Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Έως τέλος Ιουλίου η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική για capital controls-3ο Μνημόνιο



Παράσταση διαμαρτυρίας σε Βούτση από Δένδια-Το σχόλιο Βαρουφάκη

Έως το τέλος του τρέχοντος Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε πριν ένα χρόνο η χώρα στα capital controls και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Αυτό έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγη ώρα αργότερα από την παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία προέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας με την εξουσιοδότηση του προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη. 

Ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της καθυστέρησης της συζήτησης επί της πρότασης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής (κατατέθηκε στις 30 Μαρτίου 2016) και μάλιστα υπό το φως των αποκαλύψεων Γκαλμπρέιθ περί plan Β και μετάβασης στη Νέα Δραχμή επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε ότι υπήρξε «σχετική καθυστέρηση» υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι στο παρελθόν υπήρξαν προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που δεν συζητήθηκαν καν.

Ο κ. Δένδιας επανέφερε και  τα θέματα που έχει θίξει ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής από τις 14 Ιουνίου 2016 για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής και νομοθετικής λειτουργίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατηγορήσει από του βήματος της Βουλής τον κ. Βούτση ότι δεν απάντησε στην επιστολή του αυτή. Από την πλευρά του ο ΠτΒ είπε σχετικά ότι «το πώς θα απαντά είναι απολύτως δικό του θέμα» και ότι εν προκειμένω απάντησε τόσο μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου τέθηκαν θέματα για τρόπους καλύτερης νομοθέτησης, αλλά και δημοσίως κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια επί των αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής: «Έτσι επιλέγω και έτσι επέλεξα να απαντήσω, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, με πλήρη επίγνωση και ειλικρίνεια και αυτό θα έπρεπε να έχει εκληφθεί θετικά», είπε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας στη ΝΔ πως «το ότι έρχεται και επανέρχεται δημιουργεί ένα θέμα παρεξηγήσεων».  Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το καμπανάκι της Δημοκρατίας καλό είναι να το χτυπάμε όταν χρειάζεται για όσους χρειάζεται».

Βαρουφάκης: «Σε Εξεταστική αν δεν είχα plan B»

«Εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B», τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης μιλώντας στο real.gr, με αφορμή το το αίτημα της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «την ίδια μέρα με κατηγορούν ταυτόχρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα του Σαμαρά».

«Όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουργείο Οικονομικών;», αναρωτιέται ο πρώην υπουργός, που υπενθυμίζει τη δήλωσή του στη Realnews της Κυριακής: 

«Είχαμε, βέβαια, plan Χ (σ.σ. όπως λεγόταν το plan B) σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σία επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη –όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο)».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει παλαιότερη του δήλωση για την πρόθεση της ΝΔ για διεξαγωγή εξεταστικής επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: 

«Είναι σίγουροι οι της ΝΔ ότι τους συμφέρει εξεταστική για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Χάρη θα μου έκαναν!».


Πηγή : tovima.gr


Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχασε την 18χρονη ανιψιά του σε τροχαίο στην Κρήτη



Ο απρόσμενος χαμός της 18χρονης Πέλας Κουτεντάκη, ανιψιάς του Ηρακλειώτη βουλευτή, Λευτέρη Αυγενάκη έχει βυθίσει στο πένθος της Μοίρες.

Το τροχαίο σημειώθηκε νωρίς τα ξημερώματα στο δρόμο μεταξύ Τυμπάκι και Μοιρών, τόπο καταγωγής του γραμματέα της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία της άτυχης 18χρονης θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στις Μοίρες Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την αστυνομία η Πέλλα Κουτεντάκη επέβαινε σε αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας 20χρονος, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην άκρη του δρόμου και η άτυχη κοπέλα να πεταχτεί αρκετά μέτρα μακριά και να τραυματιστεί θανάσιμα. 

Η 18χρονη μόλις είχε τελειώσει το λύκειο και είχε δώσει πανελλήνιες.






Προπαγανδιστικές δήθεν αποκαλύψεις Παππά - Κοτζιά για πρώην σύντροφο Βαρουφάκη




Κώστας Βουκελάτος

Αγνοούν η θέλουν να ξεχάσουν ότι οι κινήσεις τους έχουν φέρει σε πλήρη καταστροφή την οικονομία της χώρας και σε απόγνωση τους Έλληνες πολίτες και προσπαθούν με προπαγάνδα δήθεν καρφωμάτων και αποκαλύψεων να κερδίσουν κάτι.

Είπαν οι έγκυροι Παππάς και Κοτζιάς ότι ο Βαρουφάκης ήθελε να υπογράψουμε συνέχιση του προγράμματος Σαμαρά.

Υποστήριξαν σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις στην ΕΡΤ με νέο σχέδιο προπαγάνδας μήπως και..... ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τον Φεβρουάριο του 2015 να υπογραφούν τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο υπ. Επικρατείας Ν. Παππάς είπε πως «μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες». 

Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,  επίσης στην ΕΡΤ, ανέφερε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Και ρωτάω εγώ ο απλός πολίτης με την δικιά σας τακτική που ακολουθήσατε είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα;

Η πλήρη αποτυχία σας που έχει βουλιάξει μια χώρα τοποθετώντας ακόμα ένα ανίκανο όπως τον Βαρουφάκη υπουργό οικονομικών είχε αποτελέσματα;

Ξεχνάνε ότι το πρόγραμμα Σαμαρά ήταν ηπιότερο και δεν θα είχαμε έτσι και εφαρμοζόταν από εσάς τους ίδιους τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα και είναι κοντά έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα μετά τους ανίκανους χειρισμούς σας που σας κατάντησαν να υπογράφετε στα τέσσερα ότι σας έχουν φέρει στο τραπέζι.

Δεν ντρέπονται καθόλου δεν έχουν φιλότιμο και συνεχίζουν με το διαταραγμένο τους μυαλό να εκνευρίζουν περισσότερο την Ελληνικό λαό.

Ευτυχώς όπως δείχνουν όλα τελειώνουν σύντομα.


Συνάντηση Μητσοτάκη - Ντράγκι την Τετάρτη

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα έχει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γερμανική πόλη από το Λονδίνο, όπου ήδη βρίσκεται για σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες και διαχειριστές κεφαλαίων, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την πρότασή του για μία διαφορετική συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, που θα βασίζεται στα μειωμένα πλεονάσματα στο 2%, με παράλληλη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στόχο την σταθερή ανάπτυξη στο 4% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ στη βρετανική πρωτεύουσα, αυτό περιλαμβάνει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων Funds και επενδυτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η PIMCO, η Blackrock, KKR, Blackstone, Paulson & Co, Soros, Capital κ.ά.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί αναγκαία, για να βγει η χώρα από την κρίση, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία και δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να αποδειχθεί εφικτός. 

Μιλά δε για «έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο που μπορεί να ξεκλειδώσει η επόμενη κυβέρνηση, όχι όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία παρά τις διακηρύξεις της είναι εχθρική στην επιχειρηματικότητα».

Να σημειωθεί πως ο Κυρ.Μητσοτάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα με το επιτελείο των Financial Times, ενώ την Τετάρτη θα βρεθεί στα γραφεία της Deutsche Welle.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΛΤΑ: Απώλειες 3 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο απογευματινών καταστημάτων

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )



«Μαύρη τρύπα» ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ στα έσοδα των ΕΛΤΑ, προκάλεσε μέσα στον τελευταίο μήνα η απόφαση της νέας διοίκησής τους να μην λειτουργούν τα απογεύματα και τα Σάββατα περίπου 40 από τα συνολικά 60 κεντρικά ταχυδρομικά καταστήματα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τη Δευτέρα η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να περικόψει και την υπερωριακή απασχόληση στη διανομή της αλληλογραφίας, σε έναν κλάδο που ήδη λειτουργεί με πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει επιφορτιστεί ακόμα και με το έργο της επίδοσης των ειδοποιητηρίων των τραπεζών προς τους οφειλέτες τους.

Σύμφωνα με στελέχη των ΕΛΤΑ, μόνο από την απόφαση για το απογευματινό κλείσιμο των 40 κεντρικών καταστημάτων, η οποία ίσχυσε πριν από περίπου έναν μήνα, έχουν χαθεί έσοδα που πλησιάζουν τα 3 εκατ. ευρώ (τα μηνιαία  διαφυγόντα έσοδα μόνο στην Αττική υπολογίζονται σε περίπου 600.000 ευρώ, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σε 1,2 εκατ. ευρώ, και στην υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ).  

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούνιο στην Κέρκυρα, έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, είχαν πωληθεί-ταχυδρομηθεί περίπου 60.000 κάρτες, ενώ τον φετινό Ιούνιο -με την κατάργηση του απογευματινού ωραρίου- οι κάρτες μειώθηκαν σε 29.000! 

Σημειώνεται, ότι η διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων από το 2008 και μετά είχε επιφέρει αύξηση των εσόδων των ΕΛΤΑ κατά 20%, ενώ το 35% των εργασιών-πράξεων των Ταχυδρομείων γινόταν στο ωράριο πέραν της πρωινής λειτουργίας.  

Στο μεταξύ, μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 340 κενά στη διανομή της αλληλογραφίας (αντί για 1026 διανομείς, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν μόνον 686), με αποτέλεσμα οι ταχυδρόμοι να αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες για να εξυπηρετήσουν τους 340 κενούς τομείς. 

Ωστόσο, από σήμερα και παρά το γεγονός αυτό, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση των ΕΛΤΑ, «στο πλαίσιο της αναγκαίας περιστολής των δαπανών (υπερωρίες κλπ), η διανομή ταχυδρομικών αντικειμένων στους κενούς τομείς θα εκτελείται εντός του συμβατικού ωραρίου εργασίας των ταχυδρόμων και χωρίς υπέρβαση αυτού, με πιστή εφαρμογή του κανονισμού διανομής, γεγονός που δε δικαιολογεί την καταβολή πρόσθετης αμοιβής».

Μάλιστα, όπως η ίδια υποστηρίζει, «η ενέργεια αυτή των ΕΛΤΑ δεν επιφέρει καμία έκπτωση στην επίδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων και στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών όλης της χώρας».

Πάντως, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς τη διοίκησης των ΕΛΤΑ, το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και του Νομού Αττικής, που απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις, μιλά για συνειδητή απαξίωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων υπέρ του ανταγωνισμού, καθώς πλέον με την προωθούμενη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου κατά 30%, «ο ταχυδρόμος θα περνάει μόνο μια φορά την εβδομάδα, ακόμα και από τις γειτονιές αρκετών περιοχών της Αττικής».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ταχυδρόμων κ. Γιάννης Οικονόμου, «η μείωση των οργανικών θέσεων κατά 30% που προωθεί η Διοίκηση συνεπάγεται πρακτικά αντίστοιχη μείωση στη συχνότητα εξυπηρέτησης των πολιτών». 

Όπως επεσήμανε, «πρόκειται για μια παράνομη και αντιαναπτυξιακή ενέργεια που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο Ταχυδρομείο καθώς θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού». 

Προκαλεί εντύπωση, συνεχίζει ο κ. Οικονόμου,  «πως μια "αριστερή" κυβέρνηση αφήνει ανοικτό πεδίο για να ενισχυθούν περαιτέρω οι ιδιώτες και δεν στηρίζει το δημόσιο ταχυδρομείο, ενώ παράλληλα ακολουθεί και πρακτικές μίσθωσης εργαζομένων, τις οποίες καταδίκαζε στο παρελθόν, ως σκλαβοπάζαρα». 

«Τα ΕΛΤΑ δέχονται το ένα χτύπημα μετά από το άλλο, όχι μόνο από τον ανταγωνισμό, αλλά και από το …εσωτερικό τους», ήταν η αντίδραση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), η οποία χαρακτηρίζει την κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου και της υπερωριακής απασχόλησης «πρωτοφανή απόφαση που πλήττει ευθέως τα ΕΛΤΑ και λειτουργεί χειρουργικά υπέρ του ανταγωνισμού». 

Πρόκειται, τονίζει η ΠΟΣΤ, για αποφάσεις της νέας διοίκησης που έρχονται, όχι μόνο σε πλήρη αντίθεση με τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, αλλά προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό, στερώντας σημαντικά έσοδα και ρευστότητα από τα ΕΛΤΑ (πέρυσι έκλεισαν με κέρδη περίπου 6 εκατ. ευρώ).

Κώστας Ντελέζος

Newsroom ΔΟΛ


Αντί να επιθεωρούν τα καινούργια, ας επισκέπτονται τα ετοιμόρροπα…



Ο λόγος γίνεται για το ολοκαίνουργιο νοσοκομείο Θήρας που έχει…εγκαινιαστεί σε διάφορες φάσεις του, και για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς που καταρρέει και χρειάζεται άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και προσοχή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας…

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας (ΓΝΘ), το οποίο θα εγκαινιαστεί εντός του Ιουλίου, επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενος από την διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Όλγα Ιορδανίδου, τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), Μιχάλη Σταύρου και την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», Ελένη Κωστοπαναγιώτου.

Ο αναπληρωτής υπουργός θα επιθεωρήσει τις υποδομές του νοσοκομείου και θα συνομιλήσει με το προσωπικό, το οποίο έως αυτή τη στιγμή αποτελείται από 22 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 56 νοσηλευτές –ριες, καθώς και 59 άτομα διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει συνάντηση με φορείς του νησιού.

Μπράβο που κάνει τον κόπο να το επισκεφτεί ο κ. Πολάκης αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να ταξιδέψει μέχρι το Κιλκίς να δει τι γίνεται με εκείνο το... φίδι, να συνομιλήσει με τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους του ιδρύματος, και να δώσει οδηγίες για άμεσες ενέργειες από τη νεοπροσληφθείσα  διοικήτρια;

Δείτε τι απάντησε δόθηκε χθες μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την είδηση για ανεύρεση φιδιού σε χώρο του νοσοκομείου Κιλκίς:

"Με αφορμή δημοσιεύματα σε έντυπα ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εμφάνιση φιδιού στον χώρο των πλυντηρίων, διενεργείται, κατ´εντολή της  διοικήτριας του Νοσοκομείου Κιλκίς, προκαταρτική εξέταση για τη διερεύνηση του περιστατικού. Η νέα διοίκηση, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα εδώ και μόλις δύο μήνες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου προς όφελος των πολιτών αλλά και των εργαζομένων έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανακαίνιση – αναδιαρρύθμιση του χώρου των πλυντηρίων, καθώς και της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού. Επίσης, έχει  ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση υπηρεσιών απεντόμωσης και μυοκτονίας στους χώρους του νοσοκομείου και αναμένεται άμεσα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο. Τέλος, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επιβεβαιώσουμε τους πολίτες του Κιλκίς ότι ουδεμία ανησυχία πρέπει να έχουν για τις υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο μας".                                           


 Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ  ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ


Πηγή : iatropedia.gr


Γιατί οι ηγέτες του Brexit παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο



Βροχή πέφτουν οι παραιτήσεις στη Βρετανία, ιδίως στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit.

Βροχή πέφτουν οι παραιτήσεις στη Βρετανία με τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να περνούν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας τους, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας βιώνει τους τριγμούς από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο είναι ότι η πολιτική κρίση δεν έπληξε μόνο το στρατόπεδο του Bremain, που έχασε στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά και εκείνο που διατυμπάνιζε την αναγκαιότητα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Έτσι, μετά την ανακοίνωση μιας εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών του Brexit, του Μπόρις Τζόνσον, ότι δεν θα διεκδικήσει τη ηγεσία των Συντηρητικών μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, σειρά είχε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επίσης υπέρμαχος του Brexit. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip.

Γιατί όμως το πολιτικό προσωπικό που ενεπλέκη τόσο έντονα στην προεκλογική αντιπαράθεση, υποστηρίζοντας με σθένος ότι το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται εκτός ΕΕ, σπεύδει να απομακρυνθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή, αφήνοντας πίσω του τα πολιτικά συντρίμμια της επικράτησης του Brexit και μια βρετανική κοινωνία βαθιά διχασμένη. Πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση πολιτικού καιροσκοπισμού, για τακτικούς ελιγμούς ή για κάτι άλλο.

Η μορφή που θα πάρει το Brexit

Μια από τις πιθανές εξηγήσεις αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί ενδεχομένως η απόφαση του Brexit. Διότι υπάρχουν πολλά Brexit, που κινούνται από την πλήρη αποσύνδεση της Βρετανίας με την ΕΕ μέχρι την εγκαθίδρυση μιας σχέσης πολύ κοντά στην υπάρχουσα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στην ενιαία αγορά, να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, μεταξύ αυτών και την ελευθερία κίνησης προσώπων.

Όπως όλα δείχνουν, η μορφή που θα πάρει το Leave θα βρίσκεται πιθανότατα πολύ κοντά σε αυτό το τελευταίo σενάριο -για οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς λόγους- κάτι που θα δημιουργήσει ενδεχομένως νέα ρήγματα στη βρετανική κοινωνία, ένα μεγάλος μέρος της οποίας ψήφισε υπέρ της εξόδου, επιμένοντας στο θέμα της μετανάστευσης και της ανάγκης ελέγχου των ελιτ.

Υπάρχουν ωστόσο και λόγοι που σχετίζονται με την ίδια την αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού στη Βρετανία μετά το Brexit.

H υπαρξιακή κρίση του Ukip

Η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα δημιουργεί ένα σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα για το UKIP που δημιουργήθηκε στις αρχές του 1990 με αποκλειστικό στόχο να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ των διαφόρων πραγμάτων που έχει πει κατά καιρούς ο επικεφαλής του Ukip Ν. Φάρατζ υπάρχει και κάτι που ίσως να αποκαλύπτει επιμελώς αυτήν την υπαρξιακή κρίση. Όπως αναφέρει η DW, ο Φάρατζ, χρησιμοποιώντας μια αγγλική έκφραση, υποστήριξε πως μετά το δημοψήφισμα, το Ukip είναι «σαν τη γαλοπούλα που ψήφισε υπέρ των Χριστουγέννων».Τουστέσιν, ότι η επιτυχία του Brexit μπορεί να επιφέρει τον πολιτικό θάνατο του κόμματος. Σημειώνεται πως το Ukip απέκτησε αυξανόμενη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια στοχεύοντας στους ψηφοφόρους που ήταν απογοητευμένοι με την παγκοσμιοποίηση και το πολιτικό κατεστημένο. Πήρε 3.9 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες εκλογές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Μετά την επικράτηση του Brexit, η μονοθεματική ατζέντα του Ukip θα πρέπει ενδεχομένως να αλλάξει και το ίδιο το κόμμα να αναδιαρθρωθεί. Το Ukip θα κληθεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις νέες απαιτήσεις χωρίς την προσωπικότητα που έφερε το κόμμα στην τρίτη θέση. Όπως όμως σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, το Ukip θα μπορούσε να βασιστεί σε μια νέα στρατηγική που θα έχει ως στόχο τους ψηφοφόρους και τις έδρες των Εργατικών στον Βορρά και την Ουαλία. «Η παραίτηση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για την ανανέωση του κόμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά στους FT, ο Rob Ford, λέκτορας πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή στρατηγική, το Ukip θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί το ρήγμα που φαίνεται να διαμορφώνεται στο Εργατικό Κόμμα ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα που εκφράζει ο Κόρμπιν και τους κεντρώους.

Το παιχνίδι του Gove στον Τζόνσον

Ο Φάρατζ είναι ο δεύτερος θιασώτης του Leave που αποφασίζει να απομακρυνθεί από το πολιτικό προσκήνιο. Ο πρώτος ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών. Οι λόγοι της αποστασιοποίησης μπορεί εδώ να είναι λίγο διαφορετικοί. 

O Tζόνσον ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της καμπάνιας του Brexit και μαζί με τον υπουργό M. Gove θεωρούνταν ως το πιο πιθανό δίδυμο για να αναλάβουν την υλοποίηση μιας απόφασης για διαζύγιο με την ΕΕ. Τελικώς ο Gove ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Συντηρητικών «αδειάζοντας» τον Τζόνσον.

Σύμφωνα με τους FT, ο Michael Gοve είχε πληροφορίες ότι η προσπάθεια του Τζόνσον να μαζέψει ψήφους για την ηγεσία ήταν «χαοτικές» και ότι πολλά σημαντικά στελέχη των Συντηρητικών δεν συναινούσαν στην υποψηφιότητά του. «Ο Gove θεωρούσε ότι ο Τζονσον δεν είχε την απαραίτητη αφοσίωση για να γίνει πρωθυπουργός. Εάν δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια ομάδα τότε αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε στους FT ένας φίλος του Gove.

Σοβαρή ζημιά στην όποια προσδοκία του Τζόνσον έκανε και η δημοσιοποίηση ενός email που προερχόταν από τη γυναίκα του Gove, τη Sarah Vine, αρθρογράφο της Daily Mail.

