Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Μπακογιάννη-Κεφαλογιάννης: Προκλητική η απόφαση να διαβαστεί το Κοράνι στην Αγία Σοφία



Η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την απόφαση των τουρκικών Αρχών περί ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας για τον επόμενο μήνα, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι Κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού Κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Καλούμε μετ´ επιτάσεως το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά τον Υπουργό κ. Κοτζιά να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια ‘’των κύκλων του Υπουργείου’’ του.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Εξωτρικών μέσω της τακτικής ‘’δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους’’».




Πηγή : newpost.gr


Β. Λεβέντης: Δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα ούτε ο Ιησούς Χριστός να ήταν


Γραφικός, γραφικός ο Λεβέντης αλλά τα λέει έξω από τα δόντια και το μυαλό του είναι ανώτερο των κυβερνώντων.

Δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα ούτε ο Ιησούς Χριστός να ήταν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στο κανάλι «Ε» λέγοντας την μεγάλη αλήθεια ότι :«τώρα τον χρησιμοποιούν τον Τσίπρα για να περάσουν τα πιο βάρβαρα πράγματα».

Έδωσε και την είδηση o κύριος Λεβέντης λέγοντας ότι : «Οι Αμερικανοί μου είπαν ότι θέλουν όλο το 2016 να είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός και οι εκλογές να γίνουν αρχές του 2017» 



Πιστωτική ασφυξία και capital controls «ροκανίζουν» το ρευστό των επιχειρήσεων



Οι εισηγμένες συνεχίζουν να «καίνε μετρητά» και το α΄ τρίμηνο 2016. Η οικονομική ασφυξία λόγω της καθυστέρησης στη συμφωνία με τους δανειστές υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να μειώνουν τα ταμειακά τους αποθέματα, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους (μισθοί, φόροι, δάνεια κ.λπ.). Πρόκειται για αποθέματα που είχαν αποταμιεύσει και χρησιμοποιούσαν για επενδύσεις με στόχο το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Το δείγμα των 31 εισηγμένων (δηλαδή 1 στις 7) που δημοσιοποίησαν τριμηνιαία αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν την υποχρέωση, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνει τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις με τα περισσότερα μετρητά στο ταμείο τους. Από εκεί προκύπτει ότι το σύνολο των ταμειακών τους διαθεσίμων, το φετινό α΄ τρίμηνο ανήλθε στα 3,901 δισ. ευρώ έναντι ταμειακών διαθεσίμων ύψους 4,146 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα για το σύνολο των εισηγμένων το 2015 ανήλθαν στα 10,588 δισ. ευρώ έναντι 11,010 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2014.

Ο ΟΤΕ αποτελεί την κορυφαία εισηγμένη με τα περισσότερα μετρητά, που ταυτόχρονα αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου. Αντίθετα τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν υποχώρηση των διαθεσίμων τους, ενώ αξιοσημείωτη υποχώρηση στα ταμειακά της διαθέσιμα είχε και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Το ίδιο ισχύει και με την καπνοβιομηχανία Καρέλια, ενώ αντίθετα η Motor Oil ενίσχυσε το ταμείο της, παρουσιάζοντας συνολικά κεφάλαια 813,2 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 από σχεδόν 521 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2015. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζονται στον πίνακα της «Κ» έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο εξωτερικό, έχοντας μεταφέρει σχεδόν το 80% με 90% των ταμειακών τους διαθεσίμων, προκειμένου να γίνεται κανονικά η μισθοδοσία του προσωπικού και να πιστώνεται στους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς το ακριβές ποσό της μισθοδοσίας χωρίς να αφήνουν υπόλοιπο κεφαλαίων. Η ίδια ακριβώς διαδικασία γίνεται όταν είναι να πιστωθούν οι λογαριασμοί σε εγχώριους προμηθευτές ή για να πληρωθούν μηνιαίες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Ανεπάρκεια

Το μείζον θέμα για κάθε επιχείρηση και το 2016, όπως συνέβη και πέρυσι αλλά και στην εξαετή συνεχή μείωση του ΑΕΠ (2008-2013), είναι να έχει επάρκεια ρευστότητας. Δυστυχώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν καθυστερήσει δραματικά να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους και να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος, προκειμένου να ξεκινήσουν από καλύτερη θέση τη νέα χρονιά. Ετσι συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις τράπεζες και δεν έχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης, αφού η οικονομία παραμένει σε ένα πολύχρονο σπιράλ ύφεσης. Σύμφωνα με αναλυτές, τα βάρη του δανεισμού δεν μπορούν να μεταφέρονται αιωνίως και μάλιστα ενώ έχουν προηγηθεί επτά υφεσιακά χρόνια. Με απλά λόγια, μια εταιρεία δεν αντέχει να δουλεύει μόνο για τις τράπεζες, αφήνοντας χωρίς κέρδος τους μετόχους της. Επίσης η καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν και φέτος αρκετά επενδυτικά σχέδια, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να ελπίζουν σε πιθανή σταθεροποίηση για τους υπόλοιπους έξι μήνες της χρονιάς.

Οπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες εισηγμένων ομίλων, αυτή την περίοδο λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, που αυτό τον μήνα συμπληρώνουν ένα έτος, έχουν αναστείλει κάθε παραγωγική επένδυση που απαιτεί κεφάλαια και έχουν επικεντρωθεί μόνο στις απαραίτητες λειτουργίες, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων, τη μισθοδοσία προσωπικού, την πληρωμή σε προμηθευτές για πρώτες ύλες και τις πληρωμές για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εντός και εκτός Ελλάδας.




Έντυπη Καθημερινή



Γκάφα Βούτση: Εστειλε συλλυπητήρια στον Νικολόπουλο για την κόρη του, το διόρθωσε μετά



Σε γκάφα υπέπεσε το προεδρείο της Βουλής, καθώς ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στον Νίκο Νικολόπουλου, για την απώλεια της 17χρονης κόρης του, η οποία νοσηλεύεται ακόμη σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Στην πρώτη ανακοίνωση, εκφράζονται τα συλλυπητήρια του κ. Βούτση στον βουλευτή και την οικογένειά του για την απώλεια της κόρης του. Οταν όμως έγινε αντιληπτή η «γκάφα», καθώς αυτό δεν ισχύει, βγήκε νέα ανακοίνωση, στην οποία ο πρόεδρος της Βουλής εκφράζει τη συμπαράστασή του.

Η πρώτη ανακοίνωση

«Αγαπητέ Νίκο,

Είναι στιγμές που τα λόγια μοιάζουν φτωχά για να εκφράσουν τη συμπαράσταση στον πόνο της απώλειας ενός τόσο προσφιλούς προσώπου. Δεχθείτε, εσύ και η οικογένειά σου, τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια της αγαπημένης σας κόρης.

Σας συγχαίρω ταυτόχρονα για την απόφασή σας να δωρίσετε τα όργανα του παιδιού σας, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν ένα υπέροχο μήνυμα για την αξία της ανθρώπινης ζωής μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Θα ήθελα, από κοινού μαζί σας, να εξετάσουμε τις δυνατότητες αρωγής της Βουλής των Ελλήνων προς τους ειδικευμένους φορείς θεραπευτικής και εκπαιδευτικής φροντίδας ως ελάχιστο δείγμα ηθικής συμπαράστασης έναντι όσων καθημερινά δίνουν αυτόν τον αγώνα ζωής.»

Και εκείνη που ακολούθησε
«Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και τη θερμή αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνει η οικογένεια του βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου στην εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση της κόρης τους Νίκης».



Πηγή: iefimerida.gr 


Του Μοχάμεντ Άλι την λαμπάδα την έφερε ο νονός του η ήταν τάμα στον Αλλάχ;



Είναι τρομερό να ασχολούμαστε με τον Φίλη γιατί δεν αξίζει κιόλας να ασχολούμαστε.

Ξεχωριστά ότι βγάζει πολύ γέλιο ο τύπος κάνει και μεγάλο κακό στα παιδιά μας και στην εκπαίδευση γενικότερα και ειδικά όταν ξεφτιλίζει την χώρα διεθνώς.

Γελάνε όλες οι χώρες στην υφήλιο που άκουσαν τον Νίκο Φίλη και δυστυχώς υπουργό παιδείας της χώρας, στον «αέρα» της ΕΡΤ, την ώρα που συζητούσαν για θάνατο του θρυλικού πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι ο Νίκος Φίλης, όπως πάντα αλλού για αλλού περιέγραψε την στιγμή που ο Αμερικανός μποξέρ άναψε το βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα με τη... λαμπάδα! 

Ναι με την λαμπάδα και όχι με την Ολυμπιακή δάδα!!

