Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το κόστος ενέργειας «καίει» την ελληνική ανταγωνιστικότητα




Περιορισμένες μεταρρυθμίσεις, μονοπώλια, υψηλά περιθώρια κέρδους, συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την ελληνική ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, την οποία παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο Άνχελ Γκουρία.

Η περιγραφή των υστερήσεων της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και των επιπτώσεων που έχει στην ανάπτυξη, είναι διάσπαρτες στα περισσότερα από τα κεφάλαια της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

Σε αυτή σημειώνονται με έμφαση οι αρνητικές επιπτώσεις που είχε το μεγάλο βάρος των αρχικών προγραμμάτων σταθερότητας (Μνημόνια) στη δημοσιονομική προσαρμογή σε βάρος των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εισήχθησαν με καθυστέρηση.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, η εργασία ήταν αυτή που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προχωρούσαν αργά, αφήνοντας ανενόχλητα τα μονοπώλια σε πολλούς τομείς. Το γεγονός αυτό, όπως και η άτολμη εφαρμογή, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο και υπονόμευσε κατά περίπτωση την υλοποίηση και αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.

Εξωπραγματικά περιθώρια κέρδους

Ειδικά τώρα για τον ενεργειακό τομέα, για τον οποίο ισχύουν οι παραπάνω παρατηρήσεις, ο ΟΟΣΑ δίνει έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις εξαγωγές, το υψηλό κόστος ενέργειας.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, στους κλάδους ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, «ο συνδυασμός δημόσιου μετοχικού ελέγχου (σ.σ. ενεργειακών επιχειρήσεων), εμποδίων στην είσοδο (σ.σ. νέων παικτών) και η σημαντική κάθετη ολοκλήρωση επιχειρήσεων, οδηγεί σε αντίστοιχο υψηλό κόστος, το οποίο υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της υπόλοιπης οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, δίνεται έμφαση στα υψηλά περιθώρια κέρδους που συνεχίζουν να επικρατούν σε διάφορους κλάδους και τα οποία βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο στις χώρες-μέλη της ΕΕ.


Στον παρακάτω σχετικό πίνακα που παρουσιάζει τη διαφορά στα περιθώρια μεταξύ Ελλάδας και Μέσου Όρου ΕΕ, στην πρώτη σειρά καταγράφεται το λιανικό εμπόριο (διαφορά 282,9 ποσοστιαίες μονάδες) και στη δεύτερη, η παραγωγή προϊόντων πετρελαίου (διαφορά 96,9 ποσοστιαίες μονάδες). Υπάρχουν στοιχεία ακόμη για ηλεκτρισμό- φυσικό αέριο (διαφορά 30 ποσοστιαίες μονάδες).

Μάλιστα η έκθεση σημειώνει ότι οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ έγιναν με βάση στοιχεία της Eurostat και με βάση τους μέσους όρους των ετών 2012-14.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ως μεταρρύθμιση τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με βάση το πλάνο που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς (Δημόσιο 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, 20 % στρατηγικός επενδυτής, 29% επενδυτές χρηματιστηρίου), αλλά το όλο σχέδιο βρίσκεται σε πολύ αρχική φάση υλοποίησης και δεν έχουν φανεί ακόμη οι αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Παρ' όλα αυτά επισημαίνει την υψηλή συγκέντρωση σε υποκλάδους, όπως η χονδρική και η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κυριαρχούνται από τη ΔΕΗ, τη διατήρηση σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ επιμέρους τιμολογίων που αφορούν διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ανταγωνισμός και να αυξάνονται οι τιμές.



Μιχάλης Καϊταντζίδης  Πηγή : m.euro2day.gr


Όταν θέλουν να κοροϊδέψουν κάποιον! Ποιος άλλος έγινε επίτιμος διδάκτορας σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο;



Ο Αλέξης Τσίπρας χρίστηκε επίτιμος διδάκτορας από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, ωστόσο δεν είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς ένας άλλος ηγέτης έχει προηγηθεί το Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο λόγος για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στον οποίο απονεμήθηκε το 2013 ο τίτλος του διδάκτορα Οικονομικών στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο HELP της Μαλαισίας.

Οπως μεταδίδει η εφημερίδα Star, η απονομή έγινε στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ τον Οκτώβριο του 2003.


Πηγή : thecaller.gr


Συμμορίες, ναρκωτικά και αλκοόλ - Τι πραγματικά συμβαίνει στο Ελληνικό με τους πρόσφυγες




Ναρκωτικά, αλκοοόλ και συμπλοκές συνθέτουν το καθημερινό πλέον σκηνικό στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ζοφερή πραγματικότητα μιας μικρής κοινωνίας η οποία κρύβεται κάτω από το δράμα των προσφύγων και μεταναστών προσπαθούν να ωραιοποιήσουν οι υπεύθυνοι των κέντρων φιλοξενίας στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Αυτή την στιγμή σε τρία σημεία, στις αναχωρήσεις (κτίριο Σενγκεν), στο γήπεδο του Χόκεϋ, και στο γήπεδο του Baseball φιλοξενούνται περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες από διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες, ήθη και έθιμα δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του vimaonline.gr, συμμορίες, διακίνηση ναρκωτικών και αλκοόλ συνθέτουν μία τριτοκοσμική εικόνα που συναντάς μόνο σε κακόφημες περιοχές διαλυμένων χωρών τύπου Σομαλίας.

