Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Απεβίωσε η Βάσσα Ηλιοπούλου Πρόεδρος του Συνδέσμου 1974



Σήμερα ο Σύνδεσμος 1974 θρηνεί για τον Θάνατο της Προέδρου του Βάσσας Ηλιοπούλου.

Η Βάσσα Ηλιοπουλου

Υπήρξε από τα σημαντικά στελέχη και τους ανθρώπους που εργάστηκαν με ανιδιοτέλεια στην Ν.Δ,Ηταν ιδρυτικό μέλος του Τομέα Γυναικών καί πρόεδρος του Συνδεσμου 1974 από τον Ιανουαρίου του 2009.

Η θλίψη όσων είχαμε την τιμή να τη γνωρίσουμε είναι μεγάλη.

'Ενας γλυκός,σοβαρός καί αξιοπρεπείς .ανθρωπος.¨Ετσι θά την θυμόμαστε.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τής προέδρου μας θα τελεστεί την Τρίτη 30 Αυγούστου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών και ώρα 11 π.μ.

Ο Σύνδεσμος 1974 εκφράζει 
στους οικείους της τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά του.


Αστρονομικό ποσό έπιασε σε δημοπρασία «ο πρώτος υπολογιστής Apple»



Το πρωτότυπο ενός υπολογιστή Apple 1, για πολλούς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των υπολογιστών, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 815.000 δολάρια, με τους αγοραστές να δηλώνουν ότι θέλουν να το παρουσιάσουν σε σχολεία και πανεπιστήμια για να εμπνεύσουν τη νέα γενιά.

Ο Apple 1 ήταν ο πρώτος υπολογιστής που δημιούργησαν οι συνιδρυτές της Apple Στιβ Τζομπς, Στιβ Γούζνιακ και Ρόναλντ Γουέιν.

Μόλις 200 κομμάτια βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το διάστημα 1976-77 και μόνο 175 από αυτά πουλήθηκαν -τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν στην καταστροφή.

Ο υπολογιστής που πουλήθηκε στη δημοπρασία, μια απλή πλακέτα με τσιπάκια, πιστεύεται ότι ήταν πιθανότατα το πρώτο πρωτότυπο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για εντοπισμό λαθών (debugging). Η συγκόλληση των τσιπ είχε γίνει με το χέρι.

Ο υπολογιστής εξετάστηκε από τον ιστορικό της Apple Κόρεϊ Κόνεν, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, υπολογιστής της Apple, καθώς δείχνει να είναι μια από τις πλακέτες-δείγματα».

Στη δημοπρασία του οίκου Charitybuzz πλειοδότησαν ο Γκλεν και η Σάνον Ντέλιμορ, οι οποίοι δήλωσαν στο BBC ότι θέλουν να μεταφέρουν τον υπολογιστή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Η τιμή που έπιασε το πρωτότυπο μπορεί να είναι υψηλή, δεν καταρρίπτει όμως το ρεκόρ: ένας σπάνιος, λειτουργικός Apple 1 πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams το 2014 για 905.000 δολάρια.





Newsroom ΔΟΛ


Δεν πάνε καλά στη κυβέρνηση βάζουν χαράτσι και στο νερό



Το νέο τέλος στο νερό πάει να επιβληθεί στη βάση απαράδεκτης οδηγίας της ΕΕ και με πρόσχημα την προστασία του περιβάλ-λοντος

Η Κυβέρνηση υιοθετώντας απολύτως τη λογικήεμπορευματοποίησης του νερού προωθεί μιααπαράδεκτη και ληστρική Οδηγία της ΕΕ, στο όνομα της οποίας θα επιβάλλει ειδικό τέλοςστους λογαριασμούς όλων των παρόχων νερού στο όνομα, τάχα, της προστασίας του περιβάλ-λοντος και της βιώσιμης διαχείρισης των υδά-των.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια νέα ληστρική κυβερνητική επιδρομή που θα υπο-χρεώσει το λαό να πει το “νερό, νεράκι”.

Νέα επιβάρυνση για την τσέπη των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης νερού όλων των παρόχων (ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) φέρνει η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ριζικές αλλαγές και ενιαίους κανόνες στην τιμολόγηση των υδάτων ανάλογα με τη χρήση τους, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων περιβαλλοντικό τέλος.

Όπως προβλέπεται στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τέθηκε σε ….
δημόσια διαβούλευση και η οποία θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος «προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες» και «το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε Ειδικό Λογαριασμό».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται από το ποσό αυτό «το 2,5% παρακρατείται από τους παρόχους, για ίδιο λογαριασμό, με εξαίρεση τις πολυμετοχικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο της ΚΥΑ, το υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετεί την κοινοτική οδηγία-πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων, που προβλέπει τον συνυπολογισμό στα τιμολόγια του νερού του κόστους, δηλαδή του χρηματικού κεφαλαίου που διατέθηκε για τις υποδομές μεταφοράς του και τη συντήρησή τους και του περιβαλλοντικού κόστους.

Το σχέδιο καλύπτει σύμφωνα με το υπουργείο όλες τις χρήσεις ύδατος (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανικές ανάγκες κ.λπ.) και όλους τους παρόχους υπηρεσιών νερού, ενώ προβλέπει «την ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος ευέλικτα και σταδιακά, ως εργαλείο εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος».

Επίσης, περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος του πόρου ως εγγύηση, δήθεν, για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων.


Πηγή


Νέα Δημοκρατία κατά Τσίπρα: Ο πιο αναξιόπιστος και ανίκανος πρωθυπουργός



Η φράση του Αλέξη Τσίπρα πως στη Νέα Δημοκρατία είναι γραφικοί γιατί ζητούν εκλογές αλλά και όσα είπε στη συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής έφεραν την οργισμένη ανακοίνωση από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας :

«Είναι φανερό πλέον ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν απωλέσει τη συλλογική τους μνήμη. 

Με αυτά που λέει στη συνέντευξή του μοιάζει να μην ζει στη χώρα μας. 

Προσπαθεί να ξεχάσει την υπερφορολόγηση που επέβαλε στην μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους που τους έκοψε το ΕΚΑΣ, τους επαγγελματίες που πρακτικά δημεύει τις δουλειές τους, τους νέους που εξαπάτησε ωμά, τους ανέργους που σβήνει τις ελπίδες τους. 

Στην πραγματικότητα ομολογεί ότι δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν κάνει τίποτε που να δίνει ρεαλιστική ελπίδα στους Έλληνες. 

Εκείνος προσπαθεί να ξεχάσει. 

Οι Έλληνες, όμως, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ ότι είναι ο πιο αναξιόπιστος και ανίκανος πρωθυπουργός που πέρασε από τη χώρα, την οποία οδηγεί στη φτωχοποίηση και στο περιθώριο. 

Οτιδήποτε υπόσχεται δεν έχει πλέον καμία αξία, καμία φερεγγυότητα. 

Το μόνο που κάνει πια είναι να διαχειρίζεται τις αντιπαραθέσεις των Υπουργών του και τις αντιφάσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι μαζί οδηγούν την Ελλάδα σε έναν διαρκή κατήφορο. 

Γαντζωμένος στην εξουσία, το μόνο που σταθερά υλοποιεί, είναι το σχέδιο ελέγχου όλων των θεσμών και ιδιαίτερα τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. 

Θέλει να φιμώσει τη φωνή της κοινωνίας και την αντιπολίτευση.

Δεν πρόκειται να τα καταφέρει, όμως, γιατί είναι πολύ βαθιά απαξιωμένος από τον ελληνικό λαό.

Θα συστήναμε τέλος στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει τις μακροσκελείς συνεντεύξεις. Γιατί όσο πιο μεγάλες είναι τόσα περισσότερα ψέματα περιέχουν».


Καταγγελίες για διασωληνομένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κρεβατιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας



Διασωλημένοι ασθενείς, νοσηλεύονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης κρεβατιών.

Την αφόρητη και παράλληλα επικίνδυνη κατάσταση για τους νοσηλευόμενους στο ίδρυμα, καταγγέλλουν όσοι επισκέπτονται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο .

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας, παραμένουν στις κλινικές, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου οι νοσηλευόμενοι να εξυπηρετούνται ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης.

 Παρόλα αυτά η κατάσταση, είναι ιδιαίτερα πιεστική αν υπολογιστούν και τα άλλα προβλήματα που έχει το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες από τη νότια και δυτική Ελλάδα. 



