Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Συνελήφθη ο γιος του Σκουρλέτη σε επεισόδια αντιεξουσιαστών



Ενας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μαρούσι ήταν ο γιος του Πάνου Σκουρλέτη, Βασίλης Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του parapolitika.gr, ο 21χρονος γιος του υπουργού βρισκόταν μαζί με ακόμη 50 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στις 18 Ιουνίου 2016, στην οδό Γράμμου στο Μαρούσι, αντιδρώντας σε διανομή φυλλαδίων που πραγματοποιούσαν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι νεαροί που συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και ο γιος του υπουργού, πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, με τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός φοιτητής δεν είπε ούτε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ούτε στους άνδρες της Ασφάλειας ότι είναι γιος του υπουργού, ωστόσο τα στοιχεία πατρός-μητρός που έδωσε συνέπιπταν με αυτά του υπουργού και της συζύγου του, η οποία, μάλιστα, έχει ένα ιδιαίτερα σπάνιο όνομα. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όσο βρισκόταν στη ΓΑΔΑ δεν τον επισκέφθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης παρά μόνο η μητέρα του, η οποία του πήγε μια μπλούζα. 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια. 



Πηγή:  iefimerida.gr 


Έντονες αντιδράσεις για τις δυσλειτουργίες που διώχνουν τους Τούρκους τουρίστες


Έντονες είναι οι αντιδράσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών που διώχνουν τους Τούρκους τουρίστες από τα νησιά, στον απόηχο των εικόνων ντροπής που εκτυλίχτηκαν την Τετάρτη στο Τελωνείο της Χίου, με 1.500 εγκλωβισμένους επί τρίωρο επισκέπτες από τη γειτονική χώρα, λόγω «πτώσης» του συστήματος ελέγχου διαβατηρίων.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ζήτησε άμεσες αποφάσεις για να μη χαθούν άλλοι τουρίστες από τα νησιά, ενώ ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης φέρνει το θέμα στη Βουλή.

«Ο τόπος μας που σηκώνει τον τελευταίο καιρό ένα πρωτόγνωρο ζήτημα όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό, απαιτεί να ληφθούν αμέσως οι αναγκαίες αποφάσεις, ώστε ο περιορισμένος αριθμός τουριστών στα νησιά μας να μην περιοριστεί κι άλλο. Περιμένουμε την άμεση λύση του προβλήματος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η κ.Καλογήρου, επισημαίνοντας πως οι εικόνες που προσβάλλουν την Ελλάδα επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο την κατεπείγουσα παρέμβασή της την περασμένη Παρασκευή, όταν (με αφορμή ανάλογο περιστατικό στη Σάμο) ζητούσε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα την άμεση λήψη ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό για τις πύλες εισόδου, ώστε να μην επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης – Τουρισμού και Οικονομικών, ο Ν. Μηταράκης επισημαίνει πως το πρόβλημα που προέκυψε στο τελωνείο της Χίου προσβάλλει την εικόνα της χώρας μας και υπονομεύει την τουριστική κίνηση στα νησιά του Β. Αιγαίου που έχει ήδη πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό και μεταναστευτικό. 
Ο βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μη επανάληψη αυτών των φαινομένων, γιατί δεν υπάρχει εφεδρικό σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση βλάβης, καθώς και αν θα προχωρήσουν στην βελτίωση των εγκαταστάσεων και στην ενίσχυση του προσωπικού που υπηρετεί στο συγκεκριμένο Τελωνείο.


Πηγή : ethnos.gr


ΥΠΕΣ: Μόνο ηλεκτρονικά τα έγγραφα στο Δημόσιο από το 2017


 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 το Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων. Την εκτίμηση αυτή έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προωθώντας τη νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης

Για τον λόγο αυτό υπάρχει το άρθρο 22 («Ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο Δημόσιο Τομέα») στο σχέδιο νόμου για την κινητικότητα που έχει δοθεί σε διαβούλευση. 

Σε αυτό το άρθρο ορίζεται ότι όλες οι διαδικασίες που καταλήγουν στην έκδοση διοικητικών πράξεων εκ μέρους των φορέων του Δημοσίου (π.χ. η σύνταξη, η προώθηση για υπογραφή, η θέση της υπογραφής), καθώς και λοιπές διαδικασίες χειρισμού εγγράφων εντός της κάθε υπηρεσίας (π.χ. η χρέωση προς ενέργεια εισερχόμενων εγγράφων, η εσωτερική διακίνησή τους καθώς και η αρχειοθέτηση αυτών), πραγματοποιούνται μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων με χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής και χρονοσήμανσης.