Διακινητές ναρκωτικών απευθείας από τις περιοχές του κέντρου φέρεται να βρίσκουν πολύ εύκολα βαποράκια, νεαρής κυρίως ηλικίας, οι οποίοι διαμένουν μέσα στις εγκαταστάσεις και αναλαμβάνουν να προωθήσουν τα ναρκωτικά σε άλλους μετανάστες και πρόσφυγες με αντάλλαγμα λίγα ευρώ. 

Άλλο κύκλωμα πραγματοποιεί ένα ιδιότυπο εμπόριο αλκοόλ πουλώντας στους μετανάστες  2 ευρώ το σφηνάκι. Μόλις πέσει η νύχτα δε, κυρίως στην εγκατάσταση του χόκευ, μόλις αποχωρούν οι εθελοντές και οι υπάλληλοι από τις ΜΚΟ, οι συμμορίες αναλαμβάνουν δράση. Τσιγαριλίκια πάνε και έρχονται ενώ το αλκοόλ ρέει άφθονο σε νεαρά κυρίως άτομα που μεθούν και συμπλέκονται μεταξύ τους.

Προχθές (7/3), γύρω στις 23:00, εβδομήντα περίπου άτομα συνεπλάκησαν  μέσα στην εγκατάσταση του χόκεϋ ενώ αρκετοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τα επεισόδια έγιναν ανάμεσα σε Μαροκινούς,  Αφγανούς και Ιρανούς,  ενώ οικογένειες παρακολουθούσαν άναυδες προσπαθώντας να προφυλάξουν τα παιδιά τους.   


Ιδιαίτερα οι Μαροκινοί, οι οποίοι είναι και οι πιο σκληροί, έχοντας "συνηθίσει" να συμπεριφέρονται με ιδιαίτερο τρόπο στις γυναίκες, παρενοχλούν σεξουαλικά γυναίκες Σύρων και Αφγανών με συνέπεια οι άντρες να αντιδρούν και να δημιουργούνται επεισόδια.

Νωρίτερα, το ίδιο βράδυ και λίγο μετά τις 9, μπροστά από την κεντρική είσοδο του κέντρου φιλοξενίας μια "συναλλαγή" πήγε στραβά. Δύο αλλοδαποί ήρθαν στα χέρια ενώ ο ένας έσπασε ένα μπουκάλι από μπύρα και προσπάθησε να του το καρφώσει στον λαιμό. Χάρις την επέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αιτία της διένεξης ήταν η διαφορά στην ποσότητα των ναρκωτικών που επιχείρησε να πουλήσει ο ένας στον άλλον.

Απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής

Στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις  οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μπάνια και τουαλέτες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που διαμένουν εκεί. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις μετά από 1-2 ώρες από τον καθαρισμό τους γίνονται απλησίαστες για ανθρώπους που στοιχειωδώς τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Σύμφωνα με καταγγελίες ασθένειες όπως ηπατίτιδα και φυματίωση έχουν κάνει την εμφάνιση τους ανάμεσα στους μετανάστες ενώ έχει εμφανιστεί και η ξεχασμένη ασθένεια της ψώρας. 

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονται να πλένονται στις διπλανές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά κόβοντας λάστιχα ποτίσματος ενώ πολλοί καταφεύγουν σε παρακείμενες παραλίες να πλυθούν με θαλασσινό νερό!!!

Ελλειπής η φύλαξη του Κέντρου 

Η φύλαξη στο κέντρο φιλοξενίας, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ ότι ο χώρος θα φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις, είναι ελλειπής. Οι 10-12 αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί σε κάθε βάρδια απλά καταγράφουν τα καθημερινά περιστατικά βίας που συμβαίνουν. 

Η διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο χώρο, εδώ και πολλές ημέρες έχει αποχωρήσει, ενώ οι αστυνομικοί κάθε φορά που αναλαμβάνουν υπηρεσία κάνουν στην κυριολεξία τον "σταυρό τους".


Τριτοκοσμική εικόνα 

Η εικόνα που αντικρύζει κανείς και στο πάρκινγκ του αεροδρομίου είναι τραγική. Παντού πεταμένα ρούχα, σκουπίδια και φαγητά, συνθέτουν μια τριτοκοσμική εικόνα. Παρ όλο που οι εθελοντικές οργανώσεις τονίζουν επιτακτικά ότι όποιος επιθυμεί να φέρει τρόφιμα να τα παραδίδει στις αρμόδιες αρχές, πολλοί που θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα πηγαίνουν μόνοι τους στο πάρκινγκ του αεροδρομίου, με συνέπεια να περικυκλώνονται από τους δύστυχους μετανάστες οι οποίοι στην κυριολεξία παίζουν ξύλο, για λίγα τρόφιμα. Σε πολλές περιπτώσεις δε, επιτήδιοι πλησιάζουν τους ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να μοιράσουν τα τρόφιμα και τους αφαιρούν τσάντες και κινητά.

