Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Παράταση της αποχής έως τις 15 Απριλίου οι δικηγόροι




Συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή  των δικηγόρων που άρχισε από 12 Ιανουαρίου 2016 έως και τη  Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 για το θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά από απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

Παράλληλα, την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 θα συγκληθεί η Συντονιστική  Επιτροπή  των Δικηγορικών Συλλόγων για να εκτιμήσει την κατάσταση και τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας  Βασίλης Αλεξανδρής ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο ίδιος όσο και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων με στόχο την προώθηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος και την απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης.

Η Ολομέλεια επανέλαβε την ομόθυμη στάση της κατά του εν λόγω προσχεδίου και αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματά της, έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση του προέδρου της και αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την 15η Απριλίου 2016.


Σε εισφορές, φόρους το 60% του μισθού



Ο μισός μισθός των εργαζομένων χάνεται ήδη σε εισφορές και φόρους, ενώ έρχονται και νέες επιβαρύνσεις με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα διευρύνουν τις απώλειες αυτές. Ειδικότερα εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης, τα 6 στα 10 ευρώ του μισθού θα τα τρώνε οι φόροι και οι εισφορές.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία του 2014 (ΟΟΣΑ), ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά πλήρωνε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του. Για το 2016 οι επιβαρύνσεις από τη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, εισοδήματα πάνω από 9.100 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ πιο βαριά θα είναι και η έκτακτη εισφορά. Υψηλότερες αναμένεται να είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους, αν περάσει τελικά η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση από εισφορές και φόρους θα αυξηθεί σε επίπεδο που προσεγγίζει το 60% του μισθού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα Νέα, η κυβέρνηση μέσω του νέου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιμένει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά μία, ή ακόμη και κατά μισή μονάδα, καθώς διαφορετικά δεν καλύπτεται το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (σήμερα 650 εκατ. ευρώ) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη το διάστημα 2018 - 2024. 

Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα πρώτα δύο χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα τρία επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά κρατήσεων αναδεικνύουν ήδη από το 2014 τη χώρα μας σε παγκόσμια πρωταθλήτρια κρατήσεων. Σύμφωνα με αυτά:


  • Το υψηλό ποσοστό από τον μισθό εργαζομένου με δύο παιδιά που πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των φορολογικών συντελεστών στη χώρα μας. Η στατιστική του ΟΟΣΑ ανέδειξε την ελληνική παγκόσμια πρωτιά: ο έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά πληρώνει το 43,4% του μισθού του σε κρατήσεις, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού. Την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση συζητάει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, η στατιστική του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως οι βαρύτερα φορολογούμενοι.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 9,9% (στοιχεία 2014), με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών - μελών καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέση, καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.





Πηγή: cnn.gr


Game of Thrones

Γράφει ο Πάνος Παπαγιαννόπουλος 

Το στικάκι, το στικάκι, που πήγε το στικάκι?? Περίπατο πήγε μαζί με την λίστα Λανγκάρντ... Γιατί??? Γιατί τώρα έχουμε τη λίστα Μπόργκιανς, γιατί ο Βενιζέλος είναι ακόμα ατιμώρητος και κουνάει το δάχτυλο,όπως και τόσοι άλλοι, γιατί ο Παπακωνσταντίνου την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, γιατί ο Στουρνάρας είναι διευθυντής της τράπεζας της Ελλάδας.... 

Θα χτυπηθεί η διαπλοκή... Τώρα... Σε λίγο... Όπου νά'ναι....Με αριστερά χτυπήματα κροσέ και "κόκκινη" ζώνη στο καράτε.. Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς.. Είναι λίγα τα ψωμιά των καταχραστών αλλά και το δικό μου το ψωμί που δεν έχω να αγοράσω...

Τώρα κυβερνά η Αριστερά.. Ξεμπερδέψαμε με το παλιό..Λίγο... Σχεδόν.. Μια μικρή αναπαλαίωση.. Απαλά... Με όραμα.. Κι άλλο όραμα, με ελπίδα από πάνω σαν λουκουμόσκονη.. Γαρνιτούρα ονείρων... 

Τώρα είναι η Αριστερά ηλίθιε ...


Γλυτώσαμε από τους άλλους τους κακούς... Ναι ρε.. Αυτούς που δείχνουν γελοιογραφίες στη βουλή και έκαναν τη ζωή σου να μοιάζει αστείο..Κακόγουστο.. 

Τώρα είναι η Αριστερά χαζέ... Χωρίς γραβάτα.. Άντε με κάνα ποσέ.. Το πολύ.. 

Είναι η Αριστερά με το νταούλι στο χέρι και με το ζουρνά, καλημέρα ήλιε καλημέρα...

Είναι η Αριστερά που χτυπάει το κεφάλαιο, δεν διαπραγματεύεται μαζί του.. Δεν υπογράφει συμφωνίες, δεν συνδιαλέγεται... Είναι η Αριστερά που έχει άγνωστες λέξεις όπως "μνημόνιο", "συλλογικές συμβάσεις εργασίας", "αποκρατικοποιήσεις" ... 