Το θέμα είναι την λαμπάδα την έφερε ο νονός του Μοχάμετ η είναι από τάμα προς τον Αλλάχ που πίστευε ο συγχωρεμένος;



Έρευνα: η φτώχεια αλλάζει το DNA μας



Η φτώχεια μπορεί να αλλάξει τα γονίδιά μας, με αποτέλεσμα οι έφηβοι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή άγχος και να "πέσουν" στα ναρκωτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόκειται για δουλειά Αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιχείρησαν να εντοπίσουν κατά πόσο οι αλλαγές που υφίστανται τα γονίδιά μας από το περιβάλλον και τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις (επιγενετική τροποποίηση της έκφρασης των γονιδίων) επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας.

Συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα για 132 εφήβους, 11 - 15 ετών, για δύο χρόνια, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των γονιδίων οι οποίες προκαλούνται από το χαμηλότερο κοινωνικό-οικονομικό στάτους, προβλέπουν αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία που συνδέεται με την πιθανότητα ψυχικής νόσου.

Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε φτωχά περιβάλλοντα, υφίστανται αλλαγές σε ένα γονίδιο που αυξάνει τη δραστηριότητα του τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νόσων.

"Τα αποτελέσματά μας προτείνουν την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου βιολογικού μηχανισμού μέσω του οποίου οι αντιξοότητες συνεισφέρουν σε αλλαγμένη εγκεφαλική λειτουργία", καταλήγουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι αν επιβεβαιωθούν, μπορεί να αναδυθεί ένας νέος τρόπος παρέμβασης και πρόληψης σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πώς η φτώχεια αλλάζει το DNA μας

Στα πλαίσια της δουλειάς τους, οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές που αφορούν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το SLC6A4. Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες έφηβοι από φτωχές οικογένειες είχαν περισσότερες ποσότητες μίας συγκεκριμένης "χημικής ετικέτας" πάνω ή κοντά στο γονίδιο, οι οποίες αύξησαν τη δραστηριότητα στην αμυγδαλή τους.

Η αμυγδαλή εμπλέκεται τόσο στην ανταπόκριση “fight or flight” (πάλη ή υποχώρηση), δηλαδή την ψυχολογική αντίδραση του ατόμου, όταν κάποιος ή κάτι του επιτίθεται ή όταν απειλείται η επιβίωσή του, όσο και στις κρίσεις πανικού, ενώ η αυξημένη δραστηριότητα σε αυτήν συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το χαμηλότερο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που αναφέρεται συχνά ως "ορμόνη της ευτυχίας", λόγω της λειτουργίας της.

Όπως γράφουν στη μελέτη τους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δουλειά τους περιγράφει έναν μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει γιατί η κατάθλιψη, το άγχος και ο εθισμός είναι ιδιαίτερα εμφανή και διαδεδομένα στα μέλη ορισμένων από τις πιο φτωχές οικογένειες στις κοινωνίες μας.



Η οικονομική στέρηση κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συμπεραίνει η μελέτη, συνδέεται με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων της φτωχότερης γενικής υγείας και της αυξημένης επικινδυνότητας για ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, το χρόνιο άγχος και ο εθισμός. 

Σύμφωνα με όσα γράφουν οι ερευνητές, το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό στάτους μπορεί να τροφοδοτεί αυτήν την επικινδυνότητα μέσω μίας ποικιλίας προβλημάτων που το "συνοδεύουν", όπως τα υψηλότερα επίπεδα άγχους, η κακή ποιότητα στέγασης, η ηχορύπανση και η έκθεση στη βία.

Μπορεί αυτές οι αλλαγές να περάσουν στην επόμενη γενιά;

Η Dr Johnna Swartz, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας πίσω από τη μελέτη, εξήγησε: "Αυτές οι καθημερινές δυσκολίες είναι εμφανείς στις αλλαγές που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών". 

“Καθώς προχωρούν στη νεαρή ενήλικη ζωή πρόκειται να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα με την κατάθλιψη ή το άγχος, ίσως και την κατάχρηση ουσιών”, πρόσθεσε ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών, Ahmad Hariri, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

"Αυτή είναι μία από τις πρώτες έρευνες που επιδεικνύουν ότι η χαμηλή κοινωνικό-οικονομική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση -από την ανάπτυξη του εγκεφάλου μέχρι τη μελλοντική εμπειρία συμπτωμάτων κατάθλιψης”, κατέληξε η Dr Swartz.

"Είναι κάτι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και πολύ συναρπαστικό να μελετούμε", σχολίασε ο Hariri. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων από το περιβάλλον και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να κληροδοτηθούν στην επόμενη γενιά.


Πηγή : pathfinder.gr


Euro 2016: Ανησυχία για την ασφάλεια των αγώνων




Εντείνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή στη Γαλλία.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, γάλλος υπήκοος συνελήφθη από συνοριοφύλακες στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, καθώς είχε στο αυτοκίνητό του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και καλάσνικοφ τα οποία επιχείρησε να περάσει λαθραία στη Γαλλία.

Την είδηση επιβεβαίωσαν τόσο οι γαλλικές όσο και οι ουκρανικές Αρχές ενώ σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα πρόκειται για άντρα περίπου 25 ετών ο οποίος κρατείται από την Ουκρανική αστυνομία.

Όπως αναφέρει το Russia Today, κατά τον έλεγχο που έγινε στο ΙΧ βρέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικών υλών, τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και πολλά καλάσνικοφ. Οι πληροφορίες των ουκρανικών Αρχών θέλουν τον συλληφθέντα να ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια του Euro 2016, το οποία ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή.

Προειδοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες

Παράλληλα, πληθαίνουν οι αναφορές μυστικών υπηρεσιών πως το Euro της Γαλλίας, αποτελεί στόχο επιθέσεων από τζιχαντιστές. Μετά τις γαλλικές και τις γερμανικές πληροφορίες για χτύπημα του ISIS τις ημέρες των αγώνων, ήταν η σειρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιήσει.

«Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που θα επισκεφτούν την Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για περισσότερους υποψήφιους στόχους για τους τρομοκράτες», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ταξιδιωτική οδηγία του προς τους Αμερικανούς πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί επίσης για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται πως ενώ οι ταξιδιωτικές οδηγίες τέτοιου τύπου είναι συνηθισμένες από τις αμερικανικές αρχές, πρόκειται για την μόλις τρίτη οδηγία, που αφορά ευρωπαϊκό έδαφος, την τελευταία εικοσαετία.



Τα ευαίσθητα σημεία του Euro

Για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση ο κύριος στόχος δεν είναι το οργανωτικό κομμάτι, ούτε η αγωνιστική επιτυχία. Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και για τις Γαλλικές Αρχές δεν υπάρχει τίποτε άλλο στα επιχειρησιακά τους πλάνα, παρά το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανή απειλή από τον ISIS. Υπάρχουν 5 περιοχές-κλειδιά, που θα πρέπει να προφυλαχθούν.

1. Οι δρόμοι

Πριν λίγες ημέρες η Γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και σεκιούριτι θα περιπολούν στους δρόμους της χώρας και των πόλεων κατά την διάρκεια του τουρνουά. «Ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός, υπό εξαιρετικές συνθήκες απαιτεί και έξτρα μέτρα ασφάλειας» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Όχι μόνο λοιπόν θα φέρουν όπλα στις περιπολίες, αλλά θα έχουν και έκτακτες δικαιοδοσίες βάσει της «κατάστασης ανάγκης» στην οποία κηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο η Γαλλία και παρατάθηκε για 3η φορά ώστε να καλύπτει και την διάρκεια των αγώνων.

2. Τα προπονητικά κέντρα

Ιδιαίτερος πονοκέφαλος είναι η φύλαξη των ομάδων στις βάσεις τους. Πχ ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Ρόι Χότζσον, πρόσφατα είχε αναφέρει ότι θέλει στην διάρκεια των προπονήσεων οι παίκτες του να κάνουν και ποδήλατο. Πώς όμως μπορεί να φυλαχθεί το προπονητικό κέντρο όταν οι προπονητές θα θέλουν να έχουν ελευθερία κινήσεων;

Φαίνεται ότι θα μετατραπούν σε φρούρια: τα ξενοδοχεία και τα προπονητικά κέντρα των ομάδων θα έχουν εκτός από την αστυνομική φύλαξη και ειδικούς της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας της Γαλλίας, εκπαιδευμένους για τρομοκρατικά χτυπήματα και καταστάσεις ομηρίας.

3. Τα στάδια

Το test-event των μέτρων ασφαλείας για τα γήπεδα, που ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Γαλλίας ανάμεσα στην Παρί και την Μαρσέιγ, μάλλον δεν ήταν επιτυχημένο: οι φίλαθλοι κατάφεραν να περάσουν κροτίδες, πυρσούς, μπουκάλια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα στο Stade de France.
Επίσης οι πολλοί έλεγχοι ασφαλείας μέχρι να καταφέρουν να μπουν στο γήπεδο, καθιστούσε τους οπαδούς σε εύκολους στόχους για οποιονδήποτε βομβιστή, καθώς σχηματίζονταν ουρές σε κάθε check-point.