Πολλά περιστατικά τραυματισμών και συμπλοκών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν δημοσιοποιούνται από τους εθελοντές και τις ΜΚΟ, ενώ οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι καλά και το μόνο που χρειάζονται είναι μερικά υλικά καθαριότητας παραπάνω...

Τραγικές φιγούρες σε αυτό το τριτοκοσμικό σκηνικό, τα παιδιά και οι οικογένειες οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η ανάγκη να υπάρξει έλεγχος της κατάστασης στους χώρους φιλοξενίας στο Ελληνικό είναι επιτακτικότερη παρά ποτέ, πριν αυτή γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη. 

Οφείλει η πολιτεία να προστατεύσει αφ' ενός τους ίδιους τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τα παιδιά που υπάρχουν εκεί μέσα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες μέχρι τώρα έχουν δείξει ανοχή, αλληλεγγύη και έχουν βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Σίγουρα,  όταν η πρ. υπουργός μετανάστευσης κ. Χριστοδουλοπούλου καλούσε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής να έρθουν στην Ελλάδα γιατί ήταν μια ασφαλής χώρα για το ταξίδι τους στην Ευρώπη προμηθεύοντάς τους με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν είχε κατά νου αυτές τις τριτοκοσμικές καταστάσεις... 






Ο Δήμαρχος Καλλιθέας δίνει πάντα πρώτος τα επιδόματα πρόνοιας





Κώστας Βουκελάτος

Τα επιδόματα πρόνοιας είναι για την πλειοψηφία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναγκαία για να καλύψουν ορισμένες από τις ανάγκες τους, λέω ορισμένες διότι με τέτοια πενιχρά επιδόματα δεν καλύπτονται ούτε τα στοιχειώδη.

Κάθε δίμηνο που γίνονται οι καταβολές των προνοιακών επιδομάτων η αγωνία των ΑΜΕΑ για την είσπραξη του απαραίτητου ποσού ξεκινάει από τις αρχές του μήνα παρότι ημερολογιακά γίνεται μετά τις 10 του εκάστοτε μήνα πληρωμής.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος με ευαισθησία και γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι ειδικά σε εποχές κρίσεις, τους τελευταίους μήνες καταβάλει πρώτος το επίδομα γρηγορότερα από κάθε δήμο πανελλήνια.

Αυτή την φορά όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες των ΑΜΕΑ και τα εξέπληξε θετικά αφού κατάφερε μαζί με τις υπηρεσίες του να καταβάλει τα αναγκαία ποσά των προνοιακών επιδομάτων από τις 4/3/2016 ημέρα Παρασκευή και σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Εδώ και μία εβδομάδα ο Δημήτρης Κάρναβος και οι υπηρεσίες του δήμου του είναι στο επίκεντρο θετικών σχολίων από οργανώσεις ΑΜΕΑ για αυτή του την ευαισθησία που έδειξαν να καταβάλουν όσο ποιο γρήγορα γίνεται τα αναγκαία ποσά των προνοιακών επιδομάτων. 

Τελικά όλα είναι θέμα οργάνωσης και οργανωτικών δυνατοτήτων που διαθέτει ο κάθε δήμαρχος.

Δεν είναι η μόνη δράση του δημάρχου Καλλιθέας αφού οι δημότες Καλλιθέας έχουν να λένε για το τεράστιο έργο που επιτελεί στις κοινωνικές δομές του δήμου και για την εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής αρχής γενικότερα.

Συγχαρητήρια λοιπόν στον Δημήτρη Κάρναβο η Καλλιθέα έχει άξιο και ανθρώπινο Δήμαρχο.


Η γυναίκα που έπεσε με αεροπλάνο και τη θεώρησαν νεκρή. Την «έσωσαν» στο γραφείο κηδειών που παρατήρησαν ότι αναπνέει. Ήταν η Μπέτυ Ρόμπινσον, η πρώτη γυναίκα που στα 17 της, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100μ σε ολυμπιακούς αγώνες.



Στα δεκαεπτά της χρόνια η Μπέτυ Ρόμπινσον, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες που οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στον στίβο και η Ρόμπινσον ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο.

Γεννημένη το 1911 στο Ιλινόις της Αμερικής, ξεκίνησε τυχαία να ασχολείται με το τρέξιμο. Μια μέρα που έτρεχε να προλάβει το τρένο, ο καθηγητής της βιολογίας την είδε έκπληκτος να πιάνει «υπερβολική ταχύτητα» για την ηλικία της και την παρότρυνε να ξεκινήσει προπονήσεις με την ομάδα των αγοριών....


«Η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο» Πράγματι, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Ρόμπινσον άρχισε να τρέχει ανταγωνιστικά σε τοπικούς αγώνες. Την ίδια χρονιά έκανε κάτι ασύλληπτο για νεαρή αθλήτρια. Έπιασε τον χρόνο του παγκόσμιου ρεκόρ και φυσικά κλήθηκε στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ και κέρδισε μια θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1928. Κάνοντας την κούρσα των εκατό μέτρων στα 12.2 δευτερόλεπτα έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδιζε χρυσό μετάλλιο σε αγώνισμα στίβου. Επιστρέφοντας στην Αμερική ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα κατέρριπτε με ευκολία το παγκόσμιο ρεκόρ σχεδόν σε κάθε αγώνα και ξεκίνησε να προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1932.... 

