Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ν.Δ.: Δεν αποδεχόμαστε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες



«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «χτίζει “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες», ενώ την κατηγορεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

«Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)», συμπληρώνει η Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίου, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό χωρίς να διασφαλίζεται η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Κατά τη Ν.Δ., ο περιορισμός των αδειών οικοδομεί επίσης «μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας». 

Η Ν.Δ. στέκεται και σε δήλωση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωνε: «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει πως «προκαλεί εντύπωση η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου.  



Πηγή : naftemporiki.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : H υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα




Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Ζάκυνθο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με βασικό θέμα τον τουρισμό. 

O αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το μήνυμα που έλαβε είναι ότι η «υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα». 

«Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε ένα απόλυτο φορολογικό αδιέξοδο. Αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του Κράτους. Είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο ότι η οικονομία χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα στηρίζεται σε περιορισμό δαπανών και σε ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών» είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην προσέλκυση και στη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε κλάδους που η οικονομία έχει «συγκριτικά πλεονεκτήματα». 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία συνέχισε αναφέροντας :

«Ένας τέτοιος κλάδος είναι ο κλάδος του τουρισμού. Ένας κλάδος ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για το νησί της Ζακύνθου. Ένας κλάδος, όμως, που εξακολουθεί να στερείται των απαραίτητων πόρων, προκειμένου να κάνει ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα προς τα μπρος. Χρέος της Νέας Δημοκρατίας και δικό μου προσωπικά είναι να προτείνω στους Έλληνες πολίτες μια συμφωνία αλήθειας, η οποία θα δίνει έναν εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από τη μεγάλη κρίση την οποία διανύουμε. Και να οικοδομήσουμε εκείνες τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης, προκειμένου όλοι μαζί να καταβάλλουμε μια προσπάθεια. Αλλά μια προσπάθεια η οποία τελικά θα αποδώσει καρπούς, θα επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, δουλειές, μην αφήνοντας κανέναν πίσω».


Πυρά δέχτηκε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία




Εν μέσω διαδοχικών πυρών βρέθηκε δύο φορές η αυτοκινητοπομπή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην επαρχία Άρτβιν της βορειοανατολικής Τουρκίας. Ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καλά στην υγεία του. 

Το επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή με τον Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν καθ’ οδόν από τη γειτονική επαρχία του Καρς, όπου έφτασε ο ίδιος νωρίτερα αεροπορικώς, προς την περιοχή Αρντανούτς της επαρχίας Αρτβίν, όπου θα περιόδευε. 

Αμέσως η φρουρά του κ. Κιλιτσντάρογλου ανταπέδωσε στα πυρά και ακολούθησε μάχη, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση και από στρατιωτικό ελικόπτερο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών ο τούρκος πολιτικός βρήκε καταφύγιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να επιστρέψει ο Κιλιτσντάρογλου και η συνοδεία του στη γειτονική πόλη Σαβσάτ, την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα και είχε εκφωνήσει λόγο. Κατά την επιστροφή του δέχτηκε και δεύτερη επίθεση και αναγκάστηκε για προστασία να μεταφερθεί με τεθωρακισμένο όχημα σε κτήριο της υπηρεσίας δημόσιων οδών.

Συνεργάτης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε πάντως ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν υπήρξε στόχος κάποιας επίθεσης, αλλά βρέθηκε μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, καθώς στην περιοχή είχαν ξεσπάσει νωρίτερα συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.



Newsroom ΔΟΛ


Ο Τραμπ κάνει τα πάντα(!) για να κερδίσει: «Η Χίλαρι φέτος θα πεθάνει»




Κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να διαρρεύσει σε όλο τον πλανήτη η φήμη ότι πάσχει από θανατηφόρα ασθένεια - Το μάλλινο παλτό της υποψήφιας Προέδρου στο «καυτό» νησί Ναντάκετ που φουντώνει τις φήμες - Δείτε την να ανοίγει βάζα με πίκλες δημοσίως, για να δείξει τη δύναμή της 

Στο επιτελείο του Τραμπ δεν το βάζουν κάτω... Επιμένουν πως η Χίλαρι Κλίντον θα πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο γιατί πάσχει από θανατηφόρα νόσο και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες η φήμη αυτή να διαρρεύσει σε όλο τον πλανήτη. 

