Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Μητσοτάκης: Προσβλητική για όλους τους Έλληνες η κατάληψη στο ΑΠΘ



«Προκλητική η αδιαφορία των υπουργών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της κατάληψης στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ, από τους διοργανωτές του No Border Camp.

«Η κατάληψη του προαύλιου χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για πολλές ημέρες, είναι προσβολή για τη Θεσσαλονίκη μας, για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές, τους καθηγητές, αλλά και για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους που πληρώνουν για τη μόρφωση των παιδιών τους» δήλωσε.

Παράλληλα, κατήγγειλε πως «η ανομία επεκτείνεται και οι αρμόδιοι υπουργοί αδιαφορούν προκλητικά» και πως κατ' αυτόν τον τρόπο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «στήνεται ένα πανηγύρι ακραίων στοιχείων με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως όλοι οι υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες, η πανεπιστημιακή κοινότητα και μαζί τους η Νέα Δημοκρατία «απαιτούμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αθλιότητα, να υπάρξει σεβασμός της ασφάλειας και της τάξης και εφαρμογή της νομιμότητας».



Πηγή : tovima.gr


50 δισ. ευρώ μας «στοίχισε» η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων



Πολύ ακριβά πληρώνει η Ελλάδα το συνεχιζόμενο «brain drain», δηλαδή τη μαζική μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα

Πολύ ακριβά πληρώνει η χώρα μας τη φυγή ταλέντων και επιστημόνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με νέα έρευνα, από την έναρξη της κρίσης του 2008, η Ελλάδα έχει χάσει δυνητικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ της. Μια «απώλεια» που καρπώθηκαν οι νέες «πατρίδες» των εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων μεταναστών.

Την έρευνα συνέταξε η Endeavor Greece.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και εγχώριες έρευνες, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).

Βάσει υπολογισμών την Endeavor, οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως €12,9 δισ. στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) και €9,1 δισ. σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων €7,9 δισ. σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και €1,2 δισ. σε ΦΠΑ. Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους.

Είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών υπολογίζεται στα €8 δισ.

Είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα, μεταξύ όλων των εξαγόμενων «προϊόντων» της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση σε αξία με €12,9 δισ. Ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (€7,2 δισ.), τα προϊόντα αλουμινίου (€1,3 δισ.), τα φάρμακα (€0,7 δισ.), το ελαιόλαδο (€0,5 δισ.), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με €0,4 δισ., το βαμβάκι και τα ροδάκινα (€0,3 δισ.). Προφανώς, ενώ στις εξαγωγές προϊόντων, το παραγόμενο εισόδημα συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυ/μεσο-πρόθεσμα τις χώρες υποδοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον. Η διαρροή ταλέντου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις εταιρείες στη χώρα με επιτυχημένη πορεία και προοπτική ανάπτυξης καθώς έχουν ανάγκη για καταρτισμένο προσωπικό αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δυσκολία να κρατήσουν τα ταλέντα στην Ελλάδα ή να τους δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν. Οι βασικοί λόγοι είναι κυρίως το υψηλό μη μισθολογικό κόστος που συμπιέζει περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς, η απουσία προοπτικής επαγγελματικής εξέλιξης αλλά και η απουσία ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου, θετικού «αφηγήματος» και προοπτικής σε επίπεδο χώρας.

Μακροπρόθεσμα, το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες και να βοηθήσει στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναστραφούν οι αιτίες μετανάστευσής τους και να δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν σε υγιείς εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή να δημιουργήσουν δικές τους εταιρείες αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν διεθνώς.



Πηγή: newmoney.gr


«Εξαφανίστηκαν» 14 τουρκικά πολεμικά πλοία - Διαψεύδει η Άγκυρα

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Για 14 «εξαφανισμένα» πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας κάνουν λόγο οι βρετανικοί Times, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Διαψεύδει η τουρκική ηγεσία.

Τα πλοία, γράφει η εφημερίδα, βρίσκονταν εν πλω την ώρα του πραξικοπήματος και δεν έχουν καταμετρηθεί.

Οι τουρκικές αρχές, γράφουν οι «Times» φοβούνται ότι οι διοικητές των πλοίων -τα οποία από τη περασμένη Παρασκευή  δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους- είναι πραξικοπηματίες. 

Πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας διέψευσε τα όσα γράφουν οι Times για εξαφάνιση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η στρατιωτική συμμαχία ήταν ενήμερη για τις πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 14 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσαν στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία έπειτα από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν είχε λάβει αιτήματα για συνδρομή στη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας για τα αγνοούμενα πολεμικά πλοία.

Ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti πως τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, δύο από αυτά στη Ρουμανία.

«Άφαντος» είναι από την Παρασκευή, όπως γράφουν οι «Times» και ο αρχηγός του τουρκικού στόλου ναύαρχος Βεισέλ Κόσελε, ο οποίος δεν μπορεί να εντοπιστεί. 

Σχετικά με την τύχη του αρχηγού του τουρκικού στόλου η εικόνα είναι ασαφής, αφού το πρωί του Σαββάτου αρχικώς μεταδόθηκε ότι είναι όμηρος των πραξικοπηματιών πάνω στη φρεγάτα Γιαβούζ που βρισκόταν εν όρμω στο ναύσταθμο του Γκιολτσούκ, πληροφορία που στη συνέχεια διαψεύστηκε. 

Δεν είναι γνωστό αν είναι από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος ή κρατείται όμηρος από τους στασιαστές που διαφεύγουν με τα πλοία, σημειώνουν οι «Times».

