Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΝΔ: Η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας διασύρονται από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ



«Βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ομολογεί ότι η κυβέρνηση “έβγαλε το διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου” και μάλιστα επικροτεί την ενέργεια. Δηλαδή, ομολογεί και επικροτεί υποκλοπές. Η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας διασύρονται από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»

Η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας διασύρονται από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δηλώνει η ΝΔ για την δήλωση Παπαχριστόπουλου ότι η κυβέρνηση έβγαλε «στη φόρα» την υποκλοπή Τόμσεν – Βελκουλέσκου, δήλωση την οποία ανακάλεσε αργότερα.

«Βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ομολογεί ότι η κυβέρνηση “έβγαλε το διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου” και μάλιστα επικροτεί την ενέργεια. Δηλαδή, ομολογεί και επικροτεί υποκλοπές. Η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας διασύρονται από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Κυβέρνηση τις μεγάλες της ευθύνες. “Γκρίζα” οδός διαφυγής δεν υπάρχει» επισημαίνει το κόμμα. 

«Με την κυνική ομολογία Παπαχριστόπουλου αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε Ελλάδα να μοιάζει με κράτος απατεώνων και υποκλοπέων» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Επιβεβαίωσε ο Τσίπρας τις χειρότερες υποψίες μας.... Έδωσαν στους δανειστές τα καλύτερα όπλα κι οι ίδιοι πάνε στο Eurogroup με μηδενική αξιοπιστία. Ντροπή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. 

«Οι δηλώσεις του κ. Παπαχριστόπουλου αναδεικνύουν  ένα πολιτικό και ηθικό θέμα για την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα όπως άλλωστε και η ΚΟ των ΑΝΕΛ» σχολίασε ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Mε αφορμή την παραδοχή Παπαχριστόπουλου για την υποκλοπή συνομιλιών του ΔΝΤ, στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό: Με περισσή αφέλεια ή κυνισμό παραδέχονται πως έκαναν υποκλοπή. Και συνομιλίες έκλεψαν και την ψήφο του λαού. Ντροπή» σχολίασε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. 

«Ο Παπαχριστόπουλος όπως ο Βαρουφάκης αποκάλυψε τα αποτυχημένα σχέδια της κυβέρνησης. Δραχμή πέρυσι, υποκλοπές φέτος. Ο λογαριασμός πάντα στον ελληνικό λαό. Λογαριασμός Βαρουφάκη: €9,5 δισεκ. μέτρα αντί €1,5δισεκ. = €8 δισεκ. Λογαριασμός υποκλοπών (αποκάλυψη Παπαχριστόπουλου): €3,6 δισεκ.» πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Για "κυνική ομολογία" του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι. 



Πηγή: skai.gr


Απεργία: Όλοι στους δρόμους για το Ασφαλιστικό




Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων το διήμερο της ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου. 48ωρη απεργία ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, δεμένα τα καράβια στα λιμάνια από την Παρασκευή. 48ωρη και από την ΠΟΕΣΥ. Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων από την Παρασκευή η χώρα. Ρολά κατεβάζει, για 48ωρες η ΓΣΕΕ, ενώ από την Παρασκευή όλα τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια της χώρας. Σε ρυθμό κινητοποιήσεων και οι δημοσιογράφοι με 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 48ωρη απεργία

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 48ωρη γενική απεργία για την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου ενάντια «στον οδοστρωτήρα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού», ενώ κάνει λόγο και για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης, καθώς «μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ με διαδικασίες fast track επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως ταφόπλακα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ενώ η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου - ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων- και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετατρέπονται στις κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, ενώ απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και παράλληλα ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το «πραξικόπημα της κυβέρνησης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της «καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τη συμμετοχή τους στη 48ωρη Γενική Απεργία την Παρασκευή, 6 Μαΐου και το Σάββατο, 7 Μαΐου 2016 και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και δανειστών δεν θα περάσουν».

Απεργία δημοσιογράφων

48ωρη απεργία ανακοίνωσαν και οι δημοσιογράφοι. Ειδικότερα, η ΠΟΕΣΥ σημειώνει:
"Μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με 48ωρη απεργία από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου 2016 έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου & Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμιά εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία:

• Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.

• Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.
Η ΠΟΕΣΥ πέρα από την αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο-καρμανιόλα, που εξανεμίζει όχι μόνο τα ασφαλιστικά αλλά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, εκφράζει και τη δυσαρέσκειά της για την ασυνέπεια του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα δεχθεί αντιπροσωπεία της πριν από την κατάθεση, προκειμένου να συζητήσει με το δημοσιογραφικό κόσμο για το ασφαλιστικό.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του, την αξιοπρέπειά του και την ελευθεροτυπία".

Χωρίς ΜΕΤΡΟ

Χωρίς μετρό θα μείνει την Παρασκευή και το Σάββατο η Αθήνα, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας (ΣΕΛΜΑ) προκήρυξε 48ωρη απεργία εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ακυρώνει δρομολόγια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 5/5/2016 έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 8/5/2016, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια των τραίνων, λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε η Γ.Σ.Ε.Ε,  και στις οποίες θα συμμετέχει και η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας “οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου».

Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

Οι επιβάτες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων και ενδεχομένως δεν προλάβουν να φθάσουν στον τερματικό τους σταθμό μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα, θα μεταφερθούν στους προορισμούς τους με άλλα μέσα με μέριμνα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ”.  

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία από την Παρασκευή, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε η ΠΝΟ, ενώ αναμένεται και συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά. 

Ειδικότερα, προβλήματα στην επιστροφή πολλών εκδρομέων του Πάσχα αναμένεται να προκαλέσει η τετραήμερη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από αύριο στις 6.00 το πρωί (Παρασκευή, 6 Μαΐου) έως στις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι απέναντι από τον Αγ. Διονύσιο και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς μαζικά και δυναμικά να διατρανώσουν τη θέλησή τους και να υψώσουν το ανάστημά του ενάντια στο εν λόγω νομοσχέδιο.
«Το κοινωνιοκτόνο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πλαισιωμένο και εμπλουτισμένο και με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που φτωχοποιούν ολοκληρωτικά τον Έλληνα εργαζόμενο δεν πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ.
Τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ), Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ ΠΕΣ/ΝΑΤ έχουν προγραμματίσει για αύριο απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ

“Έφτασε η ώρα της μάχης. Όλοι στους δρόμους ! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!” σημειώνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: “Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέες και νέοι,
Η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει μέσα στο Σαββατοκύριακο σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό!
Όλοι στους δρόμους! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

-Παρασκευή 6 Μάη, 11πμ στην Ομόνοια!
-Σάββατο 7 Μάη, 6μμ στην Ομόνοια!

-Κυριακή 8 Μάη, 10.30πμ στο Σύνταγμα!

Έφτασε η ώρα της μάχης! Κανείς να μη λιποτακτήσει! Δίνουμε όλοι το παρόν!
Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό! Δε συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας! Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε!

Να απαντήσουμε με την ετοιμότητα μας στις άθλιες πρακτικές της κυβέρνησης, τις μεθοδεύσεις της για να περάσει τη νέα βαρβαρότητα στη ζωή μας, στα μουγκά!

Να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσει η παραγωγή παντού!

Κανείς εργαζόμενος καμία βάρδια στη δουλειά!

Ούτε ψυχή σε εργοστάσια, εργοτάξια, γραφεία, μαγαζιά, λιμάνια, καράβια!

Ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τους γνωστούς πρόθυμους ψηφίσουν τα άγρια μέτρα, η 48ωρη απεργία με τη μαζικότητα, τη συμμετοχή, την οργάνωση και τον παλμό της μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανατροπή τους μέσα από τους αγώνες μας!
Δε σκύβουμε το κεφάλι! Δε γονατίζουμε!
Κανένας δε γλιτώνει από τη νέα βάρβαρη επίθεση!
Γυρίζουν τον εργαζόμενο λαό δεκάδες χρόνια πίσω!

Ότι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα από ασφαλιστικά δικαιώματα συνθλίβονται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το βαρίδι της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να προστατευτεί και να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Παράλληλα, φέρνουν νέα φοροεπιδρομή, νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες μας, νέα αιμορραγία στο ήδη άθλιο λαϊκό εισόδημα!

Οι αγώνες των προηγούμενων μηνών χάραξαν το δρόμο! Φανερώθηκε η δυναμική που έχει η συμμαχία του εργαζόμενου λαού!

Εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,

Σήκωσε τώρα κεφάλι! Δώσε μαχητική απάντηση στα διλήμματα που σου βάζουν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες! Έχουν στόχο να σε τρομοκρατήσουν. Μη δέχεσαι να σε απειλούν, να σε φοβίζουν, να σου κουνούν το δάχτυλο οι χορτάτοι, οι κλέφτες του μόχθου σου. Να μην αφήσεις τη ζωή σου, στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων τους!

Όλοι μαζί, εργάτες, φτωχοί αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες!
Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Αν κάνουμε πίσω δε θα σταματήσουν πουθενά! Δε θα μας αφήσουν τίποτα!