Ο ισχυρός άντρας που τρέχει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στο Μέριλαντ και τη Βόρεια Βιρτζίνια, Τζον Τζάγκερς, ισχυρίζεται πως η Χίλαρι Κλίντον προσπαθεί να αποκρύψει την σοβαρή ασθένεια και για αυτό το λόγο εμφανίστηκε φορώντας ένα μάλλινο παλτό στο νησί Ναντάκετ, στη Μασαχουσέτη, στα τέλη Αυγούστου, εκεί όπου η θερμοκρασία χτυπά «κόκκινο». 

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφεται στο νησί είναι 40 βαθμοί Κελσίου!


Το νησί Ναντάκετ


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, καθήκοντα προέδρου... θα αναλάβει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τιμ Κέιν.

Πώς αντιδρά στις φήμες η υποψήφια Πρόεδρος, Χίλαρι Κλίντον 

Την ίδια ώρα, η υποψήφια πρόεδρος από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, βρέθηκε πρόσφατα καλεσμένη στην τηλεοπτική εκπομπή του Τζίμι Κίμελ, ο οποίος και την προκάλεσε να ανοίξει ένα βάζο με... πίκλες, για να αποδείξει πως είναι υγιής.

Η ίδια προφανώς και τα κατάφερε, ωστόσο στο τέλος -με εμφανή δόση ειρωνείας- υποκρίνονταν την εξουθενημένη από την... υπερπροσπάθεια.



Πηγή : protothema.gr


Στον πρόεδρο της δημοκρατίας οι ολυμπιονίκες πλην Άννας Κορακάκη




Μόνο ο πρόεδρος όπως φαίνεται αισθάνθηκε την ανάγκη να επιβραβεύσει τους ολυμπιονίκες για την σκληρή δουλειά την εργατικότητα και την αριστεία γιατί και τα τρία γίνονται αποδεκτά μόνο από κάποιον που ξέρει να τα εκτιμά.

Τους πέντε από τους έξι ολυμπιονίκες του Ρίο υποδέχτηκε στο Προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί από την εκδήλωση απουσίαζε η Άννα Κορακάκη, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας αναλογιζόμενος την περηφάνια που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες για τους ολυμπιονίκες απευθυνόμενος στους αθλητές είπε: «Θέλω να σας πω ότι γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των αθλητικών κέντρων για να μπορείτε και σεις και οι επόμενοι αθλητές να κάνετε τη δουλειά σας. Θα κάνω ότι μπορώ ώστε η ζωή σας από δω και πέρα να είναι ευκολότερη. Σας το οφείλουμε αυτό» και συνέχισε: 

«Είμαστε περήφανοι γιατί χάρη σε σας η γαλανόλευκη έχει φτάσει στα πέρατα της οικουμένης και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο. Δείξαμε τι σημαίνει Ελλάδα και ελληνικό πνεύμα. Να’ στε πάντα καλά και σας ευχαριστώ θερμά που ήρθατε εδώ. Να είστε σίγουρη ότι αυτή δεν είναι μια τυχαία συνάντηση, να είστε βέβαιοι. Μην ξεχνάτε η ζωή για καθένα και ειδικά για έναν αθλητή δεν είναι αγώνας δρόμου αλλά αγώνας αντοχής. Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Σκληρή δουλειά, εργατικότητα, αριστεία λέξεις άγνωστες για κάποιους που τις πολεμάνε κιόλας μέσα από φυλλάδες που τις διαβάζουν 1000 άντε 1500 που φαίνεται τους εκφράζουν οι χυδαιότητες και φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν όσα γράφουν ένα ολόκληρο λαό πάνω από 11 εκατομμυρίων περήφανων Ελλήνων.


Προφυλακιστέος ο 77χρονος για την τραγωδία στην Αίγινα




Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά μετά τη διαφωνία την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στην ανακρίτρια και την εισαγγελέα

Προφυλακιστέο έκρινε την Πέμπτη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο για το ναυτικό δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς στην Αίγινα με βούλευμά του μετά τη διαφωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα η ανακριτής και η εισαγγελέας που χειρίζονται την υπόθεση για την τύχη του ηλικιωμένου.