Παράλληλα, η Hurriyet γράφει ότι αγνοούνται δύο ελικόπτερα και 25 μέλη των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχαν σε επιχείρηση με στόχο τον Ερντογάν.


Newsroom ΔΟΛ


Επίθεση Ν.Δ στον ΣΥΡΙΖΑ για την Υπόθεση UBS



Με σκληρές ανακοινώσεις απάντησε η Νέα Δημοκρατία στην νέα προσπάθεια της κυβέρνησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα που της έχει δημιουργήσει ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της.

Ν.Δ.

"Αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου, που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε νέες αθλιότητες.

Για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και offshore, ας ρωτήσει τον καναλάρχη – Υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την Αυγή", αναφέρει το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

"Ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει σε μια κοινωνία που υποφέρει από τις πολιτικές του. Η λάσπη που πετάει, κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του για τους οποίους δεν βρίσκει ούτε μια λέξη απολογίας να πει" προσθέτει η Συγγρού.




Αναμενόμενη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη και άργησε



Την πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση, μετά από καιρό, θα έχουν την Τετάρτη,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στις 12:30.

Η συνάντηση ήταν αναμενόμενη και έχει αργήσει γιατί η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ενεργά όλα τα στελέχη της και ειδικά τα στελέχη πρώτη γραμμής με τεράστια πείρα και σοβαρότητα.


ΟΑΕΔ: Αυξήθηκε η ανεργία τον Ιούνιο!



Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) φτάνουν τα 950.025 άτομα, τον Ιούνιο 2016, έναντι 939.562, τον Μάιο 2016 όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά, σε 827.133 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντες εργασία), για τον Ιούνιο 2016, όπως προκύπτει από τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία. Από αυτά, 437.751 (ποσοστό 52,92%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 389.382 (ποσοστό 47,08%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 310.141 (ποσοστό 37,50%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 516.992 (ποσοστό 62,50%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών, μη αναζητούντων εργασία, για το μήνα Ιούνιο 2016, ανήλθε σε 122.892 άτομα. Από αυτά, 58.950 (ποσοστό 47,97%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 63.942 (ποσοστό 52,03%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, για τον Ιούνιο 2016 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 88.336 άτομα, από τα οποία οι 82.649 (ποσοστό 93,56%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 5.687 (ποσοστό 6,44%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 43.125 (ποσοστό 48,82%) και οι γυναίκες σε 45.211 (ποσοστό 51,18%). Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων, 75.998 (ποσοστό 86,03%) είναι κοινοί, 4.308 (ποσοστό 4,88%) είναι οικοδόμοι, 5.687 (ποσοστό 6,44%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.612 (ποσοστό 1,82%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 703 (ποσοστό 0,80%) είναι εκπαιδευτικοί, και 28 (ποσοστό 0,03%) είναι λοιποί.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


Η ΧΑ δεν θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο




Οι αναμενόμενες ψήφοι υπέρ του νόμου εκτιμώνται πλέον μόλις στις 179, πολύ μακριά από το όριο των 200 που αναζητούσε η κυβέρνηση.

Την αποχή της Χρυσής Αυγής κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο, προανήγγειλε μιλώντας στην Βουλή ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιωάννης Λαγός, «δεν είμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ., δεν είμαστε υποχείριο κανενός, η δική μας στάση θα είναι η αποχώρηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας», ανέφερε.

Από την στιγμή που το κόμμα της ΧΑ δεν θα υπερψηφίσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι αναμενόμενες ψήφοι υπέρ εκτιμώνται στις 179, πολύ μακριά από το όριο των 200 που αναζητούσε η κυβέρνηση. 


Πηγή: skai.gr


Δεν του βγαίνει η ακυβερνησία του Τσίπρα και καθυστερεί την ψηφοφορία με δικαιολογίες



Η Βουλή αποφάσισε  να παρατείνει κατά μία ημέρα της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο με την δικαιολογία ότι  ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να βρίσκεται στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

Η αλήθεια όμως πρέπει να είναι άλλη και μάλλον η πραγματικότητα, ότι δηλαδή δεν έχουν τελειώσει τα παρακάλια και η παραπλάνηση στις επαφές του Τσίπρα ώστε να βρεθεί το νούμερο 200 που θα στείλει την χώρα σε πλήρη μπάχαλο και ακυβερνησία και θέλει έτσι λίγο χρόνο ακόμα απαξιώνοντας την βουλή.

Η ακυβερνησία είναι η χαριστική βολή στην χώρα μας και ο Τσίπρας το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, όπως γνωρίζει κιόλας ότι θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες του για τα όσα έχει κάνει ο ίδιος και η κυβέρνηση του έτσι κάνει τα πάντα για να γλιτώσει, αδιαφορώντας όπως κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για τις συνέπειες των πράξεων του. 

Για το θέμα έκανε παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάριας.

Ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για υποβάθμιση του κοινοβουλίου και απαξίωση των Θεσμών «λόγω της αυθαίρετης απόφασης της Βουλής» να μεταθέσει κατά μία ημέρα την ψηφοφορία επειδή, σύμφωνα με τα όσα είπε, δεν μπορούσε να βρεθεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

«Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να προσαρμόζει το πρόγραμμά του στις ανάγκες της Βουλής και όχι η Βουλή να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα ''μπορώ και δεν μπορώ'' του πρωθυπουργού», τόνισε ο κ. Τσιάρας.


Επίθεση πρόσφυγα με τσεκούρι σε σταθμό τρένου στη Γερμανία



Πολλοί οι τραυματίες της επίθεσης, νεκρός ο δράστης. Οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητά του

Ένας 17χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι και τσεκούρι το βράδυ της Δευτέρας σε επιβάτες του περιφερειακού τρένου κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στην Βαυαρία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τραυμάτισε πολλούς επιβάτες, κάποιους από τους οποίους ιδιαίτερα σοβαρά, ενώ ο ίδιος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Από τα περίπου 21 άτομα στα οποία επιτέθηκε, σοβαρά τραυματισμένα είναι τα τρία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις Αρχές πρόκειται για έναν Αφγανό πρόσφυγα 17 ετών, που έφτασε στη Γερμανία ασυνόδευτος δήλωσε ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν, ενώ τα κίνητρα του δράστη δεν είναι ακόμη γνωστά.

Η σιδηροδρομική σύνδεση Βίρτσμπουργκ-Όξενφουρτ έχει διακοπεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.



Πηγή :  ΑΠΕ, news247.gr


Σουλτς: Ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την εξουσία

(Φωτογραφία:  Reuters )


Τα πυρά του κατά του τούρκου προέδρου στρέφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η Τουρκία «βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας».

Σε συνέντευξή του στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ΑRD) της Γερμανίας σημείωσε ότι «ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία».

Ο Σουλτς σχολίασε σαρκαστικά το αποτυχημένο πραξικόπημα: «Έχω την εντύπωση ότι στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση. Το να ταυτοποιείς σε λίγες ώρες 13.000 ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται είναι πραγματικά ένα επίτευγμα».

Συγχρόνως ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μέμφθηκε την ρητορική του τούρκου Προέδρου: «Όταν ο Ερντογάν μιλά για "εκκαθαρίσεις" και "εξάλειψη μεταστάσεων", τότε αυτή η γλώσσα δεν είναι πλέον η γλώσσα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά ενός αυταρχικού ηγεμόνα».

Όπως και η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία επανεισάγει την θανατική ποινή. Στην περίπτωση αυτή, η Άγκυρα δεν θα είχε καμιά προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μαίνεται πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου



Φωτιά και στην περιοχή των Παλαιών Πόρων, στην Πιερία

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου, που ξέσπασε από το βράδυ της Δευτέρας. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλή Αχλάδα κοντά στο δάσος του Σελάκανου και στο σημείο έσπευσαν αρχικά 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 18 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ αλλά και υδροφόρες του δήμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 24 οχήματα με 60 πυροσβέστες και 2 πεζοπόρα τμήματα, 30 στρατιώτες, 4 υδροφόρες των δήμων και εθελοντές. Παράλληλα έχουν σηκωθεί και έχουν ριφθεί στη μάχη δύο ελικόπτερα και αναμένεται και τρίτο.

Το μέτωπο της φωτιάς τώρα έχει κατεύθυνση προς τις Μάλες ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνεύσει κατοικημένες περιοχές.

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9 χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή των Παλαιών Πόρων, στην Πιερία.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 άνδρες της πυροσβεστικής με 9 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, ένα όχημα των ΟΤΑ και δύο καναντέρ. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.




Πηγή : tovima.gr


ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επιστρέφουν οι εργαζόμενοι, αλλά φεύγουν οι πελάτες...




Αναστολή των κινητοποιήσεων - Σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές συμφωνίες

Του Φάνη Ζώη 
capital.gr

Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι σιδηροδρομικοί, έπειτα από συνάντηση που είχαν με το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, η διατάραξη σε επικίνδυνο βαθμό των σχέσεων Cosco - TΡAINOΣE οδηγεί και άλλες μεγάλες εταιρείες στο να επιθυμούν το «σπάσιμο» των συμβολαίων τους με την ελληνική εταιρεία σιδηροδρόμων, παγιώνοντας εναλλακτικά σχέδια με φορτηγά έως τα Σκόπια ή κατευθείαν με πλοία στο Κόπερ της Σλοβενίας.

Στελέχη της εγχώριας αγοράς logistics, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Ν», εκτιμούν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον σιδηρόδρομο θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στο πλαίσιο διεκδίκησης νέας ΣΣΕ και αντιδράσεων για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πάντως, από σήμερα διεξάγονται κανονικά τα επιβατικά και εμπορευματικά δρομολόγια της εταιρείας και τα δρομολόγια του Προαστιακού. 

Οι σιδηροδρομικοί θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την Παρασκευή θα συνεδριάσουν, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.Οι σιδηροδρομικοί εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και στην καθυστέρηση υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η νέα ΣΣΕ δεν υπογράφεται, λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας με τον υποψήφιο επενδυτή την ιταλική FS να εκφράζει ενστάσεις, ζητώντας να καθορίσει εκείνη τις αμοιβές προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον νέο ιδιοκτήτη θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου, μετά την έγκριση της Σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο (διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου), από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για το θέμα της διαγραφής των ενισχύσεων που βαραίνουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα επαναπροκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ με διαδικασίες express (εντός 90 ημερών).