Το στικάκι, το στικάκι, που πήγε το στικάκι?? Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.. Εε?? Θυμάστε αυτό το χρονοντούλαπο?? Στο συρτάρι του μυαλού μας... 

Τώρα λέμε!!! Τώρα θα χτυπηθεί η διαπλοκή, θα βγουν τα σκάνδαλα στο φως... Να αυξηθεί κι εμένα ο μισθός μου.. Να σταματήσει να μειώνεται η σύνταξη της μάνας μου.. Να γίνουμε κράτος κραταιό.. Να σωθεί η χώρα.. Αυτή η χώρα η πολύχρωμη.... 

Η Μακεδονία είναι Ελληνική και Ελλάδα είναι Ελληνική και η φασολάδα είναι Ελληνική... Έχεις??? Φασολάδα έχεις??? 

Μη μαδάς τη μαργαρίτα... Μ'αγαπάει, δε Μ'αγαπάει.. Να φάω και να φάει... 

Μη μαδάς τη μαργαρίτα... Το γαρύφαλλο να μαδάς.. Το κόκκινο...



Δύο συμβάσεις με τον Μαυρίκο υπέγραψε η ΕΡΤ επί Τσίπρα




Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού

Η πρώτη αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 7 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τις εκλογές, και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση με τους εκβιαστές

Όχι μια αλλά δύο συμβάσεις υπέγραψε η ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση των εκβιαστών Παναγιώτη Μαυρίκου.

Όπως προκύπτει από τη Διαύγεια η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ υπέγραψε τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Φεβρουάριο συμφωνία με την ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΑΕΒΕ.

Στην πρώτη απόφαση που υπεγράφη στις 7 Σεπτεμβρίου 2015  - λίγο πριν δηλαδή τις εκλογές του Σεπτεμβρίου - με τίτλο «ΣΥΝΑΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε.» αναφέρεται ότι πρόκειται για «έγκριση συμφωνίας Αμοιβαίας Προβολής και Διαφήμισης με την εταιρεία ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΑΕΒΕ που εκδίδει τις εφημερίδες ΑΚΡΟΠΟΛΗ και ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ και τους ιστότοπους akropolispress.gr, 24-wres.gr, epikairotitanews.gr. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η ΕΡΤ παρέχει στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία τηλεοπτικο/ραδιοφωνικό χρόνο για την προβολή των εντύπων της, η δε εταιρεία ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΑΕΒΕ παρέχει διαφημιστικό χώρο στα έντυπα και τους ιστοτόπους της, αξίας τριών χιλιάδων ευρώ. Το ποσό αυτό συμψηφίζεται εκατέρωθεν».

Η δεύτερη συμφωνία φέρει αριθμό πρωτοκόλλου ΕΡΤ 3456 και υπεγράφη στις 18 Φεβρουαρίου 2016 λίγο πριν «σκάσει» η υπόθεση με τους εκβιαστές-«δημοσιογράφους».

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «για πολλοστή φορά συλλαμβάνεται να ψεύδεται και να εξαπατά τη Βουλή και τον ελληνικό λαό επιβεβαιώνοντας ότι έχει μηδενική αξιοπιστία. Μόλις χθες, εμφανίστηκε αρνούμενος κάθε συνεργασία επί των ημερών του, μεταξύ της Ε.Ρ.Τ.  Α.Ε. και του κατηγορούμενου Μαυρίκου. Η αλήθεια είναι ό,τι - μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη σύλληψη του τελευταίου -  η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., υπέγραφε συμφωνία συνεργασίας με την Μαυρίκος ΑΕΒΕ. Τα επίσημα έγγραφα διαψεύδουν και εκθέτουν τον κ. Τσίπρα. Οφείλει σήμερα κιόλας να απολογηθεί για  τα ψέματα που έλεγε χθες (σ.σ. την Τρίτη) από το βήμα της Βουλής».

Στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας απάντησαν το πρωί της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές που υποστήριζαν ότι «τα όσα απίθανα δημοσιεύονται τις τελευταίες ώρες σε ιστοσελίδες, εξηγούν την κάλυψη που προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ στους κατηγορούμενους για εκβιασμό, και επιβεβαιώνουν την στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς και την Αξιωματική Αντιπολίτευση». 


Τι υποστηρίζει η ΕΡΤ

Από την πλευρά της η ΕΡΤ τονίζει ότι οι διαφημίσεις της στην εφημερίδα «Ακρόπολη» πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλακτικής διαφήμισης, που πραγματοποιεί η εταιρεία με το σύνολο σχεδόν των εντύπων Μέσων, επισημαίνοντας πως ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει εν ισχύ σήμερα 38 τέτοιου είδους συμφωνητικά. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά την εφημερίδα «Ακρόπολη» η αρχική σύμβαση υπεγράφη από την τότε ΝΕΡΙΤ στις 27/10/2014 και η οποία είχε ανανεωθεί στις 27/04/2015, ενώ δικαιώματα και υποχρεώσεις πέρασαν στις 29/04/2015 στην διάδοχη ΕΡΤ.