Πηγή: tempo24.gr


Ο γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ συνέταξε το πιστοποιητικό υγείας του σε... 5 λεπτά



O προσωπικός γιατρός του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε συντάξει τον περασμένο χρόνο ένα περίεργο πιστοποιητικό υγείας στο οποίο εκθείαζε την υγεία του δισεκατομμυριούχο εκμυστηρεύτηκε ότι για τη σύνταξη του εν λόγω εγγράφου χρειάστηκε μόλις 5 λεπτά.

«Έγραψα τέσσερις ή πέντε γραμμές όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι» εξήγησε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο γιατρός Χάρολντ Μπορντσάιν από τη Νέα Υόρκη.

«Στη βιασύνη μου, πιστεύω ότι η επιλογή των λέξεων θα μπορούσε να είναι καλύτερη» πρόσθεσε.

Εντούτοις, ο γιατρός δεν ανακαλεί κανένα από τα συμπεράσματα της επιστολής του των τεσσάρων παραγράφων, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2015 κι η οποία έγραφε:

«Ο κ. Τραμπ υποβλήθηκε πρόσφατα σε πλήρεις ιατρικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν μόνο θετικά. Στην πραγματικότητα η αρτηριακή του πίεση και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι απίστευτα εξαίρετα».

«Εάν εκλεγεί, μπορώ να επιβεβαιώσω χωρίς κανέναν δισταγμό ότι ο Τραμπ θα είναι το πρόσωπο με την καλύτερη υγεία που έχει ποτέ εκλεγεί στον προεδρικό θώκο» είχε γράψει επίσης ο γιατρός, αν και ο ίδιος δεν είχε εξετάσει την υγεία των 44 προέδρων των ΗΠΑ.

Οι πομπώδεις εκφράσεις που χρησιμοποίησε όπως και η απουσία συγκεκριμένων εξετάσεων και των αποτελεσμάτων τους έρχονταν σε αντίθεση με τα πιστοποιητικά υγείας που έχουν δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ή πέρυσι η Χίλαρι Κλίντον.

«Η υγεία του είναι εξαιρετική, ιδίως η πνευματική του υγεία» επανέλαβε χθες ο γιατρός του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.



Πηγή : zougla.gr


Λίστα: οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο



Σε περίπτωση που διψάς για ταξίδια και ευτυχία, υπάρχουν κάποιες χώρες όπου το συστατικό της ευημερίας περισσεύει και με καλή διάθεση και προγραμματισμό, μπορείς να επισκεφτείς. Σε περίπτωση που αδημονείς ήδη για τις επόμενες χαρούμενες διακοπές, τσέκαρε την παρακάτω λίστα για το επόμενο ταξίδι σου.

Η λίστα προέρχεται από το Word Happiness Report, την έρευνα για τα επίπεδα παγκόσμιας ευτυχίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται κάθε χρόνο από το 2012 (με μόνη εξαίρεση το 2014). 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της έρευνας για το 2016, υπάρχουν 10 χώρες στις οποίες η ευτυχία βασιλεύει, με τους δείκτες του εισοδήματος, της εκπαίδευσης, της υγείας και της γενικότερης ευδαιμονίας να είναι αρκετά ανεβασμένοι.

Όπως σημειώνεται σχετικά, οι παρακάτω χώρες, οι οποίες φροντίζουν ώστε οι πολίτες τους να είναι ευτυχισμένοι, είναι κατά κανόνα εκείνες στις οποίες η λέξη και η έννοια "ανισότητα" έχει μηδαμινή έως μηδενική ύπαρξη. 

Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο;


10: Σουηδία


9: Αυστραλία


8: Νέα Ζηλανδία


7: Ολλανδία


6: Καναδάς


5: Φιλανδία


4: Νορβηγία


3: Ισλανδία


2: Ελβετία


1: Δανία




Πηγή : pathfinder.gr


Κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά παίρνουν 6 στους 10 μισθωτούς




Κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά παίρνουν 6 στους 10 μισθωτούς, ενώ αποδοχές από 200 έως 400 ευρώ προβλέπονται για το 45% των νέων θέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινής της Κυριακής» για τις αμοιβές των μισθωτών.