Το αεροπορικό ατύχημα
 Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς, η Ρόμπινσον παραλίγο να χάσει τη ζωή της σε πτώση αεροπλάνου. Ήταν Ιούνιος 1931. Ο ξάδελφός της, αγόρασε ένα μικρό αεροπλάνο και της πρότεινε να κάνουν μια βόλτα. Φυσικά δέχθηκε και χαρούμενοι απογειώθηκαν. Όταν το αεροπλάνο έφτασε στα 500 μέτρα ύψος, εμφάνισε βλάβη, έκανε βουτιά στο κενό και έπεσε στο έδαφος. Οι διασώστες βρήκαν τους δύο νεαρούς αναίσθητους, με σπασμένα χέρια και πόδια και με πληγές σε όλο τους το σώμα. Θεωρώντας πως η Μπέτυ ήταν νεκρή τη μετέφεραν με ένα κάρο στο γραφείο κηδειών. Πιθανόν, τα άτομα που πήγαιναν τους νεκρούς στα γραφεία κηδειών έπαιρναν ως μπόνους κάποιο χρηματικό ποσό. Όμως, για καλή της τύχη στο γραφείο τελετών,παρατήρησαν ότι η κοπέλα ήταν ακόμα ζωντανή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σε κωματώδη κατάσταση. Η Ρόμπινσον παρέμεινε δύο μήνες σε κώμα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι για τέσσερις μήνες. Οι γιατροί δεν της έδιναν ελπίδες ότι θα μπορούσε να περπατήσει. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν: “Η γυναίκα δρομέας δεν θα τρέξει ξανά”. Η Μπέτυ Ρόμπινσον τους διέψευσε και κατάφερε να περπατήσει δύο χρόνια αργότερα. Όπως είχε πει η ίδια, η καλή φυσική της κατάσταση, τη βοήθησε να ξεπεράσει τους τραυματισμούς και να επανέλθει. Μπορεί να έχασε τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες αλλά έβαλε στόχο να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936. Όμως το ένα της πόδι ήταν ελάχιστα ασύμμετρο με το άλλο και δεν μπορούσε να γονατίζει στον βατήρα. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να πάρει μέρος στο αγώνισμα της σκυτολοδρομίας, που οι δρομείς παίρνουν τη σκυτάλη σε όρθια θέση.... 

Η Μπέτυ Ρόμπινσον με την ομάδα της σκυταλοδρομίας στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου 1936... 

Το 1934 ξεκίνησε να προπονείται και κατάφερε να πάρει ξανά μια θέση στην αμερικανική ολυμπιακή ομάδα. Η Μπέτυ έτρεξε τρίτη στη σειρά και ξεπερνώντας τους Βρετανούς και τους Γερμανούς που ήταν φαβορί, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για δεύτερη φορά. Τα επόμενα χρόνια αποσύρθηκε από το στίβο, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Πέθανε από καρκίνο το 1999 στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 87 ετών.... 



Πηγή :  mixanitouxronou.gr



Επίθεση Αυστριακής υπουργού για τις δηλώσεις Καμμένου: Θα στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες και θα υψώσουμε σύνορα



Σφοδρή επίθεση ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε Αυστριακή υπουργός, απαντώντας στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί εισόδου μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρόκειται για αδιανόητα, απάνθρωπα ολισθήματα, τα οποία στην πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά», είπε η Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ, υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, σχολιάζοντας τα όσα είπε την Κυριακή στο εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος, προειδοποιώντας ότι αν οι εταίροι προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος «στο Βερολίνο».

«Είναι επιτέλους καιρός η νέα ελληνική ηγεσία να κάνει πρωτοσέλιδα με λύσεις, αντί με παράλογες απειλές», πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Η Μικλ- Λάιτνερ προειδοποίησε ότι αν κάποιος από την ελληνική ηγεσία θεωρεί σοβαρή αυτή την απειλή, τότε υπάρχουν τελείως σαφείς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και τότε αυτοί οι πρόσφυγες θα σταλούν αυτόματα πίσω στην Ελλάδα και κατόπιν μπορούμε να υψώσουμε τα σύνορα, όπως και θα το κάνουμε», προειδοποίησε.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Σύνταξη στα 180 ευρώ! Απίστευτη πρόταση από τους δανειστές που θέλουν να πέσει τσεκούρι παντού



Επί της ουσίας η πρόταση των δανειστών που αφορά στην εθνική σύνταξη ισοδυναμεί με κατάργηση της σύνταξης για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης και αντικατάστασή της με ένα επίδομα πείνας κάτω από τα 200 ευρώ το μήνα.

