Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ντόρα : Να μην παραδώσει η Ευρώπη την Τουρκία στην αστάθεια




Ντόρα Μπακογιάννη : 

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία εισέρχεται σε βαθιά κρίση. Κρίση πολιτική, κοινωνική και οικονομική. Εξαιτίας του κυβερνητικού πογκρόμ εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων, των δημοσίων υπαλλήλων και της πανεπιστημιακής κοινότητας, το αίσθημα ανασφάλειας στην τουρκική κοινωνία εντείνεται.

Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικά διαλυμένος και πλήρως ασύντακτος. 

Ταυτόχρονα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οξύνεται η κρίση δημοκρατίας στη γείτονα. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέστειλε την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι εξαγγελθείσες προθέσεις του Προέδρου Ερντογάν, όπως η σχεδιαζόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής, προκαλούν παγκόσμιο προβληματισμό και ανησυχία.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας χαρακτηρίζονται από βαρομετρικό χαμηλό: η «σκοτεινή» εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία, οι εντάσεις με το Ισραήλ και τη Ρωσία, που μειώθηκαν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες μετά τη μεταστροφή του Ερντογάν, καθώς και οι τραυματισμένες σχέσεις με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Τουρκίας και των παραδοσιακών συμμάχων της.

Σήμερα, η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μεταίχμιο. Αν θα αποφασίσει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο και να επανέλθει σε τροχιά εκδημοκρατισμού, εναπόκειται στην ίδια και τον Πρόεδρό της.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον της Τουρκίας και των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Δύση δεν έσπευσε από την αρχή να καταδικάσει το πραξικόπημα, παρά μόνο όταν ήταν ξεκάθαρη η αποτυχία του. Ακόμη, η Ευρώπη εκφράζει ανησυχίες όχι μόνο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. 

Στην παρούσα φάση, η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων σε σχέση με την Τουρκία. Ο εύκολος δρόμος είναι να υποκύψει στους φόβους σημαντικού τμήματος της ευρωπαϊκής κοινωνίας και να κλείσει την πόρτα στη γειτονική χώρα. Αυτό θα σημάνει αυτόματα την ακύρωση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος αλλά επιβεβλημένος, είναι να την ενθαρρύνει και να την στηρίξει, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ομαλότητα. Για την Ευρώπη, θα ήταν λάθος να θεωρήσει την Τουρκία χαμένη υπόθεση. Αν της γυρίσουμε τώρα την πλάτη, είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σταδιακά σε πόλο σταθερής αστάθειας στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης. Εξάλλου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δεν αφήνει περιθώρια να δημιουργηθούν νέες εστίες έντασης στην περιοχή. Επιπλέον, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε μια μεγάλη και σημαντική χώρα να εξελιχθεί σταδιακά σε ένα κλειστό ισλαμικό κράτος.

Η Ευρώπη οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να μην απομονώσει την Τουρκία και να μην την αφήσει να διολισθήσει σε ακραίες αντιδημοκρατικές πολιτικές. Προφανώς, η τελική επιλογή ανήκει στην Άγκυρα, αλλά η Ευρώπη υποχρεούται να αποδείξει τον κυρίαρχο ρόλο της για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.


Γαλλία: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία και τη δολοφονία του ιερέα σε εκκλησία της Νορμανδίας.



Νεκροί στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης έπεσαν οι δύο άνδρες που κρατούσαν ομήρους σε εκκλησία της Νορμανδίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Νεκρός είναι επίσης και ένας ιερέας που βρισκόταν μεταξύ των ομήρων και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο ίδιος άνδρας που οι δράστες του είχαν κόψει προηγουμένως το λαιμό με λεπίδα. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα άτομο.

Σύμφωνα με Γάλλους εισαγγελείς ένα άτομο έχει προσαχθεί, καθώς η έρευνα της αντιτρομοκρατικής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αναφέροντας πως οι δύο δράστες ανήκαν στους κόλπους  της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι δύο άνδρες κρατούσαν ως ομήρους στην περιοχή Σεντ Ετιέν Ντι Ρουβρέ πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ένας ιερέας, δύο μοναχές καθώς και πιστοί. Οι πρώτες εικόνες έδειχναν περιπολικά να έχουν αποκλείσει το σημείο και ασθενοφόρα να σπεύδουν στην περιοχή.

«Κάποια στιγμή, οι δύο δράστες βγήκαν από την εκκλησία και τότε η ειδική μονάδα BRI τους σκότωσε», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, Πιερ Ανρί Μπραντέτ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Βάρβαρη» αποκάλεσε την επίθεση ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί χτύπημα για όλους τους Καθολικούς και ολόκληρη τη Γαλλία. «Θα σταθούμε μαζί», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το Βατικανό με επίσημη ανακοίνωση καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία», προσθέτοντας ότι το έγκλημα είναι ακόμη πιο στυγερό επειδή συνέβη σε ιερό χώρο.  

«Ο πάπας συμμετέχει στον πόνο και τον τρόμο αυτής της παράλογης βίας», είπε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να καταπολεμηθεί με «κάθε τρόπο», υπονοώντας ότι οι δράστες συνδέονταν με την τρομοκρατική οργάνωση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία δοκιμασία, μία από τις πολλές, αφού η απειλή είναι ιδιαίτερα αυξημένη και παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη, είμαστε μπροστά σε μία οργάνωση που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Πρέπει να πολεμήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο με κάθε τρόπο, σεβόμενοι το κράτος δικαίου και ό,τι μας καθιστά δημοκρατία», είπε ο Ολάντ.

«Είναι οι καθολικοί που χτυπήθηκαν, αλλά και όλοι οι Γάλλοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι Γάλλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απειλούνται, αλλά ότι δεν είναι οι μόνοι. Η Γερμανία απειλείται, επίσης και άλλοι απειλούνται, όμως η δύναμη τους είναι η διατήρηση της συνοχής τους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.




Πηγή : kathimerini.gr


ΚΕΑΟ: Χρέη 16,6 δισ. ευρώ «πνίγουν» τα ταμεία



Αυξήθηκαν τα χρέη που έχουν εντανθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, όπως αυξάνονται και οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση και βγήκαν εκτός. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Κέντρου.

Στα 16,6 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου 2016 οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του. 

Αναλυτικά, από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 έχουν ενταχθεί συνολικά 125.888 οφειλέτες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (περίπου το 25% των οφειλετών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού).

Από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω. Από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ έχουν ενταχθεί αντίστοιχα 50.299 και 1.925 οφειλέτες.

Στο τέλος Ιουνίου 2016 το συνολικό ποσό των 13.604.182.364,42 ευρώ σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, είχε διαμορφωθεί στα 16.613.714.104,63 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο).


Μάλιστα, τα στοιχεία με βάση το ύψος της οφειλής, δείχνουν ότι υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών. Αναλυτικά, 124.091 οφειλέτες (41% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Το 65% των οφειλετών (196.562 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 60.307 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 έως 100.000 ευρώ (περίπου 25% του τρέχοντος υπολοίπου), ενώ μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες (1.087 οφειλέτες οι οποίοι όμως συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών). 

Συνολικά, το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου στο ΚΕΑΟ προστέθηκαν επιπλέον 23.782 οφειλέτες με χρέη από απλήρωτες εισφορές ύψους 831 εκατ ευρώ. Συνολικά, το Κέντρο διαχειρίζεται οφειλές από 303.549 (έναντι 279.767 το προηγούμενο τρίμηνο) με τις οφειλές τους να φθάνουν τα 16,613 δισ. ευρώ (από 15,782 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο).

Την ίδια περίοδο, ωστόσο, 6.184 έχασαν, λόγω αδυναμίας ή καθυστέρησης πληρωμής, τις ρυθμίσεις που είχαν κάνει (4.197 τις 12 δόσεις και 1.987 τις 100 δόσεις) με αποτέλεσμα, από την αρχή των διακανονισμών, να έχουν τεθεί "εκτός" ρυθμίσεων 50.040 οφειλέτες με χρέη 2,657 δισ. ευρώ, το 60% για τις 12 δόσεις (13.987 σε σύνολο 23.186) και το 47,78% για τις 100 (36.053 σε σύνολο 75.451).


Πηγή : euro2day.gr


Βενιζέλος: Η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα διαρκές πραξικόπημα ενάντια στους θεσμούς και το κράτος δικαίου



«Το Plan X ήταν επιλογή πολιτικής γραμμής ενάντια στους δανειστές για να μπει η Ελλάδα στο διεθνές περιθώριο ούτε καν του τρίτου αλλά του τέταρτου κόσμου», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή που προτείνει η ΝΔ.

«Το Plan X ήταν επιλογή πολιτικής γραμμής ενάντια στους δανειστές για να μπει η Ελλάδα στο διεθνές περιθώριο ούτε καν του τρίτου αλλά του τέταρτου κόσμου», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή που προτείνει η ΝΔ.

Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ευθέως για μιθριδατισμό και υποστηρίζοντας ότι επιδίδεται σε ένα διαρκές πραξικόπημα εναντίον των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επί της πρότασης της ΝΔ για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο περιβόητο Plan Χ καταλόγισε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό σκοπιμότητες για τη χρήση του σχεδίου ως πολιτική γραμμή ενάντια στους δανειστές με στόχο όπως είπε «την περιθωριοποίηση της χώρας στο περιθώριο ούτε καν του τρίτου κόσμου αλλά στο διεθνές περιθώριο του τέταρτου κόσμου».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι αποκαλύψεις των Γιάνη Βαρουφάκη και Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, επιβεβαιώνουν το φλερτ της κυβέρνησης με τη «θεσμική εκτροπή, την κατάλυση των ελευθεριών και την αναστολή εφαρμογής του Συντάγματος».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «κυνική μεταστροφή» της κυβέρνησης, η οποία όπως σχολίασε δηκτικά έγινε «ultra μνημονιακή» και κάλεσε το σύνολο των βουλευτών να συναινέσουν σε μία εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τις ευθύνες όλων των κομμάτων, καθώς τώρα «η χώρα βαδίζει στα σαθρά θεμέλια ανεπανάληπτων ψεμάτων».

Αναφερόμενος, δε, στη χθεσινή εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής για την παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την χαρακτήρισε «κομματική εκδήλωση», απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα αντιγραφή των μεθόδων την πρώην Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και βάλλοντας καρά ριπάς εναντίον του τον κατηγόρησε ότι μετά την ήττα του στον εκλογικό νόμο τώρα «παίζει με τους Θεσμούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Θέλει να μετατρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από συναινετικό σε κομματικό και συγκρουσιακό. Το παιχνίδι με τους θεσμούς είναι πολύ επικίνδυνο. Η συντεταγμένη πολιτεία θυσιάζεται στην προσπάθειά του κυρίου Τσίπρα να οργανώσει τη συντεταγμένη αποχώρησή του και να πέσει στα μαλακά», υπογράμμισε ο κος Βενιζέλος.




Πηγή: skai.gr


Τρέμει τυχόν εξεταστική ο Τσίπρας και τα στελέχη του



Τρέμει τυχόν  εξεταστική για το Plan X του Βαρουφάκη ο Τσίπρας και δεν πρόκειται να την κάνει δεκτή με κανένα τρόπο όσο είναι κυβέρνηση ο ίδιος.

Η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις έχουν ξεκινήσει στην βουλή και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ζητήσει να μιλήσουν στο βήμα ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν πριν να γίνουν κυβέρνηση και αρχίζουν να εκτοξεύουν ασύστολα ψέματα τα οποία δεν έχουν καμία βάση και καμία αλήθεια.

Ένα παράδειγμα που δείχνει το πόσο τραγικοί είναι στην κυβέρνηση είναι ο Μπαλαούρας που κλήθηκε να μιλήσει στο βήμα λέγοντας : «Κοίτα ποιος μιλάει» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τακτικισμούς και αποπροσανατολιστικές κινήσεις. «Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο, μιλάτε για «plan Β», ναι, και «plan B» θα φτιάχναμε και «Χ», είπε

 Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Μπαλαούρα ότι ίσως θα έπρεπε να είχαμε επιβάλλει νωρίτερα τα capital controls, αλλά και ότι έχουν δημιουργηθεί 200.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ 20ετίας.  

Σε αυτήν την παράλληλη διάσταση και στο ψέμα ζουν και κινούνται τα στελέχη του Σύριζα δυστυχώς, τρέμοντας την εξεταστική για τα όσα έχουν διαπράξει και κάνοντας καθημερινά μεγάλο κακό στην χώρα και τους πολίτες.




Αυτοί είναι πατέρας και σύντροφος που βίαζαν τον 12χρονο



Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους και οι φωτογραφίες τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η αστυνομία τα στοιχεία των δύο αντρών που συνελήφθησαν στις 8 Ιουλίου για τον βιασμό ενός 12χρονου παιδιού στην Αργολίδα. Πρόκειται για τον πατέρα του αγοριού, το οποίο έχει νοητική υστέρηση, και τον 37χρονο φίλο του, με τον οποίο συζούσαν.

Μετά από σχετική διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των δύο ανδρών, οι οποίοι συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης του ανακριτή του Πρωτοδικείου Ναυπλίου, κατηγορούμενοι για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους :

ΙΣΑΑΚΙΔΗ Θωμά του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 13-1-1981 στην Αθήνα.


ΠΕΤΡΙΔΗ Πέτρο του Χρήστου και της Αργυρώς, γεννηθέντα την 15-5-1979 στην Αθήνα.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας της ανηλικότητας και του κοινωνικού συνόλου, από τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές και την αξίωση της Πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων που τυχόν θα αποκαλυφθούν με αφορμή την παρούσα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


«Δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια» οι πυροβολισμοί στη Φλόριντα

  (Φωτογραφία:  Reuters )


Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 17 στο Φορτ Μάιερς στην Φλόριντα, δεν αποτελεί «τρομοκρατική ενέργεια» επισήμανε η αστυνομία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το περιστατικό πυροβολισμών σημειώθηκε σε κλαμπ στο Φορτ Μάιερς το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη πάρτι για εφήβους. Οι πυροβολισμοί έπεσαν την ώρα που πολλοί γονείς έφταναν στο σημείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα δύο θύματα είναι δύο νέοι ηλικίας 14 και 18 ετών.

Οι δύο νεκροί είναι ο 18χρονος μπασκετμπολίστας Στέφαν Στρόντερ, καθώς και ο 14χρονος Σον Ακίλς.

«Οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για να βρουν τα κίνητρα» σημειώνει η αστυνομία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για περιστατικό τρομοκρατίας.

Οι τραυματίες είναι 17, ηλικίας μεταξύ 12 και 27 ετών. Τέσσερα άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, δύο από τα οποία σε κρίσιμη κατάσταση.

Τρία άτομα έχουν συλληφθεί.




Newsroom ΔΟΛ


Η κάρτα σίτισης τρώει ελευθερίες…

Πηγή: EUROKINISSI/ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης, για μία ακόμα φορά σε αυτό το ατέλειωτο κομποσκοίνι της βίας , προσάρμοζε τα μάτια του στις εικόνες από το Μόναχο, εμείς εδώ στην ...καλύτερη χώρα του κόσμου, την πιο "όμορφη", την πιο "φιλόξενη" και την πιο "αδικημένη", κάναμε ασκήσεις φιλεύσπλαχνου αμοραλισμού και κατάργησης στοιχειωδών ανθρώπινων ιδιοτήτων. Και εξηγούμαι: Ήταν ελαφρώς ανατριχιαστικό το θέαμα της κ. Φωτίου να κρατά ως επίδειγμα κοινωνικής πολιτικής την κάρτα δωρεάν σίτισης για όσους –με πρωτοβουλίες της ίδιας της κυβέρνησής της- απώλεσαν το ΕΚΑΣ.

Πέραν της τυπικής νομιμοποίησης της φτώχειας, με την κάρτα ηλεκτρονικής σίτισης έρχεται να καταργηθεί και η ελευθερία που έχει ο κάθε άνθρωπος να επιλέξει ο ίδιος τη στάση του απέναντι στις ανάγκες του. Οι ουρές των κατόχων τέτοιων καρτών στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, σε κάθε περίπτωση συνιστούν εξισωτική διαδικασία ομοιομορφίας με παρανομαστή, όχι την αδυναμία κάλυψης κάποιων στοιχειωδών αναγκών, αλλά της ίδιας της πείνας. Της σημαντικότερης και αρχέγονης ανάγκης του ανθρώπου την οποίαν έρχεται το «καλόν καγαθόν» κράτος να ικανοποιήσει, αφού πρώτα έχει φροντίσει να την μεγεθύνει με τη διακοπή του ΕΚΑΣ.

Η πλαστικοποιημένη εκδοχή του κρατικού οίκτου, έτσι όπως διαφημίστηκε, καταργεί το θεμελιώδες δικαίωμα της επιλογής του ατόμου στις διαδικασίες της συντήρησής του. Ο αντικειμενικά φτωχός, αυτός που έχει ανάγκη το ΕΚΑΣ για να μπορέσει να συντηρηθεί, εντασσόμενος στο ηλεκτρονικό συσσίτιο υπόκειται –με μοναδικό κριτήριο την φτώχεια- την αναγκαστική ομοιομορφία στην επιλογή. Αν αυτό που δικαιούται, λόγω των προβλέψεων του «κοινωνικού κράτους», το είχε με τη μορφή χρήματος, θα διατηρούσε το δικαίωμα στην επιλογή. Να σιτιστεί ή να μη σιτιστεί. Να διαφοροποιηθεί από την παραδοχή ότι μοναδική του ανάγκη είναι το φαγητό. Εντέλει, να διατηρήσει το δικαίωμά του να επιλέξει. Να αποφασίσει ο ίδιος –και όχι το κράτος- αν η σημαντικότερη ανάγκη που του έχει δημιουργήσει η φτώχεια είναι το φαγητό και εν γένει οι αγορές φαγώσιμων προϊόντων. Γιατί για κάποιον ύψιστη ανάγκη μπορεί να είναι να πάει κινηματογράφο. 

Θα μπορούσαν, όλοι όσοι σχεδίασαν αυτήν τη διαδικασία της κάρτας σίτισης σε ανθρώπους που έχασαν μέρος της σύνταξής τους, να προβληματιστούν από τα λόγια του φιλόσοφου Τζβέταν Τοντόροβ, ο οποίος γεννήθηκε το 1939 στη Βουλγαρία και το 1963 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Σε αναφορά του στις ατομικές ελευθερίες των ανθρώπων, στο «Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας», θα γράψει: «Ένα μέρος της ζωής του (ατόμου) ανήκει στη δημόσια εξουσία, ένα άλλο είναι ανεξάρτητο: η προσωπική του ευημερία αποτελεί νόμιμο σκοπό της ατομικής ύπαρξης».

Ας βρεθεί τρόπος όσοι δικαιούνται να ευεργετηθούν από την κάρτα σίτισης να λάβουν τη βοήθεια σε χρήματα και να τα διαθέσουν όπως νομίζουν αυτοί καλύτερα. Οι ουρές των ανθρώπων σε μαγαζιά με την συγκεκριμένη κάρτα ανά χείρας και με κριτήριο τη φτώχεια τους είναι αντι-ανθρώπινες. Και τα θέματα αυτά έχουν απαντηθεί δύο φορές στην Ιστορία: την πρώτη με τον Διαφωτισμό και τη δεύτερη με την κατάρρευση του «υπαρκτού»...


Κώστας Κυριακόπουλος
Πηγή : Cnn.gr


Από 250 ευρώ ξεκινούν τα πρόστιμα για τις αποδείξεις – Ισχύουν από σήμερα




Iσχύουν από σήμερα Δευτέρα τα νέα πρόστιμα επιβολής προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων ή για ανακριβή έκδοση ή λήψη φορολογικών στοιχείων και ενώ υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, η εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του κατατεθέντος στη βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως το κατώτερο πρόστιμο είναι στα 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικό σύστημα, φτάνοντας έως τα 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση διαπίστωσης, μετά μεταγενέστερο έλεγχο, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.



 Πηγή: dimokratiki.gr


Τουρκία: Μετά το Δημόσιο, πογκρόμ και στα μέσα ενημέρωσης



Εντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους

Εντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, επεκτείνοντας τις εκκαθαρίσεις και στα μέσα ενημέρωσης, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.



Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ανάμεσα στους 42 δημοσιογράφους είναι και η γνωστή σχολιάστρια και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ.

Οι άνευ προηγουμένου εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερα από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή, η ΕΕ θα σταματήσει τις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας άμεσα.

Το Σάββατο, δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης το πρώτο προεδρικό διάταγμα, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, με το οποίο ορίζεται ότι η προφυλάκιση κρατουμένων μπορεί να διαρκέσει ώς 30 ημέρες, για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο μεταξύ, σε twit του Τούρκου δημοσιογράφου - αναλυτή της Huff Post και Al Arabiya, Μαχίρ Ζειναλόβ περιλαμβάνεται αντίγραφο με τα 42 ονόματα των «επικυρηγμένων» τούρκων δημοσιογράφων.



Πηγή : tovima.gr



Γελάει ο κόσμος με Σκουρλέτη υπέγραψε να πουληθεί η ΔΕΗ και φωνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση



Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Δείτε το ΦΕΚ για τη ΔΕΗ, όσο και για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ που με δάκρυα στα μάτια προσπαθεί να «σώσει» και ο πρωθυπουργός

Στα πράσα να…. ψεύδεται πιάστηκε  ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος στην αγωνία του να πείσει ότι δεν ιδιωτικοποιείται καμία ενεργειακή εταιρεία του δημοσίου ξέχασε πως πριν τρεις μήνες είχε βάλει την υπογραφή του στην πώληση της ΔΕΗ. 

Μιλώντας, λοιπόν, στο «Κόκκινο» Θεσσαλονίκης ο υπουργός έσπευσε να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ περί έναρξης της διαδικασίας πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά επίθεση κατά του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, σημειώνοντας  ότι «πρόκειται για μια 100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα και νομίζω ότι μπορώ να ξέρω καλύτερα από εκείνον που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση ποιοι είναι οι σχεδιασμοί».


Καθώς ο κ. Σκουρλέτης έριχνε τις ευθύνες στον  κ. Πιτσιόρλα έρχεται ήδη δημοσιευμένο ΦΕΚ -με τις υπογραφές των υπουργών στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων - να διαψεύσει τον υπουργό και να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα. Στην τελευταία σελίδα του ΦΕΚ 28 σελίδων υπάρχουν οι υπουργικές υπογραφές, μεταξύ αυτών και του  κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη. Σύσσωμοι υπογράφουν την απόφαση έγκρισης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβάνοντας και  την πώληση του 17% της ΔΕΗ, αλλά και των  ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, τις οποίες υπερασπίστηκε με στόμφο χθες ο πρωθυπουργός. 




«Δημιουργείται πολιτικό ζήτημα όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να μην υλοποιεί τις σαφείς κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση. Θα σας έλεγα με λίγα λόγια καλύτερα να καθίσει στα αυγά του παρά να κάνει πολιτική. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Πιτσιόρλας περνάει σε άλλα χωράφια», δήλωνε χθες το πρωί ευθαρσώς ο κ. Σκουρλέτης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη δρομολογήσει καμιά από τις ιδιωτικοποιήσεις που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο».

Το ΦΕΚ της διάψευσης

Να θυμίσουμε, λοιπόν,  στον υπουργό το ΦΕΚ (με αριθμό 1472/25/5/2016), με το οποίο εγκρίνεται το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ και περιγράφονται αναλυτικά τα επόμενα βήματα των αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης του 17% της ΔΕΗ. 

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που έχει και την υπογραφή του κ. Σκουρλέτη, αναφέρει την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως και το 2016. Μάλιστα, αναφέρει ότι θα γίνει «Πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016». 


Ο Αλέξης Τσιπρας θυμήθηκε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

Με αφορμή τη γκάφα του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να αναφέρουμε και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις εταιρείες Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός. «Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλία του για τη Συνταγματική αναθεώρηση. 

Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα από το ΦΕΚ του Μαΐου:





Φιέστα Τσίπρα με οργανωτή τον Καρανίκα και με θέα τον Εθνικό κήπο




Τονωτική ένεση φαίνεται πως αποτέλεσε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού 

Τονωτική ένεση για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αποτέλεσε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να στήσει φιέστα στη Βουλή, με θέμα τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στο προαύλιο της Βουλής, μετά το πέρας της εκδήλωσης. Εξάλλου, η συγκέντρωση έμοιαζε περισσότερο με συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού απουσίαζαν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, ενώ το παρών έδωσε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης - με εξαίρεση τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη - επέλεξαν να απέχουν από το χθεσινό κυβερνητικό σόου. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Την έκπληξη έκαναν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Τασούλας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ στο κάλεσμα του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναθάρρησαν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα τις συζητήσεις μονοπωλούσαν το Μνημόνιο και η αξιολόγηση. Πάντως, οι γενικόλογες διακηρύξεις του πρωθυπουργού, δείχνουν ότι δεν υπήρξε απαραίτητη προεργασία, παρά μόνον διάθεση να δημιουργηθούν εντυπώσεις, στον απόηχο της κυβερνητικής «ήττας» για τον εκλογικό νόμο. 

Η κυβερνητική φιέστα  οργανώθηκε στο πίσω μέρος του προαυλίου στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου , προστατευμένο από τα... αδιάκριτα μάτια των περαστικών.Από νωρίς το απόγευμα οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις στο προαύλιο της Βουλής στην πλευρά που βλέπει προς τον Εθνικό Κήπο: Στήθηκαν περίπου 350 καρέκλες για ισάριθμους καλεσμένους, αλλά και μπουφές. 

Τον στρατηγικό σχεδιασμό της φιέστα της κυβέρνησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση ανέλαβε ο στενός φίλος και έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω φωτογραφίες του protothema.gr. 

Πίσω από το βήμα υπήρχαν τρία συνθήματα: «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση» και «Νέα Ελλάδα».  Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προλόγισε τον πρωθυπουργό πριν εκείνος ανέβει στο βήμα. 

Θέσεις πήραν από πολύ νωρίς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ σιγά- σιγά σχηματίσθηκαν πηγαδάκια στα οποία κυριάρχησαν χαλαρές συζητήσεις. Αυτή τη φορά οι κυρίες στην εκδήλωση ακολούθησαν χαλαρότερο dress code σε σχέση με την δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.  Να σημειωθεί ότι είχαν προσκληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων, το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εκπρόσωποι εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Πηγή : protothema.gr


Αδιαφορεί για τα προβλήματα που έχει φέρει στους Έλληνες ο Τσίπρας και ασχολείται με το Σύνταγμα



Κώστας Βουκελάτος

Αφού δεν μπορεί να λύσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας από ανικανότητα! 

Αφού έχει καταχρεώσει τις οικογένειες καταστώντας τους αδύναμους να πληρώσουν την υπερφορολόγηση.

Αφού αύξησε αντί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ! 

Αφού ξεπουλάει αντί να πουλάει την περιουσία της χώρας!

Αφού έχει διαλύσει την υγεία!

Αφού έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα είπε να βγεί στην αυλή σαν τις κυρά Κατίνες ο Τσίπρας για να σκορπίσει στον αέρα το Σύνταγμα που ονειρεύεται. 

Αντί να βγεί στην αυλή αφού δεν του αρέσει η αίθουσα της βουλής να συζητάει καθημερινά μαζί με τον θίασο του για το πώς θα διορθώσει ορισμένα κύρια και βασικά προβλήματα που έχει φορτώσει η ανικανότητα του στους ώμους των Ελλήνων, κάνει φιέστες για το Σύνταγμα όπως έριξε προ δύο εβδομάδων το βάρος του στον εκλογικό νόμο μήπως και γλιτώσει φέρνοντας την ακυβερνησία.

Επικοινωνιακά αποτυχημένα παιχνίδια όταν ο κόσμος υποφέρει αλλά ποιος ενδιαφέρεται σε αυτόν τον θίασο.

Το χειρότερο είναι ότι μαζεύονται σε αυτές τις φιέστες  ότι αποτυχημένο έχει να παρουσιάσει η πολιτική ζωή της χώρας τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλαδή μαζί με νέο αποτυχημένο αίμα.

Εχθές προστέθηκαν στην αυλή και νέα στελέχη στον θίασο της κυβέρνησης όπως ο Βασίλης Λεβέντης αυτός ο γραφικός γελοίος τύπος που του πήρε μερικούς μήνες να κρυφτεί ώσπου ξεμπροστιάστηκε και οδεύει προς τους ότι χειρότερο διαθέτει η χώρα στην σωστή του θέση δηλαδή.

Ακολουθεί ο πολιτικά πεθαμένος Κουβέλης που δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα όλοι γνωρίζουν.

Είχαν προσκληθεί όλοι οι αρχηγοί τον κομμάτων αλλά δεν έπεσαν στην παγίδα της φιέστας αναλογιζόμενοι ότι οι Έλληνες έχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα για να ασχοληθεί η βουλή και έτσι έστειλαν ένα εκπρόσωπο τυπικά.

Η χώρα υποφέρει και ο Τσίπρας χαϊδεύεται μαζί με τα στελέχη του γράφοντας τους πολίτες και τα προβλήματα τους στα παλιά των υποδημάτων του για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ευτυχώς δεν θα προλάβει να κάνει μεγαλύτερο κακό στην χώρα και θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες του μαζί με τον θίασο του σύντομα.