Μέσα σε έναν χρόνο –το πρώτο έτος διακυβέρνησης της  χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ- το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με αποδοχές  χαμηλότερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη, αυξήθηκε από το 36% που ήταν στο τέλος του 2014, στο 38%.

Αρκούσε ένα 12μηνο για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτών που αμείβονται με λιγότερα από 1000 ευρώ και να φτάσει στο 58,8%. Όσον αφορά στην απασχόληση, πράγματι  τα στοιχεία αποκαλύπτουν αύξηση καθώς μέσα στο 2015 ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 85.053 άτομα. Τι αποδοχές όμως προσφέρουν αυτές οι καινούργιες δουλειές:

  • Οι 15.087 θέσεις ή ποσοστό 17,74% προσφέρουν αμοιβές έως και 200 ευρώ τον μήνα
  • Οι 22.806 θέσεις ή ποσοστό 26,81% προσφέρουν αμοιβές από 200 έως 400 ευρώ
  • Οι 37.317 θέσεις ή ποσοστό ή το 43,87% εξασφαλίζουν αμοιβές από 400 έως και 800 ευρώ.
  • Οι 8.424 θέσεις, δηλαδή μόλις το 9,9% δίνουν αποδοχές από 800 έως 1.000 ευρώ ενώ
  • Μόλις 1419 θέσεις ή το... 1,67% των νέων θέσεων εργασίας δίνουν αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ.


Τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από την στατιστική επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ –μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα δεδομένα για τον Δεκέμβριο του 2015- αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Οι δείκτες της ανεργίας εμφανίζουν βελτίωση καθώς αυξάνεται ο αριθμός των απασχολούμενων. Η αύξηση αυτή όμως, οφείλεται είτε στη δημιουργία πραγματικών θέσεων μερικής απασχόλησης, είτε στον φόβο των εργοδοτών για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ που τους υποχρεώνει να ασφαλίσουν το μέχρι πρότινος «μαύρο» προσωπικό έστω και για λίγες ώρες. Αυτές οι μέθοδοι βέβαια, έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η  «φτωχοποίηση» των εργαζομένων στον ιδιωτικό  τομέα και να λιγοστεύουν κάθε χρόνο και περισσότερο –αναλογικά με το σύνολο των εργαζομένων- οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας κάτι που έχει πολλαπλές συνέπειες:


  1. Την συνεχιζόμενη πτώση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία αποδίδει κάθε χρόνο και λιγότερα έσοδα παρά τη συνεχή αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
  2. Την αδυναμία σημαντικής αύξησης των εσόδων του ΙΚΑ παρά την αύξηση της απασχόλησης καθώς ο εξαιρετικά υψηλός συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (41%) υπολογίζεται επί χαμηλών ονομαστικών αποδοχών.


  Πώς διαμορφώνεται ύστερα από μια ακόμη κακή χρονιά –δεδομένου ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούσαν στη μεγάλη του πλειοψηφία σε χαμηλά αμειβόμενους- ο χάρτης αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα; Η στατιστική αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη μετατόπιση πληθυσμού προς τη «βάση» της μισθολογικής πυραμίδας.
Τα στοιχεία έχουν ως εξής:


  • Οι ασφαλισμένοι με αποδοχές έως και 200 ευρώ έφτασαν να αντιστοιχούν πλέον στο 8,1% του συνόλου (από 7,65% το 2014) και ανέρχονται πλέον στα 143.715 άτομα
  • Οι 12 στους 100, εισπράττουν από 200 έως 400 ευρώ, αντιπροσωπεύουν το 11,9% του συνόλου των ασφαλισμένων και είναι πλέον 209.546 άτομα.
  • 484.610 άτομα, δηλαδή περίπου το 27,4% του συνόλου των ασφαλισμένων αμείβεται με ποσά από 400 έως 800 ευρώ
  • Το ποσοστό αυτών που εισπράττουν πάνω από 1000 ευρώ μειώθηκε το 2015 συγκριτικά με το 2014.
  • Το ποσοστό αυτών που εξακολουθούν να έχουν αμοιβή άνω των 1000 ευρώ, μειώθηκε το 2015 στο 41,2% (από 43,23%) με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται πλέον στα 728.393 άτομα.