Ο αποκλεισμός της Ειδομένης και οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών έχουν διαταράξει επικίνδυνα τις σχέσεις μεταξύ Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδιαφέρον για την εταιρεία εκτός των Γάλλων (Αlstom) και των Γερμανών (Siemens) αναμένεται να εκδηλώσουν και οι Ιταλοί.Αυτήν τη στιγμή δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ τόσο στις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει όσο και στις επιβατικές αμαξοστοιχίες, καθώς οι πρόσφατοι αποκλεισμοί της Ειδομένης και οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών έχουν διαταράξει επικίνδυνα τις σχέσεις μεταξύ Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα εναλλακτικά σχέδια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Cosco για τη μεταφορά των κοντέινερ με φορτηγά έως τα Σκόπια ή κατευθείαν με πλοία στο Κόπερ της Σλοβενίας,δείχνουν να παγιώνονται, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις συνέργιες τρένου - λιμανιού. Μάλιστα, όπως ακούγεται ήδη στο λιμάνι μετά τη SONY και η αμερικανική Hewlett Packard εξετάζει την ακύρωση μεταφοράς προϊόντων με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Έντονα διαβήματα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Μεταφορών και στο ΤΑΙΠΕΔ από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών, που, όπως υποστηρίζουν, «καταστρέφεται η κυκλοφορία φορτίου επάνω σε ράγες από/προς την Ελλάδα, καθώς επίσης και όλα τα ελληνικά κυβερνητικά σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών εμπορικών συμφωνιών».

Διαγωνισμός οσονούπω

Mέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την εταιρεία συντήρησης σιδηροδρόμων ROSCO όπως δήλωσε χθές ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Επικρατέστερος για την αγορά της εταιρείας συντήρησης θεωρείται ότι είναι οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισαν τον διαγωνισμό για την αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως μετέδωσε το Reuters ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους μετόχους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επέκταση της σύμβασης διαχείρισης κατά 20 έτη αναμένεται να συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο.

O ακόμη ότι το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να αρχίσει το διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στη Β. Ελλάδα στις αρχές του φθινοπώρου. O επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΘ ΟΛΘ προς τα τέλη Οκτωβρίου.


Ν.Δ.: «Οχι» σε παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη




Η φράση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί τη συνταγματική τάξη, στηρίζει τους δικαστικούς λειτουργούς και δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» δεν περιορίζεται προφανώς μόνον στους εκπροσώπους του δικαστικού σώματος με τους οποίους συναντήθηκε χθες. Αποτυπώνει και το κεντρικό μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει της διπλής αναμέτρησης στη Βουλή, για εκλογικό νόμο και εξεταστική επιτροπή σχετικά με το τρίτο μνημόνιο, αλλά και εν αναμονή των προτάσεων της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιλέξει, σε όλες τις περιπτώσεις, τη μετωπική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για εργαλειοποίηση των θεσμών προς εξασφάλιση μικροπολιτικών και μικροκομματικών κερδών, ενώ θα εμφανίσει τη Ν.Δ. ως τον κύριο πόλο διαφύλαξης της πολιτικής ομαλότητας, που διασαλεύεται από την ψήφιση της απλής αναλογικής, αλλά και της συνταγματικής τάξης. Ως προς το δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου, έστειλε προς την κυβέρνηση μήνυμα στήριξης της δικαστικής εξουσίας, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς, σε διάρκεια και ένταση, κρίσης στη Δικαιοσύνη».

Στην προσπάθειά του αυτή, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την επιλογή του πρωθυπουργού να ανεβεί στο κύμα του θυμικού των πολιτών σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε εκλογικό νόμο, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δημοψηφίσματα, που, σύμφωνα με κάποιους δημοσκόπους, αποτελούν πλειοψηφικές απόψεις στην κοινή γνώμη. Πέραν της γνωστής αντίθεσης στην απλή αναλογική και της δέσμευσης για κατάργηση της σχετικής διάταξης μόλις η Ν.Δ. αναλάβει την εξουσία, ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί εναντίον της άμεσης εκλογής Προέδρου από τους πολίτες, ενώ έχει κριτική διάθεση στο ζήτημα των δημοψηφισμάτων, που ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως πανάκεια για τη χάραξη πολιτικής και, δεν αποκλείεται, να χρησιμοποιήσει και στο προσεχές διάστημα.

Στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και η εμπέδωση της ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει και της πολιτικής αντεπίθεσης που σχεδιάζεται από τον Σεπτέμβριο, με την παρουσίαση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες θέλουν να προγραμματίζεται συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον προκάτοχό του κ. Ευ. Μεϊμαράκη.


Έντυπη Καθημερινή


Εύκολες απολύσεις με «κόφτη» στις αποζημιώσεις



Μετά τη ρήξη που προκλήθηκε στο κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων, παράγοντες της αγοράς θεωρούν σίγουρη την υιοθέτηση ριζικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις - πάντα εις βάρος των εργαζομένων

Το μοντέλο Ολάντ για εύκολες απολύσεις και μικρότερες αποζημιώσεις αναμένεται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας υπό την πίεση των δανειστών και με την υποστήριξη του ΣΕΒ. Στο υπόμνημα που έστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων άνοιξε τα χαρτιά του, τασσόμενος υπέρ των ομαδικών απολύσεων χωρίς την έγκριση του υπουργού Εργασίας. 