4. Οι Fan Zones

Η καρδιά όλων των διοργανώσεων είναι και οι ειδικοί χώροι, που υποδέχονται τους φιλάθλους, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν αγώνες ή όχι. Εκεί γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες, πάρτυ. Εφιάλτης από την άποψη της ασφάλειας για τις Αρχές.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η απόφαση να μην στηθούν γιγαντοοθόνες για τα ματς. Υπήρχαν διοργανώσεις, όπου ακόμη και 100 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να δουν τους αγώνες, αφού δεν είχαν καταφέρει να βρουν εισιτήρια.

Στόχος ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Ο Φερνάντο Σάντος αποκάλυψε ότι η εθνική Πορτογαλίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους αγώνες στο EURO 2016 καθώς η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο την καθιστά πιθανό στόχο για τρομοκρατική επίθεση.



Στο περιθώριο του αγώνα της εθνικής Πορτογαλίας με την Αγγλία ο Φερνάντο Σάντος αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, ότι η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, σε συνεργασία με τις Γαλλικές Αρχές έχει λάβει έξτρα μέτρα ασφαλείας, αφού ο CR7 είναι από τους "στόχους υψηλής επικινδυνότητας".



Πηγή: cnn.gr





Εξαρθρώθηκε οργάνωση διακίνησης όπλων -Με εμπλοκή αστυνομικών, βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο

(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)


Δεκάδες όπλα και χιλιάδες φυσίγγια κατασχέθηκαν στην τεράστια αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με συμμετοχή Ειδικών Φρουρών και δράση στην Κρήτη και την Αττική.

Η εγκληματική οργάνωση, συστηματικά από το 2007, εισήγαγε, διακινούσε και εμπορευόταν όπλα και πυρομαχικά. Τα μέλη της, αφού προμηθεύονταν μη λειτουργικά όπλα- πολλά από αυτά από την Αυστρία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ- τα μετέτρεπαν σε ενεργά και τα πουλούσαν σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής τους αξίας.

Ηδη συνελήφθησαν 18 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανάμεσά τους και δύο Ειδικοί Φρουροί, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., ενώ για την υπόθεση κατηγορούνται άλλα 28 άτομα μεταξύ των οποίων και άλλοι δύο Ειδικοί Φρουροί

Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε από το πρωί του Σαββάτου και έγιναν 18 συλλήψεις σε περιοχές των Χανίων και την Κομοτηνή, ατόμων από 27 έως 59 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται Ειδικός Φρουρός και Αρχιφύλακας, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης καθώς και Ειδικός Φρουρός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 28 άτομα, τα οποία βαρύνονται με συναφείς κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και δύο Ειδικοί Φρουροί που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ειδικεύονταν στην εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, διαμέσου εταιρειών ταχυμεταφορών, μη λειτουργικά όπλα ή τμήματα όπλων και αφού τα τροποποιούσαν και τα μετέτρεπαν σε ενεργά, τα διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά, σε χαμηλότερη τιμή (πέραν της μισής) της εμπορικής τους αξίας.

Ηγετικό ρόλο είχε ένας 31χρονος, που συνελήφθη, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, τη συμμετοχή και το συντονισμό των μελών της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρες του εξωτερικού συγκεκριμένων τύπων μη λειτουργικών όπλων από κοινού με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, που αφορούσαν ειδικότερα, στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, την μεταποίηση και τροποποίηση τους σε λειτουργικά, το δειγματισμό τους σε υποψήφιους αγοραστές, τη μεταφορά τους και τη περαιτέρω προώθηση, διακίνηση και πώλησή τους σε περιοχές κυρίως της Κρήτης και της Αττικής.

Μέλη της οργάνωσης που είχαν την ιδιότητα του οπλοπώλη και του οπλουργού αντίστοιχα, λόγω των ειδικών τους γνώσεων υποστήριζαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο οπλουργός μετέτρεπε τα όπλα σε λειτουργικά, όμοια με τα εργοστασιακά ιδίου τύπου, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τους τελικούς αποδέκτες – αγοραστές.

Άλλα μέλη της οργάνωσης, αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση - πώληση των όπλων αυτών, ενώ επιπλέον υποστήριζαν τη διακίνηση – διαμεσολάβηση και εμπορία όπλων - πυρομαχικών, που κατείχαν παράνομα τρίτα πρόσωπα- άσχετα με την οργάνωση, καθώς και φυσιγγίων, τα οποία αποκτούσαν νόμιμα στο πλαίσιο λειτουργίας σκοπευτικού συλλόγου.

Πιο αναλυτικά, μέλος της οργάνωσης με την ιδιότητα του Προέδρου Τοπικού Σκοπευτικού Συλλόγου της Κρήτης, προμήθευε την οργάνωση με φυσίγγια, τα οποία διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά. Τα φυσίγγια προέρχονταν από μη αναλωθέντα κατά τη διαδικασία των αγώνων – ασκήσεων σκοποβολής, ενώ επιπλέον ο ίδιος συμμετείχε ή διαμεσολαβούσε και στη διαδικασία της εμπορίας.

Ο παραπάνω, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του και τη λειτουργία της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης, είχε ενωθεί με άλλα τρία μέλη της, με σκοπό την επιπλέον παράνομη διάθεση και πώληση φυσιγγίων σε ενδιαφερόμενους αγοραστές, αποκομίζοντας έτσι πρόσθετο οικονομικό όφελος.

Η εγκληματική οργάνωση προμηθεύονταν, μεταξύ άλλων, όπλα από εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας, διαπιστώθηκε ότι μια από τις εταιρείες αυτές πραγματοποιούσε παράνομες εξαγωγές μη λειτουργικών όπλων σε ιδιώτες και όχι σε εμπορικούς επαγγελματίες του είδους, ενώ προϊόντα της εταιρείας είχαν κατασχεθεί από τις αστυνομικές Αρχές σε έξι περιπτώσεις (τουλάχιστον 225 όπλα και περισσότερα από 150.000 φυσίγγια.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση παρήγγειλε μέσω διαδικτύου και προμηθεύτηκε από το εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Αμερική), μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, τουλάχιστον τριάντα μη λειτουργικά πυροβόλα όπλα και άγνωστο αριθμό ανταλλακτικών ειδών οπλισμού, τα οποία εισήχθησαν στην Ελλάδα σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Από αυτά, τουλάχιστον 13 όπλα εισήχθησαν το Μάρτιο του 2016 και αφού υπέστησαν τροποποίηση, διοχετεύτηκαν σε αγοραστές – κατηγορούμενους στους νομούς Χανίων και Αττικής, ενώ τα υπόλοιπα 17 κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στις 18 Απριλίου στα Χανιά, πριν παραληφθούν από τα μέλη της οργάνωσης για την περαιτέρω προώθησή τους στη αγορά.

Επιπλέον, διακινήθηκαν ή διαπραγματεύτηκαν προς πώληση από τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον άλλα 13 όπλα, τα οποία κατέχονταν ήδη παρανόμως από άσχετα με την οργάνωση πρόσωπα.

Η έρευνα στο επίπεδο αυτό συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των όπλων και φυσιγγίων που διακίνησε παράνομα η εγκληματική οργάνωση.

Αναφορικά με τη τιμή πώλησης των όπλων, αποτελούσε -κατά περίπτωση -αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, μεταξύ των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχική τιμή αγοράς προστίθεντο η αμοιβή του οπλουργού για την εργασία μεταποίησης, καθώς και το παράνομο οικονομικό όφελος που προορίζονταν, τόσο για τα μέλη του λειτουργικού πυρήνα της οργάνωσης, όσο και για κάθε μέλος που διαμεσολαβούσε στην εμπορία.

Αποτέλεσμα ήταν η τελική αξία των όπλων να αυξάνεται στο μέγιστο σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς. Έτσι η εγκληματική οργάνωση εξασφάλιζε στα μέλη της το μέγιστο οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου αποτελούσε ένα επιπλέον κίνητρο για ένταξη νέων μελών στη δομή και λειτουργία της, αλλά και στη περαιτέρω δραστηριοποίηση τους στην ανεύρεση υποψήφιων αγοραστών.

Επιπρόσθετα, οι δύο συλληφθέντες Ειδικοί Φρουροί διακριβώθηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και όπως προέκυψε από την έρευνα η εμπλοκή τους σε υπόθεση διακίνησης οπλισμού, για την οποία είχαν συλληφθεί στις 4 Απριλίου από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και οι υπόλοιποι δύο Ειδικοί Φρουροί που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία δεν ταυτοποιούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά εμπλέκονται σε επιμέρους πράξεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο των ερευνών, στα σπίτια των μελών της οργάνωσης και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

45 πιστόλια
9 πολεμικά τυφέκια
3 χειροβομβίδες
22 καραμπίνες-κυνηγετικά
11 αεροβόλα
22.863 φυσίγγια πιστολιών-περιστρόφων
3.444 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου
65 γεμιστήρες
1.637 κυνηγετικά φυσίγγια
89 εξαρτήματα όπλων
9 μαχαίρια
6 κροτίδες
135 γραμμάρια πυρίτιδα και 24 γραμμάρια δυναμίτιδα
3 φιτίλια
30 πυροκροτητές
Teizer
χειροπέδες
σπρέι πιπεριού
93 κάλυκες

Σε χώρο που ανήκει σε ένα από τους συλληφθέντες - μέλος της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίστηκε αποθήκη, την οποία είχε μετατρέψει σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, με κατάλληλα εργαλεία και μηχανήματα για εξειδικευμένες εργασίες τροποποίησης, επισκευής, συναρμολόγησης, και λοιπές εργασίες επί πυροβόλων όπλων.

Επίσης σε έρευνα σε οικία του συλληφθέντα Αρχιφύλακα βρέθηκε και κατασχέθηκε περίστροφο, το οποίο κατείχε νόμιμα ως ιδιωτικό όπλο και για το οποίο είχε δηλώσει ψευδώς κλοπή.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε η παράλληλη δράση που είχε αναπτύξει ένας από τους συλληφθέντες - μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2014, στη διάπραξη εμπρησμών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και απόπειρας εκβίασης σε βάρος επιχειρηματιών και ενός ιδιώτη του νομού Χανίων.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Από πού κατάγονται οι αρχαίοι Μακεδόνες





Γράφει ο Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης 

Η καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων, λαού αλλά και βασιλικού οίκου, απασχόλησε πάσης φύσεως ερευνητές, σχετικούς και άσχετους, από την αρχαιότητα ακόμα ως και τις μέρες μας. 

Δεν θα υπεισέρθω σε μια ανούσια επιχειρηματολογία περί ελληνικότητας του μακεδονικού φύλου, όπως δεν κάνουμε το ίδιο για να αποδείξουμε πως η γη είναι σφαιρική. Εδώ θα εξετάσουμε στοιχεία που θα αποδεικνύουν πώς δημιουργήθηκε αυτή η φυλή και ότι η καταγωγή της βασιλικής οικογένειας δεν προέρχεται τελικά απ’ το Άργος της Πελοποννήσου, όπως διατείνονταν από κάποια εποχή και μετά οι ηγέτες της και θεωρήθηκε από τους μεταγενέστερους κάτι το δεδομένο, αλλά απ’ το Άργος της Ορεστίδος.



Η ιστορία των Μακεδόνων ως αυτόνομης φυλής αρχίζει γύρω στο 800π.Χ κατά τον λεγόμενο ελληνικό μεσαίωνα, καθώς έχουμε στα χέρια μας ελάχιστες και σποραδικές ιστορικές πληροφορίες. Ο μυθικός Μακεδόνας θεωρούταν γιος του Αιόλου και από τoν Ησίοδο αδελφός του Μάγνητος. Σ’ αυτό συνεπικουρεί και το πρόθεμα Μακ- (μακρύς – υψηλόσωμος). Να τονίσω πως οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στη μυθολογία, που πάντα έχει ιστορική βάση. Οι αρχαίοι Έλληνες πάνω στη μυθολογίας είχαν αρχειοθετήσει και είχαν στήσει έναν ολόκληρο κόσμο που απηχούσε σε μια μακρινή ιστορική πραγματικότητα και αυτό έχει αποδειχτεί πολλάκις.

Αρχαίες πληροφορίες και επιβεβαιώσεις γλωσσολόγων καταλήγουν ότι η μακεδονική διάλεκτος είναι αιολική και κοιτίδα όλων των Αιολέων (αφού κατέβηκαν τα ελληνικά φύλα στην ελληνική χερσόνησο) είναι η Θεσσαλία. Η φυλή των υμνημένων απ’ τον Όμηρο Λαπίθων γύρω στο 1900π.Χ. κατοικούσε στη βόρεια και δυτική Θεσσαλία. Από ένα τμήμα των Λαπίθων προήλθαν οι Μάγνητες λίγο μετά το 1900π.Χ. Ένα δεύτερο τμήμα αποίκισε τη Λέσβο και τα βόρεια Ιωνικά παράλια. Ένα τρίτο διασκορπίστηκε στη Στερεά Ελλάδα, ενώ ένα τέταρτο εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη Θεσσαλία. Τέλος, ένα πέμπτο αποτέλεσε τους κατοπινούς Μακεδόνες.

Δυο λαπιθικά ονόματα, Κόρωνος και Καινεύς, μοιάζουν εκπληκτικά με δυο μακεδονικά, Κάρανος και Κοίνος, ενώ η δεύτερη ομοιότητα έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ένας είναι ο πατέρας και ο άλλος ο γιος. Το πρώτο ζεύγος είναι Λάπιθες βασιλείς, ήρωες στην Ιλιάδα. Το δεύτερο ζεύγος στις πηγές είναι βασιλείς Μακεδόνες. Επειδή πρόκειται για ζεύγη ονομάτων και όχι απλώς για παρόμοια ονόματα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν μας. Ο ερευνητής Otto Abel θεωρεί τον Κάρανο ιστορικό πρόσωπο, αν και δεν έχει ιστορικές αποδείξεις. Ο Κάρανος κατά τον Abel ήταν Θεσσαλός βασιλιάς που βοήθησε τους Μακεδόνες και μετά αυτοί τον συνέδεσαν με τον βασιλικό τους γένος. Αν θεωρήσουμε την Ιλιάδα έργο με ιστορική υπόσταση, οι Κόρωνος και Καινεύς ήταν υπαρκτά πρόσωπα, αν και στο έπος λανθασμένα φέρεται ο Καινεύς πατέρας του Κορώνου. Εξάλλου, μεγάλος αριθμός πόλεων της νότιας Ελλάδας αναφέρει τον Κόρωνο σαν ήρωα διαφόρων μύθων.



Για να εξετάσουμε όμως την υπαρκτότητα του Κάρανου σαν Μακεδόνα. Είναι το κλειδί σε όλη μας την αναζήτηση. Ο Κάρανος αναφέρεται ως ο ενδέκατος απόγονος του Ηρακλή απ’ τον Θεόπομπο, ενώ ο Σάτυρος τον θεωρεί πρόγονο των Πτολεμαίων. Επίσης μεταγενέστεροι έγραψαν γι’ αυτόν: ο Ιουστίνος τον 2ομ.Χ. αι., ο Ευσέβιος τον 4ομ.Χ. αι. και ο Γεώργιος Σύγκελος τον 9ομ.Χ. αι. Ωστόσο, μύθο για τον Κάρανο με ιστορικό περιεχόμενο σαν γενάρχη των Μακεδόνων διέσωσε ο σπουδαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελός τον 1οπ.Χ. αι.

Η Μακεδονία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων διέθετε αρκετούς ιστορικούς, αλλά σώζονται ελάχιστα αποσπάσματά τους. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι ήταν μετριότατοι ιστορικοί, τουλάχιστον για τη γενεαλογία των βασιλέων τους θα ήταν ενημερωμένοι. Απ’ αυτούς λοιπόν προέρχεται η βιβλιογραφία των μεταγενέστερων. Έτσι ο Ευσέβιος τοποθετεί τον Κάρανο στο 807π.Χ., ο Σύγκελος στο 803π.Χ. και ο Valleio Patercolo στο 819π.Χ.

Ο Φίλιππος Β΄ στον γιο του με την Κλεοπάτρα έδωσε το όνομα Κάρανος. Δεν ήταν δυνατόν να δινόταν σε βασιλοπαίδα όνομα φανταστικού προσώπου αλλά όνομα προγόνου βασιλιά. Επίσης, το όνομα Κοίνος απαντάται σε πολλούς Μακεδόνες, και μάλιστα επιφανείς, την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Κάρανος στον μύθο(;) έρχεται από τη Γυρτώνη, πόλη στη δεξιά όχθη του Πηνειού, της Βόρειας Θεσσαλίας που αφήνει τη βασιλική του έδρα και εγκαθίσταται στην Άνω Μακεδονία, στο Άργος της Ορεστίδος. Οι Ορέστες ήδη προϋπήρχαν εκεί των Μακεδόνων. Από εκεί ξεκίνησε ο Περδίκκας Α΄, ο δισέγγονος του Κάρανου για να ιδρύσει τις Αιγές. Ο Όμηρος είναι εξαιρετικά ακριβής με το να θεωρεί βόρειο όριο της Ελλάδας τον Όλυμπο. Οι Μακεδόνες βγήκαν απ’ τη Θεσσαλία προ του Ομήρου αλλά μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Το ότι οι Μακεδόνες ξεκίνησαν απ’ τη βόρεια Θεσσαλία προς την Άνω Μακεδονία ενισχύεται από τρία τοπωνύμια της Περραιβίας (Ελασσόνα) και της Εστιαιώτιδας (Καλαμπάκα), που τα συναντάμε στην Πελαγονία (F.Y.R.O.M.) και στη Δερρίοπο (Κορυτσά). Είναι οι πόλεις Άζωρος, Τριπολίτις και Αλαλκομενές. Αν είχαμε ένα κοινό όνομα σε δυο πόλεις είναι κάτι το συχνό, αλλά ονόματα τριών πόλεων της βόρειας Θεσσαλίας να εμφανίζονται στην περιοχή της βόρειας Άνω Μακεδονίας, στη λεκάνη του ποταμού Εριγώνα, προφανώς δεν είναι τυχαίο. Οι Μακεδόνες, λοιπόν, απ’ τη βόρεια Θεσσαλία μπήκαν αρχικά στην Άνω Μακεδονία και όχι στην Πιερία και οι Αιγές ιδρύθηκαν απ’ το Άργος Ορεστικό και όχι απ’ το Άργος της Πελοποννήσου.

Θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι οι Μακεδόνες προήλθαν απ’ τους Λάπιθες, που ενισχύεται και από έναν μύθο που διασώζεται απ’ τον Διόδωρο (Βιβλίο 4ο 69 – 70). Οι Λάπιθες της βόρειας Θεσσαλίας στο διάστημα από το 1900π.Χ. ως τον Τρωικό Πόλεμο (1200π.Χ.) ήρθαν σε ρήξη με τους Κενταύρους της Μαγνησίας και του Πηλίου. Θεωρούμε βέβαια τους Κενταύρους μια προελληνική φυλή (Πελασγοί) που δεν επιδέχονταν αφομοίωση, οπότε οι Λάπιθες αναγκάστηκαν να τους εκτοπίσουν. Έχοντας υπ’ όψιν τη μυθολογία σχετικά με τους Δαναούς, η αρπαγή των γυναικών δεν έγινε απ’ τους Κενταύρους αλλά απ’ τους Λάπιθες, οι οποίοι προσπάθησαν να αφομοιωθούν. Ας μη ξεχνάμε πως τα άλογα τα έφεραν οι Ινδοευρωπαίοι Λάπιθες και για τους “Κενταύρους” ήταν ένα ζώο πρωτόγνωρο. Ακριβώς μετά την αφομοίωση οι Λάπιθες ονομάζονται Μάγνητες.


Η Κενταυρομαχία ήταν μια αστεία υπόθεση αυτή καθ’ αυτή σαν γλυπτική παρουσίαση, αλλά πρέπει να είχε και μια άλλη σημασία για τους Έλληνες της κλασικής εποχής. Ήταν η επικράτηση και η υπενθύμιση των εξ Ευρώπης Ελλήνων στους Προέλληνες. Απ’ όσα αναφέραμε, έχουμε ένα δεδομένο ότι οι Μάγνητες προήλθαν απ’ τους Λάπιθες και (σύμφωνα με τον Ησίοδο) ότι ο Μάγνης και ο Μακεδών ήταν αδέλφια. Αυτό σημαίνει πως και οι Μακεδόνες προήλθαν απ’ τους Λάπιθες.

Οι Μακεδόνες, μόλις “αυτονομήθηκαν” ως φυλή, ήταν οι μόνοι Έλληνες που είχαν να αντιμετωπίσουν και Προέλληνες (Τυρρηνούς στην Ελίμεια) και Ινδοευρωπαίους (Φρύγες, Θράκες, Ιλλυριούς). Αφομοίωναν ως ποιμενική φυλή τους καλλιεργητές Προέλληνες για να γίνουν και αυτοί καλλιεργητές. Είχαν στο μικρό τους κράτος από πολύ νωρίς τις περιοχές της Τυμφαίας και της Περραιβίας. Αυτό πρέπει να έγινε γιατί τα θεωρούσαν δικά τους παλιά εδάφη και το πιθανότερο είναι η προσάρτηση να έγινε εξ αρχής. Όταν εγκατέλειψαν τον Βορειοθεσσαλικό χώρο, κράτησαν για δική τους όλη τη βόρεια πλευρά του Πηνειού μαζί με τα φύλα που εγκαταστάθηκαν εκεί. Εξάλλου, ο Σκύλαξ και ο Στράβων γράφουν πως όριο Θεσσαλίας και Μακεδονίας είναι ο Πηνειός.

Σίγουρα, μέχρι το 500π.Χ. οι Μακεδόνες δεν ξέχασαν τη Λαπιθική τους καταγωγή. Οι Αιγές έκοψαν νομίσματα με παραστάσεις Κενταύρων να αρπάζουν γυναίκες, επί βασιλείας Αμύντα Α΄, ακριβώς πριν απ’ τον Αλέξανδρο Α΄ τον επονομαζόμενο φιλέλληνα. Αυτός λοιπόν ο Αλέξανδρος Α΄ (βασιλιάς από 498 – 454π.Χ.) δημιούργησε όλο αυτό το μπέρδεμα της καταγωγής, τουλάχιστον για το βασιλικό γένος των Μακεδόνων και που παρουσιάζεται, με μια ελκυστική ελαφρότητα, στον θρυλικό μύθο των τριών Τημενιδών αδελφών, που μας τον παραδίδει ο Ηρόδοτος. Θεωρώ βέβαιο το γεγονός πως ο Ηρόδοτος κατέγραψε τον μύθο ακούγοντας τον ίδιο τον Αλέξανδρο να του τον αφηγείται ή έστω από κάποιον υψηλότατο αξιωματούχο του βασιλικού οίκου. Ο βασιλιάς προσπάθησε να παρουσιάσει μια πιο ευγενική καταγωγή στηριζόμενος σε μια συνωνυμία, Άργος Ορεστικό – Άργος Πελοποννήσου! Θα λέγαμε πως είναι η ψυχολογική αντίδραση ενός απομακρυσμένου Έλληνα βασιλιά που προσπαθεί να μπει στο επίκεντρο των ελληνικών πραγμάτων και να δώσει μ’ αυτόν τον τρόπο μια αίγλη στους καθυστερημένους τότε στον πολιτισμό Μακεδόνες.

Με λίγα λόγια, οι τρεις Τημενίδες αδελφοί (δηλ. απόγονοι του Αργείου Τήμενου, απογόνου του Ηρακλή), Αέροπος, Γαυάνης και ο μικρότερος ο Περδίκκας, υποτίθεται ότι δούλευαν για έναν βασιλιά των Ιλλυριών, έχοντας πάει εκεί από το πελοποννησιακό Άργος. Έγινε μια παρεξήγηση, κυνηγήθηκαν και τελικά ο Περδίκκας έγινε αρχηγός των Μακεδόνων και ίδρυσε τις Αιγές. Το πιο λογικό είναι να πήγαν στη γειτονική Ιλλυρία, λίγο πιο δυτικά, από το Άργος Ορεστικό. Εκείνο που με βεβαιότητα επισημαίνεται στον μύθο είναι ο σκοπός του ταξιδιού των τριών Μακεδόνων πριγκίπων. Πρόκειται για μια κατασκοπευτική δραστηριότητα! Ανακαλύπτονται και καταδιώκονται. Στην πραγματικότητα, οι Μακεδόνες προσπάθησαν να βγουν στη θάλασσα αλλά προς την πλευρά της Αδριατικής, βόρεια του Αώου ποταμού. Δε βγήκαν προς το Αιγαίο γιατί τους εμπόδιζαν τα θρακικά φύλα, όπως οι Πίερες, που ήταν πολύ ισχυρά. Επομένως, εκτίμησαν ότι τα Ιλλυρικά φύλα θα ήταν ευκολότερος αντίπαλος, αλλά απέτυχαν, οπότε ξαναπροσπάθησαν προς την Πιερία. Ας μη ξεχνάμε ότι μέχρι να πάρει την εξουσία ο Φίλιππος Β΄, η Μακεδονία ήταν ένα μικρό αδύναμο κρατίδιο, το οποίο πάλευε απλώς και μόνο για να μην εξαφανιστεί! Ο μύθος τελειώνει με την ίδρυση των Αιγών κάτω απ’ το Βέρμιο, στην σημερινή Έδεσσα. Αλλά σ’ έναν μύθο με τόση ιστορική ακρίβεια, γιατί υπάρχει αυτή η εξόφθαλμη ανακρίβεια ως προς τη θέση των Αιγών, που είναι στη Βεργίνα; Το πιθανότερο είναι για την ασφάλεια των βασιλικών τάφων.

