Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τραγικό θάνατο για προστατευμένο είδος Χελώνας στη Νάξο




Της Νάντιας Γρινιεζάκη.

Το καλοκαίρι θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως δεν ανήκει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα αυτού του πλανήτη! Καλό θα ήταν να σταματήσει αυτή έλλειψη παιδείας που για την πλάκα μπορούμε να παιδεύουμε και ίσως να θανατώνουμε ζώα όπως συνέβη χθες σε παραλία της Νάξου, όπου κάποιο  «τέρας» φρόντισε χελώνα καρέτα-καρέτα να βρει τραγικό και βασανιστικό θάνατο, δένοντας στο πόδι της μπουκάλι με τσιμέντο!



Δείτε την ανακοίνωση του συλλόγου Άγριας Ζωής Νάξου για το συμβάν.

Η χελώνα βρέθηκε νεκρή το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιουλίου, από το Σύλλογο "Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου" στην περιοχή Λαγκούνα (απέναντι από το αεροδρόμιο). 

Συγκλονισμένα τα μέλη του Συλλόγου από την απάνθρωπη πράξη και τη "μαφιόζικη μέθοδο" θανάτωσης του ερπετού, ξεσπούν -όχι αδικαιολόγητα- σημειώνοντας ότι: "Η σκέψη και η εκτέλεση μιας τέτοιας πράξης, δε μπορεί παρά να απορρέει από ένα διεστραμμένο ον, που πιθανόν να θεωρεί τον εαυτό του άνθρωπο. "Άνθρωποι" με τέτοια δράση είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για κάθε ανυπεράσπιστο πλάσμα και όχι μόνο για κάποια χελώνα που βρέθηκε στη πορεία τους".

Πόσο άρρωστο μυαλό μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κάτι τέτοιο! Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, την επόμενη φορά μπορεί να «επιτεθεί» πιο άγρια! 

φωτογραφίες: Σύλλογος "Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου"




Απαντήσεις για το «plan X» ζητά η Νέα Δημοκρατία


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το «σχέδιο άμυνας», που είχε ζητήσει από τον υπ. Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας και περιγράφει στο βιβλίο του ο Γκαλμπρέιθ  

Τις αντιφατικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το plan x που ετοίμαζε το πρώτο εξάμηνο του 2015, επισημαίνει η ΝΔ σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η ΚΟ κάνουν λόγο για αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια «ανάλυση επιπτώσεων», ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»».

Οι ίδιοι δε μετονομάζουν το περίφημο plan X σε plan T(sipras).

Παράλληλα, η ΝΔ υπενθυμίζει ότι από τότε ο κ. Μητσοτάκης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, καθώς επίσης και το ότι έχει υποβάλλει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τόσο οι «εναλλακτικοί σχεδιασμοί» του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και οι λόγοι που έφεραν τα capital controls. 

«Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο «plan X». Αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων» αναφέρει η ΝΔ για να προσθέσει «Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών».

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν απαντήσεις για την ύπαρξη του «σχεδίου Β», τα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκαλμπρέιθ και τους αποδέκτες της.

Παράλληλα, ζητούν να διαβιβαστούν στην Βουλή προς ενημέρωση  τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς:
1.     τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Νικόλαο Παπά,
2.     τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
3.     τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο.

Θέμα: Κατάθεση του «Σχεδίου Β» για την ελληνική οικονομία.

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο είχε αναλάβει κατ’ εντολήν σας - όπως ο ίδιος έχει δηλώσει - ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Λίγες ημέρες μετά το διχαστικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τότε ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπέβαλλε Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προκειμένου να δημοσιοποιήσει ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, τη μελέτη επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, στην οποία ο ίδιος είχε αναφερθεί σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Σε απάντηση του εν λόγω αιτήματος, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς, σημείωνε προκλητικά ότι επρόκειτο για «ανάλυση των επιπτώσεων» και όχι «μελέτη επιπτώσεων» και ως εκ τούτου δεν συνιστούσε «επίσημο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα», αρνούμενος ουσιαστικά την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Με την απάντηση του ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς, διέψευδε τον πρωθυπουργό του, κ. Αλέξη Τσίπρα, που από το βήμα της Βουλής, στις 31.07.2015, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφης Γεννημάτα, είχε χαρακτηριστικά πεί: «…Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει από τις 30.03.2016 αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα της οικονομίας, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ζημιώνοντας ανυπολόγιστα τους Έλληνες πολίτες.

Οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εξεταστεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι προφανής.

Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, ψήφισε υπέρ της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη Δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από καιρό τις εργασίες της. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλλει το σχετικό αίτημα, μετά το αίτημα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, το οποίο, όπως φυσικά γνωρίζετε, παραμένει ακόμα αδικαιολογήτως σε εκκρεμότητα.

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, πλέον, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Υπό το φως, μάλιστα, και των τελευταίων αποκαλύψεων του Αμερικανού Οικονομολόγου ΤζέιμςΓκάλμπρεϊθ, τον οποίο ο κ. ΓιάνηςΒαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «Plan X».

Τους ισχυρισμούς του κ. Γκαλμπρέιθ, επιβεβαιώνουν και μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις της εποχής, όπως οι συνεντεύξεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, στην ιστοσελίδα newstatesman.com (13.07.2015) και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (14.07.2015), με τις οποίες αποκάλυψε, πως με εντολή του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είχε συστήσει ειδική ομάδα εξέτασης ενός Grexit, το ενδεχόμενο έκδοσης IOU’s και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και την πιθανότητα εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα ίδια επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (19.01.2016). Και σε αυτή την συνέντευξη επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός «Σχεδίου Χ» το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Α. Τσίπρα, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ταυτόχρονα αποδέχθηκε, ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας.

Από όλα τα ανωτέρω, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί ένα «Plan B» ή «Plan X», κατ’ άλλους, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν το «Plan (T)sipras», ο οποίος σήμερα εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην παίρνει επίσημη θέση για όλα όσα αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής και σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. 

Στα αποσπάσματα του βιβλίου του τότε συμβούλου του κ. Βαρουφάκη, με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων.
Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή, κατά την οποία όλοι οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο των συνεχών αποτυχιών της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα «φιάσκο», με το οποίο εξαπάτησε τους πολίτες.

Τα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις είναι πολλά και αμείλικτα.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ζητούμε:

i. Να κατατεθούν αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων, τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του.

ii. Να κατατεθεί, ταυτόχρονα, αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων η έκθεση της επιτροπής του «Σχεδίου Β».



Πηγή : protothema.gr


Στη δημοσιότητα 13.370 ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου



Στη δημοσιότητα έδωσε η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, αναρτώντας λίστα με 13.730 ονόματα στο site της.





Πρόκειται για τα ονόματα 6.226 φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 19,6 δισ. ευρώ, καθώς και 7.504 εταιρειών με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 67 δισ. ευρώ.

Για την εξέλιξη αυτή η ΓΓΔΕ είχε προειδοποιήσει, ενώ πρόσφατα είχε αποστείλει και ειδοποιητήρια για την τακτοποίηση των οφειλών. Ωστόσο, όσοι σήμερα βλέπουν το όνομα τους, δεν ανταποκρίθηκαν, τακτική που ακολουθούν πάνω από ένα έτος.

Πάντως με μια πρώτη ματιά κυρίως στη λίστα με τις εταιρείες-οφειλέτες δεν μπορούν να αναμένονται σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αφού περιλαμβάνονται εταιρείες που έχουν βάλει λουκέτο, πρώην δημόσιες επιχειρήσεις και εν γένει προβληματικές περιπτώσεις. Ανακαλώντας δε τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη ότι από τα περίπου 80 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο μόνο τα 15 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμα, συμπεραίνει κανείς ότι ούτε η κυβέρνηση κρατά μεγάλο καλάθι.

Η ανακοίνωση 13.730 ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, γίνεται «στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η ΓΓΔΕ.

Επισημαίνει δε ότι πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

«Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, προστίθεται, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν - με δικαστική απόφαση - έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών. 

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.



Πηγή : tanea.gr



Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ, αλλά η μισθοδοσία «τρέχει»


Απεργιακό αγώνα πολυτελείας διεξάγουν οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες, υποβάλλοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία το επιβατικό κοινό, το οποίο καλείται να πληρώσει τον τελικό λογαριασμό. Ταυτόχρονα, βυθίζουν ολοένα και περισσότερο τις ήδη ταλαιπωρημένες οικονομικά συγκοινωνιακές εταιρείες. Τα τρένα παραμένουν ακινητοποιημένα, οι συρμοί του ηλεκτρικού και του μετρό δεν κυκλοφορούν λόγω των επαναλαμβανόμενων απεργιών και στάσεων εργασίας των εργαζομένων, αλλά η μισθοδοσία «τρέχει» κανονικά.

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το έργο της οποίας έχει σχεδόν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα λόγω των τριών επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που πραγματοποιούν μέσα στην ημέρα εδώ και τρεις εβδομάδες, υπολογίζεται ότι το κόστος της διαμαρτυρίας των εργαζομένων για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου ένα εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Μέσα σε 16 ημέρες στάσεων εργασίας και απεργιών που σημειώθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2016 οι απώλειες ανήλθαν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε 150.000 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται οι απώλειες από τη μη πώληση εισιτηρίων και το κόστος της μισθολογικής δαπάνης εργαζομένων, που όμως δεν εργάστηκαν. Το ποσόν αυτό εκτινάχθηκε στη συνέχεια του έτους εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας. Οι τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας μέσα σε μία ημέρα ακυρώνουν το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου της εταιρείας, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μόλις δύο δρομολογίων του προαστιακού, ενώ δεν κυκλοφορεί σχεδόν κανένα απολύτως εμπορευματικό τρένο.