Η κυβέρνηση προωθεί μετ' επιτάσεως αυτή την πρόβλεψη κρίνοντάς την ως αναγκαία στον στόχο που έχει θέση για:

Μείωση των γραφειοκρατικών δομών
Εξοικονόμηση κόστους και ανθρωποωρών εργασίας
Διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση
Δημόσια διοίκηση πιο φιλική προς το περιβάλλον
Με την εφαρμογή της ρύθμισης θα επιτευχθεί, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, μέγιστη δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ κατά έτος σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ (2014). 

Μάλιστα, είναι σημαντική μια επισήμανση από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Αν και από το 2001 υφίσταται το νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει τα τελευταία 15 έτη περίπου 6 δισ. ευρώ εμμένοντας στη χρήση χαρτιού και έντυπης διαδικασίας δημιουργίας και ροής εγγράφων.

Κέρδη από το κόστος

Εξηγούν ότι «η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται υπερκαλύπτει το όποιο κόστος δημιουργίας και συντήρησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων, και με δεδομένη την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με βάση και την τριετή συμφωνία δανειοδότησης 2015-2018, το Δημόσιο μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ».

Η νέα ρύθμιση ορίζει ότι κάθε φορέας του δημοσίου τομέα μεριμνά για την απόκτηση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) και για τη λειτουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ). Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής τίθεται ως αρμόδιος συντονιστής για την εφαρμογή των διατάξεων και η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τίθεται αρμόδια για την υποστήριξη των φορέων του δημοσίου τομέα.

Νωρίτερα από τα τέλη του 2017 σε όλο το Δημόσιο

Η ισχύς της ρύθμισης αρχίζει για το σύνολο των υπουργείων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δίνεται όμως και μια διασταλτική δυνατότητα στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ορίζεται ότι η έναρξη ισχύος δύναται να παραταθεί έως την 1η Ιουνίου 2017 με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού. 

Μεγαλύτερη άνεση χρόνου για την ημερομηνία έναρξης ισχύος -αλλά όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017- δίνεται για τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου, όπως τα ΝΠΔΔ, οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές Αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού.



Παναγιώτα Μπίτσικα
Newsroom ΔΟΛ


Εκλογικός νόμος «παγίδα» με στόχο... διπλές κάλπες



Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο στη ΝΔ, αν είναι πρώτη, να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και με το μπόνους - Οπότε θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και τα... ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέληξαν στις τελικές τους θέσεις για τον εκλογικό νόμο οι επιτελείς του πρωθυπουργού. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. 

Οι επιτελείς του Μέγαρου Μαξίμου μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 αλλά ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν επιτρέπει μακροχρόνιους σχεδιασμούς. 

Βλέποντας και τις έρευνες της κοινής γνώμης ήταν προφανές το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: πως αν γίνουν πρόωρες εκλογές το πιο πιθανό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος. Με αυτό το δεδομένο αποφάσισαν να θυσιάσουν κάτι που δε θα έχουν: το μπόνους. 

Με αυτή την επιλογή το Μέγαρο Μαξίμου που βρίσκεται σε απολογία για τις συντηρητικές του επιλογές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου απέκτησε και ένα επιχείρημα πως προώθησε μια πάγια θέση της αριστεράς. 

Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις θέσεις των κομμάτων στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η ΝΔ θα δυσκολευτεί να κάνει κυβέρνηση, ακόμη και με το μπόνους. Αλλά και να το πετύχει οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. 

Με αυτή του την επιλογή, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας, ανακατεύει την πολιτικά τράπουλα για αρκετά χρόνια. 

Για αυτό και εξάντλησε τα περιθώρια να φθάσει στις 200 ψήφους. Ο πρωθυπουργός πίστευε, με βάση και τις πληροφορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η απλή αναλογική θα μπορούσε να διχάσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Οι συνεργάτες του πίστευαν ότι η Φώφη Γεννηματά θα πει ναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι. Πόνταραν, ουσιαστικά, σε μια πιθανή διάσπαση του Κινήματος. Το μόνο που πέτυχαν όμως ήταν η διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Το ίδιο πίστευαν ότι θα συμβεί και με το Ποτάμι. Όπου έβλεπαν την προοπτική να αποσπάσουν τις ψήφους του Γρηγόρη Ψαριανού, του Σπύρου Λυκούδη και της Κατερίνας Μάρκου. Φαίνεται, όμως, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είδε τον κίνδυνο και φρόντισε να κλείσει εγκαίρως τις πόρτες. Τουλάχιστον τις περισσότερες.

Έτσι, για να μη μείνει η κυβέρνηση μόνη με ΑΝΕΛ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει ότι μπορούσε για να πάρει τις ψήφους του ΚΚΕ. Για αυτό και διέσπασε το άρθρο 2, ώστε ο Περισσός να μπορεί να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους και να καταψηφίσει τη διατήρηση του 3%. 