Τονίζεται επίσης ότι «από την ΕΡΤ επρόκειτο να συναφθεί νέα σύμβαση, η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια στις 07/09/2015, αλλά με απόφαση της διοίκησης η νέα σύμβαση "πάγωσε", λόγω των δυσφημιστικών πρωτοσέλιδων και των δηλώσεων του εκδότη της εφημερίδας κατά του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκπομπή της ΕΡΤ την ημέρα διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών». Η κρατική τηλεόραση υποστηρίζει, επίσης, ότι «η διοίκηση της ΕΡΤ διέκοψε την ανάγνωση του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Ακρόπολη» στις πρωινές εκπομπές της, ζήτησε τη διακοπή της αμοιβαίας διαφήμισης και ο εκδότης δεν επαναπροσεκλήθη σε ενημερωτικές εκπομπές. Αποτέλεσμα αυτής της θέσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ Α.Ε., ήταν ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας να υποστεί μπαράζ υβριστικών δημοσιευμάτων».


Πηγή : protothema.gr


Προβόπουλος: «Το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι το χρέος ήταν στο 800% του ΑΕΠ»




Τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία υπολόγισε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ήταν πάνω από το 800% του ΑΕΠ, αποκάλυψε ο Γιώργος Προβόπουλος. Τόνισε, δε, ότι «τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός».

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας σημείωσε ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν». 

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι το 2008 το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λάθος», και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει».

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο».



Πηγή : tanea.gr


Ελλάς Ελλήνων ανασφάλιστων! Ζητούν σε ανασφάλιστους να πληρώσουν τα νοσήλια!



Επιστολή δημόσιου νοσοκομείου σε ανασφάλιστο πολίτη που χρειάστηκε προ 2ετίας χειρουργείο, αποδεικνύει το δράμα των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών στην χώρα μας και την αναλγησία όλων των πολιτικών σχηματισμών που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από Μαξίμου και Αριστοτέλους!


Την παραπάνω επιστολή έλαβε προ ημερών ασθενής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού με αποστολέα το ΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς" από το οποίο του ζητούν να πληρώσει τα νοσήλια για την επέμβαση που έκανε το 2014. Σε αντίθετη περίπτωση, και εντός 15 ημερών, το χρέος θα εγγραφεί στην Εφορία.

Από τον Νοέμβριο του 2014 που διεξήχθη η επέμβαση στον συγκεκριμένο ανασφάλιστο Έλληνα πολίτη, (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής), βάσει του νόμου για τους ανασφάλιστους που είχε ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2014, θα έπρεπε η περίπτωσή του να εξεταστεί από τριμελή επιτροπή και ως ανασφάλιστος να μην χρεωθεί. Τριμελής επιτροπή στο νοσοκομείο φαίνεται ότι δεν συνεδρίασε...

Αυτό που ισχύσει εξάλλου σήμερα είναι νέος νόμος που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα σύμφωνα με τον οποίο μόνο το ΑΜΚΑ αρκεί κατά την εισαγωγή για να μην χρεωθεί ο ασθενής. Καθώς ωστόσο δεν έχουν εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, κι ο νόμος αυτό είναι στον ....αέρα!


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


«Εμφύλιο» στους δικαστές πυροδοτεί η συζήτηση στη Βουλή



Εκρηκτική διαφαίνεται η κατάσταση στη Δικαιοσύνη

Εκρηκτική διαφαίνεται η κατάσταση στη Δικαιοσύνη, προτού καν συμπληρωθούν 24 ώρες από το τέλος της -σχετικής - προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή. 

Ήδη το απόγευμα της Τρίτης η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση αιχμών που άφησε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη με την ανακοίνωση αποδομεί στην ουσία τις καταγγελίες -υπό τη μορφή ερωτημάτων- που έθεσε ο Πάνος Καμμένος περί συγκάλυψης των υποθέσεων της Siemens, του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και των υποβρυχίων, καθιστώντας σαφές ότι «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή της, δεν έχει παραλείψει κάτι, ούτε συγκάλυψε κάποιον ή κάποιους».

Στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή, η κυρία Κουτζαμάνη γίνεται κεντρικό πρόσωπο και για ακόμη έναν λόγο. Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη, που έχει ήδη καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ζητεί δια του δικηγόρου της κ. Θ. Σοφού, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τη διεξαγωγή κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας, με πυρήνα τα λεγόμενα του κ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή αλλά και τις ενέργειες άλλων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Με άλλα λόγια η κυρία Τσατάνη ζητεί να πιστοποιηθεί το σύννομο ή μη των ενεργειών της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου, του εισαγγελέα Εφετών και τέως προϊσταμένου του Τμήματος Δικαστικών Συνδρομών κ. Ιωάννη Αγγελή, της κυρίας Ελένης Ράϊκου, προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέως Εφετών, καθώς και των υπολοίπων λειτουργών που εμπλέκονται στην καινοφανή αυτή ιστορία.