Ή θα υποταχτούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι!

Με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας! Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς!”

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα και η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου

Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου λόγω της 48ης απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, ακυρώνονται: «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλλερ στη Κεντρική Σκηνή, «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», οι «Ξένοι» του Σέρτζι Μπελμπέλ στο Νέο Rex, η «Άννα Καρένινα» του Λεβ Τολστόι στο θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» και «Το ρολόι» στο Σχολείον της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρώτη κρατική Σκηνή παρακαλούνται οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια να προσέλθουν στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου εντός δεκαήμερου για αλλαγή ή εξαργύρωση των εισιτηρίων τους, ή να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 210.7234567 για εισιτήρια μέσω τηλεφωνικού κέντρου και ίντερνετ.

Σημειώνεται ότι τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν από Τρίτη έως Κυριακή, 09:30 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.



Πηγή : news247.gr


Φιμώνουν τα ΜΜΕ αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Βόρεια Κορέα



Ψηφίζουν ασφαλιστικό-λαιμητόμο με κλειστά μίντια τρεις μέρες

Η Ένωση Συντακτών «συνεργός» απίστευτης απόφασης να περάσουν τον πιο σκληρό νόμο της δεκαετίας χωρίς ενημέρωση και χωρίς καμία κριτική από διαφορετικές φωνές

Την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον με διαδικασίες εξπρές το νόμο-τερατούργημα του Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό που αλλάζει επί τα χείρω τα δεδομένα για εκατομμύρια Έλληνες, οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στο Μέγαρο Μαξίμου επιβάλλοντας τριήμερο σιωπητήριο στα Μέσα Ενημέρωσης!

Τις επόμενες τρεις ημέρες, δηλαδή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα και να μην μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από την ενοχλητική κριτική και την γενικευμένη αποδοκιμασία που συναντούν τα νομοθετήματά της και παραλλήλως αποστερώντας τους πολίτες από το συνταγματικό δικαίωμα της ενημέρωσης.

Η απόφαση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ είναι πρωτοφανής δεδομένης της αποδοκιμασίας που συνάντησαν οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων για το ασφαλιστικό που ανάγκασαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών σε αναστολή της απεργίας. 

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές σπεύδουν να βάλουν... πλάτη στο Μέγαρο Μαξίμου φιμώνοντας τα Μέσα Ενημέρωσης, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται κριτική λόγω της απόφασής της να φέρει εσπευσμένα και με κοινοβουλευτικά τερτίπια στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό... Κι ενώ η κυβέρνηση έχει προφανή σκοπό να προλάβει την κριτική και να νομοθετήσει με τις διαδικασίες fast track που μας έχει συνηθίσει, αυτό που είναι ανήκουστο είναι πως τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων σπεύδουν να κλείσουν τα μικρόφωνα και τις φωτογραφικές κάμερες ενώ υποχρεώνουν τους συντάκτες να κατεβάσουν τα μολύβια, προσφέροντας πολύτιμη αρωγή στα κυβερνητικά σχέδια.


Πηγή : protothema.gr


ΝΔ: Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα, ας παραιτηθεί να γίνουν εκλογές



Δεν συμπράττουμε στο έγκλημα κατά του ελληνικού λαού, τονίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στους πολιτικούς συντάκτες.  Εξήγησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις, η συνειδητή μετάθεση αποφάσεων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση και την χώρα σε αδιέξοδο δίλημμα: ή μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα ή μία καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει με κανένα από τα δύο αυτά διλήμματα, ούτε στην συνθηκολόγηση, ούτε στην ρήξη. 

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό είπε ότι η θέση της ΝΔ είναι σταθερή, άρνηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου που είναι αντιαναπτυξιακό.  O ελληνικός λαός έχει να κάνει με την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι αυτό συνηγορεί με το αίτημα για εκλογές που είναι και αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. 

Μιλώντας στην συνέχεια στους δημοσιογράφους ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η ΝΔ δεν θα εγκλωβιστεί σε διλήμματα όπως το περασμένο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία. Παρέπεμψε δε στην παλαιότερη δήλωση του πρόεδρου του κόμματος ότι «η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα» στην οποία θα συμβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό εάν υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η θέση της ΝΔ είναι να γίνουν εκλογές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενης ημέρες τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκαν κατά των πρόωρων εκλογών και υποστήριξαν ότι σε περίπτωση αδυναμίας της κυβέρνησης η λύση θα πρέπει να βρεθεί από την παρούσα βουλή. Άνθρωπος από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγούσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει θέση όποιες κι αν είναι οι συνθήκες ή η ενδεχόμενη πίεση από την Ευρώπη. Άλλωστε εξήγησε, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει σαφή την θέση του ήδη από την πρώτη του παρουσία στο ΕΛΚ και στην συνάντησή του με την κα Μέρκελ. 


Πηγή : protothema.gr


Πυροβόλησαν τον διευθυντή του Νεφρολογικού του νοσοκομείου της Νίκαιας!



Γιάννης Αθανασίου

Θύμα επίθεσης έπεσε λίγο γύρω στις  3 το μεσημέρι ο Διευθυντής του Νεφρολογικού του νοσοκομείου της Νίκαιας, Χρήστος Ιατρού. 

Το θύμα ήταν στο αυτοκίνητό του στην συμβολή της λεωφόρου Κηφισού και Πέτρου Ράλλη όταν τον πλησίασε μια μηχανή με 2 άτομα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο πόδι.

Ο γιατρός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Την έρευνα μαζί με την ασφάλεια έχει αναλάβει και η αντιτρομοκρατική




Στη μέση κόβεται το εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό! Λεφτά που έχετε πληρώσει σας τα εξαφανίζουν



Το ΕΦΑΠΑΞ είναι λεφτά που σας κρατούσαν και σας κρατάνε κάθε μήνα από τον μισθό σας!!

Είναι λεφτά που υποτίθεται θα σας τα δώσουν στο τέλος με την συνταξιοδότηση σας!!

Δεν είναι κλοπή όταν σας δίνουν λιγότερα από αυτά που σας κρατούσαν;

Και άραγε θα συνεχίσουν να σας κρατάνε αυτά που σας κρατούσαν για να σας δώσουν στο τέλος λιγότερα μετά την υπεξαίρεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Διαβάζουμε στο tovima.gr

Νέες μειώσεις 15%-20% προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Το μισό εφάπαξ θα παίρνουν από εδώ και στο εξής όσοι συνταξιοδοτούνται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος υπολογισμού της παροχής. Οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι της τάξης του 15% - 20%, ενώ ήδη έχουν γίνει μνημονιακές περικοπές ύψους 38,14%.

Οι νέες μειώσεις θα αφορούν όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με Τα Νέα. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αποδίδουν την καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ που εκκρεμεί από το 2013 στον μαθηματικό τύπο τον οποίο είχαν ορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς τον λανθασμένο και πρακτικά ανεφάρμοστο. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι για να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πώς θα υπολογίζονται

Ειδικότερα, οι αλλαγές που επέρχονται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορούν τη βάση υπολογισμού του εφάπαξ. Με την εφαρμογή του νόμου οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης.

Σήμερα η 5ετία υπολογίζεται από την ημερομηνία εξόδου (π.χ. αν είναι η 20/2/2011, η πενταετία αρχίζει από 21/2/2006). Αυτό, επισημαίνουν ειδικοί, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των εφάπαξ, καθώς στην πράξη σημαίνει πως οι υπηρεσίες των Ταμείων χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία για τους χιλιάδες φακέλους που περιμένουν.

Εξάλλου αλλάζει και ο τύπος υπολογισμού καθώς το ποσό του εφάπαξ σπάει σε δύο τμήματα:

Α) Για έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60% των συντάξιμων αποδοχών στις οποίες έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και 31/12/2013». Το βοήθημα δηλαδή υπολογίζεται στον ακριβή χρόνο ασφάλισης (π.χ. 35 χρόνια και 2 μήνες).

Ο τύπος ισχύει για την πλειονότητα των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί 60%).
Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών».

Β) Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.


Ετοιμαστείτε 5,4 συν 3,6 δις γιατί ΔΝΤ και Γερμανία δεν υποχωρούν για τα προληπτικά μέτρα



Μην ακούτε άλλα παραμύθια από αυτή την κυβέρνηση ότι δεν, θα περάσουν και τα προληπτικά μέτρα γιατί εκεί μας έφτασε η ανικανότητα τους και η ανεπάρκεια τους.

Καταστρέφουν τους Έλληνες με την ανεξέλεγκτη υπερφορολόγηση και κατά επέκταση την οικονομία της χώρας, δεν είναι ικανή να δώσουν μέτρα ανάπτυξης γιατί δεν ξέρουν πώς να το κάνουν και η πορεία των Ελλήνων και των οικογενειών τους είναι προδιαγεγραμμένη με αυτό το ασκέρι που κυβερνά, των χειρότερων πολιτικών απατεώνων που έχουν περάσει από την χώρα.

Έχουν δίκιο αυτοί που τους χαρακτηρίζουν το ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί στην χώρα.

