Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

SOS για τα Airbus της παλιάς Ολυμπιακής


Τεχνικό έλεγχο στα αεροσκάφη ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών

Κατεπειγόντως καλείται πλέον να λάβει αποφάσεις για τα δύο Airbus A340-300 της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής Αεροπορία το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία βρίσκονται καθηλωμένα στο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς με την πάροδο του χρόνου, η αξία τους απομειώνεται και, μάλιστα, έχουν εξαιρεθεί πλέον από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λόγω νομικών επιπλοκών.  

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συστήνεται ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θα εξετάσει την τεχνική τους κατςσταση και θα καταλήξει σε πόρισμα εντός διμήνου, «εν όψει της ανάγκης κατεπείγουσας λήψης απόφασης σχετικά με την αξιοποίηση των δύο εν θέματι αεροσκαφών», όπως σημειώνεται. 

Η απόφαση επικαλείται «την ανάγκη άμεσης διενέργειας τεχνικού ελέγχου για τη σύνταξη πορίσματος περί της τρέχουσας κατάστασης των αεροσκαφών με ίδια μέσα του Ελληνικού Δημοσίου».

Η ομάδα Τεχνικού Ελέγχου θα διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο και θα συντάξει τεχνική έκθεση, στην οποία θα περιγράφεται γενικά η τρέχουσα λειτουργική κατάσταση των αεροσκαφών, «ήτοι ενδεικτικά των κινητήρων και των λειτουργικών τους μονάδων, των υπολοίπων ορίων ζωής των βασικών μονάδων, και των λοιπών μερών» σημειώνεται. Η έκθεση της ομάδας θα είναι εμπιστευτική και θα κοινοποιηθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών. 

Ειδικότερα, η Ομάδα Τεχνικού Ελέγχου θα επιθεωρήσει την τεχνική βιβλιογραφία των αεροσκαφών, τα Μητρώα τους, τις εκθέσεις συντήρησης, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας «και όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία που θα θέσουν στη διάθεση της οι υπάλληλοι που θα υποδείξει η «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.» (ΟΑΛ) υπό ειδική εκκαθάριση, όπως η εταιρία αυτή νόμιμα εκπροσωπείται από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ ΑΕ)». 

Επίσης, στη διάθεση της Ομάδας Τεχνικού Ελέγχου θα τεθούν και οι εμπιστευτικές εκθέσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων, τεχνικών συμβούλων και συμβούλων αποτίμησης της αξίας των αεροσκαφών, οι οποίοι προσελήφθησαν από το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην έκθεση της ομάδας τεχνικού ελέγχου θα περιλαμβάνεται και κρίση περί της προσήκουσας ή μη διενέργειας των εργασιών υπηρεσιών CAMO (Οργάνωση Διαχείρισης Διαρκούς Πλοϊμότητας), «τεχνικής υποστήριξης και σχετικών διοικητικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ασφάλισης, στάθμευσης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και υπηρεσιών σε κατάσταση καθήλωσης (preservation) επί των αεροσκαφών, όπως αυτές προσδιορίζονται στην από 1.8.2010 Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και της ΟΑΛ δια του εκπροσώπου εκκαθαριστή «Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε.», νυν ΕΤΕ Α.Ε», σημειώνεται. 

Τα δύο Airbus της παλιάς Ολυμπιακής (με αριθμό κατασκευαστή MSN 292 και 280), τα  μεταβιβάστηκαν προ ετών στο ΤΑΙΠΕΔ από το Ελληνικό Δημόσιο, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς τελούν εν ακινησία από το 2009 και η αξία τους απομειώνεται διαρκώς, αφού η προσφορά παρεμφερών αεροσκαφών (προς διάλυση) πυκνώνει στη διεθνή αγορά, ενώ το κόστος συντήρησης και στάθμευσης «τρέχει» με ρυθμό 100.000 ευρώ τον μήνα και παράλληλα πλησιάζει η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους. 

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του "Βήματος της Κυριακής", το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο η νέα διαγωνιστική διαδικασία να παρακάμψει εντελώς το ΤΑΙΠΕΔ (θα συντονίζει ωστόσο το εγχείρημα) προκειμένου να μη χαθεί χρόνος. 

Έτσι, προτείνεται είτε τα αεροσκάφη να επιστρέψουν στο Δημόσιο και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να προσλάβει συμβούλους άμεσα με κλειστή πρόσκληση - όπως προβλέπει ο νόμος - και να αποφευχθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο (υποχρεωτικό για το ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είτε το υπουργείο Οικονομικών να αναθέσει στον εκκαθαριστή της Ολυμπιακής, «Εθνική Κεφαλαίου», να προχωρήσει σε διαγωνισμό με όρους αγοράς. 

Στο μεταξύ, οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν παράταση της συντήρησης των αεροπλάνων, η σύμβαση της οποίας έχει λήξει εδώ και μήνες, καθώς η απαξίωσή τους θα οδηγήσει σε απομείωση της αξίας των κινητήρων τους, δηλαδή του μοναδικού εξοπλισμού των δύο Airbus που έχει πραγματική αξία.

Η κατακύρωση της πώλησης των τεσσάρων Airbus έγινε στα τέλη του 2011 αντί 40 εκατ. δολαρίων στην Apollo Aviation, η οποία διατηρούσε το δικαίωμα αγοράς των αεροσκαφών έπειτα από τεχνικό έλεγχο. Λόγω της πολιτικής αναταραχής του 2012, η σύμβαση άργησε να εκτελεστεί, ενώ στο μεταξύ είχαν αλλάξει οι κανονισμοί ασφαλείας και τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν να πετάξουν. 

Ετσι αποφασίστηκε να τεμαχιστούν στο «Ελ. Βενιζέλος» και τα πρώτα δύο άλλαξαν χέρια τον Νοέμβριο του 2012. Η τεχνική επιθεώρηση των δύο εναπομεινάντων αεροπλάνων έδειξε βλάβες στους κινητήρες και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη μείωση του τιμήματος. Η συμφωνία έκλεισε τελικά στα 9 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος, η σύμβαση κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο την απέρριψε τον Σεπτέμβριο του 2013, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αποχωρήσουν.


Χεκίμογλου Αχιλλέας
Πηγή : tovima.gr


Ενημέρωση από την ΕΡΤ ζητά η Νέα Δημοκρατία
Ενημέρωση από την ΕΡΤ ζητά η ΝΔ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μ. Λαζαρίδης, ζήτησαν συνάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Λ. Ταγματάρχη.

Η συνάντηση ορίστηκε για αύριο στις 12:00 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Σημειώνεται πως έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το θέμα της προβολής του βίντεο στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για την επέτειο του ενός έτους της διακυβέρνησής του, που αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ.

Στο επίμαχο βίντεο προβλήθηκαν τηλεοπτικές συγκρούσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιογράφους και από την περίοδο του δημοψηφίσματος με την Όλγα Τρέμη, τον Γιάννη Πρετεντέρη, ενώ από το... μενού δεν έλειψαν οι Μπάμπης Παπαδημητρίου και Άρης Πορτοσάλτε.Πηγή : newsbeast.grΤο τερμάτισαν στο Εθνικό Θέατρο ανεβάζουν «έργο» του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού
Αυτά μόνο στην Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γίνονται!!

Το βιβλίο αποτελεί μια καταγραφή  των ημερών της νοσηλείας και των ανακρίσεων στον Ευαγγελισμό από τον καταδικασθέντα σε 6 φορές ισόβια Σάββα Ξηρό.

Τίτλος της παράστασης «Η Ισορροπία του Nash» και ο όρος, σύμφωνα με το Εθνικό, είναι δανεισμένος από τη Θεωρία των Παιγνίων. Αποτελεί ένα συνδυασμό στρατηγικών μεταξύ δύο αντίπαλων παικτών, του καθενός από τους οποίους η στρατηγική αποτελεί την καλύτερη απόκριση σε εκείνη του άλλου.