Ακολουθώντας διάφορα κόλπα, οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι και τυπικώς καλυμμένοι απέναντι στο γεγονός ότι ενώ δεν παράγουν συγκοινωνιακό έργο, συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά. Κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις διαπιστώθηκε ότι 95% των σιδηροδρομικών δήλωσαν ρεπό (τα οποία δικαιούνται λόγω υπερωριακής απασχόλησης), ενώ φαίνεται ότι κάποια επιδημία έπληξε τους κόλπους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς πολλές ήταν και οι αναρρωτικές άδειες.

Ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι ήθελαν να εργαστούν, αλλά λόγω κατάληψης σε εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν τους επετράπη (από συναδέλφους τους συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν την απεργία) να «χτυπήσουν» κάρτα και να δηλώσουν παρόντες. Και οι τρεις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων δεν θα υποστούν καμία απολύτως κράτηση από τον μισθό τους λόγω συμμετοχής στην απεργία. Ιδιαίτερη εντύπωση, βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι το υπόλοιπο 5% των εργαζομένων δεν παράγει ούτε ένα υποτυπώδες συγκοινωνιακό έργο, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τακτική των ασθενειών

Παρόμοια τερτίπια ακολουθούν οι συνάδελφοί τους στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι απεργούν αντιδρώντας στην υπαγωγή των φορέων στο νέο υπερταμείο. Στο μετρό, για παράδειγμα, προκηρύσσει απεργία ένα σωματείο (π.χ. λειτουργίας) το οποίο αν απέχει από τα καθήκοντά του, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το μετρό. Οι εργαζόμενοι στους υπόλοιπους τομείς του μετρό δεν εργάζονται, αλλά αφού δεν έχουν οι ίδιοι προκηρύξει την απεργία δεν θα υποστούν περικοπές στους μισθούς τους. Ωστόσο και τα σωματεία που πραγματοποιούν την απεργία ακολουθούν την τακτική των ασθενειών και των ρεπό κατά τις ημέρες των απεργιών.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων προϋπολογισμού του 2016, για τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) μία ημέρα απεργίας κοστίζει στην εταιρεία 652.221 ευρώ. Από αυτά οι 418.888 αναλογούν σε απολεσθέντα έσοδα από μη πώληση εισιτηρίων (σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2016), ενώ οι 233.333 που απομένουν αφορούν στη μισθολογική δαπάνη που καταβάλλεται για μία ημέρα σε εργαζόμενους οι οποίοι απέχουν από την εργασία τους.

Αντιστοίχως, το κόστος για τις ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) για μία ημέρα απεργίας ανέρχεται σε 695.833 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται 300.000 ευρώ από πωλήσεις εισιτηρίων που δεν γίνονται και 395.833 ευρώ από το κόστος μισθοδοσίας που επωμίζεται η εταιρεία, χωρίς όμως να παράγεται συγκοινωνιακό έργο.


Αλεξάνδρα Κασσίμη
Έντυπη Καθημερινή


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για κακόβουλο SMS




Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους χρήστες του Διαδικτύου, για κακόβουλο λογισμικό, που προσβάλει φορητές συσκευές.

Το κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω σύντομων μηνυμάτων (sms), προτρέποντας τους χρήστες να ακολουθήσουν σύνδεσμο, με την ενεργοποίηση του οποίου προκαλείται η εγκατάσταση του στις συσκευές των χρηστών

Το κακόβουλο λογισμικό «υποδύεται» γνωστές εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει οι χρήστες στη συσκευή τους, με στόχο την υποκλοπή στοιχείων εισόδου σε αυτές, καθώς και στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού (malware), που διαδίδεται σε χώρες της Ευρώπης και προσβάλει φορητές συσκευές (έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κ.λπ.) με συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου (sms), τα οποία προτρέπουν τους χρήστες να ακολουθήσουν σύνδεσμο (URL).

Παράδειγμα μηνύματος κειμένου αποτελεί: «Δε καταφέραμε να παραδώσουμε τη παραγγελία σας. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παράδοση της παραγγελίας ακολουθήστε τον σύνδεσμο hxxp://……». Η εν λόγω τεχνική χαρακτηρίζεται ως «sms phishing» (ή smishing) και αποτελεί τεχνική υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω αποστολής μηνυμάτων κειμένου.

Οι χρήστες ακολουθώντας τον σύνδεσμο που αναγράφεται στο κείμενο, προκαλούν την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή τους, το οποίο εκκινεί διεργασία ανίχνευσης εγκατεστημένων εφαρμογών. Όταν ο χρήστης εκκινήσει μια εφαρμογή, τις οποίες έχει προγραμματιστεί το κακόβουλο λογισμικό να «υποδύεται», εμφανίζει φόρμα εισαγωγής στοιχείων, πανομοιότυπη με εκείνη της πραγματικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα τα στοιχεία εισόδου της εφαρμογής ή/και τα στοιχεία εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, να αποστέλλονται στους δράστες.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες φορητών συσκευών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας, για την αποφυγή προσβολής από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να:

 μην ανοίγουν συνδέσμους (links) που λαμβάνουν από «αυτόκλητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms). Οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
 εγκαθιστούν μόνο εφαρμογές που διατίθενται στα επίσημα ηλεκτρονικά «καταστήματα» των λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές.
να ενημερώνουν τακτικά (updates) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) στη συσκευή.
να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
 Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR







Να βγεί η δικογραφία του 2015 για το plan B από το αρχείο μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις




Κώστας Βουκελάτος

Οι νέες αποκαλύψεις είναι πάρα πολύ σοβαρές και δεν πρέπει να περάσουν χωρίς να ακουμπήσουν του υπεύθυνους.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών το 2015 είχε βάλει στο αρχείο την δικογραφία για την ποινική έρευνα σχετικά με την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου όσον αφορά το νόμισμα, από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και την παρέα του.