Οι ισχυρισμοί Καμμένου και η Eurojust  

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Πάνος Καμμένος είχε επιρρίψει ευθύνες συγκάλυψης στην κυρία Κουτζαμάνη, καθώς «δεν δίνει εντολή στην Ευρώπη, στη Eurojust, στον Εισαγγελέα να καταθέσει στο κοινό register τρεις υποθέσεις, της Siemens, του Βγενόπουλου και των υποβρυχίων». (σσ: Η Eurojust είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξυπηρετεί τον συντονισμό των ερευνών και των διώξεων μεταξύ των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε κράτη - μέλη).  

Η απάντηση της κυρίας Κουτζαμάνη βασίζεται σε δύο σημεία: πρώτον, η υπαγωγή υποθέσεων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων Eurojust δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της, και δεύτερον, οι τρείς αυτές υποθέσεις έχουν ήδη υπαχθεί στο εν λόγω σύστημα!  

Συγκεκριμένα, η ανώτατη δικαστικός τονίζει ότι η υπαγωγή υποθέσεων στο πλαίσιο της Eurojust εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού που χειρίζεται την εκάστοτε υπόθεση, ο οποίος διαβιβάζει το σχετικό αίτημα δια του κατά τόπον αρμοδίου εισαγγελέα Εφετών.  

«Οι υποθέσεις Siemens, υποβρυχίων, και Βγενόπουλου (…), όπως πληροφορηθήκαμε από το εθνικό μας μέλος στη Eurojust, έχουν υπαχθεί στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων του οργανισμού, οι δυο πρώτες στις 8-9-2008, και 27-7-2010 αντίστοιχα, και η Τρίτη, στις 21-4-2015», τονίζει η κυρία Κουτζαμάνη.   

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με απάντηση του κ. Καμμένου προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε αυτή ο υπουργός καταλογίζει στην κυρία Κουτζαμάνη ότι «παρέλειψε να πει το σημαντικότερο, ότι αρμόδιος Εισαγγελέας και χειριστής του θέματος εν γνώσει της κ. Κουτζαμάνη είναι ο Εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, κουμπάρος του Αντώνη Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης το 1993 στη Λευκάδα με 135 ψήφους. Αντιλαμβάνεται πλέον ο ελληνικός λαός ότι είτε υπάρχει θέμα για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είτε για τον Εισαγγελέα Ορνεράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα εξέθεσε τη χώρα γιατί δεν ενέταξε, ίσως με εντολή της Εισαγγελέως ίσως όχι, την υπόθεση Βγενόπουλου στο Eurojust και διαμαρτυρήθηκαν οι Κυπριακές αρχές, αλλά και τις ροές χρήματος από τα υποβρύχια και από την υπόθεση της Siemens που προέκυψαν μετά το 2008 και το 2010».

Οι πειθαρχικές έρευνες και η κυρία Θάνου

Η κυρία Τσατάνη στην αναφορά της προς την κυρία Κουτζαμάνη κρίνει αναγκαίο το να φωτιστεί η υπόθεση πολύπλευρα, όχι μόνον ως προς τον δικό της ρόλο αλλά και  άλλων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κάνοντας λόγο ακόμη και για παραβιάσεις της μυστικότητας της διαδικασίας.

Η ίδια επισημαίνει εξάλλου ότι μετά την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου στο Κοινοβούλιο προκύπτουν νέα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου. Η αναφορά της έχει μάλιστα κοινοποιηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η εισαγγελική λειτουργός βρέθηκε στο προσκήνιο, μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των δανείων της Λαϊκής Τράπεζας. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει αποφασίσει να διενεργήσει η ίδια πειθαρχική έρευνα (την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγει κανονικά, εξετάζοντας πρόσωπα) ως προς το πώς περιήλθε στα χέρια της κυρίας Τσατάνη η δικογραφία, την οποία κατά το παρελθόν εξέταζε ποινικώς η Εισαγγελία Διαφθοράς.  


Πηγή : tovima.gr



Για σκληρά εισπρακτικά μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό μιλά πλέον απροκάλυπτα το οικονομικό επιτελείο



Με νέα αφαίμαξη των μέσων ελληνικών νοικοκυριών σχεδιάζει η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δις ευρώ. Όπως παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τα 5,4 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν κυρίως από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν κυρίως από την φορολογική μεταρρύθμιση και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επερχόμενη φορολογική καταιγίδα θα έχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και πως θα «επιβαρύνει αρκετά μόνο τα εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ». Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,6 δις ευρώ καθίσταται σαφές ότι η επιβάρυνση θα αγγίξει το σύνολο σχεδόν των εισοδημάτων. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε μάλιστα ότι η εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 3% το 2018 είναι ελληνικής εμπνεύσεως.

«Μια μεγάλη διαφορά της διαπραγμάτευσης είναι ότι η βάση συζήτησης για την εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού δεν είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ, αλλά η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που συμπίπτει με αυτή των θεσμών τηςΕΕ» είπε ο υπουργός αν και στην συνέχεια υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία και πως εντός του 2016 θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος είπε ότι αν η « πορεία εσόδων είναι καλύτερη από αυτή που προβλέπεται τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν. Θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν» αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του επιβαλλόμενου φόρου στα δελτία του ΟΠΑΠ από τον οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ και άρα θα μπορέσει να «ακυρώσει» την υλοποίηση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων.

