Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Η Ιρλανδία αποχαιρετά την οικονομική κρίση και το μνημόνιο


Επί πέντε χρόνια δύο υπουργοί έδωσαν σκληρή μάχη κατά του ιρλανδικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Μπρένταν Χόουλιν από το εργατικό κόμμα ήταν αρμόδιος για τις δαπάνες και ο Μάικλ Νούναν από το Fine Gael για τα δημόσια έσοδα. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών έμοιαζε με ηράκλειο άθλο. Στον οικονομικό απολογισμό της ιρλανδικής κυβέρνησης για το 2015 ο Μπρένταν Χόουλιν περιγράφει με μελανά χρώματα το 2010, όταν η Ιρλανδία εκχωρούσε κυριαρχικά της δικαιώματα στους δανειστές στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη και τη Φρανκφούρτη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε φθάσει τότε στο 11% του ΑΕΠ, που αντιστοιχούσε σε 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα τέλη του 2015 το έλλειμμα περιορίστηκε σε μόλις 62 εκατομμύρια από 8 δισεκατομμύρια το 2014. Με άλλα λόγια η χώρα παρουσίασε έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ο αρμόδιος για τις δημόσιες δαπάνες υπουργός, με φανερή υπερηφάνια, χαρακτηρίζει τα νέα στοιχεία εντυπωσιακά. Η οικονομική ανάκαμψη οφείλεται στη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας. Ο Μάικλ Νούναν αμφισβητεί μάλιστα τις αιτιάσεις ότι η ανάκαμψη οφείλεται εν πολλοίς σε μια νέα «φούσκα».

Σημαντικά έσοδα από την φορολογία πολυεθνικών

Το 2015 η ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας έφθασε το 7%, ενώ για φέτος η ανάπτυξη θα περιοριστεί περίπου στο 4,5%. Ο υπουργός Δημοσίων Εσόδων άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει κατά την τρέχουσα χρονιά μεγαλύτερη ανάπτυξη και ότι το έλλειμμα ενδεχομένως θα μηδενιστεί. Η μοναδική στην Ευρώπη αλματώδης ανάπτυξη οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και τις επενδύσεις. Εξέχων είναι ο ρόλος και των εξαγωγών, που ελέγχονται κυρίως από πολυεθνικές. Μόνο από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων το κράτος διασφάλισε έσοδα μερικών δισεκατομμυρίων.

Μήπως όμως το γεγονός αυτό ενισχύσει στις επικρίσεις κατά του νέου ποσοστού φορολόγησης πολυεθνικών; Το Δουβλίνο καθιστά σαφές ότι το 12,5% δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Το ποσοστό δεν θα αλλάξει και δεν του περνά καν απ΄ το μυαλό να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτό, τόνισε ο υπουργός Μάικλ Νούναν.

Υπόδειγμα αποδοτικής πολιτικής λιτότητας

Δεν αποκλείεται η Ιρλανδία να βγει τελικά κερδισμένη από τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολόγησης επιχειρήσεων. Το 2015 μερικές πολυεθνικές ψηφιακής τεχνολογίας μετέφεραν τις ευρεσιτεχνίες τους από φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής στην Ιρλανδία και καταβάλλουν πλέον λίγο περισσότερους φόρους. Έτσι η Ιρλανδία έγινε τα τελευταία σκληρά και δύσκολα χρόνια υπόδειγμα για τους υπέρμαχους της σκληρής πολιτικής λιτότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι το ιρλανδικό μοντέλο μπορεί να μεταφερθεί άκριτα και αβίαστα σε άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: dw.com


Η Ντόρα στηρίζει τους νησιώτες για το Νόμπελ Ειρήνης



Η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, έκανε γνωστό ότι ψήφισε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους και τους εθελοντές των νησιών του Αιγαίου για την φροντίδα τους στους πρόσφυγες.

«Κόντρα στο ρεύμα οι νησιώτες μας κράτησαν ψηλά τις αξίες της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας. Μόλις ψήφισα», έγραψε χαρακτηριστικά.






Πηγή : parapolitika.gr


"Βαρυχειμωνιά" στον Στόλο από το κόψιμο των "πλεύσιμων"- Έρχεται η σειρά και του πτητικού των πιλότων;



Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στον Στόλο ,μετά από την διαρροή της απόφασης για κατάργηση της αποζημίωσης των πληρωμάτων πλοίων που συμμετέχουν σε αποστολές του εξωτερικού. Οι 
ανησυχίες του προσωπικού έχουν να κάνουν πλέον και με το ενδεχόμενο κατάργησης των “πλεύσιμων εσωτερικού” και γενικώς το κλίμα που επικρατεί στις ΕΔ δεν είναι καθόλου ευχάριστο,αφού παντού φοβούνται νέες περικοπές. Κάποιοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται και να συζητουν ότι “με τη λογική που ακολουθούν κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών ,σύντομα θα φθάσουμε σε περικοπές ακόμη και στο πτητικό επίδομα των αεροπόρων”!

Δεν μπορεί να κατηγορηθούν για υπερβολική καχυποψία όσοι εκφράζουν τέτοιους φόβους. Τα “πλεύσιμα” που λαμβάνουν τα στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν σε μονάδες του Στόλου ,εκτός του ότι είναι πολύ λιγότερα από το πτητικό των ιπταμένων, δεν διαφέρουν σε τίποτα άλλο σ΄ ότι έχει να κάνει με την λογική της καταβολής τους στο προσωπικό. Αναγνώριση των δυσκολιών της εργασίας σε ακραίες συνθήκες είναι και τα “πλεύσιμα”.

Σ΄ αυτό το κλίμα μία φρεγάτα του Στόλου ετοιμάζεται να αποπλεύσει για πολυήμερη νατοϊκή άσκηση κι ένα από τα υποβρύχια 214 του Στόλου ,ετοιμάζεται για περιπολία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τα στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν στις δύο μονάδες του Στόλου, θα βρεθούν στην θάλασσα για τουλάχιστον 40 ημέρες με το πλήρωμα του υποβρυχίου να περνά τουλάχιστον τις μισές σε κατάδυση, χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση.