Ο Αλέξανδρος Α΄ ήταν μάλλον ο πρώτος Μακεδόνας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σ’ αυτόν οφείλεται η διάδοση της λατρείας του Ηρακλή, που λατρευόταν με υπερβολή και είναι μια ακόμα προσπάθεια σύνδεσης του βασιλικού οίκου με τη Πελοπόννησο. Είναι ένα επιχείρημα που μας βεβαιώνει για το αντίθετο! Το επίθετο λοιπόν “Τημενίδες” μπήκε επείσακτα και ο ίδιος ο Αλέξανδρος ή μεταγενέστεροι βασιλείς σκέφτηκαν ότι δημιουργείται πρόβλημα με τους τρεις πριν τον Περδίκκα βασιλείς, Κάρανο, Κοίνο και Τυρρίμα, με τον εξής παραλογισμό να θεωρείται πως ο Περδίκκας ήλθε απ’ το Άργος της Πελοποννήσου, ενώ να θεωρείται γενάρχης των Μακεδόνων ο Κάρανος απ’ το Άργος της Ορεστίδος! Όσο για το άλλο προσωνύμιο του βασιλικού γένους, το “Αργεάδες” το πιο λογικό είναι να προέρχεται απ’ τον γιο του Περδίκκα Α΄, τον βασιλιά Αργαίο (652 – 621π.Χ.) που σημαίνει απόγονοι του Αργαίου. Αν σήμαινε καταγωγή απ’ την Πελοπόννησο, σύμφωνα και με την ελληνική γραμματική, θα ονομάζονταν “Αργείοι”! Πάντως όπως και να χει, ο δισέγγονος του Κάρανου, ο Περδίκκας Α΄, ίδρυσε τελικά τις Αιγές και έβγαλε τους Μακεδόνες στην πεδιάδα, κοντά στη θάλασσα.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί είναι η σχέση των Μακεδόνων με τους Δωριείς. Οι Μακεδόνες δεν ήταν Δωριείς. Η ομοιότητα, ομολογώ διαβολική, των ονομάτων Μακεδών και Μακεδνός έγινε αιτία να θεωρηθούν συγγενή φύλα, άσχετα αν το ένα μιλούσε την αιολική και το άλλο τη δυτική διάλεκτο. Είναι τουλάχιστον αφελές και πρόχειρο να στηριζόμαστε στην ομοιότητα δυο ονομάτων, χωρίς να υπάρχει καμιά άλλη ιστορική πληροφορία. Οι Δωριείς (Μακεδνοί) πέρασαν και εκδιώχτηκαν ή παρέμειναν για ένα διάστημα στην Εστιαιώτιδα (έδρα των Λαπίθων που αργότερα ονομάστηκαν Μακεδόνες) και αργότερα κατέβηκαν στην κεντρική Στερεά Ελλάδα. Το όνομα Μακεδνός δεν είναι δωρικό. Πιθανώς τους δόθηκε απ’ τους Λάπιθες και αυτοί το υιοθέτησαν. Έφτασαν λοιπόν στην Εστιαιώτιδα με κάποιο άγνωστο στην ιστορία όνομα, όπου τους δόθηκε το όνομα Μακεδνοί, το οποίο επέζησε. Αργότερα στη Δωρίδα πήραν και το όνομα Δωριείς.

Το όνομα Μακεδνός απ’ την κατάληξή του φαίνεται ένα ουσιαστικοποιηθέν επίθετο ως προς το ουσιαστικό Μακεδνών. Το όνομα Μακεδόνες πρέπει να υπήρχε σαν ιδιαίτερο λαπιθικό όνομα, προτού βγουν οι Μακεδόνες στην Άνω Μακεδονία. Από τους Μακεδόνες δόθηκε και στους Δωριείς, επειδή ήρθαν σε συνάφεια στην Εστιαιώτιδα. Άρα, πρώτα υπήρξε το όνομα Μακεδών και μετά προήλθε το όνομα Μακεδονία, που δεν είναι μόνο όρος γεωγραφικός. Οι Μακεδόνες ήταν ένα αιολικό φύλο που προήλθε απ’ τους Λάπιθες της Θεσσαλίας, γιατί η διάλεκτός τους ήταν αιολική και ο γενάρχης τους, ο Κάρανος, Λαπίθης. Όποια δωρικά στοιχεία της μακεδονικής διαλέκτου, προέρχονται από γειτνίαση με τα δυτικά φύλα της Άνω Μακεδονίας και από την αφομοίωση του μολοσσικού φύλου των Ορεστών.


Ανακεφαλαιώνοντας, οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνικό αιολικό φύλο απ’ την ευρύτερη ομάδα των Λαπίθων. Διαχωρίστηκαν απ’ τους Μάγνητες και κατοικούσαν στη βόρεια Θεσσαλία. Αργότερα, με ηγέτη τον Κάρανο, κατέλαβαν το Άργος της Ορεστίδος και εποίκισαν με τη μία όλη την Άνω Μακεδονία. Οι Ορέστες ήταν το μόνο φύλο που είχε καταγωγή ηπειρώτικη, ήταν Μολοσσοί. Οι Μακεδόνες προσπάθησαν να βγουν στη θάλασσα προς την Αδριατική, αλλά δεν τα κατάφεραν και τελικά με τον Περδίκκα Α΄ κινήθηκαν ανατολικά και ίδρυσαν τις Αιγές. Εν τω μεταξύ, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής απομόνωσης της Άνω Μακεδονίας, δημιουργήθηκαν μικρά βασίλεια, ώσπου κάποια στιγμή επί του Φιλίππου Β΄ όλα αυτά τα βασίλεια ενσωματώθηκαν στην Κάτω Μακεδονία υπό ενιαία διοίκηση. Γι’ αυτό ο αλάνθαστος Θουκυδίδης θεωρούσε τους Μακεδόνες μια ενιαία φυλή και έγραφε πως υπάρχουν Λυγκηστές Μακεδόνες, Ελιμειώτες Μακεδόνες, Ορέστες Μακεδόνες (αφού αφομοιώθηκαν) κ.α. Αντίθετα, ο Στράβων έγραφε ότι όλοι οι Ανωμακεδόνες ήταν μολοσσικής καταγωγής. Φυσικά, θα συμφωνήσουμε με τον ιδιοφυή και αξιόπιστο Θουκυδίδη. Πολύ σωστά ο μεγάλος ιστορικός, έγραφε πως μόνο οι Εορδοί δεν ήταν Μακεδόνες, αφού ήταν Φρύγες, και όσοι δεν εξολοθρεύτηκαν, μετακινήθηκαν προς την Θράκη. Έτσι, επήλθε μια φυλετική ομοιογένεια στην ιστορική Μακεδονία, πριν ξεκινήσει με τον Φίλιππο για την κατάκτηση των Βαλκανίων και αργότερα με τον Μέγα Αλέξανδρο Γ΄ για την κατάκτηση του κόσμου.



Πηγή: eranistis.net, onalert.gr


Η Βουλγάρα πρώην σύζυγος σκότωσε τον 63χρονο που βρέθηκε στον καταψύκτη!



Η 49χρονη πρώην σύζυγός του ήταν τελικά αυτή που σκότωσε τον άτυχο ναυτικό ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο είχε βρεθεί νεκρός στον καταψύκτη του σπιτιού του. 

Η 49χρονη πρώην σύζυγός του ήταν τελικά αυτή που σκότωσε τον άτυχο ναυτικό ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο είχε βρεθεί νεκρός στον καταψύκτη του σπιτιού του. 

Το βράδυ του Σαββάτου η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η ανθρωποκτονία του 63χρονου εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος της 49χρονης Βουλγάρας πρώην συζύγου του, ενός 29χρονου Ρουμάνου, ενώ στην ίδια υπόθεση είναι επίσης κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία ενώ ένας 32χρονος Βούλγαρος ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές Νιγρίτας κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία . Επίσης, για την δολοφονία του ναυτικού κατηγορείται και μια 26χρονη Βουλγάρα η οποία συνελήφθη από τις αρχές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 26χρονη από τη Βουλγαρία φέρεται να ήταν ο σύνδεσμος της «μαύρης χήρας» του 63χρονου με τον Ρουμάνο. 

Ωστόσο, η πρώην σύζυγος και ο Ρουμάνος δεν έχουν ακόμη συλληφθεί και αναζητούνται από τις αρχές αφού αμέσως μετά το έγκλημα, φέρονται να διέφυγαν στη Βουλγαρία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλγάρα πρώην πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας στις 7 Ιανουαρίου, δέκα ημέρες πριν δηλωθεί η εξαφάνιση του 63χρονου ναυτικού, αλλά η Ασφάλεια γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία της, τον τόπο κατοικίας της και μέσω της Interpol έχει ενημερώσει τις αρχές της γειτονικής χώρας. 

Το χρονικό της θυελλώδους σχέσης του ναυτικού με την Βουλγάρα 

Το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας γνωρίζει επίσης όλο το χρονικό της θυελλώδους σχέσης του 63χρονου και της 45χρονης. Οι δύο τους γνωρίστηκαν στη Βουλγαρία και ο ναυτικός το 2003 αποφάσισε να παντρευτεί και να φέρει τη νεαρή τότε γυναίκα στη χώρα μας. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι το οποίο εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στην πατρίδα της μητέρας του. 