Πέραν αυτών ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει «άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές» δηλαδή των capital controls. Τέλος υποστήριξε ότι «Η εκτίμηση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών – και πιστεύω ότι θα την επιβεβαιώσει την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ – για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ιδιαίτερα θετικός. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για -0,25% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι τελικά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2 του ΑΕΠ υπέρβαση δηλαδή του στόχου κατά 830 εκ. ευρώ. Μεγάλη επιτυχία για τη δημοσιονομική ισορροπία.


Πηγή : greekmoney.gr


Μουσάς από τη φυλακή: Ο Φράγκου ήταν συνεργάτης του Τσίπρα και φίλος του Παππά - Είμαι πολιτικός κρατούμενος



Την θέση του εξέφρασε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Παναγιώτης Μουσάς, ο οποίος έχει προφυλακιστεί ως κατηγορούμενος για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών κάνοντας παράλληλα και καταγγελίες για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.

Ο προφυλακισμένος δημοσιογράφος μίλησε στον Real FM και τον Νίκο Στραβελάκη ο οποίος μετά την εισαγωγή της συνέντευξης και αφού ο κατηγορούμενος του μίλησε στον ενικό θέλησε να ξεκαθαρίσει «εγώ θέλω να πω ότι οι σχέσεις μας περιορίζονται σε μια τυπική καλήμερα, δεν έχουμε συνεργαστεί ποτέ στο παρελθόν».

Εν συνεχεία ο κ.Μουσάς τόνισε ότι είναι πολιτικός κρατούμενος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ κατήγγειλε ότι ο 3ος κατηγορούμενος δημοσιογράφος Χρήστος Φράγκου (για τον οποίο έκανε λόγο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή) ήταν συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και είχε καθημερινές συνομιλίες και συνεργασία με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Αναλυτικά είπε ο κ.Μουσάς στην συνέντευξη του:

«Δεν ήταν αδυναμία η σιωπή μου μέχρι σήμερα. Ήταν σεβασμός στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, παίζεται στις πλάτες μου εξόφθαλμο βρώμικο πολιτικό παιχνίδι. Για αυτό και σπάω την σιωπή μου μετά από 38 ημέρες για τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και τους παρακρατικούς.

Δεν είχα αντιληφθεί ότι ήμουν τόσο σημαντικός. Με έχουν καταδικάσει, ακόμη και η κα Γεροβασίλη. Είναι μια στημένη υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου και την Aμαλία Κάντζου που κυκλοφορεί με συνολάκια των 2.000-2500 ευρώ ενώ πριν δεν είχε να φάει.

Ο κ.Πρωθυπουργός εκνευρίστηκε χθες, όταν του είπε για το 3ο πρόσωπο ο κ,.Μητσοτάκης, για τον κ.Φράγκου ότι είναι συνεργάτης του. Ο κ.Φράγκου είναι εργοδότης της κας Κάντζου για να καταλάβετε το μέγεθος της εγκληματικής οργάνωσης. Δίκασε και καταδίκασε η κα Γεροβασίλη ως αυτόκλητη εισαγγελέας. Η όλη ιστορία αυτή έγινε ενόψει των τηλεοπτικών αδειών.

Η καταγγελία είναι μόνο της κας Κάντζου. Όλη η κατηγορία στηρίζεται στην άποψη της Κάντζου ότι την εκβίασα. Πουθενά δεν υπάρχουν απειλές για το παιδί της. Εκοψαν και έραψαν τις συνομιλίες για να με ενοχοποιήσουν. Σε κάποια συνομιλία μου είπε ότι η κόρη της είναι πρωταθλήτρια ιππασίας και της λέγαμε να μας στείλει φωτογραφία να την βάλουμε σε 10 σάιτ να χαρεί το παιδί. Δεν υπάρχουν απειλές πουθενά. Αν η φωνή μου ακουστεί από τις συνομιλίες ή αν φέρει ένας αποδείξεις ότι πήρα χρήματα από τη ΝΔ, δεν θα κάνω αίτηση αποφυλάκισης.

Έβαλαν Τσίπρα-Καμμένο μπροστά χθες για πολιτικούς λόγους. Είμαι πολιτικός κρατούμενος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί που με λένε εκβιαστή, το 80% δεν με ήξερε καν.

Ο κ.Φράγκου που είναι το 3ο πρόσωπο που έκρυβε ο πρωθυπουργός, μιλούσε κάθε μέρα με 2-3 συμβούλους του πρωθυπουργού μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε σε συσκέψεις σε υπουργεία, δεν βγήκαν οι συνομιλίες του ποτέ όμως. Είχε πάει και στις Βρυξέλλες. Τον έκρυβε χθες ο Τσίπρας. Δεν είναι κολάσιμο να είσαι εκβιαστής και συνεργάτης του πρωθυπουργού. Συνεργάτης του σε όλους τους τομείς. Είναι φίλος και του κ.Παππά από παλιά. Έχουν κατασχέσει το κινητό του, να δούμε με ποιους μίλαγε από το Μέγαρο Μαξίμου. Να δούμε αν είναι συκοφάντης ο Μητσοτάκης, ή ψεύτης ο Τσίπρας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου την τελευταία 10ετία να δούμε, να ανοίξουν και της κας Κάντζου. Κρύβεται η κα Κάντζου, όταν βγω με το καλό θα έρθω στον κ.Χατζηνικολάου να έρθουμε απέναντι με την κα Κάντζου. Θα κάνω μήνυση τον κ.Καμμένο για ότι είπε».

Στην φωτογραφία ο Αλέξης Τσίπρας με τον κατηγορούμενο Χρήστο Φράγκου


Ο Χρήστος Φράγκου είναι μάλιστα ο δημοσιογράφος ο οποίος έγραψε το άρθρο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», το οποίο αναδημοσίευσε αυτούσιο το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του για εκβιασμούς. Στο άρθρο αυτό ο Χρήστος Φράγκου εξηγούσε ότι υπάρχει… συνωμοσία της Google με ελληνικές ιστοσελίδες προκειμένου να ρίξουν τον Τσίπρα.

Πηγή:  iefimerida.gr 




Στόχος των τρομοκρατών το γραφείο του βέλγου πρωθυπουργού;




Στόχος τρομοκρατών φέρεται να ήταν το γραφείο του βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφίες και σχέδια της κατοικίας και του γραφείου του Σαρλ Μισέλ βρέθηκαν σε laptop, το οποίο κατασχέθηκε στη διάρκεια έρευνας σε διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων έξω από το διαμέρισμα, στη συνοικία Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, γράφει η οικονομική εφημερίδα De Tijd.

Από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, στις 22 Μαρτίου, σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων δραστών.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται και σε άλλα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Κλειστό τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης θα είναι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ανέφεραν οι αρχές του αεροδρομίου σε μήνυμά τους στο Twitter.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Brussels Airport ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί όλες οι πληροφορίες από μια άσκηση προσομοίωσης, η οποία προέβλεπε τη μερική επαναλειτουργία του.

«Η αξιολόγηση (των αποτελεσμάτων) αυτής της δοκιμής» που έγινε την Τρίτη «βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί έως αύριο το απόγευμα το λιγότερο. Καμία εμπορική πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς» το αεροδρόμιο, έγραψε η Brussels Airport σε ένα μήνυμα στα αγγλικά που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το αεροδρόμιο έκλεισε την 22α Μαρτίου μετά τη διπλή έκρηξη που σχεδόν ισοπέδωσε την αίθουσα αναχωρήσεων.



ΔΟΛ


Αντιδράσεις για τραγούδι που σατιρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο



Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε σήμερα την Άγκυρα επειδή κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθεί σχετικά μ' ένα τραγούδι που μεταδόθηκε από τη γερμανική τηλεόραση και σατίριζε τον Τούρκο ηγέτη.Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας σχετικά με μια σατιρική εκπομπή στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό NDR, από την οποία είχε μεταδοθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα τραγούδι διάρκειας δύο λεπτών που σατίριζε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η κίνηση αυτή δεν μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, που είναι αξίες τις οποίες η ΕΕ υποστηρίζει πολύ», δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «πιστεύει πως αυτό απομακρύνει μάλλον την Τουρκία από την ΕΕ, παρά τη φέρνει πιο κοντά μας».

πηγή: newsbeast.gr


Πολύ εύκολα τις ΗΠΑ η Εθνική Εφήβων



Ακόμη μια νίκη για την Εθνική Εφήβων στο τουρνουά του Μανχάιμ, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε του αντίστοιχου των ΗΠΑ με 84-69.  

Η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας και τους 26 πόντους (43-17, 17'), δείγμα του ότι η Εθνική δεν συνάντησε κάποια ουσιαστική αντίσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κορυφαίοι της αναμέτρησης οι Δημήτρης Μωραϊτης και Μιχάλης Λούντζης, οι οποίοι είχαν από 19 πόντους.

Από τις ΗΠΑ ξεχώρισε ο Φλαγκ με 16 πόντους.

Επόμενη αναμέτρηση για την Εθνική, αύριο (31/3) κόντρα στην Κίνα.

Δεκάλεπτα: 28-7, 51-31, 73-48, 84-69

Ελλάδα: Λούντζης 19 (4ρ,3α, 3κλ), Μωραϊτης 19 (6ρ, 7α), Δομπρογιάννης, Σκούφης, Παπαδάκης Στ. 4 (2κλ), Μπολάτογλου 6, Ιορδάνου 8 (6ρ, 3α), ΠαπαδάκηςΚ. 2, Τάτταρης 8, Αγραβάνης 4, Χρηστίδης 8 (6ρ), Κουρέπης 6 (4ρ)

Συνολικά: 33/66 εντός πεδιάς (50%), 22/42 δίποντα (52,4%), 11/24 τρίποντα (45,8%), 7/9 βολές (77,8%), 37 ( 31-6) ριμπάουντ, 22-11 ασίστ, 25-17 λάθη, 8-16 κλεψίματα, 4-3 τάπες.

