αποτελούσαν «καταφύγιο» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, δείχνουν αδυναμία να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας υπό το βάρος της υψηλής φορολογίας και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.

Ετσι, η λύση αναζητείται στο κατά πόσο το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν στην Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν και τις καινούργιες δουλειές.




ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Έντυπη Καθημερινή


Ο Τσίπρας ετοιμάζει μόνο "σανό" για την ΔΕΘ δεν έχει απολύτως τίποτε άλλο να παρουσιάσει για να εξαπατήσει




Κώστας Βουκελάτος

Ξέρουν όλοι στο Μαξίμου ότι δεν μπορούν αυτή την φορά να υποσχεθούν τίποτα ειδικά τώρα που τα παίρνουν όλα από τους πολίτες με την φοροκαταιγίδα, με τις κατασχέσεις και με τις μειώσεις συντάξεων που οδηγούν σε απόλυτη φτωχοποίηση εκατομμύρια Έλληνες.

Πέρυσι με θράσος ο Τσίπρας ανέβηκε στην έκθεση Θεσσαλονίκης υποσχέθηκε τα πάντα εξαπάτησε, κορόιδεψε και έσυρε ένα λαό σε συνεχιζόμενη ύφεση χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον.

Από σήμερα ξεκινάει άλλωστε και νέα διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που αφορά τα σκληρότερα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν, μέτρα τα οποία έρχονται σαν συνέχεια των εξαντλητικών μέτρων που παίρνονται εδώ και ένα χρόνο και είναι αποτέλεσμα του φιάσκου της καταστροφικής διαπραγμάτευσης που δήθεν έκανε για το καλό μας η ανίκανη κυβέρνηση Τσίπρα πέρυσι το καλοκαίρι.

Έτσι η μόνη κίνηση απόγνωσης του Τσίπρα είναι να πετάξει όσο "σανό" μπορεί και να παρουσιάσει εικονικές θετικές εξελίξεις στην οικονομία αγνοώντας ηθελημένα τα πραγματικά νούμερα της απόλυτης καταστροφής επιχειρήσεων και οικογενειακού προυπολογισμού που έχει επιφέρει η πολιτική του.

Από ότι έχουμε καταλάβει το σύνθημα του θα είναι «τα δύσκολα είναι πίσω» ένα σύνθημα χωρίς καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα γιατί η αλήθεια είναι ότι τα δύσκολα είναι παρών και τα δυσκολότερα για τους Έλληνες, την χώρα και την ίδια την κυβέρνηση είναι μπροστά και αυτό θα φανεί τους επόμενους δύο μήνες.

Φυσικά και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας όπως θέλει να παρουσιάζει με πλασματικά στοιχεία η κυβέρνηση, είμαστε σε ύφεση και δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το μέλλον.

Η κυβέρνηση θα πετάξει και αυτό που παίζει τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που θα της επιτρέψει σταδιακά να βγει όπως λέει οι ίδια στις αγορές, κίνηση που θεωρείται σημαντική από την κυβέρνηση αλλά που δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα γιατί απλά φοβούνται οι επενδυτές αυτή την κυβέρνηση για οποιαδήποτε επένδυση, ούτε για να φυτέψουν χόρτα σε 2 τετραγωνικά χώμα δεν πρόκειται να επενδύσουν.

Αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει σημαία το  Μαξίμου είναι η σύνοδο των ηγετών του Νότου και έχουν αρχίσει τα στελέχη της κυβέρνησης να διαλαλούν ότι τέτοιου μεγέθους πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ειδικά αφού η σύνοδο θα ασχοληθεί με ένα κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της ανάληψης πρωτοβουλιών κατά της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποτέλεσμα ο Τσίπρας πάει στην ΔΕΘ γιατί δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς και με ότι "σανό" έχει απομείνει θα προσπαθήσει να τελειώσει την ομιλία του χωρίς πολλά παρατράγουδα ώστε να φύγει και να αναφωνήσει από ανακούφιση "τέλειωσε και αυτό" αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα που θα έχει η ομιλία του στον ελληνικό λαό που εξαπατά διαρκώς εδώ και ενάμιση χρόνο.


ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» 20% για 2,3 εκατ. Ελληνες



Ανέβηκαν στο Taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά - Μεγαλύτερο φόρο ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει το 30% των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, βγάζοντας τα σπασμένα των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης

Μέχρι 20% μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει το 30% των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ το χαράτσι θα είναι πολύ μεγαλύτερο για 600.000 φορολογούμενους που ήδη πλήρωναν αρκετά. Αυτά περιλαμβάνει η «δικαιότερη» κατανομή του φόρου που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο σταθερός εισπρακτικός στόχος των 3,3 δισ. ευρώ, ο οποίος θα παραμείνει για πάντα, αφού ακόμα κι αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με κάποιον άλλο φόρο ακινήτων, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Η αγωνία για το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε πολίτης τελειώνει, καθώς από τα μεσάνυχτα της Κυριακής άρχισε η ανάρτηση στο TAXIS των εξατομικευμένων χρεώσεων με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του καθενός σε συνάρτηση με τους νέους συντελεστές και τις νέες αντικειμενικές τιμές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε περίπου 24 ώρες, δηλαδή τα ξημερώματα της Τρίτης. Για τους σχεδόν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες (από τους συνολικά 7,3 εκατομμύρια) η μείωση των αντικειμενικών τιμών αποδεικνύεται δώρον άδωρον, αφού τελικά θα πληρώσουν ίδιο ή μεγαλύτερο ποσό φόρου σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Ετσι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί θα ανέρχεται σε 3,344 δισ. ευρώ.

Ανακάλυψαν 152.000 «μεγαλοϊδιοκτήτες»

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και υποστηρίζουν ότι η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ επιτυγχάνεται με ανακατανομή των βαρών «από τους πολλούς στους λίγους», δηλαδή ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Στους «μεγαλοϊδιοκτήτες» όμως, με βάση τα εκκαθαριστικά που ετοιμάζονται να αναρτηθούν, θα προστεθούν και περίπου 152.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία ύψους 200.000- 300.000 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. Ακόμα και για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, με τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

Για παράδειγμα:

Α) Για διαμέρισμα 150 τ.μ. στη Λάρισα, σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από 1.750 σε 1.450 ευρώ ανά τ.μ., το εκκαθαριστικό του 2015 έδειχνε «βασικό φόρο» για το ακίνητο αυτό ύψους 737,4 ευρώ. Η αντικειμενική του αξία ήταν 262.500 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο των 300.000 που ίσχυε τότε και έτσι ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε συμπληρωματικό φόρο. Το 2016 ο βασικός φόρος μειώνεται για το ίδιο ακίνητο στα 594,4 ευρώ (-143). Ωστόσο, παρά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, εξαιτίας της οποίας η φορολογητέα αξία του ακινήτου του μειώθηκε πλέον σε 217.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης φέτος θα πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο επειδή το όριο των 300.000 μειώθηκε σε 200.000 ευρώ.

Β) Για διαμέρισμα 110 τ.μ. στην Πάτρα, 5ου ορόφου, σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανερχόταν σε 2.500 ευρώ ανά τ.μ. και μειώθηκε σε 2.050 ανά τ.μ. (-18%), ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται και πάλι με 6 ευρώ ανά τ.μ. και παραμένει ίδιος στα 1.038,44 ευρώ. Πέρυσι όμως, με αντικειμενική αξία 275.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. 
Φέτος με αξία 225.000 (μειωμένη κατά 50.000 ευρώ) θα πληρώσει και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1 τοις χιλίοις για το μέρος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη της άνω των 200.000 ευρώ.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν όμως εκεί:

1 Φοροελαφρύνσεις δεν θα δούνε ούτε οι κάτοικοι ακριβών περιοχών (Εκάλη, Ψυχικό, Βουλιαγμένη κ.λπ.), ούτε όμως και οι κάτοικοι των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών (π.χ. Δραπετσώνα, Πέραμα, Κερατσίνι κ.λπ.). Ο λόγος είναι απλός: οι αντικειμενικές τιμές ζώνης έμειναν αμετάβλητες και δεν μειώθηκαν ούτε στις ακριβές περιοχές (από τα 4.050 ευρώ ανά τ.μ. και άνω), ούτε και στις πιο φτηνές λαϊκές συνοικίες (παρέμειναν ως είχαν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 400-650 ευρώ ανά τ.μ.).

