Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Ο Φίλης χωρίς ίχνος ντροπής ξαναχτύπησε! Καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει γιατί ντροπιάζει την χώρα



Επίθεση από ιστορικούς - ΝΔ: Ανιστόρητα όσα λέει ο υπουργός Παιδείας

Φωτιές άναψε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την 25η Μαρτίου,  που διανεμήθηκε ώστε να διαβαστεί στα σχολεία και από το οποίο λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκοκρατία και στους ήρωες του 1821, αντίθετα με την... γερμανική κατοχή και την εξέγερση στο  Πολυτεχνείο,  ενώ υποστηρίζει  σε αυτό ότι το ελληνικό έθνος γεννήθηκε κατά την επανάσταση!  

«Υπάρχουν ανακρίβειες. Δηλαδή ποιο καινούργιο έθνος, ένα έθνος δεν δημιουργείται από την μια στιγμή στην άλλη. Ένα έθνος προϋπάρχει και γίνεται μια επανάσταση εναντίον ενός κατακτητή, όπως είναι στη  προκείμενη περίπτωση» αναφέρει ο συγγραφέας και ιστορικός Ήρκος Αποστολίδης. Προσθέτει επίσης  ότι ο κατακτητής έχει όνομα και ήταν  οι Οθωμανοί, «αλλά εδώ  δεν αναφέρεται πουθενά».

«Καταπέλτης»  κατά του υπουργού Παιδείας ήταν και ο ιστορικός και συγγραφέας επίσης  Σαράντος Καργάκος. «Στο φλύαρο αυτό κείμενο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην λέξη Τουρκοκρατία, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε έναν έστω από τους αγωνιστές του 1821. Υπάρχει όμως μια ύπουλη διαπίστωση.  Ότι το έθνος διαμορφώθηκε μετά την επανάσταση. Είναι τόσο λογικό, όσο και το να υποστηρίζει κανεις ότι μπορεί να φτιάξει σκορδαλιά χωρίς σκόρδο…  Υποπτεύομαι  ότι ο άνθρωπος αυτός προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα Τουρκοκρατία» τονίζει ο κ. Καργάκος

ΝΔ: Ο Υπουργός Παιδείας συγχέει ανιστόρητα το Ελληνικό με το Ελληνικό Έθνος

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία. «Ό Υπουργός Παιδείας στο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου οφείλει να σέβεται την ελληνική διαχρονία. Ο Υπουργός Παιδείας συγχέει ανιστόρητα το Ελληνικό Κράτος, που πράγματι δημιουργήθηκε με την Επανάσταση, με το Ελληνικό Έθνος» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ολόκληρο το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη:

Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες.

Επίκεντρο της γιορτής, διαχρονικά, είναι το σχολείο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά, ως οι νέοι πολίτες πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται την πατρίδα τους, αλλά και γιατί η παιδεία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση και στη δημιουργία της εθνικής μας συλλογικότητας.

Στα χρόνια πριν από την Επανάσταση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το βιβλίο. Ακόμη και μικρές, απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες, με τους πενιχρούς οικονομικούς τους πόρους, αναζήτησαν δασκάλους, συντήρησαν σχολεία, δημιούργησαν βιβλιοθήκες.

Αλλά και αυτοί που έδωσαν το περιεχόμενο ιδεών του καινούργιου έθνους, από τον Κοραή έως τον Καποδίστρια – και παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές - στην ανάπτυξη της παιδείας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και αφιέρωσαν τις δραστηριότητές τους. Η εκπαίδευση υπήρξε ο μοχλός με τον οποίο η κοινωνία μας αναδύθηκε στη χορεία των εθνών της σύγχρονης Ευρώπης. Μοχλός και κινητήρια δύναμη, τόσο πριν, όσο και έπειτα από την Επανάσταση.

Θα πρέπει κάποτε να τιμήσουμε τις χιλιάδες αφανείς δασκάλες και δασκάλους, που τον 19ο αιώνα και ως τα μέσα του 20ου αιώνα, πήγαν στα πιο απρόσιτα μέρη, όπου δεν υπήρχε ακόμη συγκοινωνία, για να χτίσουν με τα χέρια τους σχολεία, να διδάξουν γενιές γενεών, να οργανώσουν μαθητικές κοινότητες, να γίνουν τα στηρίγματα των τοπικών κοινωνιών.

Θα πρέπει επίσης να ξανασκύψουμε στο έργο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμιστών, που συνέδεσαν την γλωσσική με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρά τους διωγμούς και τις λοιδορίες που υπέστησαν. Όλοι αυτοί αφιέρωσαν τις διανοητικές τους δυνάμεις, για να ξαναδώσουν σε μια εκπαίδευση αποστεωμένων γνώσεων το φιλί της σύγχρονης ζωής, για να συνδέσουν τη μάθηση με την απόλαυση του πολιτισμού.

Οι δημοτικιστές εκπαιδευτικοί ήταν επίσης ανάμεσα στους πιο δραστήριους οργανωτές της Αντίστασης στο φασισμό, στα χρόνια της Κατοχής, και πολλοί πλήρωσαν με χρόνια φυλακής, εξορίας, διώξεων. Μέσα από αυτούς τους αγώνες το αίτημα της Παιδείας, έγινε κεντρικό στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες στη δεκαετία του ’60, και το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία κυριαρχούσε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, με τις τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση, αλλά και τη δυσφήμιση που υπέστησαν, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες συμμετείχαν σε έναν άθλο που δεν τους έχει αναγνωριστεί: Ενώ είδαμε γύρω μας το κράτος να αποδιοργανώνεται και τους περισσότερους θεσμούς να καταρρέουν, αυτοί κράτησαν το σχολείο όρθιο. Μπόρεσαν επίσης, σε μεγάλο βαθμό, ακαθοδήγητοι και χωρίς θεσμική στήριξη, να απορροφήσουν και να ενσωματώσουν στο σχολείο τα παιδιά των μεταναστευτικών κυμάτων κατά τα τελευταία 25 χρόνια.

Αν λοιπόν στους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας, η εκπαίδευση υπήρξε ο κεντρικός άξονας της εθνικής χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, μπορεί σήμερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να αποτελέσει τη δύναμη εκείνη που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από τη βαθειά κρίση, που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια στις νέες κρίσιμες συνθήκες που ορίζει η προσφυγική κρίση;

Πώς θέλουμε το σχολείο, τί πρέπει να κάνουμε για την εκπαίδευσή μας σήμερα;

Ποιο μέλλον θέλουμε για την κοινωνία μας και τι μπορεί να κάνει το σχολείο για να το προετοιμάσει;

Αυτά είναι τα ερωτήματα μέσα από τα οποία θα πρέπει να αναστοχαστούμε την επέτειο της Επανάστασης του '21, και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ιστορία μας, συνδέοντας κριτικά το παρόν με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον.

Γιατί αν μια κοινωνία χάσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της, χάνει επίσης την εκτίμησή της στο παρελθόν της.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ



Με πληροφορίες απο το star.gr


Ανεξέλεγκτες ομάδες αντιεξουσιαστών έκαναν επίθεση στο Α.Τ. Παγκρατίου



Το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου, έγινε στόχος καταδρομικής επίθεσης κουκουλοφόρων λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου, έγινε στόχος καταδρομικής επίθεσης κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η ομάδα των 20 νεαρών  κινούμενοι στην οδό Εριφύλης, εμφανίστηκαν μπροστά από το αστυνομικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Πρατίνου 49 ξαφνιάζοντας τους αστυνομικούς και εκτοξεύοντας τρεις μολότοφ.

Ο σκοπός του τμήματος δεν έμεινε απαθής και αντέδρασε εκτοξεύοντας εναντίον τους χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αποτρέποντας τους έτσι να πετάξουν και άλλες μολότοφ.

Από τις βόμβες μολότοφ δεν τραυματίστηκε κανένας αστυνομικός και  υπέστησαν μικρές ζημιές η είσοδος του κτιρίου, ένα υπηρεσιακό όχημα και η σκοπιά του Α.Τ.  

Την έρευνα και τον εντοπισμό των δραστών ανέλαβε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που προέβησαν σε προσαγωγές πέντε ατόμων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος τους.


De Standaard: Η αστυνομία συνέλαβε τον δεύτερο τρομοκράτη του μετρό των Βρυξελλών



Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα που παρουσιάζεται στις εικόνες που υπάρχουν από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι στο μετρό των Βρυξελλών, προτού ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ, γράφει σήμερα η εφημερίδα De Standaard.

Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα που παρουσιάζεται στις εικόνες που υπάρχουν από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι στο μετρό των Βρυξελλών, προτού ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ, γράφει σήμερα η εφημερίδα De Standaard.


Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη σύλληψη αυτή.

Η De Standaard σημειώνει ότι ο άνδρας, τον οποίο δεν κατονομάζει, συνελήφθη μετά την αναγνώρισή του από έναν αστυνομικό από τις εικόνες που υπήρχαν από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

Στο μεταξύ το δημόσιο βελγικό δίκτυο RTBF μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε και έβδομο ύποπτο στην περιοχή του Φορέ μετά τις έξι συλλήψεις που έγιναν αργά χθες το βράδυ.

