Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Στον αέρα η καταγραφή των μεταναστών στη Χίο -Τα «βρόντηξε» και έφυγε η Υπηρεσία Υποδοχής



ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Την απόφαση να αποχωρήσει από το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. έλαβαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, με την αιτιολογία ότι η απουσία του κράτους σε συνδυασμό με την υπερπληρότητα που επικρατεί στο κέντρο εδώ και έναν μήνα δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες για την καταγραφή και την ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Έτσι από την Πέμπτη τα στελέχη της υπηρεσίας αποχώρησαν, αφήνοντας μέσα στο Κέντρο την Αστυνομία, τον Στρατό και τους 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Καραμανή, πλέον όσοι πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στη Χίο, απλά μεταφέρονται στην υποστηρικτική δομή της Σούδας χωρίς να καταγράφονται.

Από τα στοιχεία των αρχών προκύπτει ότι 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στη ΒΙ.ΑΛ. με ανώτατο όριο τα 1.100 άτομα ενώ ακόμη 1.100 άτομα φιλοξενούνται στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ.

Πρόβλημα και με τα κοντέινερ του ασύλου

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙ.ΑΛ. αποτυπώθηκε και κατά την επίσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Κέντρο Κράτησης το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Αντιπολίτευσης Στέλιο Καμπούρη το πλέον σημαντικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα 12 κοντέινερ που προορίζονταν για τη στέγαση των υπηρεσιών ασύλου, δεν μπορούν να τοποθετηθούν με δεδομένη την ανυπαρξία χώρου.

«Το σχεδιάγραμμα που υπήρχε απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα η διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων να πηγαίνει πολύ πίσω», εξήγησε ο ίδιος στον «π», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του κέντρου αλλά και των συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτό. 




Πηγή: politischios.gr, iefimerida.gr 


Λαφαζάνης: Να δούμε πόσοι μνημονιακοί πολιτικοί θα προλάβουν να μπουν στα ελικόπτερα




«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει διαγραφή του χρέους και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη συμμετοχή του στις χθεσινές κινητοποιήσεις των συνδικάτων «ενάντια στο αντιασφαλιστικό φοροεπιδρομικό έκτρωμα», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λαφαζάνη:

«Παντού απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδας ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση ενάντια στα αντιασφαλιστικά και φοροεπιδρομικά εξαμβλώματα.

Βλέπω, ήδη, από μακριά να έρχονται τα ελικόπτερα αλλά δεν ξέρω πόσοι και ποιοι από τους μνημονιακούς πολιτικούς αρχιεγκληματίες θα προλάβουν να μπουν.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, πριν να είναι πολύ, μα πάρα πολύ, αργά, από το εθνικό νόμισμα, τη διαγραφή του χρέους, τη σεισάχθεια και τη γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, την εθνικοποίηση των τραπεζών και ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα».



Πηγή : tovima.gr


Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ από την κατάληψη αγανακτισμένων ενστόλων στα γραφεία τους




Εάν έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αντιεξουσιαστές οι άλλες αναρχικές δυνάμεις θα έβγαζαν καταδικαστική ανακοίνωση; Μάλλον όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομάζει με τις κουκούλες και τα κράνη! 

Δεν τους φτάνουν οι αντιδράσεις από παντού αγανακτισμένων κατά της κυβέρνησης, κατά του Τσίπρα προσωπικά και των υπουργών του, η αγανάκτηση έφτασε στο αμήν και τους ένστολους οι οποίοι κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάληψη αυτή έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει ανακοίνωση και να την καταδικάζει :

"Η σημερινή κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από ένστολους συνδικαλιστές είναι μια απαράδεκτη και πρωτοφανής ενέργεια", σημειώνει μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρωινή διαμαρτυρία εντός των γραφείων στην Κουμουνδούρου από συνδικαλιστές της αστυνομίας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι αυτή η κίνηση παραπέμπει σε άλλες εποχές υπογραμμίζοντας: "Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα σε γραφεία αριστερού κόμματος παραπέμπει σε άλλες εποχές που η δημοκρατία έχει αφήσει πίσω της. Αναμένουμε από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες να  καταδικάσουν κατηγορηματικά αυτήν την ενέργεια".



«Ντροπή σας» είπαν οι δικηγόροι στον βουλευτή Λάππα



«Δεν ντρέπεστε; Πως μπορείς να είσαι δικηγόρος και να ψηφίζεις αυτά τα μέτρα αντι να κάνεις πρόταση μομφής στον κ. Κατρούγκαλο»

Φωνές και ένταση στο εντευκτήριο της Βουλής το πρωί του Σαββάτου με πρωταγωνιστές δικηγόρους και τον βουλευτή και δικηγόρο του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα.

Ομάδα δικηγόρων μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή βρίσκονταν στην Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο.

Συναντήθηκαν στο εντευκτήριο με τον βουλευτή και δικηγόρο  Σπύρο Λάππα ο οποίος μόλις είχε υπερασπιστεί στην ολομέλεια τη συνταγματικότητα του νομοθετήματος.  

Στη θέα του οι δικηγόροι αντέδρασαν έντονα. 

«Δεν ντρέπεστε; Πως μπορείς να είσαι δικηγόρος και να ψηφίζεις αυτά τα μέτρα αντι να κάνεις πρόταση μομφής στον κ. Κατρούγκαλο» του είπε ένας εξ αυτών.

Ενοχλημένος ο κ. Λάππας αντέδρασε έντονα:  «τι ύφος είναι αυτό; Πως μου μιλάς έτσι; Πως μπήκατε εσείς εδώ μέσα;». Φάνηκε μάλιστα να αναζητά τη φρουρά της Βουλής.

Αυτή η κίνησή του εξόργισε ακόμη περισσότερο τους δικηγόρους που επέπληξαν τον βουλευτή.  

 «Ντροπή σου! Μπορεί να ζήσει ένας δικηγόρος με 100 ευρώ το μήνα; Έχουμε οικογένειες, παιδιά. Μπορεί να ζήσει; Πες μου .Εμείς σας ψηφίσαμε και μας προδώσατε» ακούστηκαν να φωνάζουν.

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι δικηγόροι, μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα»  ήταν σύμφωνα με μαρτυρίες η απάντηση του κυβερνητικού βουλευτή. 


Πηγή : thetoc.gr


Το ΤΕΕ διαγράφει Τσίπρα, Βούτση, Φωτίου, Σπίρτζη, Φάμελλο, Φλαμπουράρη



«Οι βουλευτές-μηχανικοί που τυχόν ψηφίσουν το ασφαλιστικό θα παραπεμθούν στο πειθαρχικό με εισήγηση διαγραφής» τονίζεται σε ανακοίνωσή του - Οικονομικό επιμελητήριο: Θα κληθείτε να λογοδοτήσετε για την ψήφο σας - Την επόμενη Πέμπτη η συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών - Αναμένεται αντίστοιχη κίνηση από δικηγορικούς συλλόγους

Με διαγραφές βουλευτών, που είναι μέλη του ΤΕΕ, προειδοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο και φυσικά εξαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι ούτε ο πρωθυπουργός. 

Με βάση απόφαση της διοικούσας επιτροπής, το ΤΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και καλεί τα μέλη - βουλευτές να μη το ψηφίσουν διότι διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Να σημειώσουμε ότι μέλος  είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης. 

Θα ανακοινώσει μάλιστα με δημόσια καταχώρηση τα ονόματα όσων βουλευτών το ψηφίσουν και υπενθυμίζει σε όσα μέλη του βουλευτές το ψηφίσουν, τον κώδικα δεοντολογίας του ΤΕΕ, καθώς και ότι η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαγραφή τους από μέλη του ΤΕΕ.

Μάλιστα, Δικηγορικοί και Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας προσανατολίζονται τώρα και αυτοί να ακολουθήσουν το δρόμο του ΤΕΕ. Να παραπέμψουν δηλαδή με το ερώτημα της διαγραφής στα πειθαρχικά τους συμβούλια όλους τους βουλευτές-μέλη τους που θα ψηφίσουν το Ασσφαλιστικό.  Ενδεικτική είναι η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη να ανακοινώνει ότι η στάση των 12 βουλευτών μελών του συλλόγου θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης. Για όσους έχουν ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα γίνει εισήγηση να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της διαγραφής τους.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή συνολικά υπάρχουν 20 γιατροί-μέλη του Κοινοβουλίου, εκ των οποίων οι 12 ειναι μέλη του ΙΣΑ.

Στην ίδια γραμμή αποφάσισε να κινηθεί και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Κόλλια να δέχεται εισηγήσεις διαγραφής των 15 οικονομολόγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αν ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Υπόλογοι για την καταστροφή του κλάδου τους θα είναι οι οικονομολόγοι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το καταψηφίσουν, αλλιώς θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους συναδέλφους τους και για την προκλητική εξαίρεση των οικονομολόγων από τις εκπτώσεις, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών εφαρμογής του νόμου. Πρέπει να λογοδοτήσουν και για το πώς θεωρούν ότι με αυτά τα ποσοστά εισφορών μπορεί να σταθεί ελεύθερος επαγγελματίας και να επιβιώσει. Οι οικονομολόγοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί συνεχίζουμε ενωμένοι τον δίκαιο αγώνα μας με την συνέχιση της άκρως επιτυχημένης αποχής από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι την τελική δικαίωση» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κόλλιας.

Σύμφωνα με πηγές, πάντως, έγινε προσπάθεια εκ των έσω και με πολιτική παρέμβαση να αναβληθεί η ψήφιση της απόφασης της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ για τον επόμενο μήνα.

Η λίστα των βουλευτών-μηχανικών που είναι μέλη του ΤΕΕ, σύμφωνα με το Επιμελητήριο και με αλφαβητική σειρά έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ  ΠΜ 
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ  ΠΜ 
ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ  ΑΜ 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ  ΑΜ 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  Μ ΗΥ 
ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ  Μ ΗΥ 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ  ΠΜ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ  ΗΜ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ  ΠΜ 
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΧΜ 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ  ΜΜ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ  ΗΜ 
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ  ΠΜ 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ  ΧΜ 
ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ  ΠΜ 
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ  ΑΜ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι:

-Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο
-Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών
-Έχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης
-Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος
-Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο - και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής 
-Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.

Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται.

Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.


Πηγή : protothema.gr


ΣΟΚ στο εμπόριο στο 29% η φορολογία των μικρών επιχειρήσεων



Πέραν όμως της συρρίκνωσης του αφορολογήτου, επιβαρύνονται δραστικά και οι μικρές επιχειρήσεις με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29%, έναντι 26% που ισχύει σήμερα για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.

Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών αφορά υπόχρεους και απλογραφικά και βιβλία και συγκεκριμένα προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, κοινοπραξίες και νομικές οντότητες οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν περιλαμβάνονται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με περιτύλιγμα τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, έρχονται να καλύψουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τη δημοσιονομική επίπτωση των τελευταίων παρεμβάσεων στο φορολογικό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα καθώς και η μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είχαν διαμορφώσει ήδη έναν βαρύ λογαριασμό πρόσθετων φόρων 1,7 δισ. ευρώ!

Με τις τελευταίες αλλαγές στο αφορολόγητο, το μάρμαρο πληρώνουν όσοι έχουν λιγότερα από δύο παιδιά.

Με βάση τα νέα δεδομένα της τροπολογίας σε εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

• 300 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει παιδιά
• 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 200 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

Σε εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

• 1.400 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 1.350 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 1.300 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 1.200 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά


Σε εισόδημα 20.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

• 2.500 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 2.450 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 2.400 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 2.300 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά



Με πληροφορίες απο τον ΔΟΛ



Οικονομική κρίση: Πως να μιλήσουμε γι’ αυτήν στα παιδιά;



Αν και το κινέζικο ιδεόγραμμα για τη λέξη «κρίση» είναι διπλό αφού προκύπτει από τα ιδεογράμματα του «κινδύνου» και της «ευκαιρίας», στην Ελλάδα ο όρος της οικονομικής κρίσης είναι συνυφασμένος με την καταστροφή σε όλα τα επίπεδα. Η ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια η ελληνική οικογένεια βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, έχοντας υποστεί ένα τραύμα που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.

Οι γονείς ανησυχούν τόσο για το μέλλον των παιδιών τους όσο και για την στάση που χρειάζεται να τηρήσουν απέναντί τους όσον αφορά στην κρίση επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος Αλεξάνδρα Κερασιώτη και προσθέτει:

«Πολλοί αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να μιλήσουν στα παιδιά τους για την κατάσταση, ωστόσο σιωπούν φοβούμενοι μήπως τα πληγώσουν. Παρά τη σιωπή και τις θετικές διαβεβαιώσεις τα παιδιά αντιλαμβάνονται την αλλαγή στις συνήθειες και στη διάθεση των γονιών. Συχνά καλούνται δίχως κατάλληλη στήριξη να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα. Αυτά τα διπλά μηνύματα επιτείνουν τη σύγχιση δημιουργώντας τους ανασφάλεια και απόγνωση. Η ύπαρξη μυστικών στην οικογένεια δυσχεραίνει επίσης την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μελών δημιουργώντας ταμπού ζητήματα, που όλοι γνωρίζουν, αλλά απαγορεύεται να συζητήσουν».

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης χρειάζεται να ειδωθεί ως μια ακόμη δοκιμασία ζωής, τονίζει η κ. Κερασιώτη, «την οποία καλείται κάθε οικογένεια να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο μεγαλώματος των παιδιών της. Το πώς εξηγώ στο παιδί μου την οικονομική κρίση και τις συνοδές αλλαγές συνδέεται άμεσα αφενός με το πώς μεγαλώνω το παιδί μου και αφετέρου με το πώς κατανοώ και αντιμετωπίζω ο ίδιος τη νέα τάξη πραγμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν είναι πρώτα ο γονιός να στοχαστεί και να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της επικρατούσας κατάστασης βρίσκοντας αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισής της.

Η σημερινή δυσχερής οικονομική και κοινωνική κατάσταση εμπεριέχει μια σειρά από απώλειες και απειλές της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτές τις καταστάσεις ο δεσμός γονιών – παιδιού ενεργοποιείται, αφού το παιδί αναζητά εγγύτητα από μια φιγούρα πρόσδεσης για να αντλήσει ανακούφιση. Η αίσθηση προστασίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης που βιώνει ένα παιδί στη σχέση με το γονιό του είναι το αντίδοτο στην ανασφάλεια και αβεβαιότητα που απορρέουν λόγω της κρίσης. Ο ασφαλής δεσμός με το γονιό αποτελεί το λιμάνι του παιδιού, αφού του παρέχει προστασία, υποστήριξη, φροντίδα και περίεξη βοηθώντας το να επιβιώσει σωματικά και συναισθηματικά».

Τι χρειάζεται να κάνουμε ως γονείς;

Η ύπαρξη μιας ασφαλούς σχέσης μεταξύ γονιών – παιδιού που διακρίνεται από εμπιστοσύνη, αποδοχή, ασφάλεια και αγάπη με σαφή όρια αποτελεί σημαντικό εφόδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η αμεσότητα και ποιότητα στην επικοινωνία, η διαθεσιμότητα του γονιού και η ικανότητα του να ακούει το παιδί όποτε εκείνο το έχει ανάγκη βοηθούν αναμφισβήτητα στη βελτίωση της σχέσης.

Στο επίκεντρο χρειάζεται να τίθενται οι ανθρώπινες σχέσεις, αντίβαρο σε μια κοινωνία που ιδίως την τελευταία δεκαετία μαστιζόταν από άκρατο υπερκαταναλωτισμό και ναρκισσισμό δίνοντας αξία στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία των πραγμάτων. Τα παιδιά βιώνοντας στο οικογενειακό πλαίσιό τους έμπρακτα τη σπουδαιότητα του σχετίζεσθαι κατανοούν ότι το σημαντικότερο εφόδιο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στη ζωή είναι η ύπαρξη αγάπης, συνεργασίας και αλληλοστήριξης στην οικογένεια όσο και γενικότερα μεταξύ των ανθρώπων.

Η άκριτη έκφραση θυμού και μομφών από τους γονείς απέναντι σε όποιον θεωρούν υπεύθυνο για την κατάσταση δε βοηθά, αντίθετα επιτείνει συναισθήματα πικρίας. Η χρήση απτών καθημερινών παραδειγμάτων στην αλληλεπίδραση με το παιδί βοηθά στο να καταδείξει ο γονιός τη σημασία ανάληψης της προσωπικής ευθύνης στις δύσκολες καταστάσεις.

Ο γονιός χρειάζεται να διαχειρίζεται τη δυσφορία του με λειτουργικό τρόπο αποφεύγοντας εκρήξεις και καταστροφολογία και να διατηρεί αυτοέλεγχο στις καθημερινές δυσκολίες διαβεβαιώνοντας το παιδί ότι παρά τις δυσκολίες η οικογένεια θα το προστατέψει σε κάθε περίπτωση. Τα παιδιά τείνουν να αντιδρούν ανάλογα με το πώς νιώθουν οι γονείς τους. Επομένως, η γονεϊκή συμπεριφορά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στην επεξεργασία αρνητικών συναισθημάτων. Όταν ο γονιός νιώθει ότι κατακλύζεται από στρες και θλίψη αδυνατώντας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα ζωής, οφείλει να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ώστε να θωρακιστεί σε πρώτη φάση ο ίδιος και στη συνέχεια, να βοηθήσει το παιδί του να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας, των συνηθειών και των οικογενειακών εθίμων συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην οικογένεια.

Η διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός σπιτιού, από όλα τα μέλη της οικογένειας προάγει τη δημιουργία θετικού κλίματος και αγαπητικών σχέσεων.

Η κατάρτιση κάποιου πλάνου επίλυσης προβλημάτων από κοινού με τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθά έμπρακτα στην εύρεση λύσεων, στην ιεράρχηση των αναγκών και στην αναπλαισίωση της κρίσης.

Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης βελτιώνει την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχοδιανοητική ανάπτυξη των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την κατανόηση της παρούσας κατάστασης.

Τέλος, οι εξηγήσεις που δίνονται χρειάζεται να είναι συνοπτικές, εύληπτες και ανάλογες της αναπτυξιακής ηλικίας και των αναγκών κάθε παιδιού. Σε μικρότερα παιδιά που κατανοούν εν μέρει την κατάσταση οι πληροφορίες χρειάζεται να φιλτράρονται από τους γονείς, αφού λεπτομέρειες ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχιση. Αντίθετα, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να διεξάγουν λεπτομερέστερες συζητήσεις, να προτείνουν δημιουργικές λύσεις και γινόμενα κοινωνοί της τρέχουσας κατάστασης μαθαίνουν έμπρακτα να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής αναπτύσσοντας προσαρμοστικότητα κα ευελιξία.

Η κρίση μπορεί να αποτελέσει λοιπόν κίνδυνο, αλλά και ευκαιρία για τη σύσφιξη οικογενειακών δεσμών, την ανάπτυξη αλληλεγγύης στην κοινότητα, την αναδόμηση της κοσμοθεωρίας και του τρόπου ζωής και την εξέλιξη σε ατομικό πλαίσιο και σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.



Αλεξάνδρα Κερασιώτη,κλινική ψυχολόγος


Πηγή : iatropedia.gr


Guardian: Το ΔΝΤ απειλεί να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα



Οι ελπίδες να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της φάνηκε να εξανεμίζονται, μετά από μία αιφνιδιαστική παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου έστειλε την πιο σαφή προειδοποίησή της: είτε οι δανειστές συμφωνούν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, είτε το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Για εμάς, για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με έναν νέο διακανονισμό του ΔΝΤ, είναι βασική η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας θα βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, γιατί στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει στην επιστολή της η Λαγκάρντ, δείχνοντας τη λύπη της για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής της Αθήνας έως τώρα, σχολιάζει ο Guardian.

Η παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου ήρθε μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει προς ψήφιση τις αντιδημοφιλείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό την Κυριακή, αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

«Σε μία επανάληψη του δράματος που κυριάρχησε στην ευρωζώνη πέρυσι, η Αθήνας αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας αν αποτύχει να καλύψει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και τα δάνεια του ΔΝΤ τον Ιούλιο», γράφει επίσης η Guardian.

Οσο οι δανειστές θα μάχονται για τα προληπτικά μέτρα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται, εκτίμησε ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής του Eurasia Group. «Ο χρόνος τελειώνει για να καταλήξουν σε μία συμφωνία», προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή, ο αναλυτής σχολίασε: «Ο Τσίπρας θέλει να δείξει στους Ελληνες ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί και ότι η μπάλα- για την ελάφρυνση χρέους- είναι ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους. Το μήνυμα προς τους δανειστές είναι: αν επιμείνετε για τα προληπτικά μέτρα, θα οδηγήσετε σε κατάρρευση της κυβέρνησής μου και πρόωρες εκλογές. Και μαζί με το δημοψήφισμα της Βρετανίας, αυτό θα καταλήξει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την Ευρώπη».




Πηγή: iefimerida.gr


Χειροπέδες σε Αφγανό μετανάστη στο λιμάνι του Πειραιά




Φέρεται να υποκινούσε πρόσφυγες και μετανάστες σε επεισόδια

Στη σύλληψη ενός Αφγανού, γνωστό στο λιμάνι του Πειραιά με το όνομα Μούσα, προχώρησαν οι λιμενικές δυνάμεις την Παρασκευή, καθώς φέρεται να υποκινούσε πρόσφυγες και μετανάστες σε επεισόδια.

Όταν οι άνδρες του Λιμενικού τον εντόπισαν και επιχείρησαν να τον συλλάβουν ο Αφγανός τράπηκε σε φυγή.

Ακολούθησε καταδίωξη κι όταν εντοπίστηκε μέσα σε σκηνή στην πύλη Ε1 ο αλλοδαπός επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον τους με σκοπό να τους πλήξει. Τελικά, οι λιμενικοί τον συνέλαβαν χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.


Πηγή : protothema.gr


Περικοπές συντάξεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως και το 2019



Σημαντικές περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, κατά 3,5 δισ. από φέτος μέχρι και το 2019 φωτογραφίζουν οι αναλογιστικές μελέτες που μαζί με την οικονομική μελέτη βιωσιμότητας του συστήματος κατατέθηκαν χθες, στη Βουλή, από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι παρά τις περικοπές δαπανών, ήτοι υψηλές κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα και νέες συντάξεις, αλλά και τις αυξήσεις εισφορών, το σύστημα συνεχίζει να είναι επικίνδυνα ελλειμματικό.

Αναλυτικά, την περίοδο 2016-2019, σύμφωνα με τις μελέτες σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, οι περικοπές δαπανών για τις κύριες συντάξεις θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ, με τους δημοσίους υπαλλήλους να καλούνται να... συνεισφέρουν με τη μείωση των συντάξεων τη μερίδα του λέοντος, ήτοι 677 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες του ΙΚΑ για κύριες συντάξεις θα μειωθούν σωρευτικά την 4ετία κατά 615 εκατ. ευρώ, ώστε να φθάσουν το 2019 στα 9,104 δισ. ευρώ, έναντι των 9,368 δισ. ευρώ που θα έφταναν εάν δεν γινόταν η εν λόγω μεταρρύθμιση. Οι δαπάνες για συντάξεις του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, θα φτάσουν το 2019 τα 6,625 δισ. ευρώ έναντι 6,908 δισ. ευρώ που θα έφταναν εάν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση (εξοικονόμηση 677 εκατ. ευρώ την τετραετία) ενώ οι δαπάνες για συντάξεις του ΟΑΕΕ φτάνουν το 2019 στα 3,512 δισ. ευρώ, ενώ αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση θα έφταναν τα 3,689 δισ. ευρώ (εξοικονόμηση 177 εκατ. ευρώ το 2019 και συνολικά 382 εκατ. ευρώ το διάστημα 2016-2019). Οι δαπάνες για τις συντάξεις του ΟΓΑ αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, πέριξ των 3,33 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη δεν κάνει ανάλογες προβολές για τα άλλα δύο Ταμεία κύριας συνταξιοδότησης (ΕΤΑΑ των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων και το ΕΤΑΠ των εργαζομένων στον Τύπο) αλλά και για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.  Συνολικά, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, η συνταξιοδοτική δαπάνη για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ μετριάζεται με τη μεταρρύθμιση κατά 413 εκατ. το 2016 (από 30,5 στα 30,1 δισ. ευρώ), κατά 725 εκατ. το 2017 (από 30,9 στα 30,2 δισ. ευρώ), κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2018 (από 31,4 στα 30,3 δισ.) και 1,3 δισ. ευρώ (0,66% του ΑΕΠ) το 2019. Τότε η δαπάνη πέφτει στο 15,63% του ΑΕΠ ενώ στο μεταξύ κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (17,16% του ΑΕΠ φέτος, 16,65% το 2017 και 16,08%, οριακά πάνω από τον ευρωπαϊκό στόχο, το 2018). Το έλλειμμα των Ταμείων, παρότι μειώνεται έως το 2019, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται το 2019, στα 16,7 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) έναντι 17,7 δισ. (9,03% του ΑΕΠ) που θα ήταν χωρίς τη μεταρρύθμιση. Οι προωθούμενες αλλαγές εκτιμάται ότι βελτιώνουν το έλλειμμα κατά 1 δισ. ευρώ ή 0,53% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τις κύριες συντάξεις θα είναι αντιστοίχως μειωμένη.