2 Αντιθέτως , σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμα και στις πλέον υποβαθμισμένες, αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου (βασικού) φόρου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων. Ο,τι κύριο φόρο και αν πλήρωναν ως τώρα για το οικόπεδό τους (ως ιδιοκτησία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.), φέτος θα πληρώσουν 20%-25% περισσότερα!

Μάλιστα αν π.χ. δύο ηλικιωμένοι ζουν σε μονοκατοικία σε μια λαϊκή γειτονιά (Κορυδαλλό, Περιστέρι, Αιγάλεω κ.λπ.) που δεν την έδωσαν αντιπαροχή και δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης, θα πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ για το υπόλοιπο οικόπεδο που δεν έχτισαν αν και μπορούσαν - σαν να είχαν χτίσει πολυκατοικία και όχι μόνο το σπιτάκι στο οποίο μένουν!

3 Αλλά και σε περιοχές όπου μειώθηκε η τιμή ζώνης που υπολογίζει η Εφορία, συχνά επιβάλλεται ίδιος ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου άλλαξε.
Για παράδειγμα:

Α) Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Περιστέρι, όπου η τιμή ζώνης το 2015 ήταν 850 ευρώ και φέτος μειώθηκε στα 800 ευρώ (-6%), ο συντελεστής υπολογισμού του βασικού φόρου ΕΝΦΙΑ παραμένει ίδιος (2,9 ευρώ ανά τ.μ.) και ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει ξανά ΕΝΦΙΑ 330 ευρώ, δηλαδή τα ίδια με πέρυσι.

Β) Για διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Πετρούπολη, 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, με πρόσοψη σε ένα δρόμο, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ ανά τ.μ. (που από 1-1-2016 μειώθηκε σε 1.100 ευρώ), αν και η φορολογητέα αξία του μειώθηκε πάνω από 15%, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι και πάλι φέτος 448,44 ευρώ όπως και πέρυσι.

4 Στις μεσαίες περιοχές (με τιμή ζώνης από 650-4.050 ευρώ ανά τ.μ.) οι τιμές της Εφορίας μειώθηκαν κατά 5%-19% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν το 2015, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό μειώνει τον κύριο (ή «βασικό») φόρο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο ή ιδιοκτησία ξεχωριστά, αλλά τους αναγκάζει κατά χιλιάδες να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, αφού το όριο επιβολής του μειώθηκε κατά 33% (από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ), δηλαδή δύο, τρεις ή και πέντε φορές παραπάνω από όσο μειώθηκε η αξία των ακινήτων τους. Στην παγίδα πέφτουν ιδίως όσοι έχουν και δεύτερο ακίνητο. 

Για παράδειγμα:

Ενας ιδιοκτήτης έχει διαμέρισμα 50 τ.μ. του 1995 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου η τιμή ζώνης της Εφορίας μειώθηκε από 1.100 σε 950 ευρώ (κατά 14%). Για το ακίνητο αυτό ο βασικός φόρος υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 2,9 ευρώ ανά τ.μ. και όχι 3,7 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Αρα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται από 200 σε 157 ευρώ (-21,5%). Ητοι ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φέτος 43 ευρώ λιγότερα.

Αν όμως ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει π.χ. και ένα εξοχικό ή ένα οικόπεδο (ή την ψιλή κυριότητα μόνο) αντικειμενικής αξίας 160.000 ευρώ, θα πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πριν δεν πλήρωνε.

Αδικίες

Εκτός από τη μεσαία τάξη, το μάρμαρο των μειώσεων των αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν επίσης οι επιχειρήσεις που ενώ απαλλάσσονταν πέρυσι για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, φέτος για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα «μέσα παραγωγής» που ιδιοχρησιμοποιούν.