Μιά ενέργεια που σαφώς δεν φέρνει αντιμέτωπο το Εθνικό μόνο με τις οικογένειες των θυμάτων αλλά ολόκληρη την κοινωνία. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου έχει ως εξής:

«Ισορροπία του Nash  της Πηγής Δημητρακοπούλου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ( -1)

Με αφορμή τους Δίκαιους του Αλμπέρ Καμύ, πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη, το βιβλίο του Σάββα Ξηρού Η μέρα εκείνη.., καθώς και λογοτεχνικά, ιστορικά και δημοσιογραφικά κείμενα, η Πηγή Δημητρακοπούλου με την ομάδα της επιχειρούν τη σύνθεση ενός νέου έργου για τους
αξιακούς κώδικες των ανθρώπων, τη δικαιοσύνη και την τρομοκρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

* Ισορροπία του Nash: Ο όρος είναι δανεισμένος από τη Θεωρία των Παιγνίων.Αποτελεί ένα συνδυασμό στρατηγικών μεταξύ δύο αντίπαλων παικτών,του καθενός από τους οποίους η στρατηγική αποτελεί την καλύτερη απόκριση σε εκείνη του άλλου». 

Οι αντιδράσεις πολλές και αυτή που ξεχωρίζει είναι του Κώστα Μπακογιάννη :

"Θα περίμενε κανείς το επίσημο Εθνικό Θέατρο να αναζητάει την έμπνευση του στους υπερασπιστές και όχι στους διώκτες της δημοκρατίας. Η τέχνη δεν έχει όρια. H στρατευμένη όμως τέχνη κρίνεται ως προς τις σκοπιμότητες της. Iδίως όταν έχει ως στόχο τον "εξαγνισμό" και την "ηρωοποίηση" ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ευτυχώς, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι."


Αλλαξο... Συριζιές: Ο ένας υπουργός διορίζει τον συγγενή του στο γραφείο του άλλου
Πριν από έναν χρόνο ο Τσίπρας υποσχόταν μια δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη από τα κόμματα με λιγότερους συμβούλους - Σήμερα δεν προλαβαίνουν να καταγράφονται στα ΦΕΚ οι τοποθετήσεις εξαδέλφων, συζύγων και φίλων

Ενα απίστευτο γαϊτανάκι αλληλοεξυπηρετήσεων μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης με τον έναν να διορίζει τους συγγενείς του άλλου τακτοποιώντας τους στο Δημόσιο εκτυλίσσεται στον έναν χρόνο της «Πρώτης φοράς Αριστεράς». 

Υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές και κομματικά στελέχη «βολεύουν» σαν να μην υπάρχει αύριο τα συγγενικά τους πρόσωπα σε πολιτικά γραφεία, ΔΕΚΟ αλλά και σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκαλώντας την κοινή γνώμη. Βέβαια, η στρατιά μετακλητών υπαλλήλων, συνεργατών και ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή αναφορά τους οικογενειακούς δεσμούς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού περί του τέλους της οικογενειοκρατίας και του κομματικού κράτους. 

«Αποσυμφορούμε τον δημόσιο τομέα από τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε τη στελέχωση των γραφείων υπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, της δημόσιας διοίκησης. Ερχόμαστε για να εμπιστευθούμε τη δημόσια διοίκηση ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκε», είχε δηλώσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στις 3 Ιανουαρίου 2015 από το βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματός του. 

Μια δήλωση που ακυρώθηκε ευθύς αμέσως από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση της πρακτικής βολέματος ημετέρων. Εκτός, όμως, από την πολιτική και ηθική διάσταση του φαινομένου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η οικονομική παράμετρός του, αφού με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση εκτοξεύει τις αποδοχές των «αυλικών» της με τον διπλασιασμό του μισθού των μετακλητών υπαλλήλων που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο. 

Συγγενείς Νίκου Βούτση

■ Αγγελική Παπάζογλου: Η σύζυγος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και μόνιμη υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποσπάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 σε θέση ειδικής συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Την απόφαση αυτή υπογράφει ο τότε προϊστάμενος υπουργός, που δεν είναι άλλος από τον σύζυγό της! Η απόσπαση της κυρίας Παπάζογλου ανανεώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 και έκτοτε η σύζυγος του κ. Βούτση είναι ειδική σύμβουλος του νυν υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

■ Βαγγέλης Καλπαδάκης: Ο ανιψιός του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών με βαθμό Γραμματέως Πρεσβείας Α’ ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού αποσπάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2015 στη θέση του προϊσταμένου του διπλωματικού γραφείου της Γραμματείας του Πρωθυπουργού. 

■ Γιώργος Καλπαδάκης: Ο ανιψιός του προέδρου της Βουλής και αδελφός του προϊσταμένου του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Καλπαδάκης διορίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνικών Σπουδών και Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ορίστηκε στις 8 Απριλίου 2015 μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου - Enterprise Greece. Στις 28 Ιουλίου 2015 ο ανιψιός του κ. Βούτση διορίστηκε σε θέση μετακλητού υπαλλήλου ως διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2015 
ο κ. Καλπαδάκης είναι διορισμένος σε θέση ειδικού συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. 


Ξαδέλφια Αλέξη Τσίπρα

■ Γιώργος Τσίπρας: Ο πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού διορίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε θέση ειδικού συμβούλου. Στις 3 Απριλίου 2015 ο Γιώργος Τσίπρας διορίζεται στη θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. 

■ Αθανασία Ψαρουδάκη: Η σύζυγος του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα διορίστηκε στις 24 Απριλίου 2015 σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Χρήστου Σπίρτζη. Η κυρία Ψαρουδάκη επαναπροσελήφθη στην ίδια θέση στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 μετά τις εθνικές εκλογές. Συγγενείς Ρένας Δούρου

■ Γιάννης Μπενίσης: Ο σύντροφος της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στις 30 Ιουνίου 2015. Παράλληλα, στις 19 Οκτωβρίου 2015 ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέθεσε στον κ. Μπενίση για ένα έτος καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου στο γραφείο του σχετικά με θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

■ Παναγιώτης Δούρος: Στον αδελφό της περιφερειάρχη Αττικής ανατίθενται στις 30 Ιανουαρίου 2015 καθήκοντα μετακλητού δημοσίου υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη παράλληλα με την κύρια απασχόλησή του ως υπαλλήλου της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως σήμερα ο κ. Δούρος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Συγγενείς Σίας Αναγνωστοπούλου

■ Παναγιώτης Γιαννακόπουλος: Ο σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου αποσπάστηκε στις 2 Μαρτίου 2015 από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε θέση μετακλητού υπαλλήλου και ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. 

■ Ελισάβετ Σίσκου: Η ανιψιά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου διορίστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2015 σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου, θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα. 

■ Στέφανος Σίσκος: Ο ανιψιός της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου διορίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 από την ίδια ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο της. Συγγενείς Νίκου Παρασκευόπουλου

■ Ιφιγένεια Καμτσίδου: Η σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου διορίστηκε στις 27 Μαρτίου 2015 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση στη θέση της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. 

Συγγενείς Δημήτρη Βίτσα

■ Πέτη Πέρκα: Η σύντροφος του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα διορίστηκε στις 29 Απριλίου 2015 με απόφαση του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστου Σπίρτζη γενική γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Συγγενείς Νίκου Τόσκα

■ Ευαγγελία Καμίδου: Η ανιψιά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Τόσκα διορίστηκε στις 4 Μαρτίου 2015 σε θέση ειδικής συμβούλου στο γραφείο του θείου της την περίοδο που ήταν υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Αντίστοιχα στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 τοποθετήθηκε ως ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Συγγενείς Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου

■ Ορέστης Σχινάς-Παπαδόπουλος: Ο αδελφός του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε την 1η Δεκεμβρίου 2015 σε θέση ειδικού συμβούλου στο οικονομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. 

■ Ξανθή Παπαδοπούλου: Η μητέρα του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 σε θέση ειδικής συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. 