Διαβάζουμε στην Καθημερινή το ρεπορτάζ του Σωτήρη Νίκα


Αμετακίνητο στη θέση του παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξειδικεύσει (ποια μέτρα και ποσοτικοποίησή τους) τώρα τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν συζητεί καθόλου την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων από τους στόχους. Μάλιστα, η στάση αυτή υποστηρίζεται και από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, προεξεχούσης της Γερμανίας.

Αμετακίνητη, ωστόσο, είναι και η Αθήνα, η οποία δεν δέχεται να νομοθετήσει αυτή τη στιγμή τίποτα περισσότερο από έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων. Με αυτά τα δεδομένα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι «χαμηλές». Χθες, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup) και σύμφωνα με παράγοντες του υπ. Οικονομικών συζητήθηκε απλώς η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Επίσης, χθες δημοσιοποιήθηκε η ατζέντα της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα του χρέους. «Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», ανέφερε και σημείωνε πως «και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες με γνώση των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα ανέφεραν στην «Κ» ότι η συμφωνία επί όλων των ζητημάτων είναι εφικτή «εντός των επόμενων εβδομάδων». Στην πράξη, όλοι εργάζονται με στόχο έως τις 24 Μαΐου που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχει συμφωνία τόσο για το θέμα των προληπτικών μέτρων όσο και για το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των μέτρων, το ΔΝΤ είναι εκείνο που προκαλεί κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς επιμένει στην άμεση ψήφιση του πακέτου προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι για να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΝΤ.

«Εχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα και ανοιχτά σημεία», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, για να συμπληρώσει: «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε –γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο– Staff Level Agreement. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας». Πάντως, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι η θέση για άμεση ψήφιση των προληπτικών μέτρων δημιουργεί πρόβλημα στην επίτευξη συμφωνίας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα επιτευχθεί συμφωνία.





ΑΙΣΧΟΣ! Ο Μπαλαούρας δεν άφησε τον Βρούτση να καταδικάσει την εμπρηστική επίθεση στην Marfin!




Ο Γνωστός Μπαλαούρας είναι ένας από αυτούς που καλύπτουν τρομοκράτες και πάσης φύσεως κακοποιούς εγκληματίες που σχετίζονται με την αριστερή ιδεολογία του!!!

Το θέμα είναι εάν η συμπεριφορά του καλύπτεται από όλη την κυβέρνηση και γιατί κάποιος δεν έχει καταδικάσει την άθλια συμπεριφορά του η οποία είναι επαναλαμβανόμενη σε πολλά θέματα!!

Διαβάζουμε στο newsit.gr

Με έναν άγριο καυγά σχετικά με την θλιβερή επέτειο της τραγωδίας στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, ξεκίνησε η επί των άρθρων συζήτηση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στις κοινές συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης με παρέμβασή του θέλησε να καταδικάσει την δολοφονική εμπρηστική αυτή επίθεση, που έγινε πρίν έξι χρόνια στο υποκατάστημα της τράπεζας, κατά την διάρκεια πορείας, και στην οποία έχασαν την ζωή τους τρείς εργαζόμενοι της τράπεζας μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα παρακείμενα κτήρια, του Σούπερ Μάρκετ Βασιλόπουλος και των κινηματογραφικών αιθουσών.

Η παρέμβαση αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση δεν «άρεσε» καθόλου στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Μάκη Μπαλαούρα που προσπάθησε να τον διακόψει.

«Σας διακόπτω, γιατί πήρατε το λόγο για να μιλήσατε επί της διαδικασίας κι αναφέρετε άλλα πράγματα» είπε ο Μάκης Μπαλαούρας και ζήτησε να μην αναγραφούν τα λεγόμενα στα πρακτικά.

Ο κ. Γιάννης Βρούτσης, αντέδρασε λέγοντάς του ότι ««Σας ενοχλεί, αυτή είναι η ευαισθησία σας για τους εργαζόμενους που κάηκαν. Δεν μπορεί να εμποδίσετε τη ΝΔ να καταδικάσει τη δολοφονική επίθεση, ντροπή… γιατί ενοχλείστε;»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας απέδωσε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ ότι «πετάει πυροτεχνήματα για λόγους εντυπωσιασμού» σε μια κρίσιμη συνεδρίαση ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για δημιουργία εντυπώσεων», υποστηρίζοντας πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έχουν καταδικάσει τη δολοφονική αυτή ενέργεια».

Αναφορά στην θλιβερή επέτειο έκανε όμως και ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας για προβοκάτσιες στους εργατικούς αγώνες, που δεν πρέπει να κάμπτουν τους εργαζόμενους από τις διεκδικήσουν και οι οποίοι θα πρέπει να τις περιφρουρούν από τέτοιους μηχανισμούς.


Ανεύθυνα και πρόχειρα φέρνει η κυβέρνηση να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό άρον-άρον το Σαββατοκύριακο



Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο!!

Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα που αφορούν το μέλλον των Ελλήνων πολιτών.

Διαβάζουμε στο tovima.gr και το ρεπορτάζ του Λάμπρου Σταυρόπουλου

Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής

Με την πρόθεση να εισηγηθεί την ψήφιση άρον-άρον του ασφαλιστικού εντός του Σαββατοκύριακου, προσέρχεται η κυβέρνηση στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία και θα λάβει τις προσεχείς ώρες την τελική απόφαση. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον έχει επέλθει συμφωνία επί των μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαίου 2016. Ωστόσο, η πρόθεση της κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής της ΝΔ Β. Οικονόμου έθεσε το θέμα ζητώντας εξηγήσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά διευκρινήσεις δεν δόθηκαν.

Ήδη, σε ηλεκτρισμένο κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση  επί των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε, όπως είχε δεσμευτεί, τις αναλογιστικές μελέτες, ενώ θερμό επεισόδιο προκλήθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ Ι. Βρούτση να προβεί σε δήλωση με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από τον θάνατο των υπαλλήλων της Marfin μετά από επίθεση κουκουλοφόρων που πυρπόλησαν το κτήριο της τράπεζας επί της οδού Σταδίου. Η δήλωση του κ. Βρούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρα, ο οποίος τον εγκάλεσε ότι ζήτησε τον λόγο επί της διαδικασίας για να προκαλέσει πολιτικές εντυπώσεις.

«Οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έχουν καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα», του είπε ο κ. Μπαλαούρας, προσθέτοντας ότι «μπορώ και εγώ να αναφέρω την δολοφονία Λαμπράκη που δολοφονήθηκε τέτοιες μέρες». Ωστόσο, σημείωσε  ότι «με τέτοιους όρους παιχνίδια δεν γίνονται». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός ζήτησε τον λόγο για να πει «να μην τσιμπάμε σε προβοκατόρικες πρακτικές», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας κατηγόρησε τον κ. Βρούτση ότι «αποφάσισε να παίξει θέατρο, καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια έχει καταδικαστεί από όλους τους πολιτικούς φορείς και το μόνο που έχει να κάνει είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις». Στην μαύρη επέτειο της Marfin αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης λέγοντας ότι «οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί ήταν και είναι αδίστακτοι» και ότι «οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν στο σκοτάδι».


Νέα Δημοκρατία: Η υγεία «καθηλωμένη» στην ανικανότητα της κυβέρνησης

(φωτογραφία: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)



Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, για την «καθήλωση» των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, λόγω ελλείψεως κονδυλίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που η Κυβέρνηση επαίρεται για τις «επιτυχίες» της στα δημόσια οικονομικά, την ίδια ώρα αποκαλύπτεται η γύμνια της σε όλα τα επίπεδα.

Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, που χρησιμοποιούνται για την αεροδιακομιδή ασθενών από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται καθηλωμένα λόγω ελλείψεως κονδυλίων για συντήρηση και επισκευές.

Από τον Ιανουάριο και ύστερα από αίτημα του ΕΚΑΒ, τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής έχουν αναλάβει τον ρόλο των «ιπτάμενων ασθενοφόρων», αν και δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Το ερώτημα, όμως, είναι για το τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε, με δεδομένο ότι τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για αποστολές του ΕΚΑΒ.

Σε μια χώρα που οφείλει να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της και ταυτόχρονα να στηρίζει τη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό, τέτοιες ενέργειες δεν δείχνουν μόνο την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και την επικίνδυνη ανευθυνότητά της».



Πηγή: iefimerida.gr


Ο Ερντογάν οδηγεί στην έξοδο τον Νταβούτογλου



Αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία και την απόλυτη εξουσία του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σπρώχνει όπως όλα δείχνουν σε παραίτηση τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση των δύο ανδρών το απόγευμα της Τετάρτης διήρκεσε περίπου δύο ώρες και παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας της, ο τούρκος Πρωθυπουργός οδηγείται προς την έξοδο.

Το πρωϊ της Πέμπτης αναμένονται δηλώσεις από τον κ. Νταβούτογλου έπειτα από συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αλλά και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», το ΑΚΡ αναμένεται να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο περί τα τέλη Μαϊου ή αρχές Ιουνίου (σσ. ορισμένοι μιλούν ακόμη και για συνέδριο στις 21 Μαϊου, αλλά πάντως όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου).

Σε αυτό, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα ονόματα που έχουν αρχίσει έντονα να κυκλοφορούν στην Άγκυρα είναι αυτό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σήμερα κατέχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ενέργειας.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Άγκυρα έρχονται ως επιστέγασμα μία υπόγειας, υπόκωφης αντιπαράθεσης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Μία σειρά θεμάτων, από το Κουρδικό και την εκστρατεία εναντίον κάθε αντίθετης φωνής, μέχρι και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Προσφυγικό την έθρεψαν. Ήταν σαφές σε πολιτικούς αναλυτές και διπλωμάτες στην Τουρκία ότι ο κ. Νταβούτογλου είχε επενδύσει στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους – κάτι που προφανώς δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν.

Η ειρωνεία είναι ότι η συνάντησή τους έγινε ακριβώς την ημέρα που η Κομισιόν άναψε έστω και με αστερίσκους το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται την Ευρώπη. Ωστόσο, ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει με ασφάλεια τα επόμενα επεισόδια της διαφαινόμενης κρίσης διακυβέρνησης στην Τουρκία, τη στάση τόσο του κ. Νταβούτογλου όσο και άλλων μετριοπαθών πολιτικών του ΑΚΡ, όπως του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τη θέση των Ενόπλων Δυνάμεων που λόγω των καυτών μετώπων, πχ Κουρδικό, εμφανίζεται αναβαθμισμένη και φυσικά τις επιπτώσεις στην περιφέρεια της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούνται οι εξελίξεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μία αιφνιδιαστική αλλαγή στην τουρκική πολιτική εξίσωση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις. Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να ειδωθούν αποκομμένες από την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ενώ αναμφίβολα μία εσωτερική μεταβολή στην Τουρκία θα επηρέαζε επίσης το μέτωπο του Προσφυγικού όπου η Ελλάδα έχει επενδύσει σχεδόν τα πάντα στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.  



Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Πηγή : tovima.gr


Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας: Δεν είναι αδίκημα να κλέβεις αν πεινάς



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αθώωσε Ουκρανό άστεγο, υπογραμμίζοντας, στην ετυμηγορία του, ότι το να κλέβει, κανείς, μικρή ποσότητα φαγητού ωθούμενος από την πείνα, δεν αποτελεί αδίκημα.

Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκε προηγούμενη απόφαση του εφετείου της Γένοβας, το οποίο είχε καταδικάσει τον Ουκρανό σε έξι μήνες φυλάκισης και σε 100.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Ο άστεγος είχε πάρει από σουπερμάρκετ, χωρίς να πληρώσει, ένα λουκάνικο και λίγο τυρί, αξίας τεσσάρων ευρώ και επτά λεπτών. Μετά την καταδίκη του δικαστηρίου της Γένοβας αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και τον αθώωσε.

«Η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η οικειοποίηση των τροφίμων αποδεικνύουν ότι αποφάσισε να αφαιρέσει μικρή ποσότητα φαγητού για να αντιμετωπίσει την άμεση και απόλυτη φυσική απαίτηση να μπορέσει να τραφεί, δρώντας, κατά συνέπεια, σε κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έκτακτη ανάγκη», τονίζουν τα μέλη του ιταλικού Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Codacons, Kάρλο Ριέντσι, θέλησε να σχολιάσει ότι «πρόκειται για μια απόλυτα λογική απόφαση, διότι μια κλοπή η οποία οφείλεται σε πείνα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εγκληματική πράξη».

Ο Ρέντσι, παράλληλα, τονίζει ότι έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, και ο αριθμός Ιταλών -κυρίως ηλικιωμένων- που αναγκάζονται να κλέβουν μικρή ποσότητα τροφίμων στα σουπερμάρκετ, διότι σύνταξη και το όλο εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες. «Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που διαπράττει αδίκημα», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του Codacons.



Πηγή : patrasevents.gr


«Απογειώνονται» οι φόροι - Έρχεται και κατάργηση 716 φοροαπαλλαγών



Καταιγισμός νέων επιβαρύνσεων σε ποτά, τσιγάρα, συναλλαγές, διαμονή σε ξενοδοχεία.

Αποκαλυπτική ήταν η έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις, αφού μάθαμε με λεπτομέρειες τα μέτρα που θα επιβληθούν για την εξασφάλιση ων 5,4 δισ. ευρώ για τα οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση...

Μέτρα που ξέραμε και που δεν ξέραμε, όπως ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, στη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία

Μεταξύ των μέτρων της έκθεσης, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο, αυξήσεις φόρων στα καπνικά και στα αλκοολούχα ποτά.

Ταυτόχρονα προβλέπεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος, καθώς και 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία Ι.Χ., στους φόρους κατανάλωσης (κυρίως στα προϊόντα ενέργειας), στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.

Επίσης μαθαίνουμε ότι θα επιβληθεί τελικά το πολυσυζητημένο τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές και στη διαμονή στα ξενοδοχεία, ενώ στο σκέλος των δαπανών η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έως και το 2018, καθώς και το «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια. Από τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Στις φορολογικές αλλαγές που συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση των 5,4 δισ. περιλαμβάνονται:

1. Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο, με στόχο την άντληση 1,8 δισ. ευρώ.
2. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
5. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
6. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (όπως η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση Διαδικτύου).

Κατάργηση φοροαπαλλαγών για 1,5 δισ. ευρώ;

Για τη θεσμοθέτηση επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. Στο πλαίσιο του αυτόματου συστήματος περικοπής δαπανών, εξετάζεται και η περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Αφορά την κατάργηση ή αντικατάσταση των 716 φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (όταν κόστιζαν 8 δισ. ευρώ πριν από έξι χρόνια) και να μετατραπούν σε άμεσες ενισχύσεις στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη.

Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και επανεξετάζονται είναι οι εξής:

• 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).
Το μεγαλύτερο κόστος, 85,2 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνον οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που κάνουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατ. νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, μέσω των ιατρικών εξόδων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
• 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ.
• 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.
• Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.


Πηγή : newsbomb.gr


Ο Φίλης και οι σύμβουλοί του θέτουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων




Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και οι σύμβουλοί του θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση της εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν 103.402 υποψήφιοι για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Με στόχο να τοποθετήσουν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και «ημετέρους», «ξήλωσαν» την πλειονότητα των μελών της περυσινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), παραβαίνοντας τον όρο της μερικής ανανέωσης που ετηρείτο εδώ και δεκαετίες, ώστε η εμπειρία των παλιών να είναι το εχέγγυο για ομαλές εξετάσεις. Για το θέμα των Πανελλαδικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκλήθη για σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο ομότιμος πανεπιστημιακός Γιώργος Δάσσιος, προέδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η οποία αναμένεται να υποβαθμιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρότι επιλέγεται από τη Βουλή. «Διεμήνυσαν στον Γ. Δάσσιο ότι ο ρόλος του θα είναι ο μικρότερος δυνατός», ανέφερε στην «Κ» γνώστης της κατάστασης.

Ο ΕΟΕ είναι εποπτεύων οργανισμός των εξετάσεων, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Δάσσιος έχει σημαντική εμπειρία (από διάφορες θέσεις) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και είχε διατηρηθεί στην ίδια θέση πέρυσι από το υπουργικό δίδυμο Αριστείδη Μπαλτά - Τάσου Κουράκη. Ειδικότερα, η ΚΕΕ επιλέγεται κάθε χρόνο. Οι πρώτες ενδείξεις των προθέσεων ανανέωσής της υπήρξαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε, έμπειρα μέλη της περυσινής ΚΕΕ είχαν κάνει διερευνητικές ερωτήσεις για τις προθέσεις της νέας (σε σχέση με τις Πανελλαδικές του 2015) ηγεσίας του υπουργείου ως προς τη στελέχωση της φετινής ΚΕΕ και τη δική τους θέση σε αυτήν. Ωστόσο, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές, στο πλαίσιο μιας ανανέωσης της Επιτροπής την οποία η πολιτική ηγεσία έκρινε απαραίτητη. Απόφαση θεμιτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το «ξήλωμα» της παλιάς ΚΕΕ είναι σχεδόν πλήρες, τακτική που δεν υιοθετείται, καθώς η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτείται η εμπειρία των παλιών μελών, που μπορεί να σώσει από λάθη. Πόσο μάλλον που φέτος οι εξετάσεις είναι διπλές (άρα και η επιλογή θεμάτων), αφού υπάρχουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται με το προηγούμενο σύστημα των έξι μαθημάτων και εκείνοι με το νέο (των 4+1 μαθημάτων). «Βασικός στόχος, που διατρέχει όλη τη διαδικασία οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι ένας: η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η ριζική αλλαγή της ΚΕΕ εγκυμονεί κινδύνους», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου με εικοσαετή θητεία στη διοργάνωση των Πανελλαδικών.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι για τα μέλη της ΚΕΕ αναζητήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες περιοχές της χώρας και οι θέσεις έκλεισαν μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Τηρήθηκε φυσικά η απόλυτη εχεμύθεια ως προς την ταυτότητα των προσώπων. Τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμβουλος του κ. Φίλη, με την απαραίτητη εχεμύθεια, έχει αναλάβει να κάνει τα τηλεφωνήματα σε φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση εκπαιδευτικούς, προτείνοντάς τους να στελεχώσουν τις τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται στα μέλη της ΚΕΕ θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Η προσπάθεα να «κλείσουν» οι τριμελείς επιτροπές είναι ιδιαίτερα δύσκολη και λόγω των διπλών εξετάσεων που θα διεξαχθούν, αλλά και λόγω της προσπάθειας του υπουργείου το κόστος των εξετάσεων να είναι το μικρότερο δυνατόν. Ο λόγος που κάποιος θα ήθελε να περάσει το... άγχος της ΚΕΕ και μάλιστα έναντι αντιτίμου υπέρμετρα χαμηλότερου σε σχέση με το άγχος και τη δουλειά που απαιτείται; Η εξουσία που προσδίδει μία τόσο κρίσιμη θέση, χωρίς να παραβλέπεται η θετική επιρροή που μπορεί να έχει μία τέτοια είδηση στην αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων. Από την άλλη, ουδείς πιστεύει ότι η ηγεσία του υπουργείου θα επιλέξει να ποδηγετήσει τη νέα ΚΕΕ.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι τεστ των μαθητών, των γονιών, της πολιτείας. Και απαιτείται σοβαρότητα από όλους.