Μεικτές αποδοχές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΙΚΑ, αναφέρονται στις μεικτές αποδοχές οι οποίες περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 9000 ευρώ τον μήνα) αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο). Η μοναδική «ομάδα» που φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από την πολυετή κρίση, είναι αυτή των πολύ υψηλά αμειβομένων. Ο αριθμός των εργαζομένων με μεικτές αποδοχές άνω των 5000 ευρώ τον μήνα δεν έχει συρρικνωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα. Πρόκειται βέβαια για έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων –περίπου 20-22.000 άτομα- οι οποίοι στελεχώνουν θέσεις κλειδιά στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. 

Μειώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι

Εκτός από τις αλλαγές στον χάρτη των αμοιβών των εργαζομένων, η πολυετής κρίση έχει αλλάξει το τοπίο και στον χώρο των εργοδοτών. Τα στοιχεία του ΙΚΑ αποκαλύπτουν ότι συμπιέζεται δραματικά ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων –πρόκειται για εργοδότες που πρακτικά απασχολούν μόνο τον εαυτό τους ή έναν ακόμη εργαζόμενο- ενώ την ίδια ώρα ενισχύεται το «μερίδιο» των μεγάλων εργοδοτών. Το 2015, φτάσαμε στο σημείο, περίπου ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (ποσοστό 22,87%) να απασχολείται σε 277 επιχειρήσεις (αντιπροσωπεύει το 0,12% του αριθμού των εργοδοτών) καθεμία από τις οποίες μετράει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας.

Η τάση, οι νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται κυρίως από τους μεγάλους εργοδότες, εντείνει την ανησυχία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Οι μικρομεσαίοι που επί δεκαετίες αποτελούσαν «καταφύγιο» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, δείχνουν αδυναμία να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας υπό το βάρος της υψηλής φορολογίας και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, η λύση αναζητείται στο κατά πόσο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξουν στην Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν και τις καινούργιες δουλειές.



Πηγή : huffingtonpost.gr


Παιδιά - εκτελεστές σε βίντεο της ISIS, ανάμεσά τους και αγόρι από τη Βρετανία



Σε προπαγανδιστικό βίντεό της, η τζιχαντιστική ISIS παρουσιάζει πέντε παιδιά που εμφανίζονται να εκτελούν Κούρδους μαχητές πεσμένους στα γόνατα. Το ένα από τα παιδιά-εκτελεστές αναφέρεται ως Βρετανός, κάτι που ακόμη το Λονδίνο δεν έχει επιβεβαιώσει.

Το βίντεο διαδόθηκε μέσω λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα που είναι τμήματα του προπαγανδιστικού βραχίονα της ISIS στο Διαδίκτυο. 

Η τζιχαντιστική οργάνωση διεξάγει παράλληλο πόλεμο και στον ψηφιακό κόσμο, διαδίδοντας προπαγάνδα που στοχεύει σε διεύρυνση της βάσης υποστηρικτών της. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί αυτή η προπαγάνδα, με στόχο κυρίως «υποψήφια μέλη» από δυτικές χώρες, είναι η εικόνα που θέλει να περάσει μίας «αγνής κοινότητας που μεγαλώνει και δυναμώνει» - βίντεο και εικόνες με παιδιά μαχητές που ετοιμάζονται ως «στρατιώτες του αύριο» εντάσσονται σε αυτή την επικοινωνιακή στρατηγική. 

Στο νέο βίντεο, που άρχισε να διαδίδεται τη νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο, εμφανίζονται πέντε αγόρια που μοιάζουν μεταξύ 10 και 13 ετών. Για κάθε ένα από αυτά υπάρχει ένας όμηρος, ντυμένος με πορτοκαλί στολή και πεσμένος στα γόνατα, που πρόκειται να εκτελέσουν. 

Οι όμηροι παρουσιάζονται ως μέλη κουρδικών πολιτοφυλακών. Τα παιδιά-εκτελεστές, ντυμένα με στρατιωτική παραλλαγή, εμφανίζονται να τους πυροβολούν. Στο τέλος, το ένα από τα παιδιά, που παρουσιάζεται ως «Αμπού αλ-Μπαρά ο Τυνήσιος», απευθύνεται στα αραβικά στους Κούρδους λέγοντάς τους πως «η μάχη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει». 