Πατήστε για μεγέθυνση


Συγγενείς Παναγιώτη Κουρουμπλή

■ Παναγιώτα Φασούλα: Η ανιψιά του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή διορίστηκε από τον ίδιο στις 20 Ιουλίου 2015 σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, ενώ η 20χρονη απόφοιτη Λυκείου συνέχισε να απασχολείται στο πλευρό του θείου της ως μετακλητή υπάλληλος και μετά τη μεταπήδησή του στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αλλα πρόσωπα

■ Κλειώ Παπαπαντολέων: Η σύζυγος του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου διορίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015 σε θέση ειδικού συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου. Στις 20 Μαρτίου 2015 η κυρία Κλειώ Παπαπαντολέων επαναπροσελήφθη στο γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου σε θέση Επιστημονικού Προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. 

■ Ευγενία Φωτονιάτα: Η σύζυγος του γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκου Κουτεντάκη διορίστηκε από 13 Μαρτίου 2015 σε θέση ειδικής γραμματέα στο υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού. 

■ Γιώργος Μητράκος: Ο σύντροφος της κόρης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά διορίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 σε θέση ειδικού συμβούλου στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. 

■ Αργύρης Αργυρίου: Ο σύζυγος της βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, διορίστηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016 στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. 

■ Αριστομένης-Ανδρέας Γιαννουλάτος: Ο αδελφός του γενικού γραμματέα Υγείας Πέτρου Γιαννουλάτου αποσπάστηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015 από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο γραφείο του αδελφού του. 

■ Μαργαρίτα Δημητριάδου: Η αδελφή του γενικού γραμματέα Υγείας Πέτρου Γιαννουλάτου αποσπάστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2015 από το υπουργείο Οικονομικών στο γραφείο του αδελφού του. Πηγή : protothema.gr


Οριστικά εκτός μνημονίου η Κύπρος
Την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας όμως ότι «οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».

Μιλώντας το απόγευμα ενώπιον της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και ότι η Κύπρος δεν θα ζητήσει νέο πρόγραμμα , ενώ διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια νοικοκυρέματος της οικονομίας δεν θα τελειώσει.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία τρία χρόνια μετά την ύφεση ανακάμπτει, υπάρχει σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και αυτό, είπε ,είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών κα θυσιών των συμπολιτών μας.
Σημείωσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν και αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρόσθεσε, «είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, είπε ότι δεν επιβλήθηκαν νέοι φόροι κάτι που θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, ενώ η εξυγίανση έγινε μέσω της μείωσης των δαπανών.

Η χώρα, είπε, εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται σημαντικά το 2014.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η έξοδος στις αγορές ήταν οι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής, σημείωσε. Σήμερα οι καταθέσεις επιστρέφουν, όπως και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ανέφερε ότι με όλα τα παραπάνω «διαλύεται και το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας».
Σε αντίθεση , υποστήριξε, με την κοινή πεποίθηση ότι «ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη και στις αγορές», ανέφερε, και τόνισε πως «δεν θα χρειαστούμε 2 δισ. ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τράπεζες, ανέφερε ότι είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Εξάλλου, σε ερώτηση, εάν η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο φορολογικός συντελεστής είναι 12,5% όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επίσης, μίλησε για τεράστιες θετικές εξελίξεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην περιφέρεια από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Για το φυσικό αέριο και απαντώντας σε ερώτημα, εάν υπολογίζονται έσοδα, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχουν περιληφθεί οποιαδήποτε σχετικά έσοδα στους σχεδιασμούς για να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες εξυγίανσης». Όταν υπάρξουν έσοδα σε 4-5 χρόνια, είπε, θα είναι πολύ σημαντικά και θα αποτελέσουν μια επιπρόσθετη ώθηση.Πηγή : real.gr


Τρομαγμένοι φεύγουν οι πρόσφυγες από τη ΓερμανίαΤον Οκτώβριο ο Αμίρ πούλησε όλα τα υπάρχοντά του στη Συρία και πήρε την οικογένειά του σε μία ασφαλέστερη ζωή στη Γερμανία. Τέσσερις μήνες αργότερα θέλει να επιστρέψει σε μία χώρα που βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο.

Αυτή την εικόνα καταγράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal εκτενές ρεπορτάζ της για τους πρόσφυγες που βρέθηκαν στη Γερμανία, εγκαταλείποντας την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, και τώρα επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, παρά να παραμείνουν σε μία ξένη χώρα, αφού είδαν όλες τις ελπίδες να εξαϋλώνονται μέσα σε λίγους μήνες.

Το ρεπορτάζ της WSJ συνεχίζει χαρακτηριστικά: Από τη στιγμή που βρέθηκε στη Γερμανία, ο Αμίρ ανακάλυψε μία απρόσμενη πραγματικότητα.

Αντί για το μικρό σπίτι που περίμενε και για τα λίγα λεφτά που θα τον βοηθούσαν να ανοίξει μία επιχείρηση, του παραχωρήθηκε ένα και μόνο δωμάτιο σε ένα παλιό δημόσιο κτίριο το οποίο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες.

Τώρα μαζεύει και πάλι τις βαλίτσες του.

«Ήρθα στη Γερμανία επειδή όλοι έλεγαν ότι ήταν ένας παράδεισος. Τώρα μετανιώνω για αυτήν μου την απόφαση», λέει ο 30άχρονος από τη Δαμασκό. Το 2015 σχεδόν 1,1 εκατ. πρόσφυγες, κυρίως Άραβες, Αφγανοί και Αφρικανοί, πήγαν στη Γερμανία για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις κακουχίες, με πολλούς από αυτούς να διακινδυνεύουν ακόμη και τις ζωές τους για να πραγματοποιήσουν το δύσκολο ταξίδι.

Οι αρχές προσπαθούν με δυσκολία να διαχειριστούν την εισροή προσφύγων και η καγκελάριος Angela Merkel αντιμετωπίζει την όλο και αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια, ειδικά μετά τον υποτιθέμενο ρόλο αλλοδαπών ανδρών σε μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολονία, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αλλά πολλοί από αυτούς που φτάνουν ανακαλύπτουν ότι η χώρα δεν ταιριάζει με τις πολλές φορές φουσκωμένες προσδοκίες τους.

Ποντάρουν σε μέτρια επιδόματα πρόνοιας, φτωχές προοπτικές απασχόλησης και σκληρή μεταχείριση στα γραφεία μετανάστευσης, ενώ παραπονιούνται για μία σειρά άλλα πράγματα, όπως το αδιάφορο και άνοστο φαγητό και την ανεκτική και ανοιχτή συμπεριφορά των Γερμανών όσον αφορά το σεξ.

Κάποιοι από αυτούς που έφτασαν τον τελευταίο καιρό στη χώρα τώρα σκέφτονται να την εγκαταλείψουν, ρίχνοντας φως στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα στην ενσωμάτωση του αριθμού-ρεκόρ των προσφύγων που συνεχίζουν να συρρέουν σε αυτήν.

Η κα. Merkel έχει πει ότι το καλύτερο μονοπάτι για την ενσωμάτωση είναι μέσω της εργασίας, αλλά οι περισσότεροι μετανάστες αντιμετωπίζουν ένα μακρύ δρόμο από τα δωμάτιά τους στα καταφύγια ανάγκης μέχρι να βρουν ένα σπίτι και μία θέση εργασίας.

Οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι μετανάστες με φτωχές ικανότητες εργασίας θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα να βρουν μία θέση εργασίας.

Ενώ κάποιοι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι οι νέοι μετανάστες θα βοηθήσουν να καλυφθεί μία έλλειψη εργατικού δυναμικού στο μέλλον, οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν ένα μακροπρόθεσμο βάρος για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Καθώς αρχίζει και γίνεται κατανοητό σε αρκετούς από αυτούς που έφτασαν στη χώρα τελευταία ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι να μπορέσουν να φύγουν από τα στρατόπεδα που διαμένουν και πιθανόν χρόνια μέχρι να τους επιτραπεί να φέρουν τις οικογένειές τους στη χώρα ή να μάθουν τη γλώσσα, κάποιοι εγκαταλείπουν.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για αυτούς που εγκαταλείπουν τη Γερμανία μόνοι τους. Για τους Σύρους το να επιστρέψουν σπίτι τους είναι δύσκολη υπόθεση. Αυτή τη στιγμή, δεν υποστηρίζονται από οποιοδήποτε πρόγραμμα επαναπατρισμού.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να κάνουν μόνοι τους το ταξίδι της επιστροφής, ενώ κάποιοι επιλέγουν να επιστρέψουν στις γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία και την Ιορδανία, όπου πολλοί Σύροι αναζήτησαν καταφύγιο πριν κατευθυνθούν προς τη Γερμανία.

Πολύ συχνά κάποιοι άνθρωποι, ενώ έχουν περάσει όλες τις διαδικασίες στις υπηρεσίες μετανάστευσης της Γερμανίας, απλά εξαφανίζονται, καθώς ντρέπονται ακόμη και να παραδεχτούν ότι πήραν τη λάθος απόφαση να ταξιδέψουν στη χώρα.Πηγή : tribune.gr

Απαγωγές σκύλων: «Άρπαξαν τον Ερμή μου και ζητούσαν λύτρα» - Πού φυλακίζουν τα σκυλάκιαΜία νέα μορφή εγκληματικότητας, πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, με θύματα σκύλους απασχολεί τους τελευταίους μήνες την ΕΛ.ΑΣ.

Συμμορίες απαγάγουν σκυλιά –συνήθως ράτσας- και ζητούν λύτρα από τους ιδιοκτήτες τους για να τα απελευθερώσουν. «Ξέρεις τι είναι να ακούς στο τηλέφωνο να βασανίζουν το σκυλί σου απαγωγείς; Για μένα ο Ερμής είναι μέλος της οικογένειάς μου», λέει στη Huff Post Greece o Σωτήρης Χατζιδάκις, ο οποίος έπεσε θύμα σπείρας Ρομά που του άρπαξε το αγαπημένο του κατοικίδιο, ένα χαριτωμένο λευκό Τεριέ, έξω από το κομμωτήριό του στην Ελευσίνα. Η αγάπη του για το σκυλάκι τον ανάγκασε να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς μέχρι που πλήρωσε 500 ευρώ λύτρα για να λήξει το μαρτύριο του.


Οι δράστες, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανήκουν σε κυκλώματα Ρομά που απαγάγουν σκυλιά ράτσας και τα «φυλακίζουν» σε καταυλισμούς στο Σοφό Ασπροπύργου και στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Στη συνέχεια, είτε τηλεφωνούν στους ιδιοκτήτες για να ζητήσουν λύτρα (ύψους από 500-1.500 ευρώ) είτε τα πουλάνε απευθείας σε ενδιαφερόμενους. Οι συγκεκριμένοι καταυλισμοί αποτελούν «άβατο» για την ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα οργανωμένων ομάδων με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ και πιστόλια) που εμπλέκονται σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις.

«Όταν κατάλαβα ότι έχουν απαγάγει τον Ερμή τρελάθηκα. Ήξεραν ότι θα κάνω τα πάντα για να τον πάρω πίσω. Λίγες ημέρες μετά την αρπαγή του μου τηλεφώνησαν. Αρχικά μου ζήτησαν 1.500 ευρώ και τότε άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Όταν τους έστειλα τελικά το συμφωνηθέν ποσό ήρθαν και παρέδωσαν τον Ερμή έξω από το κομμωτήριό μου», προσθέτει ο κ. Χατζιδάκις.

Πριν συμβούν όλα αυτά, ωστόσο, είχε επιχειρήσει να καταγγείλει το περιστατικό στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα: «Που πας να μπλέξεις; Με ρώτησαν οι αστυνομικοί. Και συνέχισαν: Θες να τους συλλάβουμε, μετά να πληρώνεις δικηγόρους για τα δικαστήρια και στο τέλος να καταδικαστούν σε δύο χρόνια με αναστολή και να είναι πάλι έξω;».

Στην Αμαλιάδα Ηλείας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μία οικογένεια με δύο παιδιά δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τα λύτρα με αποτέλεσμα να βρει το ζωάκι της δολοφονημένο μέσα σε ένα χωράφι. Οι δράστες υπέδειξαν εκδικητικά στην οικογένεια το σημείο μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Χατζιδάκις έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 30 μηνύματα από φιλόζωους που έπεσαν θύματα απαγωγέων.
Πηγή : huffingtonpost.gr


Εγκλήματα πάθους και παράνοιας στις «κλειστές» κοινωνίες. Γιατί οι πιο ειδεχθείς φόνοι γίνονται στην επαρχίαΟι ιστορίες εγκλημάτων πάθους και παράνοιας έχουν μπει στη ζωή μας. Σύζυγοι δολοφονούν τις γυναίκες τους σε κατάσταση αμόκ. Γονείς σχεδιάζουν με κάθε λεπτομέρεια το θάνατο του ίδιου τους του παιδιού. Παιδιά οργανώνουν σκηνοθετημένες ληστείες για να σκοτώσουν τους γονείς τους.

Και το πιο σοκαριστικό; Οι δράστες μιλούν στην κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσποιούμενοι ότι δεν ξέρουν τίποτα και πως ανησυχούν για τον άνθρωπό τους. Τα παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων έχουν πυκνώσει και –ίσως και από σύμπτωση- μονοπωλούν την επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ανθή Λινάρδου βρέθηκε νεκρή στο χωράφι της οικογένειάς της, δολοφονημένη από τον 40χρονο σύζυγό της που μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλούσε στα κανάλια για το… δράμα που βίωνε. Στη Χαλκιδική ο 33χρονος Λέσι Κλωντ τυφλώθηκε από ζήλια και μαχαίρωσε έξι φορές την 41χρονη σύζυγό του. Στα Χανιά ένας 46χρονος πλήρωσε «εκτελεστές» για να δολοφονήσουν τους γονείς του με απώτερο σκοπό να τους πάρει όλες τις αποταμιεύσεις. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι γονείς του 23χρονου Κωστή Πολύζου φέρονται από τον Ανακριτή ως οι δολοφόνοι του παιδιού τους.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω εγκλημάτων είναι ότι έγιναν στην επαρχία, εκεί όπου οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές και οι κώδικες ηθικής πιο αυστηροί. Πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται ανθρωποκτονίες υπολογίζουν ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί περίπου 40 φρικιαστικά εγκλήματα πάθους και παράνοιας. Τα περισσότερα από αυτά μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί αλλά παρατηρούν ότι στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καταγράφεται μεγαλύτερη έξαρση ειδεχθών εγκλημάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (Βέροια: υπόθεση Άλεξ, Σέρρες: το 2011 ένας φαντάρος στραγγάλισε τη φίλη του, Χαλκιδική: υπόθεση συζυγοκτόνου Λέσι Κλωντ, Κοζάνη: δολοφονίες Ανθής Λινάρδου, Κωστή Πολύζου, Καστοριά: δολοφονία φοιτήτριας, Ανδριάνας Γαρδικιώτη).

Γιατί, όμως, στην επαρχία συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά; Ποιο είναι το προφίλ των δραστών; Μπορεί ο καθένας από εμάς να έρθει κάποια στιγμή στη θέση του θύτη; Διαδραματίζει κάποιο ρόλο το DNA ή κάποιας μορφής προδιάθεση; Γιατί οι δράστες εμφανίζονται ως «ηθοποιοί» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά τη διάπραξη των φόνων;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί αν δώσει μιλώντας στη Huff Post Greece ο έγκριτος εγκληματολόγος Βασίλης Καρύδης: «Υπάρχει διαχρονικά μία τάση στην επαρχία να γίνονται τα περισσότερα από τα λεγόμενα εγκλήματα πάθους ή εγκλήματα ‘παράνοιας’. Και αυτό γιατί εκεί οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές, οι κώδικες ηθικής πιο αυστηροί, ενώ η αίσθηση της προσβολής κοινοποιείται ευρύτερα. Όλα αυτά λειτουργούν ως μία μορφή πυροκροτητή για ξεσπάσματα βίας που βασίζονται στην παρόρμηση του πάθους, της ζήλιας ή της εκδίκησης. Αυτή είναι μία πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που ισχύει στα αστικά κέντρα. Για τους ίδιους λόγους τα περιστατικά αυτού του είδους που συμβαίνουν στην επαρχία παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις και σίγουρα μεγαλύτερη δημοσιότητα. Σε μία πόλη τρέχουν παράλληλα πολλά γεγονότα που δεν αφήνουν ένα τέτοιο περιστατικό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Διαφορετική είναι και η ιεράρχηση που γίνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ένα γεγονός που γίνεται στην επαρχία σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πόλη. Όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες».