Σε ότι αφορά στο πότε θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, αυτό το ρυθμίζει το τελευταίο άρθρο που ορίζει ρητά ότι αν η διάταξη για την κατάργηση του μπόνους πιάσει τις 200 ψήφους θα εφαρμοστεί άμεσα. Θα πρέπει δηλαδή εκτός της ρύθμισης να ψηφιστεί και αυτό. 

Για τη ψήφο στα 17 δεν υπάρχει θέμα, καθώς αρκεί απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.  


Πηγή : protothema.gr


Στα 7 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάιο





Tης Ελευθερίας Αρλαπάνου

Το αδιέξοδο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα «φέσια» του Δημοσίου σε ιδιώτες. Την ώρα που νέα «λουκέτα» απειλούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας δοκιμάζει σκληρά την αγορά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν στα 5,77 δισ. ευρώ τον Μάιο. Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ανήλθαν σε 1,259 δισ. ευρώ, τα συνολικά φέσια του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η εκρηκτική κατάσταση σχεδιάζεται να εκτονωθεί μερικώς με την υλοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έναρξη σταδιακής αποπληρωμής σημαντικού όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, φέτος, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά ποντάρει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις υφεσιακές επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, και να διασφαλιστεί επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο.



Ωστόσο η διαδικασία αποπληρωμής προχωρεί με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, υπό το βάρος και της μεγάλης γραφειοκρατίας που συνδέεται με το θέμα, ενώ και πολλοί από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης καθυστερούν να αποστείλουν στοιχεία. Την ίδια ώρα οι Θεσμοί έχουν καταστήσει, περισσότερο από σαφές, ότι θα παρακολουθούν εξαιρετικά στενά τη διαδικασία αποπληρωμής. Επιβάλλουν δε αυστηρά κριτήρια για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων για το συγκεκριμένο σκοπό αφού για να προχωρούν θα πρέπει να διασφαλίζεται πως έχουν εκκαθαριστεί οφειλές ίσες με το 80% της αμέσως προηγούμενης εκταμίευσης.

Ταυτόχρονα τα χρήματα των δόσεων θα μπαίνουν από τον ESM, σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμιγώς για τον σκοπό αυτό. Πρέπει να σημειωθεί πως από τα 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης από την πρώτη αξιολόγηση, ποσό 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου κατευθύνεται για τον σκοπό αυτό. Συνολικά εκτιμάται πως σε εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μπορούν να διοχετευθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ, φέτος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη μηνιαία εξέλιξη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης:

1 Τα συνολικά φέσια του Δημοσίου ξεπέρασαν το Μάιο τα 7 δισ. ευρώ, εάν προσμετρηθούν σ' αυτά και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες έφθασαν το 1,259 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τον Μάιο στα 5,770 δισ. ευρώ, από 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν τον ίδιο μήνα σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

2 Από τον Δεκέμβριο 2015 τα «φέσια» κινούνται σε ανοδική πορεία. Τότε είχαν ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ (3,07 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και 755 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

3 Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα χρέη στον τομέα αυτό ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ στο τέλος Μαίου 2016, έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,121 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σε εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ορίζονταν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς για να λάβουν τα κονδύλια.

Οι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στο τέλος Απριλίου 2016. Προτεραιότητα θα έχουν παλαιότερες οφειλές ενώ θα εξαιρούνται υποχρεώσεις που προκύπτουν από αποφάσεις δικαστικές ή υποχρεώσεις που η καθυστέρηση εξόφλησης τους επιβαρύνει το δημόσιο με πρόστιμα. Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα υποχρεούνται οι φορείς να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο για την πορεία εξόφλησης των οφειλών, τον προηγούμενο μήνα.

Τα ποσά

Από τα 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης από την πρώτη αξιολόγηση, ποσό 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου θα δοθεί για τον σκοπό αυτό.
Ανοδικά

Από τον Δεκέμβριο του 2015 τα «φέσια» κινούνται σε ανοδική πορεία. Τότε είχαν ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ (3,07 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και 755 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

Νοσοκομεία

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα χρέη στον τομέα αυτό ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2016, έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,121 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.



Πηγή : imerisia.gr


Συνέντευξη-ράπισμα Μεϊμαράκη, προβληματισμός στη Συγγρού



Σε μία ηχηρή παρέμβαση που επιβεβαιώνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος διαφώνησε ανοιχτά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ φάνηκε να διαφωνεί και με κεντρικές επιλογές του Κυρ.Μητσοτάκη. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν προβληματισμό στη Συγγρού, που πάντως επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Μεϊμαράκης διαφώνησε με το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές και, ουσιαστικά, διαμήνυσε ότι δεν προσυπογράφει έναν πόλεμο σε όλα τα πεδία με την κυβέρνηση. «Ζητούμενο παραμένει η εθνική συνεννόηση και όχι οι κραυγές [...] Το σύνθημα 'φύγετε' δεν είναι λύση, γιατί η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει» είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, φάνηκε να διαφωνεί στην τοποθέτηση του Αδ.Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές προς τον Κυρ.Μητσοτάκη. «Η διοίκηση του κόμματος, η νομή της κομματικής εξουσίας και η ευθύνη αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε. Με πολλούς μπορούμε και πρέπει να συνυπάρχουμε στην ΚΟ, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα και δεν μπορεί να κραυγάζουν» ανέφερε.