Από τα υπόλοιπα παιδιά στο βίντεο, το ένα παρουσιάζεται ως Αιγύπτιος, το δεύτερο ως Ουζμπέκος, το τρίτο ως Κούρδος και το τέταρτο ως Βρετανός, με το όνομα «αμπού Αμπντουλάχ ο Βρετανός». 

Όπως αναφέρει το βρετανικό BBC, το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει για την ταυτότητα του τελευταίου.



Newsroom ΔΟΛ


Συγκλονίζει ο «Χάτσικο» της Ιταλίας: Αρνείται να αφήσει το φέρετρο του ιδιοκτήτη του



Το μικρόσωμο κόκερ σπάνιελ στέκει ακούραστος φρουρός δίπλα στο φέρετρο, σύμβολο αφοσίωσης και πίστης

Τριάντα τέσσερα φέρετρα κείτονται, το ένα δίπλα στο άλλο, στο εσωτερικό ενός γυμναστηρίου στο Ασκόλι Πιτσένο της Ιταλίας και δίπλα σε ένα από αυτά στέκεται ακούραστος φρουρός ένα μικρόσωμο σκυλάκι, αφοσιωμένο μέχρι τέλους στον ιδιοκτήτη του.

Η εικόνα της γεμάτης με φέρετρα αίθουσας αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις ολέθριες επιπτώσεις του φονικού σεισμού της περασμένης Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε 290 ανθρώπους και άφησε άστεγους χιλιάδες Ιταλούς. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν απομείνει τώρα να θρηνούν για τον χαμό των αγαπημένων τους, λέγοντας τους το τελευταίο αντίο. Ανάμεσά τους, το ανοιχτόχρωμο κόκερ σπάνιελ υπενθυμίζει ότι, για μερικούς ανθρώπους, τα αγαπημένα τους ζώα είναι κάτι σαν οικογένεια και ότι το αίσθημα αυτό - όσο κι αν κάποιοι το αμφισβητούν - είναι αμοιβαίο.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το θύμα του φονικού σεισμού που βρίσκεται μέσα στο φέρετρο το οποίο «φυλάει» το πιστό σκυλάκι. Η μόνη πληροφορία που έχουμε για αυτόν είναι ότι ζούσε στο Ακουμόλι, μία από τις κοινότητες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα του Εγκέλαδου. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή, που η πόλη «βυθίστηκε» 20 εκατοστά, σύμφωνα με το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο.

Όσο για το κόκερ σπάνιελ, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, αποτελεί άξιο διάδοχο του Χάτσικο, του σκύλου που έγινε σύμβολο της πίστης και της αφοσίωσης τη δεκαετία του '30 στην Ιαπωνία. Ο Χάτσικο, ο οποίος ήταν αχώριστος με τον ιδιοκτήτη του, έναν καθηγητή στο Τόκιο της Ιαπωνίας, συνόδευε πάντα τον καλό τον καλό του φίλο στον σταθμό για να πάει στην εργασία του και τον περίμενε την ώρα της επιστροφής του στο ίδιο σημείο για να τον υποδεχτεί. Τον Μάιο του 1925 ο Χάτσικο συνόδευσε όπως πάντα τον καθηγητή στον σταθμό του τρένου και γύρισε σπίτι. Ο καθηγητής όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στον σταθμό, αφού κατά την διάρκεια μιας διάλεξης στο πανεπιστήμιο πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο Χάτσικο ξαναγυρνούσε στον σταθμό, περιμένοντας στο ίδιο σημείο τον κύριό του κάθε μέρα, για το υπόλοιπο της ζωής του.




