Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Δημογραφικό: μια ακόμη πτυχή της κρίσης




Στο επίκεντρο της πάντα επίκαιρης συζήτησης για το ασφαλιστικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, τόσο στην χώρα μας όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη, βρίσκεται το δημογραφικό πρόβλημα. Με τεχνικούς όρους, το πρόβλημα είναι η αύξηση του λεγόμενου εξαρτώμενου (ή εργασιακά ανενεργού) πληθυσμού. Με απλά λόγια, τα όρια του προσδόκιμου βίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ τα ποσοστά γεννητικότητας μειώνονται. Για τα απανταχού ασφαλιστικά συστήματα, το γεγονός της αύξησης του εξαρτώμενου πληθυσμού, σημαίνει ανατροπή της σχέσης μεταξύ εργαζόμενου και εξαρτώμενου, σε βαθμό που εγείρει τελικά θέματα φερεγγυότητας και επάρκειας στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2014, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας στις κοινωνίες μας τίθεται στο επίκεντρο της συζήτησης περί δημογραφικής εξέλιξης και βιώσιμης ανάπτυξης. Παγκοσμίως, η γυναίκα είναι η πρώτη πάροχος υπηρεσιών προς τα εξαρτώμενα μέλη μιας κοινωνίας, νέους και υπερηλίκους, προσφέροντας μάλιστα εργασία που σπάνια αμείβεται ή αναγνωρίζεται κοινωνικά. Όσο μεγαλύτερη η οικονομική αυτονομία και το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας, τόσο η άμισθη εργασία κατ'οίκον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και επιβραδύνεται η δημογραφική εξέλιξη. Αντίστροφα, όσο πιο «παραδοσιακό» το μοντέλο ανάπτυξης και τα συστήματα αντιλήψεων σε μια κοινωνία, τόσο αυξάνεται η γεννητικότητα, καθώς ο βασικός ρόλος της γυναίκας παραμένει στενά συνδεδεμένος με την οικιακή οικονομία. Γι αυτό άλλωστε οι υψηλότεροι ρυθμοί δημογραφικής ανάπτυξης παρατηρούνται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου, σε 39 χώρες αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 4 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ σε 10 εξ αυτών, η αντιστοιχία φθάνει στα 6 παιδιά ανά γυναίκα!

Αυτή η καταναγκαστική «υπεραπασχόληση» της γυναίκας τεκμαίρεται και από τον πρόωρο θάνατο 3,9 εκατομμυρίων γυναικών έως 60 χρόνων σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Όταν η χώρα θέλει να μειώσει τα παιδιά, υπάρχουν δυο επιλογές. Η πρώτη είναι η αυταρχική και επεμβατική συμπεριφορά στον οικογενειακό προγραμματισμό. Αυτό, δυστυχώς, οδηγεί αρκετά συχνά στην επιλεκτική θανάτωση κοριτσιών, αφού σε παραδοσιακές και πατριαρχικές κοινωνίες προτιμώνται τα αγόρια. Έτσι, στην Κίνα έχουμε 117 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, στην Ινδία 111 και στο Βιετνάμ 110 αγόρια. Η άλλη επιλογή είναι να ενδυναμώσει κανείς τη γυναίκα, να της ανοίξει το δρόμο προς το σχολείο, την αγορά εργασίας και τις πηγές εισοδήματος, τις υπηρεσίες υγείας, την πολιτική και, φυσικά, τον έλεγχο του σώματός της. Έτσι, από το 1979 έως το 2009, οι γυναίκες στο Ιράν από έναν μέσο ρυθμό γεννήσεων 6,9 παιδιών μετακινήθηκαν στο 1,8 - ένα ποσοστό όμως που δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του πληθυσμού, που απαιτεί ποσοστά πλέον του 2,2.

Από εδώ και πέρα, το στοίχημα αλλάζει ποιοτικά. Οι εργαζόμενες -πλέον- γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν φροντίδα στα παιδιά και το λοιπό οικογενειακό περιβάλλον, που σύμφωνα με μελέτες, αποτελεί το 90% της συνολικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους. Είναι λογικό, εφόσον οι γυναίκες αδυνατούν να αντέξουν το βάρος των πολλαπλών ρόλων άμισθης και έμμισθης εργασίας, να γεννούν λιγότερα παιδιά. Αυτή άλλωστε είναι και η μόνη επιλογή που είναι πραγματικά στα χέρια τους.

Έτσι, μόνο οι χώρες που μπορούν να διευκολύνουν την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής καταφέρνουν τελικά να είναι ανταγωνιστικές και δημοσιοοικονομικά βιώσιμες, αφού βάζουν ανάχωμα στην γήρανση και αξιοποιούν όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Αντίθετα, χώρες που δεν τα καταφέρνουν, όπως η Ιταλία, η Ρωσία και η Ιαπωνία, βρίσκονται στον δημογραφικό αντίποδα της υποσαχάριας Αφρικής. Ειδικά η εμπειρία της Ιαπωνίας μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, επειδή πρόκειται για μια βαθειά ανδροκρατούμενη κοινωνία, η οποία έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον ανεπτυγμένο κόσμο (250% του ΑΕΠ), ενώ συνδυάζει ένα έντονο κύμα αποβιομηχάνισης με ρυθμούς δημογραφικής γήρανσης. Το στοίχημα είναι, για τους Ιάπωνες, η μόχλευση του γυναικείου ταλέντου, η αύξηση της παραγωγικότητας και η τόνωση της εσωτερικής αγοράς. Για να γίνει αυτό, οι γυναίκες πρέπει να αντικαταστήσουν την άμισθη με έμμισθη εργασία, αναστρέφοντας έτσι και την τάση δημογραφικής γήρανσης. Με το σκεπτικό αυτό, οι Ιάπωνες, ξεκίνησαν το 2000 ένα πρόγραμμα μετάθεσης μέρους των οικογενειακών υποχρεώσεων από την νύφη - που εργάζεται για την πεθερά - στην τοπική κοινωνία.

Ίσως η Ευρώπη αξίζει να μελετήσει προσεκτικά αντίστοιχες προσπάθειες και οικονομικο-κοινωνικά μοντέλα που εφαρμόζουν άλλες κοινωνίες στην προσπάθεια να επανακαθορίσουν με βιώσιμο τρόπο τα καθήκοντα των φύλων. Μια καλή ένδειξη θα αποκομίσουμε από την αξιολόγηση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την κατανομή του δημοσιοοικονομικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό μέλλον ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών - το ασφαλιστικό, η ανταγωνιστικότητα, η εσωτερική ζήτηση, η δημοσιοοικονομική βιωσιμότητα κ.ο.κ - εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα κάνουν με τις γυναίκες τους. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.


Βάσω Κόλλια
Πηγή : huffingtonpost.gr



Λευκό ή κόκκινο κρασί; Τι προσφέρει το καθένα



Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον βασίζονται στην γεύση. Ωστόσο, αν θέλετε να επιλέξετε βάσει της καλύτερης επιλογής για την υγεία σας, θα πρέπει να λάβετε τις θρεπτικές αξίες του κάθε είδους υπόψη.

Το κύριο συστατικό στο λευκό κρασί είναι τα λευκά σταφύλια, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί σπόροι και φλούδα. Τα περισσότερα λευκά κρασιά έχουν μια ελαφριά και φρουτώδη γεύση, αλλά υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες που έχουν μια πιο πλούσια γεύση.

Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα κρασιά γίνονται με σκούρο κόκκινο και μαύρο σταφύλι. Η κύρια διαφορά μεταξύ κόκκινων και λευκών κρασιών είναι ότι τα κόκκινα κρασιά παράγονται με ολόκληρα σταφύλια, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας. Οι φλούδες προσθέτει χρώμα και γεύση στο κόκκινο κρασί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα κρασιά έχουν μια πιο πλούσια γεύση. Τα κόκκινα κρασιά είναι ο προτιμώμενος τύπος στις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Οφέλη για την υγεία των λευκών και των κόκκινων κρασιών

Τόσο τα λευκά, όσο και τα κόκκινα κρασιά είναι καλά για την υγεία σας. Παρόλο που γίνονται με σταφύλια, δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία, όπως τα φρούτα. Αφού περάσουν από τη ζύμωση, τα σταφύλια χάνουν μερικές από τις αρχικές τους διατροφικές αξίες, αλλά αποκτούν νέα οφέλη για την υγεία. Ένα από τα κύρια οφέλη των λευκών κρασιών είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, είναι αποτελεσματικά για την προώθηση της υγείας των πνευμόνων.

Τα κόκκινα κρασιά έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία σας σε σύγκριση με τα λευκά. Επειδή περιέχουν και τις φλούδες των σταφυλιών, τα κόκκινα κρασιά έχουν ένα ισχυρό είδος αντιοξειδωτικών που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Αυτή προσφέρει εξαιρετική προστασία για τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να εξουδετερώσει τους θρόμβους στο αίμα. Επίσης είναι αποτελεσματική στην αναστολή των δραστηριοτήτων των ενζύμων που διεγείρουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν την ανοσοαπόκριση. Τα κόκκινα κρασιά περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι πολύ καλά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν ποικιλοτρόπως, όπως η μείωση της πίεσης του αίματος, ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης, η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η καταπολέμηση εναντίον επιβλαβών βακτηρίων και η πρόληψη του καρκίνου. Τα κόκκινα κρασιά έχουν και σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία είναι επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, το κόκκινο κρασί θεωρείται μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί. Ωστόσο, τα υψηλής ποιότητας λευκά κρασιά από ορισμένους οινοπαραγωγούς μπορεί να προσφέρουν εξίσου ή και περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό,τι ορισμένα κόκκινα κρασιά.



Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : fitday.com, iatropedia.gr


Μύκονος: Τον έπιασαν να κλέβει και τον 'έσπασαν' στο ξύλο



Το προσωπικό καταστήματος αντιλήφθηκε άνδρα που έκλεψε από το ταμείο, τον κυνήγησε και τον ακινητοποίησε (vid)

Επίδοξος ληστής ακινητοποιήθηκε γυρώ στις 9 το βράδυ έξω από γνωστό μπαρ στα γεμάτα από κόσμο Ματογιάννια και ξυλοκοπήθηκε από το προσωπικό του μαγαζιού. Λίγη ώρα νωρίτερα ο δράστης είχε αρπάξει χρηματικό ποσό από το ταμείο καταστήματος της περιοχής. Ωστόσο, έγινε αντιληπτός και άρχισε να τρέχει στα στενά προσπαθώντας να διαφύγει. Έπεσε όμως πάνω στο προσωπικό του μπαρ Άστρα που πήρε τον νόμο στα χέρια του και μαύρισε τον κλέφτη στο ξύλο.

Κι όλα αυτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών που έκαναν την βόλτα τους αμέριμνοι εκείνη την ώρα και έπαθαν σοκ βλέποντας αυτές τις εικόνες! Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό μεταξύ πολλών που έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στην Μύκονο που έρχεται να καταδείξει την σκοτεινή πλευρά του νησιού, αυτή των ληστειών, των μαχαιρωμάτων, των διαρρήξεων και των δυστυχημάτων εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης. Δείτε στο συγκλονιστικό βίντεο του Myopia Tv τι ακριβώς έγινε στην Μύκονο!





Πηγή : news247.gr



Πρώην επικεφαλής της CIA: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πράκτορας της Ρωσίας αλλά δεν το ξέρει!



O Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, είναι ένας «πράκτορας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρίς να το έχει αντιληφθεί», κατήγγειλε σήμερα ένας πρώην επικεφαλής της CIA, σε άρθρο γνώμης στους New York Times.

Σε αυτό το άρθρο γνώμης, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, την 8η Νοεμβρίου, ο Μάικλ Τζ. Μόρελ καταφέρεται εναντίον του μεγιστάνα κι υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «όχι μόνο δεν έχει τα προσόντα για αυτήν την θέση (του προέδρου των ΗΠΑ) αλλά θα μπορούσε ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».

«Στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, εμείς θα λέγαμε ότι ο Πούτιν (ο πρόεδρος της Ρωσίας) στρατολόγησε τον Τραμπ ως πράκτορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί» έγραψε ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που υπηρέτησε στη CIA για 33 χρόνια. Διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής αλλά άσκησε και καθήκοντα διευθυντή.

Ο Μόρελ υπενθυμίζει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας πρώην πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών, που συνήθιζε να ανακαλύπτει τις αδυναμίες των στόχων του και να τις εκμεταλλεύεται.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, ο «Πούτιν εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του Τραμπ διατυπώνοντας φιλοφρονήσεις για εκείνον. Και αυτός αντέδρασε όπως ο Πούτιν προέβλεψε» σημείωσε. Υπενθύμισε επιπλέον ότι ο δισεκατομμυριούχος αποκάλεσε τον αρχηγό του ρωσικού κράτους μεγάλο ηγέτη, ενθάρρυνε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας να κατασκοπεύσουν την αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος και αμφισβήτησε τη δέσμευση των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μιας επίθεσης εκ μέρους της Ρωσίας εναντίον μιας χώρας της Βαλτικής.

Κατηγόρησε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας προτείνοντας να απαγορευτεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στην χώρα», κάτι που ενίσχυσε την προπαγάνδα των τζιχαντιστών, οι οποίοι τονίζουν ότι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι στην πραγματικότητα η μάχη εναντίον του Ισλάμ.

Αντιθέτως, ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει ότι θα στηρίξει την Χίλαρι Κλίντον και ταυτόχρονα εξαίρει τα προσόντα της πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα.
«Είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσει το σημαντικότερο καθήκον ενός προέδρου: να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας» τόνισε ο ίδιος.

Ο Μάικλ Τζ. Μόρελ επισήμανε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών ήταν μία εκ των ένθερμων υποστηρικτριών της επιδρομής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων στις οποίες εκείνος συμμετείχε με την παρουσία της Κλίντον, η τότε υπουργός Εξωτερικών γνώριζε το θέμα, έθετε τα σωστά ερωτήματα και άλλαζε γνώμη όταν εκείνος της παρουσίαζε εύστοχα επιχειρήματα.



Πηγή : imerisia.gr


Αλλαγές στις ιατρικές εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών




Με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών (που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης), καταργούνται οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Εξετάσεις.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα της ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών (και όσων πρέπει να ανανεώσουν) από ιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας ή από ιδιώτες γιατρούς. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν από το υπουργείο αντιμετωπίζεται η αναμονή για εξέταση περίπου 12.000 υποψηφίων οδηγών ( και οδηγων που περιμένουν να ανανεώσουν τα διπλώματά τους).

Παράλληλα, με άλλη τροπολογία (στο ίδιο νομοσχέδιο) επανακαθορίζεται το ασυμβίβαστο της άσκησης του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών με την ιδιότητα του υπαλλήλου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και των συνταξιούχων.

Επιπλέον, δημιουργείται στο υπουργείο Μεταφορών πληροφοριακό σύστημα για τη μηχανογράφηση όλων των λειτουργιών και διαδικασιών των σχολών και κέντρων παροχής εκπαιδευτικού έργου.


Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσει φέτος υψηλότερο ΕΝΦΙΑ



Ένας στους τρεις κατόχους ακίνητης περιουσίας θα κληθεί φέτος να πληρώσει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έως τώρα εκκαθάρισης του φόρου, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα:

• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

• Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.

• Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ή και ελαφρώς μειωμένο. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι:

• Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα πληρώσει λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

• Το 35% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα καταβάλει ακριβώς τον ίδιο φόρο με το 2015.

Στόχος, έσοδα 2,65 δισ.

Πέραν αυτών, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για φέτος θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να κινηθεί στην περιοχή των 3,3 δισ. ευρώ και ο φόρος που θα εισπραχθεί θα πρέπει να είναι της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Επίσης, από το οικονομικό επιτελείο σημείωναν ότι στον ΕΝΦΙΑ του 2016 υπάρχει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η παραπάνω εικόνα για το ποιοι θα έχουν επιβαρύνσεις φέτος από τον ΕΝΦΙΑ και ποιοι όχι προκύπτει μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε φέτος να εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια, ενώ δεν επιβλήθηκαν οι μειώσεις των εκπτώσεων ή η κατάργηση της απαλλαγής σε όσους έχουν τόκους άνω των 300 ευρώ από καταθέσεις. Τα δύο αυτά μέτρα αναμένονταν να αυξήσουν τους βεβαιωμένους φόρους κατά 230 εκατ. ευρώ και είναι σαφές ότι, αν επιβάλλονταν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα καλούνταν φέτος να πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα ήταν περισσότεροι.




Έντυπη Καθημερινή