Το email, στο οποίο εκφράζονταν αμφιβολίες για τον χαρακτήρα του Τζόνσον και την αξιοπιστία του εντός του κόμματος, διέρρευσε στον Τύπο και έκανε σοβαρή ζημιά στον Τζόνσον. 


Πηγή : thetoc.gr


O Κατρούγκαλος θα φτωχοποιήσει και άλλο συνταξιούχους και εργαζόμενους



Δυστυχώς μας περιμένουν χειρότερα και αυτό γιατί ο Κατρούγκαλος μθα συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μισθούς και απολύσεις.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους τους Έλληνες ότι ο Κατρούγκαλος είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να εκπροσωπήσει σε διαπραγμάτευση συνταξιούχους και μισθωτούς.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Ο Κατρούγκαλος λέει ότι θα εφαρμόσει την τακτική του ασφαλιστικού που οδήγησε στη μείωση των εισοδημάτων των μισών συνταξιούχων

Την «επιτυχημένη» διαπραγματευτική τακτική που υιοθετήθηκε στο ασφαλιστικό και είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα εισοδήματα των μισών ελλήνων συνταξιούχων σκοπεύει να ακολουθήσει ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά.

Τουλάχιστον αυτούς τους στόχους έθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας «θα επαναλάβουμε την απομόνωση του ΔΝΤ όπως με επιτυχία κάναμε και στο παρελθόν. Θα απομονώσουμε τις ακραίες θέσεις του για τις ομαδικές απολύσεις». Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας έχει παραδεχτεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Ταμείο να θέσει και θέματα εκτός ατζέντας. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει απαίτηση για μείωση μισθών.

Η διεθνής επιστημονική επιτροπή (στην οποία συμμετέχει μόνο ένας Έλληνας) θα παραδώσει το προσχέδιο του πορίσματός της μετά τις 18 Ιουλίου, το οποίο δε θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση ενώ  στις αρχές του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα το εργασιακό, όπου θα κληθούν ευρωπαϊκά συνδικάτα, υπουργοί εργασίας χωρών μελών της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας και η ΟΚΕ προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις. 

Η ελληνική πλευρά θα αντιμετωπίσει με plan A και B τις αξιώσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις, κατώτατο μισθό και συνδικαλιστικό νόμο.

Κατώτατος μισθός και τριετίες:  Στόχος του υπουργείου είναι να «ξεπεράσει» το σκόπελο της κατάργησης των τριετιών ή της περαιτέρω μείωσης του μισθού με την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που επιθυμούν και οι εργοδότες, όπου οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνούν το ύψος του μισθού. Εμπόδια ωστόσο θέτει το συμπληρωματικό μνημόνιο που προβλέπει ότι «Καμία αλλαγή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων δε θα λάβει χώρα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης. Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δε θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε ρυθμίσεις του παρελθόντος που δε συμβαδίζουν με το στόχο προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Πάντως η κατάσταση στην αγορά εργασίας δύσκολα θα βελτιωθεί καθώς σήμερα είναι σε ισχύ μόνο 10 κλαδικές συμβάσεις από τις 300 που ήταν πριν από τα μνημόνια. Το υπουργείο σχεδιάζει να ενισχύσει την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων ασκώντας πίεση στους εργοδοτικούς φορείς υπό την απειλή της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ (οργανισμός διαμεσολάβησης) δυνατότητα  η οποία επίσης έχει καταργηθεί από τα μνημόνια.
Σε κάθε περίπτωση, αν οι ελληνικές θέσεις δε γίνουν δεκτές, για δυόμισι χρόνια οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δε θα μετρήσουν νέες απώλειες καθώς  η διαδικασία διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου κατώτατου μισθού τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή στο τέλος του 2018.

Ομαδικές απολύσεις: το  ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει την πάγια αξίωσή του για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο, ενώ οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. θα ζητήσουν την ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες, ωστόσο, διευκολύνουν τις απολύσεις.  Η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει ότι η στάση των δανειστών εν πολλοίς θα κριθεί από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ που αναμένεται να εκδοθεί το Σεπτέμβριο. Εύφορο έδαφος για να ενταθεί η πίεση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο καλλιέργησε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ο οποίος στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής υποστήριξε ότι δε μπορεί να ανεβαίνει πολύ ο πήχης στον όρο «αιτιολογημένη» απόλυση γιατί θα εμποδίζεται διαρκώς η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης.  
Βάσει του νόμου που ισχύει σήμερα, ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010, με το οποίο τροποποιήθηκαν οι προβλέψεις του νόμου 1387/1983, το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι:

α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους.

