Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ανάμειξη και της ρωσικής GRU δείχνει το FBI για την κυβερνοεπίθεση



Στην επίσημη αναφορά που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το FBI (http://bit.ly/2iuT8cp) για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πέρα από την FSB, ανάμειξη στις υποκλοπές φέρεται να είχε και η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) στις αρχές του 2016.

Η αναφορά του FBI επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές ιδιωτικών εταιριών, όπως της CrowdStrike που ερεύνησε τις ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η ίδια αναφορά αποτελεί περίληψη των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει εντολή για την ολοκλήρωση της έρευνας πριν από την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Πολλά από τα στοιχεία της αναφοράς δεν είναι καινούργια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάτι που δείχνει τη δυσκολία να αποδίδεται ευθύνη δημόσια για κυβερνοεπιθέσεις χωρίς ν' αποκαλύπτονται απόρρητες πηγές και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε πολιτικό επίπεδο, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία έχουν εξοργιστεί από το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στη διαδικασία των αμερικανικών εκλογών, διαχωρίζοντας τη θέση τους από το κόμμα τους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί έχουν καλλιεργήσει ψυχροπολεμικό κλίμα στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Στη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος που δημοσιοποιήθηκαν δυσχέραιναν τον προεκλογικό αγώνα της προεδρικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον. Μετά την ήττα της, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, ο εν αναμονή πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για το θέμα σε ανακοίνωσή του: “Είναι καιρός για τη χώρα μας να κάνουμε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα”.

Ο Τραμπ απορρίπτει την άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να ενημερωθεί επίσημα για το ζήτημα αυτό.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου