Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ιατροδικαστής για EgyptAir: Τα ανθρώπινα μέλη επιβατών μαρτυρούν έκρηξη στο αεροσκάφος



Η ιατροδικαστική έρευνα στα ανθρώπινα μέλη από το σημείο της συντριβής δείχνουν έκρηξη στο αεροσκάφος. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά

Τα ανθρώπινα υπολείμματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir δείχνουν ότι έγινε έκρηξη πάνω στο αεροσκάφος, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου και πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο αξιωματούχος στήριξε την εκτίμησή του με βάση περιορισμένο υλικό από ανθρώπινα μέλη που έχουν μέχρι τώρα περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει μέχρι τώρα ίχνη από εκρηκτικά, τα οποία θα αιτιολογούσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, δήλωσαν οι πηγές.

"Το μέγεθος των υπολειμμάτων δείχνει έκρηξη, με το μεγαλύτερο υπόλειμμα να έχει το μέγεθος παλάμης. Ορισμένα από τα υπολείμματα άρχισαν να φθάνουν την Κυριακή μέσα σε 23 σακούλες", είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο άλλος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι πολύ λίγα υπολείμματα έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην υπηρεσία και ότι είναι πολύ νωρίς να καθοριστεί αν σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο.

Υπήρξαν καπνοί στο πιλοτήριο του μοιραίου Airbus;

Αμερικανικά έντυπα και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τις προηγούμενες μέρες πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι τα ηλεκτρονικά μέσα του αεροσκάφους Airbus A320 της EgyptAir, που εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, απέστειλαν μηνύματα για την ύπαρξη καπνών στη ζώνη του πιλοτηρίου πριν την συντριβή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται ενήμερες για τις έρευνες, πλην όμως μη κατονομαζόμενες πηγές, το αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ACARS) του αεροσκάφους έστειλαν μηνύματα ύπαρξης «έντονου καπνού που ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα ζωτικά όργανα των ηλεκτρονικών του συστημάτων».

Κατά την εφημερίδα, οι ενδείξεις τούτες «δεν επαρκούν για να σαφηνίσουν εάν το αεροσκάφος έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ή άλλων ανεξήγητων αιτίων».

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως περιήλθαν στην κατοχή του πληροφορίες ανάλογες, αλλά από αιγυπτιακές πηγές. «Ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικά σήματα κινδύνου από καπνούς στην πτήση 804 της EgyptAir λίγα λεπτά πριν την συντριβή της στη Μεσόγειο», μετέδωσε το δίκτυο.

«Έχουμε λάβει γνώση των πληροφοριών από τον Τύπο. Στο παρόν στάδιο, δεν δύναμαι ούτε να τις επιβεβαιώσω, ούτε να τις διαψεύσω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απτά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκρίνουν το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ή αυτού μίας τρομοκρατικής επίθεσης. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη αιτία» για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κι οι παρατηρήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος τόνισε πως καμμία υπόθεση δεν έχει το «προβάδισμα»: «δεν έχουμε παντελώς καμμία ένδειξη για τα αίτια» συντριβής, τόνισε.


Πηγή : news247.gr


«Καρατόμησαν» τους διαιτητές του Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός!




Στο… ψυγείο έβαλε η ΚΕΔ/ΕΟΚ το διαιτητικό τρίο των Αναστόπουλου, Κορομηλά και Μάνου, εξαιτίας της τελευταίας φάσης που έκρινε τον δεύτερο τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ! 

Κάθε άλλο παρά ήρεμα κύλησε η κλήρωση των διαιτητών για τους μεγάλους και μικρούς τελικούς της Α1 και μάλιστα οι ειδήσεις ήταν πολλές! 

Αρχικά, η ΚΕΔ/ΕΟΚ τιμώρησε συνολικά πέντε διαιτητές. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η «καρατόμηση» των Αναστόπουλου, Κορομηλά και Μάνου που ήταν στον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, εξαιτίας της τελευταίας φάσης που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα (τα βήματα του Βασίλη Σπανούλη προτού σουτάρει έξω από τα 6,75μ.). Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως οι τρεις προαναφερθέντες ρέφερι δεν γίνεται να οριστούν στο τρίτο και τέταρτο παιχνίδι της συγκεκριμένης σειράς. 

Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της κλήρωσης, αποχώρησαν ειρηνικά οι εκπρόσωποι του «τριφυλλιού», Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Μάνος Παπαδόπουλος, με τον πρώτο να λέει στην επιτροπή: «Ως Παναθηναϊκός δεν έχουμε κανένα θέμα με τους διαιτητές. Κάν' τε όπως θέλετε την κλήρωση και όπως βολεύει εσάς και τον Ολυμπιακό». 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος των Πειραιωτών, Χρήστος Σταυρόπουλος ανέβασε τους τόνους, απευθυνόμενος στους ανθρώπους της ΚΕΔ και στη συνέχεια αποχώρησε και εκείνος. 

Οι άλλοι δύο διαιτητές που τιμωρήθηκαν, ήταν οι Γκόντας και Φούφης, για την απόφασή τους να αφήσουν με τρεις παίκτες την ΑΕΚ και δύο τον Άρη αντίστοιχα, στα τελευταία δευτερόλεπτα του δεύτερου μικρού τελικού, στο ΟΑΚΑ.


Πηγή : sport-fm.gr


Eurobank: Κατανάλωση, εξαγωγές, επενδύσεις ευθύνονται για την ύφεση



Την εκτίμηση ότι το γύρισμα της οικονομίας σε ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2016 είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων παγίου, διατυπώνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο που εξέδωσαν,σημειώνουν ότι η αρνητική τάση οφείλεται στην επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή, στην αρνητική μέση ετήσια μεταβολή του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο (Ιανουάριος 2016 - Φεβρουάριος 2016: -4,20%), στην ετήσια πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων και στα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 1ο τρίμηνο 2016.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εξαγωγές αγαθών και οι εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών παρουσίασαν υψηλή ετήσια συρρίκνωση (σε ονομαστικούς όρους)» τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Και προσθέτουν πως «οι μοναδικές κατηγορίες που κατέγραψαν σχετική ανθεκτικότητα ήταν εκείνες των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (οριακή αύξηση) και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών (οριακή μείωση)».

Σημειώνουν πάντως πως «λόγω της υψηλότερης πτώσης των εισαγωγών, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε ετήσια αύξηση το 1ο τρίμηνο 2016. Συνεπώς, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα είναι θετική».

Από την άλλη πλευρά, τονίζουν ότι «στο σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων αναμένουμε συρρίκνωση της ζήτησης για πάγια κεφαλαιουχικά αγαθά ενώ η μεταβολή των αποθεμάτων δύναται να είναι θετική λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης στα προηγούμενα δύο τρίμηνα και της προοπτικής για θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2ο εξάμηνο 2016».