β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους 
για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.

Πριν τις ανατροπές των μνημονίων , όταν μια επιχείρηση ήθελε να υπερβεί τα παραπάνω νόμιμα όρια των απολύσεων, κατέθετε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας και υπεύθυνος να αποφασίσει ήταν ο ίδιος ο υπουργός.  Με μια συμβιβαστική πρόταση που έγινε προσωρινά δεκτή από τους δανειστές το 2014 την έγκριση η την απόρριψη των αιτημάτων ανέλαβε  το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο  επανακαθόρισε το περιεχόμενο του φακέλου που πρέπει να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, ώστε να διαμορφώνεται «ασφαλής και τεκμηριωμένη γνώμη κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις».

Εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης  το υπουργείο Εργασίας αναζητεί  νέα συμβιβαστική λύση ώστε η έγκριση ή η απόρριψη των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις να ανατεθεί σε έναν δημόσιο φορέα  χωρίς όμως να αποφευχθεί η ανάμιξη του υπουργείου εργασίας, όπως αξιώνει το ΔΝΤ.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο: Το υπουργείο πιστεύει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται βελτιώσεις όχι όμως δραστικές αλλαγές που να θέτουν σε κίνδυνο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος «δεν θα δεχθούμε κανένα μέτρο που οδηγεί σε περιορισμό του δικαιώματος των απεργιών» ενώ επανέλαβε το στόχο για  επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Ενδεχομένως να γίνουν αλλαγές στο τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία ώστε να είναι αντιπροσωπευτικότερη (απόφαση γενικής συνέλευσης αντί διοικητικού συμβουλίου) στους χρόνους προειδοποίησης και στη χρηματοδότηση των συνδικάτων ώστε να διατηρείται η αυτονομία των συνδικάτων αλλά να μην «εκμαυλίζονται» με την παροχή δημοσίου χρήματος. 



Ελλάδα - Ιράν 78-53




Η Εθνική Ελλάδας νίκησε το Ιράν με 78-53 χάρη στην εντυπωσιακή ενέργεια που έβγαλε στην άμυνά της μετά την πρώτη περίοδο (17κλ.) και στον ενθουσιασμό της επίθεσης (21ασ.). Πρώτος σκόρερ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (16π.).

Η Εθνική Ελλάδας έκανε το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά βήματα που χρειάζεται για να ταξιδέψει στο Ρίο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε άνετα του κακού Ιράν (78-53) χάρη στην πολύ καλή άμυνα από την δεύτερη περίοδο κι ύστερα (στην πρώτη δέχτηκε 21 πόντους). Μέσω της καλής άμυνας τα πάντα έγιναν ευκολότερα στην επίθεση με πολλά ξεκούραστα καλάθια.

Η Ελλάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά καλά στην επίθεση (αρκετό pick n roll και 5/5 τρίποντα) και εντυπωσιακά άσχημα στην άμυνα (κακές περιστροφές) με αποτέλεσμα η διαφορά να είναι σε απόσταση «καλή» για το Ιράν. Η είσοδος του Θανάση Αντετοκούνμπο έδωσε πολύ μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, ακολούθησαν και οι υπόλοιποι και κάπως έτσι τα πράγματα απλοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο στην επίθεση και με καλάθι του Κώστα Κουφού έγινε το 39-25 (16').

Το Ιράν με 15 λάθη στο πρώτο 20άλεπτο έδωσε συνεχόμενους αιφνιδιασμούς στους διεθνείς μας (Καλάθης, Περπέρογλου) και η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της όταν πήγαν στα αποδυτήρια (48-41).