Ο 27χρονος Χάλιντ ελ Μπακράουι, ο οποίος ανατινάχθηκε την Τρίτη στο μετρό των Βρυξελλών στον σταθμό του Μάλμπεκ, είναι ο αδελφός του Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, ο οποίος είχε ανατιναχθεί λίγο νωρίτερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Από τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 316.


Πηγή: skai.gr


Τι γράφουν τα τουρκικά σχολικά βιβλία για την ελληνική επανάσταση του 1821




Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία. Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές”. Η αρίθμηση μέσα στο κείμενο παραπέμπει σε αντίστοιχο σχολιασμό από τους ερευνητές παρακάτω. 

Το Τουρκικό σχολικό βιβλίο γράφει: 

Οι Έλληνες1, οι οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια2 απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα3, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν εγκαταστημένοι σε πόλεις και κωμοπόλεις και ασχολούνταν με τις τέχνες και το εμπόριο και ιδιαίτερα με τη ναυτιλία. Οι Έλληνες είχαν υποταχτεί οριστικά στο οθωμανικό κράτος επί Μωάμεθ του Πορθητή4. Είχαν παραχωρηθεί τότε και σ’ αυτούς, όπως και στους άλλους χριστιανούς, ελευθερίες ως προς τα θέματα θρησκείας και γλώσσας. Στην Πελοπόννησο μάλιστα και στα νησιά του Αιγαίου οι Έλληνες ζούσαν σχεδόν αυτόνομοι5. Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ανώτερους τους Έλληνες από τους άλλους χριστιανούς και τους διόριζαν σε ορισμένες θέσεις και ιδιαίτερα σε θέσεις διερμηνέων6. Ορισμένοι μάλιστα Έλληνες άρχοντες από το Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως προωθούνταν σε θέσεις ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας7.


Σε σχέση με τους άλλους χριστιανικούς λαούς οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι και πιο φωτισμένοι. Οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τη Ρωσία κατά τον 18ο αιώνα συντέλεσαν στη διάδοση εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών μεταξύ τους8. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου9 ξεσήκωναν τους Έλληνες σε κάθε ευκαιρία εναντίον του οθωμανικού κράτους. Όταν στη διάρκεια της εκστρατείας του 1768 ο ρωσικός στόλος είχε καταπλεύσει στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες είχαν επαναστατήσει, αλλά η επανάσταση είχε κατασταλεί αμέσως10. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης τα ελληνικά πλοία υπό τουρκική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού και μονοπώλησαν το εμπόριο της Μεσογείου11. Έτσι πλούτισαν πολλοί Έλληνες που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (όπως η Μασσαλία, η Τεργέστη, η Οδησσός) και ίδρυσαν στην Ελλάδα πολλά σχολεία και διέδωσαν σ’ όλους τους Έλληνες τις ιδέες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας. 

Τις ιδέες τις ενίσχυσε η Γαλλική Επανάσταση. Τέλος οι Έλληνες ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση που στόχευε στην απόκτηση της ανεξαρτησίας τους και ονομαζόταν Εθνική Εταιρεία12. Η Εθνική Εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά το 1814 στην Οδησσό από τρία άτομα (δύο Έλληνες και ένα Βούλγαρο)13. Ουσιαστικός στόχος της ήταν η επανίδρυση της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας14. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο τσάρος της Ρωσίας ήταν πληροφορημένοι σχετικά με την ίδρυση της Εταιρείας. Η Εθνική Εταιρεία ενδυναμώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και ίδρυσε πολλά παραρτήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Οι κυριότεροι εύποροι και φωτισμένοι Έλληνες έγιναν μέλη της, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως15. Αρχηγός της ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γιος του πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και υπασπιστής του τσάρου. Χάρη στις ενέργειες της Εθνικής Εταιρείας οι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί πλήρως για να επαναστατήσουν. Δεν άφηνε όμως περιθώριο για να ξεσπάσει η επανάσταση ο Αλή πασάς16, βαλής των Ιωαννίνων, που ήταν γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της Εταιρείας. Όταν πάντως ο Αλή πασάς έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον του σουλτάνου, οι Έλληνες επωφελήθηκαν: ενώ οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες μ’ αυτόν, η Εθνική Εταιρεία αποφάσισε να ξεσπάσει η επανάσταση. 

Η Οθωμανική αυτοκρατορία στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (1580).... 

Σχολιασμός και ιστορικές επεξηγήσεις 

1 Χρησιμοποιούνται δύο λέξεις στο τουρκικό κείμενο για την απόδοση του όρου «Έλληνες», “Rum” και “Yunan”. Η πρώτη αποδίδεται γενικά στους Έλληνες της Τουρκοκρατίας: ρωμιούς, ραγιάδες, ενώ η λέξη Yunan = Ίωνες, χαρακτηρίζεται η Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό κράτος. Με τον όρο “Rum” χαρακτηρίζεται και σήμερα η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως. Για ένα μεγάλο διάστημα Ρούμελη ονομαζόταν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οθωμανικό κράτος (Rum-eli, χώρα των Ρωμαίων, Ρωμιών, Ελλήνων, πρβλ. Ρωμυλία). Το άλλο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ασιατικό, ονομαζόταν Anadolu (Ανατολή). 

2 Το θέμα των προνομίων είναι αρκετά σκοτεινό ως προς την έκταση και την εφαρμογή σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Βασικό στοιχείο για την εκχώρησή τους υπήρξε η ειδική μνεία στο Κοράνι για τους λαούς της Βίβλου, χριστιανούς και εβραίους. Εδώ λαμβάνονται με την ευρεία έννοια, της παραχωρήσεως δηλαδή ελευθερίας σχετικά με τη θρησκεία, τη γλώσσα, την κοινοτική διοίκηση και άλλα, που ποίκιλλαν κατά τον τρόπο παροχής, το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής. Η πολιτική των προνομίων χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να ενισχυθεί το ανθενωτικό πνεύμα των Ορθοδόξων. Στο κείμενο, πάντως, έμμεσα τονίζεται η «αχαριστία» των Ελλήνων, οι οποίοι, μολονότι είχαν περισσότερα προνόμια, επηρεασμένοι από τους ξένους, επαναστάτησαν. 

3 Εννοεί τη Στερεά Ελλάδα. 

4 Βλέπε 15η παρατήρηση του βουλγαρικού κειμένου. 

5 Προφανώς υπονοούνται τα προνόμια και οι οικονομικές διευκολύνσεις (αχτναμέδες) που χορηγήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά (Χίος, Κυκλάδες), η Ήπειρος (Γιάννενα, Ζαγοροχώρια), η Μακεδονία (Μαντεμοχώρια), που παράλληλα εξασφάλιζαν και τα συμφέροντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γ. Κοντογεώργη, 1983, σ. 15. Αντίθετα η Πελοπόννησος δεν έχει προνομιακό καθεστώς και αρχικά παραχωρείται σε Τούρκους τιμαριώτες (βλ. Ι.Ε.Ε., ΙΑ΄, σ. 207). Τον 18ο αι. μεγάλες εκτάσεις κατέχουν Τούρκοι ιδιώτες στο Ναύπλιο, Μεθώνη, Κορώνη (Ι.Ε.Ε. σ. 210), ενώ όλη η Πελοπόννησος διαιρείται σε 24 βιλαέτια, Μ.Β. Σακελλαρίου, Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατίαν 1715-1821, ανατύπωση, Αθήνα 1978, σ. 99. Διοικείται από το «μόρα-βαλεσή» ως πασαλίκι με κέντρο την Τριπολιτσά. Ιδιότυπη εξαίρεση αποτελεί μόνο η Μάνη, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Καπουδάν πασά και αυτοδιοικείται από ντόπιο καπετάνο, τον «μανιάτ-μπέη» (1776-1821), Π. Καλονάρου, Μάνη, εδ. Π. Πατσιλινάκος, Αθήνα 1981, σ. 57.

Το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη... 

6 Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης επάνδρωσαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Ιδιαίτερα διέπρεψαν ως διερμηνείς (δραγουμάνοι). 

7 Η ευνοϊκή μεταχείριση των Φαναριωτών από το σουλτάνο παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της εκτίμησης και της ειδικής μεταχείρισης που είχαν οι Έλληνες από την Υψηλή Πύλη. Άρα το συμπέρασμα για το μαθητή είναι εύλογα η αχαριστία των Ελλήνων προς τον «ευεργέτη» τους σουλτάνο. Αποσιωπάται τελείως η αδήριτη αναγκαιότητα που επέβαλε τους Φαναριώτες στην τουρκική διοίκηση ως Μεγάλους Διερμηνείς και ως ηγεμόνες στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (1709-1821). Η ανάγκη επικοινωνίας με τις χώρες της Δύσης (συνθήκες-διομολογήσεις) κατέστησε απαραίτητη την παρουσία των γλωσσομαθών Φαναριωτών, μια και το Κοράνι απαγόρευε την εκμάθηση γλωσσών των απίστων. 