Εξάλλου, σημειώνουν ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια το 4ο τρίμηνο 2015 (4,94% σε ετήσια και 20,38% σε τριμηνιαία βάση) προήλθε κυρίως από τον δημόσιο και όχι από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην πλευρά της προσφοράς, αναφέρει η Eurobank, «με δεδομένη την ετήσια αύξηση της απασχόλησης τους δύο πρώτους μήνες του 2016, αναμένουμε περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικότητας της εργασίας το 1ο τρίμηνο 2016».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο -1,16% το 1ο τρίμηνο 2016 (με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) από -0,68% το 4ο τρίμηνο 2016.

Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής καταγράφηκε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του -0,39% (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία) από οριακή αύξηση 0,08% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις 30 Μαΐου 2016 αναμένεται η δημοσίευση των προσωρινών στοιχείων των εθνικών λογαριασμών για το 1ο τρίμηνο 2016.


Πηγή : tovima.gr


Ανακοίνωσε το... αντίο ο Νίκος Ζήσης!



Ο Νίκος Ζήσης ανακοίνωσε κι επίσημα πλέον την απόφαση του ν' αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα. Διαβάστε τι δήλωσε ο... πιστός στρατιώτης της Εθνικής!

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα, ανακοίνωσε ο αρχηγός της, Νίκος Ζήσης.

Μέσω μιας λιτής και συναισθηματικά φορτισμένης δήλωσης, έβαλε τέλος σε μια συνύπαρξη χρόνων, που όπως εξηγεί και ο ίδιος «σήμανε πάρα πολλά». Ο λόγος του ανήκει...

«Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και έρχονται στιγμές στη ζωή που πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Θέλω να ανακοινώσω το «αντίο» μου από την Εθνική Ομάδα. Ήταν τεράστια τιμή και περηφάνια να αγωνίζομαι με το εθνόσημο στο στήθος και να εκπροσωπώ την πατρίδα μου μέσα στο γήπεδο. Κάθε καλοκαίρι ξεκινούσε με ανυπομονησία και όνειρα για τις μεγάλες διοργανώσεις, συναίσθημα που δεν άλλαξε ποτέ όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Στην Εθνική Ομάδα ένιωσα τις μεγαλύτερες χαρές και λύπες της καριέρας μου, είναι η ομάδα που αγάπησα περισσότερο από κάθε άλλη.

Θέλω να ευχαριστήσω την ομοσπονδία, τους προπονητές μου, όλους όσους συνεργάστηκα μα πάνω από όλα τους συμπαίκτες μου όλα αυτά τα χρόνια. Ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές εντός και εκτός παρκέ, που θα μας συνδέουν για πάντα. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι πως τόσο στα καλά, όσο και στα άσχημα, λειτουργούσαμε ως οικογένεια και νιώθαμε κάτι μοναδικό για αυτή την ομάδα. Το συναίσθημα να παίζεις για την Ελλάδα, δυστυχώς δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια.

Το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και το διαφυλάξαμε μέσα στο γήπεδο και την καρδιά μας. Ελπίζω και θα με γεμίσει με ακόμα μεγαλύτερη περηφάνια να διαπιστώσω στο μέλλον πως η δική μου γενιά μεταλαμπάδευσε και στις επόμενες αυτό το αίσθημα ευθύνης, περηφάνιας και τιμής για την εθνική ομάδα. Θα είναι χαρά ανυπέρβλητη τα παιδιά που ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ βλέποντας εμάς στην τηλεόραση και στο γήπεδο να μας ξεπεράσουν και να κάνουν ακόμα πιο “πλούσια” την παράδοση και την ιστορία της επίσημης αγαπημένης.

Νίκος Ζήσης»

«Να παραμείνει ο Νίκος δίπλα στο μπάσκετ»

Το Δ.Σ. της ΕΟΚ, με αφορμή την απόφαση του Νίκου Ζήση, θέλει να εκφράσει τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την πολύχρονη, αδιάκοπη και πολύ μεγάλη προσφορά τους στις Εθνικές ομάδες και συνολικά στο ελληνικό μπάσκετ. Μαζί με τις ευχές για ό,τι καλύτερο επιθυμεί στη συνέχεια της καριέρας του, εκφράζει και μία ακόμα: Να παραμείνει ο Νίκος και μετά το τέλος της καριέρας του δίπλα στο μπάσκετ και να προσφέρει με την ίδια προθυμία και προσήλωση, αφού είναι βέβαιο ότι μπορεί να δώσει πολλά ακόμα.



Πηγή : gazzetta.gr 



Η Πελοπόννησος κορυφαίος τουριστικός προορισμός για το 2016 από το Lonely Planet



Στην πρώτη θέση των κορυφαίων προορισμών για το 2016 κατέταξε το Lonely Planet την Πελοπόννησο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Guardian, επισημαίνοντας ότι η Πελοπόννησος «αποτελεί μία από τις πιο ποικιλόμορφες και ζωντανές περιοχές της χώρας.

Παραμένει ένας προσιτός θύλακας μαγευτικών αρχαίων μνημείων όπως η Ολυμπία, οι Μυκήνες και ο Μυστράς, τα οποία είναι διάσπαρτα σε ένα πλούσιο τοπίο με πέτρινα χωριά, γαλαζοπράσινες θάλασσες και χιονισμένα βουνά».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πιστοποιημένο ευρωπαϊκό μονοπάτι του Μαινάλου, στα κρασιά της Νεμέας, που κερδίζουν εξέχουσα θέση σε όλον τον κόσμο, στην άγρια και απομακρυσμένη Μάνη, αλλά και στο ατμοσφαιρικό Ναύπλιο.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας, με δηλώσεις του, ότι «το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου πρωταγωνιστεί στις κορυφαίες θέσεις με δυναμικό τρόπο και η Πελοπόννησος συνιστά, πλέον, διεθνή πόλο έλξης, τόσο στο επίπεδο της προσέλκυσης τουριστών, όσο και επενδύσεων, όπως χαρακτηριστικά η πρόσφατη σύνδεση της British Airways μεταξύ Λονδίνου και Καλαμάτας και η σύνδεση της Aegean με δύο πόλεις της Δανίας».

Επιπλέον, ο κ. Τατούλης σημείωσε πως η στρατηγική επιλογή της περιφερειακής Αρχής να επενδύσει με σχέδιο στο τουριστικό προϊόν, δημιουργώντας συνθήκες ισόρροπης και δυναμικής ανάπτυξης, αποδίδει εντυπωσιακά.

Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο χαρακτήρισε «άρρηκτα συνδεδεμένο με την αειφορία του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου και την αναπτυξιακή διάστασή της» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να λάβει, επιτέλους, τις αποφάσεις της για το θέμα αυτό και να σταματήσει να εμποδίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της περιφερειακής Αρχής».


Πηγή : imerisia.gr


Και ξαφνικά βόμβα Καμμένου: Αντισυνταγματική και εγκληματική η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά


Εγκληματική και αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο Πάνος Καμμένος τη ρύθμιση για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Αμυνας έγινε στη Σύρο, όπου βρέθηκε για το σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου στην Ερμούπολη και του πεδίου βολής στην Βάρη. Την παραίτηση του υπουργού ζητά η ΝΔ.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική για την οποία δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. 

» Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα στην παρούσα φάση, όμως παραμένει για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Με την πρώτη ευκαρία και τα πρώτα ωφέλη που θα υπάρξουν θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας» δήλωσε ο υπουργός.

Παραίτηση ζητά η ΝΔ

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η παραπάνω δήλωση, που ζητά την παραίτηση του υπουργού: «'Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, είναι μια απόφαση αντισυνταγματική…'. Αυτά δήλωσε σήμερα στη Σύρο ο κ. Πάνος Καμμένος.

» Καταγγέλλει αυτά που ο ίδιος και ο συνεταίρος του κ. Τσίπρας ψήφισαν στη Βουλή, μόλις πριν από δύο ημέρες. Ομολογεί ότι έκαναν 'έγκλημα'. Ομολογεί ότι νομοθετούν αντισυνταγματικά.

» Τώρα πια δεν έχει άλλη επιλογή. Οφείλει να παραιτηθεί. Σήμερα».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε: «Έχουμε χάσει το μέτρημα με το πόσες φορές ήταν να παραιτηθεί ο κ. Καμμένος. Και με τη σημερινή του δήλωση για τον ΦΠΑ στα νησιά ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι ψήφισαν μια αντισυνταγματική και εγκληματική πράξη. Προφανώς το 'για την Ελλάδα ρε γαμώτο' έχει γίνει 'για την καρέκλα ρε γαμώτο'».



ΔΟΛ


O Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία με την Ε.Ε.



Τελεσίγραφο προς την Ε.Ε. έστειλε πριν από λίγο ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία «παγώνει» την συμφωνία για το προσφυγικό μέχρι να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης βίζας για τους Τούρκους. 

Σε ομιλία του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα «περαιτέρω βήμα» όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι η Ε.Ε. να κάνει πρόοδο στο «καυτό» για την χώρα ζήτημα της βίζας. 

Το «πάγωμα» της συμφωνίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.  

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμα αποδεσμευτεί. 

«Εάν οι συζητήσεις αποφέρουν καρπούς, καλώς. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από το τουρκικό κοινοβούλιο και ο νόμος για τον επιστροφή των προσφύγων δεν θα εγκριθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. 

Μπρα-ντε-φερ για το χρηματικό «δωράκι» 

Τα «σύννεφα» έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την συμφωνία για το προσφυγικό εδώ και αρκετό καιρό, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ε.Ε. για «εμπαιγμό» όσον αφορά στο κομμάτι των οικονομικών βοηθημάτων.

Στις αρχές του μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε την άμεση καταβολή των 3 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της χώρας –κάτι το οποίο η Κομισιόν προσπαθεί να αποφύγει.  

Το χρηματικό «δωράκι» των 3 δισ.  ευρώ προς την Τουρκία αποτελεί έναν από τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά Ε.Ε. και Ερντογάν διαφωνούν για τον τρόπο καταβολής του.
Η Άγκυρα ζητά το ποσό αυτό να δοθεί απευθείας στην κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες της. Όπως ισχυρίζεται, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν σχολεία και νοσοκομεία για τα 2,7 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές στους καταυλισμούς.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιμένει ότι το ποσό αυτό πρέπει να το διαχειρίζονται διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάτω από την καθοδήγησή της. Ήδη, η Κομισιόν έχει εγκρίνει την απελευθέρωση 190 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στις οργανώσεις World Food Programme και International Organisation for Migration. 


Πηγή : ethnos.gr


Επικίνδυνος Καρανίκας: Προτείνει κάνναβη αντί για χημειοθεραπείες!



Δεν έχει ίχνος ντροπή αυτό το κόμμα και ο αρχηγός του;

Ένας Εισαγγελέας δεν υπάρχει;

Αυτούς έχει για συμβούλους του ο Τσίπρας στο Μαξίμου!! Αμόρφωτους και ανεύθυνους ανθρώπους που χαράζουν την πολιτική και συνδράμουν στην "οικονομική" ανάπτυξη της χώρας.

Οι πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους με αυτές τις τραγικές προσωπικότητες που κουβαλάει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υποβαθμίζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Εξαλλοι οι χρήστες: «Χάσαμε τα παιδιά μας, ντροπή!», «Γελάει όλο το Διαδίκτυο» - Και εκείνος απαντάει: «Διαγράφω κατινιές»

Σάλος επικρατεί στο Facebook με τα κείμενα που ποστάρει ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος είναι λάτρης του δημοφιλούς μέσου κοινωνικού δικτύωσης με συνεχή παρουσία σε αυτό. Οι χρήστες αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο κ. Καρανίκας που τυχαίνει να είναι και σύμβουλός του Αλέξη Τσίπρα χθες ανέβασε στο λογαριασμό του ένα αμφιβόλου προελεύσεως κείμενο που περιέγραφε την ιατρική περιπέτεια ενός υποτιθέμενου καρκινοπαθή και παροτρύνει να μη γίνονται χημειοθεραπείες γιατί το έλαιο κάνναβης εξαφανίζει την ασθένεια!


Οποιος διάβαζε το κείμενο, εκτός από κάποιες γραφικές περιπτώσεις που έδιναν συγχαρητήρια στον κ. Καρανίκα κάνοντας λόγο για παγκόσμιες συνωμοσίες των φαρμακοβιομηχανιών, έμενε ενεός με την ελαφρότητα που κάποιος αποθαρρύνει μέσω τέτοιων κειμένων τους καρκινοπαθείς από το να ακολουθούν τις θεραπείες τους. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να συνδέσουν τα όσα ποστάρει ο επικίνδυνος κ. Καρανίκας με τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία στα οποία οι καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία. Τα σχόλια πέφτουν βροχή από απλούς πολίτες, μέχρι ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο και ήταν άκρως επικριτικά για αυτό που έκανε ο κ. Καρανίκας. Μάλιστα οι χρήστες τον έκαναν μέχρι και report στο Facebook για την ανάρτησή του.










Πώς απάντησε ο ίδιος σε όλα αυτά; Με τη φράση: «Διαγράφω κατινιές»!





Αυτός είναι ο παιδεραστής του Κορυδαλλού



Στη δημοσιότητα μετά από εντολή του Εισαγγελέα Πειραιά έδωσε η αστυνομία τις φωτογραφίες και τα στοιχεία του 39χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων.

Ο 39χρονος συνελήφθη για αποπλάνηση ανηλίκου στις 12 του μήνα. Κατηγορείται ότι το ίδιο απόγευμα, αλλά και αρκετές φορές κατά το παρελθόν ο άνδρας ασέλγησε σε βάρος ανηλίκου.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για τον: 

ΝΤΟΥΤΣΙΑ Σπυρίδωνα του Ελευθερίου και της Ελένης, γεννηθέντα στις 7-10-1977 στον Κορυδαλλό. 

Η κατηγορία σε βάρος του είναι: ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση, κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και παράβαση της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών.


Ο 39χρονος κατά το παρελθόν δύο φορές είχε συλληφθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κυκλοφορούσε ωστόσο ελεύθερος.