«Δεν έχω δει τον κ. Μητσοτάκη από την ημέρα της εκλογής του. Θέλω να έχω μια τακτική επαφή μαζί του, αλλά αυτό έγκειται στον ίδιο» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σημειώνοντας πάντως ότι μια τέτοια επικοινωνία πρέπει να γίνει επί της ουσίας και όχι για επικοινωνιακούς λόγους.

Επιπλέον, προσέφερε άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα για το Σχέδιο Β, την ώρα που η ΝΔ το έχει αναδείξει σε αντιπολιτευτική σημαία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε να έχει εναλλακτικό σχέδιο. Υποστήριξε, όμως, το σχέδιο αυτό έπρεπε να το έχουν εκπονήσει κρατικοί λειτουργοί και όχι εξωθεσμικοί σύμβουλοι που -όπως είπε- μπορεί να είναι και «τυχοδιώκτες».

Ξεκαθάρισε, τέλος, πως «έχω απόψεις για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση, η πορεία της χώρας, τα θέματα της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης», για τα οποία -όπως είπε- «και θα παρεμβαίνω».

Σύμφωνα με τα Νέα, το «χτύπημα» Μεϊμαράκη αποτελεί την πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση κεντρικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη από το εσωκομματικό πεδίο και σχεδόν αναγκαστικά αναδεικνύει πλέον την περίπτωση Μεϊμαράκη ως θέμα ειδικού χειρισμού από την πλευρά της κομματικής ηγεσίας.

Τα ίδια επιτελικά στελέχη αποδίδουν την επανεμφάνιση Μεϊμαράκη στην πικρία του από την εκλογική ήττα και στην προσωπική ανάγκη του να εξακολουθήσει να καταγράφεται ως εκφραστής της «παραταξιακής συνείδησης». 

Πάντως, η επίσημη αντίδραση της ΝΔ, διά του εκπροσώπου Γιώργου Κουμουτσάκου, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κινηθεί σε τροχιά ρήξης. «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος του κόμματος, εξέχον, κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη. Όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του προέδρου του κόμματος είναι πάντα ανοιχτή» σχολίασε ο Γ.Κουμουτσάκος.



Newsroom ΔΟΛ


Υπάλληλος ξενοδοχείου έκλεβε πελάτες



Συντηρητής ξενοδοχείου φέρεται ότι ήταν ο «ποντικός» που άρπαζε χρήματα και κοσμήματα από πελάτες ξενοδοχειακής μονάδας στη Χερσόνησο.

Συντηρητής ξενοδοχείου φέρεται ότι ήταν ο «ποντικός» που άρπαζε χρήματα και κοσμήματα από πελάτες ξενοδοχειακής μονάδας στη Χερσόνησο.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αλλεπάλληλες καταγγελίες κλοπών σε δωμάτια του ξενοδοχείου όπου διέμεναν τουρίστες και άμεσα ξεκίνησαν έρευνες για την εξιχνίαση των κλοπών από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου.

Ο 20χρονος συντηρητής συνελήφθη όταν είχε μπει σε δωμάτιο δύο νεαρών γυναικών από το Βέλγιο, από όπου απέσπασε το ποσό των 280 ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ομολόγησε ότι είχε διαπράξει ακόμη τρεις κλοπές σε δωμάτια του ξενοδοχείου, ενώ αφαίρεσε από τσάντα 21χρονης ημεδαπής χρήματα και κοσμήματα, συνολικής αξίας άνω των 2.500 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euro2day.gr


Σοκ στο Περιστέρι: Πατέρας βίαζε την 16χρονη κόρη του



Σοκ προκάλεσε η είδηση της σύλληψης, στο Περιστέρι, πατέρα που  κακοποιούσε συστηματικά σεξουαλικά την 16χρονη κόρη του. 

Ο Πα - τέρας συνελήφθη, μετά από την καταγγελία που έκανε η μητέρα του θύματος στην αστυνομία. Ο δράστης βίαζε την κόρη του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η σεξουαλική κακοποίηση της κοπέλας επιβεβαιώθηκε και από ιατροδικαστή. 