Έντυπη Καθημερινή


Ο Ρουβίκωνας απειλεί: Θέλουμε να γίνουμε πολύ πιο επικίνδυνοι – Το ένοπλο κομμάτι είναι κομμάτι του κινήματος



Όλοι τους ξέρουν και σίγουρα κάποιοι τους καλύπτουν με αποτέλεσμα να γίνονται ποιο αισχροί και περισσότερο επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια.

Δεν είναι δυνατόν να τους γνωρίζουν έναν έναν και μετά από τέτοιες ανακοινώσεις να μην έχουν γίνει συλλήψεις για κακούργημα και για τρομοκρατία.

Διαβάζουμε στο newsit.gr



Ο Ρουβίκωνας δρα εδώ και αρκετά χρόνια αλλά ευρέως γνωστός έγινε όταν τα μέλη του έφτασαν στην είσοδο της Βουλής και λίγο έλειψε να... μπουν και μέσα, με την τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να παρέχει... κάλυψη, δηλώνοντας πως επρόκειτο για ομάδα πολιτών που ήθελε να διαμαρτυρηθεί. Ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η εισβολή στο ΤΑΙΠΕΔ, στο Χίλτον, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στα γραφεία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Το θέμα των δράσεων του Ρουβίκωνα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέτουν επίκαιρη ερώτηση και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στα μέλη της ομάδας σε ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας στην κυβέρνηση πως τους αφήνει να «αλωνίζουν».



Ο Ρουβίκωνας έρχεται να προκαλέσει ξανά με μια συνέντευξη ιδρυτικού στελέχους του στο Hit & Run. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης δηλώνει πως ο Ρουβίκωνας δεν έχει σκοπό «να είμαστε μια παρέα 20-30 ατόμων οι οποίοι θα βγάζουν το πολιτικό τους μεροκάματο, θέλουμε να γίνουμε πολλοί περισσότεροι και θέλουμε να γίνουμε πολύ πιο επικίνδυνοι», ούτε να είναι «απλά μια πολιτική ομάδα η οποία θα λειτουργεί και θα κάνει τα πραγματάκια της».

Όπως λέει, ο Ρουβίκωνας «θέλει να γίνει ένα είδος αντιπολίτευσης στο δρόμο η οποία θα αντιμάχεται τις κρατικές δυνάμεις και τις κατασταλτικές αρχές», ενώ τονίζει πως «το ένοπλο κομμάτι είναι κομμάτι του κινήματος». Σημειώνει πως γι’ αυτό «υπάρχουν ένα εκατομμύριο προϋποθέσεις. Που σημαίνει ότι όποιο κομμάτι, όποια επαναστατική διαδικασία κάνει ένοπλες επιλογές πρέπει να είναι σε μια αρμονία, σε μια επικοινωνία με το υπόλοιπο μαζικό κίνημα».

Παράλληλα, δεν αποκλείει να υπάρξει αντίδραση στη δράση του Ρουβίκωνα ακόμη και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρούμε ότι μια κυβέρνηση, όταν αρχίζει να πιέζεται γιατί της δημιουργείς πρόβλημα, είτε είναι αριστερή, δεξιά ή κεντρώα, θα πάρει τα μέτρα της ως κράτος για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο που της δημιουργεί το πρόβλημα. Δεν ξέρουμε αν θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα δρομολογήσει τις διαδικασίες ή θα είναι η επόμενη, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι θα είναι η επόμενη, είτε είναι οικουμενική είτε είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν γνωρίζουμε αν θα το κάνει ο Σύριζα, έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική να κινούν τα πράγματα, αλλά δεν το θεωρούμε και απίθανο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».


Ερωτηθείς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Την κυβέρνηση Σύριζα την βλέπουμε όπως τη βλέπει και ο περισσότερος κόσμος. Είναι μια κυβέρνηση που έταξε λαγούς με πετραχήλια, έδωσε φρούδες ελπίδες σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, είχε λειτουργήσει ως αντιπολίτευση με έναν εισοδισμό στα κινήματα και παρέσυρε αρκετούς, που θεώρησαν ότι όταν κυβερνήσουν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν πάγια αιτήματα διαφόρων κοινωνικών κομματιών. Βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού και του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους «καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων», ούτε υπάρχει «διαχείριση με ανθρώπινο πρόσωπο». Σοσιαλδημοκρατία είναι, οι πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας (όπως τις έχουμε δει να συμβαίνουν και στην Ευρώπη σε πολλές περιπτώσεις), δεν μπορούν να φέρουν αλλαγές ούτως ή άλλως. Μόνο με την κατάργηση του κράτους, του κεφαλαίου, μπορούν να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα».

Η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο Hit & Run
Πως προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία του Ρουβίκωνα;

Ο Ρουβίκωνας προέκυψε από έναν κόσμο που είχε δημιουργήσει τη «συνέλευση αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους και διωκόμενους αγωνιστές». Ήταν μια μονοθεματική κινηματική δομή η οποία είχε ως αντικείμενο την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους και σε όσους διώκονται, λειτούργησε περισσότερο από 2 χρόνια με μια μεγάλη σειρά δράσεων…άνθρωποι από εκεί δρομολόγησαν και έφτιαξαν στη συνέχεια το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Βοξ, και μέσα από τη δομή του Βοξ δημιουργήθηκε η πολιτική ομάδα. Η αναγκαιότητα είχε να κάνει με το ότι αρκετός κόσμος από το περιβάλλον το δικό μας είχε ανάγκη να φτιάξει το πολιτικό πλαίσιο μιας ομάδας, μέσα από την οποία θα μπορούσε να μιλήσει για μια σειρά ζητήματα.

Είχαμε αντιληφθεί ότι μια μονοθεματική συνέλευση που αφορά μόνο τους πολιτικούς κρατούμενους , ή ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο το οποίο έχει πιο χαλαρές συμφωνίες, εμπόδιζαν στο να δρομολογήσουμε μια σειρά από άλλες κινήσεις ή πολιτικά προτάγματα τα οποία γίνονται ευκολότερα μέσα από μια πολιτική συλλογικότητα που έχει και πιο αυστηρές συμφωνίες, και μια μεγαλύτερη βεντάλια θεμάτων που μπορεί να ασχοληθεί. Επί της ουσίας ήταν μια αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια πολιτική οργάνωση η οποία θα δρομολογήσει, θα βάλει μια στρατηγική και τακτικές όσον αφορά τον αντιεξουσιαστικό αγώνα.