Το προφίλ του επίδοξου βιαστή που «χτυπά» στο Μαρούσι



Tα χαρακτηριστικά που έδωσαν οι δύο γυναίκες, για τον επίδοξο βιαστή που τους επιτέθηκε σε υπόγεια διάβαση του Αμαρουσίου.

Εύσωμος, φορά τζιν παντελόνι, κοντομάνικο μπλουζάκι, αθλητικά παπούτσια, γυαλιά μυωπίας και είναι περίπου 35 χρόνων. Έχει ανοικτόχρωμα χαρακτηριστικά προσώπου, και πιθανόν είναι Έλληνας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έδωσαν οι δύο γυναίκες, για τον επίδοξο βιαστή που προέβη σε σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους, σε υπόγεια διάβαση του Αμαρουσίου, στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Βασ. Γεωργίου, με διαφορά δύο ωρών το πρωί της Δευτέρας.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στις 08:00 το πρωί όταν μία 29χρονη γυναίκα διασχίζοντας την υπόγεια διάβαση, δέχθηκε την επίθεση του άνδρα. Την πλησίασε από πίσω προβαίνοντας σε άσεμνες ενέργειες και θωπείες. Στη συνέχεια επιχείρησε να της βγάλει τα ρούχα και να την ρίξει στο έδαφος. Η 29χρονη αντέδρασε στις αρρωστημένες προθέσεις του, επιτέθηκε εναντίον του και έβαλε τις φωνές με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή. Και δεν έφθανε αυτό, αλλά την ώρα που η γυναίκα βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής προκειμένου να καταγγείλει την επίθεση εναντίον της, εκδηλώθηκε παρόμοια επίθεση.

Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στις 10:00, με θύμα μία 38χρονη γυναίκα, στην ίδια υπόγεια διάβαση και ενδεχομένως τον ίδιο δράστη. Και στην δεύτερη περίπτωση ο επίδοξος βιαστής αιφνιδίασε την γυναίκα και επιχείρησε με τον ίδιο τρόπο να κάμψει τις αντιστάσεις της. Η 38χρονη έβαλε τις φωνές και άρχισε να χτυπά τον δράστη που επιχειρούσε να την ξεγυμνώσει. Κατάφερε να ξεφύγει, ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Πριν από δέκα ημέρες φαίνεται να είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, με παρόμοι τρόπο στην ίδια διάβαση.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πέρα από τις περιγραφές των θυμάτων, αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων και επιχειρήσεων της περιοχής προκειμένου να εντοπίσουν τον επίδοξο βιαστή και το δρομολόγιο που είχε ακολουθήσει. Οι αστυνομικοί εικάζουν πως ο δράστης είναι κάτοικος της περιοχής, ενδεχομένως αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, και έχουν σχηματίσει έναν κύκλο υπόπτων.



Πηγή : thetoc.gr


Αποχή έως τις 30/5 αποφάσισε ο ΔΣΑ





Μέχρι και τις 30 Μαΐου 2016 συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αποφάσισε την συνέχιση της αποχής μέχρι και την προσεχή Δευτέρα 30.5.2016, με το ίδιο πλαίσιο, και διέκοψε τις εργασίες του για την προσεχή Πέμπτη 26.5.2016.




Λογαριασμός 18 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις



Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου, οι αποκρατικοποιήσεις αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενόψει του σημερινού Eurogroup. Χαοτικές φυσικά διαφορές χωρίζουν τους στόχους τους, με το ΔΝΤ να μιλά για έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2030 και την Κομισιόν να ανεβάζει τον πήχη στα 18 δισ. ευρώ έως το 2060. 

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις μεγάλες τους αποκλίσεις και τα δύο κείμενα, τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν, μαρτυρούν την πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά για να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη προχθές στη Βουλή με το νέο υπερταμείο. 

Σε πιο επιθετικούς τόνους οι Ευρωπαίοι, ακριβώς για να βγαίνει ο λογαριασμός, ισχυρίζονται ότι για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2060 απαιτούνται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου Ταμείου. Εξ αυτών, τα 13 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων και τα 5 δισ. από την πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Τα πρώτα 6,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να επιτευχθούν ως το 2018 και τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά. Το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ ωστόσο βγαίνει μόνο εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές από εκείνο του περασμένου Ιουλίου. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό καθώς περιλαμβάνει συμμετοχές - «κόκκινες σημαίες» για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, μαζί φυσικά με όσες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ΔΝΤ βάζει πιο χαμηλά τον πήχη από την Κομισιόν, μιλάει για έσοδα 5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2015-2030 (τα 2 δισ. ευρώ ως το 2018) και εξηγεί ότι δεν έχει αναθεωρήσει τις προβολές του από τον περασμένο Ιούνιο καθώς θεωρεί μη ρεαλιστική τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για ένα υπερταμείο με εισπράξεις 50 δισ. ευρώ. 

Επικαλείται τις φτωχές μέχρι τώρα επιδόσεις της χώρας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ κάνει ειδική μνεία στις τράπεζες για τις οποίες θυμίζει ότι το κράτος δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τις επενδύσεις του σε αυτές παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίου από το 2010 και μετά. Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ δεν αναμένει ουσιαστικά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.




Γιώργος Φιντικάκης
Newsroom ΔΟΛ


Μετά από ζημιές 6 εκατ. ευρώ θα ανοίξει και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη



Η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη παραμένει κλειστή εδώ και 66 ημέρες, λόγω της κατάληψης που είχαν κάνει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Η ζημιά σύμφωνα με τον απολογισμό των μεταφορικών εταιρειών της Θεσσαλονίκης έφτασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών η γραμμή αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες τρεις-τέσσερις ημέρες όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Σαχπελίδης είχε ζητήσει τότε άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση, καθώς το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής προκαλούσε προβλήματα ακόμα και στη βιωσιμότητα μεταφορικών επιχειρήσεων.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ψυχική Υγεία: Αυξήθηκαν οι θάνατοι ασθενών, η φαρμακευτική δαπάνη και οι νοσηλείες!



Όσο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν προχωρά και δεν ολοκληρώνεται, τόσο η κατάσταση που βιώνουν οι ψυχικά πάσχοντες και οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων επιδεινώνεται! Αυτό υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Χρήστος Κέλλας σχολιάζοντας το περιστατικό στο «Σισμανόγλειο» όπου ασθενής προσπάθησε να βιάσει νοσηλεύτρια.

"Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να είναι έρμαιο ερασιτεχνικών πειραματισμών και ιδεοληπτικών επιλογών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας και έχει δίκιο. Πλην όμως -για να λέμε τα πράγματα ως έχουν- ούτε οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας των ετών της "κρίσης" κατάφεραν να πράξουν κάτι καλύτερο... Η αποασυλοποίηση επιχειρήθηκε πρόχειρα, ανοργάνωτα και αποσπασματικά επειδή η ΕΕ μας έριχνε πρόστιμα, την ώρα που τα κρούσματα κατάθλιψης στην χώρα αυξάνοντας ραγδαία λόγω της ανεργίας και της ανέχειας!