Ο γάμος δεν κράτησε πολύ και το ζευγάρι χώρισε και αποφάσισε να μείνει σε διαφορετικά σπίτια. Όμως εξακολουθούσαν να έχουν επαφές και ο ναυτικός την επισκεπτόταν συχνά στο σπίτι της για να βλέπει το παιδί του. Οι προστριβές και τα επεισόδια μεταξύ του ζευγαριού ήταν έντονα λόγω του παιδιού και δεν ήταν λίγες οι φορές που γείτονες τους άκουγαν να τσακώνονται άγρια και να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες. Μάλιστα λένε πως οι διαμάχες είχαν φθάσει μέχρι και τα δικαστήρια. 

Φρικτό θάνατο είχε ο 63χρονος 

Πάντως, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο άτυχος ναυτικός είχε φρικτό θάνατο από τα χέρια των αδίστακτων δολοφόνων του. 

Ο 63χρονος πέθανε από ασφυκτικό θάνατο που προήλθε από απόφραξη των αναπνευστικών οδών αφού οι δολοφόνοι έκλεισαν τη μύτη και το στόμα του, πριν τον τοποθετήσουν στον καταψύκτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες είχαν κλείσει το στόμα του με ένα πανί, ενώ ο άντρας είχε δεχθεί και δύο χτυπήματα στο κεφάλι. Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν ήταν θανατηφόρα. 

Σοκ είχε προκαλέσει επίσης η αποκάλυψη ότι το θύμα βρισκόταν δεμένο για πάνω από ένα χρόνο μέσα στον καταψύκτη και σε εμβρυακή στάση. 

Υπενθυμίζεται ότι μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα είχε βρεθεί πρώτος ένας δικαστικός επιμελητής όταν μετέβη στο διαμέρισμα της περιοχής προκειμένου να παραδώσει ένταλμα έξωσης στην εν διαστάσει σύζυγό του, που διέμενε στον χώρο με τον γιο τους και η οποία δεν είχε καταβάλλει τα οφειλόμενα ενοίκια για έξι μήνες. Ωστόσο, και τα ίχνη της ίδιας είχαν χαθεί εδώ και μήνες, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά για τον ρόλο που εκείνη είχε παίξει στην τραγική κατάληξη του συζύγου της. 

Η εξαφάνιση του συνταξιούχου ναυτικού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία, είχε δηλωθεί πέρυσι τον Ιανουάριο από φίλους του οι οποίοι ανέφεραν ως αιτία της εξαφάνισης, τους καβγάδες που σημειώνονταν καθημερινά ανάμεσα στο ζευγάρι. 



Πηγή: protothema.gr


Λύγισε στον τελικό ο Ολυμπιακός, πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γιουγκ



Μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 6-4 από τον Γιουγκ στον τελικό με τους Κροάτες να έχουν ως πολυτιμότερο παίκτη τους τον τερματοφύλακα, Μπίγιατς.

Εφτασε στην πηγή αλλά τελικά δεν ήπιε νερό ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι τα έδωσαν όλα κόντρα στη Γιουγκ, αλλά ο Μπίγιατς, το άγχος τους και σε ορισμένες περιπτώσεις η διαιτησία τους οδήγησαν στην ήττα με 6-4.

Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα δυνατό με τους παίκτες των δύο ομάδων να παίζουν σε πολλές φάσεις ξύλο. Οι άμυνες και οι τερματοφύλακες να ήταν μεγάλοι πρωταγωνιστές. Αυτό φαίνεται και από το μικρό σε έκταση σκορ, αλλά και από τα τρομερά ποσοστά που είχαν οι δύο πορτιέρο. Ο Πάβιτς είχε 50% στις αποκρούσεις του, ενώ ο τρομερός Μάρκο Μπίγιατς είχε το εντυπωσιακό 76,5%!

Στο επιθετικό κομμάτι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Γιουγκ είχαν χαμηλό ποσοστό στο παίκτη παραπάνω, με τους ερυθρόλευκους να τους στοιχίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν βρήκαν λύσει από την περιφέρεια. Οι Κροάτες έβγαλαν ορισμένες μεγάλες άμυνες, είχαν καλά τοποθετημένα μπλοκ και ότι περνούσε από εκεί το σταματούσε ο Μπίγιατς.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη του ήττα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ίσως στο χειρότερο παιχνίδι και έχασαν μία μεγάλη ευκαιρία να ανέβουν και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 14 χρόνια.

Το ματς: Επιστρέφοντας στα του παιχνιδιού ο Μουρίκης ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ του τελικού με ένα εντυπωσιακό γυριστό. Στη συνέχεια οι άμυνες των δύο ομάδων δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους επιθετικούς με τον Πάουλο Ομπράντοβιτς να ισοφαρίζει λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου.

Το... "ξύλο" έγινε πιο έντονο όσο περνούσε η ώρα στο παιχνίδι με τις δύο ομάδες να είναι ιδιαίτερα νευρικές κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η Γιουγκ ανέβασε το πρες της δυσκολεύοντας την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά ο Φουντούλης στον παίκτη παραπάνω έβαλε και πάλι τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ με 3.11 να απομένουν για το τέλος της δεύτερης περιόδου.

Σε αυτό όμως το διάστημα οι ερυθρόλευκοι δέχτηκαν δύο γκολ το πρώτο ήταν από τον Μπένιτς στον παίκτη παραπάνω, το δεύτερο όμως δεν συγχωρείται σε έναν τελικό. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο έχασε παίκτη παραπάνω, αλλά οι Κροάτες έβγαλαν και κόντρα με παίκτη λιγότερο και ο Ντόσκας αναγκάστηκε να κάνει πέναλτι με τον Περόνε να δίνει για πρώτη φορά προβάδισμα στη Γιουγκ.

Ο Γούνας έφερε και πάλι το ματς στα ίσα στο 18', για να έρθει ο Γκαρθία λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου να βάλει και πάλι μπροστά στο σκορ τους Κροάτες. Κάπως έτσι φτάσαμε στην τελευταία περίοδο με το σκορ στο 4-3 υπέρ της Γιουγκ.

Με 5.36 να απομένουν για το τέλος του αγώνα ο Βλαχόπουλος έκανε το 4-4, όμως η συνέχεια ανήκε αποκλειστικά στη Γιουγκ και τον Μπίγιατς. Ο Γιόκοβιτς έδωσε και πάλι το προβάδισμα στους Κροάτες, ο τερματοφύλακας της Γιουγκ κατέβασε ρολά και ο Περόνε εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι στα 11'' πριν το τέλος για να διαμορφώσει το τελικό 6-4.

Θυμηθείτε το LIVE της αναμέτρησης

Ολυμπιακός - Γιουγκ 4-6

Τα οκτάλεπτα: 1-1, 1-2, 1-1, 1-2

Ολυμπιακός (Βλάχος): Μουρίκης 1, Φουντούλης 1, Γούνας 1, Βλαχόπουλος 1,

Γιουγκ (Κόβιτσακ): Ομπράντοβιτς 1, Μπένιτς 1, Περόνε 2, Γκαρσία 1, Γιόκοβιτς 1



Πηγή : sport24.gr


Επενδύσεις χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια υπόσχεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος




Τον «γόρδιο δεσμό» ανάπτυξη και επενδύσεις χωρίς διαθέσιμα ιδιωτικά κεφάλαια και ανεπαρκείς κρατικούς πόρους καλείται να λύσει η κυβέρνηση μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης. Το εν λόγω έργο δυσχεραίνουν τα βάρη των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, του 3299/2004 και του 3908/2011, καθώς η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει ενισχύσεις για εκκρεμή επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τα 3,5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι η κρατική συμμετοχή, εάν στη διάρκεια των ετών 2016-2023 υλοποιηθούν επενδύσεις 11,01 δισ. ευρώ.

Θύμα της λιτότητας

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη λιτότητα, όχι μόνο διότι προτάσσει τα φορολογικά κίνητρα έναντι των άμεσων ενισχύσεων, αλλά και διότι θέτει πλαφόν στο ύψος των ενισχύσεων που μπορεί να λάβει ένας επενδυτικός φορέας. Ειδικότερα, τίθεται μέγιστο όριο ενίσχυσης στα 5 εκατ. ευρώ ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο. Σε περίπτωση που ένα επενδυτικό σχέδιο ενισχύεται και από άλλα καθεστώτα πλην του αναπτυξιακού, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό ενισχύσεων προκειμένου να ελεγχθεί περίπτωση τεχνητής κατάτμησής του. Ετσι, οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά τα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Το τελευταίο αυτό μέτρο αποσκοπεί και στη μεγαλύτερη διασπορά των ενισχύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ό,τι συνέβη στο παρελθόν.

Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, στους τρεις προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (2601/98, 3299/2004 και 3908/2011) εντοπίστηκαν έξι επιχειρηματικοί όμιλοι (πέντε στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και ένας στον κλάδο του τουρισμού), οι οποίοι ενισχύθηκαν για 133 επενδυτικά σχέδια (δηλαδή για το 0,9% του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων των τριών νόμων) με συνολική ενίσχυση περίπου 1 δισ. ευρώ (8,1% των συνολικών ενισχύσεων), ενώ το 25,4% των συνολικών ενισχύσεων απορροφήθηκε από 95 επιχειρήσεις ή ομίλους επιχειρήσεων σε 407 επενδυτικά σχέδια.

Από την άλλη, πάντως, υπάρχει μέριμνα και για τις μεγάλες επενδύσεις –μείζονος μεγέθους όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται στο νομοσχέδιο– και πρόκειται για όσες σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: το επιλέξιμο κόστος επένδυσης είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργούν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμου κόστους επένδυσης. Τα ειδικά κίνητρα που προβλέπονται γι’ αυτή την κατηγορία επενδύσεων είναι δύο:

• Σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και σε περίπτωση που αυτός μειώνεται, θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής. Εναλλακτικά ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει φοροαπαλλαγή. Και στις δύο περιπτώσεις, η συνολική ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

• Υπαγωγή των επενδύσεων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (γνωστό ως fast track), χωρίς ωστόσο να παρέχεται κάποια από τις λοιπές ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Τα γενικής εφαρμογής κίνητρα που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι τα ακόλουθα:

1) Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Η φοροαπαλλαγή δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το 20% του συνολικού ποσού της φοροαπαλλαγής και μπορεί να επιμερισθεί σε βάθος 15ετίας.

2) Δημόσια επιχορήγηση από 10% έως 45% με κριτήρια γεωγραφικά αλλά και ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

3) Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Η επιδότηση συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη.

4) Κάλυψη από το Δημόσιο του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

5) Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω Ταμείου Συμμετοχών.

Σε αντίθεση με όσα είχαν θεσμοθετηθεί το 2013 και προέβλεπαν ακόμη και την προκαταβολή του 100% της ενίσχυσης, υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης ισόποσης εγγυητικής επιστολής, τώρα προκαταβολές των ενισχύσεων θα χορηγούνται μόνο μετά την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία αφενός λόγω των πολύ υψηλότερων απαιτήσεων που θέτουν οι τράπεζες για την έκδοση εγγυητικών επιστολών και αφετέρου λόγω του σκανδάλου των πλαστών εγγυητικών επιστολών, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια.

Προβληματικά σημεία

Δύο ακόμη ζητήματα στα οποία αποτυπώνονται τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, είναι τα ακόλουθα: με τον νέο νόμο καταργείται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ίδιας συμμετοχής, ενώ ως επενδυτικό σχέδιο μπορεί να θεωρηθεί και η απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε επιχείρηση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης.


Παλαιότερα επενδυτικά σχέδια

Σειρά εκκρεμοτήτων των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο, τόσο σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση υλοποίησης των επενδύσεων όσο και την αποπληρωμή των ενισχύσεων. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

• Για τα επενδυτικά σχέδια του νόμου 3299/2004, των οποίων η ημερομηνία ολοκλήρωσης έληξε στις 31/12/2015, προβλέπεται νέα προθεσμία ολοκλήρωσης στις 31/12/2016. Εάν μέχρι τότε υλοποιηθεί το 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται μέχρι τις 30/6/2018. Για όσα είχαν προθεσμία ολοκλήρωσης στις 31/12/2016, αυτή παρατείνεται έως 30/6/2018 με την προϋπόθεση της υλοποίησης μέχρι 31/12/2016 του 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

• Για τα επενδυτικά σχέδια του νόμου 3908/2011, των οποίων η απόφαση υπαγωγής έχει εκδοθεί έως 31/12/2012, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται έως 30/6/2017, ενώ για όσα είχε εκδοθεί απόφαση υπαγωγής εντός των ετών 2013 και 2014 η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται έως 31/12/2017.

Οι επενδυτικοί φορείς των σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους νόμους και δεν έχουν λάβει όλο το ποσό της ενίσχυσης μπορούν να επιλέξουν αντί της άμεσης ενίσχυσης το κίνητρο των φοροαπαλλαγών.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα λάβουν το ποσό σε επτά ετήσιες δόσεις. Η πρώτη θα καταβάλλεται με την υποβολή του αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου.



Έντυπη Καθημερινή


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ τις offshore είναι η απόλυτη υποκρισία



Απόλυτο εμπαιγμό και υποκρισία χαρακτηρίζει τη διάταξη για τις offshore η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

Υποστηρίζει μάλιστα πως «η δικαιοσύνη θα απορρίψει το νόμο που "εν χορδαίς και οργάνοις" ψήφισε ο κ. Τσίπρας και θα ισχύσει ο προηγούμενος ψηφισμένος νόμος».

Μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός δηλώνει «ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει την αύξηση των δαπανών του κράτους, που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ» και τονίζει ότι η «ΝΔ σήμερα δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση και δεν κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας».




Πηγή : news.makedonias.gr


Μετά το κράξιμο τα μάζεψαν για τους τάφους των Βενιζέλων



Δεν έχουν αίσθηση των όσων κάνουν και για τις επιπτώσεις που θα έχουν!! Νομοθετούν ασύστολα και μόλις δουν ότι τους την "πέφτουν" και ακούν τα εξ αμάξης τότε βγαίνουν κατηγορούν και τα μαζεύουν. 

Διαβάζουμε στα haniotika-nea.gr

Επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” για τους Τάφους των Βενιζέλων το υπουργείο Οικονομίας, το οποία επέλεξε να απαντήσει μέσω “κύκλων” του σε ανυπόγραφο άρθρο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου.

Στο συγκεκριμένο άρθρο το υπουργείο του Γιώργου Σταθάκη επιβεβαιώνει ότι δεν έχει γίνει η μετεγγραφή του ακινήτου από τον ΕΟΤ στο Δήμο Χανίων. Παράλληλα ο Χανιώτης υπουργός επιχειρεί να ανατρέψει την πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας την είδηση προφανώς στην αγωνία του να μην “χρεωθεί” τη γκάφα ολκής στην οποία υπέπεσε. 

Τηρώντας την παράδοση που θέλει τους Χανιώτες υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν εχθρούς παντού, στο ανυπόγραφο άρθρο του ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρονται τα εξής:

«Άνθρακες ο θησαυρός αποδεικνύεται για την εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” και όσα μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν την είδηση, η δήθεν παραχώρηση στην ΕΤΑΔ για ιδιωτικοποίηση της έκτασης στην οποία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων στα Χανιά, αναφέρουν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

Όπως αποδεικνύει σειρά εγγράφων, η έκταση έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων από το 2014, όμως οι Δημοτικές Αρχές έχουν καθυστερήσει τη μετεγγραφή του ακινήτου. Για άλλη μια φορά οι κατασκευαστές “ειδήσεων” που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων με ψεύδη στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους καλούνται να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές».

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ;
Αυτός που μένει να λογοδοτήσει στον Ελληνικό λαό είναι ο Χανιώτης υπουργός που προφανώς μέσα στις χιλιάδες σελίδες των μέτρων που ψήφισε δεν πρόσεξε – και – τη λεπτομέρεια για τους Τάφους των Βενιζέλων.

Μικροπολιτική κάνουν σε κάθε περίπτωση κ. Σταθάκη όσοι υπόσχονταν ότι δεν θα ξεπουλήσουν το αεροδρόμιο Χανίων, όσοι υπόσχονταν ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ. Διότι στα “Χανιώτικα νέα” όπως καλά γνωρίζετε αναδεικνύουμε τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Κι ένα τέτοιο είναι και οι Τάφοι των Βενιζέλων.

Για να σας το θέσουμε λοιπόν απλά, αν δέν έχει γίνει η μετεγγραφή του ακινήτου στον Δήμο Χανίων όπως παραδέχονται οι “κύκλοι” σας, τότε προφανώς είναι στην κατοχή του ΕΟΤ. Άρα αφού εκχωρούνται τα ακίνητα του ΕΟΤ στο Υπερταμείο, εκχωρούνται και οι Τάφοι των Βενιζέλων; Αυτό το ερώτημα θέσαμε κι εσείς υπεκφεύγετε να απαντήσετε, με προκλητικό μάλιστα τρόπο. 


Y.Γ.
Λίγη ώρα αργότερα από την πρώτη ανάρτηση της είδησης, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, άλλαξε την αναφορά σε “κύκλους” του υπουργείου, παρουσιάζοντας το κείμενο ως δήλωση του Γιώργου Σταθάκη. Χωρίς να εκδόσει “ορθή επανάληψη”.