Παράγοντες της αγοράς εργασίας θεωρούν «χαμένη υπόθεση» τις ομαδικές απολύσεις και το lock out μετά τη ρήξη που προκλήθηκε στο κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων. Με δεδομένη τη στάση του ΣΕΒ και τις μικρές ή μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στους εργοδοτικούς φορείς, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, η οποία, κατά τον κ. Κατρούγκαλο, θα αποτελούσε «καλό χαρτί» υπέρ των ελληνικών θέσεων κατά τη δύσκολη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Ετσι σβήνει η όποια ελπίδα έτρεφαν οι κοινωνικοί εταίροι μετά την παρέμβαση Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο οποίος δήλωσε με σαφήνεια ότι θα δεχτεί όποια συμφωνία τού φέρουν εργοδότες και εργαζόμενοι. «Αρκεί αυτοί να συμφωνήσουν μεταξύ τους», είχε πει χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (ομαδικές απολύσεις, lock out, προστασία απεργίας, μισθοί), ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν θα τεθούν αιφνιδιαστικά νέα θέματα στο τραπέζι, όπως η κατάργηση των τριετιών και του 13ου και 14ου μισθού. Τα μόνα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτά τα θέματα εξετάζει και η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συνεδριάζει από αύριο έως την Τετάρτη στην Αθήνα, με στόχο να παραδώσει ένα προσχέδιο προτάσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης. Το τελικό πόρισμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι οι ομαδικές απολύσεις, αν δεν τεθεί αιφνιδιαστικά από το ΔΝΤ θέμα μείωσης κατώτατου μισθού, καθώς σε όλες τις εκθέσεις του το Ταμείο θεωρεί υψηλό τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ομως και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα προκαλέσουν την αντίδραση των συνδικάτων, τα οποία, ταμπουρωμένα πίσω από τα προνόμιά τους, θεωρούν τους υφιστάμενους νόμους (του 1982 και του 1994) εμβληματικά μεταπολιτευτικά νομοθετήματα που θέτουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. 

Ομαδικές απολύσεις

Το νέο καθεστώς στη Γαλλία ορίζει ότι ο εργοδότης μπορεί να απολύει για οικονομικούς λόγους αν η εταιρεία του εμφανίζει μείωση κερδοφορίας επί τέσσερα συνεχή τρίμηνα. Αυτό το μοντέλο προτείνεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του ΣΕΒ, αλλά και τη συναίνεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στην αύξηση του ορίου των απολύσεων. Οι δανειστές ζητούν να αυξηθεί το όριο στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% μηνιαίως που είναι σήμερα στο 10%, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 98/59/ΕΚ. Εκτιμούν ότι αυτό θα αντισταθμίσει τα ακριβά προγράμματα εθελούσιας εξόδου των τραπεζών και των δημόσιων οργανισμών. «Οι ομαδικές απολύσεις είναι ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις διάσωσης, συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επικρίνοντας την «ελληνική πατέντα» που εφαρμόστηκε πέρυσι με την παρεμβολή του υπουργείου Εργασίας (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), το οποίο εγκρίνει ή όχι τα αιτήματα για απολύσεις. Στην Ευρώπη, όπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες που μελετούν τις βέλτιστες πρακτικές, δεν υπάρχει πουθενά παρέμβαση διοικητικής αρχής, με εξαίρεση την Ολλανδία (τοπικές αρχές). Ο ΣΕΒ, όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, μετά την τοποθέτηση του γενικού εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση της ΑΓΕΤ, θεωρεί σίγουρη «την κατάργηση των ρυθμίσεων που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στην εσωτερική οργάνωση των επιχειρήσεων και στη διαχείριση του προσωπικού τους, δηλαδή ο υπουργός να απαγορεύει ή να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις». Ωστόσο, ο σύνδεσμος καλεί το κράτος να λάβει μέτρα προστασίας των απολυμένων αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους. Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και συζητά την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων στο 10% προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία.

Μισθοί 

Ευελιξία αμοιβών (wage flexibility) και συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης προτείνουν οι δανειστές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εναπομείνασες δέκα κλαδικές συμβάσεις και να πιεστούν προς τα κάτω οι αμοιβές. Ο κ. Κατρούγκαλος αποκρούει το αίτημα, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχτούμε βαλκανοποίηση των μισθών ούτε στον κατώτατο, ούτε στους κλαδικούς μισθούς». Ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων και των ευέλικτων μορφών εργασίας, μέσω των οποίων επέρχεται μείωση των αμοιβών. Εκτιμά μάλιστα ότι θα εμφανιστεί περαιτέρω μείωση των μισθών, κυρίως διότι τους αποχωρούντες από την αγορά εργασίας τους αναπληρώνουν νεότεροι εργαζόμενοι με μικρότερες αποδοχές. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύει ότι δεν θα ωφελούσε να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, ούτε να τεθεί θέμα κατάργησης τριετιών, 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι μέσες αποδοχές παρουσιάζουν μείωση 2,8% τον Οκτώβριο του 2015, έναντι μείωσης 3,6% τον προηγούμενο μήνα και 3,8% τον Οκτώβριο του 2014.

Κατώτατος μισθός

 Το ΔΝΤ σε όλες τις εκθέσεις του χαρακτηρίζει υψηλό τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα λόγω των τριετιών, αλλά και του 13ου -14ου μισθού. Ο μέσος όρος του μισθού είναι 684 ευρώ και όχι 586 ευρώ, ποσό που θεωρείται υψηλό σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Πάγιο αίτημα των σκληρών του ΔΝΤ είναι η κατάργηση της προϋπηρεσίας και του 13ου -14ου μισθού μέσω του «μοναδικού ποσού αναφοράς» (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα οι δανειστές ζητούν ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται από την κυβέρνηση με βάση τα μεγέθη του ΑΕΠ, την ανεργία κ.λπ. Το υπουργείο Εργασίας αποκρούει το αίτημα και επιμένει ότι δεν θα τεθεί στη διαπραγμάτευση. Καθησυχάζει μάλιστα αναφέροντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί μετά το τέλος της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, τον Δεκέμβριο του 2018. Οι κοινωνικοί εταίροι, σε κοινή γραμμή πλεύσης, επιθυμούν ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).  Ο ΣΕΒ ζητά επίσης την επαναφορά της επεκτασιμότητας, καθώς η μη επέκταση των όρων σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις 