8 Οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων θεωρούνται κινήματα που προήλθαν αποκλειστικά και μόνο από την επαφή των Ελλήνων με τη Ρωσία. Αγνοούνται όλα τα επαναστατικά κινήματα πριν από τον Μεγάλο Πέτρο. Τον 15ο αι. κατά τον τουρκοβενετικό πόλεμο επαναστατεί η Πελοπόννησος. Τον 16ο αι. η Ήπειρος και η Πελοπόννησος, παραμονές της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571). Από το 1600 έως το 1611 ο επίσκοπος Διονύσιος Τρίκκης, ο «Σκυλόσοφος», ξεσηκώνει τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. 

9 Είναι η εποχή που ο Μεγάλος Πέτρος αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αναζητώντας παράθυρο στο Νότο, και καλεί τους Έλληνες «εις το ασκέρι του και εις το μεγάλο φλάμπουρό του». Από τότε διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι η απελευθέρωση των Ελλήνων θα έρθει από το ξανθό γένος του Βορρά, και αρχίζουν να διαδίδονται οι προφητείες του Αγαθάγγελου, Κ.Ν. Σάθα, Τουρκοκρατούμενη Ελλάς, Αθήνησι 1869, σ. 213. 

10 Πρόκειται για τα Ορλωφικά κατά τη διάρκεια του Α΄ επί Μεγάλης Αικατερίνης Ρωσοτουρκικού πολέμου (1767-1774), που κλείνει με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, Τ. Αθ. Γριτσοπούλου, Τα Ορλωφικά, εν Αθήναις 1967. 

11 Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι χάρη στη ρωσική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα τα ελληνικά πλοία. Η εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη των Ελλήνων οφείλεται φυσικά και στη γενικότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία στη Μεσόγειο. Επισημαίνουμε ενδεικτικά ορισμένα γεγονότα: την παρακμή της Βενετίας, τη ναυτολόγηση Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις ελληνικές παροικίες, την αδράνεια του εμπορικού αγγλογαλλικού στόλου λόγω των πολέμων, την πλήρη αδιαφορία των οθωμανικού στρατιωτικού κράτους για το θαλασσινό εμπόριο. Ασφαλώς σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Με ιδιαίτερη συμφωνία (1783), που ουσιαστικά ήρθε ως επεξήγηση των ασαφειών της προηγούμενης συνθήκης (1774), τα ελληνικά πλοία με ρωσική σημαία απέκτησαν το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά.... 

12 Έτσι αποδίδεται η Φιλική Εταιρεία. 

13 Προφανώς το σλαβοκατάληκτο όνομα του Γιαννιώτη εμπόρου Αθανασίου Τσακάλωφ οδήγησε τον Τούρκο συγγραφέα να εκλάβει ως Βούλγαρο τον πιο μορφωμένο Έλληνα από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του οποίου ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα. Ο Τσακάλωφ είναι γιος του Γιαννιώτη εμπόρου Ιωάννη Τσακάλογλου, που μετοίκησε στη Μόσχα για εμπορικούς λόγους και άλλαξε το όνομά του από Τσακάλογλου στο «ρωσοπρεπές» Τσακάλωφ, κατά τη συνήθεια της εποχής. 

14 Ο στόχος της Φιλικής δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με την προκήρυξή της «η Εταιρεία συνίσταται από καθ’ αυτό Έλληνας φιλοπάτριδας και ονομάζεται Εταιρεία των Φιλικών. Ο σκοπός των μελών αυτής είναι η καλυτέρευση του Έθνους και, αν ο Θεός το συγχωρέσει, η ελευθερία του» (από κείμενο της Φιλικής στα κρατικά αρχεία της Ρουμανίας, που δημοσιεύτηκε στα Ντοκουμέντα για την ιστορία της Ρουμανίας, τ. Δ΄ σσ. 32-39, βλ. Η Επανάσταση του ’21. ΚΜΕ σ. 76). Η ελληνική άποψη είναι ότι μοναδικός «σκοπός της Φιλικής ήταν η απελευθέρωση της πατρίδας και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι αποφασίστηκε οτιδήποτε άλλο, π.χ. ποιο θα ήταν το καθεστώς της ανεξάρτητης Ελλάδας βασιλεία ή αβασίλευτη δημοκρατία» (Ι.Ε.Ε., τ. ΙΑ΄, σ. 425). 

15 Νεότερες έρευνες πιστοποιούν τη σχέση του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ με τους Φιλικούς, Θ. Ζώρα, Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ εις έκθεσιν του Ολλανδού επιτετραμμένου Κωνσταντινουπόλεως, Παρνασσός ΙΒ (1976), 127-138. Αντίθετα ο τσάρος, που αρχικά αγνοεί την ύπαρξη της Εταιρείας, θα αντιταχθεί στα σχέδια του Υψηλάντη και των Φιλικών, όπως μαρτυρεί ο Καποδίστριας, απαντώντας σε επιστολή Έλληνα της Οδησσού, Βλ. Μέντελσον-Μπαρτόλδυ, σ. 52. 

16 Πράγματι από τους βασικούς λόγους που επέβαλαν την επίσπευση της Επανάστασης ήταν η εμπλοκή της Πύλης σε πόλεμο με τον Αλή πασά. Αλλά ο Αλής ήταν εκείνος που περίμενε εναγωνίως την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως μαρτυρεί και το αλβανικό εγχειρίδιο (σ. 162), το οποίο αναφέρει ότι ο Αλής βοήθησε τη Φιλική Εταιρεία και ανυπομονούσε να ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση στο Μωριά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όταν την Άνοιξη του 1820 η Πύλη τον καταδίκασε σε θάνατο, στήριξε τις ελπίδες του στους σαράντα χιλιάδες στρατιώτες του· Ήλπιζε μάλιστα ότι ο σουλτάνος θα ζητούσε να συμβιβαστεί μαζί του...

Το υπαίθριο παζάρι της Αθήνας επί Τουρκοκρατίας. Πίνακας του Edward Dodwell... 


Πηγή : mixanitouxronou.gr







Πήρατε αυτοκίνητο ντίζελ για φθηνό καύσιμο; Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης

Πρατήριο καυσίμων - Πηγή: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάσαμε στο cnn.gr

Την εξίσωση φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο πρότεινε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων που θα συνοδεύει φορολογικό και ασφαλιστικό.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να εισπράξει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες έχουν αυτοκίνητο με το συγκεκριμένο καύσιμο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά.

Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή του ντίζελ κίνησης στα πρατήρια κυμαίνεται στο 1 ευρώ ανά λίτρο, ενώ αυτή της αμόλυβδης βενζίνης περί το 1,35 ευρώ το λίτρο. Ο ειδικός φόρος σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης είναι 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη 670 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει εξίσωση τιμών, θα πληγούν κυρίως οι κάτοχοι αυτοκινήτων με καύσιμο ντίζελ, τη στιγμή που αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα αποτελούν το 62% του στόλου των οχημάτων, μια που τόσο η διαφορά στην τιμή του καυσίμου, όσο και τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας στα περισσότερα μοντέλα ντίζελ, ώθησαν εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς να αλλάξουν το όχημά τους σε πετρελαιοκίνητο.

Πέρα όμως από τις επιπτώσεις για όσους έχουν πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, με το μέτρο αυτό θα πληγούν και οι καταναλωτές καθώς θα εκτιναχθούν τα έξοδα μεταφοράς, αυξάνοντας το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η τιμή του υγραερίου για την κίνηση.





Συνελήφθη επειδή ξέχασε να επιστρέψει βιντεοκασέτα πριν από 14 χρόνια



Ο νόμος είναι νόμος, και ο Τζον Μέγιερς, από τη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, έμαθε το μάθημά του με το δύσκολο τρόπο: Συνελήφθη επειδή ξέχασε να επιστρέψει μία ενοικιασμένη βιντεοκασέτα VHS πριν από 14 χρόνια!

Ο Μέγιερς πήγαινε την κόρη του στο σχολείο όταν ένας αστυνομικός τον σταμάτησε για ένα τυπικό παράπτωμα: Το αυτοκίνητό του είχε ένα σπασμένο πίσω φανάρι. Όταν, όμως, το όργανο της τάξεως έβαλε τα στοιχεία του στον υπολογιστή, διαπίστωσε ότι εναντίον του οδηγού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

«Ο αστυνομικός μου είπε: "Δεν ξέρω πώς να στο πω, αλλά υπάρχει εναντίον σου ένταλμα σύλληψης από το 2002. Προφανώς είχες νοικιάσει την ταινία Freddy Got Fingered και δεν την επέστρεψες ποτέ". Νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα» είπε ο Μέγιερς.

To Freddy Got Fingered είναι μία δευτεροκλασάτη κωμωδία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τομ Γκριν, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής. Ο Μέγιερς την είχε νοικιάσει από ένα βίντεο κλαμπ που πλέον έχει κλείσει. Τώρα θα κληθεί να πληρώσει 200 δολάρια για αυτή τη φθηνή κωμωδία, προκειμένου να αποφύγει την κράτηση.