Σήμερα ψυχιατρικές κλινικές διαθέτουν πολλά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αλλά χωρίς επαρκές προσωπικό και αρκετές διαθέσιμες κλίνες. Οπότε το ζήτημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης πρέπει να το ξαναδούν στο σύνολό του οργανωμένα, μεθοδικά και με την απαραίτητη επαρκή χρηματοδότηση του όποιου εγχειρήματος!

Διαβάστε παρακάτω την δήλωση του κ. Χρήστου Κέλλα:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για τη δήθεν μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μετά από 16 μήνες εγκληματικής αδιαφορίας για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας τους αποτελεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής "Δαφνί", το οποίο δυστυχώς έζησε τραγικές καταστάσεις το τελευταίο διάστημα με σοβαρό κόστος για την υγεία, αλλά και τη ζωή πολλών ασθενών του. Τα στοιχεία δεν μπορούν να μείνουν κρυφά όσο και αν προσπαθούν η διοίκηση του Νοσοκομείου και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η δυσλειτουργία είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και τα οργανωμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα με τις ευλογίες του κ. Ξανθού έχουν φέρει το Νοσοκομείο στο χείλος του γκρεμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που το Ψ.Ν.Α. ανακοίνωσε, το 2015, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 8,52%, η μέση διάρκεια νοσηλείας αυξήθηκε σημαντικά και το τραγικότερο όλων αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των θανάτων κατά 30%. Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να είναι έρμαιο ερασιτεχνικών πειραματισμών και ιδεοληπτικών επιλογών».





Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


ΣΥΡΙΖΑ για Σακοράφα: Υπέκλεψε την έδρα στο ευρωκοινοβούλιο - Δεν έδωσε ποτέ συνδρομή στο κόμμα!




Η κ. Σακοράφα σε δήλωσή της για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την ιστορία της πατρίδας μας. Μόνο ντροπή νιώθω που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας. Και μόνο μια πολιτική υπόσχεση: Κάποτε -και παλεύω ώστε αυτό το κάποτε να μην είναι μακρινό- τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για υποκλοπή της έδρας στο ευρωκοινοβούλιο ενώ θέτει και ζητήματα ηθικής καθώς αποκαλύπτει ότι η κ. Σακοράφα δεν έδωσε ποτέ συνδρομή στο κόμμα ούτε εισέφερε ποτέ στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, σε αντίθεση με άλλους βουλευτές.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι: «Είναι παράδοξο η κ. Σακοράφα, η οποία μάλλον είδε την πορεία της στον ΣΥΡΙΖΑ ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση, να παριστάνει τον διαπρύσιο κήρυκα της ηθικής και της αγωνιστικότητας. Οφείλουμε, λοιπόν να της υπενθυμίσουμε τα εξής:

1. Η κ. Σακοράφα, καθόλη τη διάρκεια της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδωσε ούτε ένα (1) ευρώ συνδρομής στο κόμμα, παρά την καταστατική πρόβλεψη, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμοδίων.

2. Η κ. Σακοράφα, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτιδα των αδυνάμων, ουδέποτε εισέφερε ούτε ένα (1) ευρώ στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.


Για το ότι η κ. Σακοράφα υπέκλεψε την έδρα στην ευρωβουλή, αρνούμενη να παραιτηθεί, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι. Το γεγονός μιλάει από μόνο του και δείχνει την ηθική του προσώπου πολύ πιο καθαρά από οποιαδήποτε «φλογερή» και ηθικολογική δήλωση/ανακοίνωση/συνέντευξη, από αυτές που έχει συνηθίσει να κάνει η ίδια κατά ριπάς.Τα μαθήματα και τις παραινέσεις ας τα κρατήσει για την ίδια».


Πηγή : newsit.gr


Κύπρος-ΕΛΑΜ: Οι καλοί μαθητές της Χρυσής Αυγής



Σοκ στην Κύπρο από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος

Το μεγαλύτερο σοκ των κυπριακών εκλογών δεν είναι ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το δεξιό ΔΗΣΥ και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ υπέστησαν απώλειες (λόγω κυρίως του Μνημονίου), αλλά η είσοδος στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων της ακροδεξιάς. Το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) εξασφάλισε δύο έδρες και οι πρώτοι που πανηγύρισαν την είσοδό τους στη Βουλή ήταν εδώ στην Αθήνα οι χρυσαυγίτες. 

Κυρίως ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος δεν κρατήθηκε  και προτού ανακοινωθούν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, έσπευσε να το ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, την ώρα που εσυζητείτο το πολυνομοσχέδιο. Οι χρυσαυγίτες πανηγύριζαν επειδή θεωρούν το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου ως «αδελφό κόμμα», επειδή αυτοί το εκπαίδευσαν, αυτοί τώρα πάνε στην Κύπρο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή των μελών τους στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Φανταστείτε τι έχουν να τους διδάξουν...

Αλλά πανηγύρι στήθηκε και στη Λευκωσία με την ανακοίνωση των...exit polls από τους ακροδεξιούς. Το ίδιο ακριβώς πανηγύρι που διοργανώνουν και οι χρυσαυγίτες (στις Θερμοπύλες, για τα Ιμια κτλ), αυτό με τις δάδες, τις φωτοβολίδες, τα πυροτεχνήματα και τα καπνογόνα. Βρώμισαν τη Λευκωσία με ακροδεξιά συνθήματα, την ώρα που οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων σκέφτονταν πώς θα συγκροτηθεί η νέα  Βουλή και το κυβερνών κόμμα πως θα  καταφέρει να περνά από εδώ και πέρα τα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται.

Ενας ιδιοκτήτης πίτσας στο χωριό Πολιτικό, έξω από τη Λευκωσία, ο Χρίστος Χρίστου εμφανίζεται ως αρχηγός του ακροδεξιού αυτιού κόμματος, δηλώνει «ακτινολόγος», οι ιδέες και οι πολιτικές του πηγάζουν κυρίως από την χούντα, με το «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια». Αφιέρωσε τη «νίκη» του κόμματός του στον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου και υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύσεις σε ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τους κυπρίους. Ο κ. Χρίστου διέμενε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, ήταν ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής, αρεσκόταν να φωτογραφίζεται με τους Κασιδιάρη, Παπά και Παναγιώταρο και ήταν αυτός που υποδεχόταν τους χρυσαυγίτες στην Κύπρο, στα πλαίσια της «αδελφικής συνεργασίας» που είχαν τα δύο κόμματα (στην ουσία πρόκειται για ένα και μοναδικό κόμμα, με έδρα την Αθήνα).