Την περασμένη Παρασκευή μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος είχε τεθεί σε κατ' οικον περιορισμό στο πολυτελές σπίτι του στο Κολωνάκι.

Κατά πληροφορίες υπέρ της προφυλάκισης του 77χρονου είχε ταχθεί η εισαγγελέας ενώ η ανακρίτρια είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής περιοριστικών όρων για τον Λυκουρέζο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπέρ της πρόταση της εισαγγελέος τάχθηκαν δύο μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ενώ μειοψήφισε ένα μέλος που τάχθηκε υπέρ της ανακρίτριας.

Στην απολογία του την περασμένη Παρασκευή ο ηλικιωμένος χειριστής του σκάφους που σκόρπισε το θάνατο στην Αίγινα το μεσημέρι της Τρίτης 16 Αυγούστου είχε υποστηρίξει ότι ευθύνη για το ναυτικό δυστύχημα έχει ο ιδιοκτήτης της λάντζας λέγοντας ότι «το σκάφος Αντωνία με έβλεπε προς τη δεξιά του πλευρά», τονίζοντας ότι είχε τεταμένη την προσοχή του κυρίως προς τα δεξιά όταν ξαφνικά αντιλήφθηκε την παρουσία «ακριβώς λίγα μέτρα μπροστά από την πλώρη άλλου σκάφους το οποίο διασταύρωνε την πορεία μου από τα αριστερά προς τα δεξιά». Η αιφνίδια εμφάνιση του σκάφους υποστήριξε ότι αποτέλεσε την αιτία της πρόσκρουσης. 

Το πιο εξοργιστικό πάντως σημείο της απολογίας του ήταν όταν αναφέρει ότι δεν βοήθησε τους ναυαγούς γιατί παρασυρόταν και δεν τους πέταξε καν σωσίβια γιατί «η εκτόξευση σωσιβίων από το παρασυρόμενο Duende αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερήλικες σε κατάσταση σοκ πανικού δεν θα μπορούσε επ ουδενί να έχει θετικά αποτελέσματα»! Υποστήριζε, δε, πως τα σωσίβια δεν προσφέρονταν για μακρινές ρίψεις γιατί ήταν ελαφριά.

Κούγιας: Αυτονόητη η απόφαση για ένα τέτοιο έγκλημα


Σε δήλωσή του μετά την έκδοση του βουλεύματος ο δικηγόρος των θυμάτων Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε την προφυλάκιση του 77χρονου «αυτονόητη για ένα τέτοιο έγκλημα».

Η δήλωση του Αλέξη Κούγια έχει ως εξής:

Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά ήταν αυτονόητη για ένα τέτοιο έγκλημα με τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το δικηγορικό μας γραφείο εκτελώντας την εντολή των συγγενών των θυμάτων και των ίδιων των θυμάτων που έχουν επιβιώσει, θα πράξει επίσης το αυτονόητο, δηλαδή να συνεργαστεί με την κα Ανακριτή, ώστε να αναδειχθούν τα γεγονότα όπως αληθινά συνέβησαν, και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι διέπραξαν παράνομες πράξεις, είτε κατά την διάρκεια του εγκλήματος, είτε μετά από αυτό. 


Πηγή : protothema.gr



Στη Θεσσαλονίκη με σοβαρότητα και χωρίς υποσχέσεις ο Μητσοτάκης



Διαβάζουμε στην Έντυπη Καθημερινή 


Στην αποδόμηση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, στοχεύοντας στην ασυνέπεια λόγων (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, «παράλληλο πρόγραμμα») και έργων με αφορμή την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στον «τόπο του εγκλήματος» (Θεσσαλονίκη), καθώς και στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής σε μια σειρά από μέτωπα της καθημερινότητας, εστιάζει η Ν.Δ. στην πορεία προς τη ΔΕΘ.

Το στίγμα έδωσε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή περιοδεία του στη Ζάκυνθο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και μετείχε σε σύσκεψη παραγωγικών φορέων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «η υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα» και επανέλαβε την πρότασή του για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε μείωση των δαπανών και των φορολογικών συντελεστών, ώστε να δημιουργηθούν «δουλειές για όλους».