Η υπόθεση κρίθηκε σοβαρή από την εισαγγελία μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για το αποκαλούμενο Plan B όσον αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων και είχε διατάξει έρευνα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έκρινε στο τέλος ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όσο και αυτά της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βάσει των οποίων δεν εντοπίστηκαν επιλήψιμες ενέργειες.

Την τελική απόφαση, ωστόσο, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας θα είχε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών που θα αποφανθεί αν είναι βάσιμη η κρίση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ή αν η υπόθεση χρίζει περαιτέρω δικονομικών ενεργειών.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο Plan B, που κατά τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη σχεδιαζόταν μυστικά για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχαν διαβιβαστεί από τον Άρειο Πάγο μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούσαν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον σχεδιασμό περί εναλλακτικού νομίσματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» .

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση θα έπρεπε να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος, παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κ.λπ.

Σημειώνεται πως το σκέλος της υπόθεσης σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ευθύνες του ίδιου του πρώην υπουργού έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Τώρα μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον plan Β φαίνεται ότι υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες και πολιτικών προσώπων ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού και έτσι θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα με την εξεταστική επιτροπή στην βουλή και νέα έρευνα από την δικαιοσύνη ανοίγοντας παράλληλα και την παλιά.


Ντόρα Μπακογιάννη : Τα Εξάρχεια θα μετατραπούν σε γκέτο




Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή (υπ’ όψιν Αν. Υπουργού κ. Ν. Τόσκα) και τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζη

ΘΕΜΑ: Ανικανότητα της κυβέρνησης να εμπεδώσει αίσθημα ασφαλείας στα Εξάρχεια

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, το ταχυδρομικό κατάστημα της οδού Ζαΐμη στα Εξάρχεια αναστέλλει τη λειτουργία του την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016. Αιτία, σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, είναι οι αλλεπάλληλες, κακόβουλες και βανδαλιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί το κατάστημα κατά καιρούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τύπο, εξετάζεται θωράκιση του χώρου ή και μεταφορά του καταστήματος σε άλλο κτήριο.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στον ΟΑΣΑ. Η Διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να μετακινήσει τη στάση τηλεματικής από το Πολυτεχνείο προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω των βανδαλισμών που έχει υποστεί.Οι εν λόγω αποφάσεις καταδεικνύουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τις δημόσιες υπηρεσίες. Αδυνατώντας να αστυνομεύσουν την περιοχή των Εξαρχείων, την καθιστούν «άβατο» και την παραδίδουν στα χέρια περιθωριακών ομάδων, εξτρεμιστών και του υποκόσμου. Αντί να ενισχύσουν τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν προκειμένου τα Εξάρχεια να είναι αναπόσπαστο μέρος του αστικού ιστού, τη μετατρέπουν σε γκέτο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Η κυβέρνηση προτίθεται να αναστείλει τη λειτουργία των ΕΛΤΑ Εξαρχείων και να μεταφέρει τις στάσεις τηλεματικής σε άλλα σημεία; Μήπως αδυνατεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών στην περιοχή; 

2) Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζουν να προβούν, προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη




«Δημοκρατική Ευθύνη» το κόμμα Θεοχάρη



«Δημοκρατική Ευθύνη» είναι η νέα πολιτική Κίνηση που ανακοινώνεται από τον Χάρη Θεοχάρη την Δευτέρα, 11 Ιουλίου, στις 7.30 το απόγευμα, παρουσία και του Αλέκου Παπαδόπουλου. 

Η νέα πολιτική κίνηση θα κινείται στον χώρο του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου, και δεν θα είναι αρχηγοκεντρική. 

Ο κ. Θεοχάρης, δεν θα είναι ο ηγέτης της Κίνησης αλλά ένα από τα μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής, που θα απευθύνει πρόσκληση σε όσους συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αρχές και συμφωνεί με της «Δημοκρατικής Ευθύνης» , ώστε το φθινόπωρο να οργανωθεί η πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα δώσει και οργανωτική μορφή στο εγχείρημα.


Μεξικό - Ελλάδα 70-86



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άλλαξε το ρυθμό της Εθνικής στο τρίτο δεκάλεπτο και την οδήγησε στο 86-70 επί του Μεξικού στο δεύτερο ματς του Προολυμπιακού στο Τορίνο. Στους 21 πόντους σταμάτησε ο σταρ των Μπακς, άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ ο Μπουρούσης. Με Κροατία την Παρασκευή (17:30) η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη.