Ήδη στην πρώτη επαφή τους με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης οι δανειστές απαίτησαν μείωση της εθνικής σύνταξης κατά τουλάχιστον 60 ευρώ το μήνα, από τα 384 ευρώ δηλαδή στα 320. Μάλιστα συνδέουν την εθνική σύνταξη και με ηλικιακό όριο. Να τη λαμβάνουν δηλαδή μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη. 

Οι δανειστές όμως βάζουν άλλους δύο όρους. Εισοδηματικά κριτήρια (να μειώνεται δηλαδή η σύνταξη) αλλά και ασφαλιστικά κριτήρια, να δίδεται δηλαδή ολόκληρη η σύνταξη μόνο σε όσους έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Αυξάνουν δηλαδή κατά 5 έτη το μίνιμουμ της ασφάλισης για την εθνική σύνταξη.

Παράλληλα απαιτούν η σύνταξη για όσους έχουν 15 έτη να είναι στα 180 ευρώ το μήνα και να αυξάνεται κλιμακωτά όσο αυξάνονται και τα έτη ασφάλισης μέχρι τα 20.

Ουσιαστικά οι δανειστές απαιτούν μείωση 60 ευρώ/μήνα στην εθνική σύνταξη, αύξηση των ετών ασφάλισης κατά 5 έτη για την απόδοσή της και μείωση κατά 50% στο ποσό που λαμβάνουν όσοι έχουν 15 έτη ασφάλισης.


Πηγή : newsit.gr


Μπάμπεργκ - Ολυμπιακός 72-71



Ο Ολυμπιακός είχε τη νίκη στα χέρια του, αντί να την «κλειδώσει»... φλυαρούσε και ο Στρέλνιεκς με τρίποντο 4'' πριν τη λήξη χάρισε τη νίκη στη Μπάμπεργκ με 72-71. 

Η Μπάμπεργκ επικράτησε του Ολυμπιακού με 72-71 και ουσιαστικά μηδένισε τις πιθανότητες πρόκρισης των «ερυθρόλευκων» στα playoffs. Οι Πειραιώτες είχαν τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού στο ματς, ωστόσο στο τέλος χαλάρωσαν στην άμυνα, πήραν κακές επιλογές στην επίθεση και οι γηπεδούχοι τους τιμώρησαν.

Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο με τους «ερυθρόλευκους» να αποκτούν προβάδισμα 7 πόντων (26-33, 24'), έχοντας για πρωταγωνιστές τους Γιώργο Πρίντεζη (15π., 4ρ.) και Βασίλη Σπανούλη (5π., 7ασ.).

Η Μπάμπεργκ πάντως με την είσοδο του Λέον Ραντόσεβιτς και τα μακρινά σουτ στα οποία ευστόχησαν οι Στρέλνιεκς, Στάιγκερ (στην αρχή) και Χέκμαν άλλαξε τη ροή της αναμέτρησης και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 38-37.

Στην τρίτη περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο διόρθωσαν την άμυνά τους (δέχτηκαν 3 πόντους στα πρώτα 6'), αλλά αποφάσισαν να τρέξουν στον αιφνιδιασμό κάτι που τους βοήθησε πολύ και ξέφυγαν με 43-53 (27'). Οι Γερμανοί πάντως βρήκαν και πάλι επαφή πίσω από τα 6,75 και μείωσαν στο καλάθι (51-53, 30΄).

Οι Πειραιώτες διατηρούσαν προβάδισμα 5-6 πόντων στη μεγαλύτερη διάρκεια του τελευταίου δεκαλέπτου, ωστόσο «πέταξαν στα σκουπίδια» πολλές ευκαιρίες να την αυξήσουν και να τελειώσουν το ματς. Η Μπάμπεργκ βρήκε μεγάλα σουτ και αρχικά ο Ζήσης μείωσε σε 69-71. Ο Σπανούλης αστόχησε και στην τελευταία επίθεση ο Γιάνις Στρένιεκς χάρισε τη νίκη στην ομάδα αφού στα 4'' ο Ολυμπιακός δεν εκδήλωσε καν επίθεση.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Δεν τα παράτησε η Μπάμπεργκ. Το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες και σε αυτές ήταν καλύτεροι οι Γερμανοί. Στα δίποντα (48%-40%), στα τρίποντα (44%-35% και στις ασίστ (21-18).

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στα κλεψίματα (0-6) και στα λάθη (9-4).

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γιάνις Στρέλνιεκς σε 27:43 είχε 10 πόντους (2/2δ., 2/4τρ.), 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και ευστόχησε στο νικητήριο τρίποντο.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Βαγγέλης Μάντζαρης τελείωσε πάλι με αρνητικό ranking (-1) έχοντας μηδέν πόντους, 4 ριμπάουντ, ένα λάθος και μηδέν ασίστ

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέλεξε να μην κάνει φάουλ στην τελευταία επίθεση της Μπάμπεργκ και ο Στρέλνιεκς σκόραρε από τη γωνία για τρεις χαρίζοντας τη νίκη στους Γερμανούς. Οι γηπεδούχοι βρήκαν τρία τρίποντα σε ισάριθμες προσπάθειες στο τελευταίο 1:20.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Μπάμπεργκ φυσικά τη δεύτερη νίκη της επί του Ολυμπιακού και τις ελπίδες πρόκρισης.

Ο Ολυμπιακός τίποτα.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Οι Γερμανοί δεν έχουν κάτι να ξεχνούν σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό ο οποίος ξεχνά... την Ευρωλίγκα για φέτος.

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 38-37, 51-56, 72-71, 



Πηγή :  gazzetta.gr 



Γιατί να ΜΗΝ πίνετε νερό από το ποτήρι που έχετε δίπλα σας τη νύχτα



Πολλοί άνθρωποι έχουν το συνήθειο να αφήνουν ένα ποτήρι με νερό στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι τους, όταν πέφτουν για ύπνο το βράδυ, προκειμένου να μην χρειαστεί να σηκωθούν και να πάνε μέχρι την κουζίνα για να πιουν νερό, αν διψάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλά, το νερό που μένει στο ποτήρι για πολλές ώρες εμπεριέχει ορισμένους άγνωστους κινδύνους. Αν έχετε παρατηρήσει, άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση έχει και μια “περίεργη”, γεύση.

Το νερό, σε αντίθεση με τις τροφές, δεν περιέχει σάκχαρα, ή πρωτεΐνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικροβίων. Οπότε, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τα μικρόβια εκείνα που ευθύνονται για την παράξενη γεύση του, όταν μένει για ώρες στο ποτήρι.

Το νερό που έχει μείνει σε ένα ποτήρι για ώρες είναι πιο πιθανό να έχει συλλέξει σωματίδια σκόνης και βακτήρια από τον αέρα του δωματίου, ιδίως αν αυτό δεν αερίζεται επαρκώς.

Επίσης, όταν είναι εκτεθειμένο στον αέρα, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, ένα μικρό μέρος του οποίου μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν το νερό εκτίθεται στον αέρα για πολλή ώρα είναι πιθανό να υποστεί αλλαγή στην χημική δομή του.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το ανθρακικό οξύ μετατρέπεται σε ανθρακικό ή διττανθρακικό οξύ, όταν απελευθερώνει ένα ή δύο πρωτόνια, κάτι που με τη σειρά του αλλάζει το pH του νερού. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει επίσης τη γεύση του.

Αν και όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το νερό που μένει στο ποτήρι στο κομοδίνο σας όλη τη νύχτα είναι ακατάλληλο, αποτελούν σίγουρα κάτι που αξίζει να σκεφτείτε, λόγω του γεγονότος ότι έχει συλλέξει πολλή σκόνη και βακτήρια.

Έτσι, την επόμενη που θα διψάσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή μόλις ξυπνήσετε, κάντε τον κόπο να πάτε μέχρι την κουζίνα και να πιείτε φρέσκο τρεχούμενο νερό από την βρύση, ή, ακόμα καλύτερα, εμφιαλωμένο.



Πηγή : iatropedia.gr


Το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει έξωση στο Ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη"!



Έξωση στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη αποφάσισε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφο που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ζητά να συστεγαστεί με κάποια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ή αλλιώς να τους... αδειάσει τη γωνιά εν ολίγοις.

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ιδρύθηκε μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη το 1994 από τον Ζυλ Ντασέν που υπήρξε σπουδαίος σκηνοθέτης, φίλος της Ελλάδας και σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Πολυγνώτου στην Πλάκα και στο οποίο στεγάζεται το Ίδρυμα, είναι ένα παλιό νεοκλασικό του 19ου αιώνα που συντηρήθηκε και αναπλάστηκε ριζικά προκειμένου να αποτελέσει τη βάση δράσης για την προβολή και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα με υπουργική απόφαση. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ρ. Φον Βαϊστσέκερ, ο Οδυσσέας Ελύτης,η Ελένη Βλάχου, ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Σερ Γιεχούντι Μενουχίν, ο Σον Κόνερι, ο Τζακ Λανγκ, ο Φεντερίκο Μαγιόρ κ.α.

Στα χρόνια της λειτουργίας του, το Ίδρυμα έχει διοργανώσει κυρίως εκθέσεις σχετικές με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Συντηρεί το Αρχείο Μελίνας Μερκούρη και Ζυλ Ντασσέν ώστε να βρίσκεται στη διάθεση φοιτητών απ' όλο τον κόσμο που κάνουν διπλωματικές εργασίες γύρω από το έργο των δυο προσωπικοτήτων και συνεργάζεται γι' αυτό με ξένα πανεπιστήμια. Επιπλέον, το ίδρυμα προσφέρει κάθε χρόνο δυο υποτροφίες σε φοιτητές για διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τη θεατρολογία, τη φιλολογία, την ιστορία κ.ά. Απονέμει τα ετήσια βραβεία "Μελίνα Μερκούρη" για νέες ηθοποιούς και έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Φρανκφούρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην UNESCO στο Παρίσι.


Πηγή : parapolitika.gr


Ιταλοί καραμπινιέροι στα ελληνοαλβανικά σύνορα



Ανησυχία για επικείμενη εμφάνιση στα σύνορά τους προσφυγικών ροών προερχόμενων από την ανθρωποθάλασσα των εγκλωβισμένων στην ελληνική «δεξαμενή» προσφύγων/μεταναστών, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διάδρομου, προκαλεί έντονη κινητικότητα στις όμορες χώρες στον Βορρά, που προχωρούν στη λήψη προληπτικών μέτρων οχύρωσης των μεθορίων τους με την Ελλάδα.