ΗΠΑ: Μουρ 4, Κινγκ, Τέρνερ 6, Μακ, Ρόουζ 21, Φλαγκ 16, Μπόχεϊμ 3,Ένγκελχαρντ, Κλάιν, Ράιτ 6, Μπρουκς 5, Πέιντερ 8



Πηγή :  gazzetta.gr



Κατεπείγουσα έρευνα ζητά η Τσατάνη μετά τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου




Στην αντεπίθεση περνάει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, λίγες ημέρες πριν από την κλήση της σε εξηγήσεις ενώπιον της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Μέσω του δικηγόρου της κατέθεσε πολυσέλιδη αίτηση αργά το μεσημέρι αναφορά-την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει για ποιο αδίκημα “κατηγορείται”, ενώ ζητεί την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με την διένεργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα τεκταινόμενα στην υπόθεση, της οποίας αποτελεί το επίκεντρο. Επισημαίνει μάλιστα ότι μετά τα όσα ακούστηκαν χθες στη βουλή δια στόματος Δημήτρη Παπαγγελόπουλου παραβιάζεται πλήρως το απόρρητο της διαδικασίας.

Η εισαγγελική λειτουργός που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την καταγγελία της ότι την εκβίασε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ζητώντας της να επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς την δικογραφία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, υποστηρίζει μέσω του δικηγόρου της, Θ. Σοφού ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έχει μεροληπτική στάση απέναντί της και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί από την διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας σε βάρος της.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Απέρριψε το αίτημα συνάντησης Ομπάμα -Ερντογάν ο Λευκός Οίκος



Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τελεσίδικα το αίτημα του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, την οποία θα χρησιμοποιούσε στο εσωτερικό της χώρας του για να αποδείξει ότι οι πολιτικές του είναι «εγκεκριμένες» από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, που ρωτήθηκε σχετικά, εξήγησε ότι οι δύο ηγέτες είχαν συχνές συναντήσεις το τελευταίο εξάμηνο, στην Αττάλεια και στο Παρίσι, όπως και αρκετές συνομιλίες. Πρόσθεσε τα εξής:

«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ήταν στην Τουρκία και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τετ-α-τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο αντιπρόεδρος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα. Επίσης δεν θα απέκλεια μια συνομιλία μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Ομπάμα. Ο λόγος αυτών των συναντήσεων είναι επειδή έχουμε μια σειρά θεμάτων πάνω στα οποία εργαζόμαστε από κοινού, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εντός της Τουρκίας, αλλά και για να συνεχίσουμε να εντείνουμε την πίεση που ασκούμε επί του ISIL».

Απαντώντας σε δεύτερο ερώτημα, γιατί ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε ξανά την ευκαιρία για επίσημη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα έρθουν (στην Ουάσιγκτον) πενήντα ηγέτες χωρών στο διήμερο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια και αυτό δεν επιτρέπει στο πρόεδρο Ομπάμα να συναντηθεί με τον καθένα χωριστά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τους ηγέτες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Είχαν προηγηθεί αφόρητες πιέσεις από όλα τα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου πήγε την Δευτέρα το μεσημέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπέβαλε αίτημα προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η απάντηση ήταν αρνητική, οπότε ο Τούρκος υπουργός ζήτησε μία ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση αναμένεται να γίνει κυριολεκτικά «στο πόδι», και οι δυο ηγέτες θα φωτογραφηθούν.

Εξάλλου, την Πέμπτη το πρωί, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα δεχθεί στο γραφείο του, στο Λευκό Οίκο, τον κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με το γραφείο του η συνάντηση δεν θα καλυφθεί δημοσιογραφικά, και για περισσότερες πληροφορίες μας παρέπεμψαν στο Γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας.

Την Πέμπτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος θα παραθέσει δείπνο στους ηγέτες των 50 χωρών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα συμμετάσχουν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, η σύζυγός του και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο St. Regis, που βρίσκεται 200 μέτρα από το Λευκό Οίκο. Κατά την άφιξη του, η τουρκική πρεσβεία είχε στήσει μικρή φιέστα με 100 Τουρκο-Αμερικανούς, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Προέδρου της Τουρκίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μας μετέφεραν ότι ανάμεσα στους χειροκροτητές βρίσκονταν και μέλη του προσωπικού της πρεσβείας.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του μεγάλου τεμένους στο Μέριλαντ, που κτίστηκε με δύο μιναρέδες, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο από τον κ. Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να λάβει μέρος και να παίξει το ισλαμικό παιγνίδι του Τούρκου ηγέτη.