Γιατί, όμως, οι δράστες προσπαθούν να προσποιηθούν ότι δεν ήξεραν τίποτα; «Μας κάνει εντύπωση στα τελευταία περιστατικά ότι οι θύτες προσπαθούν να αποφύγουν την τιμωρία. Αυτό μας σοκάρει αλλά εντάσσεται μέσα σε μία ανθρώπινη συνθήκη. Όταν περάσει λίγο ο χρόνος και φύγει από τον δράστη η έντονη έξαρση συναισθημάτων, εκτονωθεί η ένταση, τότε σκέφτεται τρόπους αποφυγής της τιμωρίας. Υπάρχουν στον άνθρωπο μηχανισμοί ηθικής ουδετεροποίησης της εγκληματικής πράξης. Κάνει σκέψεις όπως ‘το κακό έγινε, τη σκότωσα, τι θα γίνει με εμένα, τι θα γίνει με τα παιδιά;’. Ο θύτης δίνει δικαιολογίες στον εαυτό του και κάνει σκέψεις για το κατά πόσο έφταιγε αυτός ή το θύμα», συνεχίζει ο κ. Καρύδης.

Μπορεί άραγε ο καθένας από εμάς να έρθει στη θέση του θύτη; «Ίσως να ακούγεται παράξενο αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στη θέση του δράστη. Ειδικά στην κατηγορία των εγκλημάτων πάθους η προδιάθεση, το DNA και οι κοινωνιολογικοί παράγοντες παίζουν κάποιον ρόλο σαν περίγραμμα αλλά όχι τον καθοριστικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την ανάλυση του προφίλ των δραστών προκύπτει ότι ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Άνθρωποι μορφωμένοι, αμόρφωτοι, από καλές οικογένειες, από διαλυμένες οικογένειες, φτωχοί, πλούσιοι. Τα πάντα».

Ας θυμηθούμε όμως κάποια από τα εγκλήματα πάθους και παράνοιας που έχουν μείνει ανεξίτηλα στα αστυνομικά χρονικά:


Στραγγαλισμός Κικής Κούσογλου

«Δεν ξέρω τι μου συνέβη. Όλα έγιναν μηχανικά… Σαν να μην ήμουν εγώ…». Με αυτόν τον ισχυρισμό ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης προσπαθούσε να πείσει την έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ότι βρισκόταν εν βρασμώ ψυχής την ώρα που στραγγάλιζε την Κική Κούσογλου.

Την 20χρονη καλλονή της Βέροιας, η οποία όταν ανακοίνωσε στον σύντροφο της ότι θέλει να χωρίσουν, εκείνος θόλωσε. Όταν στις 11 Αυγούστου 2005 η Κική Κούσογλου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς , ο Δάνος Μουρατίδης δήλωνε με πείσμα ότι αγνοούσε το πού μπορεί να βρίσκεται. Συμμετείχε στις έρευνες της Αστυνομίας και ήλπιζε να βρεθεί και να είναι καλά. Ακόμα και στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ», ο σύντροφος της Κικής δήλωνε συντετριμμένος από την εξαφάνιση της.


Η ζήλεια και η «μαγκιά» τον οδήγησαν στο να στραγγαλίσει την όμορφη Κική την ώρα που κοιμόταν, να θάψει το πτώμα της και να προσποιηθεί τον ανήσυχο φίλο. Ο Δάνος Μουρατίδης καταδικάστηκε σε ισόβια ενώ ο ξάδελφος που τον βοήθησε στην ταφή του πτώματος, σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων.

Ο καθηγητής δολοφόνος

Ήταν το πιο σοκαριστικό έγκλημα του 2008. Στις 24 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής μουσικής Γιάννης Κατσιλάμπρος ομολογεί ότι σκότωσε τη σύζυγό του Παναγιώτα Μαζαράκη, ενώ λίγο νωρίτερα προσποιούνταν τον δυστυχισμένο σύζυγο.

Ο ίδιος υποστήριξε πως μετά από έναν καβγά με τη σύζυγό του, τη χτύπησε με ένα ηλεκτρικό σίδερο στο κεφάλι και στη συνέχεια, αφού το θύμα σωριάστηκε στο πάτωμα, της έβγαλε τα ματωμένα ρούχα, έπλυνε το σώμα της στην μπανιέρα και την τύλιξε με δύο σακούλες και ένα σεντόνι. Δοκίμασε να τη θάψει στο φρεάτιο του ασανσέρ και μετά κάτω από το σπίτι του σκύλου στην οικία τους. Τελικά έβαλε το πτώμα της στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και το πέταξε σε κάδο σκουπιδιών στην Παιανία, αλλά λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε, πήρε ξανά τη σορό και την μετέφερε δίπλα στο σπίτι τους, στο πάρκο Πικιώνη, όπου την έθαψε και σκέπασε τον αυτοσχέδιο τάφο με τσιμέντο και πέτρες.

Στην απολογία του στο δικαστήριο ο δράστης με λυγμούς είχε πει: «Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου. Τον μισώ, δεν αντέχω που τον βλέπω στον καθρέφτη», για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως η σύζυγος του αμφισβήτησε την πατρότητα της κόρης τους, γεγονός που τον έκανε να θολώσει. «Με έθιξε, έθιξε τον ανδρισμό μου. Τώρα, εκ των υστέρων, καταλαβαίνω πως το είπε για να με τρελάνει», είπε ο 42χρονος και επισήμανε πως η Παναγιώτα τον απείλησε με μαχαίρι. Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, αλλά το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και αποφυλακίστηκε πρόσφατα, στα επτά χρόνια.

Το έγκλημα της Σαντορίνης

Στο όμορφο Βούρβουλο της Σαντορίνης ο 31χρονος Θανάσης Αρβανίτης σκότωσε στις 3 Αυγούστου 2008 με μαχαίρι την 25χρονη σύντροφό του Αδαμαντία Κάρκαλη και στη συνέχεια την αποκεφάλισε.

Ο δράστης εργαζόταν ως μάγειρας σε κατάστημα στο Ημεροβίγλι. Μετά από καυγά σκότωσε την 25χρονη, δασκάλα στο Ακρωτήρι με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, την αποκεφάλισε και περιφερόταν στο χωριό με το κεφάλι και το μαχαίρι στα χέρια. Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί ο 31χρονος προσποιήθηκε ότι ήθελε να παραδοθεί και πλησίασε τον αστυνομικό που ήταν έξω από το περιπολικό και τον σημάδευε, αλλά ξαφνικά του επιτέθηκε με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο στόμα. Ο αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε τον δράστη.


Ο 31χρονος ακόμη και τραυματίας πήρε το περιπολικό παρέσυρε και τραυμάτισε δύο γυναίκες γιατρούς, και σταμάτησε όταν οι αστυνομικοί εμβόλισαν το όχημα. Προτού σκοτώσει την 25χρονη σύντροφό του, την οποία ζήλευε παθολογικά, ο δράστης σκότωσε το σκύλο της και τον πέταξε στο δρόμο.

Η αεροσυνοδός και το… ατύχημα

Η 25χρονη αεροσυνοδός Μόνικα Κωνσταντινίδου στις 8 Αυγούστου 2013 είχε στείλει μήνυμα στον πατέρα του 20χρονου πρώην συντρόφου της Θάνου Σχοινά. «Παρακαλώ, κάντε κάτι με το γιο σας. Δεν με αφήνει σε ησυχία. Όπου κι αν πάω, είναι πίσω μου. Σας παρακαλώ μαζέψτε τον. Φοβάμαι». Ύστερα από δύο ημέρες η 25χρονη αεροσυνοδός έπεσε νεκρή από τα χέρια του. Ο Σχοινάς ομολόγησε πέντε ημέρες μετά την πράξη του υποδεικνύοντας στους αστυνομικούς το σημείο που είχε πετάξει το πτώμα της. Όταν του ζήτησε να χωρίσουν τον τύφλωσαν η ζήλεια και το πάθος του.