Η ελληνική πλευρά θα θέσει στους δανειστές θέμα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η αγορά εργασίας σήμερα έχει κατακλυστεί από ατομικές (σχεδόν για 8 στους 10 εργαζόμενους) και επιχειρησιακές συμβάσεις (163 μέσα στο πρώτο 5μηνο), ενώ οι ελάχιστες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές (μόνο 6 και 3, αντίστοιχα) δεσμεύουν μόνο τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τις υπογράφουν, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Κεντρικό θέμα, ωστόσο, για τους εργοδοτικούς φορείς αποτελεί η λειτουργία του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μνημονιακή διάταξη απαγόρευσης μονομερούς προσφυγής στον οργανισμό. Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι νοθεύεται η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων εξαιτίας της επιβολής συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας και αφήνει αιχμές ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προκαλούν «τεχνητό ναυάγιο» στη διαβούλευση για να προσφύγουν στη διαιτησία προσδοκώντας δικαίωση των αιτημάτων τους. Αν δικαιωθούν, «θα προκληθεί και πάλι αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά», σημειώνει ο ΣΕΒ, «και θα επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος». 

Ηπιότερα προσεγγίζει το θέμα η ΕΣΕΕ, που ζητά διορθώσεις στο καθεστώς διαπραγμάτευσης - μεσολάβησης - διαιτησίας και όχι διάλυσή του. «Δεν τασσόμαστε υπέρ της υποχρεωτικής διαιτησίας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «αλλά ζητούμε διαχρονικά τον σοβαρό περιορισμό της ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες».

Lock out 

Oι θεσμοί ζητούν την καθιέρωση του lock out με διπλή μορφή, την «αμυντική», που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και την «επιθετική», σε καταχρηστικές απεργίες, με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση της ζημίας. 

Οι κοινωνικοί εταίροι διαφωνούν με την καθιέρωσή του. «Η ανταπεργία παίρνει υπερβολικές διαστάσεις στην πολιτική ατζέντα χωρίς να μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα σε μια επιχείρηση. Οπωσδήποτε, είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες, αλλά δεν είναι η λύση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας, ενώ ο κ. Κορκίδης συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία (1264/1982). Με βάση τη συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε, οι καλόπιστοι εργοδότες έχουν επαρκή νομοθετημένα μέσα που εξασφαλίζουν την προστασία τους».

Συνδικαλιστικός νόμος 

Τα αιτήματα των δανειστών που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση είναι:
- Αρση των προνομίων των συνδικαλιστών.
- Αλλαγή της διαδικασίας κήρυξης απεργιών από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι από τα Δ.Σ. των σωματείων (ως βέλτιστη πρακτική ισχύει μόνο στη Βρετανία). 
- Αλλαγή της διαδικασίας και του τρόπου χρηματοδότησης και λειτουργίας των συνδικάτων.

Στη συμφωνία της Γενεύης (Σεπτέμβριος 2014) που υπεγράφη από τους κοινωνικούς εταίρους, οι εργοδοτικοί φορείς επεσήμαναν ότι υπάρχουν πεδία που χρήζουν βελτίωσης, καθώς και πρακτικές που στρεβλώνουν τον νόμο. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ένα σταθερό και ανεμπόδιστο σύστημα εκταμίευσης των εισφορών των εργαζομένων είναι πρωταρχικής σημασίας για τη λειτουργία των συνδικάτων.

Ο ΣΕΒ, εν όψει της διαπραγμάτευσης, ανοίγει το θέμα ζητώντας αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, στον χρόνο προειδοποίησης, καθώς και περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, οι οποίες επιθυμεί να μην πληρώνονται πλέον από τους εργοδότες. Επίσης, ζητά να μην προστατεύονται οι συνδικαλιστές που έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα. 

Τι ζητούν οι θεσμοί - Τι λέει η κυβέρνηση

Ομαδικές απολύσεις

- Δανειστές και εργοδότες θέλουν το γαλλικό μοντέλο.
- Η κυβέρνηση αντιδρά.

Μισθοί

- Οι δανειστές επιθυμούν ευελιξία αμοιβών και επιχειρησιακές συμβάσεις. 
- Η κυβέρνηση το αποκρούει: «Δεν θα δεχτούμε βαλκανοποίηση των μισθών», δηλώνει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Κατώτατος μισθός

- Πάγιο αίτημα των σκληρών του ΔΝΤ είναι η κατάργηση της προϋπηρεσίας (τριετιών) και του 13ου -14ου μισθού. 
- Η κυβέρνηση δεν το διαπραγματεύεται.
- Οι κοινωνικοί εταίροι επιθυμούν ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

- Η κυβέρνηση θα θέσει στους δανειστές ζήτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Οι εργοδότες διαφωνούν με τη λειτουργία της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Lock Out 

- Oι θεσμοί ζητούν την καθιέρωση του lock out με διπλή μορφή: την «αμυντική» και την «επιθετική».
- Οι κοινωνικοί εταίροι διαφωνούν με την καθιέρωσή του. «Δεν είναι λύση», υποστηρίζουν.