Και όχι τυχαία, καθώς το μήνυμα που θέλει να περάσει η ηγεσία της Ν.Δ. με την εμφάνιση στη ΔΕΘ είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «είναι εδώ» για να δώσει σχέδιο και προοπτική στη χώρα και λύση στους απελπισμένους πολίτες, απ’ όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται. Αυτό σημαίνει και άνοιγμα σε ομάδες που είτε απείχαν από τις κάλπες της 20 Σεπτεμβρίου, είτε δεν ψήφισαν ποτέ Ν.Δ., και πάντα σε όσους ψηφοφόρους κινούνται στον χώρο του Κέντρου.

Αυτή, όμως, η «συμφωνία ελπίδας και αλήθειας» με τους πολίτες, που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., περνά μέσα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Και αυτή, έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «χτίζεται με αξιόπιστες κυβερνητικές προτάσεις και όχι με παροχολογία και ψεύτικες υποσχέσεις». Τούτων δοθέντων, στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να εμφανιστεί ως «αντι-Τσίπρας». Αλλά να πείσει για την αξιοπιστία του έναντι της αναξιοπιστίας και ασυνέπειας του πρωθυπουργού. Εξ ου και από την Πειραιώς διαμηνύουν καθημερινά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ με «θα», αλλά με ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις γύρω από βασικούς άξονες πολιτικής, καθώς το αναλυτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. αναμένεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι ανακολουθίες Τσίπρα στο επίκεντρο

Στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα νέα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στάθηκε ιδιαίτερα στις ανακολουθίες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι «φορτωμένος με βαρύ παρελθόν αναξιοπιστίας και ασυνέπειας και ό,τι και να πει στη Θεσσαλονίκη, ουδείς θα τον πιστέψει. Γιατί απλά ό,τι και να πει, δεν θα το κάνει». Η επισήμανση δεν είναι τυχαία. Η Πειραιώς έχει επιλέξει να υπενθυμίζει καθημερινά όχι μόνο τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τις ανακολουθίες της κυβέρνησης, από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το «παράλληλο πρόγραμμα», μέχρι τη 13η σύνταξη, τη δέσμευση ότι δεν θα θιγόταν το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ που όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε και την κατάσταση στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Παρόντες στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Μοσχάτο ήταν και οι δύο νέοι αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου της Ν.Δ., η Σοφία Ζαχαράκη και ο Κώστας Κυρανάκης που, όπως έγραψε η «Κ», θα ενισχύσουν τον κ. Κουμουτσάκο.




Ρεκόρ τετραετίας σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο




Εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά καταγράφεται τον Ιούλιο, με τα ποσά να εμφανίζονται τετραπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, τον Ιούλιο εισήχθησαν στο σύστημα 1.719 ακάλυπτες επιταγές, από 1.146 τον προηγούμενο μήνα, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται όμως στα 199,5 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. τον Ιούνιο και 48 εκατ. τον Μάιο σημειώνοντας ρεκόρ τετραετίας!

Στο ποσό θα πρέπει να προστεθούν και 3,6 ευρώ από τις απλήρωτες συναλλαγματικές, ανεβάζοντας τα «φέσια» στην αγορά μόνο για τον Ιούλιο στα 203 εκατ. ευρώ.

Στο επτάμηνο, η αξία των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά διαμορφώνεται στα 358 εκατ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών στα 36 εκατ. ευρώ.


Πηγή : enikonomia.gr


Εμφανίστηκε η 65χρονη επιβάτης του φονικού ταχύπλοου! Ποιά είναι η μυστηριώδης Ελβετίδα



Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για την μυστηριώδη γυναίκα η οποία βρισκόταν στην θαλαμηγό Duende II και έστειλε βοήθεια στον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, είναι πλούσια Ελβετίδα με καταγωγή από την Ουρουγουάη και ιδρύτρια της ΜΚΟ που διαχειρίζεται ο Λυκουρέζος. Η ίδια έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και χρηματοδοτεί ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. 

Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν εκείνη που αποφάσισε το όνομα και της θαλαμηγού Duende II και του φονικού ταχύπλοου Duende που σημαίνει «Ξωτικό» ή «Πνεύμα του Δασους».

Με το Duende II έκανε διακοπές στο Αγκίστρι και την συνόδευε ο Ν.Λ. με τον οποίο επικοινώνησε ο Ι. Πολυανίδης όταν το Duende άρχισε να βάζει νερά. Συμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το Duende ανήκει στον επιχειρηματία Τζωρτζ Κρουστανιωτάκη φίλο του Λυκουρέζου που μένει στην Αγγλία και με εξουσιοδότηση προς το Λιμεναρχείο το έχει παραχωρήσει στον 77χρονο.


Σήμερα ή αύριο αναμένεται να καταθέσει η 65χρονη Θεοδότη Καρακάση που ήταν πάνω στο ταχύπλοο την συγκεκριμένη μέρα. Τηλεφώνησε στο Λιμεναρχείο Αίγινας και είπε ότι δεν έχει εμφανισθεί τόσες ημέρες λόγω του ισχυρού σοκ που έπαθε. Δήλωσε ότι μετά την αποβίβασή της στην Αίγινα πήρε το πρώτο πλοίο για Αθήνα, το «Άγιος Ντεκτάριος» στις 2.10 το μεσημέρι και από τότε είχε κλειστεί στο σπίτι της σε κακή ψυχολογική κατάσταση. 


Πηγή : newsit.gr


Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% μεταλλάχθηκε σε «Ανεξάρτητους Έλληνες του ΣΥΡΙΖΑ»



Για μετάλλαξη του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ του 4%, που ήταν ένα ριζοσπαστικό κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς», σε «ένα μόρφωμα το οποίο θα το ονόμαζα “Οι ανεξάρτητοι Έλληνες του ΣΥΡΙΖΑ” και όχι ο “ΣΥΡΙΖΑ”», έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm».

Καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η αναφορά του δεν είναι η κοινωνία, αλλά η υποστήριξη κύκλων και η διαμόρφωση συσχετισμών «οι οποίοι είναι συσχετισμοί θυλάκων εξουσίας».

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «η μεγαλύτερη μου ανησυχία είναι η κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Να συμβιβαστεί η κοινωνία με αυτό που συμβαίνει».

Επανέλαβε εξάλλου ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πως ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. «Δεν υπάρχει καν στοιχείο εθνικής συναίνεσης. Υπάρχει μία κοινωνία η οποία είναι ακόμα πολύ θυμωμένη», πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά σημειώνοντας ότι «περιλαμβάνει πάρα πολλούς ανεξάρτητους και αυτόνομους, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να διατυπώσουν μία ενιαία πρόταση, όχι μόνον πολιτικά και προγραμματικά, αλλά και οργανωτικά».

Τέλος υπερασπίστηκε τον Πύρρο Δήμα και την Κατερίνα Στεφανίδη για τη κριτική που δέχτηκαν. «Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η μητέρα της είναι συντρόφισσα, ότι  δηλαδή είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια όμως αντέδρασε με μία καθαρότητα και με μία σαφήνεια. Γιατί όμως ο Πύρρος; Γιατί τελικά ήταν βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν όπως η κ. Σακοράφα,  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που πήρε την έδρα της και έφυγε, για να περιμένει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει μετά ευρωβουλευτής… Ο Δήμας έμεινε συνεπής», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.


Πηγή : koolnews.gr


Μυστήριο με Τούρκο που έφτασε στη Σάμο με τζετ σκι




Σε θρίλερ απειλεί να εξελιχθεί η άφιξη ενός Τούρκου υπηκόου με τζετ σκι σε παραλία κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου και αιτήθηκε άσυλο το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Ο νεαρός από τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αστυνομίας κρατείται και ανακρίνεται στην αστυνομική διεύθυνση του νησιού, παρουσία και κλιμακίου της ΕΥΠ που βρίσκεται έτσι και αλλιώς στο νησί ερευνώντας για πιθανή παρουσία μελών του ISIS μεταξύ των προσφύγων και  μεταναστών στα «hotspots». 

Αμέσως μόλις συνελήφθη ο Τούρκος δήλωσε ότι αιτείται της χορήγησης πολιτικού ασύλου, δίχως όμως να εκφράσει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να  έρθει παράνομα, πλοηγώντας ένα …τζετ σκι , στη χώρα μας. 

Αρνείται δε κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 14ης Ιουλίου εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που «οργιάζουν» στο νησί του Πυθαγόρα, από τις πρώτες ώρες του εντοπισμού και της σύλληψης του.