ΔΟΛ


Ποιά δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους;




Γιάννης Αθανασίου

Η ψήφιση του παράλληλου προγράμματος έγινε εδώ και ένα μήνα αλλά όπως λειτουργούν όλα με αυτή την κυβέρνηση, ερασιτεχνικά, αδιάφορα και με ανεπάρκεια έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση για την δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την κωλυσιεργία και την αδιαφορία που επιδεικνύει με  αποτέλεσμα το κάθε νοσοκομείο να λειτουργεί αυτόνομο και όπως οι διοικητικές του υπηρεσίες θέλουν να συμπεριφερθούν. 

Έτσι σε κάποια νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι νοσηλεύονται, δίχως να χρεώνονται δίνοντας μόνο τον αριθμό ΑΜΚΑ και σε άλλα τους ζητάνε να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση Αποδοχής Χρέους. 


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ... ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ



Στο σκοτάδι οι φορείς-φαντάσματα

Υστερα από 6 χρόνια εξαγγελιών και την εναλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων το υπουργείο στέλνει νέα τελεσίγραφα σε... άγνωστους παραλήπτες: όποιος δεν δώσει στοιχεία μέχρι τα τέλη Μαρτίου χάνει τη χρηματοδότηση

Ατέρμονη είναι η διαδικασία καταγραφής των ΝΠΙΔ, αφού έξι χρόνια μετά την πρώτη απογραφή των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι κυβερνήσεις αναζητούν ακόμα τους φορείς-φαντάσματα που παραμένουν στο σκοτάδι. Η καταγραφή των ΝΠΙΔ έχει μετατραπεί στον «άγνωστο πόλεμο» του Δημοσίου, με τον αριθμό των... αόρατων φορέων να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Ο κρατικός μηχανισμός εμφανίζεται ανίκανος να απογράψει τον... εαυτό του, αφού ύστερα από έξι χρόνια εξαγγελιών και την εναλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με χθεσινή εγκύκλιο αποστέλλει τελεσίγραφο σε... άγνωστους παραλήπτες. Για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες προειδοποιεί ότι τα ΝΠΙΔ που δεν θα αποστείλουν στοιχεία μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα χάσουν την κρατική χρηματοδότηση.

Αυτή τη φορά όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγκαταλείπει τη ρητορική των... κυρώσεων στα διοικητικά συμβούλια των μη καταγεγραμμένων φορέων, η οποία είχε ακολουθηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Επιλέγει την τακτική της... τιμωρίας μέσω της εξάλειψης της κρατικής χρηματοδότησης εάν οι συγκεκριμένοι φορείς επιμείνουν να παραμένουν στο... σκοτάδι και δεν «αποκαλύψουν» τα οικονομικά στοιχεία τους, τον αριθμό των εργαζομένων καθώς και το ύψος της μισθοδοσίας.

Με τη χθεσινή εγκύκλιο του αν. υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, που απευθύνεται στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, γίνεται απλώς μία υπενθύμιση. Στόχος είναι να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους φορείς-φαντάσματα, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που λαμβάνουν τακτική κρατική επιχορήγηση πάνω από 50% του προϋπολογισμού τους και αρνούνται να απογραφούν.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι η εγκύκλιος του Χρ. Βερναρδάκη υπενθυμίζει για τελευταία φορά την υποχρέωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να... αποκαλύψουν τα οικονομικά στοιχεία τους μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Διαφορετικά θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν τους φορείς χωρίς χρηματοδότηση. Εάν μπορούν να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σε αντίθετη περίπτωση όμως ο μηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις των εργαζομένων και τη λειτουργία των ίδιων των φορέων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ανώτατα στελέχη της ιεραρχίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι ο αριθμός των... άφαντων εταιρειών δεν ξεπερνά σήμερα τους 40-50 φορείς, οι οποίοι είναι ?κατά κύριο λόγο? εταιρείες που συνδέονται με κληροδοτήματα ή δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις.

Στα τέλη του 2015 πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για 404 φορείς-φαντάσματα που αναζητούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Από τότε μέχρι και σήμερα αρκετά ΝΠΙΔ εντάχθηκαν στο Μητρώο και ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την οικονομική τους κατάσταση, υπό τον φόβο περικοπών.

Η καταγραφή του συνόλου των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει ως στόχο την πλήρη αποτύπωση των κρατικών επιχορηγήσεων, του συνόλου των εργαζομένων στους συγκεκριμένους φορείς αλλά και τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Το θεσμικό πλαίσιο

Το θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί στη Βουλή προβλέπει ότι όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εντάσσονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται από το Ενιαίο Μισθολόγιο. Η αποφυγή περικοπών στους μισθούς ήταν από τις βασικές αιτίες που μια σειρά δημόσιων φορέων απέφευγαν να αποδώσουν τα στοιχεία της απογραφής τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το κυνήγι όμως των φορέων-φαντασμάτων κρατά χρόνια ?τουλάχιστον από το 2013?, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι απειλές για τερματισμό της κρατικής χρηματοδότησης δεν πραγματοποιούνταν.

Η πρώτη απογραφή των ΝΠΙΔ ξεκίνησε το 2011 επί υπουργίας Γ. Ραγκούση και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα. Συνολικά καταγράφηκαν περίπου 900 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολούνται περίπου 32.000 υπάλληλοι.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις εγκύκλιοι για την απογραφή των ΝΠΙΔ: η πρώτη επί υπουργίας Αν. Μανιτάκη το 2013 και κατόπιν από τον τότε υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου για πρώτη φορά προβλέπονταν κυρώσεις για τα μέλη των ΔΣ στους φορείς που δεν θα απογραφούν, καθώς και αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή, αλλά μια σειρά φορέων κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα και συνεπώς μπορούν να έχουν ένα αυτόνομο μοντέλο λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Απριλίου 2014 που έληγε το χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή των ΝΠΙΔ είχαν εντοπιστεί περίπου 500 φορείς που δεν είχαν απογραφεί, εκ των οποίων οι 155 αφορούσαν δημοτικές και αναπτυξιακές εταιρείες. Η προτελευταία εγκύκλιος για την απογραφή των ΝΠΙΔ εκδόθηκε από τον νυν υπουργό Χρ. Βερναρδάκη στις αρχές Νοεμβρίου με καταληκτική ημερομηνία στα τέλη του μήνα, προβλέποντας αυστηρές κυρώσεις.

ΦΟΡΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διαμάχη για την ένταξη στο Μητρώο με δεκάδες ΝΠΙΔ

Μεγάλη είναι η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και φορέων για τα είδη των επιχειρήσεων του Δημοσίου που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ένταξη ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης σημαίνει αυτόματα την ένταξη των εργαζομένων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, γεγονός που σημαίνει περικοπές σε μισθούς στο πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου.
Παράλληλα ο συγκεκριμένος φορέας θέτει υποψηφιότητα για περικοπή των κρατικών χρηματοδοτήσεων στην περίπτωση που οι κυβερνήσεις αναζητήσουν κονδύλια για περικοπή δαπανών.

Αρχικά είχε εντοπιστεί ότι ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 50% τουλάχιστον και δεν απέστελλαν στοιχεία στην κυβέρνηση για να απογραφούν ήταν αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ και διαδημοτικές επιχειρήσεις των δήμων.

Στο παρελθόν η συμπλήρωση της λίστας των ΝΠΙΔ αποτέλεσε βασικό εργαλείο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών που προβλέπονταν από τη συμφωνία με τους δανειστές στο πλαίσιο της μείωσης του κράτους. Η πρώτη προσπάθεια έγινε από τον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, Θ. Πάγκαλο.

Εμειναν στη μέση

Οι προσπάθειες έμειναν στη μέση, αφού οι συγχωνεύσεις παρέμεναν στα χαρτιά στις περισσότερες περιπτώσεις και οι καταργήσεις φορέων καθυστερούσαν λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας που προβλέπεται για την εκκαθάρισή τους, ενώ οι περικοπές δαπανών αφορούσαν κυρίως την κατάργηση διοικητικών συμβουλίων.

Στο στόχαστρο των προηγούμενων κυβερνήσεων για να πάρουν τον δρόμο των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τέθηκαν αναπτυξιακές εταιρείες και διαδημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες αρνούνταν να απογραφούν.

Αρκετές εξ αυτών μάλιστα κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν στο αίτημά τους να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταγραφής στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Οπως αναφέρουν στελέχη των αναπτυξιακών εταιρειών, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο οι συγκεκριμένοι φορείς δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα.

«Λειτουργούμε ως ΑΕ»

«Απαγορεύεται η έμμεση ή άμεση επιχορήγηση στις πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ, αφού λειτουργούμε ως Ανώνυμες Εταιρείες, πληρώνουμε φόρους στο κράτος και όταν χρωστάμε -για παράδειγμα στα ασφαλιστικά ταμεία- δεν μπορούμε να λαμβάνουμε χρηματοδότηση από δήμους ή το κράτος για να καλύψουμε τα χρέη μας», αναφέρουν στελέχη των αναπτυξιακών εταιρειών.