Η 16χρονη δεν άντεξε το μαρτύριο που ζούσε και αποκάλυψε κάποια στιγμή στη μητέρα της όλα όσα συνέβαιναν, όταν εκείνη απουσίαζε από το σπίτι τους. Η μητέρα μετά τις αποκαλύψεις συγλονισμένη πήγε αμέσως στην αστυνομία και κατήγγειλε τις αποτρόπαιες πράξεις του συζύγου της.






Εστειλαν 60.000 κατασχετήρια αλλά... σε άδειους λογαριασμούς



Εξήντα χιλιάδες κατασχετήρια έχουν σταλεί σε οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, αλλά οι λογαριασμοί ήταν άδειοι. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το 70% των λογαριασμών που κατασχέθηκαν είχαν μέσα από 2 λεπτά μέχρι 100 ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 500 χιλιάδων ευρώ τα κατασχετήρια γυρίζουν πίσω με μηδενικές εισπράξεις. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στάλθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις τράπεζες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πλην όμως οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν άδειοι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένα 10% με 15% από τις ηλεκτρονικές εντολές είσπραξης εις χείρας τρίτων επέστρεψε με μηδενικά ποσά, αλλά το πιο εντυπωσιακό που καταγράφεται στα εσωτερικά στατιστικά δεδομένα του ΚΕΑΟ και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ποσά που μπλόκαραν και εισπράχθηκαν με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ήταν από μερικά λεπτά ως 100 ευρώ, έναντι οφειλών που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν δεκάδες εκατομμύρια!

Η λεία των ηλεκτρονικών εντολών κατάσχεσης, ωστόσο, εμφανίζεται αυξημένη από πέρυσι όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 που ανακοινώνεται στις επόμενες μέρες, (ενδεικτικά στο πρώτο τρίμηνο του 2016, εισπράχθηκαν 9,8 εκατ. ευρώ) πλην όμως η σύγκριση αυτή είναι εξαιρετικά επισφαλής, γιατί πέρυσι (πριν και μετά τα capital controls) οι εντολές κατάσχεσης γινόταν με δικαστικούς κλητήρες, δηλαδή με την παλιά χρονοβόρα διαδικασία και τα αποτελέσματα ήταν κυριολεκτικώς ανύπαρκτα. Οι οφειλέτες είχαν τη δυνατότητα να εξοφλούν άλλες πιο επείγουσες υποχρεώσεις και όταν έφτανε η κατάσχεση, ο λογαριασμός είχε αδειάσει.

Σε καθημερινή βάση το ΚΕΑΟ στέλνει περί τα 600 κατασχετήρια στις τράπεζες με εντολές είσπραξης εις βάρος οφειλετών των Ταμείων. Μια εντολή μπορεί να πάει για τον ίδιο οφειλέτη και στις 4 συστημικές τράπεζες. Στον ένα λογαριασμό μπορεί να βρεθούν 50 ευρώ, στον άλλο 30 ή ακόμη και 10 ή 5 ευρώ. Το δείγμα από τα μικροποσά που έχουν οι οφειλέτες εις βάρος των οποίων εκδίδονται κατασχετήρια δείχνει ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 70% σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των ταμείων) είναι κάτω από τα 100 ευρώ. Στην ουσία οι λογαριασμοί αδειάζουν πριν έρθουν τα κατασχετήρια!


Πηγή : imerisia.gr


Λίστα κουτσομπολιού και όχι ουσίας έβγαλε στην δημοσιότητα η Γ.Γ.Δ.Ε.




Διαβάζουμε τον Σπύρο Δημητρέλη στο capital.gr


Ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο αποδείχθηκε η επεξεργασία και η δημοσιοποίηση από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων της λίστας των μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου. 

Μια λίστα που τελικά προσφέρεται περισσότερο για… κουτσομπολιό και επικήδειους επιχειρήσεων παρά ως ένα εργαλείο για την πίεση όσων χρωστούν να περάσουν από το δημόσιο ταμείο.

Η ανάγνωση των δυο λιστών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, οδηγεί στην διαπίστωση των εξής χαρακτηριστικών της:

- Στη λίστα των φυσικών προσώπων η μεγαλύτερη οφειλή εμφανίζεται να αφορά τον εγκέφαλο υπόθεσης μεγάλης απάτης με υπεξαίρεση ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η συνολική οφειλή ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ και θεωρείται πιο πιθανό να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση παρά να εισπράξει το δημόσιο από αυτήν την υπόθεση. Αν και είχε ανακοινωθεί ότι οφειλές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης δεν θα περιληφθούν στη νέα λίστα, τελικά η δημοσιοποίηση και μάλιστα στην πιο περίοπτη θέση της πιο ανεπίδεκτης είσπραξης υπόθεσης, έδειξε ότι αυτό δεν τηρήθηκε