Το περίεργο είναι ότι στη διάρκεια της προεκλογικού αγώνα το συγκεκριμένο κόμμα δεν είχε εμφανιστεί πουθενά. Ούτε στα προεκλογικά πάνελ, ούτε πραγματοποιούσε συγκεντρώσεις, ούτε καν εμφανίζονταν οι υποψήφιοι του στην τηλεόραση ή στα ραδιόφωνο. Εκτελούσαν πιστά τις εντολές των χρυσαυγιτών, να μην τρομάξουν τον κόσμο και οι επαφές τους με το εκλογικό σώμα γίνονταν σε προσωπικό επίπεδο, πόρτα- πόρτα. Αυτό έκαναν και εκμεταλλευόμενοι τα μέτρα που έφερε το Μνημόνιο και υποσχόμενοι λύση σε προβλήματα διανθισμένα με ορισμένα πατριωτικά συνθήματα, όπως «προδότες της πατρίδας, πουλημένοι κτλ», καθώς συνθήματα  εναντίον των Τούρκων εισβολέων κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 3,71% των ψήφων, δηλαδή μόλις και πέρασαν το εκλογικό πλαφόν του 3,6%




Χασαπόπουλος Νίκος  
Πηγή : tovima.gr


Προσφυγικό και Αιγαίο στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν



Το προσφυγικό, η τουρκικές παραβιάσεις και το κυπριακό βρέθηκαν στην «ατζέντα» της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο πολιτικούς να συμφωνούν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η 45λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε «θερμό και εγκάρδιο» κλίμα. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι έχουν αντιμετωπιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι διακινητές. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα προβλήματα που πρέπει και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν. 

Όσον αφορά στην κατάσταση στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν. 

Συνάντηση με και με την Α. Μέρκελ 

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για περίπου 40 λεπτά και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, συζητήθηκαν, όπως έγινε γνωστό η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε αισιοδοξία ότι το αυριανό Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

 Συναντήσεις με Αντόνιο Κόστα και Μάικλ Χίγκινς

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.



Πηγή : ethnos.gr


Γλίτωσε την ακροδεξιά «λαίλαπα» η Αυστρία



Στο… νήμα εξελέγη πρόεδρος ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν - Με διαφορά μόλις 30.000 ψήφων δεύτερος ο εθνικιστής Νόρμπερτ Χόφερ

Τέλος στο θρίλερ που έκανε πολλούς Αυστριακούς να καρδιοχτυπήσουν, έδωσε η εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου με τη στήριξη των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, στην προεδρία της Αυστρίας.

Μετά την αγωνιώδη εκλογική μάχη, ο οικολόγος υποψήφιος κατάφερε να κερδίσει τους Αυστριακούς, αφήνοντας πίσω του τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ.

Σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών ο Βαν Ντερ Μπέλεν συγκεντρώνει ποσοστό 50,3%, έναντι του 49,7% του Χόφερ, έπειτα από το «μούδιασμα» για το ενδεχόμενο εκλογής του εκπρόσωπου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Οι δύο υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν για το προεδρικό αξίωμα, με την ανησυχία στους δημοκρατικούς κόλπους της χώρας να περνάει τα αυστριακά σύνορα και να προκαλεί αγωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έβλεπαν με τρόμο την άνοδο της ακροδεξιάς. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Μπέλεν συγκεντρώνει 50,3% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ ο Χόφερ έρχεται δεύτερος με μικρή διαφορά αγγίζοντας το ποσοστό του 49,7%, έπειτα από την καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων.

«Παιδί προσφύγων» δηλώνει ο νέος πρόεδρος

Ο 72χρονος πρώην πανεπιστημιακός καθηγητής που επί δέκα χρόνια ηγήθηκε των Πρασίνων βοηθώντας το κόμμα να «σκαρφαλώσει» στην τέταρτη θέση, δε θεωρείτο φαβορί.

Αντιθέτως, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο αντίπαλός του τελικά θα κατάφερνε να εκλεγεί.  
Οι δεσμεύσεις του Χόφερ, άλλωστε, για μία διαφορετική χώρα με κεντρικό σλόγκαν «Τιμή, ελευθερία, πατρίδα», είχαν καταφέρει να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους και δη τους εργάτες, οι οποίοι τον στήριξαν κατά 90%, σύμφωνα με το BBC, ενώ τον Μπέλεν επέλεξαν ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση. 

«Θα εκπλαγείτε με όσα μπορούν να γίνουν», είχε σχεδόν απειλήσει ο Χόφερ κερδίζοντας ψήφους. 

Ωστόσο, η ήρεμη δύναμη του Μπέλεν κατάφερε να τον νικήσει, ακόμα και αν η επικράτησή του ήταν στο νήμα. 

Ο πρώην καθηγητής με ρίζες από τη Ρωσία, την Ολλανδία και την Εσθονία, δηλώνει «παιδί προσφύγων», καθώς οι γονείς του για να ξεφύγουν από τον Στάλιν είχαν ζήσει για λίγο χρονικό διάστημα σε καταυλισμό προσφύγων πριν εγκατασταθούν στην Αυστρία.

Ο 72χρονος Μπέλεν δεν «έλαμψε» στην προεκλογική καμπάνια, ενώ δεν εντάσσεται στα αυστηρά πλαίσια και στερεότυπα ενός οικολόγου καθώς αντί να προτιμά το ποδήλατο, λατρεύει το αυτοκίνητο και έχει πάθος με το κάπνισμα

Δηλώνει άθεος και έχει διαψεύσει τη φημολογία ότι είναι μέλος τεκτονικής στοάς, είναι παντρεμένος δύο φορές και έχει δύο παιδιά από την πρώτη του σύζυγο, ενώ με την Ντόρις Σμιντάουερ παντρεύτηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. 

Πολλοί δημοσιογράφοι τον χαρακτήρισαν «κουρασμένο» στην προεκλογική καμπάνια και υποστήριξαν ότι δεν ήρθε σε επαφή με τους ψηφοφόρους στις συγκεντρώσεις για την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, ο Τύπος εστίασε στην τιμιότητά του και το ξεκάθαρο λόγο του, αν και το σε αντίθεση με τον Χόφερ, δεν παρουσίασε μία σαφή εκλογική πρόταση. 

Πολλοί τον εκτιμούν ιδανικό για την προεδρία χάρη στο ήθος και την καλλιέργειά του, ενώ ακόμα και όσοι δεν πίστεψαν στην υποψηφιότητά του τελικά τον ψήφισαν για να αποφευχθεί η εκλογή του ακροδεξιού Χόφερ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Μπέλεν είχε καλέσει τους πολίτες στους οποίους δεν ήταν αρεστός να τον ψηφίσουν, λέγοντας: «Ας με ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στους οποίους δεν αρέσω, αλλά ίσως τους αρέσει λιγότερο ο Χόφερ».

Η ακροδεξιά θα ανακάμψει, προειδοποιεί ο ξένος Τύπος

Μετά την ανακούφιση για την εκλογή του Μπέλεν, το αμέσως επόμενο συναίσθημα που προκαλεί η νίκη του στο νήμα είναι η αγωνία.

Το γεγονός ότι η διαφορά του από τον Χόφερ αγγίζει μόλις τις 30.000 ψήφους οδηγεί τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να ηττήθηκε η ακροδεξιά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κατατροπώθηκε.