Τονίζουν δε ότι το μόνο έσοδο για τη λειτουργία τους είναι η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.

Με το ίδιο σκεπτικό έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους και οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες.

Σε αυτό πλαίσιο και με την επίκληση των ιδίων εσόδων καθώς και της μηδενικής κρατικής χρηματοδότησης εκτός του αρχικού κεφαλαίου, έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους δεκάδες Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από την απογραφή τους στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.




Νίκος Β. Τσίτσας


Καταδίκασε τον τρομοκράτη αδερφό του ο Μουράντ Λασραουί




Ο αδελφός του Ναζίμ Λασραουί, ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο "τις πράξεις του μεγαλύτερου αδελφού του και τις επιθέσεις στις οποίες είχε εμπλακεί, στη Γαλλία και το Βέλγιο", όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Μουράντ Λασραουί, αθλητής διεθνούς επιπέδου του ταεκβοντό, διευκρινίζει ότι είχε διακόψει κάθε επαφή με τον Ναζίμ αφότου ο τελευταίος έφυγε για να πολεμήσει στη Συρία.

Ο Ναζίμ, ένας 24χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής, είχε φύγει για τη Συρία στις αρχές του 2013 και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες που ανατινάχθηκαν το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ ενώ το DNA του βρέθηκε σε πολλές κρυψώνες των τρομοκρατών. 

Οι βελγικές αρχές τον καταζητούσαν από την προηγούμενη ημέρα, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν το πρόσωπο που είχε συνταξιδέψει με τον Σαλά Αμπντεσλάμ —έναν από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι— με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ. 
Χρησιμοποιώντας το ίδιο ψευδώνυμο είχε νοικιάσει μια από τις κρυψώνες της ομάδας, στο Οβελέ.

Ο Μουράντ Λασραουί, ο μικρότερος αδελφός, επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου χθες στα γραφεία της γαλλόφωνης βελγικής ομοσπονδίας Ταεκβοντό στο Ούκλε, μια κοινότητα των Βρυξελλών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μουράντ είχε εκπροσωπήσει το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό που διεξήχθη πέρσι τον Μάιο στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, στην κατηγορία των -54 κιλών. Τον Ιούλιο κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία του στην Πανεπιστημιάδα, στη Νότια Κορέα.



Πηγή : real.gr


"Πόλεμος" ανακοινώσεων κυβέρνησης - Βενιζέλου για το δημοσίευμα στα "Επίκαιρα"



"Φωτιές" έχει ανάψει η ανάρτηση του περιοδικού "Επίκαιρα" που περιλαμβάνει μια επιστολή του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα.

Σε αυτή την επιστολή ο κ. Σηφουνάκης κατονομάζει τον κ. Βενιζέλο ως υπεύθυνο για το «θάψιμο» δηλώσεών του σχετικά με τη διαμάχη του με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Ο κ. Σηφουνάκης, κατά το περιοδικό, αποκαλύπτει και μυστική συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου και Βγενόπουλου στο Κολωνάκι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αποδέχεται πλήρως τους ισχυρισμούς των κ.κ. Σηφουνάκη και του Ανδρέα Τσιρώνη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και καταγγέλλει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Βγενόπουλου.

Καταγγέλλει το «σύστημα Μητσοτάκη - Σαμαρά - Βενιζέλου» ότι ενοχλήθηκε από την προσπάθεια του κ. Παπαγγελόπουλου να διερευνήησει σε βάθος την υπόθεση Βγενόπουλου. Και καλεί τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις και τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον κ. Παπαγγελόπουλου.

«Κάθε μέρα που περνάει από την αναβολή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως, πολλαπλασιάζοντας τα αναπάντητα ερωτήματα και τις απορίες για τις ειδικές σχέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος με οικονομικά συμφέροντα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Μετά το σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», συνεχίζει, «και την αποκάλυψη των επιστολών των κυρίων Σηφουνάκη και Τσιρώνη, όλοι καταλαβαίνουν για ποιο λόγο το σύστημα Μητσοτάκη - Σαμαρά - Βενιζέλου ενοχλήθηκε από την προσπάθεια του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διασφαλίσει την σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου. Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του και τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον κ. Παπαγγελόπουλο».


Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε αμέσως με μια δηκτική ανακοίνωση στην οποία υπάρχουν και υπονοούμενα για μελλοντικές αποκαλύψεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Χαρακτηρίζει θεσμικά ανατριχιαστικές τις απόψεις Σηφουνάκη, αναδεικνύει τον συντονισμό, όπως γράφει, «του περιοδικού του κ. Λιβάνη και του Μαξίμου του κ. Τσίπρα» και επισημαίνει ότι «το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο».

Σχετικά με το μυστικό ραντεβού του με τον κ. Βγενόπουλο αναφέρει ότι οι συναντήσεις του γίνονται επίσημα στο γραφείο του και «οποίος προτιμά τη μέθοδο των μυστικών ραντεβού σε διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται συμπαθή κατοικίδια μπορεί να την ακολουθεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Στο περιοδικό «Επίκαιρα» του εκδότη κ. Λιβάνη δημοσιεύεται επιστολή του κ.Ν. Σηφουνάκη προς την κα Φώφη Γεννήματα με την οποία διαμαρτύρεται γιατί οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και μεταξύ αυτών ο Ευ. Βενιζέλος ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Δ. Παπαγγελόπουλο με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εισαγγελέως εφετών που καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμούς κατά την εκτέλεση των δικαστικών της καθηκόντων.

Η άποψη του κ. Σηφουνάκη είναι ότι όταν μια υπόθεση αφορά τον κ. Βγενόπουλο (με τον οποίο είχε ο ίδιος αντιδικία) ή κάποιον για τον οποίο έχουμε κακή γνώμη ή αντιπαθούμε δεν έχουν καμία σημασία οι καταγγελίες της αρμόδιας εισαγγελέως εφετών και ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορεί να κάνει ότι θέλει. Η άσκηση ελέγχου επί της κυβέρνησης για προσβολή της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου συνιστά «ουσιαστική στήριξη στο Βγενόπουλο». Αυτό το θεσμικά ανατριχιαστικό λέει ο κ. Σηφουνάκης. Ο,τι ακριβώς λέει ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης και τα γνωστά φερέφωνά του.

Την επιστολή αυτή το περιοδικό του κ. Λιβάνη την κάνει πρώτο θέμα με χυδαίο τρόπο, αντάξιο του ρόλου που έπαιξε και παίζει το περιοδικό αυτό στη συγκρότηση του μετώπου της «αριστεροδέξιας συνωμοσιολογικής αντιμνημονιακής δημαγωγίας» που οδήγησε τη χώρα στη δραματική οπισθοχώρηση των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών. Αναμενόμενο δυστυχώς λόγω της δυσκολίας στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο. Μόλις κυκλοφόρησε το περιοδικό του κ. Λιβάνη έσπευσε προς «αξιοποίηση» το Μαξίμου του κ. Τσίπρα με επίσημο δελτίο Τύπου. Τέτοιος συντονισμός !

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη / ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει σαφή θέση επί των θεμάτων αυτών που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών ατοπημάτων. Κανείς δεν θα κάνει τη δημοκρατική παράταξη ουρά των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, των εταίρων τους και των μεντόρων τους.

Το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν ισχύουν a la carte και η Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτικός βραχίονας του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του.

Όλες οι συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με όσους ζητούν να τον δουν για πολιτικά και κοινοβουλευτικά θέματα γίνονται επίσημα στο γραφείο του, έτσι ώστε να είναι εφικτή η άμεση ενημέρωση του Διαδικτύου και όσων ΜΜΕ ενδιαφέρονται. Όποιος προτιμά τη μέθοδο των μυστικών ραντεβού σε διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται συμπαθή κατοικίδια μπορεί να την ακολουθεί.

Αυτά για τα οποία ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο - προφανώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα - ο κ. Βγενοπούλος θα γίνουν δημοσίως γνωστά πολύ σύντομα γιατί ο κ. Βγενοπούλος θα ζητηθεί να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αμέσως μετά την ακρόαση των κκ. Παρασκευόπουλου και Παπαγγελόπουλου για την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται. Εκεί θα δούμε και ποιος έχει σχέση με ποιόν».



Πηγή : newsit.gr


«Στις αμερικανικές λίστες» οι Μπακραουί - Κυνηγά τζιχαντιστές το Βέλγιο


Σε ύψιστη επιφυλακή, αν και με το επίπεδο συναγερμού μειωμένο κατά μία βαθμίδα, παραμένει το Βέλγιο ενόσω έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα στοιχεία που συνδέουν τις επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι με το ίδιο δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αρχές πιστεύουν ότι έλαβαν μέρος συνολικά πέντε άτομα σε μετρό και αεροδρόμιο, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ταυτοποιηθεί και καταζητούνται. Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι οι αδελφοί Μπακραουί βρίσκονταν στις λίστες της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, ενώ λαμβάνει διαστάσεις η κριτική για ολιγωρία των βελγικών Αρχών...