- Στη λίστα των φυσικών προσώπων έχουν εμφανιστεί γνωστά ονόματα από το χώρο του αθλητισμού και της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα εμφανίζεται πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής που μάλιστα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 καθώς και πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας. Επίσης, εμφανίζονται και δυο γνωστοί παρουσιαστές της τηλεόρασης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ονόματα αυτά εμφανίστηκαν στη  λίστα λόγω ανεξόφλητων οφειλών που προέρχονται από ποσά που βεβαιώθηκαν στο πλαίσιο ελέγχων για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

- H μεγάλη απογοήτευση είναι η λίστα των νομικών προσώπων που εμφανίζονται να χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ στο δημόσιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψης της λίστας που δημοσιοποιήθηκε το 2011 καθώς περιλαμβάνει επιχειρήσεις που είναι ουσιαστικά νεκρές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα πρώην δημοσίων επιχειρήσεων που που έχουν "αποβιώσει" εδώ και πολλές δεκαετίες όπως για παράδειγμα Τραπεζών που διέκοψαν τη λειτουργία του από τη δεκαετία του 1990, ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών που βρίσκονται σε εκκαθάριση, κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν βάλει λουκέτο πάνω από δέκα χρόνια αλλά και πρώην δημόσιες επιχειρήσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά ονόματα επιχειρήσεων των παραπάνω κατηγοριών. Πειραϊκή Πατραϊκή, πολυκατάστημα Μινιόν, Υπό Εκκαθάριση Τράπεζα Κρήτης, Ολυμπιακή, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, Ακρόπολις Χρηματιστηριακή η οποία έγινε γνωστή από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

- Οι λίστες περιλαμβάνουν 13.730 οφειλέτες που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 83 δισ. ευρώ Από το ποσό αυτό εισπράξιμο θεωρείται το 10% ή περίπου 8 δισ. ευρώ

- Δεν υπάρχει διαχωρισμός των χρεών, ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να εισπραχθούν και στα ανεπίδεκτα είσπραξης, παρά τη σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας


Ψάχνει διακαώς την ακυβερνησία ο Τσίπρας για να αποτελειώσει την χώρα



Δεν φτάνουν τα όσα έχουν κάνει στην χώρα θέλουν να εδραιώσουν και καθεστώς ακυβερνησίας για να αποτελειώσουν την Ελλάδα μια για πάντα τιμωρώντας τους Έλληνες που τους έχουν πάρει χαμπάρι τους έχουν σιχαθεί και δεν θέλουν πλέον ούτε να τους βλέπουν.

Διαβάζουμε στα ΝΕΑ

Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, και διέσπασε δύο άρθρα .

Η αλλαγή αυτή γίνεται με το βλέμμα στον Περισσό καθώς το ΚΚΕ λέει «ναι» στην κατάργηση του μπόνους και «όχι» στην διατήρηση του 3% καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Δ. Κουτσούμπας αυτό δεν είναι ούτε άδολη ούτε αγνή απλή αναλογική.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Έτσι μέχρι στιγμής, υπέρ των διατάξεων τάσσονται οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  πλέον μετά τις αλλαγές Κουρουμπλή οι 15 του ΚΚΕ, 9 των ΑΝΕΛ, 9 από την Ενωση Κεντρώων, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – σύνολο 179 βουλευτές. Αν τελικώς η ΧΑ υπερψηφίσει τις διατάξεις, η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 197

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ξεκίνησε από το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ψήφο 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται πιθανό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στον Real Fm ότι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δεύτερη νομοθετική κίνηση.

H NΔ θα καταψηφίσει τόσο επί της αρχής όσο και τα άρθρα στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως στόχος της είναι να υπάρξει ακυβερνησία στη χώρα την επόμενη μέρα.

Η ενημέρωση του Κουμουτσάκου 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, παρουσίασε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος και υποστήριζε πως η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία, επισημαίνοντας πως «ο πρωθυπουργός επιλέγει μια στιγμή που οι πολίτες υφίστανται τις επιπτώσεις της πολιτικής του για να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση και να παραπλανήσει τους Έλληνες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τίποτε από αυτά που έλεγε επιλέγει να χρησιμοποιήσει την απλή αναλογική ως «φύλο αριστερής συκής», καθώς βλέποντας πως καταρρέει επιλέγει αποφάσεις με στόχο να πλήξει αντιπολίτευση.