Πληροφορίες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κάνουν λόγο για νομοθετική ρύθμιση που προωθείται ,ώστε ο παραλογισμός των γραφειοκρατών του υπουργείου Οικονομικών να διορθωθεί. Μέχρι τότε γινεται προσπάθεια διαχείρισης θυμού και απογοήτευσης των πληρωμάτων των πλοίων του Στόλου.


Πηγή : onalert.gr


Μικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ. – FRONTEX σαρώνουν τις ακτές της Χίου για "μαιμού" εθελοντές




Να βάλει τάξη στο αχανές μέχρι σήμερα τοπίο της δραστηριοποίησης οργανωμένων αλλά και μεμονωμένων εθελοντών στις ακτές της Χίου επιχειρεί από τις αρχές εβδομάδας η Frontex σε
συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο, ταυτόχρονα με την έκρηξη του προσφυγικού ρεύματος προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στις παραλίες του νησιού οργανώθηκαν ομάδες εθελοντών, χωρίς ωστόσο ποτέ να ελεγχθούν για τη δράση τους, ήταν κάτι που απασχόλησε τόσο την Αστυνομία όσο και τη δύναμη της Frontex που δραστηριοποιείται στο νησί.

«Στόχος μας δεν είναι να θίξουμε τους εθελοντές ή τη δράση τους. Στόχος μας είναι αποκτήσουμε μία συνολική εικόνα για το τι γίνεται στις ακτές του νησιού. Μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι που γίνονταν κυρίως στα σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων ήταν χαλαροί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και η Αστυνομία να δέχεται πιέσεις και αρκετοί πολίτες να διατυπώνουν παράπονα για την έλλειψη αστυνομικής παρουσίας», δήλωσε στον «π» ανώτερο στέλεχος της Α.Δ. Χίου.
«Θα επέμβουμε όπου χρειαστεί»

Αναλύοντας το σκεπτικό των ελέγχων που πραγματοποιούν τα μεικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ. και Frontex, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι βασικός άξονας των περιπολιών είναι να εντοπιστούν αυτά τα άτομα που με τον μανδύα του εθελοντή αναμένουν στην ακτή είτε για να κλέψουν τη βάρκα είτε τη μηχανή του φουσκωτού των προσφύγων.

«Και δεν είναι μόνο αυτά», λέει ο ίδιος, «είναι και πολλά άλλα τα οποία μέσα από αυτές τις περιπολίες προσπαθούμε να προλάβουμε».

«Απαιτείται συνεργασία»

Σε μία προσπάθεια να προλάβουν πιθανές αντιδράσεις τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου ζητούν τη συνεργασία των εθελοντών. «Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ζητείται απλά η ιδιότητα καθώς και η αστυνομική ταυτότητα και ο έλεγχος ολοκληρώνεται εκεί. Ζητάμε την κατανόηση του κόσμου και τη συνεργασία του ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους του νησιού», διευκρινίζουν οι Αστυνομικοί στον «π».
Να σημειωθεί ότι τα μικτά κλιμάκια θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στο επόμενο διάστημα ενώ στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτοί να γίνονται σε 24ωρη βάση. 



Πηγή : politischios.gr


Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι δικηγόροι από Δευτέρα



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 7.1.2016
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ανεβάζει στα κάγκελα τους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτο κλάδο τους δικηγόρους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αναφορικά με το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο  κοινοποίησε η Κυβέρνηση, ομόφωνα καταλήγει ότι :

Διαφοροποιείται απόλυτα από την συνολική λογική του προσχεδίου νόμου, που οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.
Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό  38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23% , της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του. Ενώ είναι γνωστό, ότι  ήδη σήμερα οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες – συνεχώς αυξανόμενες – ασφαλιστικές εισφορές.
Εμμένει στην πάγια θέση του ΕΤΑΑ για τη διατήρηση της (οικονομικής και διοικητικής) αυτοτέλειας του ασφαλιστικού μας φορέα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για τη Δευτέρα 11.1.2016, προκειμένου ο Πρόεδρος του ΔΣΑ να μεταβεί στον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, για να διατυπώσει τις θέσεις του δικηγορικού σώματος. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, εκπροσώπους των Δικαστών, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Επιμελητών, καθώς και με εκπροσώπους λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών.

Σχετικά με το ασφαλιστικό ζήτημα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο 9.1.2016 και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.

Παράλληλα, ενόψει των παραπάνω εξελίξεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ επεξεργάζεται πρόταση του Προέδρου του περί καθολικής αποχής αορίστου διαρκείας των δικηγόρων.


Χαλκιδική- Αλβανός μαχαιροβγάλτης κατακρεούργησε την εν διαστάσει σύζυγό του,απήγαγε το 4χρονο παιδί τους και κυκλοφορεί ελεύθερος




Η 41χρονη γυναίκα του 34χρονου αλλοδαπού ήταν ελληνικής καταγωγής. 

Είχε προσλάβει τον αλβανό στην επιχείρησή της και στη συνέχεια τον παντρεύτηκε. 

Όταν αποφάσισε να χωρίσουν, ο αλλοδαπός την δολοφόνησε εν ψυχρώ με έξι μαχαιριές στο λαιμό, την πλάτη και το κεφάλι! 

Ο δράστης ήταν σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά.
Το φονικό σημειώθηκε ανήμερα των Θεοφανίων στην περιοχή Ορμύλια στη Χαλκιδική και έκτοτε οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συζυγοκτόνου.

Κατά πληροφορίες ο αλβανός εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση της πρώην συζύγου του. Μετά τη γνωριμία τους παντρεύτηκαν, αποκτώντας δύο παιδιά ηλικίας 4 και 6 ετών σήμερα. 

Τα «σύννεφα» στη σχέση τους όμως δεν άργησαν να έρθουν και λίγους μήνες πριν, η 41χρονη γυναίκα αποφάσισε να τραβήξει χωριστούς δρόμους από τον σύζυγό της και να τον απομακρύνει από την οικογενειακή της επιχείρηση.

Αυτή η απόφαση εξόργισε τον 34χρονο Αλβανό, ο οποίος αδυνατούσε να συνειδητοποιήσει τον χωρισμό τους και θολωμένος από τις εξελίξεις στην προσωπική του ζωή επιζητούσε εκδίκηση. Μέχρι που έφτασε το απόγευμα των Θεοφανίων, οπότε και ο ίδιος δολοφόνησε τη μητέρα των παιδιών του.