Η Εθνική Ελλάδας δεν είχε διάθεση να δώσει ελπίδα στους αντιπάλους της κι έτσι μπήκε «φουριόζα» στο τρίτο δεκάλεπτο (53-31, 22'). Οι Ιρανοί σε ελάχιστες εξαιρέσεις έριξαν τη διαφορά κάτω από τους 15 πόντους και όταν συνέβαινε οι διεθνείς μας φρόντιζαν να απαντούν άμεσα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Φώτης Κατσικάρης έκανε διαχείριση του ρόστερ, έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες γεγονός το οποίο επηρέασε μόνο την επίθεση και όχι την άμυνα η οποία συνέχιζε στο ίδιο επίπεδο ενέργειας.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν τεράστια, αλλά για αυτό ευθύνεται και η σοβαρότητα των παικτών του Φώτη Κατσικάρη.

Στα στατιστικά η Ελλάδα είχε 23 ασίστ, 17 κλεψίματα, 38% στα τρίποντα (9/24) ενώ με την άμυνά της ανάγκασε το Ιράν σε 27 λάθη!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο σκόραρε μόλις 5 πόντους (2/3δ., 0/3τρ., 1/2β.), πήρε μόλις ένα ριμπάουντ, αλλά η ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ και η άμυνα που έπαιξε (3κοψ.) δεν αντικατοπτρίζεται σε καμία στατιστική κατηγορία.

Αρκετά καλός ο Γιάννης Αντεοκούνμπο με 16 πόντους (5/5δ., 2/3τρ.), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και ισάριθμα λάθη.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Ιρανός γκαρντ Ασλάνι σε σε 13:43 είχε 0/1 τρίποντο και 2 λάθη.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου. Η Ελλάδα σοβαρεύτηκε στην άμυνά της και το +6 έγινε +20.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Ελλάδα τη σοβαρότητα στην άμυνα ακόμη κι όταν η διαφορά... στρογγυλοκάθισε στους 20+ πόντους.

Το Ιράν τα 9/23 τρίποντα. Θα τα χρειαστεί απέναντι στο Μεξικό

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Το κακό πρώτο δεκάλεπτο και οι 21 πόντοι που δέχτηκαν στην άμυνά τους οι διεθνείς μας.

Για το Ιράν τα 27 λάθη φυσικά.

Τα δεκάλεπτα: 27-21, 48-31, 66-47, 78-53










Πηγή : gazzetta.gr


Αποκαλύψεις για το Σχέδιο Β «βόμβα»



Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Σχέδιο Β: ένα άλμα προς το άγνωστο που θα βύθιζε τη χώρα σε λατινοαμερικανικό χάος το καλοκαίρι του 2015 αν κατέρρεαν πλήρως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούσαν το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων!– το «πολεμικό συμβούλιο» του τότε υπουργού Οικονομικών με βασικό συντονιστή τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Τις περιγράφει λεπτομερώς ο Αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη).

Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές». Αυτές, πάντως, σίγουρα δεν περιελάμβαναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου. Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Κατά τα λοιπά, στο αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δανάη Στράτου βιβλίο, ο Γκάλμπρεϊθ δεν αποφεύγει την αγιογράφηση του πρώην υπουργού Οικονομικών – τον περιγράφει ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζει ο Γκάλμπρεϊθ για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015. Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».



Έντυπη Καθημερινή


Δίωρο νυχτερινό μπλακ άουτ στην μισή Αθήνα



Αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η βλάβη που προκλήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην Καλλιθέα και είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι σχεδόν η μισή Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βλάβη προκλήθηκε όταν «έσκασε» υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης σε υποσταθμό του κέντρου διανομής στην Καλλιθέα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΔΕΗ και ξεκίνησαν οι εργασίες εντοπισμού και αποκατάστασης της ζημιάς. 

Ωστόσο, η ξαφνική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, ενώ στους δρόμους επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, αφού τα περισσότερα φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Ορισμένες από τις περιοχές που έμειναν χωρίς ρεύμα ήταν: Ταύρος, Καλλιθέα, Νίκαια, Κορυδαλλός, Παλαιό Φάληρο, Σαλαμίνα, Μοσχάτο, Αμφιάλη, Πέραμα, Κάτω Πετράλωνα, Κεραμικός, Νεάπολη Νίκαιας, Άνω Λιόσια, Ταμπούρια, Τερψιθέα, Άγιος Νικόλαος, Δραπετσώνα, Καλλίπολη , Πλατεία Καρπάθου, Πλατεία Σερφιώτου, Χαϊδάρι, Μανιάτικα, Καστέλα, Άλιμος, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.


Πηγή : tanea.gr