Ο βρετανικός Ιndependent αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το τζίνι βγήκε από το εθνικιστικό μπουκάλι του, όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως η επιτυχία που σημειώνουν πολιτικές φιγούρες όπως ο Χόφερ, ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούν φαινόμενα με ημερομηνία λήξης, ενώ η λύση για το πρόβλημα της ανόδου του εθνικισμού δεν είναι άμεση ούτε εύκολη. 

Από την άλλη ο Guardian αναφέρει πως παρότι η αυστριακή ακροδεξιά ηττήθηκε, δεν καταστράφηκε και είναι έτοιμη να ανακάμψει και να επιστρέψει ακόμα πιο δυναμική. 

Το γεγονός ότι ο Μπέλεν κέρδισε με ελάχιστη διαφορά υποδηλώνει ότι η πορεία του δεν θα είναι εύκολη τα επόμενα έξι χρόνια.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, ο Μπέλεν θα αντιμετωπίσει το βαθύ διχασμό που αναδείχθηκε στη χώρα, αφήνοντας πίσω το δίπολο της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας, ανάμεσα στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και τον συντηρητικό.

«Ίσως θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά τα προειδοποιητικά σημάδια. Αυτό που πριν λίγο καιρό είχε εκτιμηθεί ως πολιτικό σόου κλόουν, τώρα έχει εξελιχθεί σε ένα εντελώς καινούριο και δυνητικά επικίνδυνο πολιτικό πεδίο που θα μπορούσε να επιφέρει επικίνδυνες επιπλοκές όχι μόνο για την Αυστρία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», τονίζει ο Guardian.

Το μήνυμα του ακροδεξιού Χόφερ στους υποστηρικτές του

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ, ανήρτησε μήνυμα στην προσωπική σελίδα του στο Facebook απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, στους οποίους τονίζει πως παρά την ήττα η εκλογική μάχη αποτελεί επένδυση για το μέλλον…  

Σε αυτό έγραφε: «Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία στήριξή σας. Φυσικά είμαι θλιμμένος σήμερα. Θα ήθελα να είμαι ο πρόεδρός σας σε αυτή την υπέροχη χώρα. Θα παραμείνω πιστός σε εσάς και θα συνδράμω για ένα θετικό μέλλον της Αυστρίας. Σας παρακαλώ να μην είστε αποκαρδιωμένοι. Αυτή η καμπάνια δεν έχει χαθεί, αλλά είναι επένδυση για το μέλλον. Ο δικός σας Νόρμπερτ Χόφερ».

Παρά την επικράτηση βέβαια του Μπέλεν, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο Χόφερ ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων στις χώρες που ετοιμάζονται να στήσουν κάλπες: Τέλος Ιουνίου η Ισπανία και σ΄ένα χρόνο από σήμερα, στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς έσπευσε να προειδοποιήσει ότι, αυτό που συνέβη στην Αυστρία, μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία.

Για τον διακεκριμένο Αυστριακό πολιτικό αναλυτή, Πέτερ Φίλτσμαγιερ, η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. 

Παρά την επικράτηση του οικολόγου Μπέλεν, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ πανηγυρίζει για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της κοινωνίας». 

Για πολλούς, ο 45χρονος Χόφερ (που είχε καλλιεργήσει την εικόνα του «φιλικού ακροδεξιού», σε αντίθεση με τον ίδιο τον κομματικό του αρχηγό) θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Στράχε.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Αυστρίας δεν θα είναι ούτε Σοσιαλδημοκράτης, ούτε Συντηρητικός  

Την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα πέρα από την απομάκρυνση του ακροδεξιού πολιτικού από την ηγεσία, χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ούτε από τον συντηρητικό χώρο.



Πηγή : protothema.gr



Παρέμβαση της Εισαγγελίας για την πορνεία ανηλίκων σε Ελληνικό και Ειδομένη



Την παρέμβαση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν οι καταγγελίες του δημάρχου Αλίμου Αττικής Ανδρέα Κονδύλη που αφορούσαν την ώθηση ανηλίκων στους χώρους του αεροδρομίου στην πορνεία.

Η κ. Δημητρίου διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τις καταγγελίες ενώ διαβίβασε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εγκληματικές ομάδες στον καταυλισμό της Ειδομένης οι οποίες εκδίδουν βιαίως ανήλικες. 

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης έχει καταγγείλει  ότι τις νύχτες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του  Ελληνικού ορισμένοι φιλοξενούμενοι εκδίδουν ανήλικα παιδιά, τονίζοντας :

«Έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες και καταγγελίες ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, πάνω από την Ποσειδώνος σε έναν παράδρομο, εκεί που τερματίζουν τα λεωφορεία έχουμε ανήλικη πορνεία από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους».




Το κλειστό του ΟΑΚΑ θα ονομαστεί «Νίκος Γκάλης»!



Ο Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε με τον Νίκο Γκάλη και του ανακοίνωσε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δοθεί το όνομά του στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε με τον Νίκο Γκάλη και μάλιστα τον ενημέρωσε πως μετά από απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης θα δοθεί το όνομά του στο Κλειστό στάδιο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας.

Η απόφαση ελήφθη ήδη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών κι ο Νίκος Γκάλης τόνισε:

«Ευχαριστώ πολύ την Πολιτεία για την πρωτοβουλία της. Είναι τιμή τόσο για μένα, όσο και για τους συμπαίκτες μου εκείνης της εποχής. Πιστεύω ότι έχουμε προσφέρει πολλά στον κόσμο, τη νεολαία και την ελληνική κοινωνία».

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε έναν αθλητή που έβαλε τις βάσεις του υψηλού επιπέδου του ελληνικού μπάσκετ των τελευταίων τριάντα ετών, και άλλαξε τη ζωή των αθλητών ανεξαρτήτως του σπορ που ακολουθούσαν. Θα έλεγα μάλιστα ότι η πρωτοβουλία έπρεπε να είχε υλοποιηθεί νωρίτερα», από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής.

Στο επόμενο διάστημα ο Νίκος Γκάλης θα γίνει δεκτός κι από τον Πρωθυπουργό.  

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο κορυφαίος αθλητής του ελληνικού αθλητισμού θα δώσει το όνομά του σε γήπεδο, αφού το 2013 η κεντρική σάλα του Αλεξανδρείου ονομάστηκε «Νick Galis Hall» προς τιμήν του.



Πηγή :  gazzetta.gr 



ΕΚΑΣ: Καλύπτουν τη σφαγή με υποσχέσεις και ευχολόγια



Ενώ κόβουν άμεσα το επίδομα σε 100.000 συνταξιούχους φέτος και σε 200.000 το 2017 υπόσχονται ότι θα το αντικαταστήσουν με το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση επιστροφής των αναδρομικών οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν φέτος το ΕΚΑΣ.

Υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων ο πρωθυπουργός  δεσμεύτηκε ότι δεν θα απαιτηθεί η επιστροφή των αναδρομικών ενώ η «τρύπα » των 70 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί από το νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών.