Με έξι μαχαιριές κατάφερε τον θανάσιμο τραυματισμό της και στη συνέχεια εξαφανίστηκε παίρνοντας μαζί του τον 4χρονο γιο του.

Οι περίοικοι άκουσαν τις αγωνιώδεις κραυγές της γυναίκας και ειδοποίησαν την Αστυνομία, αλλά όταν έφτασαν οι πρώτοι αστυνομικοί βρήκαν νεκρή την άτυχη μητέρα.

Σημειώνεται ότι ο δράστης είναι γνώριμη φυσιογνωμία στην Αστυνομία καθώς έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο με υποθέσεις για ναρκωτικά και οπλοκατοχή.

Ο τελευταίος καυγάς
Ο τελευταίος καυγάς του ζευγαριού στάθηκε έγινε το απόγευμα της Τετάρτης και στάθηκε μοιραίος για την άτυχη γυναίκα.

Ο 34χρονος εμφανίστηκε ξαφνικά στο σπίτι της στην Ορμύλια, όπου ζούσε με τα δύο παιδιά της, και άρχισε να φωνάζει και να πετάει αντικείμενα. Σε κατάσταση αμόκ άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα χτυπώντας την με έξι μαχαιριές ρίχνοντας την κάτω αιμόφυρτη. Στη συνέχεια, άρπαξε το ένα από τα δύο παιδιά και εξαφανίστηκε.

Στο χώρο του εγκλήματος μετέβησαν αρμόδια εγκληματολογικά συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών Χαλκιδικής.
Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο βρήκαν την ελληνικής καταγωγής γυναίκα μέσα σε λίμνη αίματος. Ο δράστης είχε προλάβει να εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συζυγοκτόνος είχε διαφύγει με ταξί παίρνοντας μαζί του το ηλικίας τεσσάρων χρόνων παιδί του και, όπως πληροφορήθηκαν οι αστυνομικοί, εθεάθη για τελευταία φορά στην εθνική οδό Μουδανιών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νέας Καλλικράτειας. 

Για καλό και για κακό, έχουν στηθεί μπλόκα και στις εξόδους προς την Δυτική Μακεδονία, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ο 34χρονος να επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα και να καταφύγει στην πατρίδα του.


Πηγή : eglimatikotita.gr


Άλλα λέει η αναισθησιολόγος, πρώτη ξαδέλφη του υπουργού Πολάκη άλλα οι γονείς για τον χαμό της Μελίνας




Πώς έσβησε η 4χρονη; - Γιατί δεν έγινε ΕΔΕ; - Τι λέει η αναισθησιολόγος, πρώτη ξαδέρφη του υπουργού Πολάκη, και ποιες οι καταγγελίες εις βάρος της - Ποια εικόνα δόθηκε στους γονείς. 

Νέες διαστάσεις αποκτά πλέον ο τραγικός θάνατος της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έπειτα από επέμβαση για "κρεατάκια", μετά τη δραματική περιγραφή της αναισθησιολόγου που συμμετείχε στο μοιραίο χειρουργείο, κυρίας Νεκταρίας Πολάκη. 

Η επιμελήτρια αναισθησιολόγος του Βενιζέλειου, μιλώντας σε εφημερίδα του Ηρακλείου, ανατρέχει στις τραγικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μετά την επέμβαση ρουτίνας για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, δηλαδή τα "κρεατάκια" του παιδιού, και δίνει μια εκδοχή που διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με εκείνη που περιγράφουν οι γονείς του άτυχου κοριτσιού με βάση τουλάχιστον την ενημέρωση που είχαν από τον χειρουργό. 

Συγκεκριμένα, η γιατρός που ήταν υπεύθυνη για την ανάνηψη του παιδιού, το "ξύπνημα" δηλαδή από τη νάρκωση, υποστηρίζει ότι "το παιδί ξύπνησε μετά το χειρουργείο και μάλιστα ανέπνευσε κανονικά, χωρίς πρόβλημα" ενώ οι γονείς δηλώνουν πως μετά την πάροδο δύο ωρών από την εισαγωγή της μικρής Μελίνας στο χειρουργείο ενημερώθηκαν από τον χειρουργό πως "προσπαθούμε να ξυπνήσουμε το παιδί αλλά δεν ξυπνάει, έκανε δύσπνοια και βρογχόσπασμο". 

Πέραν της βαρύτητας και της σημασίας που έχει για την έκβαση του περιστατικού το θέμα της ανάνηψης, ιδίως η αφύπνιση και η εκδήλωση του βρογχόσπασμου ( κάτι που θα διερευνηθεί από τους ιατροδικαστές), η απόκλιση που διαπιστώνεται μεταξύ όλων όσων έγιναν στην ανάνηψη -κατά την γιατρό- και όσων μεταφέρθηκαν στους γονείς από τον χειρουργό ΩΛΡ και τον διευθυντή της ΩΡΛ αλλά και διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας, γεννά εύλογα απορίες αλλά και προβληματισμό στους γονείς σε ό,τι αφορά την ακρίβεια των γεγονότων και την εγκυρότητα των λεγομένων. 

Παράλληλα, αναδεικνύει το κενό της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), της πειθαρχικής διαδικασίας που δρομολογείται σε όλες τις περιπτώσεις μοιραίων περιστατικών στο ΕΣΥ και διασφαλίζει την ουσιαστική συλλογή και επίσημη καταγραφή των στοιχείων, αλλά που στην προκειμένη περίπτωση, παρότι χάθηκε ένα 4χρονο παιδί σε επέμβαση ρουτίνας όπως είναι τα "κρεατάκια", η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε να μην ζητήσει να διενεργηθεί. Όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, για τον θάνατο της μικρής Μελίνας διεξάγεται προς το παρόν προκαταρκτική εξέταση. 

Τι λέει η αναισθησιολόγος 

"Έγινε κανονικά το χειρουργείο, χωρίς πρόβλημα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όλα τα πρωτόκολλα. Το παιδί ξύπνησε, ανέπνευσε πολύ καλά και την ώρα που φωνάξαμε τον μεταφορέα κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν αναπνέει σωστά. Βάζω τα ακουστικά και την ακούω να κάνει ένα τρομερό βρογχόσπασμο. Πέφτει απότομα η πίεσή της από το 13 στο 7 και αρχίζει να έχει βραδυκαρδία. Εκείνη την ώρα ήμασταν στο χώρο μια ακόμη αναισθησιολόγος και 2 χειρουργοί. Άρχισα να ουρλιάζω και να φωνάζω βοήθεια. Την διασωληνώσαμε και της δώσαμε αδρεναλίνη. Επανήλθε αμέσως. Αποφάσισα ότι δεν πρέπει να την ξυπνήσω αλλά και ότι χρειάζεται μεταφορά στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Γύρω στις 10 το πρωί επικοινώνησα με την εφημερεύουσα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και μου είπε ότι δεν είχε εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο κρεβάτι και να την κρατήσουμε κοιμισμένη για μια ώρα μέχρι να την μεταφέρουμε στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Ωστόσο, μετά από περίπου μισή ώρα- τρία τέταρτα ξανάκανε το ίδιο επεισόδιο. Βροχόσπασμο. Αμέσως έτρεξαν νεογνολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ΩΡΛ, 15 άτομα από πάνω της μέχρι να μεταφερθεί στη ΜΕΘ. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να τη σώσουμε". 

Ποια εικόνα δόθηκε στους γονείς της 4χρονης 

Σύμφωνα με τον πατέρα της μικρής Μελίνας, κ. Μανόλη Παρασκάκη, η κόρη του εισήχθη στο χειρουργείο περίπου στις οκτώ το πρωί της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου. "Δύο ώρες αργότερα βγήκε ο γιατρός που έκανε την επέμβαση στη Μελίνα και παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου μου είπε: "Έγινε η εγχείρηση, διήρκεσε 15 λεπτά, όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το παιδί. Προσπαθήσαμε να το ξυπνήσουμε, έκανε δύσπνοια, βρογχόσπασμο”, μου είπαν. Προσπαθούμε να το ξυπνήσουμε αλλά δεν ξυπνάει". Τη στιγμή εκείνη τον διέκοψα και τον ρώτησα όπως κάθε γονέας θα ρωτούσε πρωτίστως: "Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού μου αυτή τη στιγμή;". Η απάντηση του χειρουργού ότι "Δεν έχουμε ένδειξη ότι κινδυνεύει η ζωή του παιδιού αυτή τη στιγμή αλλά για την ασφάλεια του θα μεταφερθεί στην ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ". Συνεχίζοντας την περιγραφή ο πατέρας του άτυχου κοριτσιού λέει ότι "μπαίνοντας στον προθάλαμο του χειρουργείου, τους έβλεπα όλους να τρέχουν πανικόβλητοι. Το ΕΚΑΒ έφθασε με κάποια καθυστέρηση, την οποία παρ’ όλη τη φουρτούνα μου, τη δικαιολογούσα. Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ Παίδων, ότι δεν υπάρχουν οδηγοί στα ασθενοφόρα. Το σεβάστηκα γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να είχα μπει μέσα και να τα διαλύσω όλα. Εγώ με τα μάτια μου είδα τις νοσοκόμες να κλαίνε μέσα... Εσάς τι σας λέει αυτό; Προς τιμήν του γιατρός του Βενιζελείου κατά τη μεταφορά του παιδιού στο ΠΑΓΝΗ έτρεχε με το τζιπ του σαν τρελός. Νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ότι πέρασε φανάρι με κόκκινο. Έβαλε τη ζωή του σε κίνδυνο. Εγώ που ήμουν ο πατέρας του παιδιού, δεν μπορούσα να τον προλάβω...". 

Η εκτίμηση της αναισθησιολόγου για την αιτία θανάτου της 4χρονης 

Η επιμελήτρια αναισθησιολόγος που είχε αναλάβει τη νάρκωση και την ανάνηψη της μικρής Μελίνας δηλώνει συγκλονισμένη από τη μοιραία εξέλιξη που είχε η μικρή ασθενής. "Κάναμε τα πάντα όλοι οι γιατροί για να σώσουμε τη Μελίνα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν τα καταφέραμε. Σας το λέω με πόνο ψυχής. Επιστρέφω στο σπίτι, κοιτάζω την μικρή μου κόρη και κλαίω γιατί μου θυμίζει το 4χρονο κοριτσάκι που χάθηκε" λέει η κυρία Πολάκη. 

Στην ερώτηση πού μπορεί να οφείλεται ο θάνατος του παιδιού, η αναισθησιολόγος απαντά: "Το αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε". 

Η καταγγελία για κλοπή οπιοειδούς ουσίας 

Σε βάρος της αναισθησιολόγου εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη για κλοπή τον περασμένο Μάιο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ενός σκευάσματος με τη δραστική ουσία πεθιδίνη, η οποία είναι οπιοειδές αναλγητικό. 

Για την υπόθεση έχει γίνει ΕΔΕ ενώ η ίδια μιλώντας στην εφημερίδα "Πατρίς" υποστηρίζει ότι πήρε τα φάρμακα για να αντιμετωπίσει έναν οξύ πόνο από κολικό νεφρού και είναι απολύτως αναληθή τα όσα ακούγονται περί εξάρτησής της από ναρκωτικά. 

"Εχω εργαστεί για 20 και πλέον χρόνια στο ΠΑΓΝΗ και το νιώθω σαν το σπίτι μου. Τον Μάιο είχα πάει να επισκεφθεί μια ξαδέλφη μου που νοσηλευόταν και περνάω από το Αναισθησιολογικό για να ζητήσω κάποιο αναλγητικό φάρμακο, μπουσκοπάν ή κάτι άλλο, γιατί είχα κολικό νεφρού και πονούσα φρικτά. Ολοι έλειπαν στα χειρουργεία, βλέπω μια μεταφορέα και μου λέει, αφού ξέρεις πού είναι, πάρε το μόνη σου. Δεν έγινε καμιά διάρρηξη, καμιά κλοπή. Άνοιξα το συρτάρι απλά και πήρα ένα πακέτο πεθιδίνες, όπως θα έπαιρνα ντεπόν και για το θέμα αυτό έχει γίνει όλος αυτός ο χαμός. Είναι τραγικό να σε κατηγορούν για κάτι τόσο σοβαρό, για ναρκωτικά, για κλοπές και για όλα αυτά που λέγονται" αναφέρει. 