Το βελγικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μείωσε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα από το τέσσερα (σοβαρή, επικείμενη απειλή), το υψηλότερο της κλίμακας, στο τρία (πιθανή απειλή), δύο ημέρες μετά τον εφιάλτη που στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους προκαλώντας τον τραυματισμό άνω των 300.

Δεν δόθηκαν άμεσα διευκρινίσεις από το κέντρο, στο οποίο συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, για τις μεταβολές που μπορεί να επιφέρει η απόφαση αυτή στα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί στο Βέλγιο.

Αίσθηση προκαλούν την ίδια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι αδελφοί Ελ-Μπακραουί ήταν ονόματα γνωστά στις αμερικανικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις. Κατά τους ίδιους, βρίσκονταν αμφότεροι στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Υπό το φως στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα στο παζλ των ερευνών, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αναγνώρισαν πως έγιναν «λάθη» και έθεσαν νωρίτερα τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει το Βέλγιο ότι αγνόησε προειδοποιήσεις σχετικά με τον Ιμπραχήμ ελ-Μπακραουί, έναν εκ των δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ σκοτώνοντας 11 ανθρώπους, λέγοντας ότι είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία πέρυσι και είχε παράλληλα καταχωρηθεί ως ύποπτος τζιχαντιστής.

Οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν επίσης την Πέμπτη ότι αδελφός του Ιμπραχήμ, Χαλίντ, ο οποίος πυροδότησε βόμβα που σκότωσε 20 ανθρώπους στον σταθμό του μετρό Μάελμπεκ, είχε νοικιάσει διαμέρισμα που λειτουργούσε ως κρησφύγετο για τους δράστες του Παρισιού και το όνομα του βρισκόταν σε διεθνές ένταλμα που είχε εκδοθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Ο τέταρτος δράστης, ο «άνδρας με τα λευκά» που καταγράφηκε στις κάμερες ασφαλείας με τους δύο καμικάζι του αεροδρομίου, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας πέμπτος ύποπτος που πιστεύεται ότι μπορεί να είχε ανάμειξη στο μετρό ή το αεροδρόμιο μπορεί να είναι νεκρός ή επίσης να διαφεύγει.

Βέλγοι αξιωματούχοι έχουν αποκρούσει τουρκικές κατηγορίες για απραξία μετά την απέλαση του Ιμπραχήμ ελ-Μπακραουί τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι ξένοι που υπάρχει υποψία ότι έχουν μεταβεί για να πολεμήσουν στη Συρία δεν μπορούν να τεθούν υπό κράτηση χωρίς στοιχεία ότι διέπραξαν κάποιο έγκλημα. Ο Ελ-Μπακραουί είχε αποφυλακιστεί με αναστολή αφού είχε εκτίσει το ήμισυ της δεκαετούς ποινής κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία.

Ωστόσο, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν παραδέχθηκε ότι «έγιναν λάθη με τη Δικαιοσύνη και τον Βέλγο επιτετραμμένο στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι «αν τα βάλεις όλα στη σειρά, σου γεννώνται πολλά ερωτήματα» για το χειρισμό της τζιχαντιστικής απειλής εκ μέρους της βελγικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτησή του λέγοντας «εν καιρώ πολέμου, δεν μπορείς να εγκαταλείψεις τη μάχη». Την παραίτηση του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργό και ο υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς επίσης να γίνει δεκτή.

Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία αντέκρουσε διά του υπουργού Δικαιοσύνης Αρντ Βαν ντερ Στόιρ τις δηλώσεις Ερντογάν. Επιβεβαίωσε μεν ότι Ιμπραχήμ Ελ-Μπακραουί είχε απελαθεί από την Τουρκία στο Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2015, όμως ανέφερε οι ολλανδικές αρχές δεν έλαβαν ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές για το λόγο της απέλασης και το όνομά του δεν βρισκόταν σε ολλανδική ή διεθνή λίστα καταζητούμενων. 

Ο Ολλανδός υπουργός επισήμανε πως ο Ελ-Μπακραουί είχε έγκυρο βελγικό διαβατήριο και συνεπώς οι αρχές δεν είχαν λόγο να τον κρατήσουν. Ο Ερντογάν είχε αναφέρει την Τετάρτη πως ο Ελ-Μπακραουί τέθηκε υπό κράτηση τον Ιούνιο του 2015 κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και απελάθηκε, κατόπιν δικού του αιτήματος, στην Ολλανδία, με την Άγκυρα να έχει προειδοποιήσει Βέλγους και Ολλανδούς αξιωματούχους ότι είναι ύποπτος «τρομοκράτης».

Σε περαιτέρω στοιχεία σύνδεσης μεταξύ των επιθέσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι, αστυνομικές πηγές και αξιωματούχοι έχουν δηλώσει -χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει η επίσημη επιβεβαίωση- πως ο δεύτερος καμικάζι στο αεροδρόμιο ήταν ο 24χρονος, επίσης βελγικής καταγωγής, Ναζίμ Λαχραουί, ο οποίος θεωρείται πως ήταν ο κατασκευαστής των βομβών στο Παρίσι και το DNA του βρέθηκε σε δύο από τις ζώνες με εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν την 13η Νοεμβρίου.

Ο αδελφός του Λαχραουί, αθλητής διεθνούς επιπέδου του ταε κβο ντο, εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ενέργειες του αδελφού και λέγοντας ότι δεν είχε καμία επαφή μαζί του αφότου έφυγε από τις Βρυξέλλες για τη Συρία το Φεβρουάριο του 2013. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωση που έρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον ενός εκ των δραστών.

Ο τρίτος άνδρας που καταγράφηκε στις κάμερες κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου, με το λευκό μπουφάν που σπρώχνει ένα καρότσι δίπλα στους καμικάζι, βρίσκεται στο επίκεντρο ανθρωποκυνηγητού. Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το πρόσωπο αυτό διέφυγε από το αεροδρόμιο αφήνοντας πίσω του μία τρίτη βόμβα σε βαλίτσα.

Ταυτόχρονα, βελγικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ένας άνδρας που μετέφερε μία μεγάλη τσάντα φαίνεται στις κάμερες ασφαλείας δίπλα στον Χαλίντ ελ-Μπρακουί στο μετρό λίγο πριν την έκρηξη. Πιθανολογείται ότι είναι ο πέμπτος δράστης και δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε ή εάν έχει διαφύγει.

Όλοι οι δράστες των Βρυξελλών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής από την αστυνομία και τους εισαγγελείς έχουν διασυνδέσεις με τον Αμπνστελάμ. Ο Λαχραουί είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία μαζί του πέρυσι, ενώ οι αδελφοί Μπακραουί νοίκιασαν -μαζί με το κρησφύγετο στο Βέλγιο που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές του Παρισιού- ένα διαμέρισμα στη συνοικία Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου ο ίδιος ο Αμπντεσλάμ κρυβόταν για τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Εν μέσω του μπαράζ πληροφοριών, στοιχείων και φημών, η εφημερίδα Derniere Heur έγραψε πως οι τζιχαντιστές ενδέχεται αρχικά να σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Βέλγιο, αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν τον στόχο μετά τις εφόδους της αντιτρομοκρατικής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες που οδήγησαν στο θάνατο ενός εξτρεμιστή και τη σύλληψη του Σάλαχ Αμπντεσλάμ, υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο τρομοκράτη στην Ευρώπη και μοναδικό επιζώντα μεταξύ των δέκα τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Η τάμπλοιντ υποστήριξε, επικαλούμενη αστυνομική πηγή, ότι οι αδελφοί Μπακραουί είχαν παρακολουθήσει με κρυφή κάμερα τις κινήσεις σε καθημερινή βάση (τράβηξαν δέκα ώρες βίντεο) του πυρηνικού φυσικού και επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας. Μία από τις εικασίες που αναφέρει η εφημερίδα είναι πως στόχος της παρακολούθησης ενδεχομένως να ήταν να εκβιάσουν τον φυσικό για να πάρουν ραδιενεργό υλικό.

Η δημόσια βελγική τηλεόραση VRT μετέδωσε, εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες τη σφαγή του Παρισιού, με επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών στη βελγική πρωτεύουσα.

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του -ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή- σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν το ίδιο σενάριο με του Παρισιού μόνο που εν μέρει απέτυχε» μετέδωσε το κανάλι. 

Ο ίδιος ο Αμπντεσλάμ δήλωσε διά του συνηγόρου την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει πλέον να μπλοκάρει την έκδοσή του στη Γαλλία από το Βέλγιο και θέλει να επιστρέψει «όσο πιο γρήγορα γίνεται» στη Γαλλία. Ο Αμπντεσλάμ δήλωσε επίσης πως δεν γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.