Τις προηγούμενες ημέρες όταν έγινε αντιληπτή η εξόντωση που θα υποστεί αυτό το αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας (με 400 ευρώ σύνταξη θα έπρεπε να επιστρέφει 100 ευρώ) ανακοινώθηκε μια πιο ήπια φόρμουλα που προέβλεπε την παρακράτηση μόνο 30 ευρώ το μήνα έναντι των ποσών που εισέπραξαν από το Δεκέμβριο του 2015 έως το Μάιο του 2016.

Επίσης έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (το νέο όνομα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) όσοι χάσουν το ΕΚΑΣ θα διατηρήσουν το δικαίωμα για μειωμένη συμμετοχή 10% αντί 25% στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Πάντως είναι απορίας άξιον γιατί έπρεπε να φτάσουν στα όρια της απελπισίας οι 100.000 συνταξιούχοι για να ληφθεί στη συνέχεια το ανακουφιστικό μέτρο της απαλλαγής τους; Η τακτική που ακολουθήθηκε θυμίζει περισσότερο το βασανιστήριο της εικονικής εκτέλεσης και δίνει μια πρόγευση για τις «γκάφες», τις καθυστερήσεις και το αλαλούμ που θα επικρατήσουν κατά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.

Ωστόσο επιστροφή αναδρομικών ποσών θα απαιτηθεί και από τους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων που θα υποστούν περικοπές. Όσο περισσότερο καθυστερεί η έκδοση των εγκυκλίων και η προετοιμασία των μηχανισμών - εκτιμούν στελέχη της ασφάλισης - τόσο εντονότερες θα είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις από την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων και την απαίτηση επιστροφής χρημάτων.

Οι χαμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι βάσει των νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων (η σχετική εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, ίσως και σήμερα) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ένα ποσοστό θα χάσει εντελώς το επίδομα ενώ ένα άλλο θα κατέβει κατηγορία και θα λάβει μικρότερο ΕΚΑΣ.

Σε γενικές γραμμές θα χάσουν το επίδομα όσοι εισπράττουν συντάξεις πάνω από 664 ευρώ το μήνα (πχ 486 κύρια + 178 επικουρική) και εισέπρατταν ΕΚΑΣ 230 ευρώ καθώς και όσοι ελάμβαναν 30 ευρώ το μήνα. Η απώλεια για τον χαμηλοσυνταξιούχο των 486 ευρώ που εισπράττει ΕΚΑΣ 230 ευρώ (δηλαδή συνολικά 716 ευρώ) φτάνει το 32%.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν και τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

- 230 ευρώ το μήνα ΕΚΑΣ για εισόδημα μέχρι 7.216 ευρώ (αντί των 7.715,65 ευρώ). 601 ευρώ το μήνα
- 172,50 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.216,01 ευρώ μέχρι 7.518 ευρώ (αντί των 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ). 601-626 ευρώ το μήνα.
- 115 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.518,01 ευρώ μέχρι 7.720 ευρώ (αντί 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ) 626-643 ευρώ το μήνα
- 57,50 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.720,01 ευρώ μέχρι 7.972 ευρώ (αντί των 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ.) 643-664 ευρώ το μήνα
Τέλος, καταργείται το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ για όσους είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ και οικογενειακό έως 13.500 ευρώ.

Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η συνολική εξοικονόμηση από την κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά έως το 2020 ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές συμφωνήθηκε η μείωση της δαπάνης για το επίδομα να είναι εμπροσθοβαρής. Μ’ αυτή την υποχώρηση κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις των θεσμών για την αύξηση των εισφορών υπέρ του επικουρικού ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι το 2016 προβλέπεται να εξοικονομηθούν 168 εκατ. ευρώ ενώ το 2017 αναμένεται να γίνει η μεγάλη σφαγή καθώς έχει προβλεφθεί να εξοικονομηθούν  άλλα 401 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι του χρόνου θα χάσουν το ΕΚΑΣ 200.000 συνταξιούχοι. Το 2018 η δαπάνη θα μειωθεί κατά 234 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 θα εξοικονομηθούν τα τελευταία 50 εκατ.

Ένα ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων - οι πιο φτωχοί- θα λάβει αντί του ΕΚΑΣ το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Για το 2016, πόροι του νέου Ταμείου θα είναι τα 700 εκατ. ευρώ από το επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, ενώ θα χρηματοδοτείται από έσοδα όπως αυτά που θα προκύψουν από τις νέες τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Εισοδήματος  Αλληλεγγύης»  θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2016 σε 30 Δήμους της χώρας, ενώ η καθολική του εφαρμογή θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2017.


Πηγή : protothema.gr


Δεν γίνονται πλέον δεκτά από τον ΕΟΠΥΥ χειρόγραφα παραπεμπτικά γιατρών



Χωρίς αποζημίωση κινδυνεύουν να μείνουν διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους του Οργανισμού κατά το Μάιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Οργανισμού κ. Σωτήρη Μπερσίμη, «παρόλο που στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΦΕΚ Β’/3054/18-11-2012)  ορίζεται πως  η  παραπομπή για παρακλινικές εξετάσεις γίνεται μόνο Ηλεκτρονικά και παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις του Οργανισμού  σχετικά  με το ίδιο θέμα,  υπάρχουν ακόμα  συμβεβλημένοι πάροχοι  που υποβάλουν χειρόγραφα  παραπεμπτικά».

Προκειμένου λοιπόν να εφαρμοστούν πλήρως τα οριζόμενα στον Ε.Κ.Π.Υ., αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «σας γνωρίζουμε ότι από το μήνα Μάιο του 2016 και μετά δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή η υποβολή δαπάνης χειρόγραφων παραπεμπτικών είτε υποβάλλονται από ιδιώτη πάροχο είτε από δημόσια δομή». Διευκρινίζεται ότι χειρόγραφα  παραπεμπτικά  θα γίνονται αποδεκτά  μόνο μετά από επίσημη ανακοίνωση του  Οργανισμού  σε περιπτώσεις όπου υπήρχε αποδεδειγμένο πρόβλημα έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών μέσω του e-prescription. 

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια της πλήρους καταγραφής και πιστοποίησης των γιατρών που συνταγογραφούν  για όλες τις αποζημιούμενες από αυτόν παροχές (φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, είδη πρόσθετης περίθαλψης) καλεί όσους γιατρούς δεν έχουν ήδη εγγραφεί στο ηλεκτρονικό του μητρώο να το πράξουν μέχρι και την 30-06-2016. Μετά από αυτή την ημερομηνία συνταγές, παραπεμπτικά και ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται από γιατρούς που δεν έχουν πιστοποιηθεί δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.  

Στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι «η  δημιουργία ενός αξιόπιστου  ιατρικού  μητρώου  που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια, τον αξιόπιστο έλεγχο της παραβατικότητας και  επιπρόσθετα  θα δώσει τη δυνατότητα για προσωποποιημένη ενημέρωση των γιατρών (μέσω  της εφαρμογής) σχετικά με ανακοινώσεις του Οργανισμού ή για θέματα που τους αφορούν». 



Πηγή : healthview.gr