Επικαλείται δε ότι στον φάκελο της ΕΔΕ, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα τους τελευταίους εννέα μήνες, υπάρχει γνωμάτευση ψυχιάτρου ότι "δεν είμαι εξαρτημένη από ουσίες καθώς και γνωμάτευση γιατρών ότι μπορώ πολύ καλά να ασκώ την επιστήμη μου. Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από αυτή την ιστορία, γιατί έκανα το λάθος να πάρω μόνη μου φάρμακα για τον πόνο". 

Η αναισθησιολόγος αναφέρει ακόμη ότι βρίσκεται στο προσκήνιο τόσο σε ό,τι αφορά το σκεύασμα πεθιδίνης όσο και το χειρουργείο της Μελίνας Παρασκάκη λόγω της συγγένειας της με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη. "Ποτέ δεν μου έχει προσάψει κανείς τίποτα για την δουλειά μου. Έχω καλές σχέσεις με όλους, είμαι συνεπής και ασφαλώς δεν έχω καμία σχέση με ναρκωτικά. Όλος αυτός ο χαμός γίνεται γιατί είμαι πρώτη ξαδέλφη του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Είναι όμως δίκαιο να κατηγορείς τόσο εύκολα έναν άνθρωπο που δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα μόνο και μόνο γιατί έχει συγγενική σχέση με έναν υπουργό;" διερωτάται, παραβλέποντας μάλλον ότι ελεγκτέα δεν είναι η συγγένεια της με τον πολιτικό της προϊστάμενο, αλλά η τυχόν παράλειψη του κ. Πολάκη να ερευνήσει, εάν και εφόσον πρέπει, τις ημέρες και τα έργα της ξαδέλφης του, της κυρίας Νεκταρίας Πολάκη, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. 


Πηγή : protothema.gr



Συντάξεις: Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί χάνουν το μισό εφάπαξ και μεγάλο ποσοστό της σύνταξης



- Ως και 40% φτάνει η μείωση του εφάπαξ για τους ένστολους.
- Κίνδυνος να χαθεί και η πλασματική πενταετία λόγω της εξαήμερης εργασίας.
- Ως και 200 ευρώ χάνουν από τη σύνταξη οι αστυνομικοί με 35ετία.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό πλήττουν και τους ένστολους. Παρά την ένταξη στα ειδικά μισθολόγια οι απώλειες λόγω του νέους ασφαλιστικού αναμένεται να είναι μεγάλες και στα σώματα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά στα σώματα ασφαλεία το νέο ασφαλιστικό αναφέρει χαρακτηριστικά πως “με παρόμοιο τρόπο θα υπολογιστούν τα ποσά για τους στρατιωτικούς (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών)” και κάπως έτσι οι μειώσεις θα φτάσουν ως και το 40%.

Παράλληλα και με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων στο δημόσιο ένας αστυνομικός με 35 έτη εργασίας θα λάβει σύνταξη 1.000 ευρώ/μήνα αντί για 1.200 ευρώ, ενώ ένας αξιωματικός του Στρατού θα λάβει σύνταξη της τάξης των 1.150 ευρώ, αντί για 1.350 ευρώ (καθαρά) με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Η απώλεια δηλαδή είναι 200 ευρώ, τουλάχιστον 15% για τους περισσότερους ένστολους δηλαδή, καθώς πλέον υπολογίζεται για τη σύνταξη το σύνολο του εργασιακού βίου και παύει να ισχύει ο νόμος Κουτρουμάνη με διαφορετικό υπολογισμό ως το 2010.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι ένστολοι φοβούνται ότι θα χάσουν την πλασματική πενταετία (την οποία δικαιούνται λόγω του ότι δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους), καθώς αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα υπολογιστούν με βάση τον ασφαλιστικό βίο και όχι τον εργασιακό.

Το νέο ασφαλιστικό "χτυπάει" και το Δημόσιο

Σύμφωνα με την πρόταση για το ασφαλιστικό, το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Και αναφέρεται χαρακτηριστικά πως τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, τους στρατιωτικούς και τους τακτικούς υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμίδας θα ρυθμιστούν με ΟΜΟΙΟ τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως ότι έχει γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού στους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα ισχύσει και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Έτσι, το ψαλίδισμα που δουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2016, τις ίδιες περικοπές στις συντάξεις τους, θα δουν και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στη σύνταξη με τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάσουν και πάνω από 20%. Μάλιστα όπως αναφέρεται για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά το 2016 το 20% είναι μόνο η... αρχή, οι μειώσεις φτάνουν το 30% και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μπαίνει ένα είδος “κόφτη” και έτσι το ποσοστό άνω του 20% μικραίνει κατά 50% και το υπόλοιπο καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Για τις αιτήσεις που θα γίνουν το 2017 η προσωπική διαφορά από το 50% πέφτει στο 1/4 και για τις αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2018 η προσωπική διαφορά πέφτει στο 1/4.

Αυτό όμως δεν θα ισχύσει μόνο για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά πλέον και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Μάλιστα, με ειδικό άρθρο θα αναφέρεται πως όλα τα δικαίωματα και οι υποχρεώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους όσον αφορά το ασφαλιστικό θα μεταφερθούν στο νέο φορέα, που θα αφορά τους πάντες και όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Σε αυτό το ενιαίο τεράστιο ταμείο ασφάλισης, θα υπάρχει μία ξεχωριστή διεύθυνση που θα ασχολείται με τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.  


Πηγή : newsit.gr


Σεξουαλικές επιθέσεις και στη Ζυρίχη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!



Τουλάχιστον έξι γυναίκες είπαν ότι τις περικύκλωσαν και άρχισαν να τις αγγίζουν «άνδρες με μελαμψό δέρμα».

Έπειτα από το σοκ με τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία και την έκταση που πήρε το θέμα, πολλές  γυναίκες από τη Ζυρίχη της Ελβετίας κατήγγειλαν τις τελευταίες 24 ώρες στις αστυνομικές αρχές της  Ζυρίχης ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έπεσαν και εκείνες θύματα επιθέσεων.

Κι όμως, σύμφωνα με την αστυνομία της Ζυρίχης, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν στην πόλη σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών, που διαπράχθηκαν σε παρόμοιες συνθήκες με εκείνες στην Κολωνία.