Η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο... Ιταλοί καραμπινιέροι. Στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζή στην Ειδομένη, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον εκεί καταυλισμό, τον οποίο επισκέφθηκε χθες και ενημερώθηκε από εκπροσώπους ΜΚΟ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Ούτε βέβαια τους διακινητές, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή σύλληψη στο Ορμένιο Εβρου, δύο Βουλγάρων υπηκόων, που μετέφεραν στοιβαγμένους σε φορτηγό 39 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ. Τους είχαν παραλάβει στην ελληνική όχθη του ποταμού για να τους μεταφέρουν στη Βουλγαρία και να συνεχίσουν από εκεί προς την Ευρώπη. «Τέτοια κρούσματα θα αυξηθούν την άνοιξη» έλεγε στην «Κ» αστυνομική πηγή της περιοχής.

Στελέχη ΜΚΟ στην Ειδομένη, σχολιάζοντας την επιμονή εκατοντάδων προσφύγων να μεταβούν, ακόμα και από τα γειτονικά κέντρα φιλοξενίας στα σύνορα, ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, έλεγαν πως «δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το ταξίδι τους μπορεί να τελειώσει εδώ, τρέφουν ελπίδες ότι μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουν». Το ίδιο πνεύμα επικρατεί και σ’ εκείνους που παραμένουν στην είσοδο της αγκαθωτής πύλης και γι’ αυτό δεν θέλουν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπως τους προτείνουν οι Αρχές.

Οσο κυλάει ο χρόνος και η κατάσταση επιδεινώνεται και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τόσο έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος επιδημιών. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος μετά την Ειδομένη μετέβη στη Γευγελή και στη συνέχεια στο κέντρο προσωρινής παραμονής στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται 1.500 πρόσφυγες και ενημερώθηκε διεξοδικά από τον υπεύθυνο του καταυλισμού, κ. Αθανάσιο Παπαθεμελή. Και στις δύο επισκέψεις αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.



ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Καθημερινή


Χαμηλότερο και σταθερό αφορολόγητο για όλους ζητούν οι Θεσμοί



Του Σπύρου Δημητρέλη

Την κατάργηση του σημερινού τρόπου παροχής του αφορολόγητου ορίου μέσω έκπτωσης φόρου και την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος της παροχής ενός χαμηλότερου μεν, αλλά ενιαίου αφορολόγητου ορίου για όλους, ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά, οι Θεσμοί, κατά τη σημερινή συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο.

Στην πράξη, αυτό που θέλουν οι Θεσμοί είναι να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται, σήμερα, σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ και την αντικατάστασή του από ένα ενιαίο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι χαμηλότερο, δηλαδή πιθανόν στα επίπεδα μεταξύ 5.000 - 8.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν εμφανίσθηκε αρνητική σε επίπεδο αρχής σε αυτήν την αλλαγή και επιφυλάχθηκε να τη μελετήσει και να τη διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους Θεσμούς.

Όπως σημειώνει πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν άδικο ότι ακόμη και για κάποιον που έχει ένα υψηλό εισόδημα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα. 

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Την κάθετη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ζήτησαν οι επικεφαλής των Θεσμών από το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των Θεσμών επιθυμούν να μειωθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως τα 9.500 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά είναι αρνητική στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς πρόκειται να συμπιέσει τα εισοδήματα κυρίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ θα πλήξει και το αριστερό πρόσημο που θέλει να βάλει στις "μεταρρυθμίσεις" η κυβέρνηση.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει:

- Τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που ανεβάζουν το φορολογικό βάρος πάνω από τις 30.000 ευρώ.

- Τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ για όσους εισπράττουν ενοίκια.

- Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου έως 9.500 ευρώ για τους αγρότες.

- Αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα επιφέρει επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ. 



Πηγή : capital.gr


Οι 10 εντολές ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία



Μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και δημιουργία one-stop shops για όλες τις απαιτούμενες άδειες προτείνει μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ. Ζητά ενιαίο εθνικό πλαίσιο για τους εξαγωγείς. Οι κινήσεις της κυβέρνησης.

Επενδύσεις σε υποδομές και στον κλάδο των logistics, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και δημιουργία one-stop shops για όλες τις απαιτούμενες άδειες. Αυτές είναι μερικές από τις 10 προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία με βάση την τελευταία έκθεση του Οργανισμού.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017, ενώ εκτιμά, ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2016-17.

Επίσης αναγνωρίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα υπήρξε μεγαλύτερη εκείνης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία και ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις την περίοδο 2011-2014 ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, Ιρλανδία, Εσθονία και Ισπανία. Κάτι που επιβεβαιώνεται εμμέσως και από σχετική έρευνα που είχε κάνει το ΕλληνοΑμερικάνικο Επιμελητήριο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας από το 2010 έως και τις αρχές του Καλοκαιριού του 2014 η Ελλάδα παρήγαγε μια μεταρρύθμιση ημερησίως.