Οι δράσεις σας έχουν έντονο το στοιχείο του ακτιβισμού, και του συμβολισμού….ο λόγος που επιλέγετε αυτές τις κινήσεις (καταλήψεις για μικρό χρονικό διάστημα, συμβολικές ενέργειες στη Βουλή, στο Χίλτον) είναι θέμα επιχειρησιακό, ή πολιτικό;

Ο Ρουβίκωνας έχει επιλέξει να έχει έναν πολύμορφο αγώνα. Είναι μέσα στη λογική μας, ότι θα χρησιμοποιήσουμε μορφές αγώνα όπως οι καταλήψεις, οι αφισσοκολήσεις, συναυλίες, συγκεντρώσεις, πορείες, αλλά και συμβολικές επιθέσεις σε στόχους. Δεν έχουμε αποκλείσει κανένα μέσο αγώνα, και προφανώς δεν θέλουμε να είμαστε μια συλλογικότητα που θα περιορίζει τα μέσα της μόνο σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες γίνονται, αλλά ούτε από την άλλη να είμαστε και μια ομάδα που θα την αφορούν μόνο οι επιθετικές κινήσεις σε διάφορους στόχους. Οπότε επιλέξαμε να έχουμε μια πολυμορφία, η οποία όπως και να εκδηλώνεται να έχει πάντα την υπογραφή της συλλογικότητας. Διαφωνούμε στο να μπαίνει μια γενική υπογραφή τύπου «αναρχικοί/αναρχικές» γιατί θεωρούμε ότι είναι πιο τίμιο να πούμε «εμείς το κάναμε», και να χρεωθούμε είτε το καλό είτε το κακό αποτέλεσμα μιας ενέργειας, και για να μην καπελώνεται ένας ολόκληρος χώρος, και για να φαίνεται ποιος κάνει τι…θέλουμε να ξέρει ο κόσμος ότι αυτή η κίνηση έγινε από εμάς συγκεκριμένα έτσι είτε στην περίπτωση που η δράση έχει είτε αρνητικές προεκτάσεις είτε θετικές, να είμαστε εμείς που θα δεχτούμε την όποια κριτική, την όποια πίεση, και την όποια μεθόδευση.

Έχουμε τη λογική ότι πρέπει να αναλαμβάνονται οι ευθύνες…Προφανώς από τα ΜΜΕ, αυτό που αναβαθμίζεται και βγαίνει περισσότερο προς τα έξω, είναι οι πιο επιθετικές κινήσεις του Ρουβίκωνα. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούριο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα συστημικά ΜΜΕ έτσι λειτουργούν, από τις 100 δράσεις μιας συλλογικότητας θα πάρουν αυτή με τα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, και ενδεχομένως θα τα διογκώσουν και θα παραπληροφορήσουν με βάση αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ρουβίκωνας περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κινήσεις. Είχαμε κάνει μια μεγάλη καμπάνια και μια μεγάλη πορεία προς την Γερμανική Πρεσβεία μαζί με άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις, έχουν γίνει και άλλες κινήσεις…αυτό όμως που απασχόλησε περισσότερο, που δημιούργησε περισσότερους κραδασμούς κοινωνικά, και γι αυτό έτσι έχει βγει, ότι στον Ρουβίκωνας πλειοψηφούν οι πιο επιθετικές και ακτιβιστικές δράσεις του.

Είναι όμως επιλογή μας κάποια πράγματα να έχουν πιο επιθετικό προσδιορισμό, έτσι ώστε να γίνουν και με έναν τρόπο δημόσια, και να πιέσουμε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι το να καταλάβουμε έναν χώρο έστω και για λίγο έχει το πολιτικό του νόημα και την ουσία, καθώς καταφέρνει και δείχνει ότι το κράτος, το υπουργείο, το κομματικό γραφείο δεν είναι απροσπέλαστο, και ότι ο οποιοσδήποτε με μια στοιχειώδη οργάνωση και μια στοιχειώδη σοβαρότητα μπορεί να καταλάβει έναν χώρο και να περάσει το πολιτικό του μήνυμα δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν απροσπέλαστες κρατικές δομές, να σπάσει ο φόβος της καταστολής, ότι δηλαδή υπάρχει τέτοια αστυνόμευση που κάνει απαγορευτικό, σε κομμάτια του κινήματος να προβούν σε επιθετικές κινήσεις. Νομίζουμε ότι αυτό το πράγμα έχει κατακτηθεί, έχει δημιουργήσει κενά, τριγμούς, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα και στο αρμόδιο υπουργείο και γενικά, ότι μια συλλογικότητα μπορεί να επιφέρει ένα πολιτικό πλήγμα σε ένα κομμάτι του συστήματος ή να καταλάβει χώρους από τη στιγμή που θα το πάρει απόφαση να το κάνει. Αυτό για μας είναι μια μικρή νίκη.

Κατά τη γνώμη μου, ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του Ρουβίκωνα, είναι ότι οι στόχοι που επιλέγει να επιτεθεί συμβολικά, είναι σημεία, θεσμοί, που γονατίζουν ολόκληρη σχεδόν την κοινωνία. Είναι σαν να είστε σε ένα ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, παρόλο που η εικόνα που τα ΜΜΕ βγάζουν προς τα έξω για εσάς είναι άλλη. Είναι αυτό κάτι που είναι ζητούμενο για εσάς; Η απεύθυνση σε ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια;

Η επιλογή, και ο τρόπος με τον οποίο ο Ρουβίκωνας αποφασίζει να ασχοληθεί, και ουσιαστικά να στοχοποιήσει με οποιαδήποτε κινηματική δράση κάτι, έχει προφανώς και μια λογική επικαιρότητας, της αναγκαιότητας στο να γίνει κάτι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και του ιδεολογικοπολιτικού περιβλήματος το οποίο υπάρχει στη συλλογικότητα. Δεν καθορίζει τις δράσεις του Ρουβίκωνα, το να είναι αρεστές οι κινήσεις του σε ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια, αλλά προφανώς υπάρχει μια θετική όσμωση σε σχέση με αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε και το πως το εισπράττει ένα κομμάτι της κοινωνίας. Υπήρχαν περιπτώσεις που επιλέξαμε να κάνουμε κινήσεις οι οποίες απασχολούσαν περισσότερο τα του οίκου μας όπως η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, χωρίς φυσικά να λέμε ότι αυτή η απεργία πείνας δεν είχε ευρύτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά και πρέπει να απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Απλά σε σχέση με τις υπόλοιπες μπορείς να πεις ότι εντάσσεται περισσότερο μέσα στο κίνημα. Γι αυτό και επιλέξαμε να εισβάλουμε μέσα στη Βουλή, γι αυτό επιλέξαμε να επισκεφτούμε γιατρούς που είχαν πολύ άσχημη συμπεριφορά απέναντι στους πολιτικούς κρατουμένους όπως πχ. Στο Τζάνειο, γι αυτό καταλάβαμε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, όπως επισκεφθήκαμε και το σπίτι του Αθανασίου ο οποίος ήταν αυτός που έχει βάλει τον κύριο κορμό των αντιτρομοκρατικών νόμων.

Από την άλλη, και επειδή εμείς το θέλαμε γιατί θεωρούμε οτι έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα, κάνουμε και επιλογές σε στόχους που πλήττουν την κοινωνία, άρα και εμάς. Δεν είμαστε εκτός κοινωνίας, είμαστε κομμάτι της. Γι αυτό πήγαμε στον Τειρεσία, έναν θεσμό που καταγράφει όλους όσους χρωστούν σε τράπεζες και παίζει μεγάλο ρόλο στις κατασχέσεις σπιτιών, γι αυτό πήγαμε στο ΤΑΙΠΕΔ, που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία την οποία στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας…Στόχοι είναι, μετά από μια δολοφονία εργατών όπως εκείνη στα ΕΛΠΕ το σπίτι του Λάτση και τα γραφεία τους στο Μαρούσι, είναι στόχοι που προφανώς εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να χτυπηθούν και το δρομολογούμε όχι μόνο ως αναρχικοί, αλλά ως κομμάτια της κοινωνίας που αντιλαμβανόμαστε ποιος μας χτυπά, γιατί μας χτυπά, και πότε πρέπει να επιστρέψουμε έστω και σε συμβολικό επίπεδο κάποια από αυτή τη βία και την καταστολή την οποία δεχόμαστε.

Εάν λειτουργούσαμε με μια εσωστρέφεια και μας απασχολούσαν μόνο όσα πράγματα υπάρχουν στα ιδεολογικά μας κεφάλια, προφανώς οι στόχοι μας θα ήταν πιο περιορισμένοι. Επειδή όμως είμαστε κομμάτι της κοινωνίας, βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε, κρίνουμε, θέλουμε να επιστρέψουμε αυτή την επιθετικότητα που δεχόμαστε, προφανώς υπάρχει ένα είδος «σύμπνοιας» με ένα κομμάτι την κοινωνίας σχετικά με τις κινήσεις που κάνουμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα σταματήσεις στο δρόμο και θα έχει στεναχωρηθεί επειδή κάποιος επιτέθηκε στον Λάτση, επειδή κάποιοι μπήκαν στο Χίλτον ψάχνοντας τους τροϊκανούς, ή επειδή κάνανε γυαλιά καρφιά το ΤΑΙΠΕΔ ή τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Έτσι θεωρούμε ότι θα πρέπει να λειτουργεί και το ευρύτερο κίνημα…

Πως βλέπει ο Ρουβίκωνας το υπόλοιπο κίνημα; Βλέπουμε ένα μεγάλο κομμάτι του να δραστηριοποιείται έμπρακτα στο προσφυγικό, αλλά πολλοί λένε ότι σε αντίθεση με παλιότερες περιόδους, δεν είναι τόσο «ενεργό» αυτή την περίοδο.