Μιχάλης Ιγνατίου



Στριμώχνει τον Τσίπρα ο Κυριάκος με την εξεταστική



«Ακόμη αν απορρίψουν την πρόταση, η συζήτηση στη Βουλή θα είναι αρκετά αποκαλυπτική και ο κ. Τσίπρας δεν θα περάσει καλά», σχολιάζουν στη Συγγρού

Κινούμενη με τη λογική του «αμ΄ έπος αμ΄ έργον», η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε, ένα 24ωρο μετά την σχετική αναγγελία του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με σαφή πρόθεση να στριμώξουν ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πιστεύουν ότι, όπως φάνηκε και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την Τρίτη, βρίσκονται σε δυσχερή θέση, οι επιτελείς της Συγγρού εκτιμούν ότι με την πρόταση που υπέβαλαν διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων στις πολιτικές εξελίξεις, θέτοντας εκείνοι την «ατζέντα», όπως έγινε και με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για προσφυγή στις εκλογές.
Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, η Εξεταστική που θα συγκροτηθεί από τη Βουλή να διερευνήσει την ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο. 

Στόχος τους επίσης είναι να διερευνηθεί αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  ήταν σε γνώση του  πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του, όπως αναφέρουν, θέλοντας να φέρουν αντιμέτωπο τον κ. Τσίπρα με τους παλαιούς τους στενούς συνεργάτες, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι λοιποί που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υιοθέτηση του τρίτου Μνημονίου. 

Στο ίδιο πλαίσιο, θα ζητηθεί να διερευνηθεί εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών. Αλλά κυρίως, σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, θα αναζητηθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

«Χωρίς», όπως λένε, «να τρέφουν αυταπάτες» για το τι μπορεί πραγματικά να συμβεί, πολύ περισσότερο που ήδη το Μαξίμου έσπευσε να αντιδράσει αρνητικά στη «γαλάζια» πρόταση, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι και μόνον η σχετική συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα αποδείξει την αδυναμία του πρωθυπουργού να δώσει εξηγήσεις για ζητήματα που τον βαραίνουν προσωπικά αλλά και να απαντήσει στα όσα του καταμαρτυρούν στενοί συνεργάτες του.  

Δείγμα, εξάλλου, της αδυναμίας του κ. Τσίπρα και της όλο και μεγαλύτερης δυσκολίας στην οποία θα περιέλθει το επόμενο διάστημα, που θα χρειαστεί να ψηφίσει τα νέα φορομπηχτικά μέτρα ως συνέπεια των άφρονων χειρισμών του περασμένου χρόνου, υπήρξε, κατά τους επιτελείς της ΝΔ, η «αποπροσανατολιστική» πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση της Τρίτης περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που να διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, αντέδρασε και στην «προσχηματική», όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόταση αυτή, καλώντας τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι θα ψηφιστούν και οι δύο προτάσεις. «Σας προτείνω μία έντιμη συμφωνία, την οποία σας καλώ να την αποδεχθείτε τώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση την οποία έχετε καταθέσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα δάνεια στα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε με τη σειρά σας την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία ετοιμάζουμε για τη διερεύνηση των αιτίων επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εξέπληξε τους συνεργάτες του, οι οποίοι επίσης δηλώνουν ότι δεν εξεπλάγησαν και από τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα ζητήσει να απορριφθεί η πρότασή τους. «Ακόμη και έτσι, όμως, η συζήτηση στη Βουλή θα είναι αρκετά αποκαλυπτική και ο κ. Τσίπρας δεν θα περάσει καλά», σχολιάζουν στη Συγγρού.



Πηγή : protothema.gr


Ολονύκτιες συγκρούσεις Σύρων-Αφγανών στον Πειραιά



Oλονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ Αφγανών και Σύρων στο Λιμάνι του Πειραιά. Τέσσερις τραυματίες και σκηνές αλλοφροσύνης.

Σκηνές αλλοφροσύνης στον Πειραιά όπου το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης Σύρων και Αφγανών  επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. Tέσσερις τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά και μια γυναίκα σε κατάσταση σοκ είναι ο απολογισμός των ολονύκτιων συγκρούσεων μεταξύ Αφγανών και Σύρων που ξέσπασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Τα αίτια παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα όμως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αφορμή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στη γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι πρόσφυγες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, αναποδογύρισαν κάδους απορριμάτων,  έσπασαν ακόμα και τους φοίνικες χρησιμοποιώντας τους στις συμπλοκές καθώς και τζάμια.


Στο σημείο αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν στο σημείο όλη τη διάρκεια της νύχτας για προληπτικούς λόγους. Οι εντολές πάντως που τους είχαν δοθεί ήταν να μην χρησιμοποιηθεί βία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο Ναυτιλίας και ενημερώθηκε αμέσως, ενώ στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν  ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς. Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά φθάνει τα 5.800 άτομα.

Tο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταφορά κάποιων προσφύγων και μεταναστών έχει «παγώσει», καθώς ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος, όπως και αυτός της Κυλλήνης.

Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, Σύροι μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κυλλήνη και 700 Αφγανοί στον Ελαιώνα.

Σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν δύο πλοία, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Τετάρτη το απόγευμα πρόσφυγες, με βασικό αίτημα το άνοιγμα των συνόρων.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή Ασύλου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην βουλή με στόχο την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.  Το TheTOC.gr παρουσιάζει αποκλειστικά το σχέδιο νόμου με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου “σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)” (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις». 


Πηγή : thetoc.gr