Οι συγκεκριμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον εμφανίζουν ως στέλεχος του τουρκικού στρατού με ενεργό ρόλο στην απόπειρα αποπομπής του Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα κρυβόταν από τις τουρκικές αρχές χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα ώστε να περνά απαρατήρητος. 

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης από τις ελληνικές διωκτικές αρχές αν ο νεαρός έφερε πάνω του πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο, όπως αρχικά εμφανιζόταν να έχει κάνει.

Ο ίδιος αρνείται  όλες τις παραπάνω κατηγορίες που του καταλογίζονται και έως αργά το βράδυ υποστήριζε ότι εγκατέλειψε τη χώρα του, εξαιτίας του «πογκρόμ» που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν κατά των υποστηρικτών του Φατουλάχ Γκιουλέν καθώς και Κεμαλιστών, σε όλο το φάσμα της  δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας, του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.




Μ. ΛΑΓΑΝΗΣ

Πηγή : ethnos.gr


Διάσωση Μαρινόπουλου από τις τράπεζες



Σε νέα εταιρεία, που θα λάβει χρηματοδότηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστεί το 100% του ομίλου Μαρινόπουλου, που περνά εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Σκλαβενίτη. Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, του Σκλαβενίτη και του ομίλου Μαρινόπουλου, οριστικοποιώντας τις διαπραγματεύσεις του τελευταίου μήνα, που ακολούθησαν μετά το αίτημα για την υπαγωγή του ομίλου στο άρθρο 99.

Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% στις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτές της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας λιανεμπορίου, ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Στο ακέραιο θα αποπληρωθούν επίσης το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι απαιτήσεις των οποίων είναι 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η συμφωνία επικυρώθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank –είχε επικυρωθεί από τη Eurobank– ενώ σήμερα αναμένεται και η έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής τράπεζας και της τράπεζας Πειραιώς.

Από το συνολικό δάνειο των 360 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με ευνοϊκό επιτόκιο (euribor + spread 1,5%), τα 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η νέα εταιρεία, που θα αλλάξει ριζικά μορφή, εγκαταλείποντας ό,τι παραπέμπει στην εποχή του Μαρινόπουλου. Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, ο Σκλαβενίτης θα συνεισφέρει κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Στη νέα εταιρεία το 100% των μετοχών θα διαθέτει ο Σκλαβενίτης, ενώ οι τράπεζες θα έχουν option, που αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25%, ενώ το μάνατζμεντ θα ασκεί ο Σκλαβενίτης, χωρίς καμία συμμετοχή του Μαρινόπουλου.

Εκτός από τη συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών, τα ενδιαφερόμενα μέρη φέρονται να έχουν εξασφαλίσει και τη συναίνεση των προμηθευτών, στους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 722,8 εκατ. ευρώ. Ο φόβος του να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης του Μαρινόπουλου, αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για την αποδοχή του «κουρέματος» της τάξεως του 50% για όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η προστασία του άρθρου 99 προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών και σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αυτό έχει εξασφαλιστεί.

Στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση υπογραμμίζουν ότι πέρα από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της συμφωνίας, το κρίσιμο θέμα η ταχεία αποκατάσταση της αξιοπιστίας της επιχείρησης, κάτι που φαίνεται ότι εξασφαλίζεται με την ανάληψη του μάνατζμεντ από τον Σκλαβενίτη. «Η νέα διοίκηση θα πρέπει να υλοποιήσει με ταχύτατο ρυθμό το business plan, που θα φέρει ξανά τον κόσμο στα καταστήματα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, κάτι που η εμπειρία της απορρόφησης του Βερόπουλου από το My Market, δείχνει ότι είναι εφικτό», καταλήγουν.

Σήμερα η Μαρινόπουλος Α.Ε., που από το 2012 έχει καταστεί αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με πάνω από 900 σημεία πώλησης και 11.000 περίπου εργαζομένους. Μετά την εξαγορά της Makro Cash & Carry και του 60% της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, αλλά και μέσα από οργανική ανάπτυξη, ο Σκλαβενίτης το 2015 αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση από πλευράς μεριδίων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και η θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για την εξυγίανση του Μαρινόπουλου, τον κατατάσσει με διαφορά στην πρώτη θέση του κλάδου. Στο τέλος της προηγούμενης χρήσης στην εταιρεία και στον όμιλο απασχολούνταν 8.898 και 11.055 εργαζόμενοι αντιστοίχως.



Έντυπη Καθημερινή


Αιχμές Καμμένου κατά Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )

«Νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι»


«Βέλη» εναντίον του Γιάννη Καλογρίτσα εξαπολύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας, λίγο πριν από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ότι πιέζει για να πάρει κανάλι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Καμμένος παραπέμπει σε άρθρο του εξειδικευμένου σε αμυντικά θέματα ιστοτόπου onalert με τίτλο «Επίδομα Παραμεθορίου: Έγινε σύντομο ανέκδοτο!» και υποστηρίζει ότι «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...»

Το δημοσίευμα παραθέτει τις επανειλημμένες υποσχέσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας για το επίδομα παραμεθορίου στους στρατιωτικούς, σημειώνοντας πως «το επίδομα ωστόσο δεν δόθηκε τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Οκτώβριο 2015, και ξεκίνησε από τον Νοέμβριο για να σταματήσει και πάλι τον Φεβρουάριο. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται».

Ο Π.Καμμένος, κουμπάρος του πατέρα του Γ.Καλογρίτσα, έχει ταχθεί από τον Ιούλιο κατά του ενδεχόμενου να δοθεί τηλεοπτική άδεια στον επιχειρηματία, λέγοντας ότι «κατασκευαστές και εργολάβοι δεν θα πρέπει να είναι στα μέσα ενημέρωσης».

«Πιστεύω ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να λειτουργούν όπως λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Όχι για να διασφαλίζουν συμφέροντα, αλλά για να διασφαλίζουν την ενημέρωση του λαού» είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώ υποστήριξε ότι έχει διακόψει κάθε σχέση με τον κ. Καλογρίτσα.




Newsroom ΔΟΛ


Αυστραλία: Θανατηφόρα επίθεση από Γάλλο που φώναζε «αλαχού ακμπάρ»



Μία Βρετανίδα, 21 ετών, έπεσε νεκρή και ένας 30χρονος άνδρας Βρετανός, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από επίθεση Γάλλου με μαχαίρι στο Χόουμ Χιλ, στο Βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, ο οποίος σύμφωνα με αναφορές φώναζε «αλαχού ακμπάρ» (ο θεός είναι μεγάλος στα Αραβικά).

Ο 29χρονος δράστης κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυμάτισε επίσης ένας Αυστραλός, 47 ετών, του οποίου όμως η ζωή δεν κινδυνεύει, καθώς και ένα σκύλο.

Στο νοσοκομείο του Τάουνσβιλ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο δράστης.

Ο 29χρονος άντρας βρισκόταν στην Αυστραλία με προσωρινή βίζα από τον Μάρτιο και από ό,τι φαίνεται δεν είχε τοπικές διασυνδέσεις.






Σοκ: Στους 247 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία



Στους 368 ανέρχονται οι τραυματίες, δεκάδες οι αγνοούμενοι - Θύματα του Εγκέλαδου μικρά παιδιά - Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια, φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί - Ρέντσι: Δεν θα μείνει κανένας αβοήθητος

Ολο και ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε στις 3:36 το πρωί της Τετάρτης 24 Αυγούστου (τοπική ώρα) την Ιταλία και ισοπέδωσε τρία χωριά.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 247 και οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής 368.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη βαρύτερος.

Θύματα του Εγκέλαδου μικρά παιδιά

Όπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια. 

Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίστηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

«Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί» 

Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας.

Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Στο μεταξύ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.



Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".



Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. 

'Αλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.



Συνεχείς προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού 

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία, είναι αδιάκοπες.

Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες έσκαβαν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνέχιζαν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων όλη τη νύχτα, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από 800 μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.


Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Σήμερα Πέμπτη αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. 

Ρέντσι: Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος

"Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος", δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.

"Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπό", πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.



"Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια", δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ιταλική Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση από την τραγική είδηση του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία στις περιφέρειες της Λάτσιο και της Ούμπρια, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

«Εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, (εκφράζω) τα θερμά μου συλλυπητήρια και τα ειλικρινή μου αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς επίσης και τις ευχές μου για την διάσωση των επιζώντων» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.

Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. 

Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουίλα την 'Ανοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.



Πηγή : protothema.gr