Εμείς δεν κοιτάμε τι κάνουν οι υπόλοιποι, θεωρούμε ότι ο,τι γίνεται καλό είναι, εκτός ίσως από κάποιες κινήσεις που μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφωνίες, ή διαφωνίες τακτικής και στρατηγικής αντίληψης, ή κινήσεις που μπορεί να βλάπτουν το κίνημα ευρύτερα. Γενικώς, κοιτάμε εμείς τι θέλουμε να κάνουμε και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε και παραδειγματικά. Αν δηλαδή θεωρούμε ότι πρέπει το ευρύτερο κίνημα να οδηγηθεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το δείξεις αυτό από το να κάνεις τις κινήσεις που θες και να λειτουργείς και παραδειγματικά προς τους υπόλοιπους. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν, κάποιοι μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι, κάποιοι μπορεί να συμφωνούν σε κάποια και να διαφωνούν σε άλλα, αλλά με τις πράξεις και με τις κινήσεις σου δείχνεις αυτό που θέλεις και αυτό που είσαι. Και αν κάποιος διαφωνεί με το Ρουβίκωνα, είτε σε επίπεδο πρακτικής είτε σε επίπεδο λόγου, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κάνει τις κινήσεις που ο ίδιος επιθυμεί και ενδεχομένως να είναι και πιο αποτελεσματικός από το Ρουβίκωνα.

Οι κριτικές που γίνονται ενθεν κι ένθεν, θεωρούμε ότι είναι βλαπτικές προς το κίνημα και δεν αφορούν κανέναν…ο καθένας με τις δυνάμεις του θα πρέπει να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό και από εκεί και πέρα ο χρόνος και οι ευρύτερες συνθήκες θα δείξουν ποιος προχωράει σε μια σωστή κατεύθυνση και ποιος όχι. Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα όπως αναφέρθηκε, εμείς επιλέξαμε να εισβάλουμε στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, με έναν αρκετά μεγάλο κίνδυνο καθώς υπήρχαν ένοπλοι φρουροί εντός του σπιτιού, κάναμε και μια διαδήλωση στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας, θεωρούμε τις δομές που έχουν γίνει πάρα πολύ θετικές, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί.

Είναι κλειστή ομάδα ο Ρουβίκωνας;

Όχι, ο Ρουβίκωνας δεν είναι μια κλειστή ομάδα, η επιθυμία μας είναι να μην είναι καν ομάδα, αλλά να γίνει τάση. Θα κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα της συλλογικότητας προς ευρύτερο κόσμο και θα αποσαφηνιστεί περισσότερο το ιδεολογικοπολιτικό μας πλαίσιο έτσι ώστε να γνωρίζει απόλυτα ο άλλος τι ακριβώς λέμε και κάνουμε, γιατί έχουμε κάποια ελλείμματα σε σχέση με αυτό, αλλά είναι μια ομάδα που πραγματικά θέλει πάρα πολύ κόσμο στις τάξεις της για να μπορεί να κάνει καλύτερες κινήσεις, μεγαλύτερες κινήσεις, συχνότερες κινήσεις και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που θεωρούμε ότι ήδη έχουμε δημιουργήσει στις κρατικές αρχές, αλλά και να μπορέσουμε να διεισδύσουμε περισσότερο στο κοινωνικό σώμα.

Δεν έχουμε σκοπό να είμαστε μια παρέα 20-30 ατόμων οι οποίοι θα βγάζουν το πολιτικό τους μεροκάματο, θέλουμε να γίνουμε πολλοί περισσότεροι και θέλουμε να γίνουμε πολύ πιο επικίνδυνοι . Αυτό μπορεί να γίνει από τη στιγμή που ο άλλος θα ξέρει απόλυτα που ακριβώς πηγαίνει και τι ακριβώς κάνει το πολιτικό σώμα στο οποίο θα ενταχθεί και αυτό θα ξεκαθαρίσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο πράξης. Είμαστε όμως γενικότερα της λογικής όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο, για να μπορέσουμε και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες και περισσότερες καταστάσεις από αυτές που κάνουμε τώρα και να οδηγήσουμε την κατάσταση εκεί που θέλουμε να την οδηγήσουμε.

Που θέλετε να την οδηγήσετε;

Ο Ρουβίκωνας δεν θέλει να είναι απλά μια πολιτική ομάδα η οποία θα λειτουργεί και θα κάνει τα πραγματάκια της, θέλει να γίνει ένα είδος αντιπολίτευσης στο δρόμο η οποία θα αντιμάχεται τις κρατικές δυνάμεις και τις κατασταλτικές αρχές και ουσιαστικά έχοντας πλέον κατακτημένη αυτή την εικόνα, να μπορεί να μιλήσει σοβαρά, έχοντας ένα ειδικό βάρος, προς την κοινωνία για ζητήματα ευρύτερα. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ομάδες, όταν δεν προσπαθούν να προωθήσουν περισσότερο την κατάσταση, δεν έχουν συγκεκριμένη τακτική και πολιτικό στόχο, πρόγραμμα και πρόταγμα (και δεν το λέω για να χαρακτηρίσω κάποια συγκεκριμένα), δεν μπορούν να πείσουν και δεν μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία και όσμωση με το κοινωνικό σώμα. Δεν μπορεί δηλαδή να σε πάρει στα σοβαρά ο άλλος. Μια πολιτική ομάδα που θα καταφέρει να έχει μια σοβαρή εικόνα, να έχει πρόγραμμα και στρατηγική, και έχει αποκτήσει μια εικόνα που ο άλλος θα πει ότι όντως αντιπολιτεύεται στο δρόμο, θα έχει μετά και το ειδικό βάρος να μπορεί να πείσει, ή να ακουστεί από ένα κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό είναι κάτι που εμείς θεωρούμε ότι δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα, αλλά το προσπαθούμε, και κάποιοι άνθρωποι νομίζουμε ότι θέλουν να ακούσουν τι έχει να πει αυτή η πολιτική ομάδα.

Σας κατηγόρησαν για μια πορεία που έγινε στα Εξάρχεια ενάντια στις μαφίες των ναρκωτικών, η οποία είχε ένοπλη περιφρούρηση. Επειδή μίλησες πριν για μαζικό κίνημα, θεωρείτε ότι το ένοπλο κομμάτι είναι μέρος του κινήματος;

Εμάς είναι πάγια θέση μας, ότι το ένοπλο κομμάτι είναι κομμάτι του κινήματος. Βέβαια, υπάρχουν ένα εκατομμύριο προϋποθέσεις γι αυτό το πράγμα. Που σημαίνει ότι όποιο κομμάτι, όποια επαναστατική διαδικασία κάνει ένοπλες επιλογές πρέπει να είναι σε μια αρμονία, σε μια επικοινωνία με το υπόλοιπο μαζικό κίνημα.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν λογικές πρωτοπορίας, ότι αυτά τα μέσα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή, οι στόχοι και το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο το οποίο εμπεριέχει τέτοιες διαδικασίες να είναι αρκετά προσεκτικά έτσι ώστε να μην αποδειχτούν ζημιογόνα για το υπόλοιπο κίνημα. Θεωρητικά μιλώντας, έχουν υπάρξει κινήσεις ένοπλης διαδικασίας που θεωρούμε ότι ήταν πετυχημένες και στρατηγικά και σε επίπεδο λόγου και σε επίπεδο στόχου, έχουν γίνει και κινήσεις που θεωρούμε αποτυχημένες οι οποίες κάνανε ζημιά. Αυτό το πράγμα, δεν είναι ούτως ή άλλως, είτε καλό είτε κακό, είναι ανάλογα τη χρήση των μέσων, τους στόχους που βάζεις, στο τάιμινγκ που βάζεις αυτούς τους στόχους και κατά πόσο λειτουργούν θετικά ή αρνητικά με το υπόλοιπο κίνημα. Οπότε με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί να είναι μέρος του κινήματος και να έχει θετικό πρόσημο και να βοηθήσει γενικότερα την υπόθεση του αγώνα.

Γι αυτό κι εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να συνδιοργανώσουμε και να έχουμε παρουσία και συμμετοχή σε μια πορεία στην οποία γνωρίζαμε από πριν ότι κάποιοι άνθρωποι θα επιλέξουν να έχουν αυτά τα μέσα. Είναι στη λογική μας, και θεωρούσαμε ότι όλες αυτές οι προϋποθέσεις οι οποίες προανέφερα εκείνη τη στιγμη, σε αυτή τη διαδήλωση υπήρχαν και δεν θα δημιουργούσαν ζημιά στον οποιονδήποτε. Ίσα ίσα θα βοηθούσαν περισσότερο τον συγκεκριμένο αγώνα ενάντια στις μαφίες και την κρατική καταστολή στην πλατεία Εξαρχείων και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με την καταστολή, βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα κομμάτια της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σας έχουν στοχοποιήσει, και έχουν πει κιόλας ότι πρέπει να συλληφθείτε ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Εσείς πως το βλέπετε αυτό; Τι έχετε να πείτε;

Είναι προφανές ότι οι κινήσεις του Ρουβίκωνα, για να έχουμε αυτή την εξέλιξη έτσι όπως εκφράζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είτε με επερωτήσεις βουλευτών, είτε με ανακοινώσεις του κόμματος, είτε με το τελευταίο παράδειγμα στη Βουλή με τον Μητσοτάκη που είπε ότι αλωνίζει η συλλογικότητα, ενοχλούν, τουλάχιστον το πιο συντηρητικό κομμάτι του πολιτικού συστήματος, το δεξιό, το οποίο έχει ψηλά στην αντζέντα του τα ζητήματα νόμου και τάξης, και το αναφέρει και γιατί πλειοδοτεί στο ζήτημα της ασφάλειας, και για να συσπειρώσει στο εσωτερικό του τις συντηρητικές ψήφους ειδικά της ακροδεξιάς. Το κάνει δηλαδή και για δικούς του λόγους αλλά και γενικότερα, γιατί ουσιαστικά ως πολιτικός φορέας το συγκεκριμένο τμήμα της ΝΔ είναι κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν να το έχει ψηλά στην ατζέντα του και να καταστέλλει αρκετά πιο άγρια αυτού του είδους τις κινηματικές κινήσεις.