Η αστυνομία επισήμανε επίσης πως κατατέθηκαν πολλές μηνύσεις για σεξουαλικές επιθέσεις και κλοπές, ενώ παραλληλίζει τα περιστατικά αυτά στην ανακοίνωσή της με τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς σε πολλές πόλεις της Γερμανίας.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 31ης Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη και  την ώρα που 120.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους στις όχθες της λίμνης της πόλης, καταγγέλθηκαν περίπου 25 κλοπές.


Όμως, η αστυνομία που διεξαγάγει έρευνες για τα περιστατικά κλοπών, ανακάλυψε ότι πολλές γυναίκες κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκαν και τις κακοποίησαν σεξουαλικά. Μάλιστα, τουλάχιστον έξι από αυτές είπαν ότι τις περικύκλωσαν και άρχισαν να τις αγγίζουν «πολλοί άνδρες με μελαμψό δέρμα», που είχαν διεισδύσει στο πλήθος.

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, οι ελβετικές αρχές, που ξεκίνησαν έρευνα για τα περιστατικά, απηύθυναν έκκληση σε ενδεχόμενους αυτόπτες μάρτυρες αλλά και πιθανά θύματα να σπεύσουν να παρουσιαστούν στις αρχές.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η πλειονότητα των μηνύσεων κατατέθηκε τις τελευταίες 24 ώρες.



Πηγή


Μήνες θα κρατήσει η αξιολόγηση, τονίζει ο Γ. Ντάισελμπλουμ



Μήνες αντί για εβδομάδες υπολογίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι θα κρατήσει η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Αμστερνταμ –μεταξύ των οποίων και η «Κ»– όπου έγινε η παρουσίαση της ολλανδικής προεδρίας που μόλις ξεκίνησε. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», είπε χαμογελώντας αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά δημόσια ότι αυτή η αξιολόγηση θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Οσον αφορά το πώς πρακτικά θα κλείσει η αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι υπάρχει μια λογική σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά θέματα, με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό να είναι η πιο σημαντική – «δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως τόνισε πως πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα για το 2017-2018 μεταξύ άλλων. Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup, που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν έχει δει ακόμη την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό παρά μόνον όσα έχει διαβάσει στα δημοσιεύματα εφημερίδων. Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, πρώτα πρέπει να αξιολογηθεί η πρόταση από τους θεσμούς και κατόπιν από το Eurogroup.

Ξεκάθαρος ήταν επίσης για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν γίνεται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και στη χρηματοδότηση».

Οσον αφορά τις διαρροές που υπήρχαν σε ελληνικά δημοσιεύματα για την πίεση που ασκούν οι θεσμοί ώστε να περάσει το ασφαλιστικό με ευρεία αποδοχή από την ελληνική Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «σίγουρα θα το προτιμούσα, αλλά δεν θα το ζητούσα, σε κάθε χώρα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πολιτικά ευαίσθητη». «Ελπίζω για ευρεία συναίνεση, αλλά δεν θα το ζητούσα ποτέ από τον κ. Τσακαλώτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο Αμστερνταμ χθες βρισκόταν σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εγκαινιάσει την ολλανδική προεδρία που θα έχει τα ηνία της Ευρώπης για τους επόμενους έξι μήνες.

Παρόλο που η ατζέντα όπως παρουσιάστηκε χθες δεν είχε θέματα της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα αλλά και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συζητιόταν στα περιθώρια της συνάντησης. Και όπως ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο διάστημα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγαν στην «Κ» ότι: Πρώτον, η ελληνική πρόταση που είχε σταλθεί πριν από μερικές ημέρες εξετάζεται ακόμη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η πολυσέλιδη πρόταση στάλθηκε στα ελληνικά και μέχρι την Τετάρτη μεταφραζόταν. Δεύτερον, για να αξιολογηθεί σωστά η ελληνική πρόταση, θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα καθώς κάποιες βασικές παράμετροι χρειάζονται περισσότερη σαφήνεια. Τρίτον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τις θέσεις της Επιτροπής είναι απλές υποθέσεις για τους παραπάνω λόγους.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, είπε ότι η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Β. Μοκ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες.

Κληθείσα να σχολιάσει το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, η κ. Μοκ απάντησε ότι το περιεχόμενο της πρότασης αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Εξάλλου, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και περί τα τέλη Ιανουαρίου.



Καθημερινή


Μπασκόνια - Ολυμπιακός 76-82



Mετά από εμφατική εμφάνιση ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπασκόνια στη Βιτόρια με 82-76 και έδειξε ότι είναι ένας από τους πολύ δυνατούς κρίκους του ομίλου του θανάτου. Σπανούλης, Μάντζαρης και Χάντερ οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του "ερυθρόλευκου" θριάμβου.

Έτσι νίκησε

Η Μπασκόνια θέλησε να παίξει γρήγορα, πολύ γρήγορα για την ακρίβεια, γι' αυτό και στην αρχή χρησιμοποίησε ένα πολύ ελαφρύ σχήμα με δύο τεσσάρια. Αν εξαιρέσει όμως κανείς το αρχικό σάστισμα (7-3) ο Ολυμπιακός ανταποκρίθηκε καλά. Ο Μιλουτίνοφ κάθισε στον πάγκο, θέση στο παρκέ πήρε ο Χάντερ και ο πρωταθλητής αργά σταθερά έδειξε στην αντίπαλό του ότι την...έχει. Με τους πόντους του Μάντζαρη, την εξαιρετική παρουσία του Χάντερ και τον απόλυτο έγεγχο του αγώνα (μόλις 2 λάθη στην πρώτη περίοδο) ο Ολυμπιακός δημιούργησε και μία μικρή διαφορά (18-24).

Τη διαφορά αυτή φρόντισε μάλιστα να την μεγαλώσει στη δεύτερη περίοδο. Ο Σφαιρόπουλος κρατούσε φρέσκια την ομάδα του (μέχρι το 11' είχαν παίξει άπαντες) γεγονός που εξασφάλισε ταχύτητα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης μπήκαν σιγά-σιγά στην εξίσωση του σκοραρίσματος και με αποτέλεσμα το χάντικαπ να φτάσει ακόμα και το +11 (32-43), την ίδια ώρα που η Μπασκόνια τελείωνει το ημίχρονο με μόλις 3 ασίστ.

Με την άμυνα του αντιπάλου απορρυθμισμένη ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε να σφυροκοπά. Ο Πρίντεζης ήταν ζεστός και στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, οι συμπαίκτες του τον τάιζαν συνεχώς και η διαφορά ανέβηκε ακόμα και στο +17 (38-55) πριν η Μπασκόνια επιστρέψει με σερί 9-0 για το 47-55. Ο Τζέιμς κρατούσε μόνος του στο παιχνίδι τους Βάσκους αλλά έπαιρνε τις κατάλληλες απαντήσεις από τον Σπανούλη ο οποίος πέτυχε πέντε πολύ κρίσιμους πόντους στο φινάλε της περιόδου.

Ο αρχηγός τιμωρούσε την Μπασκόνια και στο τέταρτο δεκάλεπτο όταν η τιμή της διαφοράς ξεπέρασε και πάλι τους 10 πόντους (56-68) με τον Τζέιμς να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει πολύτιμες λύσεις (7 πόντοι για το 60-72). Το τρίποντο του εξαιρετικού Μάντζαρη για το 60-75 στο 35' αποτέλεσε ουσιαστικά τη χαριστική βολή έστω και αν απέμεναν πέντε αγωνιστικά λεπτά. Ο Ολυμπιακός είχε πια αρκετό λίπος να κάψει, περιθώρια για να μην αγχωθεί για το σκορ. Η Μπασκόνια, που είχε σε χαμηλή πτήση τον Μπουρούση, μείωσε μέχρι τους 8 αλλά αυτή ήταν και η τελευταία αναλαμπή της στο ματς. Η ερυθρόλευκη νίκη κατακτήθηκε με πειστική εμφάνιση που δίνει μηνύματα σε όλους.

Τα δεκάλεπτα: 18-24, 34-43, 56-62, 76-82

Μπασκόνια: Τζέιμς 16, Κοσέρ 7, Πλάνινιτς 4, Σενγκέλια 7, Χάνγκα 7, Μπουρούσης 12 (7ρ), Μπλάζιτς 7, Ντιοπ 4, Τίλι 7, Ανταμς 5, Κορμπάτσο.

Ολυμπιακός: Τζόνσον-Οντομ, Τζέιμς 7, Χάντερ 17 (5/8σουτ), Παπαπέτρου 1, Σπανούλης 19 (2 ασ, 3/9τρ), Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 15 (6/9 δίποντα), Αγραβάνης 5, Μάντζαρης 14 (3/4 τρ), Χάκετ 4, Αθηναίου.

O άνθρωπος του αγώνα

O Bαγγέλης Μάντζαρης ήταν καταλυτικός. Επαιξε περισσότερο από κάθε άλλον συμπαίκτη του (σχεδόν 33 λεπτά), έβαλε τις βάσεις της νίκης με δύο τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, ήταν εκπληκτικός στην άμυνα και στο τέλος έβαλε το κερασάκι στην τούρτα μ' ένα ακόμη τρίποντο. Πρώτευσε σε και στις ασίστ. Τα έκανε όλα.

Το φύλλο αγώνα

H Λερναία Υδρα του Σφαιρόπουλου προσώρας πορεύεται αήττητη. Οποιος μπήκε στο παρκέ, έκανε τη διαφορά. Ο Τζέιμς έπαιξε 8 λεπτά αλλά πρόλαβε να πετύχει 7 πόντους, ο Χάκετ σε 14 λεπτά είχε 3 ασίστ, ο Αγραβάνης με 10 λεπτά συμμετοχής ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας του. Ολα αυτά από τους ρολίστες. Οι δε πρωταγωνιστές ασυναγώνιστοι και πραγματικοί ηγέτες. Πως να χάσει έτσι ο Ολυμπιακός; Η κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια κόντρα στη Ρεάλ Μπασκόνια δεν είχε ανάλογα αποθέματα δύναμης και παικτών.



Πηγή: contra.gr


Μεϊμαράκης: Υπάρχουν “πρόθυμοι” εκτός ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα



«Η ενότητα δεν είναι πολιτική έννοια και δεν είναι και αυτοσκοπός».

«Η πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει σε δυσαρμονία και σε αναντιστοιχία με την κοινωνική του βάση», δηλώνει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος για την ηγεσία Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι παρότι θα «υπάρξει ένταση με την κοινωνική του βάση, αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία». Εκτιμά δε ότι τα δύσκολα νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή, καθώς -όπως λέει- «από ό,τι βλέπω υπάρχουν και αρκετοί πρόθυμοι (σσ εκτός ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα ήθελαν να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στην ενότητα του κόμματος, λέει ότι «η ενότητα δεν είναι πολιτική έννοια και δεν είναι και αυτοσκοπός. Και δεν βοηθάει να το συζητάμε και να το ξανασυζητάμε λες και δεν υπάρχει ενότητα». Αναφέρεται στη σχέση του με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, επιμένοντας στις αιτιάσεις του ότι «δεν κάνει γι αυτή την θέση, μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού», σημειώνει όμως ότι μέχρι το συνέδριο του κόμματος δεν προβλέπεται από το καταστατικό διαδικασία αλλαγής ή αμφισβήτησης του γραμματέα.

Υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του μέτρου, της μετριοπάθειας και της εθνικής συνεννόησης και έτσι θα πορευτεί υπό την δική του ηγεσία. Όσο για τις ακραίες φωνές «όποιος δεν πειθαρχήσει στις συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων τίθεται από μόνος του εκτός κόμματος».





Πηγή: newsbeast.gr




Αμερικανικό site ξεφτιλίζει τους Σκοπιανούς: Ετσι χτίσατε μια ψεύτικη κιτς αρχαία πόλη [εικόνες]



Το atlasobscura.com δεν είναι άλλο ένα ταξιδιωτικό site που προβάλλει δημοφιλή τουριστικά θέρετρα ή ανεξερεύνητες παρθένες παραλίες για γυμνισμό.

Είναι ο οδηγός που με κριτήριο τον πολιτισμό και την ιστορία αναδεικνύει το τάδε ή το δείνα μέρος.