Πηγή : protothema.gr


Η δίκαιη... φτώχεια κατά ΣΥΡΙΖΑ



Με ένα δανεισμένο από κάποιον από τους λεγόμενους «καλούς δημοσκόπους» σύνθημα, το «Δίκαιη Ανάπτυξη», ανεβαίνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν έχει τίποτα άλλο να υποσχεθεί. Τώρα θα πείτε γιατί είναι δανεισμένο το σύνθημα; Οπως έμαθα, την ιδέα της «Δίκαιης Ανάπτυξης» είχε εμπνευστεί ο συγκεκριμένος δημοσκόπος, ο οποίος πήγε πρώτα να την πουλήσει στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά δεν συγκινήθηκε εκείνος. Αφού είδε και απόειδε, πήρε των ομματιών του και την ξαναπούλησε στον «ανταγωνιστή» του προέδρου της ΝΔ. Και εκείνος (ο «ανταγωνιστής») ω του θαύματος την αγόρασε και την έκανε βασικό σύνθημα για την κυβέρνησή του, τόσο που όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη άρχισαν πλέον να κάνουν λόγο για «Δίκαιη Ανάπτυξη». Και ξέρετε γιατί δεν την «αγόρασε» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Επειδή σκέφτηκε, όπως έλεγε, ότι για να υπάρξει «Δίκαιη Ανάπτυξη», θα πρέπει να υπάρξει και... ανάπτυξη. Αλλά αντί ανάπτυξης υπάρχει φτώχεια, συνεπώς κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «ο κ. Τσίπρας μόνον για δίκαιη φτώχεια μπορεί να ομιλεί».

nnn

Αλλά μη νομίζετε ότι και ο περί ου εκλογολόγος δεν δανείστηκε από κάπου κι αυτός τη φράση «Δίκαιη Ανάπτυξη». Κάθισα και έψαξα το θέμα και ανακάλυψα ότι για αυτήν είχε γίνει λόγος από πολλά σοσιαλιστικά κόμματα στη δεκαετία του '80. Μόνον όμως θεωρητικώς. Συνδύαζαν δηλαδή μια ισομερή ανάπτυξη με κοινωνικού χαρακτήρα ψήγματα, πλην όμως ήταν τόσο ασαφής η έννοια που γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Τώρα όμως την ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας, μην μπορώντας άλλο να υποσχεθεί στη Θεσσαλονίκη, εκεί στη ΔΕΘ, όπου πριν από μερικά χρόνια υποσχέθηκε πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα επαναφέρει μισθούς και συντάξεις σε αξιοπρεπή επίπεδα και ένα σωρό άλλα με τα οποία κέρδισε τις εκλογές. Ετσι, ένα παλαιό σύνθημα των σοσιαλιστών προσπαθεί τώρα να το αξιοποιήσει και (ίσως) να γελοιοποιήσει, τη στιγμή που ουδείς μπορεί να ομιλεί περί ανάπτυξης, με 1.250.000 ανέργους, με χιλιάδες λουκέτα, με υπέρμετρη φορολογία, με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να καταφθάνουν και με το ξεπούλημα των «ασημικών» της χώρας.

Και ο Τσίπρας θέλει τους ολυμπιονίκες

Σιγά, θα πείτε, που θα χάσει τέτοια ευκαιρία. Να φωτογραφηθεί, να αστειευτεί μαζί τους, να τους δώσει κάποιο αναμνηστικό. Δεν πρόκειται να αφήσει μια τέτοια επικοινωνιακή εικόνα με τίποτα. Ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υποδεχθεί και αυτός τους ολυμπιονίκες. Με μια διαφορά. Δεν θα το κάνει βιαστικά, όπως το έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Πετρούνια να προσγειώνεται στην Αθήνα λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης στο Προεδρικό και με την Κορακάκη να μην είχε προσκληθεί. Ο κ. Τσίπρας θα τους συναντήσει ίσως μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, αφού προηγουμένως φροντίσει να μη γίνει καμία παρασπονδία. Ετσι, για άλλη μια φορά οι αθλητές μας θα φορέσουν τις φόρμες τους για να πάνε αυτή τη φορά στο Μαξίμου. Για να ακούσουν και την ομιλία του Πρωθυπουργού. Για να τους πει ότι είχε επικοινωνία κάθε φορά που ερχόταν ένα μετάλλιο με τον Στ. Κοντονή. Εάν μιλήσει και ο υφυπουργός Αθλητισμού προφανώς θα πει αυτά που είπε και στο Προεδρικό, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χάος στον αθλητισμό και παραδίδει στάδια. Τι να κάνουν και οι αθλητές μας, θα τα ακούσουν και αυτά, όπως τα άκουσαν και στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Φίλης... λυκόπουλο
Από μικρός ο Νίκος Φίλης ήθελε να γίνει... λυκόπουλο, αλλά, όπως λέει, δεν μπόρεσε. Μόλις όμως έμαθε ότι 1.100 λυκόπουλα και 400 ενήλικοι εθελοντές βαθμοφόροι πρόσκοποι θα συγκεντρώνονταν το βράδυ της Παρασκευής στον Μαραθώνα για να τρέξουν την κλασική διαδρομή Μαραθωνίου, δήλωσε συμμετοχή. Οχι βεβαίως για να τρέξει (αν και το ήθελε), αλλά για να κηρύξει την έναρξη (δεν θα έχανε ο υπουργός Παιδείας τέτοια ευκαιρία με τις κάμερες και με τα λυκόπουλα). Μάλιστα, όπως έλεγε, του άρεσε και το σύνθημα της βραδιάς που δεν είναι τίποτα άλλο από το...«φτου ξελευθερία»! Σύνθημα εν... συντομία, αφού ολόκληρο έχει ως εξής: «Το παγκόσμιο συμβούλιο κακών και τα όσα κακά αυτοί σχεδιάζουν για τον κόσμο και την Ελλάδα μπορούν να ηττηθούν. Φτάνει όλοι όσοι θέλουν το καλό να συνεργαστούν, να δουλέψουν και να φωνάξουν όλοι μαζί "φτου ξελευθερία"». Μεγαλεία ο... «Ακέλας» (συγγνώμη, ο κ. Φίλης ήθελα να γράψω).