Επιπλέον, για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων (κενών), μη ηλεκτροδοτούμενων και μη προσοδοφόρων ακινήτων δεν θα ισχύσει φέτος η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολυτελείς βίλες σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια στη Μύκονο θα πληρώνουν τα ίδια με πέρυσι, σαν να ήταν ένα απλό δυάρι σε υποβαθμισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας.

Ολοι οι υπόχρεοι πάντως θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ (στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία (5η δόση) τον Ιανουάριο του 2017.

Δεν έχει έκπτωση όποιος χρωστά ή έχει χάσει ρύθμιση

Εφόσον αμφισβητεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει προσφυγή στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της ΓΓΔΕ. Η αίτηση υποβάλλεται στη αρμόδια ΔΟΥ από τον υπόχρεο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του εκκαθαριστικού (η διορία παγώνει από 1 έως 31 Αυγούστου).

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι και στο αν υπολογίστηκαν σωστά οι εκπτώσεις ή οι απαλλαγές που τυχόν δικαιούνται, καθώς ορισμένες διασώθηκαν και δεν καταργήθηκαν.

Οι φοροεκπτώσεις αφορούν κυρίως τους χαμηλόμισθους, άτομα με βαριές αναπηρίες και τρίτεκνους ή πολύτεκνους. 

Ωστόσο, αν οι δηλώσεις Ε1 και Ε9 είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, τυχόν διορθώσεις δεν θα αλλάξουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, αν ο ιδιοκτήτης ή η οικογένειά του χρωστά σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχει σε ισχύ ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών του, δεν του αναγνωρίζεται καμία έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ!

Φοροαπαλλαγές


Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν πλέον για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι:

1 Εκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
■ το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (συν 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),
■ το σύνολο της επιφάνειας των χτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
■ ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2 Για έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή) πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
■ ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να ισούται ή να υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω,
■ συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 (συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),
■ σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειάς του έως 150 τ.μ.,
■ ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 3,344 δισ. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ όπως φαίνεται θα παραμείνει για πάντα, ακόμα κι αν καταργηθεί θα αντικατασταθεί με κάποιον άλλο φόρο ακινήτων, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομκών Τρύφων Αλεξιάδης



Πηγή : protothema.gr


Νέα Δημοκρατία κατά Τόσκα για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στα Εξάρχεια




Μετά τα νέα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αντιεξουσιαστών εναντίον της αστυνομίας η Νέα Δημοκρατία έκανε την παρακάτω δήλωση : 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις νέες επιθέσεις περιθωριακών στοιχείων στο κέντρο της Αθήνας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι γνωστοί – άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική ανοχής που υπαγορεύει η Κυβέρνηση, εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας άλλη μια επίθεση σε διμοιρία των Μ.Α.Τ. έξω από το Πολυτεχνείο και προκάλεσαν πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατησίων. 

Ρωτούμε τον κατ’ ευφημισμό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη εάν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της ιδεοληπτικής ανοχής στη βία και την ανομία. 

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει ως προτεραιότητά της και θα αποκαταστήσει το σεβασμό του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών».


Ξεχάστε τις Πανελλήνιες: Αυτές είναι οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία



Τα πάνω – κάτω φέρνει η νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας, με τις πανελλήνιες εξετάσεις να ρίχνουν, όπως όλα δείχνουν, οριστικά «αυλαία» και να αλλάζει ριζικά ο τρόπος εισαγωγής στα ανώτατα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα (ΑΕΙ - ΤΕΙ).

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προβλέπεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης.


Ενδεικτικά, το Υπουργείο εξετάζει την πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Νέου Λυκείου, οπότε θα μπορεί να εφαρμοστεί ο συντελεστής βαρύτητας επί του Εθνικού Απολυτηρίου.