Ετσι, λοιπόν, καταπιάστηκε και με τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, την οποία αναφέρει ως «Μακεδονία», καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο μέσα σε πέντε χρόνια κατασκεύασε μια ψεύτικη αρχαία πόλη και σφετερίστηκε την ελληνική ιστορία.

«Εδώ και πέντε χρόνια το βαλκανικό κράτος της “Μακεδονίας” έχει επιδοθεί σε ένα από τα πιο απίθανα πρότζεκτ δημοσίων έργων σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσάς της, των Σκοπίων, με φανταχτερά, ψευτο-αντικέ αγάλματα και κτίρια. Ο σκοπός: να μετατραπεί αυτή η σεισμογενής πόλη, όπου η κύρια επιρροή ήταν μέχρι πρόσφατα η 60s σταλινική αρχιτεκτονική με κυρίαρχο το σκυρόδεμα, σε ένα θορυβώδες νεοκλασικό πάρκο» σχολιάζει η Αμερικανή δημοσιογράφος Ρέιτσελ Ντόιλ.


Μάλιστα, δεν παραλείπει να σχολιάσει πως «πολλοί πιστεύουν ότι όλα αυτά γίνονται εις βάρος του νότιου γείτονα» του κράτους, της Ελλάδας. Η Ντόιλ ενημερώνει τους αναγνώστες πως το «μικροσκοπικό αυτό κράτος έχει εδώ και καιρό διαμάχη με την Ελλάδα, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει την ταυτότητα του [...] Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Κατά τη δημοσιογράφο του atlasobscura.com, μια σειρά ενεργειών μαρτυρούν την πρόθεσή της για αυτό. Μια από αυτές είναι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Διεθνή Αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος», αλλά «ακόμα και το γεγονός πως επίσημα αυτοαποκαλείται Μακεδονία, όνομα το οποίο επίσης ανήκει σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας».

«Τώρα, χάρη στον ετοιμοπόλεμο πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και στο πρότζεκτ του μαζικής κατασκευής κτιρίων, τα Σκόπια είναι η πατρίδα ενός αγάλματος ύψους 22 μέτρων του αρχαίου βασιλιά πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα» συνεχίζει το άρθρο.



Η Ντόιλ τονίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και πλήθος μνημείων και αγαλμάτων αφιερωμένων στη μορφή του δεν είναι ο μόνος που κυριαρχεί στην πόλη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προκειμένου να αναδείξει τον παραλογισμό και την άναρχη μίξη ιστορικών περιόδων «θα μπορούσε να έχει ένα επικίνδυνο πάρτι με τουλάχιστον μισή ντουζίνα άλλων μορφών της ιστορίας του τόπου, κάποιοι με σπαθιά, άλλοι με κάπες και κράνη εκατόνταρχου και άλλοι με φράκα, παπιγιόν και πίπες».

Το άγαλμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού

Η «γέφυρα των τεχνών»

Το κτίριο όπου στέγαζεται η Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και το Αρχαιολογικό Μουσείο


«Τα mix-and-match διαφορετικών χρονικών περιόδων αγάλματα έχουν στηθεί απέναντι από τύπου νεοκλασικά κτίρια με νύμφες και συντριβάνια στις εισόδους τους, σχεδιασμένα με σκοπό να επικαλεστούν τον αρχαίο κόσμο, αν και κατασκευάστηκαν το 2010» προσθέτει η αρθρογράφος του atlasobscura.com, η οποία προχωρά ένα βήμα πιο πέρα την κριτική της, τονίζοντας πως τα κτίρια αυτά, ιδίως το βράδυ με τον φανταχτερό φωτισμό τους θυμίζουν περισσότερο το διάσημο κιτς υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας Caesars Palace παρά την αρχαία αγορά της Αθήνας.


Οσο για την τιμή «αυτού του ιστορικού κιτς», αυτή «υπολογίζεται σε κόστος κατασκευής από 200 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ».

«Οσο κι αν δεν συμφέρει το κράτος της “Μακεδονίας”, η μεγαλύτερη περιοχή στην Ελλάδα που επίσης ονομάζεται Μακεδονία και στην οποία κατοικούν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι η πραγματική πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».


Η «Μακεδονική Πύλη»


Πηγή : iefimerida.gr



Χάνεται ο έλεγχος από τις τρελές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου



Συγκλονίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

Με non paper το Μαξίμου παραδέχεται μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση «έχει στόχο» να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές τα επόμενα χρόνια! - Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ο υπουργός Εργασίας 

Την πλήρη αποποίηση των ευθυνών της για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί η κυβέρνηση, ρίχνοντας τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Με νέο non paper το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με το ασφαλιστικό στόχος είναι να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στο άμεσο μέλλον. 

Την ίδια ώρα όμως επιβεβαιώνει το ψαλίδι στο ΕΚΑΣ ξεκαθαρίζοντας ότι η βάση θα είναι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει άλλα έτη ασφάλισης θα πρέπει να αρκεστεί στα 384 ευρώ, χωρίς ούτε ένα ευρώ ΕΚΑΣ. Επιπλέον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 1,8 δις που θα περικοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό το βάρος των αντιδράσεων στον κυβερνητικό παραλογισμό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων. 


Ολόκληρο το κυβερνητικό σημείωμα

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα. 

Σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος: 

Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του. 

Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ. 

Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα. 

2. «Πώς μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δισ ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;» 

Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη  εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης. 
  
3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει  κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.  


«Μασάζ» Κατρούγκαλου σε 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις με ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη των βουλευτών με τον Κατρούγκαλο είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της, ο υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών και μίλησε μαζί τους για τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Την Παρασκευή ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα ενημερώσει σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου. 

Όμως, την ώρα που ο κ  Κατρούγκαλος έβλεπε τους βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε εξέλιξη άλλη μια σύσκεψη για το ασφαλιστικό, στην οποία στην οποία συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι  το περιεχόμενο της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Πηγές της Κομισιόν, άλλωστε, δηλώνουν πως το προσχέδιο δεν έχει ακόμη εξεταστεί πλήρως, ενώ υπάρχουν κάποια σημεία του που απαιτούν διευκρινίσεις. Ως εκ τούτου, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οποιεσδήποτε διαρροές σχετικά με θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσχέδιο είναι απολύτως ανακριβείς. 


Πηγή : protothema.gr