«Με την ιστορία αναξιοπιστίας και καιροσκοπισμού της κυβέρνησης υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που θα πιστεύει ότι αν ήταν μπροστά θα το έκανε; Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές», είπε ο κ. Κουμουτσάκος τονίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης απειλεί να σύρει τη χώρα στη δίνη της ακυβερνησίας. «Δεν θα έχουν ούτε οι ίδιοι ούτε όσοι συμπράξουν το άλλοθι της άγνοιας. Το εκλογικό σύστημα είναι ανάγκη να διασφαλίζει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα της χώρας.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η χώρα να μπει σε καθεστώς αβεβαιότητας», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ συζητά την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των ομογενών.
Ερωτήσεις της ΝΔ για το «πλάνο Β»

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ και ο πρόεδρός της κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση για το «πλάνο Β» που ετοίμαζε η κυβέρνηση πέρσι.

Η ΚΟ της ΝΔ ρωτά αν υπήρξε ή όχι σχέδιο Β, ποιοι συμμετείχαν στην ομάδα Βαρουφάκη, πόσο κόστισε η μελέτη, από ποιον και πότε έλαβε εντολή ο κ. Γκάλπρεΐθ, καθώς και ποιοι ήταν οι αποδέκτες. Μάλιστα η ΚΟ της ΝΔ ζητά να κατατεθεί η έκθεση της επιτροπής του σχεδίου Β.

Επίσης, τα μέλη της ΚΟ που μετέχουν στην επιτροπή άμυνας κατέθεσαν ερώτηση και στον Πάνο Καμμένο και ζητούν διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που είχε κάνει 3 μέρες πριν το δημοψήφισμα και όπου επισήμανε πως «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα της χώρας στο εσωτερικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι η ΝΔ διαφωνεί με την ψήφο στα 17, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η κυβέρνηση πρώτα ξεκίνησε να μοιράζει στα παιδιά υποσχέσεις για μεγαλύτερα διαλείμματα και διπλώματα και τώρα υπόσχεται ψήφους. «Θέλουν την ώρα που τα παιδιά θα είναι στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι τους να ασχοληθούν με τα κόμματα και τις εκλογές. Οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τέλος όσον αφορά τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως ο κ. Μεϊμαράκης έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία και πως η άποψή του είναι σεβαστή και χρήσιμη. «Η πόρτα του προέδρου της ΝΔ είναι πάντα ανοιχτή» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.




Πεδίο μάχης η Λέρος: Καταστροφές και επιθέσεις με τσεκούρια από πρόσφυγες




Αφού επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών, στη συνέχεια κατέστρεψαν το κοντέινερ με το γραφείο πρώτης υποδοχής - Χρειάστηκε η επέμβαση του Λιμενικού για να επιβληθεί η τάξη

Άγρια επεισόδια και συγκρούσεις σώμα με σώμα σημειώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα στο νησί της Λέρου, όταν εξαγριωμένοι πρόσφυγες επιτέθηκαν με τσεκούρια, ξύλα, πέτρες και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι μετανάστες μάλιστα κατέστρεψαν το κοντέινερ που στεγάζει τα γραφεία της πρώτης υποδοχής στο χώρο των Λεπίδων. 


Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ωστόσο υστερούσαν εμφανώς αριθμητικά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν στη βάση του Λιμενικού.

Προκειμένου να περιοριστεί η δράση των προσφύγων, χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών του Λιμενικού, οι οποίοι, μαζί με την αστυνομία, κατάφεραν να επιβάλουν την τάξη. 

Στο hotspot της Λέρου κρατούνται πάνω από 650 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως Αφγανικής και Πακιστανικής καταγωγής.




Πηγή : protothema.gr


«Παγώνει» τις ράγες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά της ιδιωτικοποίησής της



Από Παρασκευή έως και Τρίτη κανένα δρομολόγιο σε όλο το δίκτυο

Σε νέες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν εκ περιτροπής τα δύο σωματεία των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, από σήμερα, Παρασκευή, έως και την Τρίτη 12 Ιουλίου, μετά και τη δεσμευτική προσφορά που κατατέθηκε από την Trenitalia στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για το λόγο αυτό, από την Παρασκευή έως και την Τρίτη δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα και αντιστρόφως.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ (ΠΕΠΕ) προχωρά σε τρεις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, κατά τις ώρες 08.00-11.00, 14.00-17.00 και 20.00-24.00 σε όλες τις επιβατικές δραστηριότητες, ενώ στις εμπορευματικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά 48ωρες απεργίες από ώρα 00.01 της Παρασκευής και μέχρι ώρα 24.00 του Σαββάτου και από ώρα 00.01 της Δευτέρας και έως ώρα 24.00 της Τρίτης.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ) θα τραβήξει χειρόφρενο τις ίδιες ημέρες, κατά τη διάρκεια των υπολοίπων ωρών εργασίας, με τρεις επαναλαμβανόμενες στάσεις κατά τις ώρες 05.00-08.00, 11.00-14.00 και 17.00-20.00 σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε ανακοίνωση των δύο σωματείων αναφέρεται ότι τα θέματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι «η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ εν όψει και της κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς από την εταιρεία ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων και η μη υπογραφή ΣΣΕ ύστερα από διπλή υπαναχώρηση της Διοίκησης κατόπιν άνωθεν εντολών».

Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.



Πηγή : tovima.gr


Εκτός ελέγχου η οργή στις ΗΠΑ κατά της αστυνομίας, τέσσερις αστυνομικοί νεκροί




Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας την ώρα που ήταν σε εξέλιξη διαδήλωση οργής για θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικές σφαίρες. Υπό κράτηση τρία άτομα.

Τη νύχτα προς Παρασκευή (τοπική ώρα, πρωί ώρα Ελλάδας) σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τη σύλληψη ενός από τους συνολικά τέσσερις θεωρούμενους ως δράστες. Η αστυνομία έχει περικυκλώσει τον τέταρτο ύποπτο σε γκαράζ και σημειωνόταν ανταλλαγή πυρών. 

Η αστυνομία ανέφερε πως διαπραγματεύεται με τον ύποπτο, ο οποίος «ανοίγει σποραδικά πυρ». Ο ύποπτος ισχυρίστηκε ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει πως έχουν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα. Η αστυνομία μιλά για ελεύθερους σκοπευτές που έδρασαν συντονισμένα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση -η σχέση τους με την συγκέντρωση είναι αδιευκρίνιστη.

Η οργή είχε φουσκώσει ξανά στις ΗΠΑ μετά από τα δύο νέα περιστατικά σε Λιουιζιάνα και Μινεσότα θανάσιμης αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών.

Με τα πυρά εναντίον των αστυνομικών όμως στο Ντάλας, το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία σε επίπεδα χειρότερα ακόμη και από τις ταραχές στο Φέργκιουσον, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το κίνημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία». 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο Ντάλας «ελεύθεροι σκοπευτές» είχαν λάβει θέση σε υπερυψωμένα σημεία την ώρα διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής βίας τη νύχτα της Πέμπτης (τοπική).  

Οι σκοπευτές πυροβόλησαν στοχευμένα εναντίον των αστυνομικών, σκοτώντας τέσσερις εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους επτά. Κάποιοι εξ αυτών είχαν τραύματα στην πλάτη, και η αστυνομία περιέγραψε την πρώτη εμπλοκή ως «ενέδρα». 

Ένας ύποπτος συνελήφθη έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία σε σκηνές που έμοιαζαν σαν να προέρχονταν από εμπόλεμη ζώνη. Κοντά του είχε βρεθεί ύποπτο πακέτο, το οποίο χειρίστηκαν πυροτεχνουργοί.

Δεύτερο «πρόσωπο ενδιαφέροντος για την έρευνα» προσήλθε στη συνέχεια οικειοθελώς, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Η αστυνομία δεν είχε χαρακτηρίσει επίσημα ύποπτο ως δράστη τον δεύτερο που έχει τεθεί σε κράτηση. Αρχικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, είχε μιλήσει για δύο ελεύθερους σκοπευτές, όμως η αστυνομική ενημέρωση στη συνέχεια μιλούσε για τέσσερις δράστες. 

Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης παρέμενε εντονότατη κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ επιβλήθηκε και προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάντω από το κέντρο της πόλης. 

Ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ 

Οι ταραχές στο Ντάλας ήταν η εξαίρεση σε ένα βράδυ ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με συνθήματα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας. 

Αφορμή ήταν οι θάνατοι του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα, που πυροβολήθηκε στη θέση του οδηγού κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, και προηγουμένως ο θάνατος του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα. 

Την οργή πυροδότησαν βίντεο από τα δύο περιστατικά που διαδόθηκαν ταχύτατα στο Διαδίκτυο. 

Συγκεντρώσεις έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης ξανά στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα και και στο Σεντ Πωλ της Μινεσότα, με συνθήματα αυτή τη φορά και για την υπόθεση Καστίλ. 

Στη Μινεσότα, η συγκέντρωση έφτασε μπροστά από το σπίτι του κυβερνήτη, ο οποίος μίλησε στο πλήθος για να κατευνάσει την οργή, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Καστίλ και εκφράζοντας και ο ίδιος τον προβληματισμό του: «Δεν νομίζω ότι αυτά θα είχαν γίνει αν ο Καστίλ ήταν λευκός» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Σικάγο, διαδηλωτές έκλεισαν για μερική ώρα μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης (τον Dan Ryan). 

Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την Times Square, με την αστυνομία της πόλης να θέτει υπό κράτηση «πάνω από μία δωδεκάδα άτομα». 

To κανάλι KDFW μετέδωσε εικόνες που φέρονται να δείχνουν την ανταλλαγή πυρών ενός από τους δράστες με την αστυνομία: 





Πηγή :in.gr