Παράλληλα με τις μελέτες, ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε χθες, στη Βουλή μια σειρά νομοτεχνικών διορθώσεων στο επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τελικά την Κυριακή, χωρίς να αλλοιώνει την ουσία των αλλαγών. Αναλυτικά, με παρέμβαση στο άρθρο 20 φαίνεται πως τελικά διασώζονται οι συνταξιούχοι που εργάζονται πριν από την ψήφιση του νόμου, από τη μείωση της σύνταξης κατά 60%. Στο άρθρο 39 η φράση «καθώς και για τους οικονομολόγους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, και εγγεγραμμένους στο Οικονομικό Επιμελητήριο», αντικαθίσταται ως εξής: «Καθώς και για τους αυτοαπασχολουμένους αποφοίτους σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου». Ετσι, η «έκπτωση» εισφορών για τα πρώτα 5 έτη έναρξης απασχόλησης επεκτείνεται και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που είναι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης και μέλη επιστημονικών συλλόγων ή επιμελητηρίων. Τέλος, στο άρθρο 39, διορθώνεται το παράδοξο του υπολογισμού των εισφορών για τα μέλη προσωπικών εταιρειών. Ετσι, ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών νοείται, για τη δραστηριότητά τους αυτή και για την εφαρμογή του παρόντος, το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρείας επί του ποσοστού συμμετοχής του εκάστοτε μέλους σε αυτή. Στην προηγούμενη μορφή το εδάφιο έλεγε ότι το εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας διά του ποσοστού συμμετοχής εκάστου μέλους σε αυτήν.




ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Πέντε χρόνια φυλακή στους δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ επέβαλε το καθεστώς




Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδίκασε την Παρασκευή δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, Τσαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, για "αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης".

Λίγες μόνο ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση ένας άνδρας άνοιξε πυρ κατά του Ντουντάρ,  έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης όπου δικαζόταν η υπόθεσή του. Ο Ντουντάρ είναι καλά στην υγεία του, αλλά τραυματίστηκε ένας άλλος δημοσιογράφος. 

Ο Τσαν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της Τζουμχουριέτ και ο συνάδελφός του, Γκιουλ, είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο, καθώς δημοσιοποίησαν βίντεο το οποίο αποδείκνυε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διευκόλυναν την αποστολή όπλων στη Συρία το 2014. 

Το βίντεο που δημοσιοποίησαν αποδείκνυε ουσιαστικά πως οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διευκόλυναν την αποστολή όπλων στη Συρία. 





Απίστευτη μεθόδευση προκειμένου να περάσει ευνοϊκή ρύθμιση για τον Σταθάκη



Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το όργιο των τροπολογιών στη Βουλή καθώς παρά την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά με αποτέλεσμα πριν από λίγη ώρα το Υπουργείο Παιδείας να κάνει αποδεκετές 17 βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες προστέθηκαν στις οκτώ υπουργικές με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στις 25, ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης.

Αυτό που δεν έχει προηγούμενο είναι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να περάσει στη ζούλα και εν μέσω απεργίας των ΜΜΕ η οριστική αθώωση του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη εναντίον του οποίου, συναδέλφων του καθηγητών  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπαλλήλων και φοιτητών είχαν καταλογιστεί ποσά για δαπάνες στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος οι οποίες είχαν κριθεί ανοίκειες από τη Δικαιοσύνη.

Αρχικώς υπήρξε απόπειρα η ρύθμιση να περάσει ως κανονικό άρθρο στο νομοσχέδιο ωστόσο μετά τον σάλο που προκάλεσε αποσύρθηκε άρον άρον με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Κ.Φωτάκη να λέει τότε πως "εκρίθη προτιμότερο η ρύθμιση να έρθει από κάτω". Τι εννοούσε με τον όρο "από κάτω" ο Υπουργός αποδείχθηκε λίγες ημέρες αργότερα όταν η ρύθμιση επανήλθε ως  τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία δεν απαιτείται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και προέβλεπε τη διαγραφή καταλογιστικών πράξεων, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπόν επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1996 έως και το 2004, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές», εφόσον αυτές δεν έχουν εκτελεστεί ακόμα.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κι ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θετικά υπέρ της τροπολογίας είχε τοποθετηθεί και ο βουλευτής της Ν.Δ και πρώην πρύτανης Θ.Φορτσάκης ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία καθώς "αποκαθιστά τη νομική τάξη και τη δημοκρατία".