Οι ταλαντούχοι της Ενημέρωσης

Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει με την άκρατη επιθυμία της κυβέρνησης να ελέγχει πλήρως τη ροή της επίσημης πληροφόρησης, αλλά ακούστε τι έμαθα: πλέον, ακόμη και οι επισκοπήσεις Τύπου από τα γραφεία Τύπου των ελληνικών πρεσβειών κρίνονται ως... «απαγορευμένος καρπός». Για χρόνια, οι διπλωματικοί (αλλά όχι μόνο) συντάκτες ελάμβαναν επισκοπήσεις Τύπου από σημαντικές πρωτεύουσες (για παράδειγμα από την Αγκυρα) για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Υπήρχε επίσης και πρόσβαση σε αυτές μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Αυτά πλέον φαίνεται ότι έχουν κοπεί. Θα ήταν χρήσιμο αν οι αρμόδιοι έχουν κάποια εξήγηση. Διαφορετικά, μάλλον εξυπηρετούνται αλλότριοι σκοποί...



Βηματοδότης


Δεν πληρώθηκε ένα στα τέσσερα ευρώ της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος



Απλήρωτη άφησαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αρκετοί φορολογούμενοι (περίπου ένας στους τέσσερις), γεγονός που οφείλεται στη σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, συνεπεία της υπερφορολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν 272 εκατ. ευρώ του φόρου εισοδήματος.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα 375 εκατ., εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως τα τέλη του έτους ξεπερνούν τα 21,4 δισ. ευρώ (άμεσοι και έμμεσοι φόροι). Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάτι που φάνηκε στα στοιχεία των εσόδων του Ιουλίου. Ο εν λόγω μήνας θεωρείται ο σημαντικότερος όσον αφορά την είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Προς το παρόν η συγκράτηση των δαπανών δημιουργεί ωραιοποιημένη εικόνα στον προϋπολογισμό για το επτάμηνο του έτους. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για συμμάζεμα των δαπανών του κράτους αλλά για καθυστέρηση απόδοσης στους φορείς του Δημοσίου πόρων απαραίτητων για τη λειτουργία τους. Για αυτόν τον λόγο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση των εσόδων του Ιουλίου οφείλεται κυρίως:

• Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ.

• Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 55 εκατ. ευρώ.

• Στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 45 εκατ. ευρώ.

• Στον ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ευρώ.

• Στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 160 εκατ. ευρώ.

• Στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 132 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, αυξημένα έναντι του στόχου ήταν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κυρίως τα έσοδα:

• Στους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 295 εκατ. ευρώ.

• Στους φόρους στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ.

• Στον ΦΠΑ λοιπών κατά 37 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) για την περίοδο Ιουλίου 2016 ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (209 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28,83 δισ. ευρώ ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,295 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27,125 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,395 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ.



ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Έντυπη Καθημερινή