ΔΟΛ


Μητσοτάκης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να γίνει τρίτος πυλώνας στο ασφαλιστικό




«Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο συμπληρωματικό πυλώνα για το ασφαλιστικό, καθώς η Ελλάδα παραμένει μία αγορά η οποία είναι υποασφαλισμένη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους εταιρειών-μελών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι, με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι έτοιμη να προσφέρει λύσεις σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση.



Πηγή : tovima.gr


Πάλι με δανεικά θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ τον Απρίλιο το οποίο παρουσίασε νέα μείωση στα έσοδα




Τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ εμφάνισαν μείωση κατά 8%, φτάνοντας τα 890,5 εκατ. ευρώ, από 958,7 εκατ. ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Με ολιγοήμερο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου στο ΙΚΑ, καθώς παρά τη βελτίωση της εικόνας των εσόδων τον Φεβρουάριο, τα προβλήματα ρευστότητας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν. Ηδη, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων η «λύση» που βρέθηκε είναι να καταβάλλεται το μέρισμα στους 284.000 δικαιούχους του ανά τρίμηνο, ενώ με τη ρευστοποίηση περιουσίας πορεύεται, μέχρι και την ψήφιση του ασφαλιστικού, το ενιαίο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ.

Το πρόβλημα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών και κατά συνέπεια η ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου, καθώς εντείνεται το κλίμα αβεβαιότητας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το καμπανάκι χτυπά επικίνδυνα, με το βλέμμα κυρίως στα έσοδα του δευτέρου εξαμήνου του 2016, με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη φέτος και το έλλειμμα των Ταμείων εκτιμάται σε τουλάχιστον 2,121 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,302 δισ. ευρώ το 2015.

Βέβαια, μετά τη «βουτιά» του Ιανουαρίου κατά τον οποίο τα έσοδα των μεγαλύτερων οργανισμών εμφάνισαν μείωση έως και 10%, τον Φεβρουάριο κατέγραψαν μικρή ανάκαμψη λόγω κυρίως της ενεργοποίησης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ειδικά στο ΙΚΑ, τον Φεβρουάριο τα έσοδα εκτιμώνται αυξημένα κατά περίπου 10% με 11%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015, γεγονός που καθησύχασε λίγο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ιδρύματος, καθώς ο Ιανουάριος ήταν «δύσκολος». Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο τα έσοδα του ιδρύματος εμφάνισαν μείωση κατά 8%, φτάνοντας τα 890,5 εκατ. ευρώ από 958,7 εκατ. ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο για ακόμη έναν μήνα θα λάβει ολιγοήμερο έντοκο δάνειο, υπό μορφή ταμειακής διευκόλυνσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το ΤΑΠ ΔΕΗ, για να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις Απριλίου, στο τέλος Μαρτίου. Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του ιδρύματος για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου, η διάρκεια του οποίου θα είναι από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ προβαίνει στη λύση του εσωτερικού δανεισμού κάθε μήνα κατά την τελευταία πενταετία, για να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς καθυστερήσεις τις συντάξεις σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μετά το σπάσιμο ομολόγου αξίας 90 εκατ. ευρώ, που ήταν κατατεθειμένο στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν θα χρειαστεί επιπλέον ρευστότητα για την πληρωμή των συντάξεων Απριλίου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για ρευστοποίηση ομολόγων ελήφθη τον προηγούμενο μήνα, καθώς το ΕΤΕΑ έπρεπε να καταβάλει αναδρομικά 40 εκατ. ευρώ για την έκδοση συντάξεων που εκκρεμούσαν έως και 3,5 χρόνια, 16 εκατ. για την κάλυψη αναγκών Ταμείων που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΕΤΕΑ και εμφανίζουν ελλείμματα, 12 εκατ. ευρώ που δάνεισε στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) τον Ιανουάριο αλλά και 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με καθυστέρηση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Ετσι, για τις συντάξεις Απριλίου, θα χρησιμοποιηθούν οι εισπράξεις του Ταμείου καθώς και τα 30 εκατ. ευρώ του Δημοσίου.



Έντυπη Καθημερινή


Νταρουσάφακα - Παναθηναϊκός 84-86



Η αποκλεισμένη Νταρουσάφακα παραλίγο να του δώσει ένα καλό μάθημα, αλλά ο Παναθηναϊκός (84-86) έφυγε νικητής απ' την Κωνσταντινούπολη κι επιμένει για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Ευρωλίγκας.

Μέχρι πρότινος ο Παναθηναϊκός είχε μετατρέψει σε κακή συνήθεια να σπαταλά ακόμη κι ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Τώρα το έκανε για μία περίοδο κι ευτυχώς, αφού πιθανή επανάληψη θα τον είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Έστω αγκομαχώντας, ανέτρεψε διαφορά 13 πόντων (35-22 στο 13') και χάριν στον... Σκότι Ουίλμπεκιν (άστοχο δίποντο στο 84-84 στα -6" και φάουλ στον Έλιοτ Ουίλιαμς στα -2" για τις νικητήριες ελεύθερες βολές) επιστρέφει απ' την Κωνσταντινούπολη (84-86 επί της Νταρουσάφακα στη Volkswagen Arena) με το 8-4 στον ε' όμιλο της Ευρωλίγκας.

Η θέση του στην κατάταξη παραμένει... εκτός πλεονεκτήματος έδρας, αφού υστερεί σε κάθε ισοβαθμία με τη δεύτερη Λοκομοτίβ Κουμπάν (8-4) και τον τέταρτο Ερυθρό Αστέρα (7-5), αλλά περιμένει να δει τι περισσότερο μπορεί να του προσφέρει η συνέχεια του ΤΟΡ 16. Το ελάχιστο είναι η μαθηματική εξασφάλιση της πρόκρισης σε πιθανή ήττα της Αναντολού Εφές απ' την Ουνικάχα (25/3, 21:45/novasports 2) λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός έκανε τον Σεμίχ Ερντέν (16π. στην α' περ.) να δείχνει έτοιμος για την επιστροφή στο ΝΒΑ κι έκλεισε την πρώτη περίοδο με 10/11 δίποντα... παθητικό. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έδωσε λίγη ώθηση πίσω απ' τα 6,75μ. κι οι υπόλοιποι άρχισαν ν' ακολουθούν σιγά-σιγά. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα κάλυψε στην επίθεση μέρος της αδυναμίας του στην άμυνα, ο Τζέιμς Γκιστ έβγαλε ενέργεια στην άμυνα, Τζέιμς Φελντέιν βρήκε ή δημιούργησε χώρο κι εκτέλεσε, ο Βινς Χάντερ επίσης έκανε το κομμάτι του κι ο Έλιοτ Ουίλιαμς τα... δικά του. Ο τελευταίος είχε 4 φάουλ απ' το 24' (49-50), όπως ο αρνητικός Νικ Καλάθης απ' το 30' (62-62), αλλά η Νταρουσάφακα πια δεν τα έβαζε όλα, ενώ είχε αρχίσει να... επιστρέψει κι αρκετές κατοχές (1-4 & 8-3 τα λάθη ανά περ. στο ημίχ.). Η τάση αυτοχειρίας επέστρεψε στα τελευταία λεπτά, αλλά έστω κι έτσι η κάθε ομάδα πήρε ό,τι άξιζε βάσει προγνωστικών. Να 'ναι καλά κι ο Σκότι Ουίλμπεκιν...

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Έλιοτ Ουίλιαμς (19π. με 3/6δίπ., 1/1τρίπ., 10/10β., 1ρ., 2ασ., 2λ. σε 23:35) προερχόταν από τραυματισμό, είχε 4 φάουλ απ' το 24' (49-50), αλλά ήταν παρών για τον Παναθηναϊκό στις κρίσιμες στιγμές: Μεγάλο τρίποντο για το 84-84 στα -26", αμυντικό ριμπάουντ στα -6" (84-84) και 2/2 ελεύθερες βολές για το τελικό σκορ (84-86) στα -2".