Στο πλαίσιο του International Baccalaureate, το υπουργείο μελετάει τη δημιουργία ενός εθνικού απολυτηρίου που θα αποτελεί και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Το σύστημα πρέπει να αλλάξει και ο βαθμός απολυτηρίου θα αποτελεί τον βαθμό με τον οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στις σχολές. Στόχος, με τις αλλαγές αυτές, είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, και πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του. Γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να ορίσω πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο εισαγωγικό σύστημα», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής.

Τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο

Οι αλλαγές στις οποίες αναφέρεται το υπουργειο Παιδείας αφορούν το Λύκειο των δύο τάξεων και το Γυμνάσιο των τεσσάρων. Κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου όσο και μέλη του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία σε αυτό, προαναγγέλλοντας την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αντώνης Λιάκος είχε παρουσιάσει και μία ολοκληρωμένη πρόταση που αφορούσε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου προβάλλοντας την Ελληνική αλλά και την Αγγλική Γλώσσα ως βασικά διδακτικά αντικείμενα στις δύο τάξεις του Λυκείου, αποκλείοντας όμως μαθήματα όπως τα Αρχαία και τα Μαθηματικά.

Με τον τρόπο που είχε διαμορφωθεί το πρόγραμμα και οι κατευθύνσεις μαθημάτων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκλείσουν τα παραπάνω αντικείμενα και στη θέση τους να συμπεριλάβουν άλλα όπως Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης.

Ακόμα η ηγεσία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, καθώς δεν είναι γνωστό αν η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ισχύει και στο νέο σύστημα και αν θα υπάρξει αυτούσιο το σύστημα των βάσεων εισαγωγής. Αντίθετα, επιμένει στο επιχείρημα για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Λυκείου.


Πηγή : newsbomb.gr


Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση για τα νέα εξοντωτικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση





Διαβάζουμε στην imerisia.gr

Συναντήσεις με Κοινοτικούς Επιτρόπους θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομίας:

Ο κ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζόναθαν Χιλ.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

Τα αγκάθια

Μόνο καθαρός δεν είναι ο ουρανός στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα είναι ένα πολύ δυσκολο φθινόπωρο. Τα αγκάθια είναι πολλά καθώς από τη μια οι δανειστές απαιτούν πιστή τήρηση του προγράμματος, πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα, προφανώς αντιλαϊκά κι από την άλλη η κυβέρνηση αναζητά εξαγγελίες που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί σε ότι αφορά τα εργασιακά, απαιτώντας σκληρές και επώδυνες αλλαγές αλλιώς απειλούν ότι θα φύγουν από το πρόγραμμα. Αλλές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο απαιτεί και την πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες εδώ και τώρα.

Σοκ στην ελληνική πλευρά θα προκληθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ρίξει στον τραπέζι νέα μείωση όλων των κύριων συντάξεων πάνω από 700 ευρώ. Θεωρεί ότι το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το σύστημα με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες καθώς εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δεν έχει λύσει το πρόβλημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει για νέα σκληρά μέτρα, ιδίως μειώσεις στις συντάξεις ή ανατροπές - σοκ στα εργασιακά. Ομως, η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε νομοσχέδια μονομερώς ενδεχομένως να προκαλέσει νέες τριβές. Για παράδειγμα η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα καθώς πολλοί θα σπεύσουν να νομιμοποιήσουν την περιουσία τους.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει μονομερώς στη θέσπιση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην αγορά. Οι επιχειρηματίες το θέλουν, όμως, φαίνεται να αντιδρούν οι δανειστές.

Τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και τις αδήλωτες καταθέσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα και μονομερώς ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει κάποιες ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις, όπως έγινε και τον Μάιο με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Αγνωστο είναι τέλος τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις κι αν αυτή μπορεί να αναβιώσει χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας.

Τέλος, «άγνωστος Χ» αποτελεί η συζήτηση για το χρέος καθώς μετά την υπόθεση Γεωργίου οι Θεσμοί, και ιδιαίτερα η Κομισιόν, φέρονται να έχουν δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα.