Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Επίτιμος πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς ο Μιχ. Σάλλας μετά την παραίτησή του από το ΔΣ




Tην απόφασή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, γνωστοποίησε σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.  

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι η καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, εξελέγη από το διοικητικό συμβούλιο ως Προσωρινή Πρόεδρος του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου.

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σάλλας θεωρεί "ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, μπροστά στις νέες  προκλήσεις της νέας εποχής". 

Παράλληλα, συμπληρώνουν, "πιστεύει  ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της. Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ο κ. Σάλλας έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δις. ευρώ. Με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας. 

Αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Μιχάλης Σάλλας απευθυνόμενος στα μέλη είπε: 

"Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. 

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το greenbanking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά. 

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των internationalexperts.  Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας".

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ως ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυοφορούνται διοικητικές εξελίξεις. 

Από νωρίς κυκλοφορούν στην αγορά φήμες περί παραίτησης του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, ενώ είναι πιθανό το σενάριο να παραμείνει ως επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας. 
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο SSM απέρριψε την επιλογή του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς. Τη θέση ανέλαβε προσωρινά ο CFO της τράπεζας, Γιώργος Πουλόπουλος και βρίσκεται ακόμη ανοιχτή η διαδικασία για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να οριστεί και νέα διοίκηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς παραμένει "ακέφαλο" από τις 19 Ιουλίου μετά τις αναγκαστικές παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Άρη Ξενόφου, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κουτσού και του μέλους Αναστάσιου Γάγαλη. 
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, δεδομένου ότι κανένα από τα υπόλοιπα μέλη δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αναμένεται νομοθετική παρέμβαση με τη οποία θα εκχωρούνται προσωρινά εκτελεστικές αρμοδιότητες στον πρόεδρο του Ταμείου Γιώργο Μιχελή και σε ακόμη ένα μέλος του γενικού συμβουλίου.

Το βιογραφικό της προσωρινής προέδρου, Χ.Απαλαγάκη

Η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πριν τη σημερινή εκλογή της στη θέση της προσωρινής προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς (έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΔΣ), διετέλεσε εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών (Διευθύνσεων) του Ομίλου Πειραιώς, και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2007.

Ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς το 2001. Παρείχε τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος Διοίκησης της ETBA BANK μεταξύ 2002 και 2003, και υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2013, οπότε έγινε εκτελεστικό μέλος (εντεταλμένη νομική σύμβουλος με αρμοδιότητα τη διοικητική και νομική εποπτεία των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου).

Η κ. Απαλαγάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1959. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ανόβερου της Γερμανίας και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1989. Από το 2005 είναι καθηγήτρια στον τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, του ΑΠΘ, μέλος της Νομικής Επιτροπής αυτού, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, γνωρίζει γερμανικά και αγγλικά και μετέχει σε επιστημονικές ενώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού.

Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1984. Η επιστημονική συμβολή της στη θεωρία του Αστικού Δικονομικού Δικαίου συνίσταται σε τέσσερις μονογραφίες, δύο διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες, συμμετοχές και παρεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.



Πηγή : capital.gr



Βουλευτές της ΝΔ πήγαν στον Ν. Τόσκα για το camp στο ΑΠΘ



Αιφνιδιάστηκε ο υπουργός που διέκοψε εν εξελίξει σύσκεψη

Aιφνιδιαστική επίσκεψη βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για να εκφράσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαμαρτυρία τους για την κατασκήνωση του κινήματος Νο Border στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας.

Μάλιστα η επίσκεψη συνέπεσε χρονικά με σύσκεψη που είχε ο υπουργός με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου και την οποία αναγκάστηκε να διακόψει για να συνομιλήσει με τους βουλευτές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο σημειώνεται ότι «είναι φανερή η προσπάθεια της ΝΔ για τη δημιουργία τεχνητής έντασης με στόχο τη μικροκομματική εκμετάλλευση στο όνομα του δόγματος "νόμος και τάξη", που επιλέγει να προωθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η στάση που ακολουθεί την ανάλυση των αποστράτων της Συγγρού δεν είναι παρά μια προσπάθεια ψευδεπίγραφης απεικόνισης της πραγματικότητας στη χώρα. Όταν εκ των πραγμάτων περιορίζονται να αναδεικνύουν ψευδώς απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις ως μείζονα ζητήματα διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας, χάνουν και τα ελάχιστα δείγματα πολιτικής αξιοπιστίας που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν».

Σε αναρτήσεις του στο twitter ένας εκ των βουλευτών, ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, ανέφερε «Καλέσαμε τον Αν. Υπ. Προστασίας του Πολίτη να μπει τέλος στην ανομία που μετέτρεψε το ΑΠΘ σε κάμπινγκ αλληλέγγυων. Η ανεξέλεγκτη δράση του No Border camp οδηγεί στην πλήρη απαξίωση τόσο το ΑΠΘ, όσο και το κέντρο της πόλης μας». 

Oι αναρτήσεις συνοδεύονταν από φωτογραφίες των πέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.



Πηγή : tovima.gr


Στα 500 ευρώ το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης



Αυστηρό καθίσταται εκ νέου το ποινολόγιο της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων μετά τη μεγάλη φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται στον συγκεκριμένο τομέα.

Έτσι, επανέρχονται οι αυστηρές κυρώσεις. Τροπολογία που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα επαναφέρει τις διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών για καθεμία απόδειξη που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί, προσαρμοσμένες όμως σε πιο λογικά επίπεδα.

Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για καθεμία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία ή προστίμου 500 ευρώ για καθεμία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία.

Τα ποσά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα 100 - 150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 - 300 ευρώ για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία.

Με βάση τον κώδικα, σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τα 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.

Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015.

Με την τροπολογία θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο προσαρμοσμένα ανάλογα και για τις μεγάλης αξίας μη εκδοθείσες αποδείξεις.

Τη διόρθωση του λάθους αυτού, που έχει εκτοξεύσει τη φοροδιαφυγή στα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου πάνω από το 50%, είχε ανακοινώσει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.


Πηγή : zougla.gr


Αίτημα αποφυλάκισης από τον Άκη Τζοχατζόπουλο



Aίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, για τον οποίο θα αποφασίσει αύριο το δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός, για πρώτη φορά από το 2012, οπότε φυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή για τα εξοπλιστικά, υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης μέσω του συνηγόρου Γιάννη Παγορόπουλου, επικαλούμενος τόσο το προχωρημένο της ηλικίας του, καθώς έχει συμπληρώσει τα 77 χρόνια του, όσο και θέματα υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παγορόπουλο «η επιλογή του χρόνου του αιτήματος δεν είχε να κάνει με σκέψη υστερόβουλη. Είναι μία καθαρή πράξη, η οποία αναφέρεται στην προσωπικότητα και στις ανάγκες του εντολέα μου».

Ο συνήγορος τόνισε στο δικαστήριο πως η αίτηση του πρώην υπουργού, που σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη, δεν υποστηρίζεται από μάρτυρα και επεσήμανε πως ο εντολέας του βρίσκεται στην φυλακή επί τέσσερα έτη και είναι παρών σε κάθε δικαστήριο.

«Πρέπει να δείτε το θέμα από την ανθρωπιστική του πλευρά, αφού δύνασθε πια να επιβάλλετε άλλα μέτρα. Διάγει το 77ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος το παλεύει, ωστόσο είναι ένας άνθρωπος βαθιά πληγωμένος και στη φυσική του υπόσταση. Η υγεία του έχει στα 4 αυτά χρόνια κλονιστεί. Δεν είναι μόνο η ηλικία αλλά και οι συνθήκες που αντιμετωπίζει στις φυλακές» είπε ο συνήγορος του κ. Τζοχατζόπουλου, συμπληρώνοντας πως ο πρώην υπουργός έχει υποβληθεί σε δύο εγχειρήσεις στα μάτια «με φλεγμονές που δύσκολα αντιμετωπίζονται στη φυλακή».
Όπως είπε ο συνήγορος, ο εντολέας του ζητά την αντικατάσταση της κράτησης με κάποιον άλλον περιοριστικό όρο ώστε να «μπορέσει να σταθεί απέναντι σας και είναι συνεννοήσιμος. Όλη αυτή η ταλαιπωρία τού έχει προξενήσει ένα τεράστιο ψυχολογικό άγχος το οποίο βλέπετε και εσείς».

Με το αίτημα του, ο πρώην υπουργός δηλώνει πως θα έχει συγκεκριμένο τόπο διαμονής και ότι θα είναι στην διάθεση των αρχών όποτε χρειαστεί. Ο κ. Παγορόπουλος κατέληξε: «Γνωρίζω τον φόβο σας ότι μπορεί βγαίνοντας να διαπράξει νέα εγκλήματα. Ξέρετε όμως ότι όλη η περιουσία του έχει δεσμευθεί. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο δικαστήριό σας ζητώντας αντικατάσταση του όρου της κράτησης, γιατί ήθελε να προηγηθούν άλλα μέλη της οικογένειάς του. Άλλωστε πιστεύει μέσα του ότι είναι αθώος. Έχει περάσει ήδη στη φυλακή 4,5 χρόνια. Επιβάλλεται πλέον να αλλάξει το περιοριστικό μέτρο».



Πηγή : kathimerini.gr


Μπακογιάννη: «Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να γίνει πράξη»



«Πιστεύετε πως εάν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, που είναι σαφές και βέβαιον ότι δεν θα γίνει, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα», αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Γιατί δεν δίνετε μία απάντηση για το μαύρο χρήμα στην πολιτική και την κατάτμηση των περιφερειών; Γιατί δεν φέρατε την ψήφο των ομογενών; Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που αρνείστε σε Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν;», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε: «Έρχεται η ΝΔ, πρέπει να την εμποδίσουμε να κυβερνήσει. Αυτό σας ενδιαφέρει, αλλά δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να σταματήσει τη βούληση του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία θα ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αναλογική εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ των μονοεδρικών περιφερειών, γιατί, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη επικοινωνία των πολιτικών με τον λαό, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα των προγραμματικών συμφωνιών για τις μετεκλογικές συνεργασίες, σχολίασε τη σημερινή κυβερνητική συνεργασία, τονίζοντας ότι τα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση διαφωνούν σε όλα, από τις παρελάσεις μέχρι το θέμα των Σκοπίων και συμφωνούν μόνο στη νομή της εξουσίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Διολισθαίνοντας σε δικτατορία



Αντώνης Πανούτσος

«Θα έχουμε τάξη εκεί που πρέπει. Δεν θέλουμε ασφάλεια στρατοπέδου συγκέντρωσης»

Το είπε στη Βουλή ο κατ’ όνομα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετά από μια τυπική επιχείρηση της Αστυνομίας κατά των ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Ωρες αργότερα στο site της Διαύγειας του υπουργείου Οικονομικών ανακοινωνόταν η επικείμενη «πρόσληψη» τεσσάρων σκύλων που θα ανιχνεύουν χρήματα σε αποσκευές ταξιδιωτών στις εξόδους της χώρας. Μιας χώρας που όλο και περισσότερο γίνεται στρατόπεδο συγκέντρωσης, που δεν παρέχει καν ασφάλεια στους εγκλείστους του. 

Προφανώς στα μέρη όπου πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της Ομόνοιας. Προτού λοιπόν περάσει ένα 24ωρο από τα λόγια του στη Βουλή ένας Ιρακινός περνούσε στην οδό Κουμουνδούρου και ισχυρίστηκε ότι έξω από ένα καφενείο του πείραξαν τη γυναίκα. Το γεγονός παραμένει αδιευκρίνιστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επέστρεψε με περίστροφο και σκότωσε αυτόν που είπε ότι του πείραξε τη γυναίκα. Τραυμάτισε, επίσης, έναν φίλο του νεκρού, μαζί και έναν περαστικό που προφανώς δεν ήξερε ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν από αυτά που πρέπει να έχουν τάξη, όπως είπε ο Τόσκας. 

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν οι νόμοι και η τάξη ισχύουν για όλη την ελληνική επικράτεια ή για επιλεγμένες περιοχές με βάση την «αξιολόγηση Τόσκα». Υπάρχει δηλαδή ένας χάρτης της Αθήνας που έχει σχεδιάσει ο υπουργός και κάποιες περιοχές είναι βαμμένες πράσινες ως ασφαλείς και κάποιες κόκκινες, όπου οι νόμοι έχουν πάψει να ισχύουν. Αν ναι, για ποια αδικήματα συμβαίνει αυτό; Για την εμπορία ναρκωτικών στα Εξάρχεια αλλά όχι στην Ομόνοια, όπου δεν υπάρχει ομάδα συντρόφων αναρχικών να ενοχληθεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια Ελλάδα ενόπλων πολιτοφυλάκων. Με τους πολίτες να το καταλαβαίνουν στην καθημερινότητά τους. Διαβάζοντας τα συνθήματα στους τοίχους. Βλέποντας καμένους κάδους σκουπιδιών στις κεντρικές πλατείες. Αλλάζοντας δρόμο το βράδυ του Σαββάτου επειδή δεν μπορούν να περάσουν από την Πατησίων όπου τα «παιδιά» καίνε τα τρόλεϊ. Αναρωτώμενοι τι έγινε το άγαλμα που βλέπανε στην πλατεία μέχρι να μάθουν ότι ο δήμος το έβαλε σε αποθήκη επειδή η Αστυνομία του Τόσκα δήλωσε ότι δεν μπορεί να το προστατεύσει από τους βανδάλους.

Πριν από σαράντα χρόνια τούς λέγανε αναρχικούς. Αργότερα τους είπαν γνωστούς άγνωστους, μπαχαλάκηδες, αντεξουσιαστές, κουκουλοφόρους. Το όνομα δεν έπαιξε ρόλο. Είναι οι ίδιοι. Γενιές από ίδιους για την ακρίβεια που, ενώ καταστρέφουν την Αθήνα, μια Αριστερά προσπαθεί να πείσει ότι τη ζημιά κάνουν προβοκάτορες, αστυφύλακες, φασίστες. Και ότι ο κίνδυνος είναι να θιχτούν κάποια από τα δικαιώματα των «παιδιών». Τα οποία παλεύουν για τη δημοκρατία ενώ οι κακοί καπιταλιστές προσπαθούν να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ευρώπη στα αεροδρόμια. Λεφτά που ήδη έχουν βγάλει οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση μπορεί να στείλει τα σκυλιά να μυρίζουν στα αεροδρόμια. Εάν η αντιπολίτευση δεν βγει να καταγγείλει ότι η Ελλάδα ολισθαίνει σε μια ιδιότυπη δικτατορία τύπου Λατινικής Αμερικής, την επόμενη φορά τα σκυλιά δεν θα μας μυρίζουν αλλά θα μας κατουράνε. 

Το δικαίωμα ψήφου

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δικαίωμα ψήφου στην Αγγλία είχαν πολίτες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. 

Η λογική ήταν ότι η κατοχή γης -και όχι το χρήμα, το οποίο μπορούσε να μεταφερθεί- έκανε τον πολίτη υπεύθυνο στις επιλογές του για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. 

Η λογική 

Με τον αναθεωρητικό εκλογικό νόμο του 1832, το δικαίωμα ψήφου ήταν ένας συνδυασμός κατοχής περιουσίας και ηλικίας. Με το βάρος να πέφτει όλο και πιο πολύ στην ηλικία. Για παράδειγμα, στον νόμο του 1918 δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνδρες άνω των 21 και οι γυναίκες άνω των 30 που ήταν κάτοχοι δεδομένης περιουσίας. 

Η λογική όμως παρέμενε ίδια: η ανάγκη της υπεράσπισης της περιουσίας και η ωριμότητα της ηλικίας θα δημιουργήσουν ένα εκλογικό σώμα με σωστές επιλογές. 

Το παράλογο

Αυτή η λογική δεν υφίσταται, όμως, στο δικαίωμα της ψήφου στα 16, σε μια ηλικία όπου το παιδί ούτε έχει περιουσία, ούτε πληρώνει φόρους για να του επηρεάσουν τις επιλογές. 

Μια ηλικία όπου οι επιλογές εύκολα είναι «πουτάνα όλα», ψήφους που ελπίζει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που έχει αποδείξει ότι συνεπώς μπορεί να υποστηρίξει την εντολή. 

quiz: Τι κοινό έχουν οι εξής ράτσες σκυλιών;

Α) Τα λυκόσκυλα
B) Τα λαμπραντόρ 
Γ) Τα μαλινουά


λύση: Εχουν καλή σχέση με το χρήμα. Είναι οι τρεις ράτσες που εμπιστεύεται το υπουργείο Οικονομικών για να μυρίζονται τα λεφτά στα αεροδρόμια 




Πηγή : protothema.gr


Διαβήτης και προδιαβήτης: 1 στους 5 εφήβους με πρόβλημα – Καμπανάκι από τις ΗΠΑ!



Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς εφήβους έχει αυξημένο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του, σύμφωνα τα στοιχεία κυβερνητικής έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι ο διαβήτης και ο προδιαβήτης αποτελεί πρόβλημα για το 20% των εφήβων στις ΗΠΑ!

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 19 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου σε μια έρευνα με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Andy Menke.

Αναλύοντας στοιχεία από 2.606 έφηβους ηλικίας 12 έως 19 ετών (από την πανεθνική έρευνα το NHANES 2005-2014), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διαβήτης εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 1% (με πάνω από το 25% των περιπτώσεων να παραμένουν αδιάγνωστες) και ο προδιαβήτης εμφανίζεται με συχνότητα σχεδόν 18% στους εφήβους των ΗΠΑ. Η έρευνα δεν έκανε διάκριση μεταξύ του διαβήτη τύπου-1 και τύπου-2.

>>>Διαβήτης: Τι ισχύει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος – Δεν κινδυνεύουν μόνο οι παχύσαρκοι<<<

Ο δρ Menke επισήμανε, ότι, αν και πάνω από το 80% των εφήβων με διαβήτη έχουν εκείνον του τύπου-1, εντούτοις “βρήκαμε ένα σχετικά υψηλό ποσοστό των νέων που δεν γνώριζαν καν ότι έχουν διαβήτη, καθώς και ένα υψηλό επιπολασμό του προδιαβήτη (...) Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι πιθανώς κυρίως άτομα με διαβήτη τύπου-2, ή (για εκείνους με προδιαβήτη) με υψηλό κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2”. Τόσο ο προδιαβήτης, όσο και ο μη διαγνωσμένος διαβήτης ήταν πιο συχνοί στα αγόρια.

Ωστόσο, ο δρ Menke πρόσθεσε: “Η μελέτη μας δεν είχε σχεδιαστεί για τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου για μη διαγνωσμένο διαβήτη, ή προδιαβήτη στους εφήβους. Περαιτέρω έρευνα πρέπει να διεξαχθεί για τον καλύτερο εντοπισμό εκείνων των εφήβων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από τον έλεγχο του διαβήτη”.

Η έρευνα αποκάλυψε τα εξής:

Από τους 2.606 εφήβους που εξετάστηκαν, οι 62 είχαν διαβήτη (0,8%). Από αυτούς, οι 20 ήταν αδιάγνωστες περιπτώσεις (28,5%).
Βρέθηκαν επίσης 512 άτομα με προδιαβήτη (17,7%).

Ο προδιαβήτης ήταν πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες (22% έναντι 13,2%).

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη και του προδιαβήτη δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τον δρ Menke, “μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι το 87% των εφήβων με διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη είχαν διαβήτη τύπου-1 και αυτό είναι συνακόλουθο με τα ποσοστά στην δική μας έρευνα”.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν χρήση ινσουλίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου-1, ενώ όσοι δεν έκαναν χρήση ινσουλίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου-2.




Πηγή : medscape.com, iatropedia.gr


Πρόστιμο μισού εκατομμυρίου ευρώ στον Καμμένο για τον... ΕΝΦΙΑ του κτηρίου των ΑΝ.ΕΛ.



«Μη ηλεκτροδοτούμενο» δηλωνόταν ψευδώς, επί σειρά ετών, το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ! Ο κ. Καμμένος αντί να πληρώσει το πρόστιμο, απειλεί τους ελεγκτές που εντόπισαν την παράβαση!!! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ύβρις της εξουσίας είναι ασθένεια και οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές την ώρα που ο λαός στερείται βασικά αγαθά για να πληρώνει τους φόρους, πολιτικοί σαν τον κύριο Καμμένο να προσφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές για να γλιτώνουν χρηματικά ποσά που είναι ευτελή αναλογικά με το εισόδημά τους.  

Ο «ψυχρός πόλεμος» του κ. Πάνου Καμμένου με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι πέρα για πέρα αληθινός και η ύπαρξη του εξηγεί πολλές από τις συμπεριφορές και τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας. 

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στην ομιλία του στη Βουλή στις 22 Μαίου 2016 για το νέο σχέδιο νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προκάλεσε αντιδράσεις και εύλογες απορίες, όταν επιτέθηκε δίχως προφανή λόγο και αιτία στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τη στιγμή που αναφερόταν στις αποκρατικοποιήσεις, πραγματοποίησε ένα λογικό άλμα, λέγοντας ότι η πρώτη αποκρατικοποίηση που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είναι η σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, αναφέροντας «το παρακράτος του ΚΕΦΟΜΕΠ που αποφάσιζε πολιτικές διώξεις επιχειρηματιών και πολιτικών αντιπάλων».

Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα 



Τι ακριβώς ήθελε να πει ο κ. Καμμένος;

Είχε ανοικτούς λογαριασμούς με το ΚΕΦΟΜΕΠ;

Γιατί χαρακτήσισε παρακράτος μια υπηρεσία που υπάγεται στον έλεγχο της κυβέρνησης εις την οποία είναι ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Τσίπρα; 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση και ζήτησαν από τον κ. Καμμένο να απαντήσει γιατί «επέλεξε, για λόγους που ο ίδιος προφανώς γνωρίζει, να αναφερθεί στο... παρακράτος του ΚΕΦΟΜΕΠ».

Βεβαίως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν είπε ποτέ κάτι περισσότερο για αυτή την ιστορία. 

Σήμερα το newsbomb.gr αποκαλύπτει την αιτία εκείνης της «περίεργης» επίθεσης του κ. Καμμένου προς τους ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ, τους οποίους αντί ως μέλος της κυβέρνησης να τους ενθαρρύνει και να στηρίζει το έργο τους, αντιθέτως τους επιτίθεται και τους χαρακτηρίζει παρακράτος.

Ο λόγος, λοιπόν, εκείνης της επίθεσης του προέδρου των ΑΝΕΛ προς το ΚΕΦΟΜΕΠ, το οποίο χαρακτήρισε «παρακράτος» δίχως να παρουσιάσει αποδείξεις, ήταν το αστρονομικό πρόστιμο του μισού εκατομμυρίου ευρώ περίπου που έχει κληθεί να πληρώσει!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb, η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επιβάλλει το πρόστιμο λόγω φορολογικών παραβάσεων που εντόπισε στο κτήριο της λεωφόρου Συγγρού, όπου στεγάζονται τα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ.

Το τεράστιο κτίριο στην Καλλιθέα ανήκε στον πατέρα του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με πόρισμα των ελεγκτών από την έρευνα που πραγματοποίησαν το 2013, ορισμένοι χώροι του κτιρίου δηλώνονταν αναληθώς ως μη ηλεκτροδοτούμενοι, με αποτέλεσμα να έχουν έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για το 2013, όπως προέβλεπε σχετικός νόμος.

Μάλιστα ο έλεγχος επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου και όπως διαπιστώθηκε, η ίδια τακτική ακολουθείτο για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Δηλαδή την ώρα που η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο κύριος Πάνος Καμμένος χαρακτήριζε τον ΕΝΦΙΑ έναν παράλογο φόρο, που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται, εκείνος γλίτωνε χιλιάδες ευρώ με τα «μαϊμού» μη ηλεκτροδοτούμενα γραφεία.

Το καταπληκτικό της ιστορίας είναι ότι όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Καμμένος δήλωνε από τα τηλεοπτικά παράθυρα ότι δεν θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ!

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι για αυτό το ζήτημα είναι προφανές ότι η ευθύνη ανήκε στον πατέρα του ο οποίος έφυγε από τη ζωή και ασφαλώς οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει.
Όμως ποιον θα έπειθε ο κ. Καμμένος αν δήλωνε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό;

Όταν μάλιστα στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται τα γραφεία του, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιώντας το βήμα της Βουλής επιτίθεται στους ελεγκτές διότι κάνουν τη δουλειά τους και εφαρμόζουν τους νόμους. Εκτός αν ο κ. Καμμένος θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου.

Η ουσία είναι ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κληρονόμησε το χρέος του μισού εκατομμυρίου ευρώ και καλείται σήμερα να το πληρώσει.

Πηγές αναφέρουν ότι προσέφυγε σε επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που επανεξετάζει τις υποθέσεις, αλλά ο φάκελός του απορρίφθηκε.

Και αφού είδε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πληρώσει, όπως εξαναγκάζονται να κάνουν λόγω της πολίτικής του κ. Καμμένου εκατομμύρια Έλληνες για να μη χάσουν τα σπίτια τους, εκείνος επέλεξε τις δημόσιες απειλές κατά των υπαλλήλων που απλώς κάνουν τη δουλειά τους.

Διότι όπως είπε πρόσφατα ένας άλλος υπουργός της Κυβέρνησης, «εμείς κυβερνάμε την Ελλάδα».

Mαθαίνουμε επίσης ότι οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών έχουν «θορυβηθεί» από την συμπεριφορά του υπουργού, αν και προς ώρας κανουν τη δουλειά τους με απόλυτη τήρηση των νόμων. 

Εμείς θα περιμένουμε να ενημερωθούμε αν ο κ. Καμμένος προτίθεται να πληρώσει το πρόστιμο ή αν θα συνεχίσει να κινείται κατά των ελεγκτών του δημοσίου. 

Άραγε ο συνέταιρός του ο κ. Αλέξης Τσίπρας τι θα κάνει; 

Θα τον καλύψει και σε αυτό το ατόπημα; Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας με τον ίδιος λαϊκίστικο τρόπο περιδιάβαινε στα τηλεοπτικά παράθυρα και ζητούσε από τον λαό να μην πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα με απίστευτους θεατρινισμούς ο κ. Τσίπρας έλεγε πώς ούτε ο ίδιος θα πληρώσει τον φόρο, αν και όπως μάθαμε στη συνέχεια έμενε στο νοίκι. 

Ο κ. Τσίπρας από το 2011 δήλωνε σε ομιλίες του: «Δηλώνω ότι σε σχέση με το χαράτσι στα ακίνητα, θα καταθέσω το μέρος του λογαριασμού μου που αναλογεί στη ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων. Και το μέρος που αφορά το χαράτσι, θα το καταθέσω ως δωρεά στο ΚΕΘΕΑ».

Το ίδιο είχε δηλώσει και σε συνέντευξη στην ΝΕΤ, αλλά και στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη Πρωταγωνιστές το 2012 που είχε πει: «Οχι δεν το πλήρωσα σε ένα μικρό ακίνητο που είχα γονική παροχή». Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2013 στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά είχε αλλά ξει τροπάριο λέγοντας ότι ζει στο νοίκι και πως το είχε πει τότε παραδειγματικά. Είχε μάλιστα το θράσος να πει: «Την πατήσατε, εγώ ζω στο νοίκι!».

Τελικά δεν κατέθεσε ποτέ χρήματα στο ΚΕΘΕΑ και ούτε βεβαίως πλήρωσε ΕΝΦΙΑ. 

Ο καθένας πλέον μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου, αλλά και για το ήθος των δυο ανδρών. 

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» Τι εννοούσε ο Σοφοκλής; Οτι η ποιότητα του ανδρός φαίνεται μόνο όταν αναλάβει αξιώματα και εξουσία.

Για άλλη μια φορά το Newsbomb.gr φέρνει στο φως την αλήθεια και δεν θα σταματήσει να το κάνει ακόμα κι αν ο κ. Καμμένος έχει επιλέξει την απόλυτη σιωπή. Όπως ακριβώς έκανε και με προηγούμενες αποκαλύψεις που αφορούν την υπεράσπιση «μεγαλοφοροφυγάδων», αλλά και εταιρειών της μιας λίρας στην Αγγλία. 

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσχερή θέση εις την οποία βρίσκεται, διότι για να δώσεις πειστικές απαντήσεις πρέπει να είσαι καθαρός και κρυστάλλινος. 




Πηγή : newsbomb.gr




Ποσό καλοπληρωμένος είναι ο Lewis Hamilton;




Πρόσφατα, η Forbes δημοσίευσε την ετήσια λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Φυσικά από την εν λόγω λίστα δεν λείπουν και οι αθλητές, ανάμεσά τους και ο Lewis Hamilton από το χώρο της F1.

O τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, από τους μισθούς του και χορηγίες, έχει καταφέρει να αποκτήσει περιουσία που αγγίζει τα 456 εκατομμύρια δολάρια, Αυτό είναι αρκετό για να τον κατατάξει στην 11 θέση με τους πιο υψηλά αμειβόμενους αθλητές στον κόσμο.

Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται ως εξής: τους ποδοσφαιριστές Cristiano Ronaldo (1) και Lionel Messi (2), τους μπασκετμπολίστες LeBron James (3), Kevin Durant (5) και Kobe Bryant (10), τους τενίστες Roger Federer (4) και Novak Djokovic (6), τον παίκτη NFL Cam Newton (7), και τους παίκτες του γκολφ Phil Mickelson (8) και Jordan Spieth (9).

Δεν είναι μόνο ο Hamilton στη λίστα αυτή από τους οδηγούς της Mercedes αλλά και ο team-mate του Nico Rosberg, ο οποίος όμως βρίσκεται στο νούμερο 98. Υπάρχουν όμως κι άλλοι οδηγοί της F1 στη λίστα. Όπως ο Sebastian Vettel, ο οποίος κερδίζει σε ετήσια βάση 40 εκατομμύρια δολάρια από την Ferrari και ο Fernando Alonso που κερδίζει περίπου 36.500.000 $ από τη McLaren. Ο Dale Earnhardt και ο Jimmie Johnson από το NASCAR καταλαμβάνουν τις θέσεις 71 και 82 αντίστοιχα, με τα κέρδη άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας.



ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Πηγή : newsauto.gr


Το πραξικόπημα ήταν η ευκαιρία για την εδραίωση της δικτατορίας Ερντογάν



Δεν έχουν προηγούμενο οι διώξεις στην Τουρκία και όλα δείχνουν ότι η αποσταθεροποίηση έχει αρχίσει.

Το πραξικόπημα ήταν η ευκαιρία που ήθελε ο σουλτάνος Ερντογάν για να εδραιώσει την δικτατορία του και να δρομολογήσει τις διώξεις που είχε στο μυαλό του για να σταθεροποιήσει ένα ελεγχόμενο καθεστώς.

Μετά τις διώξεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων τις προηγούμενες ημέρες τις συλλήψεις και τους προπηλακισμούς χιλιάδων στρατιωτικών η εκκαθάριση δεν έχει τελειώσει.

Το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα με την δικαιολογία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες. Έχουν τεθεί παράλληλα σε διαθεσιμότητα 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου για φερόμενες διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Έχουν υποβάλει παραίτηση 1.577 οι κοσμήτορες σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας εκ των οποίων οι 1.176 βρίσκονται σε δημόσια και οι 401 σε ιδιωτικά  πανεπιστήμια.

Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απομακρύνθηκαν 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις, ανέφερε ανακοίνωση της Αρχής.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) έθεσε σε διαθεσιμότητα 100 άτομα, με την κατηγορία ότι μπορεί να συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

257 άτομα που εργάζονταν στο γραφείο του πρωθυπουργού παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, καθώς και κατασχέθηκαν οι ταυτότητες τους.

392 άτομα απολύθηκαν από το υπουργείο Οικογενειακών Ζητημάτων και Κοινωνικής Πολιτικής 

9.000 αστυνομικοί απολύθηκαν, ενώ δεκάδες κυβερνήτες και υψηλόβαθμοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν καθαιρεθεί.

Μέχρι και ο προσωπικός σύμβουλος του σουλτάνου Ερντογάν για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε διακοπές.


Αυτοί είναι οι 7 που απέμειναν για τις τηλεοπτικές άδειες μετά το «μαύρο» στο MEGA



Τη short list των 7 καναλιών που θα διεκδικήσουν τις 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Από χθες πάντως τίθεται εκτός μάχης και το πρώτο κανάλι που λειτουργεί έως σήμερα και δεν είναι άλλο, από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, που εκπέμπει ανελλιπώς από το 1989 και απασχολεί περίπου 400 εργαζομένους.

Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών που δημοσιοποιήθηκε χθες, η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. στην οποία ανήκει το MEGA, δεν κρίθηκε ικανή για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για έξι βασικούς λόγους και συγκεκριμένα:

α) Δεν αναφέρεται ρητά ο τρόπος καταβολής των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου.

β) Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης. 

γ) Δεν είναι δυνατός ο έλεγχος αναφορικά με τα ελάχιστο απαιτούμενο τρέχον ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

δ) Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας για το σύνολο των στελεχών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών των μετόχων-νομικών προσώπων της Υποψήφιας Εταιρείας.

ε) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας Πιστοποιητικό Γ.Ε.ΜΗ. από το οποίο να προκύπτει ότι οι μετοχές της εταιρείας με βάση το ισχύον καταστατικό είναι ονομαστικές στο σύνολό τους, που αφορούν τον μέτοχο-ημεδαπό νομικό πρόσωπο: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.

στ) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι μέτοχοι που είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα της ΝΕΠ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ενός εκ των μετόχων της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.

Καθώς ολοκληρώθηκε η φάση προεπιλογής των υποψηφίων για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ 
ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Μαζί με το MEGA «κόπηκαν» και...

Αποκλείστηκε επίσης από την συνέχεια του διαγωνισμού η εταιρεία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, η εταιρεία τέθηκε εκτός διαδικασίας επειδή οι
οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 της «DIMERA LIMITED» (μοναδική μέτοχος με έδρα την Κύπρο) που περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Επίσης στις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις γίνεται ρητή αναφορά ότι είναι μη ελεγμένες καθώς η υποχρέωση της εταιρείας να τις καταθέσει στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου καθώς και στον Έφορο Φορολογίας Εταιρειών λήγει την 31η Ιανουαρίου 2017 και 31η Μαρτίου 2017, αντίστοιχα.

Τέλος αποκλείστηκε η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) διότι δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της, υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της μοναδικής μετόχου της Υποψήφιας Εταιρείας περί υπάρξεως ή μη συμφωνίας εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου καθώς και οι τυχόν αντίστοιχες συμβάσεις.



Πηγή : koolnews.gr


Ήρθαν για διακοπές στην Κρήτη και έκλεψαν… ρούχα – Δείτε καρέ-καρέ τις κλοπές





Για διακοπές στην Κρήτη ήρθε ένα ζευγάρι τουριστών από την Τσεχία ωστόσο φαίνεται ότι ήθελαν να αλλάξουν… γκαρνταρόμπα χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Μάλιστα, δεν δίστασαν να «χτυπήσουν» ένα κατάστημα στην Χερσόνησο δύο φορές με τον επιχειρηματία να τους εντοπίζει και την αστυνομία να τους συλλαμβάνει.

Το διπλό «χτύπημα» των τουριστών στο συγκεκριμένο κατάστημα έχει καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα που διαθέτει η επιχείρηση το οποίο και σας το παρουσιάζουμε.



Παράλληλα ο επιχειρηματίας, Μανόλης Σμυρνάκης, σε επιστολή του περιγράφει τα όσα έγιναν χθες το βράδυ στο κατάστημά του.

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Ένα ακόμα δυσάρεστο γεγονός κλοπής πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε κατάστημα μου στο Λιμάνι Χερσονήσου .

Ζευγάρι Τουριστών με προέλευση από την Τσεχία με διπλό “χτύπημα” και με πρωτόγνωρη ψυχραιμία ( όπως μπορείτε να δείτε και από τα video που τραβήχτηκαν από κλειστό κύκλωμα ), λήστεψαν από τις προσθήκες του καταστήματος μου δύο προϊόντα ένδυσης και τράπηκαν σε φυγή.

Με την βοήθεια των περαστικών κατάφερα να τους εντοπίσω και στην προσπάθεια μου να ακινητοποιήσω τον άνδρα της ¨παρέας” δέχθηκα χτυπήματα , σπρωξίματα και σοβαρές απειλές για την ζωή μου ( Η φράση “I kill you” ειπώθηκε αρκετές φορές  ) !

Με την γρήγορη επέμβαση των αστυνομικών του Α.Τ. Χερσονήσου έγινε η σύλληψη του ζευγαριού και μου αποδόθηκαν τα κλοπιμαία .

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αξιωματικού υπηρεσίας θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Ηρακλείου.

Είναι αδιανόητο την στιγμή που εμείς σαν λαός προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τον κάθε επισκέπτη της χώρας μας με την γνωστή σε όλο τον κόσμο φιλοξενία μας,  να λαμβάνουμε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές από ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα και πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν γιατί βρίσκονται σε μια χώρα που όλα επιτρέπονται, σε μια χώρα που δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες και ο καθένας συμπεριφέρεται κατά το δοκούν καταπατώντας το Ελληνικό δίκαιο και την κοινωνία μας.

Εμπιστευόμενος την Ελληνική Δικαιοσύνη πιστεύω ότι οι παραπάνω δράστες θα τιμωρηθούν  παραδειγματικά τόσο για τις πράξεις τους αλλά περισσότερο για την απειλητική συμπεριφορά τους απέναντι σε εμένα και την Χώρα μου !

Σμυρνάκης Μανόλης

Επιχειρηματίας – Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηρακλείου».

Η ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΑΣ

Στην επίσημη ενημέρωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης αναφέρει χαρακτηριστικά για το περιστατικό:

«Συνελήφθησαν, χθες (18.07.2016) το βράδυ σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου,  δύο αλλοδαποί υπήκοοι Τσεχίας (27χρονος και 26χρονη) κατηγορούμενοι για κλοπή.

Ειδικότερα, χθες (18.07.2016) το βράδυ ο 27χρονος μαζί με την 26χρονη, αφαίρεσαν από κατάστημα ιδιοκτησίας 40χρονου ημεδαπού είδη ρουχισμού συνολικής αξίας 100 ευρώ, έγιναν όμως αντιληπτοί  και συνελήφθησαν από προστρέξαντες αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα αφαιρεθέντα είδη τα οποία αποδόθηκαν στον παθόντα.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου».


Πηγή : cretapost.gr


Μετά τον Δρίτσα και ο Σκουρλέτης μπλοκάρει ιδιωτικοποίηση



Όταν δεν υπάρχει σοβαρότητα σε ότι κάνεις και διαχειρίζεσαι.

Είχαμε τα τραγελαφικά με τον Δρίτσα και τον ΟΛΠ που παραλίγο να τινάξουν στον αέρα την ιδιωτικοποίηση, στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σκουρλέτης κάνοντας παιχνίδια με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Διαβάζουμε στο ΔΟΛ το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη


Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Στον αέρα βρίσκεται η αποκρατικοποίηση - θρίλερ, αυτή του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καθώς οι αγοραστές της αζέρικης Socar, μετά και την τροπολογία του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να περιορίσει την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει κάτι και εάν ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία δεν βλέπω πώς μπορεί να σωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» δηλώνει στα Νέα ο επικεφαλής της SOCAR Greece, ο Ανάρ Μαμάντοφ, έπειτα από άκαρπη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ενέργειας.

Το θέμα προέκυψε όταν ο τελευταίος κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, περιορίζοντας κατά περίπου 300 - 400 εκατ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από ανακτήσιμα ποσά προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 829 εκατ. ευρώ.

Το επιχείρημα Σκουρλέτη είναι ότι ανάκτησή τους σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσαν σε αυξήσεις 68% στα τέλη δικτύου, γεγονός που μεταφράζεται σε μια νέα επιβάρυνση 4%-5% για τη βιομηχανία.

«Η SOCAR που έχει επιλεγεί να αγοράσει το 66% θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 66% από την ανακτήσιμη διαφορά των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ. Δηλαδή δίνεις 400 εκατ. ευρώ, παίρνεις 547,14 εκατ. ευρώ. Είναι λογικός ένας τέτοιος κανονισμός;» διερωτήθηκε χθες από τη Βουλή ο Σκουρλέτης.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη ανάγνωση, αυτή των Αζέρων. «Δεν αληθεύει ότι θέσαμε ποτέ ζήτημα αυξήσεων 68% στα τιμολόγια, το υπουργείο το γνωρίζει, το είχαμε εξαρχής ενημερώσει ότι θα ακολουθήσουμε πολιτική χαμηλών τελών» εξηγεί το στέλεχος της SOCAR. «Αλλού είναι το πρόβλημα, ότι ψαλιδίζοντας τα ανακτήσιμα ποσά περιορίζεται η περιουσιακή βάση της εταιρείας, απομειώνεται σημαντικά η αξία της και άρα αλλάζουν τα δεδομένα και ως προς το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχαμε αρχικά προσφέρει» προσθέτει ο Μαμάντοφ. 

Στην ουσία, μία αύξηση της τάξης των 80 λεπτών (σ.σ.: τόσο μεταφράζεται η επιβάρυνση), απειλεί να τινάξει στον αέρα μία ιδιωτικοποίηση 400 εκατ. ευρώ, όπως λένε πηγές που παρακακολουθούν τη διαδικασία.

Είτε πρόκειται για διαπραγματευτικό όπλο είτε όχι, η δήλωση του αζέρου αξιωματούχου αμφισβητεί για πρώτη φορά επισήμως τη δυνατότητα συνέχισης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Αγνωστη είναι και η στάση της ιταλικής SNAM, η οποία έχει συμφωνήσει με τους Αζέρους να πάρει το 17% του ΔΕΣΦΑ και έτσι να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν να μην έχει μία εταιρεία εκτός ΕΕ πάνω από το 49% του διαχειριστή. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζαν προχθές το βράδυ ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και των Ιταλών, και ότι αν ψηφισθεί η τροπολογία όλα είναι ανοιχτά, ακόμη και η αποχώρηση των Ιταλών από τη διεκδίκηση του 17%.

Από την πλευρά του πάντως ο Σκουρλέτης υποστήριξε ότι, όπως και η SOCAR, έτσι και οι Ιταλοί είχαν ενημερωθεί ήδη από τις 30 Ιουνίου για την τροπολογία. Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση εναντίον της SOCAR υπονοώντας ότι θέλουν να απεμπλακούν από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση «για λόγους που έχουν να κάνουν με την υποτίμηση του νομίσματός τους και με προβλήματα που έχει η ίδια η αζέρικη οικονομία».



Προκλητικός ο Τούρκος πρέσβης, υποχωρητική η ελληνική κυβέρνηση για την τύχη των «8»



Ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων ασύλου από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς 

Η ενδοτική στάση που κράτησε από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση έναντι του καθεστώτος Ερντογάν, όσον αφορά το αίτημα για την απέλαση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα: την αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς, η οποία ξεκίνησε με πιέσεις και έφθασε σε συγκαλυμμένες απειλές από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα ο πρέσβης Κερίμ Ουράς, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Άγκυρα, δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα. 

Δεσμεύτηκε δε για διαφανή και δίκαιη δίκη των οκτώ στρατιωτικών. Κάτι που βέβαια ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές τους έχουν ήδη στιγματίσει σαν πραξικοπηματίες, ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει πογκρόμ κατά των πολιτικών του αντιπάλων και προετοιμάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αυξάνει την πίεση προς την Αθήνα ώστε να αποτρέψει άλλα στελέχη του στρατού που διώκονται στην Τουρκία, να ζητήσουν άσυλο στην χώρα μας, είναι σαφές ότι ο Ουράς υπερέβη τα εσκαμμένα, ζητώντας στην ουσία από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στη δικαιοσύνη, όπως γίνεται στην δική του χώρα. Μετά τις αντιδράσεις η τουρκική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση που αποδίδει παρερμηνεία στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά χωρίς να αλλάζει την ουσία, αφού διατυπώνει την απειλή με πιο συγκαλυμμένο τρόπο. Η νέα ανακοίνωση έχει ως εξής: «...Η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή».

Προκαλεί δε εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, ενώ φρόντισε να υποβαθμίσει το θέμα. 

Ακόμη περισσότερη εντύπωση προκαλεί ότι σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε τους οκτώ πραξικοπηματίες, ωσάν να τους έχει ήδη δικάσει. Πριν από αυτό τον είχε εκθέσει ο ομόλογός του Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά την επικοινωνία που είχαν οι δύο τους, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ. 

Το αίτημα έχουν υποβάλλει πιεστικά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. 

Αιτήσεις ασύλου 


Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, που φυσικά βασίζονται σε πληροφορίες του καθεστώτος, οι οκτώ συμμετείχαν στην επιχείρηση των κομάντο κατά του Ερντογάν, κάτι που οι συλληφθέντες αρνούνται. Αυτό προδιαθέτει ότι εφόσον εκδοθούν τότε θα υποστούν τη μέγιστη κακομεταχείριση -αν λάβουμε υπόψη τις εικόνες που μοιράζει το καθεστώς από άλλους συλληφθέντες- και θα κινδυνεύουν με εκτέλεση εφόσον ο Ερντογάν επαναφέρει την θανατική ποινή. 

Επισήμως τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τηρηθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου και θα εφαρμοστεί η ελληνική και διεθνής νομοθεσία. 

Χθες το πρωί πάντως οι οκτώ συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία ασύλου όπου και ξεκίνησε η διαδικασία για την εξέταση της αίτησής τους, την οποία υπέβαλαν ηλεκτρονικά από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Τους έχουν αποδοθεί ήδη οι κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση -για τους επτά συλληφθέντες- και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Χθες ελήφθησαν βασικά στοιχεία ενώ η αιτιολόγηση της αίτησης ασύλου θα γίνει σε δεύτερη συνέντευξη. Οι συνεντεύξεις τους με τους χειριστές ορίστηκαν να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα δώσουν συνέντευξη οι πρώτοι δύο στρατιωτικοί και κάθε ημέρα θα πραγματοποιούνται δύο συνεντεύξεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους την 1η Αυγούστου. Οι συνήγοροί τους δηλώνουν ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, σε περίπτωση απέλασής τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι οκτώ στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

Αυτός ο αριθμός, όπως αργότερα υποστήριξαν οι οκτώ άνδρες, που αιτήθηκαν το πρωί της Τρίτης πολιτικό άσυλο, ανήκε στον διοικητή της μονάδας τους συνταγματάρχη στο βαθμό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν πει μέχρι στιγμής οι ίδιοι και οι συνήγοροί τους οι οκτώ συνειδητοποίησαν την κρισιμότητα της κατάστασης όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς και ενώ δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον διοικητή τους, «ένας από αυτούς πρότεινε να φύγουν με κατεύθυνση κάποια γειτονική χώρα και να ζητήσουν άσυλο. Επέλεξαν την Ελλάδα γιατί στην Αλεξανδρούπολη ήταν το πιο κοντινό αεροδρόμιο για να τους φθάσουν τα καύσιμα αλλά κυρίως γιατί οι άλλες χώρες που εξετάστηκαν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, υπήρχε ο κίνδυνος να εκδοθούν αμέσως στην Τουρκία, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν άριστες σχέσεις με το κράτος του Ερντογάν».



Πηγή : protothema.gr