Συγκεκριμένα από το 2010 έως το καλοκαίρι του 2014 προωθήθηκαν 1.400 νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Εφαρμοστικές και Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, εφαρμόστηκαν ή παραμένουν στα χαρτιά, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Ως πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται η προσπάθεια για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπου ουκ ολίγες φορές μέσα στα τελευταία χρόνια η ελληνική πολιτεία επιχειρεί να ανοίξει τον συγκεκριμένο φάκελο.

Τι λέει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ για δημοσιονομικά, αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική και ποια η θέση της Κυβέρνησης

Δημοσιονομικά – χρέος

1. Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017. Εκτιμά, επίσης, ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2016-17. Πρόβλεψη που έχει κάνει και η ελληνική πλευρά.

2. Αναγνωρίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα υπήρξε υπέρ-διπλάσια εκείνης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία

3. Η ρύθμιση του μακροχρόνιου χρέους θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Προτείνεται η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, μεγάλες περίοδοι χάριτος για τοκοχρεολύσια και μετατροπή όλων των δανείων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Αναπτυξιακή πολιτική

4. Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα κυρίως όσες αφορούν την αγορά εργασίας, ενώ έχουν γίνει λιγότερα στην καταπολέμηση της δύναμης των ολιγοπωλίων, εξαιτίας και της ύπαρξης συμφερόντων που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία του ανταγωνισμού, γεγονός που εμπόδισε τη μείωση των τιμών και άρα την τόνωση εξαγωγών και ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα πλήξουν τη δύναμη των ολιγοπωλίων και τα εδραιωμένα συμφέροντα.

5. Ειδικά για την αγορά εργασίας, η έκθεση εκτιμά ότι περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις μαζικές απολύσεις θα αυξήσει το ΑΕΠ μόλις 0,2% σε ορίζοντα 10ετίας.

6. Έμφαση δίνεται, επίσης, σε μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται ότι η οικονομία καταγράφει ιδιαίτερα φτωχές επιδόσεις στην ενσωμάτωση στις διεθνείς αλυσίδες αξίας και ότι οι εξαγωγές αφορούν κυρίως προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας. Προτείνονται επενδύσεις σε υποδομές και στον κλάδο των logistics, καθώς και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την τόνωση επενδύσεων σε εκπαίδευση, έρευνα-καινοτομία, και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τόσο τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ όσο και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έχουν ακριβώς αυτές τις στοχεύσεις, σύμφωνα με όσα τονίζονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

7. Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προτείνονται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και δημιουργία one-stop shops για όλες τις απαιτούμενες άδειες. Μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

8. Για την τόνωση των εξαγωγών προτείνεται εφαρμογή ενιαίου εθνικού πλαισίου για τους εξαγωγείς και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του Enterprise Greece.

9. Η εύρεση χρηματοδότησης αναγνωρίζεται ως βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Ειδική αναφορά γίνεται στη δημιουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου, ως δυνητική λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κοινωνική πολιτική

10. Στις συστάσεις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν τη φτώχεια και τη διασφάλιση ότι όλοι φέρουν τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν. Αυτή είναι βασική προτεραιότητα και για την κυβερνητική πολιτική, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως "αυτό φάνηκε και με τα πρώτα μέτρα του παράλληλου προγράμματος. Άλλωστε μια από τις πολιτικές που ενδεικτικά προτείνεται είναι η παροχή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, που ήδη προωθείται από την κυβέρνηση."

11. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης καλύτερη μεσοπρόθεσμη λύση θεωρείται η υιοθέτηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, ενώ βραχυπρόθεσμα προτείνεται η στοχευμένη παροχή επιδόματος στέγασης.




Αλεξάνδρα Γκίτση 


Ντ. Μπακογιάννη: Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση οφείλουν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό



Για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε ανήσυχη η βουλευτής της ΝΔ και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με  την τοποθέτηση Τουσκ για τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής  και έκανε λόγο για μείζον θέμα  ενώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

"Τι πραγματικά συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δυο είναι τα δεδομένα. Η δήλωση Τουσκ, η οποία ουσιαστικά συγχαίρει τις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα. Και το δεύτερο, τα σύνορα όλων των υπόλοιπων χωρών έκλεισαν ερμητικά από χτες. Η απάντηση πρέπει να δοθεί και πρέπει να δοθεί σήμερα. Οι Έλληνες δικαιούνται να ξέρουν την αλήθεια", είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Φοβάμαι όμως ότι δόθηκε μια συμφωνία στην δημοσιότητα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της συζήτησης που έγινε μέσα στο συμβούλιο. Δηλαδή απέφυγαν στο κείμενο να πουν την ουσία και έτσι άφησαν πολλά θέματα ανοικτά. Μετά προχώρησαν στην ουσιαστική άσκηση της πολιτικής, η οποία ήταν το κλείσιμο των συνόρων. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, δεν μπορούμε να κινηθούμε ούτε να κάνουμε πολιτική χωρίς να γνωρίζουμε τα δεδομένα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει μια απάντηση», προσέθεσε.