Συνδικαλισμός

- Οι δανειστές ζητούν άρση των προνομίων των συνδικαλιστών, αλλαγή της διαδικασίας κήρυξης απεργιών (πλειοψηφία εργαζομένων και όχι πλειοψηφία Δ.Σ. σωματείων), αλλαγή των τρόπων χρηματοδότησης και λειτουργίας των συνδικάτων.
- Οι εργοδότες βλέπουν δυνατότητες βελτιώσεων, συμφωνώντας στην ανάγκη ενός ανεμπόδιστου συστήματος εκταμίευσης των εισφορών των εργαζομένων. Ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί οι εργοδότες να επωμίζονται το κόστος των συνδικαλιστικών αδειών.



Πηγή : protothema.gr


Απίστευτο: Η Μελάνια Τραμπ ξεπατίκωσε λέξη προς λέξη μια ομιλία της Μισέλ Ομπάμα



Δεν πίστευαν στ’αυτιά τους. Την Δευτέρα το βράδυ, 18 Ιουλίου, στο Κλήβελαντ, ορισμένοι Αμερικανοί με καλή μνήμη άκουσαν την ομιλία της Μελάνια Τραμπ και κατάλαβαν ότι κάπου την είχαν ξανακούσει.

Σιγά σιγά οι υποψίες έγιναν βεβαιότητα. Επρόκειτο για ομιλία της Μισέλ Ομπάμα το 2008, όταν ο νεαρός τότε γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα θα έπαιρνε το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Ολόκληρα κομμάτια και μεγάλες παράγραφοι από την ομιλία της Μισέλ μεταφέρθηκαν αυτούσια στο στόμα της Μελάνια Τραμπ. Η Μισέλ Ομπάμα έλεγε, για παράδειγμα:

«Ο Μπαράκ κι εγώ μεγαλώσαμε με πολλές κοινές αξίες: ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να αποκτήσεις αυτό που θέλεις στη ζωή. Ότι ο λόγος σου σε δεσμεύει και ότι πρέπει να κάνεις αυτό που λες. Ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους με σεβασμό και αξιοπρέπεια…»

Η Μελάνια Τραμπ άλλαξε μόνο τα ονόματα και τους χρόνους αφού είπε ότι οι γονείς της από την πιο νεαρή της ηλικία έκαναν αυτό ακριβώς.

«Από τη νεαρή μου ηλικία, οι γονείς μου με σημάδεψαν με αξίες. Όπως ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να αποκτήσεις αυτό που θέλεις στη ζωή, ότι τα λόγια σου είναι συμβόλαιο και ότι πρέπει να κάνεις αυτό που λες» είπε στην ομιλία της η Μελάνια Τραμπ.

Ντυμένη με ένα υπέροχο λευκό φόρεμα και ψηλές γόβες η Μελάνια Τραμπ ανέβηκε στη σκηνή μετά από μια σύντομη παρουσίαση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος την κάλεσε να μιλήσει λέγοντας «η σύζυγός μου, μια υπέροχη μητέρα, μια απίστευτη γυναίκα».

Η Μελάνια Τραμπ, πρώην μοντέλο, 46 ετών σήμερα, σε μια καλοσκηνοθετημένη και καλοδουλεμένη ομιλία, παρουσίασε τον σύζυγό της ως γλυκύτερο και ηπιότερο από τον άνδρα που είναι δημόσια γνωστός.

«Είναι πάντα εκεί όταν χρειάζεται, είναι ευγενικός και δίκαιος και νοιάζεται» είπε η Τραμπ σε μια ομιλία που ήταν τελικά το βασικό event της βραδιάς. «Αυτή η καλοσύνη του δεν είναι πάντα εμφανής, αλλά είναι πάντα καλοσυνάτος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τον ερωτεύτηκα», πρόσθεσε η Μελάνια.

Η Μελάνια Τραμπ είναι Σβολένα πρώην μοντέλο και βρέθηκε κάθε λεπτό στο πλευρό του Τραμπ σε όλη την προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, δεν είχε ποτέ μιλήσει ως χθες και η εμφάνισή της ήταν κρίσιμη για τον υποψήφιο πρόεδρο των ρεπουμπλικανών. Η ομιλία της στο Κλήβελαντ κρίθηκε πολύ επιτυχημένη παρότι μίλησε μόνο 10 λεπτά με βαριά προφορά.

Η ομιλία της ήταν εντελώς προσωπική και στόχευε στην συγκίνηση. Μίλησε για τη χώρα της, για την οικογένειά της, για την αδελφή της Ινές, για την «κομψή και σκληρά εργαζόμενη μητέρα της Αμαλία», για τον πατέρα της Βίκο ο οποίος της «μετέδωσε το πάθος για τις μπίζνες και για τα ταξίδια».

Το 46χρονο πρώην μοντέλο έδωσε επίσης μια πρόγευση του τι θα κάνει αν γίνει η Πρώτη Κυρία της Αμερικής.

«Θα χρησιμοποιήσω αυτό το υπέροχο πλεονέκτημα για να βοηθήσω ανθρώπους στη χώρα μας που το χρειάζονται περισσότερο», είπε και πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει γυναίκες και παιδιά επειδή «είναι μια από τις πολλές προτεραιότητες που έχω στην καρδιά μου».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Στόχος του Τσίπρα η ακυβερνησία στην χώρα συνεχίζει να ψάχνει συνεργούς




"Επιστρατεύει" μέχρι Παπανδρέου και Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο

Διαβάζουμε στο capital.gr το ρεπορτάζ της Νίκης Ζορμπά

Σε 72 ώρες, οι αλλαγές που μεθοδεύει η Κυβέρνηση για το νέο εκλογικό νόμο θα είναι πλέον νόμος του Κράτους ( εκτός εξαιρετικά συγκλονιστικού απροόπτου).

Ήτοι, το βράδυ της Πέμπτης οπότε και αναμένεται μετά τον νέο προγραμματισμό να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, η απλή αναλογική και η ψήφος στα 17, θα υπερψηφιστούν από 197 βουλευτές, κλείνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ το "όνειρο" της άμεσης εφαρμογής του ( οι 200 είναι πλέον οριστικό ότι δε συγκεντρώνονται) ανοίγοντας όμως τον δρόμο για εφαρμογή στις μεθεπόμενες εκλογές ( εάν στο μεταξύ η επόμενη κυβέρνηση δεν τον καταργήσει).

Από σήμερα το απόγευμα εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις. Αυτό προφανώς συζητήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του Νίκου Βούτση ο οποίος εθεάθη χθες να μπαίνει στο Μαξίμου ελάχιστα λεπτά μετά την αναχώρηση του P. Moscovisci. 

Παπανδρέου για... αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Αυτό, σύμφωνα με μια εκδοχή, αποφασίστηκε για να υπάρξει ... άπλετος χρόνος για συζήτηση και ζύμωση εντός της κοινοβουλευτικής αιθούσης. Στο Μαξίμου άλλωστε δεν κρύβουν ότι σκοπεύουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής να "σφυροκοπήσουν" το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και το Ποτάμι, δευτερευόντως, ανηλεώς. 

Και εάν για τον Σταύρο Θεοδωράκη δε δηλώνουν ιδιαιτέρως απογοητευμένοι ( καθώς ουδέποτε, λένε, είχαν γοητευτεί καθόσον πάντα στα κρίσιμα συντασσόταν με τη Ν.Δ), ουδόλως συμβαίνει το ίδιο με την Φώφη Γεννηματά, στην οποία χρεώνουν grosso modo ότι τους παραπλάνησε διότι είχε δηλώσει ότι θα συνταχθεί με τις αλλαγές που κυοφορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς κατά την τριήμερη συζήτηση αυτή θα υπενθυμίσουν πολλάκις και μετ επιτάσεως ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει πέρυσι τον Ιούλιο υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου, πρόταση νόμου που προέβλεπε αυτά που προτείνει η κυβέρνηση σήμερα και λοιπά που επαναλαμβάνει πλέον επίμονα και μονότονα ως αιτιάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, εδώ και περίπου ένα μήνα οπότε και έχει ξεκινήσει το σχετικό πανηγύρι.
Το πιο αξιοσημείωτο πάντως ( κατά τινές στα όρια της φαρσοκωμωδίας) είναι η η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη για συνάντηση στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν επί του νέου εκλογικού νόμου. 

... Και Φώτης για πάσα νόσο

Και εάν με την πρόσκληση σε διάλογο στον Φώτη Κουβέλη ουδείς εκπλήσσεται μετά και την παραδοχή του κ. Τσίπρα ( από την Κίνα) ότι έχει φτάσει πλέον η ώρα της συμπόρευσης, το κάλεσμα στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι μάλλον έκδηλο ότι μεταξύ άλλων υπηρετεί και σκοπούς δημιουργίας εσωτερικών αναταράξεων στη Χαριλάου Τρικούπη. Παραλλήλως, επιχειρείται να αξιοποιηθεί και επικοινωνιακά μια "πρόβα" συγκρότησης κεντροαριστερού μετώπου με ... ηγήτορα τον Α. Τσίπρα, έστω κι αν ουδείς από τους δύο πολιτικούς με τους οποίους συναντάται σήμερα δεν διαθέτει κοινοβουλευτική παρουσία. ( Κατά το λενινικό: Αυτούς έχουμε μ αυτούς θα κάνουμε επανάσταση). 

Σε άλλα ( σχετικά) νέα, σήμερα συνεδριάζει -εξ αναβολής απο χθες- το καθιερωμένο άτυπο υπουργικό, το οποίο κυριώτατα θα απασχολήσει το θέμα του εκλογικού νόμου και της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τελικώς, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν παρέδωσε χθες το "πόρισμα" της επιτροπής ως αναμενόταν και κατά πάσα πιθανότητα θα το παραδώσει σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού. 

Έως και προχθες, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αλλαγές στο νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου που βρίσκεται στη Βουλή αποκλείοντας ειδικώς, μείωση του πλαφόν 3%. Κατά άλλες πληροφορίες ωστόσο, δεν αποκλείονται από τον Πρωθυπουργό, ακόμη και "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής.



Τα capital controls παραμένουν αλλά χαλαρώνουν λίγο μετά από έγκριση της ΕΚΤ




Διαβάζουμε στην kathimerini.gr

Το "πράσινο φως" έδωσαν οι θεσμοί στη δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την χαλάρωση των capital controls. Νωρίτερα σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έστειλε το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ και η οποία θα εγκρίνει και τυπικά την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η χαλάρωση των capital controls αποτελεί ζωτικής σημασίας εξέλιξη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, η χαλάρωση των περιορισμών περιλαμβάνει:

• Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

• Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό τριπλασιάζεται στο 30%.

• Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

• Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

Επιπλέον στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, είναι επίσης η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση έως τις 350.000 ευρώ του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών (σήμερα είναι έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα. Στόχος, της ΤτΕ, είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται σε μία ημέρα από την υποβολή του αιτήματος ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

• H αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών αγορών στο εξωτερικό, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• H αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.