Το Μεξικό, ομάδα ατομικών προσπαθειών και πολλών σουτ, έβαλε σε μπελάδες την Εθνική όσο δεν μπορούσε αμυντικά ν' ανταπεξέλθει στο "ένας μ' έναν" και επιθετικά να τρέξει.

Μετά το 9-4 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κουβάλησε την ομάδα με 7 δικούς του πόντους, το πρόβλημα στο "πέντε-πέντε" όμως ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές. Με 5/17 σουτ και 3 λάθη η "επίσημη αγαπημένη" έκλεισε την πρώτη περίοδο στο -1 (16-15) αλλά, παρότι προσπέρασε (22-20, 25-22 στο 15'10'') με την μπάλα ν' ακουμπάει στον Μπουρούση και τον Θανάση Αντετοκούνμπο να δίνει φρεσκάδα, απέτυχε να διατηρηθεί μπροστά. Οι Μεξικανοί έκλειναν την άμυνά τους μεσα, τα σουτ των Ελλήνων διεθνών δεν μπήκαν (3/10 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο) και το 33-29 έδειξε ότι τίποτα δεν θα προσφερθεί στο πιάτο.

Το 42-42 (στο 23'15'') ήταν το σημείο... εκκίνησης του "γαλανόλευκου" ξεσπάσματος. Ο Αντετοκούνμπο έδωσε τον τόνο, καλύπτοντας αστραπιαία τα μέτρα από τη μία ρακέτα στην άλλη, ο Καλάθης ακολούθησε, από κοντά και ο Κουφός. Ο... ελαφίσιος Γιάννης έκανε το 51-44 και η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους δέκα, με αποκορύφωμα το 60-46, αφού οι Μεξικανοί δεν έπαιρναν τίποτα από τον Χόρχε Γκουτιέρες.

Το -8 δεν άγχωσε τους διεθνείς, ίσως γιατί μπόρεσαν γρήγορα ν' αποκαταστήσουν την τάξη (71-58) και να μην κινδυνεύσουν έως το φινάλε του αγώνα. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βοήθησε πολύ σ' αυτό το διάστημα και μετά το 73-61 του 37' δεν ήταν δυνατόν ν' αλλάξει η ιστορία του αγώνα.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Με 21 πόντους, οι 9 εκ των οποίων στην τρίτη περίοδο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πιστοποίησε πως σε αυτήν την εν μέρει ανανεωμένη Εθνική είναι ο special one. Κυρίως γιατί έχει την ευχέρεια να ορίζει τη μοίρα της στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ
Η Εθνική είχε καλά και άσχημα κομμάτια στα πρώτα δύο παιχνίδια του Προολυμπιακού. Επειδή πάντως το επίπεδο των αντιπάλων στον όμιλο ήταν χαμηλό, ήρθαν εύκολες νίκες που έκρυψαν κάποιες από τις αδυναμίες. Το ζητούμενο είναι η ανταπόκριση στο σετ παιχνίδι απέναντι σε δύο αντιπάλους που δεν θ' αφήσουν ν' ανοίξει ο ρυθμός. Κι αν με την Κροατία οι ψηλοί οφείλουν να κάνουν τη διαφορά, αφού δεν υπάρχουν αντίπαλοι ανάλογων κυβικών, αν με το καλό έρθει η πρόκριση στον τελικό του Τουρνουά, με την Ιταλία που διαθέτει κορμιά, το τρίποντο θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 48-60, 70-86

Μεξικό: Στολ 8(2/5τρ, 4ασ), Ράμος 4, Τοσκάνο 3(1), Χ.Γκουτιέρες 10(1/5τρ, 4ασ), Ι.Γκουτιέρες 2(11ρ), Κρους 19(2/4τρ), Ερνάντες 14(4/8τρ, 7ρ), Μέντες 8(2τρ, 5ασ), Μάτα 2, Σαμόρα

Ελλάδα: Αθηναίου, Καλάθης 7(1τρ, 4ρ, 7ασ), Μπουρούσης 16(9ρ), Μάντζαρης 2, Αγραβάνης 7(1), Παπαπέτρου 5(1/4τρ, 5ρ), Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης 2, Περπέρογλου 7(1), Γ.Αντετοκούνμπο 21(3/5τρ, 5ρ), Κουφός 7, Θ.Αντετοκούνμπο 12




Πηγή : contra.gr


Μπαγκλαντές: Το ISIS βασάνισε και ακρωτηρίασε τους Ιταλούς στην επίθεση στο καφενείο

STRINGER/EPA/ΑΠΕ

Οι ισλαμιστές μαχητές που σκότωσαν μια ομάδα Ιταλών, μεταξύ άλλων εθνικοτήτων, σε μια επίθεση σε εστιατόριο της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές Ντάκα την περασμένη εβδομάδα τους βασάνισαν πρώτα, σύμφωνα με νομική πηγή χθες.