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Λουκ Χαρανγκόντι (3π. με 1/1τρίπ., ρ., 1λ. σε 19:20) περιορίστηκε σ' ελάχιστα πράγματα για τη Νταρουσάφακα.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Παναθηναϊκός σκόραρε πρώτος στην αναμέτρηση (0-2 στο 1'), αλλά έπρεπε να περιμένει πολλή ώρα για το επόμενο προβάδισμα (44-46 στο 23'), το οποίο δεν κατάφερε να διατηρήσει (46-48 στο 23', 49-50 στο 24' & 63-65 στο 30'). Ούτε το 77-81 στα -1:36" απ' τις 2/2 ελεύθερες βολές (μετά από επανάληψη η πρώτη άστοχη) του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Ο Τζαμόν Γκόρντον με layup μείωσε σε 79-81 στα -1:31", ο Παναθηναϊκός δεν πέρασε το κέντρο (8") αμέσως μετά, ο πρώτος πήρε-δώρο 2 ελεύθερες βολές απ' το φάουλ του Δημήτρη Διαμαντίδη στο κατέβασμα μετά από άστοχο δίποντο απ' την κορυφή κι ισοφάρισε σε 81-81 στα -1:11", ο Μάρκους Σλότερ ανάγκασε τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα σε λάθος στα -54" κι ο Τζέιμς Γκιστ χάρισε άλλες 3 ελεύθερες βολές στον Σκότι Ουίλμπεκιν στα -41" (84-81)! Ο Έλιοτ Ουίλιαμς το πήρε πάνω του, εκτέλεσε πίσω απ' τα 6,75μ. για το 84-84 στα -26", ο Οκτάι Μαχμούτι σχεδίασε την επίθεση κι έδωσε τη μπάλα στον Σκότι Ουίλμπεκιν, αυτός αστόχησε από κοντά στα -6", ο Έλιοτ Ουίλιαμς πήρε και το αμυντικό ριμπάουντ, και το φάουλ του στο κέντρο στα -2" και... 84-86. Ο 23χρονος Αμερικανός μέχρι πρότινος πόιντ γκαρντ της ΑΕΚ (2015) βρήκε... αέρα απ' το κέντρο προφανώς από επιλογή του Σάσα Τζόρτζεβιτς να 'ναι εύστοχη κι η δεύτερη ελεύθερη βολή για την επαναφορά κάτω απ' το καλάθι κι όλα τελείωσαν έτσι.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Νταρουσάφακα κρατά την προσπάθεια καθότι αποκλεισμένη κι ο Παναθηναϊκός ακόμη μία εμφάνιση του Έλιοτ Ουίλιαμς και την ανακούφιση της νίκης.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Η Νταρουσάφακα ξεχνά τα εν τέλει 19 λάθη (1λ. στην α' περ.) και το φάουλ του Σκότι Ουίλμπεκιν στα -2" κι ο Παναθηναϊκός όλα όσα δεν έκανε στην πρώτη περίοδο και σχεδόν επανέλαβε στο τελευταίο 2λεπτο.


Τα δεκάλεπτα: 30-22, 42-40, 63-65, 84-86

Νταρουσάφακα (Μαχμούτι): Ουίλμπεκιν 13 (2τρίπ., 2ασ.), Γιαγκμούρ 3 (1τρίπ., 4ασ.), Ρέντινγκ 6 (2κλ.), Ερντέν 18 (4ρ., 4κοψ., 4λ.), Μαρκοϊσβίλι 12 (2τρίπ., 2ρ., 2ασ.), Αλντεμίρ, Γκόρντον 9 (2ρ., 2ασ., 2κλ.), Αρσλάν, Σλότερ Μ. 3 (3ρ., 2κοψ., 2λ.), Χαρανγκόντι 3 (1τρίπ., 3ρ.), Μπιέλιτσα Μ. 6 (6ρ., 4λ.), Πρέλντζιτς 11 (3τρίπ., 2ρ., 2λ.)

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 5, Πάβλοβιτς (2λ.), Φώτσης 3 (3ρ.), Ραντούλιτσα 21 (6ρ., 5λ.), Φελντέιν 12 (2τρίπ., 2ασ.), Διαμαντίδης 8 (2τρίπ., 2ρ., 5ασ., 2κλ.), Γκιστ 10 (3ρ., 2κλ., 2λ.), Καλάθης (2ρ., 2ασ.), Ουίλιαμς 19 (1τρίπ., 2ασ., 2λ.), Χάντερ 7 (2ρ.)



Πηγή :  gazzetta.gr 



Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων έως και την 4η Απριλίου 2016



Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της Συντονιστικής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνήλθε στον Πειραιά  Πέμπτη 24.03.2016 επανεξέτασε το ζήτημα του Ασφαλιστικού και αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και 04.04.2016.






Αμεση έγκριση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε.



Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.

Επιπλέον ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων, την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.

«Ερχόμαστε σήμερα καταρχήν για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στο βελγικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Ερχόμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Νομίζω ότι είναι καιρός να επανασχεδιαστεί η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με βάση τις κοινωνικές επιδιώξεις και όχι εναντίον των κοινωνικών επιδιώξεων. Η απομόνωση έως τώρα δεν έχει προσφέρει. Χρειάζεται επανασχεδιασμός, χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην οποία φυσικά είμαστε όλοι απέναντι», συνέχισε.

«Στεκόμαστε μαζί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τον τρόπο ζωής μας και να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο o Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του σημερινού συμβουλίου, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Σύμφωνα με το αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων κ.ά.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν θα είναι σε θέση να φέρουν τον τρόμο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο Φ. Τίμερμανς.

«Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για την ασφάλεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος καλώντας τα κράτη-μέλη να «εφαρμόσουν» την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην οδηγία για την τρομοκρατία και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) τα οποία εκκρεμούν.

Τουρκία: Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι είχε απελαθεί δύο φορές από τη χώρα

Οι βελγικές αρχές καταζητούν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ. Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, Ιμπραχίμ Μπακράουι.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Η πρώτη απέλαση είχε γίνει στις 14 Ιουλίου παρόλο που δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα στην Τουρκία, καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν υποψίες ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν ξένος μαχητής. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «διοικητική απέλαση». Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε άλλος Τούρκος αξιωματούχος ο Ιμπραχίμ επέστρεψε στη χώρα στις 11 Αυγούστου μέσω του αεροδρομίου της Αττάλειας και απελάθηκε ξανά έπειτα από δύο εβδομάδες χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η χώρα στην οποία μεταφέρθηκε.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ένας από τους καμικάζι των Βρυξελλών είχε συλληφθεί τον Ιούνιο κοντά στα συριακά σύνορα, απελάθηκε από την Τουρκία και ότι το Βέλγιο τον άφησε μετά ελεύθερο. Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είχε επίσης εμπλακεί γιατί το πρόσωπο αυτό είχε αρχικά ζητήσει να απελαθεί στη χώρα αυτή πριν βρεθεί στο Βέλγιο.

«Αν και τους ενημερώσαμε ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ξένος τρομοκράτης μαχητής, οι βελγικές αρχές δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τις σχέσεις του με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν. Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι. Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κοέν Γκινς εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική εκδοχή. «Εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν γνωστός σε εμάς για τρομοκρατική δράση», δήλωσε στο βελγικό φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Πολύ σημαντική εξέλιξη στην έρευνα ήταν η αναγνώριση, που ανακοινώθηκε χθες από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, των δύο καμικάζι, των αδελφών Ιμπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι. Και οι δύο ανατινάχθηκαν την Τρίτη, με διαφορά μιας ώρας, ο πρώτος στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στη στάση του μετρό Μαλμπέκ δήλωσε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ βαν Λιου. Ο τρίτος καμικάζι, που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο, αναγνωρίστηκε ως ο Ναζίμ Λαχράουι, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard.

Μάλιστα όπως αναφέρει το Associated Press, ο τζιχαντιστής Λαχράουι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θεωρείται ότι κατασκεύασε τις βόμβες που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσαν και βελγικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβανομένης της εφημερίδας De Standard που επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Επίσης βελγική εφημερίδα ανάφερε πως οι τρομοκράτες είχαν βάλει στόχο τον πυρηνικό σταθμό του Βελγίου.  

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 400 «μαχητές» εκπαιδεύτηκαν από το Ισλαμικό Κράτος για να επιτεθούν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται Ευρωπαίους και Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας.

«Ο Αμπντεσλάμ δεν γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες»

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ «δεν ξέρει» για τις επιθέσεις που έσπειραν τον θάνατο στις Βρυξέλλες, δήλωσε «εμπιστευτικά» στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του Σβεν Μαρί. Νωρίτερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού δικτύου Europe 1 σχετικά με το τι σκέφτεται ο πελάτης του για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη, είχε απαντήσει: «Δεν θέλω να ξέρω τι σκέπτεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη σημαντικό». Ο μόνος επιζών από την ομάδα των τζιχαντιστών που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, «εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο βέλγος δικηγόρος, σενάριο που αρχικά είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ο πελάτης του.

«Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μου γνωστοποίησε την επιθυμία του να πάει στη Γαλλία το συντομότερo δυνατόν. Θα δω την ανακρίτρια για να της ζητήσω να μην αντιταχθεί σε αυτό», δήλωσε ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στις βελγικές ανακριτικές αρχές. «Κατάλαβε ότι εδώ δεν υπάρχει παρά ένα μικρό μέρος του φακέλου. Θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Γαλλία, αυτό είναι καλό», είπε αλλάζοντας την υπερασπιστική του στρατηγική. Κατά την πρώτη του ακρόαση την επομένη της σύλληψής του, ο Αμπντεσλάμ είχε δηλώσει ότι αρνείται την έκδοσή του στο Παρίσι, που ζητούσαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών ανακριτικών αρχών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα γίνει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Σβεν Μαρί. Η δε ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο του βελγικού εντάλματος σύλληψης αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου, εξαιτίας του όγκου του φακέλου.



Πηγή : kathimerini.gr