Προφανώς μας θέλουν στη φυλακή, προφανώς θα έρθουν δύσκολες στιγμές όταν υπάρξει μια τέτοιου είδους κυβέρνηση, αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε μπούμερανγκ την όποια κατασταλτική κίνηση γίνει από την όποια κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι θα γίνει, είναι πάρα πολύ πιθανόν να πάρει πρωτοβουλία κάποιος εισαγγελέας και να πει μια μέρα ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι τρομοκρατική με τον 187Α, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν και οι τρόποι και ο λόγος αυτό το πράγμα να γυρίσει εναντίον τους. Έχουν δώσει το στίγμα τους, το έχουν πει καθαρά, και από εκεί και πέρα θα πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας και θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Πιστεύετε ότι και η κυβέρνηση σύριζα μπορεί να σας ποινικοποιήσει;

Θεωρούμε ότι μια κυβέρνηση, όταν αρχίζει να πιέζεται γιατί της δημιουργείς πρόβλημα, είτε είναι αριστερή, δεξιά ή κεντρώα, θα πάρει τα μέτρα της ως κράτος για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο που της δημιουργεί το πρόβλημα. Δεν ξέρουμε αν θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα δρομολογήσει τις διαδικασίες ή θα είναι η επόμενη, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι θα είναι η επόμενη, είτε είναι οικουμενική είτε είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν γνωρίζουμε αν θα το κάνει ο σύριζα, έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική να κινούν τα πράγματα, αλλά δεν το θεωρούμε και απίθανο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Την κυβέρνηση Σύριζα πως τη βλέπετε;

Την κυβέρνηση Σύριζα την βλέπουμε όπως τη βλέπει και ο περισσότερος κόσμος. Είναι μια κυβέρνηση που έταξε λαγούς με πετραχήλια , έδωσε φρούδες ελπίδες σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, είχε λειτουργήσει ως αντιπολίτευση με έναν εισοδισμό στα κινήματα και παρέσυρε αρκετούς, που θεώρησαν ότι όταν κυβερνήσουν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν πάγια αιτήματα διαφόρων κοινωνικών κομματιών. Βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού και του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους «καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων», ούτε υπάρχει «διαχείριση με ανθρώπινο πρόσωπο». Σοσιαλδημοκρατία είναι, οι πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας (όπως τις έχουμε δει να συμβαίνουν και στην Ευρώπη σε πολλές περιπτώσεις), δεν μπορούν να φέρουν αλλαγές ούτως ή άλλως. Μόνο με την κατάργηση του κράτους, του κεφαλαίου, μπορούν να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα.

Πολλοί από εσάς, και μέσω του Κ* ΒΟΞ και μαζί και με άλλες συλλογικότητες, κάνετε έναν αγώνα ενάντια στις μαφίες των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, και έχετε δεχτεί και επιθέσεις από μαφιόζους. Πως βλέπετε αυτόν τον αγώνα και πως θα τον συνεχίσετε;

Η ιστορία με τις μαφίες στα Εξάρχεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν γίνει πάρα πολλά σε σχέση με αυτό, εμείς και όσοι συμμετέχουμε στο ΒΟΞ, και ως Ρουβίκωνας, και πλέον και μαζί με άλλους συντρόφους, έχουμε επιλέξει την άμεση αντιπαράθεση με τις μαφίες. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι μαφιόζοι πυροβόλησαν το Κ*ΒΟΞ, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που υπήρξαν απειλές, τις οποίες μάλιστα εγώ ο ίδιος κατήγγειλα για απειλές για δολοφονία κάποιων συντρόφων, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στα πλαίσια μιας άλλης συνέλευσης, είχαμε επιτεθεί σε εμπόρους ναρκωτικών, είχαμε μπει σε στέκια που πουλάνε, είχαμε συγκρουστεί ευθέως μαζί τους. Η κορυφή του παγόβουνου, ήταν μια ένοπλη παρέμβαση συντρόφων που είχε γίνει στις 22 Μαρτίου το 2014. Για άλλη μια φορά, αυτό που είδαμε είναι τις αρχές να «αλληθωρίζουν» προς το μέρος το δικό μας, γιατί ούτως ή άλλως είναι σε άμεση συνεργασία με τις μαφίες, και είχαμε κατηγορηθεί και κληθεί ενώπιον ανακριτή, για απαγωγή μελών της μαφίας που πουλάει ναρκωτικά.

Καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε έναν πολυμέτωπο αγώνα, ταυτόχρονα ενάντια στις μαφίες, αλλά και ενάντια στο κράτος και στην αστυνομία, αφού η αστυνομία στοχοποίει τους αναρχικούς, και αφήνει τα ναρκωτικά να πουλιούνται ελεύθερα για να γκετοποιήσει την περιοχή. Αυτό το πράγμα συνεχίζεται, είδαμε και τη λύσσα με την οποία μετέδωσαν τα ΜΜΕ την ένοπλη περιφρούρηση στις 5 Μάρτη, με ελάχιστες αναφορές στο γιατί έγινε αυτή η πορεία, και είδαμε πάλι τις αρχές να κοιτάνε προς τα εδώ. Όλες οι παρακολουθήσεις που γίνονται τελευταία, ατόμων, χώρων, οι διακηρύξεις για ποινικοποίηση του Ρουβίκωνα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά οι αρχές αυτό που θα κάνουνε είναι να καταστείλουν το κίνημα που αγωνίζεται ενάντια στις μαφίες, και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα επιτεθούν σε αυτές.

Οπότε εμείς είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε έναν αγώνα ενάντια στις μαφίες, και να προφυλασσόμαστε τόσο από αυτές και τις απειλές που δεχόμαστε, όσο και από την αστυνομία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας στοχοποιήσει. Φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουμε, είναι ένας αγώνας που γίνεται σε βάθος και θέλει τεράστια υπομονή και επιμονή, και ό,τι άλλο και να κάνουμε παράλληλα, το ζήτημα με τις μαφίες είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και δεν θα το αφήσουμε ποτέ.

Με αφορμή την επίθεση στο «Πρώτο Θέμα»…πιστεύεις ότι τελικά, δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που επιλέγουν να προβάλουν μια πολύ συγκεκριμένη, αντικοινωνική εικόνα για το κίνημα, τον αναρχικό χώρο, αλλά και τον Ρουβίκωνα κάνουν ζημιά;

Θεωρούμε ότι ο κόσμος έχει την ωριμότητα να καταλάβει μέσα από τη λάσπη ενός μέσου, είτε είναι κανάλι, ηλεκτρονικός τύπος ή εφημερίδα, τι από αυτό που ακούει είναι αλήθεια και τι όχι. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένας κόσμος, ένα συγκεκριμένο κοινωνικό κομμάτι που είναι ούτως ή άλλως απέναντί μας και δεν περιμένει την πληροφόρηση αυτή για να είναι εναντίoν μας, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχει κι ένα κομμάτι που ό,τι και να ακούσει, όποια λασπολογία ή παραπληροφόρηση, είναι θετικά διακείμενοι προς εμάς. Εν έτει 2016, το ίντερνετ ή τα κανάλια δεν διαμορφώνουν, τουλάχιστον έτσι όπως διαμόρφωναν παλιότερα, αυτό που λέμε «κοινή γνώμη.

Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει, και να το πω κι αλλιώς… όταν βλέπει ο άλλος να σκυλιάζει το MEGA εναντίoν σου, ο Μπογδάνος, ο Θέμος Αναστασιάδης, μπορεί να είναι και κριτήριο για τον κόσμο ότι τελικά κάτι καλό κάνεις…όταν όλη η σαβούρα είναι εναντίον σου, όταν είναι εναντίον σου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είναι εναντίον σου τηλεοπτικά κανάλια –βόθροι και συγκεκριμένες εφημερίδες –βόθροι, επιχειρηματίες, φασίστες και όλος αυτός ο εσμός, θεωρούμε ότι ένας κόσμος, σε αντίδραση σε αυτό το πράγμα οδηγείται προς το μέρος μας. Αυτό που οφείλουμε όμως να κάνουμε, είναι να βγάζουμε τον δικό μας πολιτικό λόγο για να του δείξουμε με επάρκεια και σαφήνεια γιατί κάνουμε ο,τι κάνουμε.