Οι σοροί των εννιά Ιταλών, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν στη βιομηχανία ρούχων, μεταφέρθηκαν στη Ρώμη τη Τρίτη. Οι νεκροψίες τους αποκάλυψαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν μαχαιρωθεί και είχαν υποστεί αργό θάνατο. Μερικοί είχαν ακρωτηριαστεί, είπε η πηγή.

Είκοσι άτομα σκοτώθηκαν συνολικά στην επίθεση της Ντάκα, η οποία ξεκίνησε το βράδι της Παρασκευής. Τα θύματα ήταν κυρίως ξένοι και συμπεριλάμβαναν Ιάπωνες, Ινδούς και Αμερικανούς, εκτός των Ιταλών.

Την ευθύνη της θρασύτατης επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανάρτησε σε ιστότοπο φωτογραφίες των πέντε ανδρών που είπε ότι συμμετείχαν στην επίθεση.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότεροι από τους μαχητές είχαν φοιτήσει σε διακεκριμένα ιδιωτικά σχολεία ή πανεπιστήμια στη Ντάκα και την Μαλαισία, ενώ ένας ήταν ο γιος πολιτικού.

Το εστιατόριο Holey Artisan στη Ντάκα όπου έγινε η επίθεση είναι δημοφιλές με τους ξένους, ενώ ειδικοί από τη Ρώμη διερευνούν αν οι Ιταλοί ήταν συγκεκριμένα ο στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με δικαστική πηγή.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr


Ερχεται μπαράζ κατασχέσεων ως το Σεπτέμβριο




Σπριντ διαρκείας από Οικονομικών και Εργασίας για είσπραξη παλιών και νέων οφειλών. Δέσμευση για επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο. Ψάχνουν 1,73 δισ. από παλιά χρέη και 600 εκατ. από μεγάλους οφειλέτες για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Εισπρακτικό «κρεσέντο» ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας , προκειμένου να πετύχουν τους πολύ συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί με το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων θα πρέπει να επιδοθούν σε «σπριντ» διαρκείας για να πιάσουν τους στόχους και να αποτρέψουν οριστικά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη».

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

. Είσπραξη 1,730 δισ. ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.

. Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών.

. Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

. Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.

. Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου

. Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο

. Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).



Πηγή : euro2day.gr


Η Πορτογαλία ξανά στον τελικό



Την πρώτη νίκη της σε κανονική διάρκεια αγώνα πέτυχε στο φετινό Euro η Πορτογαλία και αυτή έμελλε να την στείλει στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα έχει τη δεύτερη ευκαιρία της για να κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημά της, ύστερα από το 2004 και το έπος της Ελλάδας.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος νίκησε με 2-0 τη δεύτερη έκπληξη του θεσμού, Ουαλλία και σήμερα θα περιμένει να μάθει την αντίπαλό της.

Στο κατάμεστο «Σταντ ντε Λιόν», η Πορτογαλία μπήκε πιο δυνατά με κατοχή και κυκλοφορία στα πρώτα λεπτά, χωρίς όμως να βρίσκει διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Η Ουαλλία παρουσιάστηκε εξαιρετικά διαβασμένη, δεν κινδύνευσε ιδιαίτερα και προσπάθησε να κάνει τη ζημιά στην αντεπίθεση με τους ταχύτατους Μπέιλ και Ρόμπσον-Κάνου.

Στο 16΄ και στο σουτ του Ζοάο Μάριο δεν βρήκε στόχο. Στο 19΄ σουτ του Μπέιλ έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ρούι Πατρίσιο. Η Πορτογαλία έκλεισε τους διαδρόμους και στο 44΄ ο Αντριεν Σίλβα βρήκε με σέντρα τον Ρονάλντο, που πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο β΄ ημίχρονο, οι Πορτογάλοι μπήκαν λιγότερο φοβισμένοι, άνοιξαν το παιχνίδι τους και μόλις στο 50΄ η τακτική τους ανταμείφθηκε. Υστερα από κόρνερ (με πάσα) ο Ρονάλντο με απίστευτο άλμα έπιασε καρφωτή κεφαλιά για το 1-0. Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι Ουαλλοί, ο Ρονάλντο βρήκε χώρο έξω από την περιοχή τους, σούταρε και με προβολή ο Νάνι διπλασίασε τα γκολ για τους Πορτογάλους, δίνοντας ουσιαστικά πρόωρο τέλος στον ημιτελικό. Μάλιστα, αν οι Λουζιτανοί ήταν πιο προσεκτικοί, θα μπορούσαν να κάνουν το 3-0 στο 63΄ (απευθείας φάουλ Ρονάλντο, μολις άουτ), στο 65΄ (σουτ άουτ του Ζοάο Μάριο μετά από απόκρουση του Χένεσεϊ) ή στο 78΄ (ο Ντανίλο δεν κατάφερε να νικήσει τον Ουαλλό τερματοφύλακα).

Ενα πολύ ιδιαίτερο ζευγάρι αντιπάλων συγκρούεται απόψε στον δεύτερο ημιτελικό, καθώς η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και η οικοδέσποινα Γαλλία υπόσχονται έναν ακόμη πρόωρο τελικό μετά το Γερμανία - Ιταλία.

Οι ιδιαιτερότητες του ζευγαριού έγκεινται τόσο στο παρελθόν των δύο ομάδων, με τους Γερμανούς απόλυτους κυρίαρχους στα σημαντικά ματς μεταξύ τους, όσο και στην ανάμνηση του ημιτελικού του Μουντιάλ του 1982, όπου η Γερμανία νίκησε στα πέναλτι, αφού νωρίτερα ο τερματοφύλακας Χάραλντ Σουμάχερ κόντεψε να... σκοτώσει τον Πατρίκ Μπατιστόν πάνω σε φάση, αλλά και στον περυσινό φιλικό αγώνα των δύο ομάδων στο Παρίσι το βράδυ των πολύνεκρων επιθέσεων των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα.

Απόψε όμως τα πράγματα θα είναι αλλιώς στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, με τους Γάλλους ανανεωμένους από τον θρίαμβο επί της Ισλανδίας και τους Γερμανούς ταλαιπωρημένους από την πρόκριση στα πέναλτι επί των Ιταλών, παίζοντας χωρίς τους Σάμι Κεντίρα, Μάριο Γκόμεζ και Ματς Χούμελς, ενώ και ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ είναι αμφίβολος.


Πηγή


Θέατρο του παραλόγου από την κυβέρνηση για το Plan X




Τώρα το Μαξίμου κρατά αποστάσεις από Βαρουφάκη και Γκαλμπρέιθ - Εξεταστική Επιτροπή και απόδοση ευθυνών ζητά η αντιπολίτευση - Θεοχάρης «αδειάζει» Χουλιαράκη που δήλωσε «ποιος ειναι ο κ. Γκαλμπρέιθ;»

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις αποκαλύψεις του καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το «Plan X», που κατάρτιζε ως συνεργάτης του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. 

Η κυβέρνηση αφού πρώτα στράφηκε κατά του κ. Βαρουφάκη παίρνει αποστάσεις τόσο από τον πρώην υπουργό, όσο και από τον καθηγητή Γκαλμπρέιθ. Η αντιπολίτευση πάλι επιμένει ότι οι αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ ενισχύουν το αίτημα για διερεύνηση ευθυνών και ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Μετά την παράσταση δε του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα συζητηθεί στη Βουλή προς το τέλος Ιουλίου. Η κυβερνητική πλειοψηφία φυσικά θα το απορρίψει αφού δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να συνεχίζεται ο θόρυβος και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από τις πράξεις και τις παραλείψεις της περιόδου εκείνης που προσπαθεί πλέον να ξεχάσει μετά τη «στροφή στον ρεαλισμό». 

Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα επικαλείται τη συνέντευξη του κ. Γκαλμπρέιθ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για να υποστηρίξει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία σχέση μαζί του. 

Σε χθεσινή του παρέμβαση ο κ. Γκαλμπρέιθ ανέφερε ότι «δεν είχε επίσημη θέση στο υπουργείο Οικονομικών και ότι ήρθε στην Ελλάδα για λίγες ημέρες εκείνο τον καιρό». Είπε ακόμη: «Συντόνιζα μια μικρή ομάδα εργασίας κι αυτό ακριβώς έκανα. Βρισκόμουν εκεί εκ μέρους του υπ. Οικονομικών, και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού», αν και διευκρίνισε ότι «δεν παρέδωσε το σχέδιο στον Αλέξη Τσίπρα αλλά στον τότε υπουργό Οικονομικών». Απέφυγε να αποκαλύψει άλλα μέλη αυτής της ομάδας, πλην του εαυτού του και του κ. Βαρουφάκη. Για το «σχέδιο Χ», διευκρίνισε, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, ότι δεν υπήρχε πρόθεση εξόδου από το ευρώ, αλλά προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα: «Αποστολή μας ήταν να επισημάνουμε ορισμένες δυσκολίες, ώστε αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να μπει σε αυτή τη θέση, να ήταν προετοιμασμένη. Δεν προετοιμάζαμε ούτε υποστηρίζαμε ότι θα έπρεπε να ληφθεί συγκεκριμένη δράση. Προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο σενάριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαζόταν να το αντιμετωπίσει. Κι αυτό ήταν μια πιθανότητα την άνοιξη του 2015». 

Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης εκφράστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε: «Ο κ. Γκαλμπρέιθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ούτε σε μία σύσκεψη με αυτόν παρόντα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015 που ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ποιος είναι ο κύριος Γκαλμπρέιθ; Είναι απίστευτες φαιδρότητες αυτά που λέει. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν έχει απολύτως καμία θεσμική θέση. Θα ήθελα να μας πει με ποιους συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις, ενώ δεν είχε συμμετοχή από Απρίλιο έως Αύγουστο 2015 και καμία θεσμική σχέση με τη διαπραγμάτευση». 

Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει για «μεθοδευμένη υπονόμευση της δημοκρατίας» και ευθύνες που υπερέβαιναν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, όπως είπε, είχε λάβει από αλλού εντολή για επεξεργασία ενός «Plan B». 

Η αντιπολίτευση, πάντως, δεν φαίνεται να πείθεται και ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει το αίτημά του και ζητά την απόδοση ευθυνών: «Σήμερα, είναι περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη να μάθουμε ακριβώς τι έγινε αυτούς τους πρώτους καταστροφικούς έξι μήνες του 2015.  Ζητώ από τον Πρόεδρο της Βουλής, επιτέλους, να προγραμματίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Θυμίζω ότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που έχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει, επιτέλους, να μάθει όλη την αλήθεια και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί που πρέπει...Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να πανηγυρίζουν για ένα δημοψήφισμα, το οποίο αξιοποίησαν μόνο και μόνο για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις δικές τους μικροκομματικές σκοπιμότητες». 

«Μετά και από τις νέες αποκαλύψεις, η δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2015», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Ποτάμι: «Οι συνεχείς αποκαλύψεις των πρώην συνεργατών της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας εκτός από αυταπάτες είχε και άλλα σχέδια. Σχέδια Β, άλλα σχέδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα το «Plan X» μετά και τις αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ. Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι «ο θαυμασμός τους για τον Τσάβες ήταν τέτοιος ώστε μελετούσαν λύσεις τύπου Βενεζουέλας. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην κοινωνία, στην οικονομία και στην πολιτική απέτρεψαν την καταστροφή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα θα πουν "περασμένα ξεχασμένα". Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν τι ακριβώς συνέβη, γιατί αυτοί πλήρωσαν και πληρώνουν τη ζημιά των εγκληματικών επιλογών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, σε συνέντευξή του ανέφερε: «Αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών, ότι εδώ περάσαμε ξυστά από την απόλυτη καταστροφή, από την κατάλυση των ελευθεριών, από την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Θεοχάρης «αδειάζει» Χουλιαράκη για την άγνοια περί Γκάλμπρεϊθ


Την ίδια ώρα με ένα φαρμακερό (re) tweet ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, «θύμισε» στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ότι ...γνωρίζεται με τον άλλοτε συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη, καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. 

Λίγες ώρες αφότου ο κ.Χουλιαράκης αναρωτήθηκε φανερά εκνευρισμένος στη Βουλή «ποιός είναι ο Γκάλμπρέηθ» χρήστης του twitter ανήρτησε λίστα από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο εγκρίνονταν οι μετακινήσεις συγκεκριμένων προσώπων που συνόδευαν στις αποστολές εκτός Ελλάδας τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το όνομα του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ήταν πρώτο στη λίστα και του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ τρίτο. Ο Χάρης Θεοχάρης κοινοποίησε με τη σειρά του το tweet, με το σχόλιο «Κρίμα ο κ.Χουλιαράκης να μην ξέρει με ποιον ταξιδεύει!»





Πηγή : protothema.gr


Στουρνάρας: Χαλάρωση των capital controls με στόχο νέες καταθέσεις



Αμεση χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, και συγκριμένα σε ότι αφορά στο όριο ανάληψης, προαναγγέλλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξης που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με προδημοσιευμένο απόσπασμα της συνέντευξης, ο κ. Στουρνάρας προαναγγέλλει αύξηση του πλαφόν αναλήψεων, αλλά η χαλάρωση θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις νέες καταθέσεις που θα φέρνουν οι πολίτες στις τράπεζες.

Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο ότι το επίπεδο καταθέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από το καλοκαίρι του 2015, κι με άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ καταγεγραμμένες εκροές.

«Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο κίνητρο να πάρει τα χρήματα που έχει στα διαμερίσματά του και να το αποταμιεύσει στις τράπεζες», είπε στην Handelsblatt ο κ. Στουρνάρας.

Παρά τη μικρή επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσε βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση  ενώ σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, που σύμφωνα με την ΤτΕ αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι στόχος των ελληνικών ιδρυμάτων είναι να μειώσουν την έκθεσή τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 60 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.



Πηγή : in.gr




O Φίλης υποβαθμίζει και άλλο την παιδεία καταργώντας και το άριστα



Ο υπουργός Παιδείας Νίκος φίλης μέχρι να φύγει δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στην παιδεία και αυτό δείχνει ότι ποτέ  τα πήγε καλά μαζί της.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή, χαμηλώνει τα βαθμολογικά κριτήρια για τη χορήγηση υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, καταργώντας ουσιαστικά το "άριστα" και βάζοντας ως όριο το "λίαν καλώς". 

"Στο τελευταίο εδάφιο της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 2083/1992 (Α’ 159) μετά τη λέξη «τουλάχιστον» και πριν από τη λέξη «στα» οι  αριθμοί και λέξεις «8,51 σε κλίμακα βαθμολογίας 0-10» διαγράφονται και τίθενται στη θέση τους οι λέξεις ««λίαν καλώς» " αναφέρεται στην τροπολογία. 

Η αιτιολογία για την υποβάθμιση αυτή είναι :

"Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές δεδομένου ότι η υφιστάμενη διάταξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της και περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών προπτυχιακούς φοιτητές, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανωτέρω υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51. Παράλληλα μπορεί να υπάρξει αδυναμία χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".