Από εκεί και πέρα έντονη όμως υπήρξε  η αντίδραση του Ποταμιού για άλλη τροπολογία με την οποία αδιάθετα ακίνητα του Υπουργείου Υγείας μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας: "Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την έρευνα, αδιάθετα ακίνητα του Υπουργείου Υγείας μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας των οποίων η αξιοποίηση γίνεται με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας και μόνο. Χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Αποφασίζουμε και εκμισθώνουμε, εκποιούμε ή παραχωρούμε με ή χωρίς αντάλλαγμα, λέει η τροπολογία. Η κ. Φωτίου εισάγει στο Υπουργείο της καινούργιες μεθόδους real estate. Δεν χρειάζονται διάφανοι κανόνες. Φτάνει να εμπιστεύεσαι τυφλά το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Μπράβο!!!" αναφέρει η ανακοίνωση του εισηγητή του Ποταμιού Κ.Μπαργιώτα.


Πηγή : parapolitika.gr


Τρέμουν! Ούτε επί Σαμαρά δεν έκλειναν τον Εθνικό Κήπο έβαλαν κάγκελα ξανά στο Μαξίμου



​Πρώτη φορά αριστερά φοβισμένη για τα όσα έχει κάνει και έχει πει στους πολίτες τους οποίους έχει εξαπατήσει.

Ποτέ μια κυβέρνηση δεν είχε κλείσει τον Εθνικό Κήπο εν όψει των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά που τότε οι αντιδράσεις ήταν υποκινούμενες και ελεγχόμενες από την σημερινή κυβέρνηση.

Η διαφορά είναι ότι τώρα ο λαός δεν είναι ελεγχόμενα αγανακτισμένος, είναι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ στην πλειοψηφία του γιατί έχει εξαπατηθεί έχουν γίνει χειρότερα τα πράγματα αυτό τον ενάμιση χρόνο, το βιοτικό του επίπεδο έχει πέσει κάτω από το χαμηλό και θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες τα χειρότερα μέτρα των τελευταίων 5 ετών αντί για τον παράδεισο που του έταζε ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που δεν μπορεί πλέον να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε και τα κάγκελα τα οποία κατηγορούσε ο Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία μόλις τελείωνε τα ψέματα που μας αράδιαζε.






Στα 8.636 ευρώ το αφορολόγητο όριο



Το ποσό των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση να μεταφέρει ετησίως από το πορτοφόλι των φορολογουμένων πολιτών στα ταμεία του κράτους, με τροπολογία που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που, ως γνωστόν, εισάγεται εσπευσμένα το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί τη νύχτα της Κυριακής.

Επί της ουσίας, για φορολογούμενους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου περιορίζεται στα 1.950 ευρώ, συρρικνώνοντας το έμμεσο αφορολόγητο στα 8.863 ευρώ. Για άγαμους ή ζευγάρια χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι μειώνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Νόμος 4172/2013, άρθρο 16) στα 1900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ». Η μείωση του φόρου ανέρχεται στα 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα, και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω. (Δηλαδή, έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα πρώτα τρία).

Με την ίδια τροπολογία, επίσης, μεταξύ άλλων «προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία». Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50 χιλ. ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50 χιλ. ευρώ». Είναι σε αυτή την Εκθεσή του που το ΓΛΚ αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου».

Πέραν της προαναφερθείσας, την ίδια ώρα (22:45) νύχτα της Παρασκευής 6/5, η κυβέρνηση κατέθεσε και άλλες τρεις «εκπρόθεσμες» τροπολογίες:

Η πρώτη εξ αυτών αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και προβλέπει πως το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια «θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ, με την αρχική εντός 15 ημερών «από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή» και την τελευταία «εντός 24 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας».

Η δεύτερη και η τρίτη αφορούν τις εφημερίδες και τα έντυπα: Σύμφωνα με τις προωθούμενες τροπολογίες, αφενός «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode - Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο» και αφετέρου, «οι εκδότριες επιχειρήσεις καθημερινού και περιοδικού Τύπου υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές».


Πηγή : kathimerini.gr