Ο δράστης υποστήριξε ότι ο θάνατος της φίλης του οφείλεται σε ατύχημα. Την έπεισε το μοιραίο βράδυ να τον ακολουθήσει στο σπίτι ενός ξαδέρφου του έξω από τη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να ξαναζεστάνουν τη σχέση τους. Κάποια στιγμή είδε στο κινητό της τηλέφωνο ένα μήνυμα από άλλον άνδρα και η ζήλεια τον θόλωσε.

Ισχυρίζεται πως την χαστούκισε δυνατά, έχασε την ισορροπία της και πέφτοντας χτύπησε στο κεφάλι. Όταν διαπίστωσε πως είναι νεκρή φοβήθηκε και την μετέφερε με το αυτοκίνητο του έξω από τη Θεσσαλονίκη στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος της εξόδου προς τους Ευζώνους. Εκεί, σε μια δύσβατη περιοχή εξαφάνισε το πτώμα της. Για την υπόθεση κατηγορήθηκαν και οι γονείς του δράστη για ψευδομαρτυρία, γιατί ενώ γνώριζαν λεπτομέρειες τις απέκρυψαν από τις αρχές, στήνοντας το σκηνικό της εξαφάνισης του. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο θάνατος της Μόνικας οφείλεται σε στραγγαλισμό. Ο Θάνος Σχοινάς καταδικάστηκε σε ισόβια.

Η «διαβολική» παπαδιά

Ήταν καλοκαίρι του 2012 όταν δολοφονήθηκε μυστηριωδώς ο 52χρονος ιερέας Αθανάσιος Αυγερόπουλος στην Ηλεία. Η εξιχνίαση της υπόθεσης αποκάλυψε ένα έγκλημα πάθους που είχε στόχο –μεταξύ άλλων- την περιουσία του ιερωμένου. Δράστες η 43χρονη σύζυγος του θύματος, η οποία μαζί με τον 41χρονο εραστή της -φίλο του ιερέα- δολοφόνησαν τον 52χρονο. Το εντυπωσιακό είναι πως είχαν σκηνοθετήσει με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία, ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες τους πρόδωσαν.

Τελικά από την ανάκριση αποδείχθηκε πως η 43χρονη έκανε εξωσυζυγικές σχέσεις αναζητώντας τον άνθρωπο που θα δολοφονούσε τον σύζυγο της, προκειμένου η ίδια να κληρονομήσει την περιουσία του. Με διάφορα κόλπα είχε κατορθώσει να πείσει τον εραστή της να διαπράξει το έγκλημα. Η παπαδιά έπεισε τον Ιερέα να κατέβουν στο χωριό της στην Ηλεία. Το σημείο που είχε επιλέξει για την εκτέλεση απείχε από τους κοντινούς Κρουνούς όπου ζούσε ο εραστής της.

Πλησιάζοντας εκεί, είπε στον ιερέα να σταματήσει για να κάνει τη φυσική ανάγκη της. Ο δράστης πλησίασε και πυροβόλησε τον παπά με ένα κυνηγετικό όπλο. Η παπαδιά του είχε εξηγήσει ότι θα το κάνουν να φανεί σαν ληστεία. Θα πήγαινε σε τράπεζα να κάνουν ανάληψη χρημάτων και ότι δήθεν τους ακολούθησε ο δράστης για να τους ληστέψει. Αυτό ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς όταν… σοκαρισμένη μεταφέρερθηκε στο νοσοκομείο της Κρέστενας.

Ο θάνατος της πανέμορφης Τζούλι Μαρί

Η δολοφονία της Ελληνοαμερικανίδας Τζούλι Μαρί Σκάλι στις 8 Ιανουαρίου 1999 είχε γίνει πρώτο θέμα για εβδομάδες σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Ο ναυτικός Γιώργος Σκιαδόπουλος στραγγάλισε την αρραβωνιαστικιά του (μοντέλο στο επάγγελμα), έκοψε το κεφάλι της, έβαλε το σώμα σε μια βαλίτσα και το πέταξε σε λίμνη της Καβάλας.

Όπως αποδείχτηκε από τις έρευνες, έκοψε το κεφάλι με πριόνι επειδή δεν χωρούσε στη βαλίτσα και το πέταξε για να μη βρεθεί ποτέ. Χαρακτηριστικό του σφοδρού έρωτα που έτρεφε για την Αμερικανίδα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι παράτησε την καριέρα του, για να εξασκήσει το επάγγελμα του οδηγού ταξί, ώστε να είναι συνεχώς κοντά της. Για 18 μέρες ο μηχανικός του εμπορικού ναυτικού προσπαθούσε να κρύψει το φοβερό του έγκλημα. Μάλιστα, έβγαινε τότε στα τηλεοπτικά κανάλια από το κέντρο της Αθήνας και εκλιπαρούσε να τον βοηθήσουν να βρεθεί η σύντροφός του. «Ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Όταν μου είπε πως θα χωρίζαμε, λίγες ημέρες πριν παντρευτούμε, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου», είχε πει ο 23χρονος Γιώργος Σκιαδόπουλος.


Σχεδίασε το φόνο των γονιών του


Στα Χανιά απρόσμενη τροπή πήρε η εξιχνίαση του άγριου εγκλήματος με θύμα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο Σφηνάρι Κισσάμου στα Χανιά.

Δράστης φέρεται να είναι ο γιος των ηλικιωμένων, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, σχεδίασε τη δολοφονία των γονιών του και βρήκε τους εκτελεστές του εγκλήματος. Το τραγικό στοιχείο είναι ότι λίγο μετά τους φόνους εμφανιζόταν στους αστυνομικούς ταραγμένος και μάλιστα ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις Αρχές δηλώνοντας ότι ανησυχεί γιατί οι γονείς του δεν απαντούν στο τηλέφωνο.

Οι συνομιλίες που είχε με τους «εκτελεστές» του σχεδίου πρόδωσαν την συμμετοχή του και τον οργανωτικό ρόλο του στο άγριο έγκλημα, όπως αναφέρουν αξιωματικοί των διωκτικών αρχών στην Κρήτη.

Ο γιος φέρεται να ήταν έξω από το σπίτι την ώρα που οι δράστες βασάνιζαν τους γονείς του για να τους αποκαλύψουν που έκρυβαν το μεγάλο «κομπόδεμα». Στο τέλος τους κατακρεούργησαν, αρπάζοντας λίγα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει τον 46χρονο γιο των θυμάτων, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με την χρήση ναρκωτικών, αλλά και τους δύο δράστες της διπλής δολοφονίας, 48 και 33 χρόνων.

Η δολοφονία είχε αποκαλυφθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2015, αλλά είχε συμβεί δύο ημέρες νωρίτερα σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Σταμάτη Μπελιβάνη. Ο γιος και σήμερα κατηγορούμενος, φερόταν να είχε εντοπίσει νεκρούς, τον 78χρονο πατέρα του και την 66χρονη μητέρα του, μέσα στο σπίτι τους που θύμιζε «σφαγείο». Και τα δυο θύματα είχαν βασανιστεί με απάνθρωπο τρόπο και ιδιαίτερο μίσος από τους δράστες, που πιθανότατα επεδίωκαν την αποκάλυψη των σημείων πού έκρυβαν τα χρήματα.

Το μένος του επικεντρώθηκε κυρίως στην 66χρονη γυναίκα, η οποία έφερε πέντε μαχαιριές στην πλάτη και την κοιλιακή χώρα και μια στο αριστερό πλευρό κάτω από το θώρακα, ενώ έφερε επιφανειακά τραύματα από μαχαίρι και κτυπήματα από ξύλο ψηλά στο αριστερό και στο δεξί πόδι, αλλά και στο κεφάλι. Στο δεξί χέρι της βρέθηκαν αμυντικά τραύματα στην προσπάθειά της να αποφύγει τα χτυπήματα. Ο 78χρονος είχε χτυπηθεί πρώτα δεξιά στο μέτωπο με ξύλινο ρόπαλο, ενώ είχε ένα τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα του έκοψε την αορτή και προκάλεσε τον θάνατό του από ακατάσχετη αιμορραγία.

Η πόρτα του αγροτόσπιτου δεν έφερε ίχνη παραβίασης αλλά μεγάλης έρευνας στο εσωτερικό του. Υπήρχε ένα κομοδίνο που ήταν σπασμένο, ενώ έρευνα είχε γίνει στις ντουλάπες, τα συρτάρια και άλλα σημεία της κουζίνας και του υπνοδωματίου. Το αγροτόσπιτο βρισκόταν σε απομονωμένη τοποθεσία μέσα σε ελαιώνα, 500 μέτρα από το χωριό Σφηνάρι.

Μετά το έγκλημα οι αστυνομικοί είχαν ανακαλύψει πολλές χιλιάδες ευρώ σε «κρύπτες» του σπιτιού αλλά και στο αυτοκίνητο του ζευγαριού το οποίο δεν είχαν ερευνήσει οι δράστες. Όπως διαπιστώνεται ο γιος δεν είχε καλές σχέσεις με τους γονείς του, ενδεχομένως εξαιτίας της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά, γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων όχι όμως και τα σημεία απόκρυψης τους.

Υπόθεση Κωστή Πολύζου

Ο Κωστής φέρεται να εξαφανίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011 από το σπίτι του στη Σιάτιστα Κοζάνης. Εκείνη τη νύχτα έβρεχε καταρρακτωδώς. Γύρω στις 23:30 βγήκε από το σπίτι του παιδικού του φίλου που βρισκόταν απέναντι από το δικό του. Μια γειτόνισσα τον είδε να μπαίνει στο δικό του σπίτι, την καληνύχτισε και πήγε να ξεκουραστεί.

Στο πατρικό του βρισκόταν μόνο η μητέρα του και ο 13χρονος σήμερα ετεροθαλής αδελφός του. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει η μητέρα του, όταν γύρισε ήταν ευδιάθετος και έπαιξε για λίγο με τον αδελφό του στο κομπιούτερ.

Κάποια στιγμή παρουσιάστηκε μια βλάβη σε μια βρύση που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Ο Κωστής βγήκε για να την ελέγξει. Τότε ο μικρότερος αδελφός του άκουσε τον Κωστή όπως αποκάλυψε την επόμενη ημέρα, να μιλάει και να γελάει με έναν άγνωστο άνδρα που είχε σταματήσει με το αυτοκίνητο του έξω από το γκαράζ τους.


Όταν ο Κωστής μπήκε πάλι σπίτι, πήρε μια ομπρέλα, φόρεσε το μπουφάν του και είπε στη μητέρα του ότι θα ξαναπάει στο σπίτι του Σπύρου, απ’ όπου είχε επιστρέψει πριν από... μισή ώρα. Δεν πήρε μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Κατά τις 03:00 τα ξημερώματα, η μητέρα του, υποστήριξε ότι κάλεσε τον φίλο του τον Σπύρο. Της είπε ότι ο Κωστής δεν ξαναπήγε στο σπίτι του. Η τελευταία κλήση που του έκανε η μητέρα ήταν στις 03:40 τα ξημερώματα. Οι συγγενείς του πατριού που έμεναν στον επάνω όροφο είπαν ότι είδαν τον Κωστή να μπαίνει στο σπίτι γύρω στις 11:30. Κανείς όμως δεν τον είχε δει να βγαίνει, κανείς δεν άκουσε το άγνωστο αυτοκίνητο, αφού όπως φαίνεται μέσα στο σπίτι του εξελίχθηκε ο καυγάς και η δολοφονίας του.

Περίπου επτά μήνες μετά την εξαφάνιση του, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, το πτώμα του βρέθηκε μισοφαγωμένο από σκυλιά, μετά από υπόδειξη κυνηγού που το εντόπισε στο κτήμα του πατριού του, στο σημείο Πασά Γεφύρι. Όπως αποκαλύφθηκε πέντε χρόνια αργότερα δράστες είναι η μητέρα και ο πατριός του θύματος.

Ο συζυγοκτόνος και ο μικρός Φοίβος

Η τυφλή ζήλια που έτρεφε για την 41χρονη πρώην σύζυγό του ήταν η αιτία της στυγερής δολοφονίας που έγινε στην Ορμύλια Χαλκιδικής από τον 34χρονο Αλβανό Λέσι Κλωντ.

O 34χρονος δολοφόνησε ανήμερα των Θεοφανίων (2016) σε κατάσταση αμόκ τη γυναίκα με έξι μαχαιριές, άρπαξε τον 4χρονο γιο τους, Φοίβο, και εξαφανίστηκε. Το διάστημα που βρισκόταν σε διάσταση με την 41χρονη διαρκώς έβρισκε αφορμές για καυγάδες, καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκε το χωρισμό τους. Το αποτέλεσμα ήταν το θύμα να ζει ένα δράμα, το οποίο επηρέαζε και τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 4 και 6 ετών.

Ο τελευταίος καυγάς του ζευγαριού στάθηκε μοιραίος για την άτυχη γυναίκα. Ο 34χρονος εμφανίστηκε ξαφνικά στο σπίτι της στην Ορμύλια, όπου ζούσε με τα δύο παιδιά της, και άρχισε να φωνάζει και να πετάει αντικείμενα. Σε κατάσταση αμόκ άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα χτυπώντας την με έξι μαχαιριές ρίχνοντας την κάτω αιμόφυρτη. Στη συνέχεια, άρπαξε το ένα από τα δύο παιδιά και εξαφανίστηκε. Μετά από 18 ημέρες αναζητήσεων ο Λέσι συνελήφθη στην Ορμύλια Χαλκιδικής και ο μικρός Φοίβος επέστρεψε στον παππού και τη γιαγιά του.

Έθαψε την Ανθή Λινάρδου

Η Ανθή Λινάρδου από την Κοζάνη βίωνε ένα βασανιστήριο στο γάμο της με τον 40χρονο Α.Τ. και είχε αποφασίσει να πάρει διαζύγιο.

Στο τελευταίο ταξίδι της 37χρονης με το σύζυγό της στον Πειραιά η Ανθή βρήκε το κουράγιο να εκδηλώσει την πρόθεσή της να δώσει ένα οριστικό τέλος στη σχέση της. Στις 9 Ιανουαρίου 2016 επανέλαβε στον 40χρονο Α.Τ. ότι θέλει να φύγει παίρνοντας μαζί της τα τρία παιδιά τους.

Ο σύζυγός της δεν έκανε αποδεκτή την επιθυμία της με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία ακόμη λογομαχία που κατέληξε στο έγκλημα.


«Την έπνιξα. Μόλις σταμάτησε να αναπνέει, πήγα στο διπλανό δωμάτιο για να δω αν είχαν ξυπνήσει τα παιδιά. Κοιμόντουσαν, ενώ και οι γονείς μου που ήταν στο κάτω διαμέρισμα δεν είχαν ακούσει τις φωνές της. Έπειτα σκέφτηκα πως θα εξαφανίσω το πτώμα», ήταν οι πρώτες φράσεις του δολοφόνου της Ανθής, όταν πλέον οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να τεκμηριώσουν τα στοιχεία της ενοχής του.

Πολύ ήρεμος και με σταθερό λόγο όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί συνέχισε να περιγράφει: «Όταν σιγουρεύτηκα ότι κανείς δεν είχε ξυπνήσει, την τύλιξα με μία κουβέρτα. Την πήρα στην πλάτη και την μετέφερα στο υπόγειο γκαράζ όπου ήταν το φορτηγάκι. Θυμήθηκα ότι μέσα είχα ένα φτυάρι, όπως και ότι τις προηγούμενες ημέρες είχα βγάλει έναν μεγάλο βράχο από το χωράφι και είχε παραμείνει η τρύπα στο έδαφος. Την έβαλα στο αυτοκίνητο και πήγα στο χωράφι, χωρίς να περάσω από το κέντρο του χωρίου γιατί φοβόμουν μη με δει κανείς. Την έβαλα στο λάκο και την έθαψα πρόχειρα με το φτυάρι. Μετά από μερικές ώρες τα ξημερώματα της Κυριακής πήγα πάλι στο χωράφι και πέρασα με φρέζα το συγκεκριμένο κομμάτι για να μην καταλάβει κανένας τίποτα».

Ο φόνος της φοιτήτριας Γαρδικιώτη

Η νεαρή φοιτήτρια Ανδριάνα Γαρδικιώτη δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο 2011 από τον 35χρονο Στάθη Ευσταθίου στην Καστοριά.

Ο δράστης της επέφερε θανάσιμα τραύματα στο στήθος και στο λαιμό με μαχαίρι και στη συνέχεια την εγκατέλειψε κοντά στη λίμνη της Καστοριάς. Το κίνητρο του ήταν το ερωτικό πάθος, καθώς η κοπέλα -που σπούδαζε Δημόσιες Σχέσεις στο ΤΕΙ της Καστοριάς και καταγόταν από την Κέρκυρα- φέρεται να του ζήτησε να διακόψουν την προβληματική τους σχέση.

Ο Ευσταθίου συνελήφθη τυχαία λίγες ώρες αργότερα, κοντά στο Πολύκαστρο Κιλκίς όπου θέλοντας να αποφύγει έναν τυπικό τροχονομικό έλεγχο, καταδιώχθηκε από περιπολικό της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και να πέσει πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν για το έγκλημα. Ωστόσο, κατά την έρευνα στο εσωτερικό του οχήματος, βρέθηκαν ίχνη αίματος και τρίχες σε διάφορα σημεία του οχήματος που δεν δικαιολογούνταν από το τροχαίο ατύχημα. Προανακριτικά ο 35χρονος, που λίγους μήνες πριν το έγκλημα είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ομολόγησε την πράξη του.

Εντύπωση είχαν προκαλέσει τα σχόλια που είχε «ανεβάσει» ο 35χρονος, λίγες ώρες μετά το φρικιαστικό έγκλημα, στο προφίλ του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, απευθυνόμενος προς το θύμα, εξέφραζε τη λύπη του για ό,τι είχε συμβεί, ζητώντας παράλληλα από την κοπέλα «συγγνώμη». Ο Ευσταθίου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.Αλέξανδρος Καλαφάτης
Πηγή : huffingtonpost.gr


Ανακαλούνται σκούτερ YAMAHA
Σε ανάκληση δικύκλων YAMAHA τύπου YP400R (XMAX400) για τη βελτίωση του συστήματος πέδησης προχωρά η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε συνεργασία με τη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

Η ανάκληση αφορά 112 δίκυκλα, με αριθμούς πλαισίου από VG5SH071000011962 έως VG5SH071000031971, χρονολογίας κατασκευής 2014 - 2015, στα οποία υπάρχει ενδεχόμενο διαρροής υγρών φρένου από το σωληνάκι του πίσω φρένου με συνέπεια την πτώση απόδοσης του συστήματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί στην Ελλάδα καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των δικύκλων, θα ενημερωθούν εγγράφως, ώστε να προσέλθουν στα συνεργεία του δικτύου YAMAHA, για να γίνει αντικατάσταση του συγκεκριμένου σωλήνα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 6293595, 561.

Βενιάμης: Οι έλληνες εφοπλιστές παραμένουν ανταγωνιστικοί παρά την κρίσηΑνεξάρτητα από το γεγονός ότι η ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνεχόμενη και διαρκή ύφεση, οι έλληνες πλοιοκτήτες παραμένουν ανταγωνιστικοί και θέλουν να βοηθήσουν να δοθεί διέξοδο στην ανεργία που μαστίζει την κοινωνία, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας και με όρους σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Ο κ. Βενιάμης άνοιξε τις εργασίες του δεύτερου ναυτιλιακού συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Τέσσερις προκλήσεις για τη ναυτιλία: Απασχόληση,περιβάλλον, Χρηματοδότηση,  ναυτιλιακό κέντρο Πειραιά».

Ο κ.Βενιάμης αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα τόνισε ότι ο κλάδος των πλοιοκτητών βρέθηκε αντιμέτωπος με στενές συνδικαλιστικές απόψεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα συνεχίσει να στηρίζει τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση αλλά και την ίδρυση ιδιωτικών σχολών.

Αναφερόμενος στο φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας είπε ότι έχουμε από τη μία πλευρά τα ευρωπαϊκά όργανα να καταγγέλλουν το ελληνικό φορολογικό σύστημα και από την άλλη να το χρησιμοποιούν ως μοντέλο.

«Πρόκειται για ενέργειες που με την αβεβαιότητα που προκαλούν θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας» πρόσθεσε ο κ.Βενιάμης, διαμηνύοντας στους ανταγωνιστές μας και σε όσους υπονομεύουν την επιτυχία της ελληνόκτητης ναυτιλίας ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει πρώτη στην παγκόσμια ναυτιλιακή αρένα.

Σχολιάζοντας τις διάφορες αναφορές για τη δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου (cluster) τόνισε ότι «η ναυτιλία των Ελλήνων είναι τα πλοία μας και οι άνθρωποι που τα ταξιδεύουν είναι η ραχοκοκαλιά».ΔΟΛ,  ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μιχελογιαννάκης: Ασφαλώς στοχοποιεί δημοσιογράφους το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ
«Αδυναμία» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, το βίντεο με τους δημοσιογράφους που προβλήθηκε στην εκδήλωση της Κυριακής στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Ασφαλώς και θεωρώ το βίντεο στοχοποίηση και αυτό είναι αδυναμία» τόνισε στο Mega ο κ. Μιχελογιαννάκης.

Την κάθε στοχοποίηση τη θεωρώ αδυναμία, είπε και πρόσθεσε: «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο μόνο αδύναμοι δεν πρέπει να αισθανόμαστε».


Έτσι όπως τα κάνατε μέσα σε ένα χρόνο! Τη Δευτέρα μας ζήτησαν στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην ΑθήναΣε δραματικό τόνο ο κύριος Μουζάλας ομολογεί : «Aνησυχώ. Δύσκολη η κατάσταση για την Ελλάδα».

Η Ελλάδα πληρώνει κύριε Μουζάλα τα λάθη της κυρίας Χριστοδουλοπούλου και όλων των εμπλεκομένων στο θέμα των λαθρομεταναστών και προσφύγων. Το τεράστιο στόμα τους και τα όσα έλεγαν  και με τις δηλώσεις τους οι οποίες έφταναν στα αυτιά αυτών που περίμεναν αυτή την ευκαιρία έκαναν την χώρα ξέφραγο αμπέλι και τώρα αδυνατείτε εσείς να διαχειριστείτε τα εγκληματικά λάθη των συντρόφων σας.

Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία ;όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας. «Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν το θέμα του μεταναστευτικού από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα.

Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία απειλούν με αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung" μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χτες στο Άμστερνταμ, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης κι Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το δημοσίευμα της FAZ έρχεται ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη των "Times" ότι, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία έχουν δώσει διορία έξι εβδομάδων στην Ελλάδα να μειώσει τη ροή των προσφύγων αλλιώς απειλούν να βάλουν τη χώρα σε καραντίνα.

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων στερεύει», ανέφερε χτες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλώντας την Ελλάδα με προσωρινή έξοδο από το Σένγκεν, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα της FAZ.

Στην ανάλυσή της η εφημερίδα "FΑΖ" υποστηρίζει ότι τα προκλητικά λόγια του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας η οποία πρέπει να διευθετήσει τα του οίκου της επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη έκφραση είχε διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντε Μεζιέρ κινήθηκε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας,  Αντερς Ίγκεμαν ο οποίος  προειδοποίησε πως, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε την σύνδεσή της με τον χώρο της Σένγκεν. 

Και μέσα σε όλα τα άλλα ήρθε και η πρόταση - σοκ από τους FT: Η Ελλάδα να «ανταλλάξει» χρέος με... πρόσφυγες!

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες! Αυτήν την τουλάχιστον... «πρωτότυπη» πρόταση, διατυπώνει στο σημερινό φύλλο των Financial Times, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει την κατάσταση όπως έχει σήμερα δημιουργηθεί με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν κατά το χθεσινό συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές. 

«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» αναφέρει ακόμα ο Gideon Rachman. 

Στο άρθρο του περιγράφει ακόμα και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το... πρότυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.«Πολλοί εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες», καταλήγει ο Rachman. 


Με πληροφορίες απο το protothema